ID.nl logo
Clipchamp, kampioen in videobewerking
Huis

Clipchamp, kampioen in videobewerking

Ooit werd Clipchamp weggezet als de opvolger van Moviemaker. Maar bij die vergelijking slaat men wel wat stappen over. In die optiek zou je net zo goed de elektrische auto de opvolger van de rolschaats kunnen noemen. De versie die meekomt met de Windows-update 23H2 is uitgerust met handigheidjes en AI-assistentie waarmee je zelfs ­zonder enige ervaring snel een quasiprofessioneel resultaat voor elkaar kunt krijgen.

Of je nu een video wilt maken of bewerken, Clipchamp draait er zijn hand niet voor om. In dit artikel laten we zien wat de functies van dit programma zijn:

  • Video door AI laten samenstellen
  • Beginnen met een sjabloon
  • Muziek op apart spoor toevoegen
  • Overgangen toevoegen
  • Opname van webcam, audiofragment toevoegen
  • Geschreven tekst omzetten naar audiofragment
  • In- en uitfaden

Lees ook: Superefficiënt! Je video ondertitelen of transcriberen met AI

Clipchamp, de video-editor die werd gebundeld met Windows 11, heeft met de systeemupdate 23H2 een behoorlijke powerboost ondergaan. Daarbij speelt AI alweer een belangrijke rol. Draait Windows 11 op je pc en heb je deze update inmiddels uitgevoerd? Dan staat de nieuwe versie van Clipchamp waarschijnlijk al op je computer. Staat de video-editor er niet bij, dan kun je deze downloaden via de Microsoft Store, Play Store en App Store. De snelste manier om te zien of je Clipchamp hebt, is de naam van het programma intypen in het Windows-zoekvak.

Op het eerste gezicht zou je het niet zeggen, maar Clipchamp is een webgebaseerde video-editor met een eigen werkomgeving. Als je bijvoorbeeld de internetverbinding uitschakelt, stopt het programma. We vonden de eerste versie van Clipchamp al erg goed, maar de nieuwe editie overtreft onze verwachtingen. Je kunt bijvoorbeeld het programma zelf een montage laten samenstellen gebaseerd op AI. Verder kun je filmpjes laten inspreken met tekst-naar-spraak. De templates zijn indrukwekkend en er is een spekerscoach die je communicatievaardigheden aanscherpt. En er zijn automatische bijschriften in meer dan 170 talen, om maar een paar vernieuwingen te noemen. 

Startpagina

Wanneer je Clipchamp voor het eerst start, word je begroet door de startpagina. Als je eenmaal je de mediabestanden hebt ingeladen, kun je aan een nieuw project beginnen. Het is ook mogelijk om de kunstmatige intelligentie van dit programma automatisch een video te laten samenstellen. Daaronder staan de sjablonen ter inspiratie. Hiermee begin je vlot aan een filmpje voor YouTube, Kerstmis, een diavoorstelling, TikTok of een van de andere doeleinden. Nog een beetje verder naar beneden, vind je de geschiedenis van eerdere videoprojecten waaraan je verder kunt werken.

Video maken met AI

De snelste manier om tot resultaat te komen, is de nieuwe knop Een video met AI maken. Als je deze optie kiest, hoef je alleen maar de bestanden te uploaden die je wilt gebruiken en een titel te kiezen. Daarna vraagt Clipchamp welke stijl je bevalt. Dat doe je door een duimpje omhoog of duimpje omlaag te plaatsen bij enkele voorstellen.

Bij de volgende stap kies je voor een liggende of rechtopstaande uitvoering en tegelijkertijd bepaal je hoelang de video moet zijn: minder dan 30 seconden, ongeveer een minuut of de volledige lengte van de clips. Eventueel selecteer je als laatste nog een achtergronddeuntje én klaar. Het resultaat is beschikbaar om te exporteren of om toch verder te finetunen in de editor.

Vertrekken van een sjabloon

Clipchamp heeft een breed aanbod aan sjablonen binnen verschillende categorieën. Elk sjabloon heeft zijn eigen beeldverhouding. Instagram-sjablonen hebben bijvoorbeeld doorgaans een verhouding van 1:1. De sjablonen kunnen op de volledige video slaan, maar ook op delen daarvan. Er zijn zelfs intro’s en outro’s bij die het begin of eind van de video een professionele look geven. Ook aan sjablonen geen gebrek, met templates voor een Q&A-video, een kookuitzending, een reisdagboek en veel meer. Het loont de moeite om deze collectie te bekijken, want hiermee haal je het meeste uit Clipchamp.

Gratis of Premium In 2021 heeft Microsoft Clipchamp overgenomen en inmiddels maakt deze editor deel uit van veel Microsoft 365-abonnementsniveaus. Hierbij kun je de opslag integreren in je OneDrive-opslag. Het gratis abonnement is alles wat je nodig hebt om gewone video’s te bewerken. Met deze versie kun je video’s exporteren met een resolutie tot 1080p.

Er is ook een Premium-editie die je 11,99 euro per maand kost (of het eerste jaar 79,99 euro, daarna 119,99 euro per jaar). Hiermee kun je het resultaat exporteren in 4K. Bovendien kun je dan de Merkenset beheren. Dit is een bibliotheek met logo’s, lettertypen en kleurschema’s die eigen zijn aan je organisatie. Je krijgt ook toegang tot een enorme stockbibliotheek met muziek, geluidseffecten, video’s en graphics. Bij sommige elementen in dit programma zie je het diamant-pictogram dat aangeeft dat deze alleen beschikbaar zijn in de Premium-versie.

Video-editor

Of je nu vanaf nul begint of nadat het project via AI is samengesteld, je komt altijd in de bewerkingsomgeving. De editor komt bekend voor als je ooit eerder met een video-editor hebt gewerkt. Je krijgt een voorbeeld van de video in het midden te zien. Links in het mediavenster staan de geïmporteerde mediabestanden. Als je veel media hebt toegevoegd, dan kun je die bibliotheek filteren op Video, Audio en Afbeeldingen.

Onderaan staat de tijdlijn om de mediabestanden op verschillende sporen te plaatsen. Je kunt de clips bijsnijden door de afspeelknop op een bepaalde positie te slepen en dan op de knop met het schaartje te klikken of de S-toets in te drukken. Vervolgens selecteer je het stuk dat je wilt verwijderen en je klikt op het vuilnisbakje of je gebruikt de Delete-knop. Clips verplaatsen is een kwestie van slepen.

Even snel een videootje maken: Zo ga je aan de slag met videobewerking in Google Foto's

Sporen en muziek

Dit programma ondersteunt verschillende sporen, dat zie je bij de tijdlijn. Door gebruik te maken van sporen kun je verschillende elementen tegelijk laten afspelen. Op die manier kun je overlays en complexe visuele effecten creëren. Plaats een audiobestand op een afzonderlijk spoor, dan kun je exact bepalen bij welk beeld het geluid begint en stopt.

Clipchamp komt trouwens met een uitgebreide audiobibliotheek. Die vind je door in de linkerkolom Inhoudsbibliotheek / Muziek te selecteren. Kies een genre en beluister de samples voordat je de audiotrack op een nieuw spoor sleept. Om een nieuw spoor te maken, sleep je heel eenvoudig een item tussen de randen van bestaande sporen. Doe dit totdat je een groene lijn ziet met een plusteken om aan te geven dat een nieuwe track klaarstaat.

Elementen toevoegen

Als je meer items wilt toevoegen aan je video, zoals kaders, geluidseffecten, achtergrondvideo’s, stickers of clips, dan ga je opnieuw naar de Inhoudsbibliotheek. Je beweegt de muisaanwijzer over het item en klikt op de Plus-knop. Je kunt het element ook naar de tijdlijn slepen om het op een bepaalde track te droppen. Wil je nog meer eigen foto’s of videoclips gebruiken? Dan moet je die uiteraard inladen door de knop Jouw media in de zijbalk te selecteren en vervolgens op Media Importeren te klikken.

Items tegelijkertijd bewerken Een nieuwe tijdbesparende mogelijkheid is dat je instellingen en effecten simultaan kunt toepassen op meerdere videoclips, afbeeldingen en geluid. Stel dat je het volume van twee audiotracks tegelijkertijd wilt instellen, dan houd je de Shift-toets ingedrukt, terwijl je beide audiotracks in de tijdlijn selecteert. Vervolgens klik je op het Audio-tabblad in het eigenschappenvenster en je gebuikt de volumeschuifregelaar om het volume van beide nummers aan te passen. Op dezelfde manier kun je ook filters op verschillende videoclips tegelijk instellen.

Overgangen en gaten vullen

Overgangen worden soms gebruikt om een slordige knip te verdoezelen. Sommige mensen houden ervan, anderen haten ze. Om een overgang tussen twee videoclips te plaatsen, sleep je de geselecteerde overgang op het spoor tussen de media. De overgang verschijnt als een groen pictogram in de tijdlijn. Overgangen kun je uitsluitend toevoegen tussen clips die zich op hetzelfde spoor in de tijdlijn bevinden. Nadat je de overgang hebt geplaatst bepaal je met een schuifregelaar hoelang deze moet duren.

Is er een te groot gat tussen de clips ontstaan? Dan is het onmogelijk om een overgang te plaatsen. In dat geval moet je eerst het hiaat verwijderen door met de rechtermuisknop op de lege ruimte te klikken en de opdracht Dit gat verwijderen of Alle visuele hiaten verwijderen te selecteren. Om een videoclip op het einde zachtjes te laten vervagen, gebruik je in de rechterbalk de optie Vervagen. Daarna kies je Fade-in of Fade-out, terwijl je aangeeft hoelang die fade moet duren.

Rechtstreekse opnamen

Clipchamp heeft enkele ingebouwde tools om rechtstreeks opnamen te maken. Je kunt beeld vastleggen van de webcam of van wat er op het scherm gebeurt. Je kunt ook een combinatie van beide opnemen. Zo’n schermopname kan maximaal 30 minuten duren.

Er is ook een tool om uitsluitend audio op te nemen en een functie die geschreven tekst omzet naar audio. Zodra je de gewenste optie hebt gekozen, vraagt het programma welke microfoon of camera je wilt gebruiken. Op het moment dat we dit schrijven is de Sprekercoach nog alleen beschikbaar in het Engels. Dit is een extra trainingsfunctie die je ingesproken boodschap analyseert. Deze coach waarschuwt je voor lange pauzes, het verkeerde tempo, de foute toonhoogte en vervelende ‘ehms’ die kunnen afleiden. Als je van het scherm opneemt, kun je ervoor kiezen om het volledige scherm, een app-venster of een bepaald deel van het scherm vast te leggen. Je kunt eventueel ook de systeemaudio dempen.

Tekst-naar-spraak

De tekst-naar-spraak werkt opvallend goed. Je hebt de keuze uit vierhonderd stemmen en 170 talen. Voor elke taal zijn is maar een aantal stemmen beschikbaar. In het Nederlands kies je in de nieuwe zijbalk tussen twee damesstemmen (Fenna en Colette) en één mannenstem (Maarten). Elke stem kun je vooraf beluisteren. Het is daarnaast mogelijk om de toonhoogte in te stellen. De knop waarmee je dit doet, heeft alleen nog een verkeerde naam: Tekenbreedte. Eigenlijk moet hier Toonhoogte staan. Ook het keuzemenu waarin je de emotie selecteert, is nog niet actief. Hoe dan ook, de stemmen klinken goed en de klemtonen worden op de juiste plaatsen gelegd.

Filters en effecten

In het rechterdeelvenster zie je een reeks filters en effecten die je op de inhoud van de tijdlijn kunt toepassen. De beschikbare mogelijkheden zijn afhankelijk van het element waarop je zo’n filter of effect wilt gebruiken. Bepaalde opties zijn alleen beschikbaar voor foto’s en video, terwijl andere effecten toepasbaar zijn op audio. Telkens wanneer je een effect of filter kiest, verschijnt er een schuifregelaar om de intensiteit te regelen. Bij de effecten voor audio vind je bijvoorbeeld Fade-in en Fade-out om achtergrondmuziek zacht te laten beginnen en eindigen.

Voor unieke beelden ..

moet je déze fotografieset hebben!

Automatische ondertitels Je hebt een instructiefilmpje gemaakt in het Nederlands, maar je wilt dit project toch een groter bereik geven. Schakel dan de functie voor automatische ondertiteling in en selecteer een taal. Dit is ook handig als je rekening wilt houden met mensen met een gehoorstoornis. De AI-technologie schrijft de audio nauwkeurig uit. Het ondertiteltranscript kun je downloaden in het SubRip Subtitle-bestandsformaat, ook wel srt genoemd. De ondertitelgenerator van Clipchamp is gratis en er is geen maximale videolengte voor het genereren van ondertitels.

Beeldverhouding

Elk platform heeft zo zijn eigen typische beeldverhouding. Dat is de verhouding tussen de breedte en de hoogte van de video. Rechtsboven de voorvertoning staat de knop die de beeldverhouding bepaalt. Standaard is dat in Clipchamp 21:9. Met deze knop kun je ook 16:9, 9:16, 1:1, 4:5 en 2:3 selecteren. Wanneer je de muisaanwijzer boven deze mogelijkheden houdt, zie je hoe het project dat wordt uitgesneden. Je leest in de aanbeveling voor welke mediaplatformen de geselecteerde beeldverhouding het meest geschikt is.

Wanneer de gekozen beeldverhouding niet overeenkomt met de video, verschijnen er zwarte balken rond de weergave. Dat noemt men het brievenbus-effect. Om deze zwarte balken te verwijderen klik je op de video in de tijdlijn zodat die groen wordt gemarkeerd. Hiermee verschijnt er bij de voorvertoning een zwevende werkbalk. Klik op de knop Vullen en de video wordt automatisch bijgesneden tot de nieuwe beeldverhouding. Bevalt dit resultaat je niet, dan klik je nogmaals op de knop Vullen.

Exporteren

Is het project klaar en heb je alles gecontroleerd? Dan kun je nu de video exporteren. Bovenaan het Clipchamp-venster staat de knop Exporteren. Je kunt video’s exporteren als mp4-bestanden in een resolutie van 480p, 720p of 1080p. Video’s die korter zijn dan 15 seconden kun je zelfs exporteren als animated gifs. Heb je een Essentials-abonnement dan is het mogelijk om de video weg te schrijven in 4K.

Voordat Clipchamp aan het exporteren begint, controleert het programma of er nog visuele gaten in de video zitten. Dit zijn zwarte scènes waar de clips niet netjes aansluiten. Als dat het geval is, leidt het programma je terug naar de editor. Daar plaats je de muisaanwijzer op het kruisje in de tijdlijn en klik je op het Prullenbak-pictogram. Je verhelpt dit ook door met de rechtermuisknop op het Kruisje te klikken en Gat verwijderen te selecteren. Je kunt het project opslaan op de harde schijf of bij een cloudopslagdienst. Het is ook mogelijk om het resultaat rechtstreeks op YouTube, TikTok of Pinterest te zetten.

De smaak te pakken?

Ga aan de slag met een van deze professionele softwarepakketten

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube