Dit kun je met de Windows 11 Copilot
De nieuwste versie van Windows 11 bevat een gloednieuw onderdeel in de vorm van de Windows 11 Copilot. Echter, in Europa is de functionaliteit nog niet beschikbaar, maar bijvoorbeeld in de Verenigde Staten wel. Wat is de Copilot en wat kun je ermee?
In dit artikel geven we een soort basiscursus over de Windows 11 Copilot. Zo ben je helemaal voorbereid op de digitale hulp wanneer die in Europa gelanceerd wordt. We geven antwoord op de onderstaande vragen:
- Hoe activeer je Copilot?
- Hoe schakel je hem uit?
- En wat kun je ermee?
Ook handig om te weten: Zoeken is verleden tijd met de Snelle instellingen in Windows 11
Voordat we dieper op de Windows 11 Copilot ingaan, is een beetje context over de lancering wenselijk. Europese wetgeving zorgt ervoor dat Microsoft de AI-chatbot niet kan lanceren in de huidige vorm. Dat komt door de Digital Markets Act, en het idee dat Microsoft zou fungeren als een gatekeeper.
De nieuwe dienst zou de monopoliepositie van het Amerikaanse bedrijf verder versterker en zet gebruikers niet op de eerste plaats. Maar ondertussen werkt het Windows-bedrijf aan veranderingen voor Copilot, waardoor een toekomstige release toch op de horizon staat.
Stand van zaken! Het kan zijn dat de definitieve vorm en functies nog veranderen. Daarnaast is het nog even de vraag in hoeverre de dienst in z’n geheel overkomt uit de VS. In dit artikel beschrijven we wat we tot nu toe weten.
Zo kom je aan Windows 11 Copilot
De Windows 11 Copilot komt naar je computer wanneer je de meest recente versie van Windows 11 binnenhaalt. Voor nu geldt dat je de Windows 11 22H2 Moment 4-update nodig hebt, maar zoals gezegd voegt die update in Europa geen Copilot toe. Welke versie je wel nodig hebt, dan is op moment van schrijven onduidelijk. Je kunt wel steeds even controleren of een recente update de functie toevoegt. Want vanaf het moment dat het besturingssysteem klaar is met het installeren van de software, dan verschijnt het icoon van de AI-hulp vanzelf op de taakbalk. Dan weet je snel waar je aan toe bent.
De Copilot gebruiken is daarna heel simpel. Je ziet het icoontje van de AI-chatbot rechts in de zoekbalk staan, op de Taakbalk. En als je dat zoekveld weggehaald hebt, dan klik je met je rechtermuisknop op de Taakbalk en ga je naar Taakbalkinstellingen.
Vervolgens klik je naast Zoeken op het dropdown-menu, en selecteer je de optie Zoekvak. Als je dat nu al doet, dan zie je een Bing-icoontje staan. Dat icoontje wordt straks vervangen door dat van de Copilot. Je opent Copilot door op dat icoontje te klikken of door de toetsencombinatie Windows-toets+C te gebruiken. De assistent opent dan rechts.
Wat kun je met Windows 11 Copilot?
In dat vak aan de rechterkant zie je dan een tekstveld staan. Daar kun je allerlei zoekopdrachten en vragen in kwijt, en de Bing Chatbot, die fungeert als de Windows 11 Copilot, zal dan zijn best doen om de vragen te beantwoorden.
Bing is tevens de naam van de zoekmachine van Microsoft, en dus de basis van Copilot. Je zou die daarom het best kunnen omschrijven als een soort Bing met ChatGPT-technologie, die allerlei dingen voor je kan regelen binnen het Windows-besturingssysteem. Want naast zoekopdrachten heeft Copilot namelijk nog veel meer in z’n mars.
Zo is het mogelijk de donkere modus van Windows 11 te activeren, door een commando als ‘stel de donkere modus in’ te gebruiken. Dan hoef je daarvoor niet handmatig naar de Instellingen. In het verlengde hiervan kun je aan Copilot vragen of die de instellingen-app van Windows kan openen, voor het geval je de snelkoppeling verwijderd hebt of echt even niet weet waar je die kunt vinden. Maar je kunt zodoende ook heel snel naar de netwerk- of geluidsinstellingen gaan, die voor sommige gebruikers soms wat verborgen zijn. De Copilot maakt Windows dus wat toegankelijker.
Verder kun je bijvoorbeeld nog programma's starten. Je kunt de opdracht heel specifiek invoeren (en dus echt de appnaam gebruiken), maar je kunt ook wat losser taalgebruik gebruiken. ‘Open Word’ begrijpt Copilot gewoon. En als je bijvoorbeeld aangeeft ergens een screenshot van te willen maken, dan kan de Windows 11 Copilot het Knipprogramma van het systeem voor je openen. Dat is dan weer wat indrukwekkender. Tot slot kun je de software webpagina’s voor je laten samenvatten, maar dan moet je daar binnen de instellingen nog wel toestemming voor geven.
Zo schakel je hem weer uit
Klinkt allemaal leuk en aardig, maar niet iedereen zit natuurlijk te wachtn op ongevraagde hulp. Daarom is het ook handig om te weten hoe je de Windows 11 Copilot kunt uitschakelen, zodat je hem ook niet mogelijk per ongeluk activeert. Dit werkt gelukkig heel simpel. Zodra je ziet dat Copilot actief is in het zoekveld van de Startbalk, klik je met de rechtermuisknop op de balk. Ga dan naar Taakbalkinstellingen en zet de schuifregelaar naast Copilot om naar rechts (en Uit).
Nog geen W11 en je pc is er te oud voor? Tijd voor een fijne laptop!
Er zit vast iets voor jou tussen
De populairste laptops van het moment
Powered by Kieskeurig.nl