Dit zijn de 4 beste browsers met kunstmatige intelligentie

© Wesley Akkerman

Dit zijn de 4 beste browsers met kunstmatige intelligentie

Geplaatst: 29 maart 2024 - 08:59

Wesley Akkerman

Kunstmatige intelligentie treffen we tegenwoordig overal aan. Op onze smartphones en computers, binnen tekstverwerkers en fotosoftware, en nu ook in onze browsers. Maar wat kun je daarmee en welke browsers zijn je aandacht waard? We presenteren in dit artikel vier opties.

Je gebruikt een webbrowser natuurlijk om over het internet te browsen (of surfen, zoals we twintig jaar geleden zeiden). In de url-balk vul je een zoekopdracht of websitenaam in en in no-time zit je op de website die je op het oog had. Dat is tegenwoordig in feite de functionaliteit van een browser, ongeacht het platform of de hardware. Maar wat als browsers méér voor je kunnen betekenen? Verschillende ontwikkelaars bieden alternatieven op basis van kunstmatige intelligentie, waardoor je sneller informatie kunt vinden.

0

Powered by

logo

1) Microsoft Edge met Copilot

De eerste browser op de lijst is Microsoft Edge. Dat zal voor een grote groep mensen niet als een verrassing komen. Binnen de Edge-browser vind je namelijk Microsoft Copilot. Dat is een ingebouwde chatbot die werkt op basis van ChatGPT. Op ID.nl hebben we al eerder aandacht besteed aan dit productiviteitsmonster, want je kunt hier onder meer afbeeldingen mee maken of je werk verlichten binnen de Office-apps. Daarnaast is Copilot in Amerika al een standaardonderdeel van Windows 11. Je komt de digitale assistent dus overal tegen.

Met Copilot binnen Microsoft Edge kun je niet alles doen wat we hierboven vermeldden. De functionaliteit richt zich in deze browser echt op taken die betrekking hebben op het web, of een deel van je werk. Wat je ook besluit te doen, je moet eerst een chat met Copilot aangaan. Dat doe je door de browser te downloaden en te installeren, en daarna in te loggen met je Microsoft-account. Vervolgens druk je op het Copilot-icoontje rechts bovenin. Zodra je daar op klikt, kun je aan Copilot vragen of die pagina’s kan samenvatten of een bepaalde vraag voor je wil beantwoorden.

Er is ook nog een optie waarmee Microsoft Copilot kan helpen bij het opstellen van tekstberichten. Merk je dat je tegen een writer’s block aanloopt voor je eigen blog, dan kun je Copilot om inspiratie vragen. Datzelfde geldt voor wanneer die belangrijke e-mail maar niet wil opschieten. Neem de tekst echter nooit zo over zoals die eruit komt rollen, want het zal ontvangers en lezers mettertijd opvallen dat de tekst door een AI is gegenereerd. Verder kan Copilot via Inzichten achtergrondinformatie verschaffen op basis van de website die je bezoekt.

Dit zijn de 4 beste browsers met kunstmatige intelligentie-J-NgoA9MRpKn5SnAV6C8ew

© Wesley Akkerman

Opera met Aria

De Opera-browser pakt het fenomeen AI-browser net even anders aan dan je wellicht zou willen. Maar dat maakt de ervaring er mogelijk niet minder waardevol op. Uiteraard moet je de browser wel eerst even installeren en een account aanmaken voordat je de functies op basis van kunstmatige intelligentie kunt uitproberen, maar daarna kun je losgaan. Opera bevat namelijk drie chatbots waarmee je van alles kunt doen. Dan doelen we op Aria (het aanbod van Opera zelf), ChatGPT (bekend van OpenAI) en ChatSonic (een ChatGPT-alternatief).

Je bereikt de drie assistenten door hen links op de zijbalk te activeren. Mocht je geen zijbalk zien, klik dan op de drie streepjes rechts bovenin (Eenvoudig instellen) en scrol naar beneden totdat je Indeling ziet staan. Klik onder Sidebar op Aan en de balk verschijnt automatisch in beeld. Datzelfde geldt voor de drie chatbotknopjes. Selecteer de variant die je wilt gebruiken, log in met je account en je kunt vervolgens allerlei vragen stellen, teksten opstellen en informatie opvragen. Aria weet helaas niet dat een bepaalde vraag over de pagina gaat die je open hebt staan.

Dit zijn de 4 beste browsers met kunstmatige intelligentie-OLE-_gMqSBKY8AY5X_2PsA

© Wesley Akkerman

Brave met Leo AI

Veel mensen kennen de Brave-browser als een mooi alternatief voor privacyvriendelijk browsen. Dit programma heeft standaard ingebouwde advertentieblokkers en verbetert de browse-ervaring verder door met Leo AI allerlei handige functies op basis van kunstmatige intelligentie aan te bieden. Als je Brave hebt gedownload, kun je Leo benaderen door op de knop voor de Zijbalk te klikken. Rechts in beeld komt er dan een extra venster tevoorschijn, waarin je leest dat Leo kan helpen bij het samenvatten van teksten en het beantwoorden van vragen.

Het kan zijn dat de knop voor de zijbalk niet meteen in beeld staat. Wellicht omdat je die een keer hebt weggehaald. Wat de reden ook is, via Meer (de drie streepjes bovenin) > Instellingen > Vormgeving > Werkbalk (een kopje op deze pagina) zie je Knop zijbalk weergeven staan. Zorg ervoor dat de schuifregelaar naar rechts staat (en ingekleurd is). Leo is meteen de eerste optie rechts bovenin. Je kunt hem verschillende vragen stellen, artikelen laten samenvatten of toelichting laten geven – en dat zonder dat je daarvoor een account hoeft aan te maken!

Dit zijn de 4 beste browsers met kunstmatige intelligentie-RIeCSgCwR-ShGY5lnk1H6A

© Wesley Akkerman

SigmaOS met Airis

Tot slot nemen we Airis van SigmaOS nog even onder de loep. Dat is een browser die exclusief voor macOS beschikbaar is, en voorlopig ziet het er niet naar uit dat deze webbrowser naar Windows komt. In de basis probeert de browser gepersonaliseerde werkomgevingen aan te bieden, en met Airis als AI-kompaan gaat SigmaOS een stapje verder door eenvoudige taken te automatiseren en de browserervaring te optimaliseren. Vanzelfsprekend dien je hiervoor de browser te downloaden. Daarna is Airis in principe meteen beschikbaar voor gebruik. Let wel: de bot spreekt vooralsnog alleen Engels.

Je kunt Airis benaderen door rechts bovenin op het stervormige icoontje te klikken. Vervolgens kun je verschillende vragen stellen, webpagina’s samenvatten, teksten vertalen en allerlei soorten teksten laten schrijven. Je kunt zelfs complete webpagina’s toegankelijker maken door de AI hem te laten herschrijven voor een specifieke doelgroep, of door meer humor te injecteren. Alle aanpassingen zijn dan direct zichtbaar op de webpagina zelf en niet in het chatvenster.

Watch on YouTube
0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten