ID.nl logo
Gratis software: De 13 beste freeware-tips van december
© PXimport
Huis

Gratis software: De 13 beste freeware-tips van december

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma’s van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Tip 01: Gmail in Windows

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

We zijn geen fan van desktopclients voor webmailsystemen. Hierdoor werk je nog steeds met twee technieken: het vertrouwde van een computerprogramma, maar meestal met alle beperkingen van dien. Als je webmaildienst nieuwe slimmigheidjes introduceert, ben jij de laatste die hier voordeel van heeft. WMail, een desktopclient voor Gmail, is anders en wel de moeite waard om te bekijken. Het ‘programma’ toont je Gmail zoals je gewend bent in je browser, maar dan met een aantal toevoegingen. Handig zijn extra notificatiemogelijkheden, maar het programma is helemaal een must als je meer dan één Gmail-adres gebruikt. WMail maakt het mogelijk om zeer snel te schakelen tussen de verschillende accounts. Een overzicht van je accounts staat in de compacte linkerkolom. Je ziet ook meteen het aantal ongelezen berichten in een account (dit kun je overigens wel uitschakelen). Klik op een account en je wisselt direct.

©PXimport

Tip 02: Dubbele Verkenner

Geschikt voor: Linux, Mac OS X, Windows 7, 8(.1), 10

Windows Verkenner heeft voor de meeste mensen alles in huis wat je je maar kunt wensen om bestanden te vinden, verplaatsen en kopiëren. Maar als je merkt dat je regelmatig te veel moet rondklikken om iets gedaan te krijgen, dan is Double Commander interessant om te proberen. Het programma toont een dubbele Windows Verkenner. Je kunt dus twee locaties openen en zo eenvoudiger bestanden verplaatsen of kopiëren. Daarnaast heeft Double Commander een aantal handige opties die niet aanwezig zijn in de standaard Windows Verkenner.

Zo kun je sneltoetsen koppelen aan locaties die je vaak gebruikt en geavanceerd zoeken in bestanden. Ook de optie om de inhoud van twee mappen met elkaar te vergelijken is soms handig. Double Commander werkt zeer eenvoudig, maar het zal wel enige discipline kosten om Double Commander te openen in plaats van Windows Verkenner – gewoonweg omdat je aan die laatste gewend bent. Via de website van de makers kun je extra uitbreidingen (plug-ins) downloaden om Double Commander nog meer functionaliteit te geven.

©PXimport

Tip 03: Geluidscontroleur

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Merk je dat je je soms ergert aan geluiden uit je browser terwijl je lekker naar muziek luistert? Dankzij SoundVolumeView krijg je volledige controle over alles wat er uit je speakers klinkt. SoundVolumeView toont een overzicht van je ‘geluidskaarten’ en programma’s die hiervan gebruikmaken. Klik op een programma dat je wilt aanpassen en draai aan je muiswieltje terwijl je de Ctrl-toets ingedrukt houdt. Hiermee pas je het volume geleidelijk aan. Met F7 demp (‘mute’) je het betreffende programma volledig. Druk op F8 om dit weer ongedaan te maken.

Met File / Save sound profile bewaar je je voorkeursinstellingen in een geluidsprofiel. Via File / Load sound profile laad je een opgeslagen geluidsprofiel en zijn je geluidsvoorkeuren in één keer goed ingesteld. Je kunt meerdere profielen bewaren, bijvoorbeeld als je film kijkt, muziek luistert of een drukke werkdag wilt doorkomen.

©PXimport

Tip 04: Filmpje downloaden

Geschikt voor: Mac OS, Windows 7, 8(.1), 10

De begrippen ‘YouTube’ en ‘downloaden’ liggen mijlenver uit elkaar. De streamingdienst is niet echt blij met de mogelijkheid om filmpjes binnen te laten halen door websites of programma’s. In deze laatste categorie is dan ook veel ‘rommel’ te vinden. YouTube-downloadprogramma’s worden bijvoorbeeld geleverd met extra adware of gebundelde software. Dat het ook anders kan bewijst Ummy Video Downloader. Het programma is compact, snel en doet precies wat het belooft. Kopieer het webadres van een filmpje dat je wilt hebben en plak het in Ummy Video Downloader. Het programma zoekt automatisch de beste kwaliteit en haalt de video binnen. Je kunt aangeven waar je de filmpjes wilt bewaren. Ummy Video Downloader onthoudt deze locatie automatisch. Dit kun je achteraf wijzigen via de instellingen achter het tandwiel-icoontje. Leuk extraatje is de mp3-optie. Hiermee bewaart Ummy Video Downloader alleen de muziek uit de video.

Het spreekt voor zich dat het niet is toegestaan om auteursrechtelijk beschermde werken binnen te halen met Ummy Video Downloader.

©PXimport

Tip 05: Terugknop terug!

Geschikt voor: Google Chrome

Sinds enige tijd kun je niet meer op de Backspace-knop drukken in Chrome om terug te keren naar de vorige pagina. Google heeft hiervoor gekozen omdat slechts 0,04% van de gebruikers deze functie benutte. Een rekensommetje – waarbij we uitgaan van een miljard actieve Chrome-gebruikers (2015) – leert dat vierhonderdduizend mensen zich waarschijnlijk groen en geel ergeren. Hoor je net als wij ook bij deze groep? Installeer dan Backspace to go Back. Deze Chrome-extensie doet maar één ding: de functie van de Backspace-knop teruggeven. Maar wat ons betreft is dat genoeg!

©PXimport

Tip 06: Encryptie

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je niet wilt dat anderen op jouw computer bij bepaalde bestanden kunnen, heb je encryptie nodig. Challenger kan dit voor je regelen. Nadat je je hebt aangemeld met het standaard wachtwoord, kun je een nieuw wachtwoord instellen via Manage passphrases. Als extra beveiliging dien je het wachtwoord toe te kennen aan een letter, bijvoorbeeld de c. Klik op Activate passphrase, klik op c en geef je wachtwoord op. Challenger wordt opnieuw actief. Sleep het bestand dat je wilt versleutelen naar het Challenger-venster en klik op Encrypt. Het bestand wordt onleesbaar gemaakt. Door Challenger opnieuw te openen en je aan te melden met het wachtwoord, kun je het beveiligde bestand weer naar het Challenger-venster slepen. Klik nu op Decrypt om het bestand te herstellen.

Let op: hoewel Challenger gebruiksvriendelijk is, moet je toch voorzichtig zijn met dit programma. Versleutelde bestanden zijn voor altijd verloren als je het wachtwoord niet meer weet. Wees extra op je hoede met de optie Folder or Drive. Hiermee versleutel je een complete map of schijfletter.

©PXimport

Tip 07: Zoeken en starten

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Wox is een zogenaamde ‘launcher’. Een ‘launcher’ maakt het eenvoudig om snel programma’s te starten. Vooral experts zijn hiervan gecharmeerd omdat je meestal het toetsenbord gebruikt. Wox toont een balk waar je van alles in kunt typen, bijvoorbeeld de naam van een Windows-instelling, programmanaam, documentnaam of meer. Wox toont tijdens het typen de zoekresultaten waarna je iets kunt openen of starten met de pijltjestoetsen gevolgd door enter.

Om Wox te leren gebruiken moet je jezelf de discipline opleggen om je startmenu een paar dagen niet meer aan te raken. Probeer ook het gebruik van Windows Verkenner te voorkomen. In plaats daarvan gebruik je steeds Wox. De kans is groot dat je niet meer anders wilt! De gewenste bestanden, documenten, mappen, programma’s en Windows-instellingen heb je veel sneller voor je neus dan wanneer je naar de muis grijpt.

Wox heeft een stapje voor op gelijksoortige programma’s vanwege de integratie met Everything. Everything is een ongeëvenaard snelle zoekmachine om documenten (en andere bestanden) te vinden op bestandsnaam.

De standaard sneltoets om Wox te activeren is Alt+Spatie. Kijk bij de Wox-instellingen als je een andere activatietoets handiger vindt. Bekijk ook de andere instellingen om Wox geheel naar je wensen af te stellen.

©PXimport

Tip 08: Windows Update

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Voor iedereen die meer controle wil over Windows Updates, biedt Windows Update Minitool handig gereedschap. Het programma toont aanwezige updates en kan nieuwe updates voor je binnenhalen en installeren. Als je updates alleen wilt binnenhalen maar nog niet installeren, activeer je Offline mode. De bestanden worden bewaard in de map C:\Windows\SoftwareDistribution\Download en kun je handmatig installeren. Deze functie is ook handig voor systeembeheerders van een klein kantoor.

Beweeg je muis over de knoppen om de functies te ontdekken. Zo kun je met Hide updates verbergen. Dit kan handig zijn als je weet dat bepaalde updates problemen veroorzaken of je printer nog steeds wordt bijgewerkt via Windows Update, terwijl je het apparaat al jaren niet meer hebt. Verborgen updates verschijnen automatisch achter de knop Hidden.

De makers hadden ten tijde van schrijven nog geen goede website. Hierdoor was het lastig om Windows Update Minitool snel te installeren. Je haalt het programma het eenvoudigst en veiligst binnen via deze link.

©PXimport

Tip 09: Scherm overnemen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Iedereen die weleens geholpen is met een computerprobleem via internet (of deze hulp zelf heeft geboden) is bekend met TeamViewer. Het programma is gratis voor persoonlijk gebruik, maar je krijgt bij afsluiten een reclamevenster te zien. Supremo heeft dit probleem niet. Supremo doet nagenoeg hetzelfde als TeamViewer en heeft ook visueel veel overeenkomsten.

Start Supremo op twee computers. Na het opgeven van een ID (cijfercode) en wachtwoord kun je het scherm, toetsenbord en muis overnemen van iemand anders. Installeren is niet nodig, maar wel mogelijk. Dit is handig als je Supremo op een eigen systeem wilt gebruiken om op afstand over te nemen. In dit geval dien je een goed wachtwoord in te stellen om toegang op afstand te krijgen.

©PXimport

Tip 10: Autoplay? Nee!

Geschikt voor: Google Chrome

Video groeit nog steeds in populariteit en dat merk je tijdens het internetten. Bewegende banners, reclames en filmpjes op sociale media beginnen direct met afspelen.

Google Chrome is gestopt met ondersteuning van Flash, dus van deze bewegende elementen heb je geen last meer. Veel websites gebruiken html5 voor video’s en banners. Als je het automatisch starten van video’s en bewegende banners wilt stoppen, installeer je de extensie Disable HTML 5 Autoplay in Google Chrome. Na de installatie kun je de multimedia-elementen gewoon blijven bekijken, maar pas als je erop klikt. Voor Firefox-gebruikers doet de extensie FlashStopper nagenoeg hetzelfde. Deze uitbreiding blokkeert zowel Flash als html5.

©PXimport

Tip 11: Fotoviewer

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Een van de voordelen van ‘wijlen Picasa’ was de uitstekende fotoviewer. Als je deze vergelijkt met de standaard-app van Windows 10 waarmee je foto’s opent, is het maar behelpen. Maverick Photo Viewer kan een goed alternatief zijn! Tijdens de installatie geef je aan welke fotobestanden je met Maverick Photo Viewer wilt openen. Het programma ondersteunt 36 verschillende formaten. In Windows 10 is een extra stap nodig om Maverick Photo Viewer als je standaard-fotoviewer in te stellen. Gebruik Windows-toets+I / Systeem / Standaard-apps en kies bij Fotoviewer voor Maverick Photo Viewer. Je kunt deze aanpassing altijd weer ongedaan maken.

Foto’s worden fullscreen getoond. Druk op enter voor een vensterweergave en op spatie om de volgende afbeelding te bekijken. Een overzicht van de sneltoetsen vind je in de instellingen van het programma.

Naast het snel bekijken van je foto’s kan Maverick Photo Viewer ook exporteren naar een ander formaat, bijvoorbeeld png of jpg, en afbeeldingen verkleinen.

©PXimport

Tip 12: Weg met bloatware

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je een nieuwe computer koopt, is hier vaak al allerlei software op geïnstalleerd. Dit soort ongewenste extra software wordt ook wel ‘crapware’ of ‘bloatware’ genoemd. Avast Software Cleanup is een handig hulpmiddel om dit te verwijderen. Het programma voert een analyse uit op je computer en toont potentieel ongewenste software. Als de lijst leeg is, kun je met Show extended user interface een volledige lijst met geïnstalleerde software krijgen. Klik op Move to trash of Completely remove om een programma te verwijderen. Avast Software Cleanup maakt standaard een Windows systeemherstelpunt voor je aan, een veilig gevoel.

Hoewel Avast Software Cleanup een goed hulpmiddel is om met een frisse start met je nieuwe computer te beginnen, is het programma helaas niet compleet. We missen de mogelijkheid om standaard-apps van Windows 10 te verwijderen en hopen dat deze mogelijkheid in toekomstige versies zal worden toegevoegd.

Let op: verwijder alleen programma’s die je echt niet gaat gebruiken en laat software die je niet kent met rust.

©PXimport

Weg met die rommel!

Sommige installatieprocedures bundelen extra opties en aanpassingen. Je probeert een programma uit en voor je het weet is de homepage van je browser aangepast en ben je een aantal ongewenste programma’s rijker. Deze handelswijze heet in de volksmond ‘achterbaks’, maar de nette benaming is ‘potentially unwanted program’ (pup). Steeds meer beveiligingsprogramma’s letten hierop als je iets probeert te installeren. Je kunt de extra’s ook zelf voorkomen. Download een programma bijvoorbeeld alleen via de website van de makers. Kies altijd voor ‘geavanceerde installatie’ of ‘aangepaste installatie. Zo kun je goed nakijken welke opties er actief zijn. Verwijder de vinkjes bij aanpassingen/programma’s die je als ongewenst beschouwt of keur de aanpassing op een andere manier af.

©PXimport

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Verminder je telefoongebruik: zo automatiseer je taken op je smartphone
      © iDoPixBox - stock.adobe.com
      Huis

      Verminder je telefoongebruik: zo automatiseer je taken op je smartphone

      Nederlanders besteden elke dag gemiddeld bijna 3,5 uur aan hun telefoon. Daarmee kun je gerust stellen dat smartphones een heel belangrijk onderdeel zijn van het dagelijks leven. Door meer taken te automatiseren kun je jezelf mogelijk wat tijd besparen.

      In dit artikel laten we zien hoe je veelgebruikte handelingen op je smartphone automatiseert, zodat je tijd en moeite bespaart:

      • Gebruik Google Assistent-routines om meerdere acties met één commando uit te voeren
      • Automatiseer taken op specifieke locaties of tijden met Google Pixel-regels of Bixby-routines
      • Stel Snelle instellingen en focusmodi in voor directe toegang en minder afleiding
      • Automatiseer handelingen op iPhone met de Opdrachten-app en eigen workflows
      • Stel meldingen, herinneringen of acties in met triggers zoals spraak, locatie of netwerken

      Lees ook: Snak je naar een smartphonevrij leven? Deze tips helpen!

      Als je merkt dat je veel tijd op je telefoon doorbrengt en minder afhankelijk wilt zijn, kun je schermtijd beperken, pushmeldingen verminderen en bewust telefoonvrije momenten in je routine inplannen. Gratis apps als StayFree kunnen je hierbij ondersteunen. In dit artikel focussen we op een andere aanpak: het automatiseren van taken met ingebouwde functies en tools, zodat je daar minder tijd aan kwijt bent. We bekijken de belangrijkste mogelijkheden binnen Android en iOS (iPhone).

      Google Assistent instellen

      In afwachting van het moment waarop Google Gemini alle functies van Google Assistent overneemt, laten we zien hoe je met Google Assistent meerdere acties kunt koppelen en deze met een stemcommando of op een bepaald tijdstip activeert. Google Assistent is beschikbaar voor Android en iOS en apparaten als Google Nest (Hub).

      Open de app (de eerste keer) en spreek Assistent instellingen in, of ga naar Instellingen / Apps / Assistent. Bij Voice Match kun je de app trainen op je stem en de functie Hey Google inschakelen, zodat de app reageert zodra je Hey Google zegt. Bij Languages kun je meerdere talen selecteren die assistent moet ondersteunen. Met Lock Screen zorg je dat de app ook bij een vergrendeld scherm reageert op je stem. Je kunt bij deze instellingen trouwens ook altijd schakelen tussen Gemini en Google Assistent. Test de werking met instructies als Welk weer wordt het morgen, Speel mijn afspeellijst op Spotify of Wat staat er op mijn agenda.

      Ga na of alle opties van Google Assistent optimaal zijn ingesteld.

      Specifieke apparaten

      Afhankelijk van het merk en model van je Android-telefoon zijn er vaak extra automatiseringsopties beschikbaar. Op de meeste Samsung Galaxy-modellen vind je Bixby-routines (via Instellingen / Geavanceerde functies). Hiermee kun je triggers koppelen aan locatie, tijd of apparaatstatus, zodat bijvoorbeeld Spotify automatisch start zodra je telefoon via bluetooth aan de autoradio is gekoppeld. Op Google Pixel-toestellen kun je instellingen aanpassen op basis van locatie of een wifi-netwerk (via Instellingen / Systeem / Regels). Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je telefoon stil wordt zodra je verbinding maakt met het wifi-netwerk van kantoor.

      Google Pixel bevat een eigen functie voor het instellen van regels.

      Krachtige routines

      Een krachtige functie van Google Assistent zijn routines, waarmee je met één gesproken instructie meerdere acties achter elkaar kunt activeren. Open de app, ga naar Instellingen en kies Routines. Hier vind je suggesties om direct uit te proberen. Wil je een eigen routine maken, tik dan op +Nieuw en selecteer Persoonlijk (alleen jij kunt details beheren) of Huishouden (gezinsleden kunnen details bekijken en aanpassen). Kies Huishouden bijvoorbeeld voor acties waar ook huisgenoten mee te maken hebben, zoals het inschakelen van de lamp bij de voordeur bij beweging of het aanpassen van de helderheid en kleur van smartlampen wanneer de televisie aangaat. Geef daarna je routine een naam, bijvoorbeeld Thuiskomen.

      Geef je nieuwe routine een zinvolle naam.

      Start … en actie

      Tik op +Starter toevoegen en kies uit vier opties: Als ik het de Google Assistent vraag, Op een specifieke tijd, Bij zonsopkomst of zonsondergang, of Als ik aankom op een locatie of deze verlaat. Voor dit voorbeeld selecteren we de laatste optie. Je moet hierbij de voorgestelde machtigingen aan de Google-app geven, zoals Locatie: Altijd toestaan en Exacte locatie gebruiken. We beantwoorden de vraag Wil je een Hele dag-routine plannen met Ja. Tik vervolgens op Selecteer een locatie en kies een bestaande locatie uit Mijn plaatsen of voeg er een toe via +Nieuwe plaats toevoegen. Stel de Straal in (in meters) en bevestig met Starter toevoegen.

      Ga daarna naar het tweede deel: +Actie toevoegen. Kies uit opties zoals Informatie en herinneringen, Media afspelen en bedienen, Telefooninstellingen aanpassen, Smarthome-apparaten beheren (zoals lampen, stekkers, thermostaten of Google Chromecast) en Je eigen opdrachten uitvoeren. Voeg één of meerdere acties toe, bevestig met Klaar en vervolgens Opslaan. De routine verschijnt nu bij Je routines, waar je deze kunt (de)activeren en bewerken. Let op dat routines beperkt kunnen worden door Digitaal welzijn, bijvoorbeeld via filters of via de functie Time-out of Niet storen.

      Je kunt ook slimme apparaten aansturen met een Google Assistent-routine.

      Andere automatiseringen

      Android biedt nog wel enkele standaardfuncties om taken te automatiseren of minstens te versnellen. Zo kun je via Instellingen / Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht (Android 15) specifieke apps blokkeren binnen bepaalde tijdstippen. Selecteer Focusmodus, kies de storende apps die je wilt verbergen en tik op +Een schema instellen om de modus automatisch te starten en te stoppen.

      Via Snelle instellingen (veeg naar beneden en tik op het potloodicoon) kun je tegels voor specifieke acties toevoegen en positioneren voor directe toegang. Voorbeelden zijn Zaklamp, Niet storen, QR-code scannen, Batterijbesparing en andere circa vijftig opties.

      Een kleine greep uit het beschikbare arsenaal aan snelle tegels in Android.

      Externe apps

      Zoek je krachtiger automatiseringsopties, dan is een dienst als IFTTT geschikt (te vinden in de officiële appstores voor Android en iOS). We geven een eenvoudig voorbeeld in Android: je wilt een melding ontvangen zodra je apparaat verbinding maakt met een specifiek wifi-netwerk.

      Meld je aan via de app. Tik op de plusknop Create en kies Add bij If this. Selecteer Android Device en Connects to a specific WiFi network. Vul de exacte Network name in en tik op Continue. Tik daarna op Add bij Then That, kies Notifications en selecteer Send a notification from the IFTTT app. Vul bij Message bijvoorbeeld Verbonden met {{SSID}} in. Bevestig met Continue (2x) en Finish. Verleen de nodige toestemmingen en zorg dat Verbonden is ingeschakeld.

      Voor Android kun je ook de app Tasker gebruiken. Hiermee kun je uiteenlopende, complexere taken automatiseren, al vereisen sommige acties wel extra machtigingen.

      Ook met IFTTT kun je (met behulp van je smartphone) heel wat taken automatiseren.

      Voorbeelden van opdrachten

      Vanaf iOS 12, iPadOS 13, macOS Monterey en watchOS 7 is de app Opdrachten (Shortcuts) beschikbaar. Hiermee kun je meerdere stappen in één taak automatiseren, vergelijkbaar met Google Assistent Routines. De app is standaard geïnstalleerd, maar indien nodig te downloaden via de App Store.

      Bij het opstarten vind je al enkele voorbeeldopdrachten. Tik op de drie puntjes bij een voorbeeld om de onderliggende taakopbouw te bekijken. Elke opdracht bestaat namelijk uit een of meer taken. Zo bestaat de opdracht Stuur laatste afbeelding als tekstbericht uit: Haal nieuwste [1 foto] op, Inclusief schermafbeeldingen, Stuur [Laatste foto] naar [Ontvangers] en Toon bij Uitvoeren (om de ontvangers direct in te voeren).

      De opdracht Neem een pauze is complexer. Deze vraagt invoer van een getal voor de minuten dat de niet-storen-functie actief moet blijven. Een als-dan-regel controleert of het getal kleiner is dan één. In dat geval vraagt de app opnieuw om invoer. Deze kennis komt wellicht goed van pas bij het maken van je eigen opdrachten.

      De logica achter de standaardopdracht ‘Neem een pauze’, inclusief een voorwaardelijke actie.

      Nieuwe opdrachten

      Stel, je wilt een ingegeven tekst opslaan als herinnering en tevens naar jezelf sturen als bericht, bijvoorbeeld om een taak of idee niet te vergeten. Open de app Opdrachten en tik op het plusteken bij Starteropdrachten. Typ Vraag om invoer in de zoekbalk Zoek taken en selecteer deze actie. Tik op instructie en typ een tekst als Wat wil je opslaan en versturen? Het onderdeel Tekst kun je laten staan, omdat je geen specifiek type invoer nodig hebt, zoals getal, url, datum of tijd.

      Zoek vervolgens Herinneringen in Zoek taken en kies Voeg nieuwe herinnering toe. Tik op Herinnering en veeg de optiebalk boven het toetsenbord naar links tot je Vraag om invoer ziet. Selecteer deze en tik op Gereed. Via het pijlknopje bij de taak kun je nog extra opties instellen, zoals de Prioriteit of een Vlag.

      Typ daarna Berichten in de zoekbalk Zoek taken en kies Verstuur bericht. Pas indien nodig de inhoud aan door Vraag om invoer te selecteren. Tik op Ontvangers en zoek naar je eigen telefoonnummer of een andere gewenste ontvanger. Tik op Gereed en vervolgens op het pijlknopje bij deze taak. Schakel desgewenst Toon bij uitvoeren uit.

      Tik op Gereed om de opdracht af te ronden. Wil je de taak hernoemen, tik dan op de drie puntjes, gevolgd door het pijlknopje naast de opdrachtnaam. Kies in het menu Wijzig naam of selecteer (ook) andere opties, zoals Kies symbool of Zet op beginscherm. Je kunt de opdracht ook starten via Siri door de naam uit te spreken, bijvoorbeeld: Hé Siri, onthoud dit!

      Controleer de logica achter je opdrachten.

      Focus-modi

      Net als Android biedt Apple een flexibele focusfunctie. Ga naar Instellingen en open Focus. Kies een bestaande focus, zoals Werk, of tik op de plusknop om een eigen modus te maken. Bij een aangepaste focus kun je aangeven waarop je wilt focussen, zoals Lezen of Gamen, en deze een naam en kleur geven.

      Stel vervolgens de focus naar wens in. Bepaal bijvoorbeeld van welke personen of apps je geen meldingen wilt ontvangen, hoe je toegangsscherm of beginscherm eruit moet zien en hoe specifieke apps of je systeem zich moeten gedragen. Zo kun je instellen welke inkomende mails je wilt zien in Mail, of je de energiebesparingsmodus wilt activeren enzovoort. Tot slot kun je een tijdsschema instellen voor automatische activering van de focusmodus.

      Je kunt diverse focusfilters inschakelen.

      Watch on YouTube
      ▼ Volgende artikel
      Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen
      © NASIR
      Energie

      Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen

      Toe aan wat frisse lucht in huis, maar vind je een airco te duur en een ventilator niet effectief genoeg? Misschien is een aircooler wat voor je. Een aircooler koelt de lucht met water in plaats van een koelvloeistof. Dat heeft een aantal fijne voordelen, maar een aircooler kent ook wat beperkingen. 

      In het kort: Aircoolers zijn simpele maar effectieve verkoelingsapparaten die de gevoelstemperatuur in een ruimte een stuk aangenamer kunnen maken. In tegenstelling tot airco's werken aircoolers niet op een zware compressor, waardoor ze stil en energiezuinig zijn. Ze zijn ook veel goedkoper dan airconditioners. Toch zijn aircoolers niet voor iedere woning geschikt. Dit artikel legt uit wat aircoolers zijn, hoe ze precies werken, wat de voordelen zijn ten opzichte van traditionele airconditioners én wanneer je toch beter een airco in huis kunt halen.

      Lees ook: Ventilator of mobiele airco?

      Aircoolers zijn (nog) niet erg populair. Dat komt omdat aircoolers een stuk minder krachtig zijn dan airconditioners. Airco's zijn in staat om de kamertemperatuur flink te laten dalen, terwijl het effect van een aircooler meer lijkt op dat van een ventilator. Een aircooler zuigt warme lucht aan en haalt dit langs een koelelement met water, waarna de gekoelde lucht weer naar buiten komt. Zo ontstaat er een frisse luchtstroom in de buurt van het apparaat. Zet je het apparaat uit, dan verdwijnt het verkoelende effect snel. 

      Voordelen

      Hoewel aircoolers geen grote invloed kunnen uitoefenen op de daadwerkelijke temperatuur in een kamer, kunnen ze wél de gevoelstemperatuur aanzienlijk verbeteren. Daarin zijn ze vaak beter dan ventilators, die niet meer doen dan een luchtstroom creëren met de al aanwezige (warme) lucht. Omdat een aircooler warme lucht actief verkoelt met behulp van waterdamp, voelt de luchtstroom uit dit type apparaat extra fris en verkoelend aan. Vooral in kleinere ruimtes zul je dit effect merken.

      Een ander voordeel van een aircooler is dat dit apparaat door de afwezigheid van een compressor een stuk stiller is dan een airco. Daardoor kun je een aircooler gerust neerzetten in ruimtes waar stilte gewenst is, zoals in je werk- of slaapkamer. Je hebt voor een aircooler ook geen passende raamafdichting nodig: je kunt hem neerzetten waar je wilt. Vaak zitten er ook nog wieltjes onder waarmee je het apparaat makkelijk van de ene naar de andere ruimte verplaatst. 

      Dan is er nog het financiële aspect: een aircooler is over het algemeen veel goedkoper dan een airco. Je hebt immers niet te maken met hoge installatiekosten en ook je energiekosten vallen door het energiezuinige verkoelingssysteem van een aircooler goedkoper uit. Ook de aanschafprijs ligt een stuk lager. Waar je voor een mobiele airco al snel honderden euro's neerlegt, heb je voor een paar tientjes al een goede aircooler. Sommige aircoolers zijn uitgerust met een ingebouwde luchtzuiveraar die stof, pollen en schimmels uit de omgeving haalt: daar leg je uiteraard wat meer geld voor neer. 

      ©Sekai

      Nadelen 

      Het voornaamste nadeel van aircoolers is dat ze minder goed zijn in het verkoelen van een ruimte dan airconditioners. Dat komt door het verschil in werking tussen beide apparaten. Een airco onttrekt warme lucht aan een ruimte en voert die via een afvoerslang naar buiten. Tegelijkertijd blaast het apparaat koude lucht van buiten via een compressor met koelvloeistof de ruimte in. Door die dubbele werking kan een airco de temperatuur in een ruimte met wel tien graden verlagen. Een aircooler verlaagt de omgevingstemperatuur met maximaal drie graden. Je kunt op een aircooler dan ook geen gewenste temperatuur instellen; op een airco kan dat meestal wel. 

      Een aircooler is daarnaast niet voor elke ruimte even geschikt. Het apparaat maakt de lucht in een ruimte namelijk vochtiger, wat bij warm weer niet altijd gewenst is. Het wordt dan ook aangeraden om het raam open te zetten wanneer een aircooler zijn werk doet, met name in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Dat het apparaat op basis van vocht werkt, heeft ook als nadeel dat het regelmatig geleegd en schoongemaakt moet worden. Anders kan de boel gaan schimmelen, en dan is de lucht die het apparaat uitblaast lang niet zo fris meer.

      Heel lokaal verkoeling nodig?

      (bijvoorbeeld op je werkplek)

      Wanneer kies je voor een aircooler? 

      Een aircooler past bij jou als je geen honderden euro's wilt uitgeven aan een airconditioner, maar wel een apparaat in huis wilt dat een frisse luchtstroom creëert (zonder de daadwerkelijke temperatuur te verlagen). Ook als je een stil apparaat zoekt dat weinig energie verbruikt, is een aircooler een goede keuze.

      Wanneer kies je beter geen aircooler? 

      Een aircooler is minder geschikt als je grotere ruimtes wilt verkoelen en op zoek bent naar een apparaat dat de temperatuur in huis significant omlaag kan brengen. Ook als de luchtvochtigheid in je woning al hoog is, kies je beter voor een traditionele airco.








      Toch liever een vaste airco? ⤵

      Vraag een offerte aan voor airconditioning: