ID.nl logo
De marges in Word: hiermee bepaal je de uitstraling van je document
Huis

De marges in Word: hiermee bepaal je de uitstraling van je document

Paginamarges zijn de lege ruimtes die je langs de boven-, onder-, linker- en rechterkant van het Microsoft Word-document ziet. Wanneer de marges te smal zijn, lijkt het alsof je een overdaad aan tekst presenteert. Met royale marges creëer je meer evenwicht en lucht in het document.

In dit artikel benoemen we enkele soorten marges die je in Word-documenten kunt toepassen:

  • Zelf in te stellen via de liniaal
  • Gespiegelde indeling
  • Rugmarge

Ook handig om te weten! Quick Fix: Zo laat je tekst om een plaatje lopen in Word

Stap 1: Via de liniaal

Microsoft heeft de standaardmarge ingesteld op 1 inch (2,54 centimeter). Natuurlijk kun je die marges naar eigen voorkeur instellen. Als het om niet te lange documenten gaat, kun je de paginamarges het best met de liniaal aanpassen. Werk, om de marges goed te zien, in de Afdrukweergave. Die modus kies je in het tabblad Beeld en vervolgens selecteer je bij Weergaven de Afdrukweergave. In hetzelfde tabblad kun je bij Weergeven een vinkje zetten bij Liniaal, waardoor dit hulpmiddel bovenaan in beeld komt. Een deel van de liniaal is grijs en een deel is wit. Het grijze deel geeft de marge aan en in het witte deel kun je inhoud toevoegen. De boven- en ondermarge wijzig je bij de liniaal aan de linkerkant door met de muis op de grens van het witte en grijze deel te klikken en te slepen. De liniaal aan de bovenkant werkt op dezelfde manier; daarmee kun je de marge links en rechts aanpassen.

Stap 2: Gespiegelde marges

Je kunt de marges ook aanpassen in het tabblad Indeling. Daar zie je linksboven de knop Marges. Hier kun je een selectie maken uit vijf standaardinstellingen (Normaal, Smal, Gemiddeld, Breed en Gespiegeld) en de Laatste aangepaste instelling. De term Gespiegeld wordt gebruikt voor pagina’s die tegenover elkaar liggen. Dat is nuttig wanneer je documenten dubbelzijdig afdrukt. De marges van de linkerpagina moeten dan het spiegelbeeld zijn van de marges van de rechterpagina.

Stap 3: Rugmarge

Er is ook een optie Aangepaste marges. Als je hierop klikt, kom je in het dialoogvenster Pagina-instelling, waar je de breedte van de marges numeriek invoert. In dit dialoogvenster kun je ook de optie Rugmarge activeren; die gebruik je als je het document wilt laten inbinden. Je voegt dan extra ruimte toe aan de zij- of aan de bovenkant van het document. Door rekening te houden met de ruimte voor de inbinding zullen de marges toch hun breedte behouden.

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy S24 FE – Een S24 voor minder geld
Huis

Review Samsung Galaxy S24 FE – Een S24 voor minder geld

De Samsung Galaxy S24 FE is een goedkopere versie van de Galaxy S24. Samsung sluit daarom wat compromissen, zoals bij de camera's. Wat merk je van die bezuinigingen en is de Galaxy S24 FE een slimme koop? Je leest het in deze Samsung Galaxy S24 FE-review.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy S24 FE is een geduchte concurrent voor de S24, want hij is vrijwel even goed en kost honderd euro minder. Wij raden twijfelaars daarom de S24 FE aan, en de S24 voor wie dit toestel in een compacter jasje wil.

Plus- en minpunten
  • Compleet
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • 7 jaar updates
  • Relatief zwaar
  • Relatief langzaam opladen
  • Slechts 128 GB opslag in basismodel

Samsung Galaxy S24 FE

Klik hier voor de actuele prijs

De S24-serie is begin dit jaar uitgebracht en bestaat uit de compacte S24, grotere S24 Plus en nog grotere en geavanceerdere S24 Ultra. De prijzen van de drie toestellen zijn inmiddels flink gedaald, waardoor de prijs-kwaliteitverhouding beter is dan toen ze uitkwamen. Het voelt daarom misschien wat gek dat Samsung nu ook nog een S24 Fan Edition (FE) lanceert, een toestel dat een kruising lijkt tussen de S24 en S24 Plus maar iets minder goede specificaties heeft. De adviesprijs van de S24 FE bedraagt 750 euro, maar al heel snel na de lancering is die prijs gaan zakken. Op moment van schrijven koop je de S24 FE al vanaf 550 euro. De S24 kost nu vanaf 650 euro. Hoe uit dit prijsverschil zich in de praktijk?

Herkenbaar ontwerp

Qua ontwerp is de S24 FE een typische moderne Samsung-telefoon. En een die veel lijkt op de andere S24-modellen. Het toestel is gemaakt van aluminium en glas en is IP68-gecertificeerd, wat betekent dat hij stof- en waterdicht is. Met 213 gram is de smartphone wat zwaarder dan de Galaxy S24 Plus, die ook een 6,7inch-scherm heeft en 196 gram weegt. De S24 heeft een 6,2inch-scherm en weegt 167 gram.

©Rens Blom

Groot scherm

De S24 FE is met zijn grotere scherm ook wat moeilijker met één hand vast te houden dan de S24, wat een aandachtspunt kan zijn. Aan de andere kant vinden wij de extra schermruimte ook prettig, want tekst, foto's en video's komen wat beter tot hun recht. Het scherm van de S24 FE is van erg goede kwaliteit, met een scherpe Full-HD-resolutie, soepele 120Hz-verversingssnelheid en mooie kleuren van het oledscherm. Het display kan ook lekker fel – handig op een zonnige dag – maar niet zo fel als de S24. De vingerafdrukscanner onder het scherm werkt snel en accuraat.

©Rens Blom

Functies

Onder de motorkap doet de S24 FE nauwelijks onder voor de normale S24. De processor is bijna identiek en het werkgeheugen is met 8 GB even groot. Wat betekent dat? Nou, een hele snelle smartphone als je apps gebruikt en een hele warme smartphone als je gamet. Tijdens het gamen vallen de prestaties – door de warmteontwikkeling – al snel terug, wat jammer is. De opslagcapaciteit van het instapmodel is met 128 GB niet bijzonder ruim, maar gelukkig verkoopt Samsung ook een 256GB-variant.

Positiever zijn we over de accuduur. De 4700mAh-accu houdt het zonder zorgen een normale dag vol, net zoals dat lukt met de S24. Het opladen gaat met maximaal 15 watt als je het toestel draadloos op een oplaadmat legt en met maximaal 25 watt als je een usb-c-kabel gebruikt. Dat is even snel als de S24, of beter gezegd even langzaam. Veel concurrerende smartphones laden namelijk sneller op. Samsung blijft op dit vlak achterlopen, wat de een jammer vindt en de ander totaal niet boeit omdat hij zijn telefoon 's nachts oplaadt.

©Rens Blom

Drie camera's

De Samsung Galaxy S24 FE heeft drie camera's op de achterkant. Die lijken identiek aan de camera's van de S24. En inderdaad, de hoofdcamera is kwalitatief identiek. Met deze 50megapixel-camera schiet je zowel overdag als in het donker erg scherpe, realistische en simpelweg mooie foto's en video's. De 12megapixel-groothoekcamera en 8megapixel-zoomcamera zijn technisch wat anders dan die van de S24, al heb je daar in de praktijk waarschijnlijk geen erg in.

©Rens Blom

Met de groothoekcamera leg je netjes een wijder deel van de omgeving vast en de zoomcamera haalt het beeld drie keer dichterbij. Ook die presteert goed. Voor de camera's hoef je in ieder geval niet door te sparen voor de S24.

Hieronder zie je links en midden foto's met de hoofdcamera, rechts de telecamera met 3x zoom.

©Rens Blom

7 jaar updates

Een groot voordeel van de Galaxy S24 FE is het updatebeleid. Samsung belooft zeven jaar Android-upgrades en zeven jaar beveiligingsupdates, even lang als de andere S24-modellen ontvangen. Met de S24 FE kun je dus lang vooruit.

Samsung voorziet de Android-software van zijn eigen schil, die best veel extra apps en functies toevoegt. Het bedrijf wil ook héél graag dat je een Samsung-account aanmaakt, al kun je hier onderuit komen. Wil je gebruikmaken van de Galaxy AI-softwarefuncties, dan heb je wel een Samsung-account nodig.

©Rens Blom

Met Galaxy AI-functies kun je onder andere een telefoongesprek met iemand die een andere taal spreekt live vertalen en kun je een spraakopname laten uitwerken tot een transscript. Leuk nieuws: deze functies werken sinds eind oktober ook in het Nederlands. Niet alleen op de S24 FE, maar ook op andere moderne en duurdere Samsung-smartphones en -tablets.

Conclusie: Samsung Galaxy S24 FE kopen?

