ID.nl logo
Dit zijn je opties bij ruimtegebrek op je pc
© Mego-studio - stock.adobe.com
Huis

Dit zijn je opties bij ruimtegebrek op je pc

De opslagruimte op je nieuwe schijf leek oneindig, maar nu heb je dan toch echt acuut ruimtegebrek. Een grotere of extra schijf is een optie, alleen die keuze is best prijzig. Misschien helpt een grondige opruimbeurt. Of mogelijk vind je een betaalbare uitweg in de cloud. We onderzoeken hoe we opslagruimte kunnen vrijmaken.

Na het lezen van dit artikel ken je de mogelijkheden om opslagruimte op je computer vrij te maken. We kijken onder meer naar:

  • Hoe krijg je inzicht in wat er op je pc staat?
  • Windows automatisch zaken laten opruimen
  • Ongebruikte programma's, dubbele bestanden en oude systeemherstelpunten verwijderen
  • Hoe maak je slim gebruik van de cloud?

Ook interessant bij ruimtegebrek: Koopgids: Welke NAS is de beste keuze voor jou?

Bij beperkte opslagruimte lijkt een extra harde schijf of ssd een logische keuze. Het vervangen van je huidige schijf met behoud van apps en besturingssysteem is alleen technisch ingewikkeld. Ook het toevoegen van een extra schijf aan een desktop-pc vereist de nodige kennis. Een externe usb-schijf is een eenvoudigere optie. Geen enkele oplossing is goedkoop: reken op ongeveer 80 euro voor een harde schijf en het dubbele voor een ssd, telkens van 2 TB. Een NAS biedt meer flexibiliteit, alleen die kent een startprijs van zo’n 300 euro (exclusief schijven) en is daarmee aanzienlijk duurder. Daarom verkennen we liever andere mogelijkheden, zoals het verwijderen van overbodige data en het online bewaren van gegevensbestanden.

Nog geen NAS?

Misschien is dit hét moment

Overzicht (Windows)

Voordat je begint met schoonmaken, is het handig om te bepalen welke data de meeste opslagruimte innemen en wat je daarvan kunt missen. Een handige functie in Windows helpt je hierbij. Open Instellingen en navigeer naar Systeem / Opslag voor een overzicht van hoeveel ruimte zaken gebruiken, zoals Geïnstalleerde apps, Tijdelijke bestanden, Video’s en Documenten.

Voor een completer beeld klik je op Meer categorieën weergeven. De grootste opslagverbruikers staan bovenaan. Door op een categorie te klikken, zie je meer details. Apps kun je direct verwijderen. Voor andere data opent de bijbehorende map in Verkenner. Dit geldt voornamelijk voor standaardlocaties op de systeempartitie. Voor andere partities ga je naar Opslag / Geavanceerde opslaginstellingen / Opslag gebruikt op andere stations. Besteed extra aandacht aan Tijdelijke bestanden. Een klik hierop onthult diverse opties, zoals Downloads, Tijdelijke Windows-installatiebestanden en Tijdelijke internetbestanden. Selecteer wat je wilt verwijderen en bevestig met Bestanden verwijderen.

Je kiest zelf welke tijdelijke bestanden je liever niet op je schijf ziet.

Overzicht (extern)

De Windows-instellingen geven een basisinzicht in het opslaggebruik, maar er zijn ook gratis, handige tools zoals WizTree, SpaceSniffer en WinDirStat.

Laten we WinDirStat nader bekijken. Deze opensource-tool is misschien niet de snelste, maar heeft wel een duidelijke interface. Je kiest eerst welke stations je wilt analyseren. Na de scan zie je de gebruikte schijfruimte per station en map. Voor gedeelde mappen ga je naar Bestand / Open, kies Een Map en vul het UNC-pad in.

In de Deelboom Percentage zie je direct de ruimte die elke submap inneemt. Sorteer items snel door op de kolommen, zoals Percentage, Grootte of Bestanden, te klikken. Rechtsboven toont een overzicht per bestandsextensie. Als je op een extensie klikt, zie je dit in de Boomkaart eronder met witte kaderlijnen. Klik op een kader om de inhoud bovenaan te bekijken. Via het contextmenu open je de opdrachtprompt of verkenner direct in een map, of verwijder je items. Eigen opdrachten toevoegen kan ook. Ga hiervoor naar Opties en kies Configureer WinDirStat op het tabblad Acties.

Je ziet per map en per bestandsextensie hoeveel schijfruimte je bestanden innemen.

Wil je je kantoor ook netjes houden?

Deze opbergbakken komen dan goed van pas!

Sys-bestanden

Bij het gebruik van een app, zoals WinDirStat, om grote opslagverbruikers te identificeren, kom je vaak sys-bestanden tegen in de rootmap van de systeemschijf. Deze zijn ook zichtbaar via het opdrachtregelcommando:

dir /AH c:\

Je vindt twee grote sys-bestanden: hiberfil.sys en pagefile.sys. De eerste wordt gebruikt bij het zetten van je systeem in sluimerstand. Het slaat een deel van het werkgeheugen op, dat is ongeveer 40 procent van je totale geheugen (bijvoorbeeld 6,4 GB bij 16 GB RAM). Als je sluimerstand niet gebruikt, kun je deze functie verwijderen via de Opdrachtprompt (als administrator). Dit doe je met het commando:

powercfg -h off

Met on zet je het weer aan.

Pagefile.sys dient als virtueel systeemgeheugen en kan ook enkele GB groot zijn. Voor een soepele werking van het systeem laat je deze functie beter ongemoeid.

Er is ook nog het bestand swapfile.sys. Dat wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor het geheugenbeheer van UWP-apps (Universal Windows Platform).

Sommige systeembestanden slokken flink wat schijfruimte op.

Automatisch beheer

Tot nu toe lag onze focus op handmatige verwijdering van mappen of bestanden op basis van actueel schijfgebruik. Je kunt ook een en ander automatiseren, bijvoorbeeld met de in Windows ingebouwde functie Opslaginzicht. Ga hiervoor naar Instellingen / Systeem, open Opslag en vervolgens Opslaginzicht.

Om automatisch tijdelijke bestanden te verwijderen, plaats je een vinkje bij Windows probleemloos laten werken door automatisch tijdelijke systeem- en app-bestanden op te schonen. Schakel ook Gebruikersinhoud automatisch opschonen in, indien gewenst. Bij Opschoningsschema’s configureren stel je de voorwaarden in, zoals Opslaginzicht uitvoeren bij weinig vrije schijfruimte of op een regelmatige basis (bijvoorbeeld Elke week of Elke maand). Bepaal hier ook of en hoe vaak je de Prullenbak en de map Downloads wilt legen. Door op Opslaginzicht nu uitvoeren te klikken, start je de functie direct en zie je na afloop hoeveel ruimte er is vrijgemaakt.

Windows kan ook zelf de boel opruimen.

Schijfopruiming

Als je geen volautomatische opschoonfunctie wilt gebruiken, biedt Windows semiautomatische alternatieven. In Windows 11 ga je naar Instellingen / Systeem / Opslag en kies je voor Aanbevelingen opschonen. Je ziet suggesties voor vier gegevenstypes: Tijdelijke bestanden, Grote of ongebruikte bestanden (onderverdeeld in Oudere en Recente bestanden), Bestanden gesynchroniseerd met de cloud (meer hierover bij OneDrive) en Ongebruikte apps. Windows stelt dus zelf al dataselecties voor, maar je kiest zelf welke bestanden je daadwerkelijk wilt verwijderen. Bij Tijdelijke bestanden is er ook Geavanceerde opties weergeven, vergelijkbaar met de tijdelijke bestanden op andere stations (zie ‘Overzicht Windows’).

Een andere optie is de app Schijfopruiming. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Als administrator uitvoeren, voor alle opties. Kies een station om te scannen en vink de onderdelen aan die je wilt opruimen, zoals Tijdelijke internetbestanden en Diagnostische gegevens voor Windows. Op het tabblad Meer opties vind je mogelijkheden voor geïnstalleerde programma’s en systeemherstelpunten, waarover later meer in dit artikel.

De oudere tool Schijfopruiming is ook in Windows 11 nog altijd beschikbaar.

Ook interessant: Is je Google-opslag alweer vol? Zo creëer je weer ruimte

Opschoontools

Het zal je weinig verbazen dat je ook voor het (semiautomatisch) opschonen van je schijf terecht kunt bij allerlei externe en ook gratis tools. Een ervan is Cleanmgr+, dat zich aandient als de vervanger van Schijfopruiming, want Microsoft is namelijk van plan deze app weg te halen.

Een andere nuttige tool is BleachBit (beschikbaar voor Linux en Windows). Deze opensource-tool heeft ook een draagbare versie en een commandoregelversie, handig voor automatisering via Windows Taakplanner. Na het opstarten, dat soms lang kan duren, zie je in het linkse deelvenster een lijst met onderdelen die je kunt selecteren om op te schonen. Gebruik Voorvertonen om te zien welke en hoeveel data wordt vrijgemaakt, voordat je bevestigt met Opruimen en Verwijderen.

CCleaner willen we evenmin onvermeld laten (gratis voor thuisgebruik). Ondanks eerdere problemen met malware, is het nu een veilige app (de CCleaner-browser hoef je niet mee te installeren). Kies na het opstarten voor Aangepast opschonen, waar je op de tabbladen Windows en Toepassingen specifieke onderdelen selecteert. Druk op Analyseren om te zien om welke en hoeveel data het gaat. Voor meer details klik je op een onderdeel. Als je hiermee verder wilt, klik je op CCleaner uitvoeren.

In CCleaner kun je erg gedetailleerd aangeven welke onderdelen je wilt opruimen.

Geïnstalleerde programma’s

We richten ons nu op specifiekere onderdelen: het opschonen van geïnstalleerde programma’s, dubbele bestanden en systeemherstelpunten. Hoewel deze ook in CCleaner beschikbaar zijn (in de rubriek Extra, respectievelijk bij De-installeren, Dubbele items zoeken en Systeemherstel) geven we de voorkeur aan meer gespecialiseerde tools.

Voor het verwijderen van geïnstalleerde programma’s gebruiken we graag Iobit Uninstaller in de gratis versie. Deze app maakt het mogelijk om meerdere applicaties tegelijk te de-installeren en zorgt meestal ook voor een grondigere opruiming. De advertenties die opduiken tijdens het gebruik van de app, nemen we voor lief.

Open de app en selecteer de applicaties die je wilt verwijderen door vinkjes te plaatsen, eventueel na sortering op Grootte of Installatiedatum. Klik vervolgens op Uninstalleren. Laat het vinkje staan zowel bij Maak een herstelpunt alvorens te verwijderen en bij Automatisch verwijderen van residu-bestanden en klik nogmaals op Uninstalleren. Hierna kun je het verwijderproces verder volgen. Naast geïnstalleerde programma’s kun je vanuit het linkerdeelvenster onder meer Browser-extensies en Windows Apps verwijderen, hoewel dit doorgaans minder schijfruimte vrijmaakt.

Iobit Uninstaller is misschien wat opdringerig, maar het is wel een prima de-installer.

Dubbele bestanden

Je zult verbaasd zijn over de hoeveelheid dubbele bestanden op je schijf. Het opruimen hiervan kan behoorlijk wat schijfruimte besparen, maar het is belangrijk om zorgvuldig te zijn, vooral bij bestanden die door meerdere programma’s kunnen worden gebruikt. Focus bij het verwijderen van duplicaten daarom vooral op persoonlijke data, zoals mediabestanden.

Er zijn verschillende betrouwbare en gratis tools voor het opsporen van dubbele bestanden, AllDup, Fast Duplicate File Finder en Duplicate Cleaner.

We nemen Duplicate Cleaner als voorbeeld, waarvan je gedurende enkele dagen gratis een proefversie van de Pro-editie kunt gebruiken. Om exacte kopieën van bestanden te vinden, start je de app en ga je naar het tabblad Zoek criteria. Kies voor Normale modus en selecteer Dezelfde inhoud, Dezelfde bestandsnaam en Dezelfde bestandsextensie. Op het tabblad Scan Locatie duid je de gewenste stations of mappen aan. Klik bovenaan op Scan starten. Ga na de scan naar Dubbele bestanden (en eventueel Dubbele mappen), kies bij Selecteer op Groep de optie Alle bestanden op een na in elke groep en bevestig met Selecteer op Groep. De gemarkeerde bestanden worden gewist zodra je het prullenbak-icoon selecteert en bevestigt met Verwijder bestanden. Wees wel helemaal zeker van je keuze.

Kijk goed uit welke dubbele bestanden je markeert voor eventuele verwijdering.

Systeemherstelpunten

Windows beschikt over een functie die automatisch een herstelpunt creëert op cruciale momenten, zoals voor het installeren van updates. Dit stelt je in staat om terug te keren naar een eerdere systeemstatus als er problemen optreden. Dit biedt meer veiligheid, maar bij ruimtetekort kun je eventueel wel overwegen oudere herstelpunten te verwijderen, weliswaar met uitzondering van de meest recente.

Dit kan met de eerder vermelde ingebouwde tool Schijfopruiming, die je als administrator start. Kies een station waarop systeemherstel geactiveerd is. Dit check je door herstel in de Windows-zoekbalk te typen en Een herstel maken te starten. Bij Beveiligingsinstellingen zie je Ingeschakeld naast de stations waarvoor de functie actief is. Klik op Configureren om dit eventueel aan te passen en om te bekijken hoeveel schijfruimte door systeemherstel (maximaal) gebruikt wordt.

In Schijfopruiming ga je vervolgens naar het tabblad Meer opties, klik op Opruimen bij Systeemherstel en schaduwkopieën, en bevestig met Verwijderen om oudere herstelpunten te verwijderen (afbeelding 8).

Desnoods creëer je extra schijfruimte door oudere herstelpunten weg te halen.

Mobiel Als je te weinig opslagruimte hebt op je mobiele apparaat, zijn er verschillende manieren om dit probleem op te lossen. Een optie is het overzetten van gegevensbestanden naar een ander apparaat in je netwerk, zoals je pc of NAS, of naar een extern aangesloten usb-station of SD-kaartlezer. Als je dit te omslachtig vindt, kun je mogelijk een grotere SD-kaart in je apparaat plaatsen, als dit wordt ondersteund (wat vaak het geval is bij Android-toestellen).

Andere methoden om opslagruimte vrij te maken zijn het legen van de caches van geïnstalleerde apps, het verwijderen van ongebruikte apps, het opruimen van je downloadmap en het verwijderen van overbodige bestanden. Je kunt ook foto’s en video’s verplaatsen naar cloudopslag, zoals Google Drive.

Een rigoureuzere methode is de optie Fabrieksgegevens herstellen, die alle gegevens wist, inclusief bestanden en gedownloade apps. In Android vind je dit bij Instellingen / Algemeen beheer / Resetten.

De laatste toevlucht: een reset van je toestel.

Cloudopslag: opslagruimte

Om meer ruimte te creëren op de overvolle schijf of het interne geheugen van je mobiele apparaat, kun je data verplaatsen naar cloudopslag. Verschillende diensten bieden gratis opslag: Google Drive met 15 GB, pCloud met 10 GB, OneDrive met 5 GB (of 1 TB met een Microsoft 365-abonnement) en Dropbox met 2 GB. Voor gemakkelijker beheer van meerdere cloudopslagdiensten kun je tools zoals Air Explorer () of MultCloud gebruiken.

Lees in dit artikel hoe je met Air Explorer kunt werken: Zo beheer je met Air Explorer al je bestanden die in de cloud zwe(r)ven

Als je binnen één dienst blijft en met ruimtetekort kampt, controleer dan eerst of je een aantal grote bestanden kunt verwijderen. Bij Google Drive doe je dit door in te loggen, op Opslagruimte te klikken en bestanden te sorteren op grootte. In OneDrive vind je de grootste bestanden door linksonder op Opslag te klikken en dan op OneDrive.

Als extra ruimte nodig is, kun je je account upgraden. Bij Google Drive doe je dit via Meer opslag toevoegen, met opties als 100 GB voor 1,99 euro per maand, inclusief extra’s zoals VPN en meer bewerkingsfuncties in Google Foto’s. In OneDrive kies je via voor Meer opslag krijgen, bijvoorbeeld 200 GB voor 2 euro per maand.

Breng de grootste veelvraten in beeld en verwijder wat je niet langer nodig hebt.

Lees ook: Veilig bestanden opslaan in de cloud? Dit zijn 5 versleutelde cloudopslagdiensten

Cloudopslag: synchronisatie

Bij de meeste cloudopslagdiensten kun je gegevens op je pc automatisch synchroniseren met de cloud. Dit is handig, maar het betekent dat alles wat je in de cloud plaatst ook op je schijf terechtkomt, en andersom. Als je lokale schijfruimte wilt vrijmaken en het geen probleem vindt dat je data alleen in de cloud zijn opgeslagen, kun je werken met dummybestanden in je lokale synchronisatiemap. Je ziet dan alle bestanden lokaal, maar ze worden pas gedownload als je ze opent.

Voor Google Drive klik je met de rechtermuisknop op het bijbehorende programma-icoon, selecteer je het tandwielpictogram, kies je Voorkeuren en ga je naar Mappen van Drive. Kies hier voor Bestanden streamen in plaats van Bestanden spiegelen.

Bij OneDrive klik je op het programma-icoon, vervolgens op het tandwielpictogram en kies je Instellingen. Ga naar Synchroniseren en back-up maken, vervolgens naar Geavanceerde instellingen, en selecteer Schijfruimte vrijmaken. Bevestig met Doorgaan. Je kunt dit ook per map instellen door met de rechtermuisknop op een map te klikken en Ruimte vrijmaken te kiezen. Je maakt dit weer ongedaan met Altijd bewaren op dit apparaat.

In dit artikel lees je hoe je het voor Dropbox in kunt stellen: Zo laat je Dropbox op een selectieve manier bestanden synchroniseren

Je kunt je bestanden in Google Drive ook streamen, oftewel op aanvraag lokaal beschikbaar maken.

Watch on YouTube

Toe aan een nieuwe laptop?

Voor elke toepassing, voor elk budget

▼ Volgende artikel
Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht
© Gorilla
Huis

Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht

Na een week vol sneeuwpret, frisse berglucht en indrukwekkende pistes is je skikleding niet meer zo fris. Eenmaal thuis gekomen blijft de tas met vuile was liggen voor de wasmachine. Want hoe was je eigenlijk skikleding? Als je je kleding niet goed wast en opbergt, is de kans groot dat je volgend jaar niet zo warm en droog blijft tijdens de afdaling. Onze tips helpen je om je skikleding te wassen, drogen en veilig op te bergen voor volgend jaar.

Dit artikel in het kort: ⛷️ Wacht niet te lang met je skikleding wassen. ⛷️ Bereid de kleding voor op de wasbeurt. ⛷️ Was op lage temperaturen met weinig wasmiddel en geen wasverzachter. ⛷️ Impregneer de kleding. ⛷️ Droog de kleding in een geventileerde ruimte.

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Was snel na je weekje wintersport

Het op de juiste wijze je skikleding wassen is belangrijk: daardoor blijft de kwaliteit van de kleding goed. Ook blijft de kleding warm en waterdicht. Veel skikleding is gemaakt van kunststoffen, zoals polyamide en polyester. Deze stoffen zijn waterafstotend, sterk en licht. De kleding is van tevoren extra behandeld om ze waterdicht te maken, waardoor sneeuw of regen niet door de kleding komt. Was je de kleding verkeerd? Dan kan de beschermende functie verloren gaan. Je zweet en vuiligheid tasten de kleding namelijk aan. Laat je skikleding na wintersport dus niet te lang voor de wasmachine liggen.

Check voordat je gaat wassen altijd het wasetiket van de kleding. Dan weet je precies hoe het kledingstuk gewassen mag worden. Lees ook: Betekenis wassymbolen: wat zijn die wasvoorschriften?

©Lyudmila

Wasmiddel en voorbereiding

Gebruik weinig wasmiddel om je skikleding te wassen. En koop een speciaal wasmiddel voor sport- en outdoorkleding om zeker te weten dat het goed is of gebruik een fijnwasmiddel. Giet er geen wasverzachter bij, want dat is niet goed voor de kleding. Laat de kleding ook niet stomen en gebruik geen bleekmiddelen.

Bereid de kleding altijd eerst voor op de wasbeurt. Leeg alle zakken, sluit alle ritsen, knopen en klittenband om schade aan de stoffen te voorkomen. Zitten er vlekken op de kleding? Behandel deze eerst. Zorg dat de kleding binnenstebuiten de wasmachine in gaat. Ook belangrijk: doe de trommel niet te vol. Er moet voldoende ruimte zijn wil de kleding schoon worden.

Wassen met de wasmachine

Nu de kleding op de juiste wijze in de wasmachine zit, is het tijd om het juiste programma aan te zetten. Kies een programma met lage temperaturen, maximaal 30 °C. Hogere temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de waterdichte coating beschadigd raakt. Zit er een speciaal programma op je wasmachine voor outdoor kleding? Kies dan dit programma. Het programma heeft een laag toerental bij het centrifugeren. Doe naast je skikleding geen andere kleding in de wasmachine.

©Oriol Roca

Waterdicht maken van de skikleding

Heb je voor deze wintersportvakantie net nieuwe kleding gekocht? Dan is de kans groot dat deze gewoon waterdicht is gebleven na de wasbeurt. Als je kleding wat ouder is, kan het zijn dat deze niet meer zo waterdicht is als voorheen. Misschien heb je tijdens het skiën of snowboarden wel gemerkt dat er wat vocht doorheen kwam. Was dan de kleding nog een keer, maar nu met een impregneermiddel. Of spuit de kleding in met een speciale waterdicht-spray.

Drogen en opbergen

Als er op het waslabel staat dat de skikleding in de droger mag, dan kun je de kleding zo laten drogen. Anders hang je de kleding op, of leg je die ergens plat neer. Dit doe je in een ruimte waar er genoeg ventilatie is. Hang de kleding niet op in de zon. Drogen op een verwarming kun je beter ook niet doen.

Het wasetiket geeft ook aan of je de kleding mag strijken, mocht je de behoefte hebben om je skibroek te strijken. Je mag de kleding dan op een lage temperatuur strijken. Omdat je de skikleding een lange tijd waarschijnlijk niet meer gebruikt, is het verstandig om de kleding goed op te bergen. Hang de kleding op aan een haakje in de kast of vouw de kleding losjes op, zodat het op een plank kan liggen. Daardoor haal je je kleding volgend jaar weer fris uit de kast, direct klaar om van de pistes te zoeven.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een gloednieuwe smartphone van Samsung? Deze toestellen zijn vers van de pers!

Samsung Galaxy S25

Samsung fabriceert zijn recent verschenen Galaxy S25 in meer dan twintig uitvoeringen. Op dit moment is het basismodel met 128 GB lokale opslag in de kleurstellingen groen, zilver, lichtblauw en donkerblauw breed verkrijgbaar. Wil je een toestel met meer opslagruimte, dan kun je een exemplaar met 256 GB (groen/zilver/lichtblauw/donkerblauw) of 512 GB (groen/zilver/lichtblauw/donkerblauw) opslag overwegen. De Galaxy S25 is naar huidige maatstaven een compacte smartphone met een amoledscherm van 6,2 inch. Pluspunten zijn de behoorlijke resolutie van 2340 × 1080 pixels en hoge vernieuwingsfrequentie van 120 hertz. Animaties en videobeelden verschijnen dus vloeiend in beeld.

Als alternatief voor Samsungs eigen processor gebruikt het Koreaanse merk voor de Galaxy S25-serie ditmaal een exemplaar van Qualcomm. Een goede keuze, want de Snapdragon 8 Elite is pijlsnel. Acht rekenkernen zijn afgeregeld op een maximale kloksnelheid van 4,47 GHz. Daarnaast heeft het toestel 12 GB RAM. Zoveel werkgeheugen is geen overbodige luxe, want je hebt toegang tot verschillende veeleisende AI-functies. De achterzijde heeft drie kwalitatieve camera's. Dankzij 3× optische zoom haal je objecten zonder pixelverlies dichterbij. Verder kun je zéér scherpe 8K-video's maken. Neem de Galaxy S25 gerust overal mee naartoe, want de aluminium behuizing is volledig water- en stofdicht.

Samsung Galaxy S25+

Onder de naam Galaxy S25+ brengt Samsung zijn nieuwe paradepaardje ook in een groter formaat op de markt. Het 6,7inch-amoledscherm telt 3120 × 1440 pixels. Deze hoge resolutie resulteert in een indrukwekkende pixeldichtheid van 513 ppi. Vergeleken met de eerder besproken Galaxy S25 (416 ppi)  scheelt dat aanzienlijk. Kijk dus naar haarscherpe Netflix-streams en YouTube-filmpjes. Door het nogal platte ontwerp valt het gewicht van 190 gram voor een smartphone van dit formaat erg mee. De behuizing voldoet aan de IP68-norm, waardoor het toestel bestand is tegen water en stof.

De processor, het werkgeheugen en de camera's zijn gelijk aan die van de Galaxy S25. Wel is er een ruimere accu met een capaciteit van 4900 mAh ingebouwd. Volgens het Koreaanse merk kun je daarmee tot dertig uur achtereen video's afspelen. Het basismodel van de plus-editie bevat met 256 GB bovendien meer opslag. Kies tussen de kleurstellingen groen, zilver, lichtblauw en donkerblauw. Verder is de Galaxy S25+ ook met 512 GB opslagruimte (groen/zilver/lichtblauw/donkerblauw) te koop. Meer weten? Lees dan onze Galaxy S25 Plus-review.

Samsung Galaxy S25 Ultra

Kan het jou niet groot genoeg? De Galaxy S25 Ultra is het recentste vlaggenschip van Samsung. Dankzij het riante 6,9inch-amoledscherm van 3120 × 1440 pixels heb je min of meer een minitablet in handen. De fabrikant levert dan ook een stylus mee. Daarmee maak je (aan)tekeningen en voer je nauwkeurige fotocorrecties uit. Ondanks het ruime formaat is de Galaxy S25 Ultra nogal licht. Dit apparaat van 218 gram kun je dan ook langdurig vasthouden. De accu heeft een respectabele capaciteit van 5000 mAh. Volgens de specificaties kun je daarmee tot 31 uur achtereen video's afspelen.

Aan rekenkracht geen gebrek! Net als de andere S25-modellen is de rappe Qualcomm Snapdragon 8 Elite verantwoordelijk voor de prestaties. Dat gecombineerd met 12 GB werkgeheugen zorgt ervoor dat je soepel complexe AI-taken uitvoert en veeleisende 3D-games speelt. Een verschil met de eerder besproken S25-toestellen is dat de camera van het Ultra-model 5× optische zoom ondersteunt. Je kunt dus zonder kwaliteitsverlies een eindje inzoomen. Het recente besturingssysteem Android 15 is voorgeïnstalleerd op een opslagdrager van 256 GB. Kies tussen een zwarte, grijze, zilverkleurige en blauwe uitvoering. Tegen een meerprijs is de Galaxy S25 Ultra ook met 512 GB (zwart/grijs/zilver/blauw) en zelfs 1 TB (zwart/grijs/zilver/blauw) verkrijgbaar. In onze Galaxy S25 Ultra-review lees je meer over dit model.

Samsung Galaxy S24 FE

Zoek je een betaalbare smartphone met een groot scherm en goede prestaties? Dan is de Samsung Galaxy S24 FE een uitstekende keuze. Samsungs eigen Exynos 2400e-processor vormt het hart van dit toestel. De genoemde chipset heeft maar liefst tien rekenkernen, waarbij de rapste core is geklokt op een snelheid van 3,1 GHz. Dankzij 8 GB werkgeheugen gebruik je probleemloos meerdere zware apps tegelijk. Bovendien kun je met dit toestel ook prima gamen. Een ander pluspunt is de lange updateondersteuning tot 31 oktober 2031.

De Galaxy S24 FE heeft een ruim amoledscherm van 6,7 inch. Met een resolutie van 2340 × 1080 pixels en vernieuwingsfrequentie van 120 hertz zijn de beeldprestaties dik in orde. De hoofdcamera ondersteunt een resolutie van 50 megapixel. Bovendien kun je tot 3× optisch inzoomen en in 8K-kwaliteit filmen. De goedkoopste uitvoering van de Galaxy S24 FE bevat 128 GB interne opslag. Kies tussen de kleuren zwart, blauw, groen en geel. Als je meer gegevens wilt opslaan, koop je een exemplaar met 256 GB opslagruimte (zwart/blauw/groen/geel). Lees voor meer informatie deze positieve review op ID.nl.

Samsung Galaxy A16 5G

De Samsung Galaxy A16 5G is goedkoop én heeft ook nog eens een lange verwachte levensduur. Het Koreaanse elektronicaconcern biedt namelijk tot 31 oktober 2030 updateondersteuning. Dit toestel is geschikt voor mensen die hun smartphone voornamelijk voor basistaken gebruiken, zoals appen, internetbankieren, fotograferen en eenvoudige spelletjes spelen. Het toestel bevat 128 GB interne opslag en 4 GB werkgeheugen. Je kiest tussen een donkerblauwe, lichtgrijze en groene versie. Als je meer gegevens wilt opslaan, prik je een eigen microSD-kaart van maximaal 1,5 TB in de behuizing.

Gunstig is het grote 6,7inch-amoledscherm van 2340 × 1080 pixels. Dat is ruim genoeg om onderweg bijvoorbeeld sportwedstrijden of tv-programma's te volgen. Voor fotografiedoeleinden heeft de Galaxy A16 5G in totaal vier camera's. De hoofdlens ondersteunt een resolutie van 50 megapixel. Je kunt alles dus haarfijn vastleggen! Het hier besproken model kan overweg met snelle 5G-netwerken. Heb jij genoeg aan 4G? In dat geval is de lager geprijsde Samsung Galaxy A16 4G een interessante kandidaat. Kies tussen de kleuren zwartgrijs en groen.