ID.nl logo
De belangrijkste aankondigingen tijdens Google I/O 2024
© Google
Huis

De belangrijkste aankondigingen tijdens Google I/O 2024

Google heeft dinsdagavond de jaarlijkse Google I/O-conferentie voor ontwikkelaars gehouden. Daarin presenteert het bedrijf allerlei nieuwe producten en tools. Dit keer ligt de focus sterk op kunstmatige intelligentie, en dan met name Gemini.

Voor alle onderstaande aankondigingen geldt dat ze in de komende weken uitgerold worden naar gebruikers in de Verenigde Staten. Het is nog niet duidelijk wanneer Nederland, België of andere landen aan de beurt zijn.

Voor dit overzicht concentreren we ons voornamelijk op veranderingen binnen producten die mensen dagelijks gebruiken, zoals Gmail en Android. Ook komt er natuurlijk nieuws over Gemini voorbij, maar dan nog proberen we ons te beperken tot welk effect de AI gaat hebben op het dagelijkse leven.

©Google

Android, Gemini Nano en Circle to Search

We beginnen met Android. Daar kunnen Amerikaanse gebruikers de Gemini-app downloaden vanuit de Google Play Store. Die app zal voortaan beter weten wat je doet en wat er op het scherm gebeurt, en zal zichzelf presenteren als overlay. Zodoende blijft de context van hetgeen je doet behouden en is het mogelijk een gegeneerde afbeelding te plakken in een gesprek. Verder kan Gemini vragen beantwoorden over YouTube-video’s die je kijkt en door pdf’s heengaan; maar voor die laatste functionaliteit moet je wel een Advanced-abonnement hebben.

Circle to Search, een functie die geïntroduceerd werd op de Galaxy S24 en Pixel 8, krijgt huiswerkondersteuning. Je kunt de camera van je smartphone richten op een wiskundige som waarna je duidelijke uitleg krijgt. Dit werkt ook met formules met symbolen, grafieken, diagrammen en andere complexe opdrachten. Verder zal Gemini, binnen de Nano-versie, dynamische suggesties kunnen doen. Wanneer je iets opzoekt over een sport, dan kan de digitale hulp clubs in de buurt voor je opzoeken of een basale uitleg van de spelregels geven.

Verder wordt Gemini Nano multimodaal. Dat betekent dat deze AI-assistent in de toekomst om kan gaan met gesproken woord, camerabeelden en geluiden. Ook kan Nano straks afbeeldingen omschrijven, ook als die nog geen eerdere labels, tags of omschrijvingen hebben. Tot slot kan de AI helpen bij het identificeren van spamtelefoontjes. De kunstmatige intelligentie let dan op bepaalde patronen die vaak voorkomen bij oplichters. Word je gebeld en vermoed Nano dat het spam is? Dan krijg je daarvan een melding. Zo blijf je als gebruiker veiliger.

©Google

Fun fact: Tijdens de Google I/O-conferentie is het woord AI 121 keer gevallen. Uiteraard heeft kunstmatige intelligentie dat voor Google-ceo Sundar Pichai bijgehouden.

- Wesley, Google-expert bij ID.nl

Google Play, Gmail en Foto’s

We blijven nog even bij de AI: ook de Google Play Store ontkomt niet aan Gemini. Niet alleen krijgen ontwikkelaars betere tools voor het ontwikkelen van hun apps, ook krijgen ze hulp bij het omschrijven van hun producten en het juiste gebruik van zoekwoorden. Voor gebruikers houdt dit in dat de kwaliteit van apps beter wordt, terwijl ze mogelijk ook beter vindbaar worden. Verder houdt de downloadwinkel allerlei gevaren in de gaten, zoals malware. Dit zijn voornamelijk aanpassingen achter de schermen. Voor jou als gebruiker betekent dat vooral een fijnere ervaring.

