ID.nl logo
Emuleer, voor retro en meer!
© Soeren
Huis

Emuleer, voor retro en meer!

Of je nu eens een ander besturingssysteem wilt verkennen zonder van hardware te wisselen, of je wilt oude software en games herbeleven, met de juiste emulator wordt dit mogelijk. We bespreken enkele uiteenlopende, gratis projecten voor je Windows-pc.

Dit artikel behandelt eerst emulators voor algemene systemen als Android en MS-DOS, gevolgd door tools voor het emuleren van diverse gameconsoles:

  • Android
  • MS-DOS
  • 86Box
  • Gameconsoles
  • Arcade
  • Gamemanager

Ook leuk om te lezen: Vroeger was alles beter! Met deze tools waan je je weer even in het verleden

In de context van computers staat emulatie in wezen voor imitatie of simulatie. Je bootst namelijk softwarematig een systeem of hardwareplatform na, waardoor programma’s die voor dat systeem zijn bedoeld, op een ander systeem kunnen draaien. Een emulator simuleert dus eigenlijk de hardware- en softwareomgeving van het doelplatform op een hostsysteem, waardoor je bijvoorbeeld Android, MS-DOS of een Nintendo-gameconsole op een Windows-pc kunt nabootsen. Dit omvat zowel de cpu-architectuur, het geheugen, de in- en uitvoer als andere hardware-eigenschappen. De emulator zet de instructies van de draaiende software om naar instructies die de host-hardware kan verwerken.

Je kunt dit enigszins vergelijken met virtualisatie, maar daarvoor wordt meestal rechtstreeks de hardware van de hostmachine gebruikt, wat leidt tot minder overhead. Emulatie is daarom iets minder efficiënt, maar vaak de enige optie voor het imiteren van originele hardware of specifieke systemen.

Dit artikel focust op emulatie op een Windows-pc, en behandelt eerst emulators voor algemene systemen als Android en MS-DOS, gevolgd door tools voor het emuleren van diverse gameconsoles.

Android

Om Android-apps te draaien op je pc, heb je meerdere opties. Je kunt bijvoorbeeld de Windows-tool Telefoonkoppeling gebruiken. Open de app, selecteer het platform (Android of iOS) en verbind je apparaat via een QR-code. Eenmaal gekoppeld, kun je je mobiele scherm op je monitor zien en foto’s en berichten beheren, apps starten en meer. Dit is echter geen emulatie, maar screen mirroring of app streaming, waarbij de apps op je telefoon draaien, niet op je pc.

Voor een echte emulator kun je Microsofts WSA (Windows Subsystem for Android) installeren. Deze is helaas niet beschikbaar in de Nederlandse Microsoft Store en zal daar naar verwachting ook niet meer verschijnen, aangezien Microsoft de ondersteuning van WSA in maart 2025 zal beëindigen.

Gelukkig zijn er degelijke en ook gratis alternatieven, zoals LDPlayer en BlueStacks (versie 5). Beide tools – en ook WSA – hebben we al uitgebreid besproken in dit artikel: Android op je computer? Geen probleem! We laten deze emulators hier dus verder onbesproken. Wel willen we nog de populaire tools MEmu Play en NoxPlayer (klik op Reject om ongewenste software te vermijden) vermelden. Beide hebben heel wat instelopties en laten je ook toe meerdere emulaties aan te maken en op te starten. De download van MEmu Play zorgde wel voor een reeks meldingen op VirusTotal. Je gebruikt dit programma dus op eigen risico.

Je kunt (ook) in NoxPlayer verschillende Android-emulaties aanmaken en gebruiken.

DOS via opdrachtregel

Als je heimwee hebt naar MS-DOS, is DOSBox zeker de moeite waard. Deze tool simuleert een Intel x86-pc met mogelijkheden voor geluid, graphics, muis en joystick, waardoor je praktisch elke MS-DOS of PC-DOS-applicatie, vooral DOS-games, kunt spelen.

DOSBox is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Na de installatie merk je dat het om een opdrachtregeltool gaat. Om een DOS-applicatie te starten, zoals een game van My Abandonware, waar je via Platform / DOS uit meer dan 7000 DOS-games kunt kiezen, ga je als volgt te werk. Download en pak de games uit in submappen van bijvoorbeeld de map C:\dosbox. In DOSBox koppel je een virtueel C-station aan deze map met het commando mount C C:\dosbox. Met de opeenvolgende commando’s C: en dir bekijk je de mapinhoud, en met cd <naam_submap> navigeer je naar de gewenste submap. Start een game door de naam van het exe-bestand in te typen en te bevestigen met Enter. Als de game te snel loopt, vertraag je met de toetscombinatie Ctrl+F11, versnellen doe je met Ctrl+F12.

Met DOSBox krijg je nagenoeg elke oude DOS-applicatie weer aan de praat.

DOS in grafische interface

DOSBox biedt uitgebreide configuratiemogelijkheden, zelfs per game, via het bestand dosbox.conf, standaard te vinden in C:\Users\<accountnaam>\AppData\Local\DOSBox. Een uitgebreide uitleg vind je op deze pagina. Dit is helaas behoorlijk complex, maar grafische interfaces als D-Fend Reloaded of AmpShell vereenvoudigen dit proces. Laten we D-Fend Reloaded als voorbeeld nemen. Installeer en start de app en kies je taal. Je kunt de DOSBox-installatie gebruiken die samen met D-Fend Reloaded werd geïnstalleerd of je kiest voor Aangepaste DOSBox installatie en verwijst naar de eigen installatiemap van DOSBox.

In het programmavenster ga je naar Bestand / Programma Opties, selecteer Mappen en stel de Game map in (bijvoorbeeld op C:\dosbox). Open daarna Profiel / Toevoegen met wizard, druk op Volgende, klik op het mapicoon bij Te starten programma, verwijs naar de gewenste submap van je gamemap en selecteer het exe-bestand. Druk op Volgende (3x) en start de toegevoegde game met een dubbelklik.

De grafische schil van D-Fend Reloaded maakt het beheer van je DOS(Box)-games makkelijker.

86Box installeren

Als je een Intel x86-pc wilt emuleren, biedt DOSBox een goede oplossing, net als PCem. Maar voor een diepgaande emulatie van specifieke hardwarecomponenten van IBM-pc-compatibele systemen, is 86Box beter geschikt. Dit is een gratis low level x86-emulator. Je kunt de app downloaden via www.86box.net, geschikt voor Windows, macOS en Linux. Na het downloaden pak je het bestand uit in een aparte map, zoals C:\86box. De configuratie van 86Box is helaas een stuk complexer dan die van DOSBox.

Voordat je 86Box gebruikt, moet je namelijk zogeheten ROM-images (Read Only Memory) of kortweg ROM’s hebben van het computersysteem dat je wilt emuleren. Rom’s bevatten onder meer het systeembios en essentiële low-level software. Selecteer hier Latest en download Source code (zip). Pak het zip-bestand uit naar de submap \roms, die je aanmaakt in de 86box-map: C:\86box\roms.

Als de nodige ROM’s gevonden worden, kun je de machine opstarten en verder configureren.

86Box configureren

Als je 86box.exe opstart, lijkt een heuse IBM Personal Computer op te starten in een venster. In de map C:\86box vind je nu het configuratiebestand 86box.cfg, dat je met een teksteditor kunt aanpassen. Maak eerst een kopie van dit bestand voor de veiligheid.

Om een nieuwe machine te configureren, ga je naar Tools / Settings in 86Box. Hier kun je diverse hardwarecomponenten configureren voor emulatie, zoals Machine, Display, Input devices, Sound, Network en meer. Voor aanbevelingen voor configuraties, zoals voor MS-DOS, Windows 3.1/95 en 98, kun je terecht op GitHub. Pas de instellingen aan naar wens en bewaar ze met OK en Save.

Voordat je de geëmuleerde machine kunt opstarten, moet je misschien nog het systeembios instellen (via de F1-toets) en over een opstartbaar besturingssysteem beschikken. We nemen MS-DOS als voorbeeld. Op deze pagina vind je een zip-archief met de nodige img-bestanden. Deze drie images moet je in volgorde koppelen aan het geëmuleerde diskettestation via Media / Floppy 1 (3.5” 1.44M): empty / Existing image. Op een soortgelijke wijze kun je nu ook img-bestanden van DOS-applicaties als games koppelen en uitvoeren.

Lees dit artikel voor een uitgebreide uitleg van 86Box.

We vermelden graag nog enkele beheertools: WinBox for 86Box en de meer geavanceerde 86Box Manager. Deze tools overschrijven niet telkens 86box.cfg, zodat je meerdere geëmuleerde machines kunt configureren.

Je moet ook het (geëmuleerde) systeembios nog afstemmen op de hardware zoals je die in 86Box hebt ingesteld.

Lees ook: Van bureau naar bank: zet je tv in als spelcomputer voor pc-games

Gameconsoles

Naast emulators voor volledige besturingssystemen bestaan er talrijke tools die specifiek gameconsoles nabootsen. Voor vrijwel elke populaire gameconsole zijn er wel één of meerdere emulators beschikbaar voor Windows. Hoewel er veel meer zijn, vind je in onze tabel een overzicht van vijftien bekende gameconsoles, met bijpassende emulator(s).

Het is onmogelijk om alle emulators in dit artikel gedetailleerd te bespreken. Gelukkig zijn de meeste emulators vrij eenvoudig te installeren en te gebruiken. Bovendien vind je online vaak handleidingen, instructievideo’s en zelfs actieve community’s voor extra ondersteuning. Voor ROM’s, digitale kopieën van de gamecartridges of -schijven, kun je terecht op diverse websites, vaak ook op de sites van de emulators zelf.

Toch kunnen we het niet laten en zoomen even in op MAME, een emulator specifiek voor oude arcademachines, en op LaunchBox, een gamemanager en, net als het populaire RetroArch, een veelzijdige frontend-emulator die meerdere gameconsoles kan emuleren.

Redream is een emulator voor de Sega Dreamcast.

ConsoleEmulatorLink
SONY
Playstation 2 (PSP2)PCSX2https://www.pcsx2.net
Playstation 3 (PSP3)RPCS3https://www.rpcs3.net
Playstation Portable (PSP)PPSSPPhttps://www.ppsspp.org
NINTENDO
Nintendo Entertainment System (NES)FCEUXhttps://fceux.com/web/home.html
Super NES (SNES)Snes9xhttps://www.snes9x.com
Nintendo 64 (N64)Project64https://www.pj64-emu.com
GameCube / WiiDolphinhttps://nl.dolphin-emu.org
SwitchYuzu https://www.kwikr.nl/yuzu
Game Boy (Color) / Game Boy AdvanceVisual Boy Advancehttps://www.visualboyadvance.org
Nintendo Dual Screen (DS)DeSmuMEhttps://www.desmume.org
3DSCitrahttps://archive.org/details/citra-nightly-2104_20240304
ANDERE
Sega DreamcastDemulhttps://www.demul.emulation64.com
Redreamhttps://www.redream.io
Microsoft Xbox (beperkt)XQEMUhttps://www.xqemu.com
Cxbx-Reloadedhttps://cxbx-reloaded.co.uk/
Atari 7800ProSystemhttps://gstanton.github.io/ProSystem1_3/
RetroArch, met ProSystem-corehttps://www.retroarch.com
Commodore Amiga CD32WinUAEhttps://www.winuae.net
FS-UAEhttps://www.fs-uae.net

Arcademachines

MAME (Multiple Arcade Machine Emulator) laat je de klassieke arcadespellen van weleer op je pc herbeleven. Download MAME, beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Na het downloaden extraheer je de bestanden. Voordat je MAME start met mame.exe, is het aan te raden om de ROM’s van je favoriete arcadespellen te downloaden. Websites als www.freeroms.com/mame.htm en www.retrostic.com/roms/mame bieden deze aan, evenals sites met ROM’s voor uiteenlopende consoles en emulators, zoals Doperoms, CoolROM, Vimm, en RomUlation.

Gek op arcadespellen?

Haal een arcadekast in huis!

Zorg ervoor dat je de (uitgepakte) ROM-bestanden in afzonderlijke submappen plaatst binnen de /roms-map van MAME, wellicht in C:\Users\<accountnaam>\Downloads\roms. Controleer gedownloade bestanden altijd op virussen, bijvoorbeeld via VirusTotal.

Bij het opstarten van MAME, vind je de geïnstalleerde ROM’s terug onder Available. Voor je een spel start, kun je via System Settings of General Settings de configuratie aanpassen, zoals de besturing, het geluid en de grafische instellingen. Een spel starten doe je door het in de lijst te selecteren. Om MAME te verlaten, gebruik je de Windows-toets, Alt+Tab of Alt+Enter om eerst de fullscreen-modus te verlaten.

MAME detecteert automatisch game-ROM’s in de daartoe bestemde map.

Grafische gamemanager

LaunchBox is niet alleen een gamemanager die handig is als je accounts hebt bij bijvoorbeeld Origin of Steam, maar het is ook een grafische interface van waaruit je snel games kunt starten, bestemd voor diverse emulators.

Na de eenvoudige installatie open je LaunchBox en helpt een wizard je met het toevoegen van games. Als voorbeeld nemen we DOS-games. Ga naar Menu / Tools / Importeer / MS-DOS Games, klik op Volgende, voeg de map met je games toe, zoals C:\dosbox, klik alweer op Volgende en kies (bijvoorbeeld) Kopieer / Verplaats de bestanden naar mijn LaunchBox gamesmap. Laat het vinkje staan bij Zoek naar game informatie in de lokale metadatabase en klik nog vier keer op Volgende. Selecteer de gewenste games (met ingedrukte Ctrl-toets) en klik op Einde. Je kunt nu een toegevoegde game selecteren en op Spelen klikken, of op Aanpassen om wijzigingen door te voeren.

Je kunt ook handmatig een game toevoegen, zoals een Game Boy-spel. Ga daarvoor naar Menu / Tools / Importeer / Handmatig Spel Toevoegen, vul bij Metadata een Titel in en geef bij Starten / Applicatie Pad het volledige pad naar je gamebestand op. Zet bij Starten / Emulation een vinkje bij Gebruik een emulator om dit spel te spelen (voornamelijk voor consolegames) en bevestig met Toevoegen. Kies een geschikte emulator in het uitklapmenu, in dit geval bijvoorbeeld VisualBoyAdvance-M of de AIO-emulator RetroArch. Klik op Bladeren om naar het bijbehorende Applicatie Pad te verwijzen en bevestig met OK (2x). Het spel kan beginnen.

LaunchBox: een flexibele gamemanager en een handige grafische frontend voor je emulaties.

▼ Volgende artikel
Welke soorten cirkelzagen zijn er?
© Anna Bizon | Gpoint Studio
Huis

Welke soorten cirkelzagen zijn er?

De ene cirkelzaag is de andere niet: er zijn verschillende types die elk hun eigen toepassingen en voordelen hebben. In dit artikel vind je een overzicht van de meest gebruikte soorten cirkelzagen en waarvoor ze geschikt zijn.

In dit artikel lees je over

  • Handcirkelzaag
  • Tafelcirkelzaag
  • Afkortcirkelzaag
  • Invalcirkelzaag
  • Accu-cirkelzaag
  • Mini-cirkelzaag
  • Industriële cirkelzaag

Lees ook: De juiste zaag voor iedere klus

Handcirkelzaag

De handcirkelzaag is een van de meest gebruikte varianten. Dit draagbare gereedschap heeft een ronddraaiend zaagblad en is geschikt voor rechte sneden in hout en andere materialen. Met of zonder geleiderail kun je nauwkeurig werken. Een belangrijk detail is de variatie in zaagdieptes. Standaard zaagbladen van 165 mm hebben een zaagdiepte van ongeveer 55 tot 65 mm, maar grotere bladen kunnen nog dieper zagen. Dit bepaalt welke materialen je ermee kunt bewerken.

Tafelcirkelzaag

Een tafelcirkelzaag is een stationair model waarbij het zaagblad uit een tafel steekt. Het werkstuk wordt over de tafel geleid, wat zorgt voor precieze en herhaalbare zaagsneden. Deze zagen worden vaak gebruikt in werkplaatsen voor grotere werkstukken en lange planken. Naast standaard zaagsneden kun je er ook groeven en sponningen mee zagen, mits het zaagblad in hoogte verstelbaar is. Voor de veiligheid is een spouwmes essentieel om te voorkomen dat het materiaal klem komt te zitten en terugslag veroorzaakt. Daarnaast zijn hulpmiddelen zoals een parallelgeleider en een duwhout onmisbaar voor veilig en nauwkeurig werken.

Afkortcirkelzaag

De afkortcirkelzaag, ook bekend als een verstekzaag, is gemonteerd op een geleider en wordt van boven naar beneden bewogen om planken en balken haaks of in verstek af te korten. Er is een verschil tussen standaard afkortzagen en radiaalzagen. Radiaalzagen hebben een verschuifbare arm waarmee bredere werkstukken kunnen worden gezaagd. De zaagbreedte wordt bovendien bepaald door de trekfunctie. Sommige modellen bieden dubbelverstek, wat betekent dat je zowel horizontaal als verticaal in verstek kunt zagen, ideaal voor meer ingewikkelde houtbewerkingen.

©Jan Havlicek

Invalcirkelzaag

Een invalcirkelzaag lijkt op een handcirkelzaag maar heeft een mechanisme waarmee je het zaagblad gecontroleerd in het materiaal kunt laten zakken. Dit maakt het mogelijk om midden in een plaatmateriaal te beginnen met zagen. Vaak wordt deze zaag gebruikt in combinatie met een geleiderailsysteem voor kaarsrechte sneden. De zaagdiepte is nauwkeurig instelbaar, wat het gereedschap bijzonder geschikt maakt voor maatwerk in meubels en keukens.

Accu-cirkelzaag

De accu-cirkelzaag is de draadloze variant van de handcirkelzaag en werkt op een oplaadbare batterij. Het voltage is bepalend voor de kracht van de zaag. Modellen van 18V zijn geschikt voor lichte tot middelzware klussen, terwijl 36V-versies meer vermogen bieden voor zwaarder werk. De accuduur varieert afhankelijk van de belasting, en accu-cirkelzagen zijn doorgaans lichter dan hun tegenhangers met snoer.

Mini-cirkelzaag

De mini-cirkelzaag is een compacte versie van de handcirkelzaag en bedoeld voor gedetailleerd zaagwerk. Ze zijn geschikt voor dunner materiaal en precieze sneden in hout en kunststof, maar niet voor precisiewerk in tegels. Voor dat soort klussen zijn tegelzagen met waterkoeling een betere keuze.

Industriële cirkelzaag

Voor het zware werk zijn er industriële cirkelzagen met krachtige motoren en speciale zaagbladen waarmee je materialen zoals metaal, beton en steen kunt zagen. Vaak zijn ze voorzien van een waterkoelsysteem om oververhitting te voorkomen en de levensduur van het zaagblad te verlengen. Dit type zaag wordt gebruikt voor professionele en industriële toepassingen waarbij hoge precisie en kracht vereist zijn.

©Andrey Radchenko | nordroden

Welke cirkelzaag heb jij nodig?

De keuze voor een cirkelzaag hangt af van het soort werk dat je ermee wilt doen. Voor precisiewerk in houtbewerking en maatwerk zijn inval- en tafelcirkelzagen ideaal. Wie vooral planken en balken op lengte wil zagen, heeft meer aan een afkortcirkelzaag. Voor mobiel gebruik is een accu-cirkelzaag handig, terwijl een industriële cirkelzaag geschikt is voor zware toepassingen zoals beton en metaal.


Zagen, zagen...

...Veiligheidsbril dragen!

▼ Volgende artikel
Geen gedoe met zoeken: zo link je direct naar de juiste plek in webpagina's, pdf's en YouTube-video's
© diego cervo
Huis

Geen gedoe met zoeken: zo link je direct naar de juiste plek in webpagina's, pdf's en YouTube-video's

Als je lange webpagina's, pdf-bestanden of YouTube-video's naar iemand wilt doorsturen, is het wel zo handig om specifieker te kunnen linken, bijvoorbeeld naar een bepaalde passage op de pagina of een videofragment. In dit artikel leggen we uit hoe je dat voor elkaar krijgt.

In dit artikel lees je hoe je gerichter kunt linken in drie situaties:

  • Naar een bepaald tekstfragment op een webpagina
  • Naar een specifieke pagina in een lang pdf-document
  • Naar een exact tijdstip in een YouTube-video

Lees ook: Van kijken tot streamen: zo gebruik je YouTube voor jouw wensen

Webpagina

In veel browsers (waaronder de nieuwste versies van Chrome, Edge, Safari en Opera) is het erg eenvoudig om naar een specifieke tekst op een internetpagina te linken. Markeer simpelweg de tekst op de pagina, klik er (op een computer) met de rechtermuisknop op en kies voor Link naar markering kopiëren (of iets wat daarop lijkt). Op mobiele apparaten kun je na het markeren kiezen voor de optie Delen of Link maken, afhankelijk van het toestel.

In webbrowsers waarin zo'n optie niet beschikbaar is, kun je ook handmatig een specifieke link creëren. Plak daarvoor #:~:text= aan het einde van de url, gevolgd door het stuk tekst waar de pagina naartoe moet springen. In het geval van dit artikel zou je bijvoorbeeld de url https://id.nl/huis-en-entertainment/computer-en-gaming/laptops-en-ultrabooks/zo-link-je-direct-naar-de-juiste-plek-in-webpagina-s-pdf-s-en-youtube-video-s#:~:text=In veel browsers kunnen maken om meteen naar het begin van dit hoofdstuk te gaan.

Zorg er wel voor dat je niet al te veel tekst in je link plakt, want dan kan het zijn dat de pagina helemaal niet verspringt. Je kunt wel de eerste paar woorden van een lang tekstfragment plakken, gevolgd door een komma en de laatste paar woorden van een stuk tekst. Bijvoorbeeld: #:~:text=In veel browsers,van het toestel. Een andere optie is om een losse extensie te installeren waarmee je na het markeren van tekst wél de optie krijgt om er automatisch een link van te maken, zoals de extensie Link to Text Fragment voor Firefox bijvoorbeeld. 

Markeer een stuk tekst, klik met rechts en zoek de optie Link naar markering kopiëren.

Pdf-document

Open het pdf-document en ga naar de pagina die je wilt doorsturen. Voeg aan het eind van de url naar het pdf-bestand de tekst #page= toe, gevolgd door het paginanummer. Als je van een bestand de 24e pagina wil doorsturen, moet je dus #page=24 toevoegen aan de pdf-link. Let op: het gaat hier om het paginanummer dat in de pdf-lezer wordt getoond, niet om het (mogelijk afwijkende) paginanummer dat op het document zelf staat.

Dit werkt wel alleen in webbrowsers met een ingebouwde pdf-lezer. Als je op een mobiel apparaat een pdf-link met zo'n paginaverwijzing downloadt en opent, springt het document helaas niet naar de juiste pagina.

YouTube-video

Op de computer kun je een YouTube-video pauzeren op een bepaald punt, met de rechtermuisknop op de video klikken en kiezen voor Video-URL kopiëren vanaf huidig tijdstip. Hetzelfde kun je overigens doen door op de knop Delen drukken, te kiezen voor Beginnen bij [tijdscode] en de link te kopiëren.

De mobiele app heeft deze opties (vooralsnog) niet. Je kunt dit omzeilen door de YouTube-video te openen via een mobiele browser en deze om te zetten in de desktopversie. Die optie vindt je meestal in het menu dat verscholen zit achter drie puntjes.

Je kunt ook handmatig ?t= achter een videolink plakken, gevolgd door de tijd waarop de video moet beginnen. Als je bijvoorbeeld wilt dat een video meteen na het inladen springt naar één uur, vier minuten en elf seconden, moet je ?t=1h4m11s achter de link typen.

Vink Beginnen bij aan wanneer je wilt dat iemand vanaf een bepaald punt een door jou doorgestuurde YouTube-video bekijkt.


Zelf filmpjes maken voor YouTube?

Dan is een vlogcamera misschien iets voor jou