FileBadger - Snel bestanden zoeken in Windows 10

© PXimport

FileBadger - Snel bestanden zoeken in Windows 10

Geplaatst: 25 april 2021 - 05:46

Aangepast: 28 september 2023 - 11:39

Toon van Daele

Wanneer je op je schijf naar een diep verborgen map of bestand zoekt, doe je dat wellicht met de ingebouwde zoekfunctie van Windows. Dat werkt, maar echt fijn vinden we die functie toch niet. FileBadger zien we als een handig(er) alternatief.

Voor alle duidelijkheid: FileBadger maakt geen gebruik van een indexeringsservice zoals de zoekfunctie van Windows en zoekt evenmin in de documenten zelf. Het programma beperkt zich tot de map- en bestandsnamen, eventueel in combinatie met eigenschappen als datum van creatie en bestandsgrootte. De zoektocht blijft tevens beperkt tot de map(pen) – en bijbehorende submappen – die je zelf instelt.

Basisfuncties

FileBadger bedienen je vanuit één hoofdvenster en is verder nauwelijks instelbaar. Maar dat betekent niet dat de tool niet krachtig is! Werken met FileBadger kan zo eenvoudig zijn als een zoekterm intikken en een of meer zoekmappen (of unc-paden van netwerkshares) selecteren. Maar het kan ook complexer.

Zo kun je de speurtocht beperken tot bestanden binnen een bepaalde periode en/of met een specifieke grootte. In de resultatenlijst verschijnen naast de naam en de locatie tevens de bestandsgrootte, evenals het creatie-, toegangs- en wijzigingstijdstip. Met een muisklik op een resultaat open je Windows Verkenner op die locatie. De resultaten laten zich tevens naar een csv-bestand exporteren.

© PXimport

Zoekopdrachten

Verwijder je het vinkje bij Simple Search dan rest er, na het ingeven van de gewenste zoekmappen, weinig meer dan een balk waarin je zelf de zoekopdracht moet intikken, bijvoorbeeld iets als [$fileName has “Computer!Totaal”]. Je moet dan wel wat wegwijs zijn in de gebruikte zoektaal (MFQL).

Zo’n query kan overigens best complex zijn, zeker gezien je Booleaanse operatoren en prioriteitshaakjes kunt inzetten. Ook heuse RegEx-commando’s zijn mogelijk, en vanuit een uitklapmenu kun je allerlei variabelen, operatoren en constanten toevoegen. Je favoriete zoekopdrachten laten zich gelukkig bewaren en weer opvragen. Een ingebouwde helpfunctie geeft je meer tekst en uitleg, inclusief voorbeelden.

Conclusie

De ‘alles-in-één-venster’-opzet maakt van FileBadger best een handige tool. Het programma is zowel geschikt voor beginners als voor gevorderden die graag jongleren met variabelen, operatoren en RegEx-instructies. Het feit dat zowel de zoekopdrachten als de zoekresultaten zijn te bewaren, is mooi meegenomen.

© PXimport

7,0

ONS OORDEEL

FileBadger

Pluspunten

Te bedienen vanuit één venster

Beginnersmodus beschikbaar

Krachtige zoektaal

Minpunten

Zoekt alleen in namen van bestanden en mappen

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows 8.1 en hoger **Website** [www.molliesoft.com/filebadger](http://www.molliesoft.com/filebadger)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000