Dan is Gmail aan de beurt. Zo kan de AI mails voor je samenvatten en taken uit handen nemen. Informatie terugvinden in al die duizenden mails wordt voortaan nog makkelijker. Je hoeft niet meer zelf alle mails door, maar kunt gewoon een vraag stellen en AI zoekt het voor je op. Denk dan aan vragen als Hoe laat begint het feest van Wesley, Wat gaat de dakreparatie kosten of Welke vragen hebben mijn medelezers al ingediend om te bespreken tijdens de komende boekclub. De voorwaarde is wel dat de informatie aanwezig moet zijn binnen je mailbox. Logisch ook: het gaat om specifieke, voor jóu belangrijke informatie. Tot slot breidt Google de mogelijkheden uit van het automatisch opstellen van een antwoord op mails. Deze antwoorden worden genuanceerder en gedetailleerder. Ook kun je ze makkelijker aanpassen.

Google Foto’s wordt ook een stuk slimmer. Die app kan namelijk veel meer overweg met context. Zo is het mogelijk dat je zoekt op specifieke details op je foto’s en video’s. Ben je benieuwd naar een nummerbord of een specifieke auto, dan kan Google Foto’s die info tevoorschijn toveren. Ook kun je vragen naar wanneer een kind leerde zwemmen; dan komen foto's of video's waarop dat te zien is vanzelf naar boven. Uiteraard geldt ook hier dat je zelf verantwoordelijk bent voor het aandragen van de content. Hoe meer foto’s er in je bibliotheek staan, hoe handiger de functie wordt.

©Google

Google Zoeken en Veo

Voor Google Zoeken introduceert het bedrijf AI Overviews. Dit zijn overzichten bovenaan de zoekresultaten van de Google-zoekmachine. Daar tref je tips, samengevatte informatie en meer aan. Hierdoor worden overige pagina’s verder naar onderen gedrukt, waardoor ze minder zichtbaar zijn. Daardoor moeten websites rekening houden met teruglopende bezoekersaantallen, al zouden websites in de AI Overview “meer bezoekers genereren”, aldus Google. Er is een webfilter beschikbaar, zodat je als gebruiker kunt zoeken op de oude manier.

Tijdens de presentatie introduceerde Google ook nog wat handige tools. Denk dan aan Veo, een tekst-naar-video-generator die het gaat opnemen tegen OpenAI’s Sora. Veo kan omgaan met “filmische termen” en produceert video’s in 1080p, die langer dan een minuut duren (langer dan die van Sora). Imagen 3 is de nieuwste versie van de afbeeldingen generator, die realistischere en levensechte afbeeldingen kan maken. Ook kan de generator omgaan met tekst (dat gaat bij de concurrentie nog wel eens mis) en zouden we minder oneffenheden moeten gaan tegenkomen.

Gemini Live en Astra

Tot slot kijken we nog naar Gemini Live. Dit is een apart onderdeel binnen de Gemini-app. Als gebruiker kun je een beknopt gesprek voeren met de AI, waarin Gemini zich constant aanpast naar wat je nodig hebt. Zo kun je dit gebruiken als voorbereiding voor een sollicitatiegesprek of het oefenen van een presentatie. Gemini kan dan vragen stellen over de inhoud van de taakomschrijving of je tips geven over hoe je rustig presenteert. Later zal Live ook kunnen omgaan met beeld: dan richt je je camera op iets, en kan Gemini je er alles over vertellen.

Project Astra ligt in het verlengde van dat idee. Dit wordt een universele AI-agent die zich ter plekke aanpast aan de omgeving. Daardoor kan die heel snel en redelijk natuurlijk reageren. De AI kan daarnaast onthouden waar jullie het over hadden en die context meenemen in volgende gesprekken. Project Astra kan je bijvoorbeeld zeggen waar je op dit moment bent (handig als je ergens bent waar je nog niet eerder geweest bent), hulp bieden bij het programmeren of leuke dingen doen, zoals een bandnaam bedenken voor een hond en zijn knuffel. Astra zou zelfs naar slimme brillen kunnen komen, als echte augmented reality.

Mocht je de complete presentatie willen kijken, dan kan dat via de video hieronder.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Help! Mijn Chromebook gaat niet aan! Dit kun je doen
© Google
Huis

Help! Mijn Chromebook gaat niet aan! Dit kun je doen

Weet je eigenlijk wel wat je moet doen wanneer je Chromebook niet meer aangaat? Er zijn verschillende manieren om hem weer aan de praat te krijgen. Dit is hoe je dat mogelijk toch weer lukt.

Als je Chromebook opeens niet meer aangaat, valt dit te proberen:

  • Verwijder eventuele accessoires en dongels
  • Maak de oplaadpoort schoon
  • Staat het scherm wel aan?
  • Probeer een andere kabel
  • Controleer de batterij
  • Maak gebruik van de Powerwash

Ook interessant: Chromebook en Chromebook Plus: dit zijn de verschillen

Een Chromebook is relatief betaalbaar, maar kan toch enorm veel bieden. Voorheen moest hij altijd met het internet verbonden zijn, maar tegenwoordig zijn er veel offline-functies beschikbaar. Maar dan moet hij wel opstarten. Als de Chromebook niet direct reageert, is er nog geen man overboord. Hieronder verschillende manieren om de laptop toch aan de praat te krijgen.

Verwijder eventuele accessoires en dongels

Eén van de eerste dingen om te proberen, is eventuele accessoires en dongels verwijderen uit de poorten. Het zou namelijk kunnen zijn dat zo'n randapparaat stroom vreet. Maar het kan ook zijn dat er ergens toch een fout optreedt. Zodra je alles losgekoppeld hebt en de Chromebook weer aangaat, sluit dan alle accessoires één voor één aan om te kijken of er verdere problemen opduiken. Zodoende kun je wellicht achterhalen wat precies de boosdoener is.

Maak van je Chromebook een alleskunner met een handige dongel.

Breid eenvoudig je aansluitmogelijkheden uit!

Maak de oplaadpoort schoon

Een andere, simpele oplossing is de usb-poort schoonmaken. Het kan gebeuren dat er stof of vettigheid in ophoopt, waardoor een gekoppelde kabel zijn werk niet kan doen. Zo'n opening schoonmaken is zo gepiept: het enige dat je daarvoor nodig hebt, is een spuitbus met perslucht. Daarnaast kan het helpen een plastic tandenstoker of een wattenstaafje met isopropylalcohol te gebruiken. Gebruik geen houten stoker: die kunnen splinters achterlaten in de poort.

Staat het scherm wel aan?

Voordat we de iets technischere opties bekijken, eerst nog de volgende tip: staat het scherm wel aan of is het scherm misschien stuk? Het kan ook zijn dat iemand de helderheid op de laagste stand gezet heeft, als grapje, omdat het dan lijkt alsof het scherm uitstaat. Druk een paar keer op de toets voor de helderheid om te kijken of je dan beeld krijgt. Sluit de Chromebook aan op een extern scherm om te controleren of het apparaat überhaupt een teken van leven geeft.

©Google

Probeer een andere kabel

Als je de bovenstaande opties allemaal geprobeerd hebt, zonder succes, dan is het tijd om dingen uit te sluiten. Gebruik eens een andere usb-c-kabel voor je Chromebook, om te kijken of het apparaat dan wel aanspringt. Zo achterhaal je of het product wel oplaadt; je krijgt meteen bevestiging in de vorm van een ledlampje dat moet oplichten. Probeer ook eventueel een ander stopcontact uit, al zal dit doorgaans niet het probleem zijn.

Controleer de batterij

De volgende stap is de accu controleren. Als het ledlampje brandt ten teken dat de kabel in orde is, maar de Chromebook niet start dan is de accu mogelijk stuk. Een accu vervangen is soms zelf thuis te doen, maar de garantie vervalt dan wel. Neem daarom contact op met de verkoper of fabrikant, en als die niet helpen kun je een professional inschakelen.

©Tada Images - stock.adobe.com

Maak gebruik van de Powerwash

Het kan tot slot helpen om een Powerwash uit te voeren. Dit kan alleen wanneer de Chromebook nog wel aangaat, maar geen systeem laadt. Een Powerwash is een harde reset, waarmee je teruggaat naar de fabrieksinstellingen. Alle gegevens worden dan gewist, dus sla die bij voorkeur in de cloud op. Dan nog is dit het proberen waard, omdat je derhalve hopelijk geen nieuwe Chromebook hoeft te kopen. Zo voer je een Powerwash uit:

  • Druk op de powerknop en wacht totdat de Chromebook het opstartproces start.

  • Houd de toetsen Ctrl+Alt+Shift+R tegelijk ingedrukt.

  • Klik op Opnieuw opstarten.

  • In het venster dat verschijnt, selecteer je Powerwash en klik je op Doorgaan.

  • Volg de stappen op het scherm en bevestig dat je de Chromebook wilt resetten.

  • Na de Powerwash start je Chromebook opnieuw op. Je moet dan weer inloggen met je Google-account.

Alles geprobeerd?

Hopelijk helpt dit en kun je na het uitvoeren van één van deze stappen weer gebruikmaken van je Chromebook. Zo niet en ben je van plan een nieuwe Chromebook te kopen, dan is het handig om te weten wat bijvoorbeeld de verschillen zijn tussen een normale en Plus-variant. Daarnaast gaven we eerder al wat tips over het kopen van zo'n laptopvervanger en kun je hier lezen wat vijf goede opties voor een redelijk betaalbare prijs zijn.


▼ Volgende artikel
Review Dyson Ontrac – Heeft nog ruimte om te groeien
© Wesley Akkerman
Huis

Review Dyson Ontrac – Heeft nog ruimte om te groeien

De Dyson Ontrac is de tweede koptelefoon van het merk dat we met name kennen van stofzuigers en luchtreinigers. De Dyson Zone, of poging één, was niet slecht, maar liet veel te wensen over. Hoe vergaat het met poging twee? Dat bekijken we in de review.

Goed
Conclusie

We willen vooropstellen dat de Dyson Ontrac echt geen verkeerde koptelefoon is. Maar het hogere segment voor koptelefoons is nu eenmaal moordend. Als je de hoofdprijs vraagt, dan mag je een stevige beoordeling verwachten. Hoewel de muziek over het algemeen aangenaam en soepel klinkt, missen we ook wat detail en dynamiek die het aanbod van bijvoorbeeld Sony, Philips en Bose wel rijk is. Daarnaast voelt de headset wat basaal aan als het gaat om extra functies en vinden we dat de ruisonderdrukking beter kan op dit prijspunt. Gelukkig doet dit model ook een hoop goed. Zo is de prijs ten opzichte van de Zone gedaald, zijn we nog steeds gek op dat knuppeltje (ook al vereist een precieze behandeling) en vinden we het mooi om te zien dat er ruimte is voor personalisatie en duurzaamheid. Het draagcomfort is bijna ongeëvenaard en de afwerking voelt heel premium aan. En de accuduur gaat met 55 uur lekker lang mee. Nu nog meer opties, een betere app en een goede equalizer en je hebt een koptelefoon die de concurrentie aankan. Maar daar zit Dyson op dit moment nog niet.

Plus- en minpunten
  • Draagcomfort
  • Premium afwerking
  • Algemene audiokwaliteit
  • Fysieke knop voor mediabediening
  • Meting blootstelling aan geluid
  • Personalisatie
  • Duurzaamheid
  • Accuduur
  • Audio mist wat dynamiek en detail
  • Aanraakgevoelig oppervlak voor anc
  • Actieve ruisonderdrukking kan beter
  • Beperkte equalizer
  • Nog steeds een hoge prijs

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Voordat we een uitgebreide blik werpen op de Dyson Ontrac-koptelefoon, is het handig om nog even kort samen te vatten wat de Dyson Zone goed en minder goed deed. Het draagcomfort, de algemene audiokwaliteit, de premium afwerking, fysieke knop voor mediabediening en de informatieve app zijn allemaal dingen waar we enthousiast van werden. Maar het aanraakgevoelige oppervlak, de ruisonderdrukking, accuduur, beperkte equalizer en de hoge prijs gooiden roet in het eten. Scoort de Ontrac beter op die vlakken?

Lees de hele review over het eerste model: Review Dyson Zone - (Helaas) een product van deze tijd

Het grootste verschil tussen de Dyson Ontrac en Zone is natuurlijk dat de eerstgenoemde geen luchtzuiveringssysteem heeft. Dit is een 'gewone' koptelefoon. Daarmee kaart het merk al een negatief punt aan van de Zone, die met minimaal 649 euro wel erg duur was. De Ontrac heeft een adviesprijs van 499 euro en is daarmee nog steeds niet goedkoop. Sterker nog: in vergelijking met de topmodellen van onder meer Sony, Philips en Sonos scheelt het meer dan 100 euro. Dan moet je van goeden huize komen, of unieke, overtuigende kwaliteiten hebben.

©Wesley Akkerman

Duurzaamheid en personalisatie

In vergelijking met de Dyson Zone is er qua draagcomfort weinig veranderd. De koptelefoon is gelukkig wel veel lichter, maar zit nog steeds lekker op het hoofd. Niet te strak en niet te los, en dankzij de beweegbare onderdelen kun je hem precies op jouw hoofdvorm afstellen. De buitenkant is gemaakt van aluminium, terwijl de oorkussens voorzien zijn van suède. Ook treffen we plastic aan in de hoofdband, maar over het algemeen voelt en oogt de Dyson Ontrac hoogwaardig en premium. Dit is een typisch product van Dyson.

In tegenstelling tot veel andere koptelefoons kun je zelf onderdelen vervangen wanneer die eraan toe zijn of wanneer jij eraan toe bent. Je kunt de oorkussens omwisselen wanneer ze kapotgaan of de buitenkant van de cups voorzien van andere kleuren. Daardoor scoort het merk wat punten op het gebied van duurzaamheid en personalisatie. Helaas is het niet mogelijk de kleur van de band aan te passen, waardoor je daar dus wel aan vastzit. Vooral het kunnen vervangen van de kussens is fijn, omdat die vaak sneller kapotgaan dan andere onderdelen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Joystick, tikken en slaan

Je bedient de Dyson Ontrac op twee manieren: via de app (daar later meer over) en de fysieke bediening. Op de oorcup rechts zit een kleine joystick, net als op de Zone. Daarmee beheer je het volume, pauzeer je muziek en ga je naar een volgend of vorig nummer. De besturing luistert wel nauw: je moet bewust een specifieke richting opgaan om iets voor elkaar te krijgen. Na een aantal weken gebruik gebeurt het nog weleens dat je de muziek per ongeluk pauzeert of dat je opeens naar een volgend nummer gaat, terwijl dat niet de bedoeling was.

Desondanks vinden we het tof dat de Dyson-koptelefoons zulke bediening aanbieden, want het maakt de koptelefoons redelijk uniek. En in dit geval went het vanzelf. Wat niet went, is de aanraakgevoelige omgeving aan de buitenkant van de cups. Daarmee zet je de ruisonderdrukking aan en uit, door twee keer te tikken. Niet alleen klinkt dat echt extreem hard, ook werkt het niet altijd. De tijd tussen de twee tikken komt heel nauwkeurig, waardoor je soms meerdere keren slaat op dat ding. Gelukkig hebben we de Dyson-app nog.

©Wesley Akkerman

Gedoe met de magere app

Die app verraadt hoe basaal de Dyson Ontrac eigenlijk is. Niet qua comfort en ook niet per se als het om de audiokwaliteit gaat, maar wel op het gebied van extra functies. Binnen de app tref je de opties aan die je ook fysiek aanstuurt, evenals een digitale equalizer. Helaas is die, net als bij de Zone, vrij beperkt. Je hebt drie opties tot je beschikking. Een van de meest waardevolle opties is meting van het volumeniveau. De app kan aangeven of de muziek, of de herrie van buitenaf, eigenlijk te hard is voor je gehoor. Zodoende blijft gehoorschade je mogelijk bespaard.

Daar blijft het wel bij als het om extra mogelijkheden gaat. Er is geen adaptieve ruisonderdrukking, spraakherkenning, multipoint of geluid in 360 graden, bijvoorbeeld. Nu kun je beargumenteren dat niet elke functie daadwerkelijk onmisbaar is, maar voor 400 tot 500 euro mag je meer verwachten. Bovendien heeft de Dyson-winkel een frontale plek binnen de druk vormgegeven applicatie en heb je geregeld last van verbindingsproblemen. Niet met een gekoppeld apparaat, maar de app zelf. Dit zijn geen premium ervaringen.

Warm en helder

De accuduur is dat gelukkig wel: met actieve ruisonderdrukking aan kun je tot 55 uur luisteren. En met tien minuten laden kun je 2,5 uur vooruit. Dat zijn indrukwekkende getallen; daar moet de Ontrac het wel echt van hebben. De geluidsonderdrukking heeft verder geen negatieve invloed op de geluidsweergave. Over het algemeen presenteert de koptelefoon een breed en warm geluid, waar je moeiteloos onderscheid maakt tussen verschillende tonen, lagen en muziekinstrumenten. Daarnaast vinden we de sound helder en zuiver klinken.

Een wat geoefend oor zal de presentatie overigens wellicht wat minder kunnen waarderen. Want de Dyson Ontrac klinkt tegelijkertijd ook een beetje saai en veilig, vanwege het gebrek aan dynamiek en subtiliteit. De ruisonderdrukking is verder redelijk, maar niet uitmuntend. Gezien de prijs van de koptelefoon zijn dit best zware punten. Als het gaat om het aantal ondersteunde audiocodecs, dan biedt de Dyson Ontrac helaas ook een wat magere ervaring met alleen sbc, aac en lhdc (voor hi-res audio). Dit is niet de beste koptelefoon van dit moment.

©Wesley Akkerman

Dyson Ontrac kopen?

We willen vooropstellen dat de Dyson Ontrac echt geen verkeerde koptelefoon is. Maar het hogere segment voor koptelefoons is nu eenmaal moordend. Als je de hoofdprijs vraagt, dan mag je een stevige beoordeling verwachten. Hoewel de muziek over het algemeen aangenaam en soepel klinkt, missen we ook wat detail en dynamiek die het aanbod van bijvoorbeeld Sony, Philips en Bose wel rijk is. Daarnaast voelt de headset wat basaal aan als het gaat om extra functies en vinden we dat de ruisonderdrukking beter kan op dit prijspunt.

Gelukkig doet dit model ook een hoop goed. Zo is de prijs ten opzichte van de Zone gedaald, zijn we nog steeds gek op dat knuppeltje (ook al vereist een precieze behandeling) en vinden we het mooi om te zien dat er ruimte is voor personalisatie en duurzaamheid. Het draagcomfort is bijna ongeëvenaard en de afwerking voelt heel premium aan. En de accuduur gaat met 55 uur lekker lang mee. Nu nog meer opties, een betere app en een goede equalizer en je hebt een koptelefoon die de concurrentie aankan. Maar daar zit Dyson op dit moment nog niet.