De belangrijkste aankondigingen tijdens Google I/O 2024
Google heeft dinsdagavond de jaarlijkse Google I/O-conferentie voor ontwikkelaars gehouden. Daarin presenteert het bedrijf allerlei nieuwe producten en tools. Dit keer ligt de focus sterk op kunstmatige intelligentie, en dan met name Gemini.
Voor alle onderstaande aankondigingen geldt dat ze in de komende weken uitgerold worden naar gebruikers in de Verenigde Staten. Het is nog niet duidelijk wanneer Nederland, België of andere landen aan de beurt zijn.
Voor dit overzicht concentreren we ons voornamelijk op veranderingen binnen producten die mensen dagelijks gebruiken, zoals Gmail en Android. Ook komt er natuurlijk nieuws over Gemini voorbij, maar dan nog proberen we ons te beperken tot welk effect de AI gaat hebben op het dagelijkse leven.
Android, Gemini Nano en Circle to Search
We beginnen met Android. Daar kunnen Amerikaanse gebruikers de Gemini-app downloaden vanuit de Google Play Store. Die app zal voortaan beter weten wat je doet en wat er op het scherm gebeurt, en zal zichzelf presenteren als overlay. Zodoende blijft de context van hetgeen je doet behouden en is het mogelijk een gegeneerde afbeelding te plakken in een gesprek. Verder kan Gemini vragen beantwoorden over YouTube-video’s die je kijkt en door pdf’s heengaan; maar voor die laatste functionaliteit moet je wel een Advanced-abonnement hebben.
Circle to Search, een functie die geïntroduceerd werd op de Galaxy S24 en Pixel 8, krijgt huiswerkondersteuning. Je kunt de camera van je smartphone richten op een wiskundige som waarna je duidelijke uitleg krijgt. Dit werkt ook met formules met symbolen, grafieken, diagrammen en andere complexe opdrachten. Verder zal Gemini, binnen de Nano-versie, dynamische suggesties kunnen doen. Wanneer je iets opzoekt over een sport, dan kan de digitale hulp clubs in de buurt voor je opzoeken of een basale uitleg van de spelregels geven.
Verder wordt Gemini Nano multimodaal. Dat betekent dat deze AI-assistent in de toekomst om kan gaan met gesproken woord, camerabeelden en geluiden. Ook kan Nano straks afbeeldingen omschrijven, ook als die nog geen eerdere labels, tags of omschrijvingen hebben. Tot slot kan de AI helpen bij het identificeren van spamtelefoontjes. De kunstmatige intelligentie let dan op bepaalde patronen die vaak voorkomen bij oplichters. Word je gebeld en vermoed Nano dat het spam is? Dan krijg je daarvan een melding. Zo blijf je als gebruiker veiliger.
Fun fact: Tijdens de Google I/O-conferentie is het woord AI 121 keer gevallen. Uiteraard heeft kunstmatige intelligentie dat voor Google-ceo Sundar Pichai bijgehouden.
- Wesley, Google-expert bij ID.nl
Google Play, Gmail en Foto’s
We blijven nog even bij de AI: ook de Google Play Store ontkomt niet aan Gemini. Niet alleen krijgen ontwikkelaars betere tools voor het ontwikkelen van hun apps, ook krijgen ze hulp bij het omschrijven van hun producten en het juiste gebruik van zoekwoorden. Voor gebruikers houdt dit in dat de kwaliteit van apps beter wordt, terwijl ze mogelijk ook beter vindbaar worden. Verder houdt de downloadwinkel allerlei gevaren in de gaten, zoals malware. Dit zijn voornamelijk aanpassingen achter de schermen. Voor jou als gebruiker betekent dat vooral een fijnere ervaring.
Dan is Gmail aan de beurt. Zo kan de AI mails voor je samenvatten en taken uit handen nemen. Informatie terugvinden in al die duizenden mails wordt voortaan nog makkelijker. Je hoeft niet meer zelf alle mails door, maar kunt gewoon een vraag stellen en AI zoekt het voor je op. Denk dan aan vragen als Hoe laat begint het feest van Wesley, Wat gaat de dakreparatie kosten of Welke vragen hebben mijn medelezers al ingediend om te bespreken tijdens de komende boekclub. De voorwaarde is wel dat de informatie aanwezig moet zijn binnen je mailbox. Logisch ook: het gaat om specifieke, voor jóu belangrijke informatie. Tot slot breidt Google de mogelijkheden uit van het automatisch opstellen van een antwoord op mails. Deze antwoorden worden genuanceerder en gedetailleerder. Ook kun je ze makkelijker aanpassen.
Google Foto’s wordt ook een stuk slimmer. Die app kan namelijk veel meer overweg met context. Zo is het mogelijk dat je zoekt op specifieke details op je foto’s en video’s. Ben je benieuwd naar een nummerbord of een specifieke auto, dan kan Google Foto’s die info tevoorschijn toveren. Ook kun je vragen naar wanneer een kind leerde zwemmen; dan komen foto's of video's waarop dat te zien is vanzelf naar boven. Uiteraard geldt ook hier dat je zelf verantwoordelijk bent voor het aandragen van de content. Hoe meer foto’s er in je bibliotheek staan, hoe handiger de functie wordt.
Google Zoeken en Veo
Voor Google Zoeken introduceert het bedrijf AI Overviews. Dit zijn overzichten bovenaan de zoekresultaten van de Google-zoekmachine. Daar tref je tips, samengevatte informatie en meer aan. Hierdoor worden overige pagina’s verder naar onderen gedrukt, waardoor ze minder zichtbaar zijn. Daardoor moeten websites rekening houden met teruglopende bezoekersaantallen, al zouden websites in de AI Overview “meer bezoekers genereren”, aldus Google. Er is een webfilter beschikbaar, zodat je als gebruiker kunt zoeken op de oude manier.
Tijdens de presentatie introduceerde Google ook nog wat handige tools. Denk dan aan Veo, een tekst-naar-video-generator die het gaat opnemen tegen OpenAI’s Sora. Veo kan omgaan met “filmische termen” en produceert video’s in 1080p, die langer dan een minuut duren (langer dan die van Sora). Imagen 3 is de nieuwste versie van de afbeeldingen generator, die realistischere en levensechte afbeeldingen kan maken. Ook kan de generator omgaan met tekst (dat gaat bij de concurrentie nog wel eens mis) en zouden we minder oneffenheden moeten gaan tegenkomen.
Gemini Live en Astra
Tot slot kijken we nog naar Gemini Live. Dit is een apart onderdeel binnen de Gemini-app. Als gebruiker kun je een beknopt gesprek voeren met de AI, waarin Gemini zich constant aanpast naar wat je nodig hebt. Zo kun je dit gebruiken als voorbereiding voor een sollicitatiegesprek of het oefenen van een presentatie. Gemini kan dan vragen stellen over de inhoud van de taakomschrijving of je tips geven over hoe je rustig presenteert. Later zal Live ook kunnen omgaan met beeld: dan richt je je camera op iets, en kan Gemini je er alles over vertellen.
Project Astra ligt in het verlengde van dat idee. Dit wordt een universele AI-agent die zich ter plekke aanpast aan de omgeving. Daardoor kan die heel snel en redelijk natuurlijk reageren. De AI kan daarnaast onthouden waar jullie het over hadden en die context meenemen in volgende gesprekken. Project Astra kan je bijvoorbeeld zeggen waar je op dit moment bent (handig als je ergens bent waar je nog niet eerder geweest bent), hulp bieden bij het programmeren of leuke dingen doen, zoals een bandnaam bedenken voor een hond en zijn knuffel. Astra zou zelfs naar slimme brillen kunnen komen, als echte augmented reality.
Mocht je de complete presentatie willen kijken, dan kan dat via de video hieronder.