ID.nl logo
Dit zijn de beste apps voor internetbankieren
© PXimport
Huis

Dit zijn de beste apps voor internetbankieren

De tijd dat je de computer inschakelde voor alle bankierzaken is wel zo ongeveer voorbij. Bankier-apps zijn veelzijdiger dan ooit, waardoor je veruit de meeste taken vanaf een smartphone of tablet uitvoert. Toch zijn de verschillen tussen de bankier-apps groot. Welke grote bank heeft zijn mobiele zaakjes het beste voor elkaar? Wij testen de beste apps voor internetbankieren.

Bankieren verplaatst zich van het ouderwetse bankkantoor, het pinautomaat en de browser steeds meer naar de app van je bank. Vanzelfsprekend is de functionaliteit van deze mobiele toepassing dan ook belangrijker dan ooit. Banken als ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS beseffen dat maar al te goed en steken miljoenen in de ontwikkeling van hun app. De rekeninghouder profiteert hiervan, want de investeringen leiden tot allerlei nuttige, originele en exotische functies. Kortom, genoeg reden om de apps van de vier grote banken eens grondig met elkaar te vergelijken.

Veiligheid

Voordat je een bankier-app kunt gebruiken, gaat daar een uitgebreide registratieprocedure aan vooraf. Logisch, want je bank wil natuurlijk zeker weten dat de daadwerkelijke rekeninghouder de app gebruikt. Veel mensen zijn nog altijd erg argwanend om hun smartphone of tablet voor bankierdoeleinden in te zetten, toch zijn ze veiliger dan Windows, waarbij malware zich overal in het besturingssysteem kan nestelen – zelfs in je browser. Maar op openbare wifi-netwerken weet je maar nooit of er hackers in de buurt zijn. Mobiel internetbankieren doe je dan ook bij voorkeur via een eigen beveiligde wifi-verbinding of het netwerk van je provider. Dan mag je ervan uitgaan dat het veilig is, mits je je persoonlijke codes geheimhoudt. Een geruststellende gedachte is dat banken allerlei maatregelen nemen om hun klanten zo goed mogelijk te beschermen. Zo beveilig je de app bij alle besproken bankier-apps desgewenst met een vingerafdruk, als je toestel daarvoor tenminste geschikt is. Verder versleutelen de apps alle gegevens, zodat kwaadwillenden niet zien welke data je met de bank uitwisselt.

Stijging mobiel gebruik

Alle grote banken constateren een stijging van mobiel bankieren. Zo meldde ING eind 2016 dat zo’n 2,8 miljoen rekeninghouders de mobiele app gebruiken, terwijl ABN AMRO begin 2017 bijna twee miljoen mobiele installaties waarnam. ABN AMRO bedient daarnaast nog één miljoen mensen met de betaalverzoek-app Tikkie. Ook de Rabobank-app is erg in trek, want afgelopen mei had ongeveer 3,5 miljoen rekeninghouders deze toepassing geïnstalleerd. SNS heeft momenteel zo’n 375 duizend actieve gebruikers.

Testmethode

Om een goed beeld van de meest gebruikte bankier-apps te krijgen, openden we bij de vier grote banken een rekening. Vervolgens inspecteerden we alle mobiele apps grondig en deden we diverse overboekingen. Bij de test hebben we met name gelet op de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Ook keken we met een schuin oog naar de vormgeving, al weegt deze factor voor bankzaken minder zwaar.

ABN AMRO Mobiel Bankieren

Rekeninghouders van ABN AMRO gebruiken de zogeheten e.dentifier met een betaalpas om de app op hun smartphone of tablet werkend te krijgen. Na de installatie maak je aan de hand van deze paslezer een vijfcijferige identificatiecode aan. Verder behoort ook inloggen met een vingerafdruk tot de mogelijkheden. Handig is dat je vanuit de app eenvoudig geld zonder e.dentifier overmaakt. Hiervoor stel je aan het begin een daglimiet in met een maximum tot vijfduizend euro.

Vergeleken met andere grote banken is de app van ABN AMRO iets persoonlijker. Je stuurt bijvoorbeeld een afbeelding naar de ontvanger van een overboeking, zoals een groepsfoto van een etentje. Dit werkt via e-mail. Verder stel je eventueel een profielfoto in. De interface lijkt erg op de reguliere internetbankieromgeving van ABN AMRO. Het hoofdvenster oogt weliswaar sober, maar de meeste functies zijn wel eenvoudig te vinden. Naast de lopende rekening laat de app ook spaarrekeningen, beleggingen, hypotheek en creditcardoverzichten zien. Opvallend is dat het menu de optie Rood staan aanvragen vermeldt, maar hiervoor wordt er jammer genoeg een browser geopend. Ook voor het wijzigen van persoonlijke gegevens en blokkeren van betaalpassen verwijst de app naar het web. Omslachtig, want hiervoor dien je apart in te loggen.

Het is even zoeken, maar net als de meeste andere banken verstuur je eenvoudig betaalverzoeken naar bekenden. Dit doe je namelijk vanuit het onderdeel Rekening delen. Nuttig voor het geval je nog van iemand geld tegoed hebt. Helaas werkt dat alleen via e-mail, dus betaalverzoeken via WhatsApp of Facebook Messenger zijn niet mogelijk. Vanuit de app verloopt de communicatie met de bank via serviceberichten. Daarnaast vraag je simpel verschillende telefoonnummers van de helpdesk op.

©PXimport

ABN AMRO Mobiel Bankieren

7Score70

  • Pluspunten

  • Foto’s bij overboekingen

  • Overzichtelijke interface

  • Minpunten

  • Sobere vormgeving

  • Betaalverzoeken niet via WhatsApp

  • Verwijst vaak naar het web

Extra apps ABN Amro

Vanuit de bankier-app verwijst ABN AMRO geregeld naar andere mobiele tooltjes. Met name Tikkie is een bekende naam. Hiermee delen vrienden onderling betaalverzoeken via WhatsApp, een functie die in ABN AMRO Mobiel Bankieren ontbreekt. Dit werkt via een iDEAL-link. Verder adviseert de bank zijn rekeninghouders om Grip te installeren. Deze app categoriseert alle inkomsten en uitgaven, zodat je meer inzicht krijgt in de financiën. Tot slot is er onder de naam &Meer een app beschikbaar waarmee rekeninghouders in aanmerking komen voor allerlei kortingsacties.

ING Bankieren

©PXimport

Van de grote vier is ING de enige bank waarvoor je geen paslezer of beveiligingsapparaat nodig hebt. Wat een weelde. Na het invullen van alle rekeninggegevens haal je vanaf je internetbankierpagina een bevestigingscode op. De procedure hiervoor verloopt erg soepel, waarbij je voortaan inlogt via een vijfcijferige code of vingerafdruk. Aan de linkerkant staan alle (spaar)rekeningen, creditcardoverzichten en beleggingsportefeuilles opgesomd, waarvan je de bijbehorende transacties direct opvraagt. Fijn is dat de app laat zien welke uitgaven er de komende 35 dagen op stapel staan. Verder geeft het hoofdvenster je toegang tot een actualiteitenblog en voeg je eventueel spaardoelen toe.

Overschrijven binnen de app gaat eenvoudig, waarbij er standaard een daglimiet geldt van 1500 euro. In de instellingen krik je dat op naar maximaal vijfduizend euro. Een leuke functie is dat je met je stem handsfree geld kunt overmaken, al lukt dat alleen naar contacten uit het adresboek. Verder gebruik je je stem ook om in te loggen. De stemherkenning werkt in de praktijk prima.

Als je geld hebt voorgeschoten aan familie of vrienden, verstuur je eenvoudig betaalverzoeken via WhatsApp. Hiervoor maakt de app een unieke qr-code aan, waarna je het verzoek deelt. Diegenen die de qr-code scannen met hun ING-app, voldoen direct hun schuld. Uiteraard kunnen zij via iDEAL ook op reguliere wijze geld overmaken. Overigens gebruik je een qr-code ook om vlot een extra toestel voor de ING-app te registreren, wat veel werk bespaart.

Een andere opvallende functie is de agenda. Hiermee plan je betalingen tot wel drie jaar vooruit. De communicatie met de bank blijft beperkt tot het ontvangen van serviceberichten. Rechtstreeks chatten of e-mailen met een medewerker is helaas niet mogelijk, want de app verwijst hiervoor naar een contactpagina op het web. Tot slot biedt ING als enige grote bank nog ondersteuning voor Windows-smartphones.

ING Bankieren

10Score100

  • Pluspunten

  • Eenvoudige registratie

  • Geen identifier nodig

  • Stemherkenning

  • Betaalverzoeken via qr-codes

  • Overzicht toekomstige uitgaven

  • Minpunten

  • Beperkte helpdesk

iMessage

Sinds iOS 10 kunnen ontwikkelaars zelf uitbreidingen voor Apples chatdienst iMessage fabriceren. ING maakt hiervan dankbaar gebruik. Via een aparte iMessage-app stuur je namelijk rechtstreeks betaalverzoeken naar bekenden. Deze functie moet je eerst wel even inschakelen. Vanuit de Berichten-app tik je allereerst het Apple Store-pictogram aan. Via de vier rondjes, het plusteken en de optie Beheer activeer je de iMessage-app van ING. In de app kies je het gewenste bedrag en selecteer je een relevante beschrijving. Vervolgens deel je een iDEAL-link.

Rabo Bankieren

Ook bij de Rabo Bankieren-app dien je het mobiele toestel eerst te registreren. Voor deze registratie heb je de Rabo Scanner (voorheen Random Reader) nodig, waarbij je een kleurcode op het mobiele scherm scant en diverse verificatiecodes uitwisselt. Een tijdrovende bezigheid, maar daar krijg je wel een app met behoorlijk wat mogelijkheden voor terug. Bovendien laat Rabobank op het gebied van veiligheid geen steken vallen. In de Android-app lukt het (net als bij de andere bank-apps overigens) bijvoorbeeld niet om een screenshot te maken wegens drm-beveiliging (naast de boeken- en filmindustrie doen banken kennelijk ook een beroep op drm-beveiliging om hun apps te beschermen).

Naast de gangbare functies open je desgewenst een (extra) spaarrekening en stuur je contactpersonen rechtstreeks betaalverzoekjes via WhatsApp. Voor overboekingen is normaliter de Rabo Scanner vereist, maar in de app kun je als alternatief een vijfcijferige code of vingerafdrukscanner gebruiken. Je stelt hierbij zelf in tot welk bedrag je de pincode wilt gebruiken tot een maximum van tweeduizend euro. Vanzelfsprekend bekijk je alle transacties van iedere Rabo-rekening. Je kunt hierbij een transactie openen en via e-mail bijvoorbeeld een pdf’je naar iemand mailen. Deze functie is bijvoorbeeld bruikbaar wanneer je een vriend of familielid wilt laten weten dat je hebt betaald.

Wie bang is om rood te staan of regelmatig betalingen vergeet, stelt hiervoor alerts in. Overigens kun je rekeningen ook in de app verbergen. Prettig is dat de creditcardoverzichten en verzekeringen in de app zijn geïntegreerd. Ook allerlei correspondentie van de bank is in de app beschikbaar, zoals rentewijzigingen, jaaroverzichten en gewijzigde voorwaarden. Als je een probleem of vraag hebt, start je rechtstreeks een chatsessie met een medewerker. Als alternatief kun je ook bellen of e-mailen. Wie de bankier-app met meerdere personen op hetzelfde toestel wil gebruiken, creëert hiervoor zo nodig een extra profiel. Ten slotte wijzig je ook allerlei persoonlijke gegevens, zodat je bijvoorbeeld in het geval van een adreswijziging de app kunt gebruiken.

©PXimport

9Score90

  • Pluspunten

  • Ingebouwde helpdesk

  • Betaalverzoeken

  • Saldo-alerts

  • Persoonlijke gegevens wijzigen

  • Minpunten

  • Tijdrovende registratie

Rabo Beleggen

Weliswaar bekijk je in de standaard Rabo Bankieren-app je volledige beleggingsportefeuille, maar helaas kun je verder niets doen. Wens je vanaf een mobiel apparaat meer invloed op je beleggingen, dan ben je beter af met de app Rabo Beleggen. Hiermee (ver)koop je aandelen en volg je nauwlettend de laatste koersen. Ook helpt Rabo Beleggen je om aandelen te spreiden over meerdere regio’s. Voor het plaatsen van nieuwe orders heb je normaal gesproken de Rabo Scanner nodig, al kun je dat ook eenvoudig uitschakelen.

SNS Mobiel Bankieren

SNS valt sinds 2016 onder het moederbedrijf De Volksbank, waarvan ook Regiobank en ASN Bank deel uitmaken. De apps van deze twee kleinschalige banken vertoont dan ook grote overeenkomsten met die van SNS. De registratie gebeurt via een zogeheten Digipas. Dit is een beveiligingsapparaatje dat iedere rekenhouder krijgt opgestuurd. Je vult allereerst het serienummer van deze Digipas in. Verder wissel je tussen het beveiligingsapparaat en de mobiele app verificatiecodes uit. Al met al gaat de registratieprocedure vrij vlot. Tijdens de registratie stel je een limiet in van hoeveel geld je zonder Digipas wilt overmaken. Het maximum bedraagt duizend euro.

De gebruikersomgeving oogt op het eerste gezicht behoorlijk sober, waarbij opvalt dat je de app op een iPad uitsluitend in landschapsmodus kunt gebruiken. Vanuit het hoofdvenster vraag je de transacties van iedere (spaar)rekening en creditcard op. Eventueel laat de app hierbij een grafiek zien waarmee je het verloop van je saldo bekijkt. Mocht je een bepaalde transactie niet herkennen, dan open je rechtstreeks een zoekactie in Google. SNS geeft verder hypotheekbezitters de gelegenheid om de gegevens hiervan in te zien.

Nuttig is de mogelijkheid om alerts in te stellen, bijvoorbeeld wanneer het saldo een bepaald dieptepunt heeft bereikt. Er is verder ook een onderdeel om een nieuwe (spaar)rekening te openen, maar dit gaat buiten de app om via een browser. Uiteraard is er ook een functie om geld over te boeken via een vijfcijferige pincode, Digipas of vingerafdruk. Naar eigen wens verstuur je na iedere overboeking een pdf-bestand van de betalingsbevestiging naar de ontvanger.

Het contact met de bank verloopt via serviceberichten, al is er ook een overzichtje met telefoonnummers van de klantenservice beschikbaar. Een groot nadeel is dat je in tegenstelling tot andere grote banken geen betalingsverzoeken met een iDEAL-link kunt versturen. Wel is het handig dat je zo nodig rechtstreeks een nieuwe betaalpas activeert en het saldo op het inlogscherm bekijkt. Verder geef je de rekening indien gewenst een persoonlijke naam.

SNS Mobiel Bankieren

7Score70

  • Pluspunten

  • Hypotheek inzien

  • Saldografieken

  • Betaalpas activeren

  • Transacties googelen

  • Minpunten

  • Sobere vormgeving

  • Alleen landschapsmodus op iPad

  • Geen betalingsverzoeken

©PXimport

Windows smartphones?

SNS en ABN AMRO hadden tot voor kort een app voor Windows Phone. Per 1 oktober 2017 hebben beide banken de ondersteuning hiervoor stopgezet. Als reden geeft SNS aan dat mensen nauwelijks nog Windows-telefoons gebruiken. Deze bank zegt dat ongeveer één procent van het klantenbestand een smartphone met Windows Phone bezit. De kosten om de app voor zo’n kleine groep te onderhouden, blijken te hoog. ABN AMRO ziet om technische redenen af van verdere ondersteuning. ING is momenteel de enige grote bank die een app voor Windows Phone-gebruikers beschikbaar stelt. De functionaliteit hiervan loopt wel achter op apps voor iOS en Android.

Betalen met je smartphone

Bij alle grote banken kun je tegenwoordig contactloos betalen met een smartphone. Voorwaarde is wel dat je een Android-toestel gebruikt met een nfc-chip. Verder heb je hiervoor een aparte app nodig, zoals ING Mobiel Betalen. Vooral bij kleine bedragen tot 25 euro werkt het erg eenvoudig. Nadat je de smartphone uit de rustmodus hebt gehaald, houd je het toestel vlakbij het betaalapparaat. Het mobiele toestel laat vervolgens weten wanneer er is betaald, bijvoorbeeld via een trilsignaal. Voor grotere bedragen voer je eerst een pincode in, alvorens je de betaling kunt uitvoeren. Net als bij normale bankpassen geldt er overigens wel een pinlimiet. Houd er verder rekening mee dat sommige banken extra kosten vragen voor het gebruik van hun mobiel betalen-app. Zo rekent SNS hiervoor volgend jaar vijftig cent per maand.

Conclusie

Voor het regelen van veelgebruikte bankzaken kun je met de apps van de vier grote banken prima uit de voeten. De mobiele apps ondersteunen allemaal inloggen en overboeken met een vingerafdruk of vijfcijferige code. Bovendien zijn ze stuk voor stuk eenvoudig in gebruik. Toch zijn er ook de nodige verschillen. Met name ING benut de mogelijkheden van moderne smartphones optimaal. Zo voer je eventueel handsfree betalingen uit en voorzie je betaalverzoeken van een unieke qr-code. Deze betaalverzoeken deel je vervolgens rechtstreeks via WhatsApp of een ander communicatieplatform. Voeg daar de prettige registratie zonder beveiligingsapparaat of paslezer aan toe en ING Bankieren is wat ons betreft de terechte winnaar van deze test. Ook de app van Rabobank bevalt in de praktijk prima, waarbij met name de ingebouwde chatdienst en saldo-alerts ons kunnen bekoren.

▼ Volgende artikel
Meer dan een achtergrond: zo pas je Windows tot in detail aan
© efef4844
Huis

Meer dan een achtergrond: zo pas je Windows tot in detail aan

Ben je uitgekeken op die standaardwerkomgeving? Wij ook! In Windows kun je aan de slag met het maken van een eigen thema. Dat betekent werken in een omgeving die je volledig naar je hand zet, met onder meer een aangepast bureaublad, frisse vensters en strakke aanwijzers. Lastig? Zeker niet: een thema heb je zo gemaakt.

In dit artikel laten we zien hoe je je eigen Windows-thema maakt:

  • Pas je bureaubladachtergrond aan
  • Verander kleuren, accenten en transparantie-effecten
  • Wijzig muiscursors en systeempictogrammen
  • Personaliseer geluiden en voeg een aangepaste schermbeveiliging toe
  • Sla je thema op of zet alles terug naar de standaardinstellingen

Lees ook: 12 tips voor een overzichtelijk Bureaublad

Of je nu gebruikmaakt van Windows 10 of Windows 11: beide besturingssystemen hebben de mogelijkheid om een eigen omgeving te maken. Ben je na een grondige klusmiddag toch niet tevreden met de aangepaste werkomgeving? Dan kun je altijd nog de hulp inschakelen van externe programma’s, daarover vertellen we je straks meer.

In Windows vind je de belangrijkste opties om je eigen thema te maken in het instellingenvenster. Druk op Windows+I om dat te openen en kies voor Persoonlijke instellingen. Linksboven zie je het thema staan dat momenteel actief is. Rechts daarvan vind je een beknopte lijst met kant-en-klare thema’s. Deze kun je proberen door erop te klikken. Je kunt zo’n thema direct gebruiken, of je gebruikt het als een basis die je verder aanpast.

Windows biedt flink wat personalisatiemogelijkheden via het instellingenvenster.

Eigen thema

Natuurlijk maken wij een eigen Windows-thema. Kies voor Thema’s. Rechtsboven vind je de onderdelen waaruit een thema is opgebouwd, zoals achtergrond, kleuren en geluiden. Onder elk onderdeel staat de huidige instelling benoemd. Klik op een onderdeel om de achterliggende instellingen te openen en bepaal stap voor stap je thema verder.

Het tweede gedeelte van het themavenster geeft een overzicht van beschikbare thema’s. Met de volgende stappen passen we de verschillende onderdelen van het thema aan. Daarnaast zetten we andere onderdelen van Windows naar onze hand, die niet aan een thema zijn gekoppeld. Zodra we tevreden zijn over het resultaat, slaan we het thema op.

Een thema bestaat onder meer uit een achtergrond, kleuren en geluiden.

Wat hulp

Heb je zelf even geen inspiratie om een eigen thema te maken? Via de Microsoft Store haal je externe kant-en-klare thema’s binnen. In het instellingenvenster voor het thema klik je bij Meer thema’s uit de Microsoft Store downloaden op Bladeren door thema’s.

Achtergrond

Klik op Achtergrond en bedenk of je een vaste achtergrond of wisselende achtergronden wilt inzetten. Je kunt ook kiezen voor een effen kleur of een verrassingsafbeelding die regelmatig door Microsoft wordt ververst. Geef je de voorkeur aan meerdere afbeeldingen, dan maak je eerst een map aan waarin je de geselecteerde afbeeldingen plaatst. Keer terug naar het instellingenvenster en kies Diavoorstelling. Klik vervolgens op Bladeren en wijs de map aan.

Hierna stel je in hoe de diavoorstelling zich gedraagt. Kies bij Afbeelding wijzigen elke hoe snel de afbeeldingen verversen, bijvoorbeeld 6 uur of 1 dag. Voor de afwisseling activeer je de optie Volgorde van afbeeldingen in willekeurige volgorde weergeven. Via Afbeelding aanpassen zodat deze op uw bureaublad past geef je aan hoe je de afbeeldingen wilt tonen. Met Centreren voorkom je uitgerekte afbeeldingen.

Of ga voor wat meer sjeu: Bewegende bureaubladachtergrond: een kijkbuis op je computer

Kies voor een diavoorstelling die uit meerdere afbeeldingen bestaat.

Energiebewust

Gebruik je een laptop en werk je regelmatig op de accu? Blokkeer dan de diavoorstelling als je geen netstroom gebruikt. Zet bij Diavoorstelling zelfs uitvoeren als de batterij in gebruik is de schuif op Uit.

Kleuren

Nu wordt het tijd om de kleuren onder handen te nemen. Klik op Kleuren en bepaal (in het geval van Windows 11) of je de lichte of donkere modus wilt activeren (bij Kies de modus). Interessant is de optie Aangepast. Hiermee maak je voor de kleurmodus onderscheid tussen Windows en de apps. Zo kun je Windows in een donkere modus zetten, terwijl je de apps in een lichte modus houdt.

Ben je geen voorstander van doorzichtige vensters? Dan zet je de schuif op Uit bij Transparantie-effecten. In dit venster bepaal je ook een accentkleur die in het startmenu en de taakbalk worden getoond. Klap de gelijknamige sectie uit en kies de gewenste kleur. Je kunt de accentkleur op meerdere locaties binnen Windows laten terugkomen. Zet de schuif op Aan bij Accentkleur weergeven op Start en de taakbalk en bij Accentkleur weergeven op titelbalken en vensterranden.

Geluiden

Hoewel de populariteit van geluidseffecten in Windows de afgelopen jaren flink is afgenomen, kun je nog steeds geluiden toevoegen. Je maakt hiervoor gebruik van een geluidsschema. In het venster voor thema’s klik je bovenin op Geluiden. Neem het standaardschema van Windows als uitgangspunt: klik op Windows-standaard. In het vak Programmagebeurtenissen kies je een actie waaraan je een geluid wilt koppelen. Acties met een bestaand geluid herken je aan het pictogram van een megafoon. In het menu Geluiden kies je het gewenste geluid. Heb je een eigen geluid? Dat voeg je eenvoudig toe via de knop Bladeren. Windows ondersteunt hiervoor wav-bestanden. Andere formaten moet je eerst omzetten voordat je ze kunt gebruiken.

Je kunt aparte geluidseffecten voor verschillende activiteiten instellen.

Muiscursor

Ben je uitgekeken op de standaardmuisaanwijzer van Windows? Dan pakken we die toch ook aan. Klik in het venster van thema’s op Muiscursor en open de tab Aanwijzers. In de sectie Schema kun je kiezen uit een flinke hoeveelheid alternatieve aanwijzers. Een goed voorbeeld zijn de schema’s Extra groot, waarmee je de meeste aanwijzers een stuk groter maakt.

Wil je de zichtbaarheid van de aanwijzers verder verbeteren? Plaats dan een vinkje bij Aanwijzerschaduw inschakelen. Heb je eigen cursorbestanden, dan kun je deze ook gebruiken. Klik op Bladeren en wijs het bestand aan. Online vind je verschillende collecties met cursor- en muisbestanden. Deze bestaan uit een aantal afbeeldingen (al dan niet geanimeerd). Een goede bron hiervoor is DeviantArt. Bij elke collectie vind je de installatie-instructies.

Klik het venster van de muiscursor niet te snel weg. Werp ook eens een blik op de tab Opties voor de aanwijzer. Hier vind je mogelijkheden om de weergave verder te verbeteren. Zo kun je in de sectie Zichtbaarheid een aanwijzerspoor activeren, zodat je de muis beter ziet. Ben je de muisaanwijzer soms kwijt, dan kun je deze snel vinden via de optie Locatie van de aanwijzer weergeven als ik op CTRL druk. In het vak Beweging kun je nog bepalen hoe snel de aanwijzer over het scherm beweegt.

Uiteraard nemen we geen genoegen met de standaardaanwijzers van Windows.

Is het tijd voor een nieuwe muis?

Kies dan in ieder geval voor een ergonomische versie

Schermbeveiliging

Mogelijk heb je ze al enige tijd niet meer gebruikt, maar Windows beschikt nog steeds over schermbeveiligingen. Inmiddels hebben ze minder functionele waarde dan voorheen op ouderwetse crt-beeldschermen. Alhoewel oledschermen weer baat hebben bij wat hulp om inbranden tegen te gaan. Desondanks is een schermbeveiliging nog steeds leuk. Open het Startmenu en typ Schermbeveiliging. Kies Schermbeveiliging wijzigen. Kies de gewenste schermbeveiliging in het bovenste vak. Klik op Instellingen om specifieke opties van de beveiliging in te stellen, zoals de tekst of snelheid. Bepaal de wachttijd bij het vak Wacht en plaats een vinkje bij Aanmeldingsscherm weergeven bij hervatten voor extra bescherming.

Gelukkig zijn ze er nog: de schermbeveiligingen van Windows.

Pictogrammen

In Windows kun je afscheid nemen van de standaardpictogrammen en kiezen voor een eigen set. Deze optie zit wel wat verborgen. Klik op Persoonlijke instellingen / Thema’s. Onderin het venster ga je naar Instellingen voor bureaubladpictogrammen. In het vak Bureaubladpictogrammen geef je aan welke pictogrammen het bureaublad moet krijgen. Standaard is dit de prullenbak, maar je kunt ook kiezen voor de documentenmap (Bestanden van gebruiker) en het thuisnetwerk (Netwerk).

Via hetzelfde venster kun je de standaardpictogrammen vervangen. Kies het pictogram dat je wilt aanpassen en klik op Ander pictogram. Een nieuw venster met beschikbare pictogrammen opent. Standaard toont Windows het pictogrambestand Imageres.dll, maar er zijn ook andere pictogrammen. Ben je niet tevreden over Imageres.dll, dan maak je het invoervak bovenin leeg en druk je op Enter. Windows toont vervolgens de pictogrammen uit het bestand Shell32.dll. Handig!

Thema bewaren

Ben je tevreden over hoe Windows er na je inspanningen uitziet? Je kunt je eigen thema nu opslaan. Ga naar Persoonlijke instellingen / Thema’s. Rechtsboven zie je wederom de onderdelen waaruit een thema bestaat en je eigen instellingen die je in de stappen hiervoor hebt aangegeven. Klik op Opslaan. Geef het thema vervolgens een naam en klik weer op Opslaan. Het thema wordt nu toegevoegd aan de lijst in het vak eronder.

Heb je meerdere computers of wil je het thema graag met anderen delen? Gelukkig hoef je het thema niet telkens opnieuw op te bouwen. In het overzicht met thema’s klik je met de rechtermuisknop op het thema dat je wilt delen. Kies voor Thema voor delen opslaan. Een nieuw venster opent. Geef het thema een naam en bepaal waar je het bewaart (bijvoorbeeld op een externe schijf). Je kunt het thema op een andere computer toepassen door op het bestand te dubbelklikken.

Handig: exporteer het thema voor andere computers of om te delen.

Vergrendelingsscherm

We gaan voor een volledig gepersonaliseerde Windows-omgeving, dus uiteraard passen we ook het vergrendelingsscherm aan. Kies in de Windows-instellingen voor Vergrendelingsscherm. Kies bij Uw vergrendelingsscherm personaliseren hoe je je het scherm eigen wilt maken. Kies voor Afbeelding om een eigen foto op het scherm te tonen. Je kunt ook online afbeeldingen tonen die elkaar regelmatig afwisselen. Kies dan voor Windows-spotlight. Wij kiezen ervoor om onze afbeelding op zowel het vergrendelingsscherm als het aanmeldingsscherm te tonen: zet de schuif op Aan bij De achtergrondafbeelding voor het vergrendelingsscherm weergeven op het aanmeldingsscherm.

Op het moment van schrijven kun je in Windows 11 één app op het vergrendelingsscherm plaatsen. Deze app geeft beknopte informatie over het weer (Weer), binnengekomen e-mail (Mail) of aankomende afspraken (Agenda). Je vindt ze bij de optie Status van vergrendelingsscherm.

Een app voegt extra informatie toe aan het vergrendelingsscherm.

Meer eigen foto’s

Interessant aan het vergrendelingsscherm is de mogelijkheid om meerdere eigen foto’s te selecteren en aan te geven wanneer je die wilt zien. Kies voor Diavoorstelling. Geef aan welke fotomap je hiervoor wilt gebruiken: klik op Bladeren en wijs de map aan. Je kunt meerdere mappen toevoegen, die je later altijd kunt uitschakelen via een klik op Verwijderen. Haal in dezelfde sectie het vinkje weg bij Leuke weetjes, tips en trucs en meer op uw vergrendelingsscherm weergeven, zodat het scherm opgeruimd blijft, en vooral ook reclamevrij.

Open hierna de sectie Geavanceerde instellingen voor diavoorstelling. Wil je voorkomen dat afbeeldingen worden uitgerekt, dan kies je voor Alleen afbeeldingen gebruiken die goed op mijn scherm passen. Standaard schakelt Windows de diavoorstelling uit als je gebruikmaakt van accustroom, bijvoorbeeld bij een laptop. Wil je dat de diavoorstelling altijd wordt gebruikt, dan plaats je ook een vinkje bij Een diavoorstelling afspelen als er batterijstroom wordt gebruikt.

Laat het vergrendelingsscherm foto’s van meerdere bronnen tonen.

Ook OneDrive-foto’s

Mogelijk sla je je foto’s automatisch op in de fotomap van OneDrive. Ook deze kun je als bron inzetten voor de diavoorstelling van het vergrendelingsscherm. In de sectie Geavanceerde instellingen voor diavoorstelling plaats je een vinkje bij De camera-albums van deze pc en OneDrive opnemen.

Externe hulp

Niet tevreden over het ingebouwde startmenu van Windows? Met Start11 zet je het startmenu volledig naar je hand. Zo kun je het klassieke menu uit Windows 7 kiezen en de Windows-taakbalk onder handen nemen. Prettig is dat je ook onderdelen uit het startmenu kunt verwijderen die normaal gesproken niet kunnen worden verwijderd.

Betere zichtbaarheid

Heb je een verminderd zicht, dan kun je Windows hiermee rekening laten houden. Open het Startmenu en typ Contrast. Klik op Een contrastthema kiezen. Je kunt nu kiezen uit vier thema’s met kleuren die sterk verschillen, zodat je schermtekst en apps beter zichtbaar maakt. Elk van de thema’s kun je verder aanpassen.

Kies een thema en klik op Bewerken. Pas het thema naar eigen inzicht aan, kies Opslaan als en geef het thema een naam. Naast het gebruik van een thema, kun je ook losse onderdelen van de Windows-omgeving verbeteren op het gebied van zichtbaarheid. In de Windows-instellingen kies je voor Toegankelijkheid. De sectie Gezichtsvermogen bevat aanvullende opties, zoals kleurfilters.

Een contrastthema is handig bij een verminderd gezichtsvermogen.

 

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Tapo komt met centrale oplossing voor slimme huisbeveiliging
Zekerheid & gemak

Tapo komt met centrale oplossing voor slimme huisbeveiliging

De Tapo H500 is een nieuwe HomeBase die beveiliging centraliseert, gegevens beschermt en het beheer van het slimme huis vereenvoudigt. Dit apparaat biedt volgens Tapo een oplossing voor wie worstelt met het beheren van meerdere camera's, beperkte opslagruimte en onbetrouwbare detectiesystemen.

Het systeem slaat alle opnames lokaal op via 16GB ingebouwde opslag, die uitbreidbaar is tot 16TB met een 2,5" HDD of SSD. Dit zorgt niet alleen voor bescherming van belangrijke beelden, maar biedt ook een alternatief voor cloudopslag zonder maandelijkse abonnementskosten. De privacy wordt gewaarborgd door AES-128- en RSA-1024-versleuteling tijdens overdracht en opslag.

Bediening via app

De bijbehorende app heeft verschillende functionaliteiten voor camerabeheer. Het gezichtsbeheersysteem maakt een database van gezichten die door camera's zijn vastgelegd. De gezichtsvolging toont hoe personen zich verplaatsen door verschillende camerabeelden binnen één scène, wat nuttig is voor het monitoren van bewegingen en het herkennen van verdachte activiteiten. Deze functie komt beschikbaar in mei 2025 via een software-update. Met gebeurtenis inzichten kunnen gebruikers zoeken naar specifieke voorvallen zoals 'onbekende personen' op meerdere camera's tegelijk.

AI-besturing

De Tapo H500 gebruikt AI-gestuurde detectie en herkenning met een nauwkeurigheid van 99,9%. Het systeem kan onbekenden detecteren en beschikt over een 110dB-alarm. Daarnaast herkent het voertuigen, pakketjes en huisdieren, en stuurt het realtime meldingen.

Als centrale hub ondersteunt de Tapo H500 tot 16 Tapo-camera's, 64 Tapo-sensoren en meerdere IoT-apparaten. Via de app is er een overzicht van alle camera's en apparaten. Het apparaat werkt ook als extra deurbel voor aangesloten Tapo deurbellen. De H500 heeft een tabletstandaard en ondersteunt HDMI-uitvoer voor vier camera's tegelijkertijd. Het systeem is compatibel met de Matter-standaard en krijgt ONVIF-ondersteuning via een update in de zomer van 2025.

De Tapo H500 is nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129 euro.