ID.nl logo
Clipchamp, kampioen in videobewerking
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Huis

Clipchamp, kampioen in videobewerking

Ooit werd Clipchamp weggezet als de opvolger van Moviemaker. Maar bij die vergelijking slaat men wel wat stappen over. In die optiek zou je net zo goed de elektrische auto de opvolger van de rolschaats kunnen noemen. De versie die meekomt met de Windows-update 23H2 is uitgerust met handigheidjes en AI-assistentie waarmee je zelfs ­zonder enige ervaring snel een quasiprofessioneel resultaat voor elkaar kunt krijgen.

Of je nu een video wilt maken of bewerken, Clipchamp draait er zijn hand niet voor om. In dit artikel laten we zien wat de functies van dit programma zijn:

  • Video door AI laten samenstellen
  • Beginnen met een sjabloon
  • Muziek op apart spoor toevoegen
  • Overgangen toevoegen
  • Opname van webcam, audiofragment toevoegen
  • Geschreven tekst omzetten naar audiofragment
  • In- en uitfaden

Lees ook: Superefficiënt! Je video ondertitelen of transcriberen met AI

Clipchamp, de video-editor die werd gebundeld met Windows 11, heeft met de systeemupdate 23H2 een behoorlijke powerboost ondergaan. Daarbij speelt AI alweer een belangrijke rol. Draait Windows 11 op je pc en heb je deze update inmiddels uitgevoerd? Dan staat de nieuwe versie van Clipchamp waarschijnlijk al op je computer. Staat de video-editor er niet bij, dan kun je deze downloaden via de Microsoft Store, Play Store en App Store. De snelste manier om te zien of je Clipchamp hebt, is de naam van het programma intypen in het Windows-zoekvak.

Op het eerste gezicht zou je het niet zeggen, maar Clipchamp is een webgebaseerde video-editor met een eigen werkomgeving. Als je bijvoorbeeld de internetverbinding uitschakelt, stopt het programma. We vonden de eerste versie van Clipchamp al erg goed, maar de nieuwe editie overtreft onze verwachtingen. Je kunt bijvoorbeeld het programma zelf een montage laten samenstellen gebaseerd op AI. Verder kun je filmpjes laten inspreken met tekst-naar-spraak. De templates zijn indrukwekkend en er is een spekerscoach die je communicatievaardigheden aanscherpt. En er zijn automatische bijschriften in meer dan 170 talen, om maar een paar vernieuwingen te noemen. 

Startpagina

Wanneer je Clipchamp voor het eerst start, word je begroet door de startpagina. Als je eenmaal je de mediabestanden hebt ingeladen, kun je aan een nieuw project beginnen. Het is ook mogelijk om de kunstmatige intelligentie van dit programma automatisch een video te laten samenstellen. Daaronder staan de sjablonen ter inspiratie. Hiermee begin je vlot aan een filmpje voor YouTube, Kerstmis, een diavoorstelling, TikTok of een van de andere doeleinden. Nog een beetje verder naar beneden, vind je de geschiedenis van eerdere videoprojecten waaraan je verder kunt werken.

Video maken met AI

De snelste manier om tot resultaat te komen, is de nieuwe knop Een video met AI maken. Als je deze optie kiest, hoef je alleen maar de bestanden te uploaden die je wilt gebruiken en een titel te kiezen. Daarna vraagt Clipchamp welke stijl je bevalt. Dat doe je door een duimpje omhoog of duimpje omlaag te plaatsen bij enkele voorstellen.

Bij de volgende stap kies je voor een liggende of rechtopstaande uitvoering en tegelijkertijd bepaal je hoelang de video moet zijn: minder dan 30 seconden, ongeveer een minuut of de volledige lengte van de clips. Eventueel selecteer je als laatste nog een achtergronddeuntje én klaar. Het resultaat is beschikbaar om te exporteren of om toch verder te finetunen in de editor.

Vertrekken van een sjabloon

Clipchamp heeft een breed aanbod aan sjablonen binnen verschillende categorieën. Elk sjabloon heeft zijn eigen beeldverhouding. Instagram-sjablonen hebben bijvoorbeeld doorgaans een verhouding van 1:1. De sjablonen kunnen op de volledige video slaan, maar ook op delen daarvan. Er zijn zelfs intro’s en outro’s bij die het begin of eind van de video een professionele look geven. Ook aan sjablonen geen gebrek, met templates voor een Q&A-video, een kookuitzending, een reisdagboek en veel meer. Het loont de moeite om deze collectie te bekijken, want hiermee haal je het meeste uit Clipchamp.

Gratis of Premium In 2021 heeft Microsoft Clipchamp overgenomen en inmiddels maakt deze editor deel uit van veel Microsoft 365-abonnementsniveaus. Hierbij kun je de opslag integreren in je OneDrive-opslag. Het gratis abonnement is alles wat je nodig hebt om gewone video’s te bewerken. Met deze versie kun je video’s exporteren met een resolutie tot 1080p.

Er is ook een Premium-editie die je 11,99 euro per maand kost (of het eerste jaar 79,99 euro, daarna 119,99 euro per jaar). Hiermee kun je het resultaat exporteren in 4K. Bovendien kun je dan de Merkenset beheren. Dit is een bibliotheek met logo’s, lettertypen en kleurschema’s die eigen zijn aan je organisatie. Je krijgt ook toegang tot een enorme stockbibliotheek met muziek, geluidseffecten, video’s en graphics. Bij sommige elementen in dit programma zie je het diamant-pictogram dat aangeeft dat deze alleen beschikbaar zijn in de Premium-versie.

Video-editor

Of je nu vanaf nul begint of nadat het project via AI is samengesteld, je komt altijd in de bewerkingsomgeving. De editor komt bekend voor als je ooit eerder met een video-editor hebt gewerkt. Je krijgt een voorbeeld van de video in het midden te zien. Links in het mediavenster staan de geïmporteerde mediabestanden. Als je veel media hebt toegevoegd, dan kun je die bibliotheek filteren op Video, Audio en Afbeeldingen.

Onderaan staat de tijdlijn om de mediabestanden op verschillende sporen te plaatsen. Je kunt de clips bijsnijden door de afspeelknop op een bepaalde positie te slepen en dan op de knop met het schaartje te klikken of de S-toets in te drukken. Vervolgens selecteer je het stuk dat je wilt verwijderen en je klikt op het vuilnisbakje of je gebruikt de Delete-knop. Clips verplaatsen is een kwestie van slepen.

Even snel een videootje maken: Zo ga je aan de slag met videobewerking in Google Foto's

Sporen en muziek

Dit programma ondersteunt verschillende sporen, dat zie je bij de tijdlijn. Door gebruik te maken van sporen kun je verschillende elementen tegelijk laten afspelen. Op die manier kun je overlays en complexe visuele effecten creëren. Plaats een audiobestand op een afzonderlijk spoor, dan kun je exact bepalen bij welk beeld het geluid begint en stopt.

Clipchamp komt trouwens met een uitgebreide audiobibliotheek. Die vind je door in de linkerkolom Inhoudsbibliotheek / Muziek te selecteren. Kies een genre en beluister de samples voordat je de audiotrack op een nieuw spoor sleept. Om een nieuw spoor te maken, sleep je heel eenvoudig een item tussen de randen van bestaande sporen. Doe dit totdat je een groene lijn ziet met een plusteken om aan te geven dat een nieuwe track klaarstaat.

Elementen toevoegen

Als je meer items wilt toevoegen aan je video, zoals kaders, geluidseffecten, achtergrondvideo’s, stickers of clips, dan ga je opnieuw naar de Inhoudsbibliotheek. Je beweegt de muisaanwijzer over het item en klikt op de Plus-knop. Je kunt het element ook naar de tijdlijn slepen om het op een bepaalde track te droppen. Wil je nog meer eigen foto’s of videoclips gebruiken? Dan moet je die uiteraard inladen door de knop Jouw media in de zijbalk te selecteren en vervolgens op Media Importeren te klikken.

Items tegelijkertijd bewerken Een nieuwe tijdbesparende mogelijkheid is dat je instellingen en effecten simultaan kunt toepassen op meerdere videoclips, afbeeldingen en geluid. Stel dat je het volume van twee audiotracks tegelijkertijd wilt instellen, dan houd je de Shift-toets ingedrukt, terwijl je beide audiotracks in de tijdlijn selecteert. Vervolgens klik je op het Audio-tabblad in het eigenschappenvenster en je gebuikt de volumeschuifregelaar om het volume van beide nummers aan te passen. Op dezelfde manier kun je ook filters op verschillende videoclips tegelijk instellen.

Overgangen en gaten vullen

Overgangen worden soms gebruikt om een slordige knip te verdoezelen. Sommige mensen houden ervan, anderen haten ze. Om een overgang tussen twee videoclips te plaatsen, sleep je de geselecteerde overgang op het spoor tussen de media. De overgang verschijnt als een groen pictogram in de tijdlijn. Overgangen kun je uitsluitend toevoegen tussen clips die zich op hetzelfde spoor in de tijdlijn bevinden. Nadat je de overgang hebt geplaatst bepaal je met een schuifregelaar hoelang deze moet duren.

Is er een te groot gat tussen de clips ontstaan? Dan is het onmogelijk om een overgang te plaatsen. In dat geval moet je eerst het hiaat verwijderen door met de rechtermuisknop op de lege ruimte te klikken en de opdracht Dit gat verwijderen of Alle visuele hiaten verwijderen te selecteren. Om een videoclip op het einde zachtjes te laten vervagen, gebruik je in de rechterbalk de optie Vervagen. Daarna kies je Fade-in of Fade-out, terwijl je aangeeft hoelang die fade moet duren.

Rechtstreekse opnamen

Clipchamp heeft enkele ingebouwde tools om rechtstreeks opnamen te maken. Je kunt beeld vastleggen van de webcam of van wat er op het scherm gebeurt. Je kunt ook een combinatie van beide opnemen. Zo’n schermopname kan maximaal 30 minuten duren.

Er is ook een tool om uitsluitend audio op te nemen en een functie die geschreven tekst omzet naar audio. Zodra je de gewenste optie hebt gekozen, vraagt het programma welke microfoon of camera je wilt gebruiken. Op het moment dat we dit schrijven is de Sprekercoach nog alleen beschikbaar in het Engels. Dit is een extra trainingsfunctie die je ingesproken boodschap analyseert. Deze coach waarschuwt je voor lange pauzes, het verkeerde tempo, de foute toonhoogte en vervelende ‘ehms’ die kunnen afleiden. Als je van het scherm opneemt, kun je ervoor kiezen om het volledige scherm, een app-venster of een bepaald deel van het scherm vast te leggen. Je kunt eventueel ook de systeemaudio dempen.

Tekst-naar-spraak

De tekst-naar-spraak werkt opvallend goed. Je hebt de keuze uit vierhonderd stemmen en 170 talen. Voor elke taal zijn is maar een aantal stemmen beschikbaar. In het Nederlands kies je in de nieuwe zijbalk tussen twee damesstemmen (Fenna en Colette) en één mannenstem (Maarten). Elke stem kun je vooraf beluisteren. Het is daarnaast mogelijk om de toonhoogte in te stellen. De knop waarmee je dit doet, heeft alleen nog een verkeerde naam: Tekenbreedte. Eigenlijk moet hier Toonhoogte staan. Ook het keuzemenu waarin je de emotie selecteert, is nog niet actief. Hoe dan ook, de stemmen klinken goed en de klemtonen worden op de juiste plaatsen gelegd.

Filters en effecten

In het rechterdeelvenster zie je een reeks filters en effecten die je op de inhoud van de tijdlijn kunt toepassen. De beschikbare mogelijkheden zijn afhankelijk van het element waarop je zo’n filter of effect wilt gebruiken. Bepaalde opties zijn alleen beschikbaar voor foto’s en video, terwijl andere effecten toepasbaar zijn op audio. Telkens wanneer je een effect of filter kiest, verschijnt er een schuifregelaar om de intensiteit te regelen. Bij de effecten voor audio vind je bijvoorbeeld Fade-in en Fade-out om achtergrondmuziek zacht te laten beginnen en eindigen.

Voor unieke beelden ..

moet je déze fotografieset hebben!

Automatische ondertitels Je hebt een instructiefilmpje gemaakt in het Nederlands, maar je wilt dit project toch een groter bereik geven. Schakel dan de functie voor automatische ondertiteling in en selecteer een taal. Dit is ook handig als je rekening wilt houden met mensen met een gehoorstoornis. De AI-technologie schrijft de audio nauwkeurig uit. Het ondertiteltranscript kun je downloaden in het SubRip Subtitle-bestandsformaat, ook wel srt genoemd. De ondertitelgenerator van Clipchamp is gratis en er is geen maximale videolengte voor het genereren van ondertitels.

Beeldverhouding

Elk platform heeft zo zijn eigen typische beeldverhouding. Dat is de verhouding tussen de breedte en de hoogte van de video. Rechtsboven de voorvertoning staat de knop die de beeldverhouding bepaalt. Standaard is dat in Clipchamp 21:9. Met deze knop kun je ook 16:9, 9:16, 1:1, 4:5 en 2:3 selecteren. Wanneer je de muisaanwijzer boven deze mogelijkheden houdt, zie je hoe het project dat wordt uitgesneden. Je leest in de aanbeveling voor welke mediaplatformen de geselecteerde beeldverhouding het meest geschikt is.

Wanneer de gekozen beeldverhouding niet overeenkomt met de video, verschijnen er zwarte balken rond de weergave. Dat noemt men het brievenbus-effect. Om deze zwarte balken te verwijderen klik je op de video in de tijdlijn zodat die groen wordt gemarkeerd. Hiermee verschijnt er bij de voorvertoning een zwevende werkbalk. Klik op de knop Vullen en de video wordt automatisch bijgesneden tot de nieuwe beeldverhouding. Bevalt dit resultaat je niet, dan klik je nogmaals op de knop Vullen.

Exporteren

Is het project klaar en heb je alles gecontroleerd? Dan kun je nu de video exporteren. Bovenaan het Clipchamp-venster staat de knop Exporteren. Je kunt video’s exporteren als mp4-bestanden in een resolutie van 480p, 720p of 1080p. Video’s die korter zijn dan 15 seconden kun je zelfs exporteren als animated gifs. Heb je een Essentials-abonnement dan is het mogelijk om de video weg te schrijven in 4K.

Voordat Clipchamp aan het exporteren begint, controleert het programma of er nog visuele gaten in de video zitten. Dit zijn zwarte scènes waar de clips niet netjes aansluiten. Als dat het geval is, leidt het programma je terug naar de editor. Daar plaats je de muisaanwijzer op het kruisje in de tijdlijn en klik je op het Prullenbak-pictogram. Je verhelpt dit ook door met de rechtermuisknop op het Kruisje te klikken en Gat verwijderen te selecteren. Je kunt het project opslaan op de harde schijf of bij een cloudopslagdienst. Het is ook mogelijk om het resultaat rechtstreeks op YouTube, TikTok of Pinterest te zetten.

De smaak te pakken?

Ga aan de slag met een van deze professionele softwarepakketten

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Apple MacBook Pro 14 inch (M4, 2024) – Nog fijner werken
© Jeroen Boer - ID.nl
Huis

Review Apple MacBook Pro 14 inch (M4, 2024) – Nog fijner werken

Je kon de klok er bijna op gelijk zetten, ongeveer een jaar na de MacBook Pro met M3 brengt Apple de M4-variant op de markt. Grote veranderingen op het gebied van de vormgeving krijgen we dit jaar niet, toch heeft Apple genoeg verbeterd waardoor de MacBook Pro weer wat fijner is geworden.

Fantastisch
Conclusie

Apple heeft zijn al erg goede 14 inch MacBook Pro toch weer weten te verbeteren. De M4-processor is indrukwekkend snel, je krijgt nu altijd 16 GB RAM en de prijs is ook nog eens lager. De bouwkwaliteit is uitstekend en prettig is dat je maar liefst drie Thunderbolt-aansluitingen krijgt. Ook de lange accuduur zal goed van pas komen als je onderweg bent, net als de extra hoge schermhelderheid. Waar de variant met een M3 vorig jaar nog een beetje tussen consument en professional inhing omdat je niet alle (aansluit)mogelijkheden kreeg, zul je bij de variant met M4 vermoedelijk niks missen. Kortom een prima laptop, al blijven de upgradeprijzen wel onveranderd hoog.

Plus- en minpunten
  • Snelle hardware
  • Mat scherm mogelijk
  • Hoge schermhelderheid
  • Indrukwekkende accuduur
  • Heel goede camera
  • Prijzige upgrades
  • Hoorbare koeling bij zware werkzaamheden

De vormgeving van de MacBook Pro is ten opzichte van vorig jaar vrijwel niet veranderd. Wel heb je bij alle varianten nu de keuze tussen spacezwart of zilver, waar de M3-variant vorig jaar nog spacegrijs of zilver was. Ook krijg je nu altijd alle aansluitingen. Want waar de variant met de normale M3 vorig jaar nog twee Thunderbolt-poorten had, krijg je er ook bij de M4-variant dit jaar netjes drie. Het enige verschil ten opzichte van de de duurdere varianten met een M4 Pro of Max is dat je bij de M4-variant Thunderbolt 4 krijgt terwijl de Pro en Max voorzien zijn van Thunderbolt 5. Dat maakt in de praktijk niet heel veel uit: zowel versie 4 als 5 zijn razendsnelle universele aansluitingen voor dataoverdracht, beeldscherm en opladen.

©Jeroen Boer - ID.nl

Je kunt op zowel de M4 als M4 Pro maximaal twee extra beeldschermen aansluiten terwijl een variant met M4 Max maximaal vier extra beeldschermen ondersteunt. Daarnaast is de MacBook Pro voorzien van een HDMI-aansluiting, kaartlezer en 3,5mm-headsetaansluiting. Opladen kan via usb-c en is handig voor dockingstations, maar doe je normaal gesproken via de MagSafe 3-aansluiting waarvoor een laadkabel wordt meegeleverd. De oplader zelf is voorzien van een usb-c-aansluiting. 

©Jeroen Boer - ID.nl

De aansluitingen zijn kortom modern en zelfs vooruitstrevend. Het is daarom opvallend dat wifi 7 ontbreekt, al ondersteunt ook het wel aanwezige wifi 6E natuurlijk wel de 6GHz-band. Omdat de behuizing vrijwel identiek is, zijn het toetsenbord en touchpad onveranderd. Dat is alleen maar positief: het tikcomfort is hoog en de touchpad is nog altijd de beste op de markt. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Iets goedkoper, prijzige upgrades

De MacBook Pro is nu voorzien van minimaal 16 GB geheugen in plaats van de karige 8 GB die je vorig jaar kreeg, maar is met een vanafprijs van 1929 euro nu 100 euro goedkoper. Je krijgt dit jaar dus beduidend meer Mac voor je geld. De prijzen van upgrades zijn nog wel hoog, al hoef je de hoeveelheid RAM nu waarschijnlijk niet te verhogen. Wil je dat wel, dan betaal je bijvoorbeeld 230 euro om het werkgeheugen uit te breiden naar 24 GB terwijl het verdubbelen van de opslagcapaciteit naar 1 TB je ook 230 euro kost. Met een paar klikken kost de MacBook Pro dus aanzienlijk meer dan 1929 euro, maar daar staat tegenover dat die instapper meer dan prima is als je genoeg hebt aan 512 GB opslag.

Wij ontvingen van Apple een configuratie met M4-processor voorzien van 16 GB RAM, 1 TB ssd en de optionele nanotextuur op het scherm waarmee de prijs op 2329 komt. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Nog beter scherm

Het 14inch-scherm van de vorige MacBook Pro met M3-processor was al erg goed, maar Apple heeft toch nog wat verbeteringen aangebracht. De resolutie en technologie zijn hetzelfde gebleven. Het gaat om een ips-paneel in combinatie met in zones verdeelde mini-led-verlichting. Dat zorgt voor heldere en contrastrijke beelden die de eigenschappen van een oled-scherm vrijwel benaderen. Die helderheid is wat verbeterd, want in heel felle omstandigheden kan ook in de normale SDR-modus een helderheid van 1000 nits gebruikt worden. Hierdoor kun je de laptop ook buiten prima gebruiken. De belangrijkste wijziging aan het scherm is helaas optioneel, want je kunt nu voor een meerprijs van 170 euro kiezen voor een scherm met nanotextuur. Ons testexemplaar is voorzien van nanotextuur en in de praktijk betekent dit dat je een mat afgewerkt scherm krijgt waarbij je veel minder last van reflecties hebt. Werk je vaak buitenshuis of in ruimtes met minder optimale verlichting, dan is dit een optie die je zeker moet overwegen. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Camera met trucjes

MacBooks hadden altijd al een bovengemiddeld goede webcam, maar dit jaar heeft Apple een echt indrukwekkend 12megapixel-exemplaar ingebouwd. Die levert dankzij de hoge resolutie en brede kijkhoeken niet alleen heel fraaie beelden, maar heeft ook extra mogelijkheden. Zo kan de camera je nu volgen en je in het midden van het beeld houden. Dat werkt prima en het lijkt net of je een camera hebt die met je mee beweegt. Je schakelt deze functie centraal in via de menubalk van macOS, dus het werkt in alle programma's. Ook achtergrondvervaging en het vervangen van je achtergrond kun je centraal instellen. Een ander trucje is Bureauweergave waarbij de camera een gedeelte op je bureau voor je laptop apart in beeld brengt terwijl je tegelijkertijd ook het gewone beeld kunt gebruiken. Zo kun je iets laten zien aan mensen waar je een gesprek mee hebt. Het is grappig en werkt boven verwachting goed, want twee beelden op hetzelfde moment is toch best speciaal. Tegelijkertijd zijn de beelden van je bureau wel heel korrelig. Het gaat immers om een uitsnede van de normale camera. Leuke functionaliteit, maar hopelijk zit hier in toekomstige generaties nog verbetering in. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Uitstekende prestaties

Met de M4 zet Apple een flinke stap ten opzichte van de M3-variant die we vorig jaar getest hebben. Afhankelijk van de benchmark zien we de single-core-prestaties rond de 10 procent toenemen terwijl multicore-prestaties tussen de 22 en 31 procent verbeteren. Waar de M3 in Geekbench 5 een single-core-score van  2377 en een multi-core-score van 10796 punten neerzet, levert deze MacBook pro met M4-processor in dezelfde benchmark maar liefst 2609 en 13268 punten. En bij de belangrijke benchmark Cinebench R23 is er een nog groter verschil. Want waar de variant met een M3-processor respectievelijk 1943 en 10470 punten scoort, gaat de M4 daar met 2202 en 13733 punten duidelijk overheen. Daarmee kom je op het niveau van een M1 Max of M2 Pro. De M4 is dus echt een prima chip. Het verval is bovendien bijzonder laag, de koeling is duidelijk toereikend om de prestaties op orde te houden. Wel slaat de koeling hoorbaar aan als een zware taak langer dan twee minuten duurt. Daar heb je bij normaal gebruik geen last van, maar als je bijvoorbeeld meerdere foto's gaat exporteren of video gaat renderen maakt de MacBook Pro best wel wat geluid.

De ssd presteert met een lees- en schrijfsnelheid van 2893,5 en 3331,3 MB/s prima, maar het zou kunnen dat de 512GB-variant wat langzamer is.

De accutijd van een MacBook Pro was al goed, maar is dit jaar echt uitstekend. In dezelfde browsertest die we vorig jaar hebben uitgevoerd halen we nu een accuduur van 19 uur en 6 minuten waar dat bij de M3-variant nog 17 uur en 31 minuten was. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Conclusie

Apple heeft zijn al erg goede 14 inch MacBook Pro toch weer weten te verbeteren. De M4-processor is indrukwekkend snel, je krijgt nu altijd 16 GB RAM en de prijs is ook nog eens lager. De bouwkwaliteit is uitstekend en prettig is dat je maar liefst drie Thunderbolt-aansluitingen krijgt. Ook de lange accuduur zal goed van pas komen als je onderweg bent, net als de extra hoge schermhelderheid. Waar de variant met een M3 vorig jaar nog een beetje tussen consument en professional inhing omdat je niet alle (aansluit)mogelijkheden kreeg, zul je bij de variant met M4 vermoedelijk niks missen. Kortom een prima laptop, al blijven de upgradeprijzen wel onveranderd hoog.

▼ Volgende artikel
Hoeveel weet jij? Test je kennis met StudiGPT
Huis

Hoeveel weet jij? Test je kennis met StudiGPT

Een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd. StudiGPT test je kennis over alle mogelijke onderwerpen. En het gaat niet alleen om onderwerpen die in het keuzemenu staan. De AI stelt net zo gemakkelijk een quiz samen over ieder onderwerp dat je zelf bedenkt.

In drie stappen laten we zien hoe je je kennis kunt testen met StudiGPT:

  • Bepaal de categorie, het aantal vragen en de moeilijkheid
  • Maak de quiz
  • Bedenk eigen onderwerpen die je wilt toetsen

Ook handig om te weten: Vragen, creëren of zoeken: voor elke klus een virtuele assistent

Stap 1: Criteria bepalen

StudiGPT is een platform dat gemaakt is met GPT (Generative Pre-trained Transformer) een taalmodel van OpenAI. Op www.studigpt.com kom je bij een naar eigen zeggen revolutionaire app om dingen te leren en om jezelf te testen. Eigenlijk gaat het om een slimme generator van quizzen. Je selecteert een onderwerp zoals Science & Nature, Maths, Sports en ga maar door … Vervolgens selecteer je het aantal vragen dat je voorgeschoteld zult krijgen: 5, 10, 15 of 25. Daarna bepaal je de moeilijkheidsgraad. Je hebt de keuze tussen Easy, Medium en Hard. En dan klik je op de knop Start Quiz.

Over welk onderwerp wil je je kennis testen?

Stap 2: Quiz afnemen

De interface van de quiz is heel simpel. Hij bestaat telkens uit meerkeuzevragen met vier alternatieven. Er zijn dus nooit open vragen. Aan de rechterkant verschijnt een plaatje dat je op het goede spoor kan brengen. Vind je dat die tips het net iets te gemakkelijk maken, dan schakel je de optie Show images uit. Wanneer de vragenronde is afgewerkt krijg je een link om naar vrienden te sturen. Zo kun je zien wat zij ervan bakken. Je lees je score en ten slotte krijg je het aantal onjuiste antwoorden. Wanneer je op de knop Check Answers klikt, ontvang je de lijst van de vragen met daarbij de juiste antwoorden. Bovendien legt de StudiGPT telkens uit waarom dit de juiste antwoorden zijn. Na elke reeks verschijnt er ook nog een door AI gegeneerde afbeelding of filmpje.

Bij onze foute antwoorden lezen we ook een verklaring.

Wat weet jij over 2024?

Maak er een gezellig avondje van met deze pubquizvragen

Stap 3: Geen onderwerp is te gek

Erg knap aan StudiGPT is dat je zelf onderwerpen kunt aanbrengen die niet in de lijst staan. Op die manier kun je een quiz laten samenstellen over een gespecialiseerd onderwerp waarvan je je kennis wilt testen. Je typt een wetenschappelijk onderwerp, een historische figuur of wat dan ook. We probeerden het met verschillende onderwerpen als ‘De slag bij Groeninge in 1302’ en ‘De warmtepomp met als koelmiddel propaan’. Telkens kregen we interessante en relevante vragen. Natuurlijk moet je op je hoede zijn met alle AI-gegenereerde antwoorden, maar in dit geval waren we iedere keer onder de indruk.

Je kunt een quiz over ieder denkbaar onderwerp laten samenstellen.