De Samsung Galaxy S24 FE is een geduchte concurrent voor de S24, want hij is vrijwel even goed en kost honderd euro minder. Wij raden twijfelaars daarom de S24 FE aan, en de S24 voor wie dit toestel in een compacter jasje wil.

▼ Volgende artikel
Buiten is het koud, binnen gezellig warm dankzij de airco
Energie

Buiten is het koud, binnen gezellig warm dankzij de airco

Bij een airco denken we aan snikhete zomers en plaknachten. Maar wist je dat je er in de winter of tussenseizoenen ook mee kunt verwarmen? Bij veel airco's ligt de nadruk op verkoeling en is het feit dat je er ook mee kunt verwarmen eerder een bijkomstigheid. ID.nl zoekt uit hoe efficiënt dit werkt.

🌨️Dit artikel in het kort: een airco is eigenlijk een lucht/luchtwarmtepomp die niet alleen kan koelen, maar ook kan verwarmen. De verwarmingsfunctie wordt meestal gebruikt in het tussenseizoen, maar er is nu ook een technologie waarmee je via de airco ook kamers kunt verwarmen wanneer het stevig vriest.

Lees ook: Airco in huis: alles over de verschillende modellen

Welke airco heb jíj nodig?

Doe de scan en vind de ideale airco

Airco en warmtepomp werken volgens hetzelfde principe

Een goede airco is eigenlijk een lucht/luchtwarmtepomp. In de zomer onttrekt dit apparaat warmte uit de binnenlucht om die energie af te geven aan de buitenlucht. Wanneer je ermee wilt verwarmen, gebeurt het tegenovergestelde. Bij de meeste gewone airco's daalt het rendement om te verwarmen naarmate het kouder wordt.

Dat is de reden waarom de airco meestal als bijverwarming wordt ingezet en niet als hoofdverwarming. Belangrijk is dat je een goed afgestelde airco hebt. Daarmee bedoelen we dat het vermogen correct is afgestemd op het volume dat hij moet koelen. Wees dus achterdochtig bij prijsknallers. In de zomer zullen ze te hard moeten werken om de koelbelofte waar te maken en in de winter doen ze niets, omdat ze niet krachtig genoeg zijn.

Airco inzetten om te verwarmen: voordelen en nadelen

Voordelen

  • Er is geen warmteafgiftesysteem nodig. Handig dus als je een slaap- of werkruimte wilt verwarmen waar geen radiator of vloerverwarming is. 

  • Zo’n toestel installeren is vrij eenvoudig en er is weinig breekwerk nodig.

  • Het apparaat neemt binnen weinig plaats in beslag.

  • Je kunt koelen en verwarmen met hetzelfde toestel.

  • Snelle reactietijd, het duurt niet lang om de kamer te koelen en te verwarmen.

  • Vooral interessant in woningen waar geen centrale verwarming aanwezig is. 

  • Heel eenvoudig te bedienen.

Nadelen

  • Zo'n toestel werkt met een binnenunit en buitenunit en je kunt maximaal vijf binnenunits op één buitenunit aansluiten. Maar zo'n multi-split airco is minder energiezuinig.

  • De airco blaast warme lucht uitsluitend in de kamer waar een binnenunit hangt. 

  • Het stroomverbruik: zo'n airco is eigenlijk alleen interessant als je zonnepanelen hebt.

  • De verwarming voelt minder comfortabel aan dan de stralingswarmte van radiatoren, vloer- of wandverwarming.

  • Je moet nog een andere oplossing vinden voor de verwarming van tapwater.

  • Het rendement ligt lager dan bij andere warmtepompen.

  • De buitenunit kan in de winter bevriezen. Dat is normaal, het apparaat lost dit zelf op met een ontdooicyclus, waardoor hij een paar minuten stopt met verwarmen. Hoe vaak dat gebeurt, is afhankelijk van de luchtvochtigheid en de buitentemperatuur. Reken op maximaal twee keer per uur. 

  • De buitenunit kan vooral tijdens het ontdooien brommen. 

Het rendement

Is verwarmen met een airco interessanter dan de gasketel? Dat hangt er van af. Hoe kouder de buitentemperatuur, hoe lager het rendement. Zolang het buiten niet kouder is dan 7 graden Celsius, is een airco als verwarmingstoestel voordeliger dan de gasketel, maar op echt koude dagen zal de gasketel goedkoper zijn. Je kunt wel verwarmen met de airco wanneer het vriest, maar dan zal het toestel veel harder moeten werken en te veel energie verbruiken. 

©Leopoldine - stock.adobe.com

SCOP

De efficiëntie van de warmtepomp wordt gemeten volgens de Europese norm EN14825 en het rendement wordt weergegeven met een getal, de SCOP (Seasonal Coëfficient of Performance). In mensentaal is dit het seizoensgemiddelde van de verhouding tussen de energie die de warmtepomp verbruikt en de energie die de warmtepomp produceert. Een SCOP van 4 betekent dat het apparaat, gemeten over het volledige stookseizoen, met 1 kWh toch 4 kWh warmte produceert. Zo'n toestel heeft dus een rendement van 400 procent. Het Nederlandse klimaat is eigenlijk iets milder dan de EN14825-norm. Dat betekent dat de SCOP voor moderne airco's zelfs iets hoger ligt.

❄️Lees ook: Het verbruik van de warmtepomp, zelfs als het buiten vriest

FILTEREN VERSUS VENTILEREN

Een extra pluspunt is dat de airco ook lucht filtert en terug in de ruimte blaast. Met een airco zuiver je de binnenlucht dus van pollen. Let wel op, want filteren is niet hetzelfde als ventileren. Bij ventileren vervang je de vieze lucht van binnen door schone lucht van buiten. Het is dus verstandig om zelfs met een airco te blijven ventileren.

Prijzen

Zoals steeds hangt de prijs af van het type. Een monoblock-airco heeft geen buitenunit en kun je kopen als vast en mobiel toestel. De monosplit heeft een binnen- en een buitenunit en is bedoeld om één bepaalde ruimte te koelen en te verwarmen. Ten slotte is er de multisplit, waarbij je meerdere binnenunits kunt aansluiten op dezelfde buitenunit. Bovendien kun je elke binnenunit afzonderlijk aansturen. Een monosplit heb je al voor 1000 tot 2000 euro. Voor een multisplit mag je rekenen op 7000 tot 10.000 euro. 

Hyper Heating zelfs bij -25 graden Celsius

Mitsubishi Electric introduceert Hyper Heating, een airco-technologie waarbij de focus eerder op verwarmen ligt. Dit lucht/luchtsysteem is al langer bekend in Scandinavië en komt nu ook in Nederland in de aandacht. Net als bij iedere airco kun je met deze units koelen, maar ze zijn ook ontworpen om te verwarmen. Zelfs in erg koude situaties en dan spreken we over een buitentemperatuur tot -25 graden. Bij ieder ander aircosysteem dat ook kan verwarmen vermindert het verwarmingsvermogen vanaf plus 7 graden, zodat bij 15 graden vorst slechts de helft van het vermogen overblijft. Hyper Heating kan zelfs bij heel lage temperatuur nog steeds 100 procent van zijn verwarmingsvermogen leveren. 

© Mitsubishi Electric

Welke airco past het best bij jou?

Maak gratis een afspraak met LG voor advies en een vrijblijvende offerte

Dezelfde binnenunit, andere buitenunit

De binnenunit van een Hyper Heating-airconditioner is identiek aan een gewoon airco-systeem, het verschil zit hem in de buitenunit. Daarvoor gebruiken deze toestellen speciale compressors met een verhoogd compressievolume en een kleinere behuizing. Bovendien hoeft de buitenunit zich minder vaak te ontdooien. De compressorlekbak is voorzien van een elektrisch verwarmingselement dat bevriezing voorkomt.

Zo'n Hyper Heating-systeem is duurder dan een gewone airco, maar als je bij 10 graden vorst zou willen verwarmen met een gewone airco, dan moet je een oversized systeem aanschaffen en dan kom je duurder uit. Hyper Heating is beschikbaar als single- en multisplit-systeem. Afhankelijk van het vermogen kan met Hyper Heating een SCOP tot 5,2 worden gehaald. 

Aanvulling op een centraal verwarmingssysteem

Het is niet de bedoeling om een woning van het gas te halen en over te stappen naar dit Hyper Heating lucht/luchtsysteem. Voor de productie van warm water voor douche en bad moet je dan nog een ander systeem toevoegen en dan is het de vraag of deze investering de beste energetische keuze is.

Bij Mitsubishi Electric zien ze Hyper Heating eerder als een aanvulling op bijvoorbeeld een centraal verwarmingssysteem. De woonkamer, keuken en badkamer wordt op temperatuur gehouden door het cv-systeem en de slaap- en werkkamer wordt bijvoorbeeld gekoeld en verwarmd door Hyper Heating. 


Koude voeten in eigen huis?

De voordeligste oplossing: een warm paar pantoffels