Linux-distributies wisselen elkaar vaak snel af. Van Ubuntu Linux verschijnt er ieder half jaar een nieuwe versie, en ook bij Fedora is het iedere zes maanden prijs. Maar brengt zo'n snelle releasecyclus ook wezenlijke verbeteringen met zich mee? Hier is Fedora 11!
Fedora is de technology preview van Red Hat Enterprise Linux, een Linux-distributie die zich specifiek richt op het bedrijfsleven. Toen Red Hat in 2002 begon met een enterprise Linux-distributie, is ook het Fedora-project gestart voor de gemeenschap, om de nieuwste technologie te kunnen laten zien die uiteindelijk in Red Hat kan terechtkomen. Daarmee richt Fedora zich met name op ervaren gebruikers die voorop willen lopen met hun Linux-distributie. Dat wil niet zeggen dat Fedora moeilijk is om te gebruiken, maar wel is Ubuntu bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger.
Fedora wordt geleverd als live-cd of op dvd. De live-cd is er met Gnome of met KDE als desktopomgeving; de dvd bevat zowel Gnome, KDE als xfce. Er zijn cd's en dvd's voor 32- en 64-bits Intel/AMD processoren, en voor de PowerPC. De cd's en dvd's kunt u van internet downloaden en u kunt ze ook via de Fedora-website kopen.
Verbeteringen
Hoewel er geen radicale wijzigingen in Fedora 11 zitten, is er toch het nodige vernieuwd en verbeterd. Zo is ext4, het 'fourth extended filesystem', bij de installatie het nieuwe standaard bestandssysteem. Ext4 is gebouwd met 64-bit opslagtechnologie in gedachten, en ondersteunt bestanden tot 16 terabyte en bestandssystemen tot 1 exabyte groot. Tijdens de installatie kunt u behalve voor ext4 ook kiezen voor ext3, jfs, xfs of reiserfs, en voor de logische volumebeheerder lvm. Ook ondersteunt Fedora 11 (na installatie) het ntfs- en vfat-bestandssysteem.
Gebruikers van grafische kaarten van Nvidia zullen blij zijn met de nieuwe open source 'nouveau' drivers. Deze vervangen de oude 'nv'drivers en bieden een goede 2D-versnelling. Wie toch behoefte heeft aan 3D-versnelling (bijvoorbeeld voor de Compiz windowmanager), moet de echte Nvidia-drivers installeren. Deze worden niet meegeleverd met Fedora.
De desktopomgevingen KDE 4.2, Gnome 2.26 en XFCE 4.6 zijn niet veel veranderd sinds Fedora 10, al is het prettig om te merken dat KDE 4 inmiddels uitgestabiliseerd is: alles werkt nu prettig zonder vreemde afwijkingen of crashes. Van Mozilla Firefox is bèta 5 van de komende versie 3.5 meegeleverd, en bij Mozilla Thunderbird is dat bèta 2 van versie 3. Openoffice zit bij Fedora 11 op versie 3.1.
Veel applicaties
Opnoemen wat er aan applicaties met Fedora 11 wordt meegeleverd, is bijna ondoenlijk. Fedora 11 bevat meerdere webbrowsers, office-pakketten, mailprogramma's, chatprogramma's, applicaties om foto’s te beheren en te manipuleren, en een behoorlijke verzameling spelletjes. Dat heeft als prettig gevolg dat u na installatie van Fedora eigenlijk gelijk aan de slag kunt.
Opvallend is dat de installatie-dvd zich specifiek richt op de desktop. Daarbij zijn er drie hoofdgroepen van toepassingen: een office-desktop, een softwareontwikkelomgeving en een webserver. Overigens is dit al bij de installatie tot op pakketniveau aan te passen. Servercomponenten als bijvoorbeeld een ldap server kunnen achteraf via internet worden geïnstalleerd.
In Fedora 11 zit geen ondersteuning voor mp3 of divx, maar gelukkig is er inmiddels een goede online installatiehandleiding die stap voor stap beschrijft hoe een softwarebibliotheek wordt toegevoegd voor extra toepassingen en drivers, closedsource videodrivers van Nvidia en ATI worden geconfigureerd en hoe ondersteuning voor mp3 en divx wordt toevoegd. Deze (Engelstalige) gids is te vinden op www.my-guides.net.PluspuntenMinpuntenConclusie
eenvoudig in gebruik
nieuwste technologie
stabiel
standaard geen mp3- en divx-support
Fedora 11 is een goede, zeer complete Linux-distributie voor dagelijks gebruik. Ondanks de bètatoepassingen biedt het een stabiel werkend systeem.Omvang688 MBDownloadversie beschikbaarjaDemoversie beschikbaar-
Pluspunten
Minpunten
Conclusie