ID.nl logo
Deze 20 cloudtools maken softwarepakketten overbodig
© KM - stock.adobe.com
Huis

Deze 20 cloudtools maken softwarepakketten overbodig

Waarom een log softwarepakket installeren, terwijl je die tekst, foto of video net zo makkelijk in de cloud bewerkt? Bespaar zo opslagruimte en systeemkracht! Met de juiste online dienst kun je op verschillende (mobiele) apparaten aan de slag. Er is voor vrijwel elke taak een gratis cloudtool te vinden. Denk aan het aanpassen van pdf-bestanden, het ontwerpen van een website, het inkorten van een audiofragment en ‘zippen’ van bestanden. We zetten twintig interessante webdiensten op een rij.

In dit artikel bespreken we 20 gratis webdiensten zodat jij geen zware softwarepakketten meer hoeft aan te schaffen:

  • Pixlr Editor
  • BeFunky
  • SnapEdit
  • Adobe Express
  • Edit Video
  • AudioMass
  • PDF24 Tools
  • Cloud Convert
  • EzyZip
  • JouwWeb
  • Tumblr
  • Google Keep
  • Evernote
  • Skype
  • Sketchpad
  • Zoho Writer
  • Microsoft 365 Online
  • Piktochart
  • Proton Mail
  • VirusTotal

Werk je veel in de cloud? 20 tips om je online privacy te waarborgen

1 Pixlr Editor

Even een horizon rechtzetten, het contrast wijzigen of een uitsnede maken? Bij Pixlr Editor ben je voor eenvoudige correcties aan het juiste adres. Zodra je een lokaal fotobestand selecteert, verschijnt er een uitgebreid bewerkvenster. Gebruik de gereedschappen aan de linkerkant om bijvoorbeeld een object te selecteren of kleurverzadiging toe te passen. Bovenaan verschijnt een werkbalk waar je de waarden naar eigen wens wijzigt. Een nuttige optie is dat Pixlr Editor het gebruik van lagen ondersteunt. Kortom, een absolute aanrader!

Zweef met de muisaanwijzer boven een gereedschap om een korte Nederlandstalige uitleg te tonen.

2 BeFunky

De gratis online fotobewerker van BeFunky is behoorlijk uitgebreid. Je kunt een lokaal beeldbestand selecteren of een kiekje bij een online opslagaanbieder ophalen, zoals Google Foto’s of Dropbox. Een pluspunt is dat de dienst met heic-bestanden afkomstig van iPhones overweg kan. Via het uitgebreide menu aan de linkerkant pas je diverse correcties toe. Kies bijvoorbeeld Exposure om de helderheid, het contrast en de schaduwen te wijzigen. Je kunt ook foto’s verkleinen, roteren en bijsnijden. BeFunky bevat diverse AI-functies, maar die zitten achter een betaalmuur. Bewaar het resultaat als png- of jpg-bestand.

Gebruik de schuifknoppen aan de linkerkant om diverse waarden aan te passen.

Liever alles-in-een?

Dan is een Creative Cloud-abonnement wat voor jou!

3 SnapEdit

SnapEdit gebruikt kunstmatige intelligentie om diverse beeldcorrecties toe te passen. Op die manier verwijder je bijvoorbeeld eenvoudig ongewenste objecten of teksten uit het beeld. Je kunt ook de achtergrond vervagen en belichting aanpassen. Dat werkt erg goed! Kies bovenaan in het uitklapmenu de gewenste bewerking en selecteer een foto. Veel meer hoef je eigenlijk niet te doen. Je kunt SnapEdit gratis gebruiken, maar de functies zijn dan wel beperkt tot een resolutie van hoogstens 1600 × 1600 pixels.

Pas bij het vervagen van de achtergrond met de schuifregelaar de weergave aan.

4 Adobe Express

Adobe Express is op beeldgebied een manusje-van-alles. Bewerk foto’s, monteer video’s en creëer met behulp van kunstmatige intelligentie nieuwe afbeeldingen. Je kunt ook pdf’s aanpassen, logo’s maken, Instagram-posts genereren en flyers ontwerpen. Neem wegens de vele mogelijkheden even de tijd om aan de nogal drukke gebruikersomgeving te wennen. Zo staan er talloze sjablonen voor je klaar, maar uiteraard kun je ook met eigen beeldmateriaal aan de slag. De gratis versie is behoorlijk uitgebreid, al zijn sommige functies alleen beschikbaar voor betalende gebruikers.

Nadat je een Adobe-account hebt aangemaakt, kom je in dit drukke beginvenster terecht.

Lees meer over de mogelijkheden: Adobe Express: snel stijlvolle ontwerpen creëren

5 Edit Video

De ontwikkelstudio Pqina beheert met Edit Video een gratis videobewerker in de cloud. In tegenstelling tot diverse vergelijkbare initiatieven voegt deze dienst geen watermerk aan de montage toe. Bovendien bevat het bewerkvenster geen reclame. Selecteer eerst bijvoorbeeld een mov- of mp4-bestand op de computer. Via de opties Trim, Crop, Finetune, Filter, Annotate en Resize pas je de beoogde correctie toe. Het is helaas niet mogelijk om meerdere fragmenten in één film te gieten. Bewaar met Export het bewerkte filmpje in het mp4-, webm- of mkv-formaat.

Gebruik Edit Video wanneer je een enkele videoclip wilt bewerken.

Of heb je genoeg aan Clipchamp? Clipchamp, kampioen in videobewerking

6 AudioMass

Voor simpele geluidscorrecties is AudioMass zeer de moeite waard. De overzichtelijke gebruikersomgeving is vergeleken met de doorgaans complexe lay-outs van andere audioprogramma’s een verademing. Sleep eerst een liedje, luisterboek, podcast of ander fragment naar de webdienst. Je kunt de audiotrack nu bijvoorbeeld inkorten of een vertraging instellen. Pas daarnaast met virtuele schuifknoppen de niveaus van verschillende frequenties aan. De webdienst heeft ook een opnameknop, zodat je extra deuntjes kunt toevoegen. Dat kan bijvoorbeeld met de geïntegreerde microfoon van een laptop. Tot slot exporteer je het bewerkte geluidsfragment naar mp3- of wav-formaat.

Via het schaartje verwijder je het geselecteerde deel uit een liedje.

7 PDF24 Tools

De Nederlandstalige website van PDF24 Tools bevat een overzicht met functies om pdf’s te bewerken. Klik bijvoorbeeld op PDF samenvoegen, PDF splitsen of PDF ondertekenen om het overeenkomstige bewerkvenster te tonen. Je voegt dan een lokaal document toe, waarna je de gekozen bewerking uitvoert. Vervolgens stelt deze clouddienst de gewijzigde versie als download beschikbaar. Naast de genoemde handelingen kun je onder andere pdf’jes draaien, afbeeldingen wissen en de beveiliging verwijderen. Tot slot converteer je documenten zo nodig naar een ander bestandsformaat.

Kies in het uitgebreide overzicht welke handeling je wilt uitvoeren.

8 Cloud Convert

Met Cloud Convert converteer je een bestand naar een ander formaat. Dat is bijvoorbeeld nuttig als jouw smart-tv een bepaalde video-indeling niet ondersteunt. Er zijn talloze variaties mogelijk, want deze webdienst kan met ruim tweehonderd formaten overweg. Zodra je een lokaal bestand hebt gekozen, kies je in het uitklapmenu het gewenste uitvoerformaat. Via het gereedschapspictogram pas je eventueel nog wat zaken aan, zoals de videoresolutie, de beeldverhouding en het volumeniveau. Klik op Convert en download het ‘nieuwe’ bestand naar jouw systeem.

Cloud Convert kan een videobestand naar diverse formaten omzetten, zoals mkv, flv of mp4.

9 EzyZip

EzyZip ziet er misschien niet zo fraai uit, maar deze webdienst is erg bruikbaar bij het in- en uitpakken van bestanden. Er is ondersteuning voor verschillende bekende archiefformaten, namelijk rar, 7z en natuurlijk zip. Kies in het overzichtsvenster welke taak je wilt doen. Ga je pakweg tien foto’s mailen, dan giet je ze via de optie Compress Files in een enkel bestand. Bepaal daarna welk compressieniveau je wilt toepassen en pak de boel in. Je bewaart het archief vervolgens op jouw pc of laptop.

Het startvenster van EzyZip toont diverse opties voor het in- en uitpakken van bestanden.

10 JouwWeb

Gebruik JouwWeb om een gratis website te bouwen. Kies eerst tussen Website, Webshop en Blog. In de volgende stap typ je een passende titel, waarna het ontwerpen kan beginnen. Je laat de website alvast vullen met voorbeeldinhoud of begint helemaal blanco. JouwWeb schotelt je diverse lay-outs voor. Nadat je een passende vormgeving hebt gekozen, kun je ook nog een vrije domeinnaam selecteren. Overigens wordt die in de gratis versie niet geregistreerd. Pas de website in de ontwerpomgeving naar eigen inzicht aan.

Met de categorieën aan de linkerkant wijzig je verschillende onderdelen van jouw website.

11 Tumblr

Als je snel een blog wilt beginnen, is Tumblr een aanrader. Zodra je de registratie hebt doorlopen, richt je jouw online pagina naar eigen smaak in. Klik op Maken en voeg pakweg een tekst, link, citaat, foto of video toe. Verder koppel je trefwoorden aan de post, waardoor meer geïnteresseerden jouw berichten te zien krijgen. Tumblr heeft diverse sociale functies. Zo kunnen gebruikers op elkaars berichten reageren. Daarnaast volg je desgewenst interessante blogs van anderen. Neem ook even een kijkje in de instellingen, want je activeert hier onder meer tweestapsverificatie. Bovendien kun je bepaalde inhoud op deze blogdienst verbergen.

Met slechts een paar muisklikken start je op Tumblr een persoonlijk blog.

12 Google Keep

Soms is het handig om tijdens het surfen aantekeningen te maken, bijvoorbeeld bij het uitstippelen van een mooie reis of de voorbereiding op een verbouwing. Gebruik hiervoor het digitale notitieblok Google Keep. Maak naar eigen wens krabbels, (to-do)lijstjes en tekeningen. Je kunt ook nog afbeeldingen toevoegen. Wil je de boel een-, twee- of zelfs driemaal per dag op een vast moment bijwerken? Stel dan herinneringen in. Dankzij de deelfunctie maak je eventueel samen met andere personen aantekeningen.

Voorzie jouw digitale notities eventueel van een vrolijke achtergrond.

Lees ook: Noteren maar! Handige programma's om je gedachtespinsels in bij te houden

13 Evernote

Evernote is ideaal gereedschap om delen van websites te bewaren. Denk aan een tekst of foto. Op die manier kun je de verzamelde gegevens op elk moment bekijken. Voor het vastleggen van webmateriaal gebruik je een browserplug-in. Die is voor Chrome, Firefox en Safari beschikbaar. Zie je op internet iets interessants? Klik op het Evernote-pictogram en bepaal in het menu of je een artikel, volledige webpagina of specifiek deel wilt opslaan. Naast het bewaren van digitale knipsels gebruik je Evernote ook voor het maken van digitale aantekeningen en takenlijsten. De gratis versie heeft een limiet van vijftig notities.

Leg met Evernote (delen van) webpagina’s vast.

14 Skype

Met de webversie van Skype voer je altijd en overal (chat)gesprekken. Log in met een Microsoft-account en zoek een contactpersoon met wie je wilt kletsen. Je kunt berichten versturen en (video)bellen. Nuttig om te weten is dat Skype alle communicatie beveiligt via end-to-end-encryptie. Deze dienst bevat verrassend veel opties, zoals het opnemen van belangrijke gesprekken en delen van bestanden. Behalve reguliere chats met contactpersonen kun je ook een gespreksvenster met Microsoft Copilot openen. Stel een vraag en deze AI-assistent geeft meteen antwoord.

Vraag aan Copilot in Skype bijvoorbeeld hoe je een brood moet bakken en ontvang uitgebreide instructies.

15 Sketchpad

Creatievelingen tekenen er in de gratis versie van Sketchpad lustig op los. In een blanco werkblad laat je jouw fantasie de vrije loop. Kies het gewenste gereedschap, zoals een pen, penseel of potlood. Je kunt ook lijnen en pijlen trekken. Deze webdienst heeft een uitgebreide bibliotheek met animaties, maar als alternatief voeg je net zo makkelijk eigen beeldmateriaal toe. Klaar met tekenen? Bewaar het resultaat dan als jpg-, png-, pdf- of svg-bestand.

Voeg desgewenst tekst aan jouw animatie toe. 

16 Zoho Writer

Zoek je een gratis online tekstverwerker met veel mogelijkheden? Zoho Writer is beslist een goede keuze. Na een korte registratie opent een wit tekstveld. Klik bovenaan op de menuknop om alle functies open te vouwen. Die verschijnen aan de linkerzijde. Hiermee kun je onder andere teksten opmaken en opsommingstekens toevoegen. Verder plaats je naar hartenlust afbeeldingen, illustraties, tabellen en diagrammen in het document. Klaar met bewerken? Bewaar het document dan in de cloud of op je computer. Je kiest hierbij tussen diverse gangbare bestandsindelingen, waaronder docx en pdf.

In tegenstelling tot die andere bekend tekstverwerker (Word) verschijnen alle opmaakopties aan de linkerkant.

17 Microsoft 365 Online

Wie denkt dat je voor Microsoft Office een betaalde licentie nodig hebt, heeft het mis. In de gratis webversies van Word, Excel en PowerPoint zijn namelijk alle basisfuncties beschikbaar. Meld je aan met een Microsoft-account en kies met welke bewerkingstool je aan de slag wilt. Gratis leden ontvangen 5 GB cloudopslag, zodat je de documenten online kunt opslaan. Het voordeel hiervan is dat je de bestanden op elk (mobiel) apparaat bij de hand hebt. Vanzelfsprekend download je een tekst, spreadsheet of presentatie zo nodig ook naar je computer.

Vanuit het startvenster van Microsoft 365 Online open je Word, Excel óf PowerPoint.

18 Piktochart

Creëer met Piktochart in een handomdraai professioneel ogende posters, infographics en presentaties. Bepaal in het beginscherm wat je wilt doen en de webdienst komt met verschillende sjablonen op de proppen. Heb je eenmaal iets gekozen, dan pas je de (voorbeeld)inhoud naar eigen smaak aan. Het resultaat bewaar je in een png-bestand. De gratis versie heeft wel beperkingen, maar die vormen voor incidentele gebruikers geen belemmering.

Aan de hand van een sjabloon richt je een fraaie infographic in.

19 Proton Mail

Wie liever niet met commerciële grootmachten als Outlook.com of Gmail in zee gaat, maakt bij Proton Mail een privacyvriendelijk e-mailadres aan. Vanuit deze Zwitserse webmaildienst stuur je eveneens vanaf elk (mobiel) apparaat digitale post. Een pluspunt is de ondersteuning voor end-to-end-encryptie. Verder heeft Proton Mail een doeltreffend spam- en phishingfilter. Bedenk tijdens de registratie een e-mailadres dat nog niet in gebruik is. Met de gratis versie kun je maximaal één gigabyte opslaan. Het is dus zaak om het postvak regelmatig op te schonen.

Kies na het inloggen of je Proton Mail in een donkere of lichte lay-out wilt gebruiken.

20 VirusTotal

Besluit je om ondanks het uitgebreide arsenaal aan cloudtools tóch een lokaal programma te installeren? Zeker wanneer het een onbekend of obscuur tooltje betreft, is het verstandig om het installatiebestand onder de loep te laten nemen. VirusTotal is daarvoor bij uitstek geschikt. Klik op Choose file om bijvoorbeeld een eerder gedownload exe-bestand te selecteren. Daarna checken tientallen virusscanners in hoeverre je het programma veilig kunt installeren. Daar zitten onder meer gerenommeerde namen als AVG, Bitdefender, ESET en McAfee bij. Behalve installatiebestanden laat je eventueel ook weblinks controleren.

In VirusTotal controleren ruim zeventig virusscanners het installatiebestand.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Lenovo Yoga Tab Plus – Zonder echte dealbreakers
© Wesley Akkerman
Huis

Review Lenovo Yoga Tab Plus – Zonder echte dealbreakers

Ze lijken terug van weggeweest: Android-tablets. Toegegeven, ze komen niet meer zo vaak uit als voorheen, maar fabrikanten als Samsung, OnePlus en Lenovo blijven in deze tablets investeren. De Yoga Tab Plus is met een prijskaartje van 799 euro een van de duurdere Lenovo-tablets van dit moment. Hoe brengt die het ervan af?

Uitstekend
Conclusie

De Lenovo Yoga Tablet Plus biedt een hoop zaken die we bij de concurrentie niet zien. Denk aan een riant scherm met een antireflectielaag, een bovengemiddeld goede stylus-ervaring en een relatief schone Android-omgeving. Daarnaast presteert het systeem heel goed en wordt de processor bijna niet warm onder hoge druk. Voor die 799 euro krijg je er bovendien direct een toetsenbord en stylus bij. Daarnaast overtreffen de speakers de concurrentie, kun je hier heel goed op werken én gamen en zijn we slechts een paar nadelen tegengekomen die geen echte dealbreakers zijn.

Plus- en minpunten
  • Krachtige processor
  • Fantastische speakers
  • Goede bouwkwaliteit
  • Betaalbaar systeem
  • Software voor werk en entertainment
  • Wordt niet warm
  • Schermkwaliteit
  • Accuduur
  • Meegeleverde accessoires
  • Stylus schrijft fijn
  • Updatebeleid kan beter
  • Geen microSD-kaartsleuf
  • Niet de snelste oplader
  • Kickstand beschermt camera niet

De Lenovo Yoga Tab Plus zorgt ervoor dat je iets te kiezen hebt als het gaat om high-end Android-tablets voor werk en entertainment. Daar waar de OnePlus Pad 2 550 euro en de Samsung Galaxy Tab S10+ ruim 1100 euro kost, besteed je 799 euro aan de Yoga Tab Plus. Dat bedrag gaat niet alleen op aan de tablet: je haalt namelijk ook meteen een stylus, beschermende hoes en een toetsenbord in huis, waardoor je dus direct aan de slag kunt.

De concurrentie

Ter vergelijking: bij Samsung krijg je alleen een stylus en dien je het toetsenbord los te kopen. Een los keyboard kost nog eens 180 euro extra. En vooruit, vergeleken met het keyboard dat Lenovo meelevert, beschermt die het apparaat wel beter. De Samsung-variant gaat namelijk ook óver de cameramodule heen en biedt ruimte om de S Pen op te bergen. De beschermhoes voor de Lenovo bevestig je onder de cameramodule, waardoor het kan zijn dat die alsnog schade oploopt in je tas.

Als we de OnePlus Pad 2 erbij pakken, zien we dat er nog steeds aanbiedingen zijn waarmee je een gratis toetsenbordcover kunt scoren. Als je die los zou moeten kopen, kost dat nog eens 150 euro extra. De beschermhoes met ingebouwde kickstand (die hebben ze trouwens alle drie) gaat los voor 60 euro over de toonbank. Dan zou je dus uitkomen op zo'n 760 euro, een bedrag dat heel dicht bij de Yoga Tab Plus zit.

©Wesley Akkerman

Dezelfde processorprestaties

Als we kijken naar functionaliteit, prijs en prijs-kwaliteitverhouding dan vormen de Tab S10+ en Pad 2 de belangrijkste concurrenten voor de Lenovo Yoga Tab Plus. Natuurlijk zou je ook een aantal goedkopere tablets kunnen meenemen in zo'n vergelijking, maar voor deze recensie hebben we besloten het te houden op recente gelanceerde premium modellen. Dat schetst een goed beeld van de kwaliteit van de drie genoemde producten.

Zowel de Lenovo als de OnePlus beschikken over de Snapdragon 8 Gen 3-processor. Dat is weliswaar een oudere chipset, maar die is nog steeds ontzettend capabel. De Samsung heeft een minder bekende Dimensity 9300+ aan boord, maar qua prestaties zitten ze ongeveer op hetzelfde niveau. Je kunt moeiteloos moderne games spelen en veel taken tegelijkertijd uitvoeren. Het systeem loopt niet vast, heeft geen last van throttling en wordt niet heet of zelfs ook maar warm.

©Wesley Akkerman

Technisch gezien de beste

Daarnaast wordt de Lenovo Yoga Tab Plus met 16 GB werkgeheugen geleverd, terwijl de Pad 2 en Tab S10+ op 12 GB blijven steken. Nu hebben we nog niet meegemaakt dat we het verschil tussen 12 en 16 GB merkten, maar hebben er dan ook niet al te zware taken op uitgevoerd. Voornamelijk werkgerelateerde zaken, hier en daar een game, dagelijks wat video's en zo'n beetje de hele dag door muziek luisteren. Maar mocht je toch meer RAM nodig hebben, dan vind je die dus bij Lenovo.

Qua opslagruimte presteert de Lenovo niet slecht. Je hebt 256 GB tot je beschikking, maar er is helaas geen mogelijkheid om dat uit te breiden via een microSD-kaart. Datzelfde geldt voor de OnePlus Pad 2. Bij Samsung krijg je niet alleen het dubbele aan opslagruimte, ook kun je daar wel degelijk zo'n extra opslagkaartje gebruiken. De Yoga Tab Plus beschikt over het snelste type geheugen (UFS 4.0), maar zonder direct vergelijkingsmateriaal merk je dat niet op.

©Wesley Akkerman

Heb je amoled echt nodig?

Net als de OnePlus Pad 2 beschikt de Lenovo Yoga Tab Plus over een IPS-lcd-scherm. En ja, het amoledscherm van de Tab S10+ is beter. De responstijd is lager (handig voor gamers) en de kleuren zijn veel levendiger en dieper. De resolutie is op alle drie de schermen vergelijkbaar, waardoor je aanvankelijk geen verschillen opmerkt. De Pad 2 heeft technisch gezien de hoogste pixeldichtheid, maar het verschil is praktisch verwaarloosbaar.

Of je een amoledscherm echt nodig hebt, kun je natuurlijk betwisten. De kleuren ogen natuurgetrouw en lekker rijk. De maximale helderheid zou wel iets hoger mogen op de Lenovo, maar over het algemeen is die niet slecht. Zowel binnen als buiten zie je goed wat er gebeurt en kun je tekst prima lezen. Vermijd wel de meest zonnige momenten, want dan merk je dat het apparaat tegen z'n grens loopt (maar daar hebben de concurrenten ook last van).

©Wesley Akkerman

Een beeldscherm om van te smullen

Een van de dingen waar we het meest tevreden over zijn, is het feit dat het display een antireflecterende laag heeft. Daardoor zit je bijna nooit tegen je eigen gezicht aan te kijken. Tenminste, niet als je de tablet binnen gebruikt. Buiten is het een ander verhaal; dan zie je jezelf nog wel eens. Ook wanneer het scherm zwarte balken of delen heeft, kan het zijn dat je iets van een reflectie spot. Maar de Samsung en OnePlus hebben die laag helemaal niet.

Verder doet de verversingssnelheid van 144 Hertz wonderen. Dankzij die hoge frequentie komen een hoop Android-games goed tot hun recht. Bovendien is scrollen een genot: alleen de Pad 2 zit op hetzelfde niveau. De zwartwaarden liggen helaas wat lager dan je zou willen en ogen wat grijzig. Maar we vermoeden dat dit het resultaat is van onze ervaring met oled; anders valt het minder op.

©Wesley Akkerman

Geluid en batterij

Van de speakers zijn we echt onder de indruk. We zeggen niet dat je helemaal zonder bluetoothspeaker of oortjes uit de voeten kunt, maar we hebben geen moment vervelende audio ervaren. We hebben gewoon muziek kunnen luisteren; de audio klinkt warm en vol, met hier en daar een wat blikkerige afwerking. Video's kijken, vooral waarin veel gesproken wordt, is eveneens geen straf. Alles is prima verstaanbaar en prettig hoorbaar.

Met een vermogen van meer dan 10.000 mAh houdt de Lenovo Yoga Tab Plus het daarnaast langer uit dan de concurrentie. Zeker wanneer je hem gewoon een paar dagen laat liggen zonder hem te gebruiken: dat kost hem hooguit een paar procent van de accuduur. Verder kun je hier moeiteloos een dag op werken zonder de oplader nodig te hebben. Opladen gaat met 45 watt niet ontiegelijk snel, maar over het algemeen hebben we niets te klagen met twee uur oplaadtijd.

©Wesley Akkerman

Android en software-opties

De Lenovo Yoga Tab Plus draait op Android 14, met daaroverheen ZenUI. Het systeem heeft veel weg van iPadOS en Chrome OS, met onderaan een dock waar je snelkoppelingen naar je favoriete apps kunt plaatsen. Verder gaat het systeem soepel om met een muis en toetsenbord. Maar als je liever een wat traditionelere Android-ervaring hebt, kun je allerlei opties uitschakelen, waardoor het zakelijke karakter verdwijnt. Dan houd je een inmiddels bekende Android-ervaring over.

Je kunt apps in vensters openen, meerdere vensters naast elkaar draaien en een indeling van twee of drie apps selecteren. Dan deelt Android het scherm op in twee of drie delen, wat multitasking vergemakkelijkt. En hoewel het updatebeleid met drie Android-upgrades en vier jaar aan beveiligingsupdates vrij mager oogt, is dat voor Lenovo juist riant te noemen. Het merk komt vaak niet verder dan twee om drie. Alleen Samsung scoort momenteel beter op dit gebied.

©Wesley Akkerman

Accessoires

Nog even over die meegeleverde accessoires: vooral de stylus in dit pakket valt op. Als je begint met schrijven, voelt en klinkt dat net alsof je met een potlood werkt. De digitale pen trilt heel subtiel, waardoor het lijkt alsof je op papier schrijft. Daarnaast klínkt het schrijven ook bijzonder overtuigend. Tel daarbij op dat de pen solide en best groot is, en je houdt een veel betere ervaring over dan bijvoorbeeld met de S Pen van Samsung.

Ook over het toetsenbord zijn we overwegend positief. Het typen gaat lekker: de knoppen hebben een korte travel, waardoor ze aanvoelen als die van een volwaardig keyboard. Het enige probleem waar we weleens tegenaan lopen, is het feit dat het trackpad tijdens het tikken op onze polsen reageert. Dan kan het zijn dat de muis ineens beweegt en je per ongeluk iets selecteert. Dat kan mettertijd frustrerend zijn.

©Wesley Akkerman

Lenovo Yoga Tablet Plus kopen?

Aanvankelijk vroegen we ons een beetje af wat nu precies de positie van de Lenovo Yoga Tablet Plus is en waarom deze tablet nodig is. Qua prijs zit-ie tussen twee concurrerende modellen in en qua specs doen ze alle drie niet voor elkaar onder. Maar de Lenovo biedt een hoop dingen die we elders niet tegenkomen. Denk dan aan een riant scherm met een antireflectielaag, een bovengemiddeld goede stylus-ervaring en een relatief schone Android-omgeving.

Daarnaast presteert het systeem uitstekend en wordt de processor bijna niet warm onder hoge druk. Voor die 799 euro krijg je er bovendien direct een toetsenbord en stylus bij. Daarnaast overtreffen de speakers de concurrentie, kun je hier heel goed op werken én gamen, en zijn we slechts een paar minder goede eigenschappen tegengekomen die bovendien geen echte dealbreakers zijn. Lenovo lijkt daarmee een nieuwe sweet spot te hebben gevonden – zeker als je hem in de aanbieding treft!

▼ Volgende artikel
Amazon introduceert nieuwe Blink Outdoor 4 beveiligingscamera
Zekerheid & gemak

Amazon introduceert nieuwe Blink Outdoor 4 beveiligingscamera

Amazon heeft de nieuwste generatie van zijn populaire beveiligingscamera voor de Nederlandse markt aangekondigd, de Blink Outdoor 4. Deze camera wordt aangedreven door een speciaal ontworpen chip van Blink en kan gebruik maken van persoonsdetectie. Hier is dan wel een apart abonnement voor nodig.

De nieuwe Blink Outdoor 4 heeft een adviesprijs van 79,99 euro en biedt verbeterde beeldkwaliteit dankzij betere gevoeligheid en helderheid bij weinig licht. Ook beschikt de camera over een breder gezichtsveld en verbeterde bewegingsdetectie, terwijl de batterij tot twee jaar meegaat. De Outdoor 4 wordt geleverd met Blink's nieuwe synchronisatiemodule voor cloud-opslag, de Blink Sync Module Core.

Naast de camera heeft Blink ook een Battery Extension Pack aangekondigd, waarmee de batterijduur kan worden verdubbeld van twee naar vier jaar. Deze is verkrijgbaar in een bundel met de Outdoor 4 voor 99,99 euro of apart voor 29,99 euro.

Verbeterde functionaliteit in compact ontwerp

De Blink Outdoor 4 beschikt over geavanceerde bewegingsdetectie met twee zones, waardoor gebruikers kunnen bepalen welke waarschuwingen ze ontvangen en van welke delen van hun terrein. Deze verbeterde detectie helpt het aantal valse waarschuwingen te verminderen. De camera werkt op twee AA-batterijen die tot twee jaar kunnen meegaan. Gebruikers kunnen tot 10 camera's aansluiten om bewegingsbeelden op te nemen en op te slaan in de cloud met behulp van de meegeleverde Sync Module Core.

De producten zijn ontworpen met privacy en veiligheid in gedachten. Gebruikers kunnen privacyzones instellen, zodat bijvoorbeeld de openbare weg of het terrein van buren wordt uitgesloten van opnames. Alle communicatie tussen Blink-apparaten en Amazon-servers is versleuteld, en beelden worden veilig opgeslagen op Europese Amazon-servers. Gebruikers kunnen het camerasysteem op elk moment uitschakelen, waardoor zowel de camera als de microfoon wordt gedeactiveerd.

De Blink Outdoor 4 is compatibel met Alexa, waardoor klanten via een Echo-apparaat bewegingswaarschuwingen kunnen ontvangen, livebeelden kunnen bekijken, beelden van meerdere camera's kunnen weergeven, routines kunnen instellen en hun systemen kunnen in- en uitschakelen.

Uitgebreide functies met abonnement

Met een Blink-abonnement krijgen klanten toegang tot extra functies zoals onbeperkt opslaan en delen van clips tot 30 dagen, persoonsdetectie, uitgebreidere livebeelden en 'Rapid Video Access' voor het direct terugkijken van opgenomen video's. Nieuwe gebruikers ontvangen een gratis proefabonnement van 30 dagen bij aanschaf van de Outdoor 4.

De Blink Outdoor 4 is vanaf nu verkrijgbaar voor 79,99 euro als enkel camerasysteem met Sync Module Core, of in een bundel met de Battery Extension Pack voor 99,99 euro.