ID.nl logo
Gratis software: de beste freeware-tips van april 2021
© PXimport
Huis

Gratis software: de beste freeware-tips van april 2021

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste freeware van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Hier vind je de beste gratis freewaretips van 2021

Tip 01: Vintager - Verouderingsproces

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8.x, 10

Zolang je harde schijf niet crasht en je back-upmedia niet al te hard slijten, blijven je digitale foto’s er altijd hetzelfde uitzien. Dit in tegenstelling tot papieren afdrukken, waarvan we allemaal weten hoe ze door de tand des tijds worden aangetast. Vaak zou je dat liever niet willen, maar soms ook wel omdat zo’n foto meteen een bepaalde nostalgische uitstraling heeft. Wie zijn onberispelijk scherpe digitale foto’s zo’n uitstraling wil geven, kan terecht bij Vintager. Dit programma biedt een groot aantal voorgebakken stijlen met verschillende varianten van kleurzweem, verbleking enzovoort. Naast deze stijlen kun je je foto’s van een groot aantal verschillende kaders voorzien en er texturen overheen leggen die bijvoorbeeld vlekken of vegen nabootsen. Ook zijn er de nodige vervagingseffecten of een wazige achtergrond.

Naast al deze manieren om een foto een oud aanzien te geven, vind je in Vintager de nodige basisgereedschappen om foto’s juist op te lappen (helderheid, kleurtoon, curven enzovoort), bij te snijden of te roteren. Tot slot kent Vintager een onderdeel om snel en gemakkelijk collages te maken in verschillende stijlen.

©PXimport

Tip 2: OpenSpace - Universeel

Geschikt voor: Windows 10

Als er een snelweg naar de maan zou bestaan, dan zou je met een gemiddelde snelheid van 100 kilometer per uur en zonder pauzes een klein halfjaar onderweg zijn. En dan hebben we het nog maar over het dichtstbijzijnde natuurlijke object in de ruimte. Denk je aan dergelijke tripjes naar andere planeten, dan is een mensenleven al snel te kort. De reisduur naar andere sterren of zelfs melkwegstelsels gaat écht elk voorstellingsvermogen te boven. Toch proberen we al eeuwen om iets van die onmetelijkheid te doorgronden en ons inzicht schrijdt dan ook gestadig voort.

Om een realistisch beeld te krijgen van het complete universum zoals we dat nu kennen, is er het fraaie OpenSpace, dat in samenwerking met NASA tot stand is gekomen. Dit programma toont de exacte locatie van objecten in ons zonnestelsel, veel sterren in onze Melkweg en een groot aantal andere melkwegstelsels. Al die objecten zie je op de positie waarin ze zich nu bevinden, maar door de tijd te versnellen kun je ze zien bewegen. Door middel van scripts kun je je eigen planetariumshow maken.

©PXimport

Om een realistisch beeld te krijgen van het complete universum is er het fraaie OpenSpace

-

Tip 03: Chasys Draw - Fotogeniek

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10

Hoewel Chasys Draw vooral wordt gepresenteerd als tekenprogramma, is het een van de uitgebreidste gratis fotobewerkers die we ooit zagen. Dat betekent dat je met dit programma vanaf een blanco vel nieuwe kunstwerken kunt produceren met behulp van een groot aantal uitgebreid instelbare penselen (die je ook kunt importeren vanuit het Adobe-formaat, GIMP of Paint Shop Pro). Ook kun je een of meer bestaande foto’s te lijf gaan met behulp van vele zeer geavanceerde mogelijkheden.

Uiteraard biedt Chasys Draw de gebruikelijke functies, zoals niveaus en curven en de mogelijkheid om met lagen te werken en deze op allerlei manieren samen te voegen. Het programma heeft ook functies aan boord die we normaliter alleen vinden in commerciële producten, zoals de mogelijkheid om uit meerdere foto’s een hdr-opname samen te stellen, om foto’s met verschillende scherptediepte samen te voegen (focus stacking), om foto’s aan elkaar te lijmen om een hogere resolutie te creëren en om foto’s samen te voegen, waarbij een onderwerp wordt vermenigvuldigd of bewegende objecten juist worden gewist. Voeg bij dat alles de mogelijkheid om animaties te maken en je hebt een topper in handen.

©PXimport

Tip 04: Explzh - Gearchiveerd

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8.x, 10

Wie regelmatig bestanden downloadt via torrents of uit nieuwsgroepen, kan niet zonder uitpaksoftware. Dit om de simpele reden dat alles daar als archiefbestand wordt aangeboden. Stuur je regelmatig meerdere bestanden tegelijk naar mensen, dan loont het ook de moeite om die samen te voegen tot één bestand. Niet alleen omdat ze dan gecomprimeerd worden en je ze dus sneller kunt uploaden, maar ook omdat je archieven kunt beveiligen met een wachtwoord. Dat laatste is dan weer handig wanneer je bestanden deelt via een clouddienst of openbaar platform. Je kunt dan simpelweg het wachtwoord mailen aan degenen voor wie het bestand bedoeld is.

Alhoewel veel mensen hiervoor WinRar gratis gebruiken, is dit officieel een commercieel product. Wie zich dus netjes aan de regels wil houden en toch geen geld kwijt wil zijn, moet op zoek naar alternatieven. Explzh is zo’n alternatief. Het programma is van Japanse makelij, maar is wel beschikbaar in het Engels. Dat geldt niet voor het help-bestand. Explzh is niet moeilijk in gebruik en kan alles met (archief)bestanden doe wat je maar kunt wensen, tot automatische virusscans aan toe.

©PXimport

Tip 05: LightShot - Lichtpuntje

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10, macOS, Linux

Programma’s die meer kunnen met schermafdrukken dan Windows zelf zijn er in overvloed. Een betrekkelijk nieuwe naam in dat rijtje is LightShot.

Als het gaat om het type beeld dat je met LightShot kunt vastleggen, zijn er geavanceerdere programma’s, zeker wanneer je beelden uit games wilt vastleggen. Daar staat tegenover dat LightShot wel allerlei handige functies biedt voor na het maken van de schermafdruk.

Zodra je een gebied markeert dat moet worden opgeslagen, verschijnen meteen allerlei pictogrammen. Deze geven toegang tot gereedschappen om het beeld te bewerken, zodat je het bijvoorbeeld van pijlen of tekst kunt voorzien. Ook zijn er pictogrammen om een plaatje meteen te delen. Dat kan op via de eigen cloud van het programma of via de bekende sociale netwerken. Erg handig is de mogelijkheid om een ‘reverse image search’ te doen bij Google. Normaliter moet je dan eerst een afbeelding lokaal opslaan en dan weer uploaden. Nu kan dat met één toetsaanslag.

Tot slot kun je een afbeelding direct afdrukken, lokaal opslaan of op het klembord zetten voor gebruik in een andere toepassing.

©PXimport

Tip 06: NirLauncher - Vergaarbak

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10

Met enige regelmaat behandelen we in deze rubriek één van de vele handige programmaatjes die zijn ontwikkeld door Nir Sofer en die hij via zijn site www.nirsoft.net verspreidt. Wie geen geduld heeft om te lezen wat wij ervan vinden of te wachten tot een bepaald tooltje voorbijkomt, kan zich storten op de vergaarbak NirLauncher. Hiermee heb je in één keer toegang tot alle tools die door NirSoft zijn ontwikkeld. Dat we deze tip een hogere moeilijkheidsgraad hebben gegeven, heeft te maken met de enorme variëteit aan programma’s. Sommige ervan kunnen diep op je systeem ingrijpen en bij onoordeelkundig gebruik dus gevaar opleveren. Ook waarschuwen we bij voorbaat voor antivirusalarmen. Sommige scanners keuren dergelijke tools standaard af, niet omdat er daadwerkelijk virussen in zitten.

Wie NirLauncher downloadt, krijgt via een menu toegang tot honderden hulpprogramma’s die allerlei aspecten van je systeem beslaan. Denk aan verloren wachtwoorden, netwerk- en internetverkeer, schijfgebruik, browsers, het bureaublad, Outlook en Office, het register en ga zo maar door. Een echte goudmijn.

©PXimport

Erg handig is de mogelijkheid om een reverse image search te doen bij Google

-

Tip 07: PhotoStage Free - Voor de show

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10

Waar we vroeger weinig anders met onze foto’s konden doen dan ze te laten afdrukken om ze vervolgens in een album te plakken, hebben we nu een keur aan opties. Daarvan is de slideshow toch wel de meest dynamische en de onderhoudendste. Om zo’n diashow te produceren zijn allerlei programma’s beschikbaar, maar PhotoStage Free – gratis voor niet-commercieel gebruik – is zonder twijfel een van de uitgebreidste.

Je kunt een voorstelling zo ingewikkeld maken als je maar wilt. Maar wanneer je geen zin hebt om in de vele mogelijkheden te duiken, dan kan PhotoStage ook automatisch alle ingelezen foto’s achter elkaar zetten met een vaste of willekeurige beeldovergang.

Neem je wel de tijd om je te verdiepen in alle functies, dan zul je merken dat er heel veel meer mogelijk is. Niet alleen kun je uit onnoemelijk veel overgangen kiezen, maar je kunt op foto’s ook allerlei effecten loslaten. Bovendien breng je je presentatie tot leven met zogeheten Ken Burns-effecten, waarbij je door slim zoomen en pannen gefilmd beeld nabootst. Voeg je dan ook nog muziek en gesproken commentaar toe, dan is het feest helemaal compleet.

©PXimport

Tip 08: Mosaizer Lite - Blokjes

Geschikt voor: 7, 8.x, 10

Je kent ze vast wel, van die foto’s die – als je ze van dichtbij bekijkt – uit een heleboel kleine fotootjes zijn opgebouwd. Leuk, zo’n zogeheten foto-mozaïek, maar hoe maak je die en dan liefst ook nog een beetje rap?

Dat kan bijvoorbeeld met Mosaizer Lite, dat zelf claimt de snelste mozaïekmaker ter wereld te zijn. Die bewering hebben we niet getoetst, maar wat we wel probleemloos konden vaststellen, is dat het programma de klus inderdaad heel vlot klaart.

Voor het maken van een foto-mozaïek heb je twee dingen nodig: één enkele foto die je in kleine partjes wilt laten hakken en een map met een heleboel foto’s waaruit het programma moet putten om die partjes te kiezen. Dat kiezen gebeurt op basis van gemiddelde kleur. Elke regio van je te verwerken foto heeft een bepaalde gemiddelde kleurwaarde. Mosaizer zoekt iets vergelijkbaars in de map, die dus liefst veel en gevarieerde foto’s moet bevatten. Je kunt zelf instellen uit hoeveel kleine plaatjes het mozaïek moet worden opgebouwd en dat kan tot wel 100 bij 100 foto’s (oftewel 10.000 miniatuurtjes!).

©PXimport

Tip 09: Rambox Community Edition - Communicatief

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10, macOS, Linux

Al voordat het coronavirus de wereld in zijn greep hield, werd er heel wat gecommuniceerd via allerlei mail- en chatdiensten. Maar sinds Covid onder ons is, heeft dat fenomeen een nog veel grotere vlucht genomen. Logisch, vanwege het sterk toegenomen thuiswerken en de opgelegde isolatiemaatregelen.

Toen we voor communicatie op afstand alleen het medium telefoon hadden, was het allemaal heel overzichtelijk. Een nummer draaien en als er werd opgenomen kon je praten. Helaas is die uniformiteit volledig verdwenen en moet je Facebook Messenger openen als je met Gerard wilt praten, WhatsApp als je iets te melden hebt aan Chantal en Skype als je een dringende boodschap hebt voor Jacky. Al die diensten hebben hun eigen programma’s en met hun eigen inlogprocedures en die moet je allemaal tegelijk open hebben om met je wereld in verbinding te blijven.

Nu is er Rambox Community Edition. Dit programma bundelt een groot aantal diensten op het gebied van mail, chat en andere vormen van digitale communicatie. Het koppelt hun notificatiesystemen,zodat je via één pictogram kunt zien of er ergens nieuwe activiteit is. Naast deze standaarddiensten kun je zelf nieuwe toevoegen.

©PXimport

Tip 10: Raindrop.io - Organisator

Geschikt voor: Windows 7, 8.x, 10, macOS, iOS, Android

De meesten van ons surfen tegenwoordig niet meer alleen via de pc. Zitten we daar toevallig achter, dan doen we dat wel. Maar als we op de bank zitten en geen zin hebben om op te staan, dan pakken we de iPad. Zijn we onderweg, dan raadplegen we de smartphone. Kom je dan op die apparaten iets interessants tegen, dan wil je natuurlijk ook daarvan een bladwijzer bewaren. Gebruik je een iPad of iPhone, dan kun je deze met je browser synchroniseren via iCloud. Gebruik je op elk platform dezelfde browser, dan biedt deze ook vaak mogelijkheden om altijd en overal toegang te hebben tot dezelfde collectie bladwijzers. Er zijn ook heel wat situaties waarin dat niet zo makkelijk gaat. Raindrop.io probeert daarom een universeel systeem te bieden waarmee je altijd en overal eenvoudig toegang hebt tot al je favoriete informatie op internet. Dat is op zich al een reden om het systeem te gebruiken, maar het biedt ook nog eens meer mogelijkheden dan het bladwijzerbeheer van veel browsers, zoals het toewijzen van allerlei trefwoorden aan sites.

©PXimport

Tip 11: Kodu - Speels

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8.x, 10

In deze rubriek doen we niet aan spelletjes. Met Kodu begeven we ons geenszins op verboden terrein want Kodu – hoewel in eerste instantie bedoeld voor kinderen – is een serieuze zaak. Kodu is namelijk een platform voor het zelf creëren van 3D-games voor zowel pc als Xbox.

Als je nu denkt: ja, maar ik kan helemaal niet programmeren, dan komt dat goed uit. Het programma dwingt je namelijk niet om een moeilijke programmeertaal te leren, maar maakt in plaats daarvan gebruik van visuele elementen die je simpelweg naar het programmavenster kunt slepen. Deze elementen zijn krachtig genoeg om je allerlei structuren te leren kennen die in elke programmeertaal voorbijkomen. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig voorwaardelijke regels invoeren (Als Spelfiguur Appel ziet, beweeg dan naar Appel en Eet Op). Om mogelijkheden te leren kun je de nodige tutorials volgen. Daarnaast zijn er veel voorbeeldprogramma’s, zowel van de makers van Kodu als van derden. Heb je dit materiaal doorgenomen en je eigen programmaatjes gemaakt, dan heb je een zeer goed beeld van wat programmeren inhoudt en zet je makkelijk(er) de stap naar het serieuze werk.

©PXimport

Tip 12: WhoCrashed - Uitleg

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8.x, 10

Door de jaren heen is Windows steeds stabieler geworden en kan het systeem vaak automatisch zaken optimaliseren voordat zich problemen voordoen. Vanwege het grote aantal combinaties van hard- en software waarop Windows moet draaien, zijn crashes nooit geheel uitgesloten, zodat soms toch nog het gevreesde Blauwe Scherm des Doods (oftewel bsod) opdoemt. Hierop lees je dan allerlei cryptische informatie die je desgewenst kunt terugvinden in logbestanden en/of crashdumps. Daarmee wordt de inhoud niet per se minder cryptisch. Het is zelfs voor experts vaak nog een hele puzzel om te achterhalen wat het probleem veroorzaakt.

Helaas wordt dat lastige en vervelende klusje ons voorlopig nog niet uit handen genomen, maar het programma WhoCrashed Home Edition kan wel helpen. Het analyseert namelijk de relevante logbestanden na een crash en probeert hieruit in een wat begrijpelijker taal een oorzaak te herleiden. Vaak gaat zo’n rapport vergezeld van linkjes die je dan weer naar aanvullende informatie op internet leiden. Dat kan je veel tijd besparen.

©PXimport

Gevaarlijk?

Bij sommige freeware kun je een enge waarschuwing van je beveiligingsprogramma verwachten. Laat je niet afschrikken, maar lees goed wat er aan de hand is en bedenk of je dit logisch vindt. Programma’s maken bijvoorbeeld verbinding met internet. Deze actie kan al een reactie uitlokken bij je beveiliger. Ook voor software die relatief nieuw is of wordt aangeduid als ‘zeldzaam’ kan je beveiliger een waarschuwing geven. Vertrouw je de download? Laat het programma dan uitvoeren. Voel je twijfel? Laat je download onderzoeken door www.virustotal.com, dat doen wij ook. Deze dienst controleert je programma met meer dan vijftig beveiligingsprogramma’s. Zo zie je snel of je te maken hebt met een risico of met een overijverig beveiligingsprogramma.

©PXimport

Niet te snel klikken

We zien het helaas te vaak en het zou verboden moeten worden: installatieprocedures die extra programma’s bundelen en zomaar aanpassingen doen. Je probeert een programma uit en voor je het weet is de homepage van je browser aangepast en ben je een aantal ongewenste programma’s rijker. Deze handelswijze heet in de volksmond ‘achterbaks’, maar de nette aanduiding is ‘potentially unwanted program’ (pup). Steeds meer beveiligingsprogramma’s letten hierop als je iets probeert te installeren. Wij gebruiken Unchecky om verkeerde vinkjes op te merken. Je kunt de extra’s ook zelf voorkomen. Download een programma bijvoorbeeld alleen via de website van de makers. Kies altijd voor de geavanceerde of aangepaste installatie. Zo kun je goed nakijken welke opties er actief zijn. Verwijder de vinkjes bij aanpassingen/programma’s die je als ongewenst beschouwt of keur de aanpassing op een andere manier af.

▼ Volgende artikel
Backcover, bookcase of 2-in-1? Vind jouw ideale smartphonehoesje
© dinastya
Huis

Backcover, bookcase of 2-in-1? Vind jouw ideale smartphonehoesje

Nieuwe smartphone, nieuw hoesje! Het lijkt zo simpel, maar toch kan het vinden van een passend ‘jasje’ lastig zijn. Voor vrijwel ieder mobiel toestel is de keuze namelijk enorm. Daarnaast zijn er verschillen op het gebied van bescherming en functionaliteit. Uit welke hoesjes kun je allemaal kiezen en wat zijn hiervan de voor- en nadelen?

In dit artikel laten we zien hoe je een smartphonehoesje kiest dat zowel past bij je stijl als bij je gebruik:

  • Ga voor een backcover, bookcase of 2-in-1-hoesje
  • Overweeg een extra stevig hoesje bij intensief gebruik
  • Personaliseer je toestel met een eigen ontwerp
  • Draag je smartphone met stijl dankzij koordhoesjes of telefoontassen
  • Kies jouw favoriete kleur en denk na over het materiaal

Lees ook, of eerst: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Heb je bijvoorbeeld net een iPhone 16 gekocht en wil je daar een bijpassend hoesje voor kopen? De bekende webshop www.smartphonehoesjes.nl verkoopt alleen al voor dit exemplaar ruim duizend verschillende producten! Zie tussen dit overweldigende aanbod maar eens een geschikt exemplaar te vinden. Welk hoesje je het best kunt kopen, hangt grotendeels af van hoe je het duurbetaalde toestel wilt beschermen. Bovendien wil het oog natuurlijk ook wat! Ontdek aan de hand van dit artikel welk smartphonehoesje goed bij je past. 

Backcover

Bij een backcover zijn alleen de achterkant en zijkanten van de smartphone beschermd. Je drukt het toestel in een soort houder, waarna je het aanraakscherm altijd kunt bereiken. Handig, maar tegelijkertijd is het display op die manier wel kwetsbaar voor vuil en krassen. Gebruik om die reden bij voorkeur een goede screenprotector (zie kader).

Een goede backcover heeft verstevigde hoeken die bij een onverhoopte valfungeren als schokdempers. Zo verklein je het risico op een gebroken scherm. Bij de betere hoesjes staat in de specificaties de valbescherming vermeld, bijvoorbeeld één, twee of zelfs vijf meter. Verder heeft een goede backcover verhoogde randen; leg je de smartphone ondersteboven neer, dan beschermen deze randen het display en de selfiecamera.

Het merk Urban Armor Gear (UAG) ontwikkelt backcovers met extra verstevigde hoeken.

Screenprotector

Als je een nieuwe smartphone uit de verpakking haalt, breng je idealiter meteen een screenprotector aan. Het scherm is dan tenslotte nog helemaal schoon en bevat geen vingerafdrukken; hierdoor kan de screenprotector zich goed hechten. Dit transparante laagje beschermt het scherm tegen krassen.

Een screenprotector is weliswaar een eenvoudig beschermingsmiddel, maar toch zijn de kwaliteitsverschillen groot. De goedkoopste producten bestaan uit een dun laagje folie dat je lastig kunt aanbrengen. Met een beetje pech verschijnen er luchtbellen onder de folie. Duurdere modellen zijn gemaakt van gehard glas en voelen hetzelfde aan als het scherm van de smartphone. Je hebt niet eens door dat er een screenprotector op het display is geplakt.

Er bestaan ook nog speciale modellen die het blauwe schermlicht verminderen, waardoor je ogen minder snel vermoeid raken.

Tot slot kun je een screenprotector met een speciaal privacyfilter overwegen, zodat niemand met je mee kan gluren. Alleen wie recht op het scherm kijkt, kan de inhoud zien.

PanzerGlass ontwikkelt voor uiteenlopende smartphones screenprotectors van gehard glas.

Bookcase

Ga je de deur uit, dan neem je al gauw een sleutelbos, smartphone en portemonnee mee. Je zakken zitten dus behoorlijk vol. Met een geschikte bookcase laat je die dikke portefeuille gewoon thuis liggen. Zoals de naam al doet vermoeden, is een bookcase een soort ‘boekje’. Zodra je de flap openslaat, kun je de smartphone bedienen. Deze flap behoedt het scherm voor krassen. Kies bij voorkeur een bookcase met een magnetische sluiting, zodat de flap niet vanzelf kan openklappen.

Een bookcase heeft vrijwel altijd plek voor enkele pasjes . Daarnaast bevat zo’n hoesje doorgaans een groot vak met eventueel een rits, waardoor je nog wat (klein)geld kunt meenemen. Tot slot hebben sommige modellen een geïntegreerde standaard. Nuttig voor wie onderweg geregeld filmpjes kijkt.

Deze bookcase van Nomad vervangt de traditionele portemonnee.

Naast de genoemde pluspunten heeft een bookcover ook enkele nadelen. Vooral tijdens het fotograferen en filmen kan de flap in de weg zitten. Gebruik je de smartphonecamera vaak, dan is dat wel iets om over na te denken. Verder passen er drie, vier, vijf of hooguit zes (bank)pasjes in de bookcase, waardoor je niet alle klantenpassen kunt meenemen. Overigens hoeft dat niet zo’n probleem te zijn, want je kunt die pasjes ook digitaal opslaan. Gebruik hiervoor Stocard of een vergelijkbare app .

Met Stocard heb je alsnog alle klantenpassen van je favoriete winkels op zak.

2-in-1-hoesje

Kun je niet tussen een backcase en bookcover kiezen? Een zogeheten 2-in-1-hoesje biedt het beste van twee werelden. Hierbij bevindt zich een uitneembare backcover in een bookcase . Dat werkt veelal met een magnetische constructie. Handig, want wanneer je de deur uitgaat, maak je de backcase weer vast. Vervolgens heb je de belangrijkste pasjes bij de hand. Wil je filmen of fotograferen? Haal het toestel dan tijdelijk even uit de bookcase. Meestal zijn 2-in-1-hoesjes iets dikker, waardoor ze een goede valbescherming bieden.

Dit 2-in-1-hoesje van Accezz heeft een krachtige magneet, zodat je de backcover in de bookcase kunt bevestigen.

Extra stevig!

Bij gebruik in een fabriek, bouwplaats of soortgelijke omgeving heeft een smartphone meer te lijden. Misschien is dan een extra stevig hoesje iets voor jou. Let hierbij vooral op de dikte van de hoeken. UAG, PanzerGlass (Care) en iDEAL of Sweden produceren bijvoorbeeld op grote schaal robuuste smartphonehoesjes met een valbescherming tot vijf meter. Deze producten voldoen doorgaans aan de militaire MIL-STD-810H-standaard.

Dit hoesje van UAG heeft dikke randen en hoeken, zodat de smartphone moeiteloos een val van maximaal vijf meter overleeft.

MagSafe-hoesje

Heb je een iPhone 12 of nieuwer model, dan ondersteunt het toestel MagSafe. Met behulp van een geïntegreerde magneet kun je diverse accessoires op de achterzijde vastmaken. Denk hierbij aan een draadloze oplader, powerbank, standaard, kaarthouder en autohouder. Als je deze ronde magneet wilt blijven gebruiken, heb je hiervoor een hoes met MagSafe-ondersteuning nodig. Bekende merken als iMoshion, Accezz, OtterBox, UAG en uiteraard Apple ontwikkelen geschikte producten.

Met een MagSafe-hoesje kun je diverse accessoires vastmaken (bron: OtterBox).

Eigen hoes ontwerpen

Een foto van je (klein)kind, huisdier of partner. Met een zelfontworpen hoesje maak je jouw smartphone extra persoonlijk. Verschillende bedrijven kunnen zo’n hoesje voor je maken. Nadat je een geschikt hoesje hebt gekozen, verschijnt er in de browser een ontwerptool. Hierin upload je het beoogde kiekje. Afhankelijk van de gekozen aanbieder kun je mogelijk ook een foto op jouw Facebook- of Instagramaccount selecteren. Gebruik altijd een afbeelding met een hoge resolutie, want anders oogt het resultaat korrelig. Kies je tóch een foto van een matige kwaliteit, dan toont de online ontwerptool waarschijnlijk een waarschuwing.

Het is belangrijk om de foto goed uit te lijnen. Vaak is het namelijk nodig om het beeld wat te schuiven omdat de camera’s bijvoorbeeld een belangrijk gedeelte van de foto afdekken. Afhankelijk van het gekozen product voeg je optioneel ook nog een tekst, illustratie en/of achtergrond toe. Houd er rekening mee dat de meeste gepersonaliseerde smartphonehoesjes geen goede valbescherming bieden.

Voeg in de ontwerptool van Smartphonehoesjes.nl eenvoudig je eigen foto toe.

Koordhoesje of telefoontas?

Met name voor vrouwen zijn koordhoesjes erg interessant. Deze backcover-modellen hebben een lang touwtje of riem . Dat maakt het mogelijk om de smartphone in ‘handtasstijl’ te dragen. Nuttig voor wie het toestel niet in een broek- of jaszak kwijt kan. Je past de lengte van het touwtje of de riem eenvoudig aan.

Als alternatief zijn er uiteraard ook handtassen met een speciaal smartphonevak te koop. Hiermee kun je ook nog wat andere spullen meenemen, zoals sleutels en geld. In plaats van de naam handtas gebruiken veel (web)winkels hiervoor de term telefoontas. Ten slotte bestaan er ook speciale heuptassen waarin je het mobiele toestel kunt opbergen.

Met behulp van de afneembare riem draag je dit koordhoesje van Selencia comfortabel om je schouder.

Kleur en materiaal

Weet je al wat voor smartphonehoesje je wilt kopen? Bedenk dan welke kleur je wilt. Is jouw smartphone een lust voor het oog, dan kun je ook een transparant exemplaar overwegen waarmee het design zichtbaar blijft. Het gebruikte materiaal heeft veel invloed op de aanschafprijs. De goedkoopste producten bestaan uit (dun) kunststof of siliconen; die kun je over het algemeen goed buigen. Geef je iets meer geld uit, dan kun je een stevig kunststof hoesje aanschaffen.

Wie een chic uiterlijk belangrijk vindt, kan een hoesje van imitatieleer of echt leder kopen . Dit betreft in de meeste gevallen bookcovers. Bedenk wel dat dit materiaaltype gevoeliger is voor krassen en beschadigingen. Voor de liefhebbers zijn er in diverse webshops ook nog houten backcovers en spiegelhoesjes te vinden. Ook zijn er diverse fabrikanten die voor hun producten gerecyclede materialen gebruiken.

Nomad ontwikkelt voor diverse toestellen stijlvolle hoesjes van echt leer.

Tot slot

Hopelijk geeft dit artikel je voldoende handvatten om een geschikt en betaalbaar smartphonehoesje te vinden. De allergoedkoopste hoesjes van enkele euro’s laat je trouwens het beste links liggen. Die zitten meestal ‘slap’ om het toestel, waardoor er op den duur ruimte tussen het hoesje en de smartphone ontstaat. Goede (plastic) hoesjes kun je vanaf een bedrag van grofweg tien euro vinden.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Haar voor je geld: 5 stylingtangen en föhns voor een piekfijne Moederdag
© Prostock-studio
Gezond leven

Haar voor je geld: 5 stylingtangen en föhns voor een piekfijne Moederdag

Op zoek naar een leuk cadeau voor moeder? Maak niet de fout om aan te komen met wasmiddel, een stofzuiger of iets anders uit de categorie 'nuttig', maar verras haar met iets waar ze écht blij van wordt. We hebben voor jou een selectie gemaakt van vijf föhns en stijltangen die door andere gebruikers gewaardeerd worden met minimaal een 8. Zo laat je haar (haar) deze Moederdag echt shinen!

DYSON Airwrap I.D. Straight + Wavy Multistyler

De Dyson Airwrap I.D. is een veelzijdige 6-in-1 multistyler die droogt, krult, golft, gladmaakt, volume geeft en pluizig haar temt. Dankzij intelligente warmte- en luchtstroomregeling hoef je je geen zorgen te maken over (hitte)beschadiging van je haar. Het conische Airwrap-opzetstuk met taps toelopende punt maakt het mogelijk om dichter bij de haaraanzet te stylen. In de praktijk betekent dat: strakkere krullen met behoud van volume en veerkracht. Handig: via bluetooth kun je het apparaat koppelen aan de MyDyson-app voor gepersonaliseerde stylinginstellingen.

Toepassingen: drogen, krullen, golven, gladmaken, volume geven, pluizig haar temmen Bijgeleverde accessoires: Fast Dryer, Flyaway + Smoother, Conisch Airwrap, 40mm Airwrap lang, zachte gladmakende borstel, grote ronde volumeborstel, opbergcase, filterreinigingsborstel Consumentenscore op Kieskeurig.nl: 8,8

BaByliss Hydro Fusion 2100 (D773DE)

De BaByliss Hydro Fusion 2100 is een krachtige föhn met een vermogen van 2100 watt, uitgerust met geavanceerde plasmatechnologie en een dubbel ionensysteem. Deze technologie hydrateert het haar en vermindert pluizigheid tijdens het drogen, wat resulteert in glad en glanzend haar. Met een gewicht van slechts 420 gram en een 2,5 meter lange kabel is deze föhn licht en gebruiksvriendelijk. De meegeleverde diffuser is ideaal voor het definiëren van natuurlijke krullen en textuur.

Toepassing: drogen, gladmaken, krullen definiëren Bijgeleverde accessoires: smalle blaasmond, diffuser Consumentenscore op Kieskeurig.nl: 8,6

Remington ONE Dry & Style (D6077)

De Remington ONE Dry & Style is een veelzijdige föhn met een 2000 watt motor die luchtstromen tot 120 km/u genereert voor snel drogen. Dankzij de Thermacare-sensor wordt de luchttemperatuur gereguleerd om het haar te beschermen tegen oververhitting. Met acht warmte- en snelheidsinstellingen kun je de föhn aanpassen aan jouw haartype. De vier meegeleverde opzetstukken, waaronder een diffuser en een flyaway-tamer, maken het mogelijk om verschillende stijlen te creëren.

Toepassing: drogen, gladmaken, krullen definiëren, pluizig haar temmen Bijgeleverde accessoires: smalle blaasmond, diffuser, flyaway-tamer, opbergtas Consumentenscore op Kieskeurig.nl: 8,4

Philips StyleCare Prestige BHB876/00

De Philips StyleCare Prestige BHB876/00 is een automatische krultang met een slimme krultechnologie die het haar automatisch oprolt en krult. Met drie temperatuurinstellingen (170°C, 190°C en 210°C), drie timerinstellingen (8s, 10s, 12s) en drie instelbare krulrichtingen kun je verschillende krulstijlen creëren, van losse golven tot strakke krullen - Philips zelf heeft het over 27 verschillende looks. De verticale grip en de langere cilinder maken het mogelijk om meer haar in één keer te stylen. De keratine-keramische coating beschermt het haar tegen hittebeschadiging.

Toepassing: automatisch krullen Bijgeleverde accessoires: staafreinigingsaccessoire Consumentenscore op Kieskeurig.nl: 8,6

Rowenta Infinite Looks 14-in-1 (CF4231)

De Rowenta Infinite Looks 14-in-1 is een alles-in-één multistyler die het mogelijk maakt om te krullen, stijlen, volume toe te voegen en meer. Met een conische krultang, een 32 mm ronde verwarmde borstel en een 2-in-1 stijltang/krimper kun je eindeloos variëren in haarstijlen. De keramische coating zorgt voor glad en glanzend haar. De set wordt geleverd met diverse accessoires, waaronder haarclips en een opbergtas, voor gebruiksgemak en veelzijdigheid.

Toepassing: krullen, stijlen, krimpen, volume toevoegen Bijgeleverde accessoires: conische krultang, ronde borstel, stijltang/krimper, haarclips, opbergtas Consumentenscore op Kieskeurig.nl: 9,3