ID.nl logo
De webomgeving van OneDrive is onder handen genomen: dit is nieuw
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

De webomgeving van OneDrive is onder handen genomen: dit is nieuw

OneDrive is eind 2023 flink vernieuwd. Ook wanneer je al langer met deze clouddienst van Microsoft werkt, is het de moeite waard om de nieuwigheden te bekijken. Wij laten je graag zien wat het vernieuwde OneDrive allemaal te bieden heeft. Denk aan handige kleuren voor je mappen en het onder controle houden van je meldingen.

In dit artikel laten we zien welke veranderingen sinds eind 2023 OneDrive heeft ondergaan:

  • Het thuisscherm heeft een nieuwe indeling gekregen
  • Geef mappen een herkenbare kleur
  • Bepaal zelf welke meldingen OneDrive toont
  • Red bestanden uit de geheime prullenbak
  • Herstel OneDrive bij nood

Lees ook: Windows 11 is weer geüpdatet: wat is er nieuw in 23H2?

We gaan aan de slag met de betaalde versie van OneDrive. Daarover beschik je bijvoorbeeld in combinatie met een abonnement op Microsoft 365. In vergelijking met de gratis versie is de betaalde variant iets uitgebreider. Ook heb je meer opslagruimte.

Lees ook: Zo beheer je met Air Explorer al je bestanden die in de cloud zwe(r)ven

Webomgeving

Wat direct opvalt, is dat vooral de webomgeving van OneDrive flink onder handen is genomen. Daardoor ziet OneDrive er overzichtelijker uit. Mogelijk maak je in de praktijk alleen gebruik van de app voor mobiel of desktop. Weet dan dat vooral de webversie van OneDrive een flinke hoeveelheid functies onder één dak heeft gekregen.

De webomgeving van OneDrive is overzichtelijker geworden.

Open www.onedrive.com om de hoofdpagina te zien. Standaard toont OneDrive een lichte modus. Heb je liever de donkere modus? Klik dan op het tandwiel rechtsboven en zet de schuif op Aan bij Donkere modus.

We zien ook dat de indeling van het thuisscherm op de schop is genomen. Rechts vind je Voor u. Deze sectie bevat een overzicht van de documenten waaraan je onlangs hebt gewerkt. Je ziet niet alleen de naam van het document, maar ook een miniatuurweergave, de datum waarop je de laatste bewerking hebt uitgevoerd, en de mogelijkheid om het document te openen. De sectie kan ook andere bestanden bevatten, bijvoorbeeld de documenten die onlangs met je zijn gedeeld, waaraan je hebt samengewerkt of waarin je bent genoemd met een tag. De makers geven aan dat zij gebruikmaken van Artificial Intelligence om deze sectie te vullen.

Kom je in deze weergave bestanden tegen die je liever niet ziet? Klik erop met rechts en kies Verwijderen uit Voor u. In dit menu vind je nog meer interessante opties. Via Delen kun je het bestand eenvoudig voor anderen toegankelijk maken. Kies voor Locatie openen als je de map wilt zien waarin het getoonde bestand zich bevindt. Je kunt hier ook kiezen voor de optie Koppeling kopiëren. Hiermee maak je een link die je voortaan direct toegang geeft tot het bestand.

De bestanden die je niet wilt zien, verwijder je eenvoudig. 

Recente bestanden

De sectie eronder heet Recent en bevat de bestanden waaraan je onlangs nog hebt gewerkt. Deze lijst kan groot worden. Gebruik de knoppen bovenin om snel te filteren. Klik bijvoorbeeld op PDF om alleen de recente gebruikte pdf-bestanden te zien. Gebruik het zoekvak rechts om specifieke documenten te vinden. Je kunt hier bijvoorbeeld de naam van de auteur van het document typen.

Links in het venster vind je de sectie Bladeren door bestanden. Die geeft twee interessante alternatieven om te werken met documenten. Klik op Personen om te zien welke documenten met je zijn gedeeld. Dat gaat ver: de documenten kunnen bijvoorbeeld via e-mail zijn gedeeld, maar ook tijdens een overleg via Teams. Je kunt hierdoor snel zoeken naar documenten die door een specifiek persoon zijn gedeeld, zonder dat je de bestandsnaam hoeft te kennen.

Verder vind je nog de sectie Vergaderingen. Hier zie je losse documenten die tijdens een vergadering zijn gedeeld. Gaat het om een grote hoeveelheid, dan gebruik je het zoekvak rechtsboven om te filteren op de onderwerpen van de vergadering. In de sectie Snelle toegang vind je de bestanden die in de gedeelde bibliotheken staan. In de praktijk wordt deze sectie alleen gevuld als je gebruikmaakt van de SharePoint-functionaliteit binnen OneDrive. 

Nieuwe bestanden

Linksboven in het venster van OneDrive vind je de prominente knop Nieuw toevoegen. Een klik hierop tovert een submenu tevoorschijn met een aantal mogelijkheden. Via de optie Bestanden uploaden kun je individuele bestanden uploaden. Een venster opent, waarin je het bestand selecteert. Je kunt ook meerdere documenten selecteren: houd hiervoor de Ctrl-toets ingedrukt en klik op de losse bestanden. Je kunt ook op Shift drukken en een reeks aaneengesloten bestanden selecteren. Wil je in één keer een map met meerdere bestanden toevoegen? Kies dan in het menu voor Map uploaden en wijs de map aan. Er is nog een andere manier: je kunt de bestanden ook vanaf het bureaublad verslepen naar het venster met OneDrive en hierboven loslaten.

In het menu vind je verder een reeks Office-documenten. Zo kun je klikken op Word-document of PowerPoint-presentatie. OneDrive opent vervolgens een leeg document van het geselecteerde bestandstype, bijvoorbeeld een leeg Word-document. In de browser kun je het document vervolgens opmaken.

Welk nieuw bestand wil je toevoegen? De keuze is aan jou!

Toch desktop-app? Elk document dat je opent vanuit de online omgeving, wordt standaard in de browser geopend. Bewerk je het bestand toch liever in de volwaardige desktop-app? Zodra het bestand is geopend in de browser, klik je op de knop Bewerken. Kies voor Openen in Desktop-app.

Kleuren maar

Mac-gebruikers kennen deze optie al: meer overzicht creëren door mappen een eigen kleur te geven. Dit kan nu ook in het vernieuwde OneDrive. Geef bijvoorbeeld zakelijke mappen een andere kleur dan mappen voor hobby of sport. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op de map die je een andere kleur wilt geven. Kies voor Kleur van map en selecteer de gewenste kleur.

Je kunt ook direct een kleur kiezen bij het maken van een nieuwe map. Klik linksboven op Nieuw toevoegen / Map. Bij Kleur van map kies je de gewenste kleur en bevestig je met Maken. De aangepaste kleuren worden nog niet overgenomen door Windows Verkenner. De kleuren van de mappen zijn dus alleen zichtbaar in de webomgeving van OneDrive. We hopen dat het een kwestie van tijd is dat dit overal zichtbaar is.

Een mooie nieuwigheid: elke map kun je een eigen kleur geven.

Filmpje! Microsoft zelf heeft een video gemaakt waarin de makers de nieuwe onderdelen belichten. In een half uur durende sessie worden de belangrijkste functies getoond. Je vindt de video op YouTube.

Meldingen

OneDrive kan voor een groot aantal acties een melding tonen. Bijvoorbeeld wanneer er opeens veel bestanden tegelijk worden verwijderd. Of wanneer een andere gebruiker een opmerking heeft geplaatst in een gedeeld document. Gelukkig kun je het aantal meldingen binnen de perken houden en aangeven welke meldingen je wilt zien.

Klik hiervoor op het tandwiel rechtsboven in het venster en kies OneDrive-instellingen. In de sectie Meldingen zet je de schuif op Uit bij de meldingen die je liever niet ziet. Houd de melding E-mailmelding wanneer in OneDrive is gedetecteerd dat veel bestanden tegelijkertijd worden verwijderd wél ingeschakeld. Die is in de praktijk waardevol bij bijvoorbeeld besmettingen met malware.

Zorg voor rust en verminder het aantal meldingen.

Favorieten

Maak je al gebruik van de favorieten-functie in OneDrive? Bestanden die je vaak gebruikt, kun je hiermee voorzien van een ster. Daarmee verschijnen ze in de sectie Favorieten (links in het venster). Klik met de rechtermuisknop op een bestand en kies voor Favoriet. Andersom kan ook: als je het bestand niet meer als favoriet wilt gebruiken, klik je erop met rechts en kies je voor Uit favorieten verwijderen.

Favoriete bestanden maak je eenvoudig toegankelijk.

Delen

De sectie Gedeeld, bereikbaar via het menu links, geeft een overzicht van bestanden die met je zijn gedeeld en bestanden die door jou zelf zijn gedeeld. Klik op Met u om de lijst van deze gedeelde bestanden te zien. In de sectie Gedeeld door lees je door welke gebruiker dat is gedaan. Klik op Door u om te zien welke bestanden je zelf hebt gedeeld.

Het is verstandig om regelmatig te controleren welke bestanden je deelt en om te bepalen of je dat nog steeds wilt doen. Klik op de drie puntjes en kies Toegang beheren. In het venster lees je hoe het document wordt gedeeld, bijvoorbeeld via een koppeling of in een groep. Wil je het bestand niet meer delen? Klik op Stoppen met delen. Via hetzelfde venster kun je ook bestaande deeleigenschappen aanpassen, bijvoorbeeld van een koppeling. Klik op de tab Koppelingen en vervolgens op de knop Meer opties (herkenbaar aan het tandwiel). In de sectie Instellingen pas je de instellingen aan, bijvoorbeeld als je wilt voorkomen dat het bestand wordt gedownload.

In de instellingen geef je aan wat er met een bestand mag worden gedaan.

Nostalgie Kun je maar niet wennen aan het vernieuwde OneDrive en verlang je naar vroegere tijden? Je kunt terugkeren naar de klassieke OneDrive-omgeving. Klik op het tandwiel rechtsboven en kies OneDrive-instellingen. Klik linksonder in het venster op Terug naar de klassieke OneDrive-weergave.

Bij nood

Je moet er niet aan denken: verloren of beschadigde bestanden, bijvoorbeeld bij een ransomware-aanval. OneDrive kan in zulke gevallen helpen en geeft de mogelijkheid om je OneDrive-mappen terug te zetten naar een eerder tijdstip. Klik in de webomgeving op het tandwiel en kies Uw OneDrive herstellen. In het menu kies je vervolgens hoe ver in de tijd je terug wilt. Kies voor Een week geleden of Drie weken geleden.

Lees ook dit artikel: Ransomware: wat is het en hoe bescherm je jouw apparaten?

Gelukkig kun je ook een eigen datum en tijd opgeven. Kies voor Aangepaste datum en tijd. Er verschijnt een grafiek met de bestandsactiviteit. Klik op de datum in de grafiek om de bijbehorende activiteiten te zien. Handig is de mogelijkheid om een specifieke wijziging in de lijst te selecteren. Tevreden met de selectie? Klik op Herstellen. De bestanden worden in oorspronkelijke staat teruggezet.

Je OneDrive kun je in geval van nood herstellen.

Prullenbak

De prullenbak ken je van Windows, maar wist je dat OneDrive er ook een heeft? Bestanden die je uit je OneDrive-account verwijdert, komen terecht in de prullenbak. Dat is waardevol om te weten: in geval van nood kan de prullenbak ook van pas komen om verloren bestanden terug te halen. Bestanden blijven drie maanden in de prullenbak voordat ze definitief worden gewist. Klik links in het venster op Prullenbak. De inhoud wordt getoond. Je kunt de inhoud ook opschonen als je zeker bent van je zaak. Kies voor Prullenbak leegmaken.

OneDrive kent daarnaast nog een tweede prullenbak, waarin bestanden na verloop van tijd terechtkomen (vanuit de eerste prullenbak). Deze tweede prullenbak is verstopt. Open de standaardprullenbak van OneDrive en blader volledig naar beneden, totdat je de regel ziet Kunt u niet vinden wat u zoekt? Kijk in de Prullenbak tweede stadium. Klik op de regel om de tweede prullenbak te openen en eventueel bestanden te herstellen.

Desktop-app

De desktop-app van OneDrive wordt ook voortdurend verbeterd. Je opent deze via het pictogram van OneDrive in de taakbalk bij de klok. Het pictogram is herkenbaar aan de wolk. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram om de opties te zien. Via Instellingen zet je de werking van OneDrive verder naar je hand.

Vooral de integratie met foto’s en video’s is interessant. Wil je dat foto’s van externe apparaten, zoals een camera of telefoon, direct worden opgenomen in OneDrive? In de sectie Synchroniseren en back-up maken vind je de opties om automatisch zaken te synchroniseren. Activeer bijvoorbeeld Foto’s en video’s van apparaten opslaan om deze bestanden te synchroniseren. Heb je je media liever gescheiden, dan schakel je de functie uit. Je kunt er ook voor kiezen om screenshots automatisch op te slaan in OneDrive. Handig als je deze op alle apparaten beschikbaar wilt hebben. Kies voor de optie Schermopnamen die ik maak opslaan in OneDrive.

De desktop-app bevat ook interessante extra’s.

Meer verbeteringen

OneDrive wordt in fasen verbeterd. Zo heeft 2024 verschillende nieuwe mogelijkheden voor OneDrive in petto, die mogelijk al beschikbaar zijn als je dit leest. Goed voorbeeld hiervan is de uitbreiding van het automatische opslaan. Zodra je in Office een document aanpast, wordt dat meteen gesynchroniseerd in OneDrive. Expliciet opslaan is niet meer nodig. Deze ondersteuning wordt ook verwacht voor alle bestandssoorten, zoals pdf en png.

Ook de optie om bestanden alleen online (niet meer lokaal) op te slaan, wordt voor de webversie van OneDrive verwacht. Nu is die optie alleen beschikbaar via de desktop-app. Tot slot wordt OneDrive ook voorzien van extra intelligentie in de vorm van Microsofts eigen AI-implementatie Copilot. Deze assistent helpt met het samenvatten van lange documenten en bij het ordenen van bestanden in mappen. Voor die functies heb je een betaald Copilot-abonnement nodig, maar we verwachten dat de functies uiteindelijk ook voor iedereen beschikbaar komen.

Meer over Copilot lees je in dit artikel: Dit kun je met de Windows 11 Copilot

Nu even niet! Het automatisch synchroniseren van OneDrive komt mogelijk niet altijd even gelegen. Geen nood, via het Instellingenvenster van de OneDrive-app voor de desktop oefen je hierover meer controle uit. Open de sectie Synchroniseren en back-up. Bij Voorkeuren zet je de schuif op Uit bij Synchroniseren onderbreken wanneer dit apparaat zich in een netwerk naar gebruik bevindt. Je voorkomt hiermee dat de computer data verbruikt in een netwerk waarvoor je per megabyte betaalt.

Standaard onderbreekt OneDrive ook het synchroniseren wanneer je een laptop op accustroom gebruikt. Wil je ook dan synchroniseren? Zet de schuif op Aan bij Synchroniseren onderbreken wanneer dit apparaat in de batterijbesparingsmodus is. Handig!

Lees ook: Zo laat je OneDrive niet de controle over je bestanden overnemen

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch