ID.nl logo
Dit zijn de beste digitale agenda's
© PXimport
Huis

Dit zijn de beste digitale agenda's

De huidige generatie digitale agenda’s doet veel meer dan je simpelweg herinneren aan afspraken en verjaardagen. Het zijn slimme persoonlijke assistenten die vergaderingen organiseren met anderen en die op een kaartje de locatie van de afspraak tonen. Ze waarschuwen zelfs wanneer je moet vertrekken, zodat je altijd op tijd komt.

De digitale agenda is het epicentrum van je workflow. Als je een online-agenda slim inzet in een moderne werkomgeving, dan wordt deze de controletoren van je leven. Vanuit daar houd je overzicht op alles wat er moet gebeuren. En privéaangelegenheden en professionele afspraken worden keurig van elkaar gescheiden. Daardoor blijf je zicht houden op de leuke dingen in het leven en de zaken die nu eenmaal moeten gebeuren. Een online-agenda zorgt er ook voor dat mobiele en desktoptoestellen alle belangrijke informatie voortdurend uitwisselen. Een agenda-app maakt het ook makkelijk om anderen bij bepaalde gebeurtenissen te betrekken. Tenslotte zijn er apps gespecialiseerd in een bepaalde taak, daarmee fungeren ze als side-kick van je gewone digitale agenda. We gaan de mogelijkheden eens bekijken.

Google Agenda

Gratis en makkelijk delen

We beginnen met een stevige jongen. Je hebt geen handleiding nodig om aan de slag te gaan met Google Agenda. In deze gratis app maak je verschillende agenda’s aan voor de verschillende facetten van je leven; zoals verjaardagen, professionele afspraken, privé-afspraken en bezoekjes aan de sportclub.

Omdat de agenda uit meerdere agenda’s bestaat, kun je de weergave aanpassen. Daarmee zie je alleen wat je werkelijk nodig hebt. Items die je toevoegt, kun je makkelijk laten herhalen. In de schermweergave bekijk je de volledige maand, de week of een bepaalde dag.

Zoals bij alle Google-toepassingen is de grootste troef de synchronisatie in de cloud en het gemak om afspraken en taken te delen met anderen. Met een gedeelde familiekalender zorg je dat niemand in de familie nog een excuus heeft om iemands verjaardag te vergeten.

Mobiele gebruikers richten hun agenda vaak in op hun desktop en houden deze verder bij met hun smartphone. Het is ook mogelijk om een agenda openbaar te maken. In dat geval moet je het ics-bestand van de agenda delen, dan kunnen anderen de gedeelde agenda met de webbrowser bekijken.

©PXimport

Speciale dagen

Verjaardagen en feestdagen zitten al in je Google Agenda. De verjaardagen haalt de toepassing uit je Google Contacten. Je moet die informatie dus wel toevoegen in de contactlijst. In de webversie klik je op het tandwieltje om de Instellingen te openen. Daarna ga je in de linkerkolom naar de categorie Agenda toevoegen om het onderdeel Door interessante agenda’s browsen te selecteren. Hier kun je aanvinken dat je regionale of religieuze feestdagen automatisch wilt toevoegen en bovenaan staat het item Je contacten.

©PXimport

Microsoft Outlook

In de Office-suite

Hoewel Outlook op de eerste plaats de e-mailclient is van de Microsoft Office-suite, is het tegelijk een online-agenda, een taakmanager, een app voor contactbeheer en een tool om noties te maken. Organisaties gebruiken de software om via de Microsoft Exchange Server of SharePoint agenda’s te delen of afspraken in te plannen.

Door de Outlook Agenda te delen kun je zien of iemand op een bepaald tijdstip beschikbaar is. In de webversie van Outlook.com kun je met de browser zowel je e-mail behandelen als je agenda beheren, zonder daarbij een client te gebruiken.

©PXimport

Apple Agenda

Alles verbonden

De Apple-fan wordt vanaf dat hij een Mac, iPhone of iPad aanschaft met zachte dwang richting Apple Agenda en Apple Contacten geloodst. Alles is met elkaar verbonden via iCloud. Ook hier haalt de Agenda verjaardagen uit de Contacten. Agendameldingen verschijnen in het Berichtencentrum op je iOS-apparaten en Mac-computers.

Als je een adres aan een nieuwe afspraak toevoegt, haalt het systeem deze locatie vanuit Apple Kaarten op. Er wordt direct een route gepland naar de afspraak. Je kunt de reistijd bekijken in de agenda en een melding ontvangen als het tijd is om te vertrekken.

Groot voordeel is dat de agenda naar de spraakassistent Siri luistert. Je kunt bijvoorbeeld Siri gewoon commanderen: Plan morgen een vergadering met Bert om 9 uur. Als je vraagt Wanneer speelt Ajax?, dan krijg je niet alleen de datum, maar ook de tegenstander te zien.

Zoho Calendar

Complexe planningen

Zoho Calendar is oorspronkelijk ontworpen om professionals te helpen bij het maken van complexe planningen. Net als bij Outlook en de Apple Agenda beheer je meerdere agenda’s vanuit een centraal dashboard. Met de functie Smart Add kun je in één zin de belangrijkste informatie gebruiken om een evenement vast te leggen.

Zoho herinnert je aan bepaalde taken en afspraken via een pop-up in je agenda of via e-mail. Je deelt afspraken en agenda’s door uitnodigingen te sturen, zelfs naar mensen die geen Zoho-account hebben.

Het is mogelijk je Zoho-agenda in te sluiten in een webpagina door middel van een ics-bestand. Wil je de agenda liever offline meenemen? Dan kun je deze opslaan als pdf. Je abonneert je in de app op andere agenda’s van vrienden of feestdagen, zodat je deze evenementen naast die van jezelf kunt zien. Oh ja, Zoho Calendar is gratis.

©PXimport

Cozi Family Organizer

Voor het hele gezin

Cozi Family Calender is afgestemd op het gezinsleven. Deze agenda en organizer helpt bij het bijhouden van boodschappenlijstjes, het plannen van taken en houdt zelfs iedereen op de hoogte wanneer het avondeten op tafel komt.

Bij de installatie kun je als organisator machtigingen verlenen aan andere beheerders, bijvoorbeeld je partner, je kind of je grootouders. Deze personen mogen de kalender ook bewerken en items toevoegen. Je kunt verder een leuke familiefoto toevoegen om de kalender te personaliseren. Cozi geeft elk gezinslid een eigen kleur, zodat je onmiddellijk ziet wat voor wie is bedoeld.

De tool heeft een gedeelde agenda voor de groep en individuele agenda’s voor elk gezinslid. Je kunt deze tool gebruiken in combinatie andere online-agenda’s. Je hoeft Google Agenda, Apple Agenda of Outlook dus niet vaarwel te zeggen.

De app bevat zelfs een database om recepten te beheren. De basisfuncties van de app (web, Android en iOS) zijn gratis. Als je Cozi leuk vindt, dan kun je de advertentievrije Cozi Gold veertien dagen gratis proberen. Daarna betaal je 29,99 dollar voor een jaar, waarmee uiteraard het hele gezin is gedekt.

©PXimport

Fantastical

De mooiste

Fantastical heeft zijn naam niet gestolen. De makers hebben met versie 3 alles uit de kast gehaald. De app ziet er geweldig uit op de Mac, iPhone, iPad, Apple Watch en hij ondersteunt zelfs spraakinvoer. Wie een Apple Watch heeft, kan pratend tegen zijn horloge nieuwe evenementen invoeren.

Fantastical maakt zelf verbinding met services als iCloud, Google, Exchange, Office 365, Todoist en Yahoo om de informatie binnen te halen. De app verdeelt het scherm in twee delen. Bovenaan krijg je de weergave met dagen of de gehele maand. Daaronder is een scrolbare lijst waarin je door alle afspraken gaat.

Fantastical helpt bij het inplannen van afspraken met meerdere personen. De afspraakverzoeken komen in een aparte agenda waar iedere genodigde aangeeft welke datum en tijdstip hem of haar het beste uitkomt.

De app heeft een lichte en donkere modus en je kunt deze zo instellen dat de app vanzelf de lichte modus kiest als je de iPhone op donkere modus instelt en andersom. Het nadeel is het prijskaartje. Je mag de Premium-versie veertien dagen gratis proberen. Als je de app gratis wilt blijven gebruiken, ontvang je regelmatig pop-ups die aanmoedigen om toch over te stappen naar de betaalde versie. Dat kost je 5,49 euro per maand of 43,99 euro per jaar. Een prachtige app, maar wel te duur.

CloudCal

Magische cirkels

CloudCal voor Android valt op door de unieke manier die aangeeft hoe druk je het hebt op bepaalde dagen. Het Magic Circle-systeem toont de dagen van de week in de vorm van ronde wijzerplaten. Zo’n magische cirkel tovert de dag om tot een klok. De kleuren van de cirkels komen overeen met de geplande taken. Daarmee zie je in een oogopslag wanneer je geboekt bent en wanneer je vrij bent.

In de instellingen vind je de optie om weeknummers te tonen en om herinneringen te gebruiken. Je synchroniseert de app via Outlook/Exchange of Google Agenda. De app is gratis maar als je de Pro-versie aanschaft voor 3,49 euro, dan werkt de agenda ook vlot samen met Uber, Google Maps en Waze. Schakelen tussen een dag-, week- of maandweergave doe je met de knopjes linksboven.

©PXimport

Calendly

Professionele afspraken

Bij de configuratie van Calendly vraagt het programma of het gegevens mag halen uit de bekende online-agenda’s. Je kunt ook gewoon verder gaan zonder verbinding te maken. Vervolgens polst de app op welke dagen en tijdens welke tijdstippen je bereikbaar bent voor meetings. Je geeft daarna aan wat voor soort werk je doet.

Calendly is een gespecialiseerde agenda die zijn nut bewijst bij het inboeken van bijeenkomsten en telefonische overleggen met potentiële en bestaande klanten. Je beschikt over een internetadres voor je online afsprakenkalender. De app werkt met templates voor individuele afspraken of groepsbijeenkomsten waarbij meerdere mensen data kunnen reserveren. In zo’n template kun je instellen welke dagen een afspraak mogelijk is, hoelang je verwacht dat de afspraak duurt en hoelang op voorhand de afspraak moet worden gemaakt. Je kunt Calendly ook laten samenwerken met een website die een boekingspagina heeft.

Deze app is dus vooral een oplossing voor bedrijven en organisaties die de afspraken met de buitenwereld proberen te stroomlijnen. Je kunt Calendly gebruiken als webapp, er zijn ook een iOS- en Android-versie. De basisversie is gratis, hiermee krijg je het systeem in de vingers. Voor kleine teams die de kalender willen optimaliseren, kost de app 8 dollar per maand. Er zijn natuurlijk ook duurdere versies voor grotere bedrijven.

©PXimport

Calendso

Opensource-product

Het opensource-product van Calendly heet Calendso. Ook dit is een planningsagenda gericht op organisaties. Als je zelf Calendso kunt hosten, kost deze oplossing niets. Wil je de toepassing laten hosten door Calendso? Dan betaal je 12 dollar per gebruiker per maand.

Ook deze app organiseert je afspraken en virtuele vergaderingen en stuurt automatisch e-mails om uit te nodigen en te bevestigen. Bovendien kun je verschillende apps integreren in Calendso, zoals Microsoft Teams.

©PXimport

Pensum

Voor schoolwerk

Een ‘pensum’ is een aantal taken dat binnen een bepaalde tijd moet worden afgewerkt. Vooral in Duitsland wordt deze term gebruikt in het onderwijs. Hier is Pensum een iOS-product van de Nederlander Max Kievits. Pensum is een mobiele online-kalenderapp voor scholieren die huiswerkopdrachten en toetsen op een overzichtelijk manier willen bijhouden.

Je maakt in Pensum een dagplanning met herinneringen en je kunt het uiterlijk (een beetje) personaliseren met verschillende kleurthema’s. De toepassing geeft een melding bij het begin van een activiteit of wanneer je in actie moet schieten om een huiswerkopdracht op tijd in te leveren. Je kunt ook makkelijk opdrachten delen met klasgenoten door elkaars QR-code te scannen.

De app is gratis. Pensum is een heel eenvoudige toepassing zonder tutorial of handleiding, maar er zijn weinig opties. Je voert of een huistaak in of een activiteit. Telkens kun je de status ingeven, zoals niet begonnen, begonnen en bijna klaar. Daarna houd je in de kalender in de gaten wat je te doen hebt.

Proton Calendar

Zwitserse veiligheid

Heb je je voorgenomen om veiliger met je gegevens om te gaan? Voel je je ongemakkelijk bij de gedachte dat bedrijven stiekem in je online-agenda kunnen snuffelen? ProtonMail is een Zwitsers product. Alle servers staan daar en dat betekent dat je gebruikersgegevens worden beschermd door strenge privacywetten. ProtonMail gebruikt bovendien end-to-end- en zero access-encryptie om je gegevens te beschermen.

ProtonMail kan jouw mail- en agendagegevens zelf niet decoderen en lezen als ze dat zouden willen. Vergelijk ProtonMail met een superbeveiligde versie van Outlook. Iedereen met een ProtonMail-account kan nu de bètaversie van Proton Calendar op het internet en op Android (via de Play-store) gebruiken. Binnenkort komt er ook een iOS-versie. Hiermee kun je gebeurtenissen ingeven, herinneringen instellen en terugkerende activiteiten noteren.

Uiteraard is Proton Calendar geïntegreerd in ProtonMail, zodat je vanuit de kalender per mail kunt ingaan of reageren op uitnodigingen. Je vertrekt met een gratis basisversie, maar dan mag je in de kalender maar één agenda aanmaken. Voor 4 euro per maand, krijg je het Plus-plan, met een opslag van 5 GB, vijf e-mailadressen en twintig verschillende agenda’s die je kunt delen met vrienden.

©PXimport

Any.do

Taken koppelen

Any.do is tegelijk een kalender- en taken-app. Het gaat om een mooie, eenvoudige app om overzichtelijke lijstjes te maken voor vandaag, morgen en later. De toepassing heeft een brede functionaliteit.

Je kunt to-do-lijstjes delen met meerdere gebruikers en meldingen ontvangen die je aan afspraken herinneren. Handig is dat je taken ook aan anderen kunt toewijzen en een boodschappenlijstje deel je makkelijk met de leden van het gezin. Het is zelfs mogelijk om taken in te spreken.

De geïntegreerde agenda synchroniseert met al je apparaten en zelfs met de gewone agenda-app op je smartphone en tablet. Bovendien werkt Any.do samen met Google Agenda, Google Exchange en iCloud, want je kunt de app op de computer gebruiken, online, in iOS en Android.

©CIDimport

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
      © Rens Blom
      Huis

      Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

      Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

      Uitstekend
      Conclusie

      De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

      Plus- en minpunten
      • Eigen, luxe ontwerp
      • Goed scherm
      • Zes jaar beveiligingsupdates
      • Prijs-kwaliteitverhouding
      • Niet de snelste in zijn klasse
      • Moto AI niet altijd nuttig

      De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

      Opvallend ontwerp

      De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

      ©Rens Blom

      De Edge 60 Fusion valt lekker op.

      De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

      Complete smartphone

      We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

      ©Rens Blom

      Het grote scherm ziet er goed uit

      Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

      Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

      ©Rens Blom

      Camera's

      De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

      Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

      ©Rens Blom

      ©Rens Blom

      Zes jaar updates

      Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

      ©Rens Blom

      Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

      Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

      De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

      ▼ Volgende artikel
      WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
      © ID.nl
      Huis

      WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

      WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

      Praktisch wint het van nieuws

      De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

      Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

      Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

      Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

      WhatsApp niet weg te denken

      WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

      DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

      Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

      Social media dagelijks het meest geopend

      In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

      De 20 meest gedownloade apps in Nederland

      1: WhatsApp

      2: Google Maps

      3: DigiD

      4: YouTube

      5: Facebook

      6: Marktplaats

      7: Instagram

      8: Albert Heijn

      9: Spotify

      10: Bol

      11: PostNL

      12: Messenger

      13: NS

      14: Netflix

      15: Buienradar

      16: Tikkie

      17: Lidl Plus

      18: LinkedIn

      19: 9292

      20: ING