ID.nl logo
Huis

De beste gratis software tegen malware

Zelfs met een up-to-date antiviruspakket heb je geen absolute garanties dat je alle malware buiten de deur houdt. Soms heb je momenten waarop je denkt dat er iets mis is, terwijl je security-software niks opmerkt. We nemen de beste gratis software tegen malware onder de loep, die dan uitkomst kunnen bieden.

In dit artikel staan geen uitvoerige tests en stevige argumenten die moeten aantonen dat deze of gene antivirussoftware voor jouw systeem de meest aangewezen keuze is. Sites als die van de onafhankelijke organisaties AVTest en AV Comparatives kunnen hier een leidraad zijn, maar wij gaan ervan uit dat je op jouw systeem al een up-to-date en betrouwbaar antiviruspakket draait. Hier focussen we ons vooral op (gratis) tools die je wellicht kunnen helpen wanneer het ernaar uitziet dat je antivirusprogramma gefaald heeft. je zult merken dat ons gereedschap behoorlijk divers is.

Process explorer

Je hebt een vaag vermoeden dat je systeem gecompromitteerd is: je merkt bijvoorbeeld dat er soms verdacht veel schijfactiviteit optreedt ook op momenten dat je zelf niet op je systeem actief bent. Het Windows taakbeheer kan wellicht al enige aanwijzingen geven, maar Process Explorer geeft nog veel meer informatie prijs. Standaard krijg je een lijst van alle actieve processen te zien inclusief kleurcodes (zie bij Options / Configure Colors). 

Het overzicht is hiërarchisch, wat onder meer inhoudt dat je ook de actieve componenten van de diverse svchost.exe-instanties kunt zien. Via Properties in het contextmenu kun je nog veel meer informatie opvragen: op het tabblad Image lees je onder meer het pad en de autostart-locatie van het geselecteerde item af, en het tabblad TCP/IP vertelt je welke netwerkconnecties het proces in gebruik heeft. 

Handig is ook dat je bij elk proces kunt aflezen of het virusvrij wordt geacht (zie kadertekst: Online virusscan). Wil je in realtime weten welk proces voor hoeveel schijfactiviteit zorgt, houd de muispijl dan even boven het I/O-vakje op de knoppenbalk. Je krijgt dan de naam te zien van het proces evenals het aantal geschreven en gelezen bytes.

Download Process Explorer.

©PXimport

PC Hunter 

Het portable programma PC Hunter heeft wel wat gemeen met het eerder genoemde Process Explorer, maar deze tool gaat duidelijk verder dan het opsommen van de actieve processen. Er zijn bijvoorbeeld nog tabbladen met een register- en bestandsviewer, met een lijst van alle autostarts, actieve netwerkverbindingen, kernelmodules en ring0/ring3-hooks. Op het tabblad Other kun je onder meer nog een lijst met bestandsassociaties en firewallregels opvragen. Op het tabblad Examination geef je zelf aan welke van deze informatie je in een tekstrapport wil zien verschijnen en eventueel ook exporteren. 

Het programma biedt (vanuit het tabblad Setting) bovendien een paar functies aan waarmee je bepaalde processen (tijdelijk) kunt blokkeren, zoals het creëren van een proces, registersleutel, thread of bestand, of het laden van een driver. PC Hunter is echter vooral informatief bedoeld. Wat je met bepaalde items wilt doen en hoe, is jouw keuze.

De website van het programma (www.epoolsoft.com) is helemaal in het Chinees en daarom kun je de software rechtstreeks downloaden via onderstaande url, uitgepakt levert dat zowel een 32- als een 64bits-executable op.

Download PC Hunter

©PXimport

Active disk Disk Editor

Er zijn best wel wat virussen die zich (deels) in speciale schijfsectoren nestelen waar Windows je via de normale I/O-operaties geen toegang toe geeft. Denk aan boot records zoals de MBR (op de eerste fysieke sector) of aan sectoren die tussen de MBR en de eerste volume-bootrecord liggen. Met een speciale fysieke sectoreditor als Active@ Disk Editor krijg je echter low-level toegang tot je complete schijf. Overigens doen beide tools ook dienst als hex-viewer van willekeurige bestanden (zodat je bijvoorbeeld kunt nagaan of alles wel koosjer is met een of ander uitvoerbaar bestand).

Nemen we Active@ Disk Editor als voorbeeld. Om specifieke schijfstructuren te bestuderen klik je op Explore My Computer, waarna je de gewenste schijf(partitie) selecteert en de knop Open in Disk Editor indrukt. Normaliter beland je nu automatisch in de bootsector van je logische schijf(partitie). Echter, vanuit het linkerpaneel, bij Templates, kun je in het uitklapmenu snel ook een andere schijfstructuur inspecteren, zoals Master Boot Record, GUID Partition Table, NTFS MFT File Record, enz. Wijzigingen aanbrengen kan ook via Edit / Allow Edit Content – op voorwaarde weliswaar dat je heel goed weet waar je mee bezig bent!

Download Active disk Disk Editor

©PXimport

HijackThis

Er zijn ook tools die er specifiek op gericht zijn systeemlocaties te analyseren waarop malware het vaak heeft gemunt. Te denken valt aan het register, het hosts-bestand (je lokale DNS, zeg maar), BHO’s, Svchost.exe-modules, services, enz. Een al wat oudere tool die het echter nog altijd doet is Trend Micro HijackThis te starten als administrator. Zodra je de knop Do a system scan and save a logfile indrukt, analyseert de tool enkele kwetsbare systeemlocaties en toont deze vervolgens alle gevonden items. Let wel, deze items zijn niet noodzakelijk malware-sporen! Het is aan jou om na te gaan of er verdachte items tussen zitten. 

Geselecteerde items kun je via Fix checked laten verwijderen (en via Config / Backups desnoods nog snel terughalen). Twijfel je, kopieer dan de complete inhoud van het automatisch gegenereerde logbestand naar het klembord, plak die in het formulier op www.hijackthis.de en klik op Analyze. Even later krijg je een interpretatie van je logbestand te zien: die kan je op weg helpen, maar neem niet alle aanbevelingen zonder meer over!

Download HijackThis

Lees verder op de volgende pagina.

©PXimport

Freefixer

Een recentere tool, die nog grondiger te werk gaat, is FreeFixer, die je eveneens als administrator opstart. Met de knop Start scan zet je de analyse in gang en die kan flink wat tijd in beslag nemen. Na afloop krijg je een mooi overzicht van alle resultaten, gegroepeerd volgens locatie (zoals LAN Proxy Settings, TCP/IP Settings, Browser Helper Objects, Registry Startups, Scheduled Tasks, Processes, enzovoort). Groen gekleurde items beschouwt FreeFixer als veilig. Items die afwisselend grijs en wit zijn gekleurd, zijn niet meteen bekend bij de tool. Bij veel items kun je echter online meer feedback opvragen via more_info. Plaats een vinkje bij items die je niet wenselijk acht en druk dan op de Fix-knop. Let wel, bij twijfel laat je een item maar beter ongemoeid! Immers, bij de gratis versie van FreeFixer worden verwijderde items niet eerst in quarantaine geplaatst. Weg is hier dus echt wel weg.

Download FreeFixer

©PXimport

Malwarebytes Antimalware en Emsisoft Emergency Kit

We schreven het al: geen enkele antivirustool is feilloos. Je loopt dus altijd het risico dat malware door de mazen van het net glipt. Heb je inderdaad het vermoeden dat er iets niet koosjer is, dan is het altijd een goed idee er een tweede (derde, …) mening bij te halen. Dat doe je bij voorkeur in de vorm van een on-demand tool (die zich dus niet resistent in het geheugen nestelt). Een degelijke, gratis tool is Malwarebytes Antimalware: de gratis versie detecteert en elimineert malware, spyware en rootkits, ook na de proefperiode van veertien dagen. Via Instellingen kun je desgewenst de realtime beveiliging uitschakelen (om conflicten met je eigen antivirussoftware te vermijden). Een scan uitvoeren doe je via Scannen / Start scan.

Een andere nuttige, maar minder bekende tool is Emsisoft Emergency Kit, die bovendien portable is (en dus geen installatie vereist). De werking is zeer eenvoudig. Controleer na het opstarten eerst of de virusdefinities wel up-to-date zijn; zo niet heb je dat met een muisklik geregeld. Daarna klik je op Scan, waarna een dual-enginescanner (Emsisoft en BitDefender) je systeem analyseert. Opteer bij voorkeur voor Malware Scan. Na afloop kun je gedetecteerde (en verdachte) objecten (automatisch) in quarantaine laten plaatsen om ze eventueel van daaruit definitief te verwijderen.

Download Malwarebytes Antimalware 
Download Emsisoft Emergency Kit

©PXimport

Kaspersky Rescue Disk

Sommige antimalwaretools (waaronder Malwarebytes Antimalware) maken zich wel sterk dat ze ook diep in het systeem genestelde malware kunnen detecteren en verwijderen, maar als je systeem al is gecompromitteerd kun je daar nooit zeker van zijn. Een betere aanpak is dan je systeem te starten vanaf een livemedium, zodat een eventueel geïnfecteerde Windows geen kans krijgt te starten, en van daaruit een virusscan uit te voeren. 

Er bestaan verschillende live-antivirusdistributies (zie bijvoorbeeld www.tiny.cc/liveav), waaronder die van AVG, Avira, F-Secure, Bitdefender en Kaspersky. Deze laatste geniet onze voorkeur: die kan zowel in grafische als tekstmodus opereren, detecteert uiteenlopende malwaretypes, ondersteunt heuristische scanmethodes en kan infecties automatisch verwijderen. Het gedownloade iso-bestand naar cd branden kan eenvoudigweg vanuit Windows (klik het bestand met de rechtermuisknop aan en kies Schijfkopiebestand branden). Hoe je het op een live usb-stick krijgt, lees je in het kader.

Heb je de tool gestart, open dan eerst het tabblad My Update Center in het programmavenster en klik op Start update, zodat je met de nieuwste virusdefinities aan de slag gaat. Klik bij voorkeur ook het tandwielpictogram aan en zet het Security level bij voorkeur op High (Recommended for hostile environment). In het programmavenster zelf kun je dan vanuit het tabblad Objects Scan de gewenste items (schijven, mappen, …) selecteren, of toevoegen via Add, waarna je de eigenlijke scan start met Start Objects Scan.

Download Kaspersky Rescue Disk

©PXimport

AdwCleaner

Wanneer kennissen je om hulp en bijstand vragen omdat ‘hun systeem ongewenst gedrag vertoont’ is de kans groot dat het niet zozeer om echte malware gaat maar wel om adware, hardnekkige toolbars of pup’s (potentially unwanted programs). Veel antivirustools blijken niet in staat – of zijn er niet meteen op gericht – om die ondingen succesvol uit een systeem te halen. Daar zijn gelukkig meer gespecialiseerde tools voor, zoals ADwCleaner of Adware Removal Tool by TSA. 

We raden je wel aan deze tools alleen te gebruiken als je daadwerkelijk last hebt van adware of aanverwanten. Creëer bij voorkeur ook eerst een systeemherstelpunt voor je hiermee aan de slag gaat: blijkt zo’n tool te overijverig, dan kun je altijd nog terugdraaien naar het eerder gemaakte herstelpunt. Beide tools werken op een vergelijkbare manier en zijn zeer gebruiksvriendelijk. 

We nemen ADwCleaner als voorbeeld. Sluit alle programma’s af en start AdwCleaner op. Druk op de knop Scannen. Even later krijg je op diverse tabbladen (zoals Mappen, Register, Chrome, …) een overzicht van de aangetroffen problemen. Verwijder de vinkjes naast de items die je wil behouden en haal alle andere items weg met de knop Verwijderen. Na afloop zal je systeem herstarten en krijg je nog een logbestand te zien.

Download ADwCleaner
Download Adware Removal Tool by TSA

©PXimport

Tekst: Toon van Daele

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