Facebook zet eerste stap samenbrengen WhatsApp, Instagram en Messenger

© PXimport

Facebook zet eerste stap samenbrengen WhatsApp, Instagram en Messenger

Geplaatst: 22 september 2020 - 05:22

Aangepast: 25 november 2022 - 10:33

Wesley Akkerman

Het zat er al even aan te komen, maar nu zijn de eerste stappen gezet. Facebook is namelijk begonnen met het samenvoegen van de chatdiensten (van) Facebook Messenger en Instagram. Later wordt WhatsApp ook nog aan de mix toegevoegd.

Sinds medio augustus krijgen verschillende gebruikers van Facebook Messenger en de privéberichtenfunctie van Instagram de melding te zien dat beide chatdiensten samengevoegd kunnen worden. In het bericht, dat nu vooral op Instagram de ronde doet, wordt vermeld dat er nu een nieuwe manier van chatten is en dat je toegang krijgt tot nieuwe functies. Denk dan aan kleurrijke chats, meer emoji-reacties (op berichten), de optie vegen om te antwoorden en natuurlijk de mogelijkheid te chatten met je vrienden op Facebook Messenger.

Facebook voegt Instagram en Facebook Messenger samen

Wanneer je besluit te updaten (dat is vooralsnog een vrijwillig proces), dan wordt het dm-icoon (dm staat voor direct message, ook wel privébericht genoemd) van Instagram verandert naar het Messenger-icoontje. Chats ogen inderdaad kleurrijker, aangezien berichtenbubbels overgaan van blauw naar paars. Echter, op moment van schrijven is het nog niet mogelijk een gesprek te starten vanaf Facebook Messenger met iemand van Instagram. Andersom kan dat dus wel.

Instagram

© PXimport

Hoewel veel gebruikers niet op deze veranderingen zitten te wachten, gaat Facebook toch door met het samenvoegen van de producten. De veranderingen zijn reeds maanden geleden aangekondigd door het Amerikaanse socialmediabedrijf. Het doel is om Facebook Messenger, Instagram en WhatsApp samen te brengen, zodat het voor gebruikers straks niet meer uitmaakt welke app ze gebruiken. Dan kun je dus vanuit één van die drie apps contact hebben met iedereen die één van de drie diensten gebruikt.

Facebook heeft hiervoor wel de onderliggende infrastructuur moeten omgooien voor de drie chatdiensten. Ook belooft Mark Zuckerburg, de CEO van Facebook, dat alle berichten van eind tot eind versleuteld zijn, maar daarover heerst nu nog veel onduidelijkheid. Dit is ook de reden dat WhatsApp waarschijnlijk nog niet meedoet met de mix. Die dienst is namelijk helemaal versleuteld van gebruiker tot gebruiker.

Facebook Messenger is dat in principe ook, maar die versleuteling moet je wel handmatig activeren in de app. Mocht iemand dat vergeten, dan is het gesprek dus niet van eind tot eind versleuteld en dan loop je gevaar dat informatie kan lekken. Dan kun je aan jouw kant wel WhatsApp gebruiken of de versleuteling geactiveerd hebben – als de persoon aan de andere kant van de lijn dat niet doet, is er dus in feite geen goede encryptie.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten