ID.nl logo
Gratis software: De 13 beste freeware-tips van december
© PXimport
Huis

Gratis software: De 13 beste freeware-tips van december

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma’s van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Tip 01: Gmail in Windows

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

We zijn geen fan van desktopclients voor webmailsystemen. Hierdoor werk je nog steeds met twee technieken: het vertrouwde van een computerprogramma, maar meestal met alle beperkingen van dien. Als je webmaildienst nieuwe slimmigheidjes introduceert, ben jij de laatste die hier voordeel van heeft. WMail, een desktopclient voor Gmail, is anders en wel de moeite waard om te bekijken. Het ‘programma’ toont je Gmail zoals je gewend bent in je browser, maar dan met een aantal toevoegingen. Handig zijn extra notificatiemogelijkheden, maar het programma is helemaal een must als je meer dan één Gmail-adres gebruikt. WMail maakt het mogelijk om zeer snel te schakelen tussen de verschillende accounts. Een overzicht van je accounts staat in de compacte linkerkolom. Je ziet ook meteen het aantal ongelezen berichten in een account (dit kun je overigens wel uitschakelen). Klik op een account en je wisselt direct.

©PXimport

Tip 02: Dubbele Verkenner

Geschikt voor: Linux, Mac OS X, Windows 7, 8(.1), 10

Windows Verkenner heeft voor de meeste mensen alles in huis wat je je maar kunt wensen om bestanden te vinden, verplaatsen en kopiëren. Maar als je merkt dat je regelmatig te veel moet rondklikken om iets gedaan te krijgen, dan is Double Commander interessant om te proberen. Het programma toont een dubbele Windows Verkenner. Je kunt dus twee locaties openen en zo eenvoudiger bestanden verplaatsen of kopiëren. Daarnaast heeft Double Commander een aantal handige opties die niet aanwezig zijn in de standaard Windows Verkenner.

Zo kun je sneltoetsen koppelen aan locaties die je vaak gebruikt en geavanceerd zoeken in bestanden. Ook de optie om de inhoud van twee mappen met elkaar te vergelijken is soms handig. Double Commander werkt zeer eenvoudig, maar het zal wel enige discipline kosten om Double Commander te openen in plaats van Windows Verkenner – gewoonweg omdat je aan die laatste gewend bent. Via de website van de makers kun je extra uitbreidingen (plug-ins) downloaden om Double Commander nog meer functionaliteit te geven.

©PXimport

Tip 03: Geluidscontroleur

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Merk je dat je je soms ergert aan geluiden uit je browser terwijl je lekker naar muziek luistert? Dankzij SoundVolumeView krijg je volledige controle over alles wat er uit je speakers klinkt. SoundVolumeView toont een overzicht van je ‘geluidskaarten’ en programma’s die hiervan gebruikmaken. Klik op een programma dat je wilt aanpassen en draai aan je muiswieltje terwijl je de Ctrl-toets ingedrukt houdt. Hiermee pas je het volume geleidelijk aan. Met F7 demp (‘mute’) je het betreffende programma volledig. Druk op F8 om dit weer ongedaan te maken.

Met File / Save sound profile bewaar je je voorkeursinstellingen in een geluidsprofiel. Via File / Load sound profile laad je een opgeslagen geluidsprofiel en zijn je geluidsvoorkeuren in één keer goed ingesteld. Je kunt meerdere profielen bewaren, bijvoorbeeld als je film kijkt, muziek luistert of een drukke werkdag wilt doorkomen.

©PXimport

Tip 04: Filmpje downloaden

Geschikt voor: Mac OS, Windows 7, 8(.1), 10

De begrippen ‘YouTube’ en ‘downloaden’ liggen mijlenver uit elkaar. De streamingdienst is niet echt blij met de mogelijkheid om filmpjes binnen te laten halen door websites of programma’s. In deze laatste categorie is dan ook veel ‘rommel’ te vinden. YouTube-downloadprogramma’s worden bijvoorbeeld geleverd met extra adware of gebundelde software. Dat het ook anders kan bewijst Ummy Video Downloader. Het programma is compact, snel en doet precies wat het belooft. Kopieer het webadres van een filmpje dat je wilt hebben en plak het in Ummy Video Downloader. Het programma zoekt automatisch de beste kwaliteit en haalt de video binnen. Je kunt aangeven waar je de filmpjes wilt bewaren. Ummy Video Downloader onthoudt deze locatie automatisch. Dit kun je achteraf wijzigen via de instellingen achter het tandwiel-icoontje. Leuk extraatje is de mp3-optie. Hiermee bewaart Ummy Video Downloader alleen de muziek uit de video.

Het spreekt voor zich dat het niet is toegestaan om auteursrechtelijk beschermde werken binnen te halen met Ummy Video Downloader.

©PXimport

Tip 05: Terugknop terug!

Geschikt voor: Google Chrome

Sinds enige tijd kun je niet meer op de Backspace-knop drukken in Chrome om terug te keren naar de vorige pagina. Google heeft hiervoor gekozen omdat slechts 0,04% van de gebruikers deze functie benutte. Een rekensommetje – waarbij we uitgaan van een miljard actieve Chrome-gebruikers (2015) – leert dat vierhonderdduizend mensen zich waarschijnlijk groen en geel ergeren. Hoor je net als wij ook bij deze groep? Installeer dan Backspace to go Back. Deze Chrome-extensie doet maar één ding: de functie van de Backspace-knop teruggeven. Maar wat ons betreft is dat genoeg!

©PXimport

Tip 06: Encryptie

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je niet wilt dat anderen op jouw computer bij bepaalde bestanden kunnen, heb je encryptie nodig. Challenger kan dit voor je regelen. Nadat je je hebt aangemeld met het standaard wachtwoord, kun je een nieuw wachtwoord instellen via Manage passphrases. Als extra beveiliging dien je het wachtwoord toe te kennen aan een letter, bijvoorbeeld de c. Klik op Activate passphrase, klik op c en geef je wachtwoord op. Challenger wordt opnieuw actief. Sleep het bestand dat je wilt versleutelen naar het Challenger-venster en klik op Encrypt. Het bestand wordt onleesbaar gemaakt. Door Challenger opnieuw te openen en je aan te melden met het wachtwoord, kun je het beveiligde bestand weer naar het Challenger-venster slepen. Klik nu op Decrypt om het bestand te herstellen.

Let op: hoewel Challenger gebruiksvriendelijk is, moet je toch voorzichtig zijn met dit programma. Versleutelde bestanden zijn voor altijd verloren als je het wachtwoord niet meer weet. Wees extra op je hoede met de optie Folder or Drive. Hiermee versleutel je een complete map of schijfletter.

©PXimport

Tip 07: Zoeken en starten

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Wox is een zogenaamde ‘launcher’. Een ‘launcher’ maakt het eenvoudig om snel programma’s te starten. Vooral experts zijn hiervan gecharmeerd omdat je meestal het toetsenbord gebruikt. Wox toont een balk waar je van alles in kunt typen, bijvoorbeeld de naam van een Windows-instelling, programmanaam, documentnaam of meer. Wox toont tijdens het typen de zoekresultaten waarna je iets kunt openen of starten met de pijltjestoetsen gevolgd door enter.

Om Wox te leren gebruiken moet je jezelf de discipline opleggen om je startmenu een paar dagen niet meer aan te raken. Probeer ook het gebruik van Windows Verkenner te voorkomen. In plaats daarvan gebruik je steeds Wox. De kans is groot dat je niet meer anders wilt! De gewenste bestanden, documenten, mappen, programma’s en Windows-instellingen heb je veel sneller voor je neus dan wanneer je naar de muis grijpt.

Wox heeft een stapje voor op gelijksoortige programma’s vanwege de integratie met Everything. Everything is een ongeëvenaard snelle zoekmachine om documenten (en andere bestanden) te vinden op bestandsnaam.

De standaard sneltoets om Wox te activeren is Alt+Spatie. Kijk bij de Wox-instellingen als je een andere activatietoets handiger vindt. Bekijk ook de andere instellingen om Wox geheel naar je wensen af te stellen.

©PXimport

Tip 08: Windows Update

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Voor iedereen die meer controle wil over Windows Updates, biedt Windows Update Minitool handig gereedschap. Het programma toont aanwezige updates en kan nieuwe updates voor je binnenhalen en installeren. Als je updates alleen wilt binnenhalen maar nog niet installeren, activeer je Offline mode. De bestanden worden bewaard in de map C:\Windows\SoftwareDistribution\Download en kun je handmatig installeren. Deze functie is ook handig voor systeembeheerders van een klein kantoor.

Beweeg je muis over de knoppen om de functies te ontdekken. Zo kun je met Hide updates verbergen. Dit kan handig zijn als je weet dat bepaalde updates problemen veroorzaken of je printer nog steeds wordt bijgewerkt via Windows Update, terwijl je het apparaat al jaren niet meer hebt. Verborgen updates verschijnen automatisch achter de knop Hidden.

De makers hadden ten tijde van schrijven nog geen goede website. Hierdoor was het lastig om Windows Update Minitool snel te installeren. Je haalt het programma het eenvoudigst en veiligst binnen via deze link.

©PXimport

Tip 09: Scherm overnemen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Iedereen die weleens geholpen is met een computerprobleem via internet (of deze hulp zelf heeft geboden) is bekend met TeamViewer. Het programma is gratis voor persoonlijk gebruik, maar je krijgt bij afsluiten een reclamevenster te zien. Supremo heeft dit probleem niet. Supremo doet nagenoeg hetzelfde als TeamViewer en heeft ook visueel veel overeenkomsten.

Start Supremo op twee computers. Na het opgeven van een ID (cijfercode) en wachtwoord kun je het scherm, toetsenbord en muis overnemen van iemand anders. Installeren is niet nodig, maar wel mogelijk. Dit is handig als je Supremo op een eigen systeem wilt gebruiken om op afstand over te nemen. In dit geval dien je een goed wachtwoord in te stellen om toegang op afstand te krijgen.

©PXimport

Tip 10: Autoplay? Nee!

Geschikt voor: Google Chrome

Video groeit nog steeds in populariteit en dat merk je tijdens het internetten. Bewegende banners, reclames en filmpjes op sociale media beginnen direct met afspelen.

Google Chrome is gestopt met ondersteuning van Flash, dus van deze bewegende elementen heb je geen last meer. Veel websites gebruiken html5 voor video’s en banners. Als je het automatisch starten van video’s en bewegende banners wilt stoppen, installeer je de extensie Disable HTML 5 Autoplay in Google Chrome. Na de installatie kun je de multimedia-elementen gewoon blijven bekijken, maar pas als je erop klikt. Voor Firefox-gebruikers doet de extensie FlashStopper nagenoeg hetzelfde. Deze uitbreiding blokkeert zowel Flash als html5.

©PXimport

Tip 11: Fotoviewer

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Een van de voordelen van ‘wijlen Picasa’ was de uitstekende fotoviewer. Als je deze vergelijkt met de standaard-app van Windows 10 waarmee je foto’s opent, is het maar behelpen. Maverick Photo Viewer kan een goed alternatief zijn! Tijdens de installatie geef je aan welke fotobestanden je met Maverick Photo Viewer wilt openen. Het programma ondersteunt 36 verschillende formaten. In Windows 10 is een extra stap nodig om Maverick Photo Viewer als je standaard-fotoviewer in te stellen. Gebruik Windows-toets+I / Systeem / Standaard-apps en kies bij Fotoviewer voor Maverick Photo Viewer. Je kunt deze aanpassing altijd weer ongedaan maken.

Foto’s worden fullscreen getoond. Druk op enter voor een vensterweergave en op spatie om de volgende afbeelding te bekijken. Een overzicht van de sneltoetsen vind je in de instellingen van het programma.

Naast het snel bekijken van je foto’s kan Maverick Photo Viewer ook exporteren naar een ander formaat, bijvoorbeeld png of jpg, en afbeeldingen verkleinen.

©PXimport

Tip 12: Weg met bloatware

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je een nieuwe computer koopt, is hier vaak al allerlei software op geïnstalleerd. Dit soort ongewenste extra software wordt ook wel ‘crapware’ of ‘bloatware’ genoemd. Avast Software Cleanup is een handig hulpmiddel om dit te verwijderen. Het programma voert een analyse uit op je computer en toont potentieel ongewenste software. Als de lijst leeg is, kun je met Show extended user interface een volledige lijst met geïnstalleerde software krijgen. Klik op Move to trash of Completely remove om een programma te verwijderen. Avast Software Cleanup maakt standaard een Windows systeemherstelpunt voor je aan, een veilig gevoel.

Hoewel Avast Software Cleanup een goed hulpmiddel is om met een frisse start met je nieuwe computer te beginnen, is het programma helaas niet compleet. We missen de mogelijkheid om standaard-apps van Windows 10 te verwijderen en hopen dat deze mogelijkheid in toekomstige versies zal worden toegevoegd.

Let op: verwijder alleen programma’s die je echt niet gaat gebruiken en laat software die je niet kent met rust.

©PXimport

Weg met die rommel!

Sommige installatieprocedures bundelen extra opties en aanpassingen. Je probeert een programma uit en voor je het weet is de homepage van je browser aangepast en ben je een aantal ongewenste programma’s rijker. Deze handelswijze heet in de volksmond ‘achterbaks’, maar de nette benaming is ‘potentially unwanted program’ (pup). Steeds meer beveiligingsprogramma’s letten hierop als je iets probeert te installeren. Je kunt de extra’s ook zelf voorkomen. Download een programma bijvoorbeeld alleen via de website van de makers. Kies altijd voor ‘geavanceerde installatie’ of ‘aangepaste installatie. Zo kun je goed nakijken welke opties er actief zijn. Verwijder de vinkjes bij aanpassingen/programma’s die je als ongewenst beschouwt of keur de aanpassing op een andere manier af.

©PXimport

Conclusie

▼ Volgende artikel
Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?
© ER | ID.nl
Huis

Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?

Een stofzuiger kopen klinkt simpel, maar wie zich een beetje verdiept in het aanbod, ontdekt al snel dat er nogal wat te kiezen valt. Eén van de eerste vragen die je tegenkomt: neem je er een mét zak of ga je voor een zakloos model? Beide opties hebben hun plus- en minpunten. We leggen het je allemaal uit, zodat jij weet wat het beste bij je past.

In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen de zakstofzuigers en de zakloze stofzuigers. Van beide uitvoeringen vertellen we je wat de voordelen zijn, maar ook wat de nadelen zijn.

Lees ook: Je stofzuiger onderhouden: dit moet je weten

Stofzuigers met zak: klassiek en krachtig

Stofzuigers met zak zijn de klassieke modellen die we al decennialang kennen. Al het opgezogen vuil en stof wordt hierin opgevangen in een vervangbare stofzak. Zodra de zak vol is, haal je hem eruit en vervang je hem eenvoudig door een nieuwe. Het systeem is bewezen effectief, en veel huishoudens zweren er nog steeds bij – niet voor niets zijn er talloze varianten van op de markt.

Een belangrijk pluspunt van stofzuigers met zak is dat ze vaak net wat krachtiger zijn dan zakloze modellen. De directe luchtstroom tussen de zuigmond en de zak zorgt voor een efficiënte werking en sterke zuigkracht, zeker zolang de zak niet té vol is. Daarnaast is dit type stofzuiger doorgaans hygiënischer. Het stof en vuil blijft netjes opgesloten in de zak, die je in zijn geheel kunt weggooien zonder dat je zelf in contact komt met de inhoud – handig voor mensen met allergieën. Ook maken stofzuigers met zak over het algemeen minder geluid, wat prettig is als je gevoelig bent voor lawaai of bijvoorbeeld graag stofzuigt terwijl er iemand thuiswerkt of slaapt.

©Georgy Dzyura

Lees ook: Waarom een ouderwetse sledestofzuiger nog best handig kan zijn

Toch zitten er ook nadelen aan dit type. Het vervangen van de zakken brengt extra kosten met zich mee, en je moet er maar net aan denken om een voorraadje in huis te hebben. Niets is zo frustrerend als een volle stofzak ontdekken net wanneer je wilt stofzuigen. Bovendien neemt de zuigkracht vaak iets af naarmate de zak voller raakt – iets om rekening mee te houden als je veel of grof vuil opzuigt.

Zakloze stofzuigers: modern en milieuvriendelijk

Zakloze stofzuigers werken anders: in plaats van een stofzak hebben ze een opvangbak of reservoir waarin al het vuil terechtkomt. Vaak zijn dit zogenaamde cyclonische stofzuigers, die gebruikmaken van een ronddraaiende luchtstroom om stofdeeltjes van de lucht te scheiden. Het vuil blijft achter in de bak, de lucht stroomt er gefilterd weer uit.

©Axel Bueckert

Een groot voordeel is dat je nooit meer stofzakken hoeft te kopen. Dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu: minder afval en minder verpakkingsmateriaal. Bovendien zijn de meeste zakloze modellen voorzien van een doorzichtige opvangbak, waardoor je precies kunt zien wanneer het tijd is om deze te legen. En anders dan bij stofzakken, blijft de zuigkracht meestal consistent – ook als het reservoir aardig vol zit.

Toch is het niet alleen maar rozengeur. Het legen van het reservoir kan een stoffige bedoening zijn, zeker als je dat boven de vuilnisbak doet. Voor mensen met allergieën of een stofgevoelige neus is dat geen pretje. Daarnaast vragen zakloze modellen doorgaans wat meer onderhoud: de filters moeten regelmatig worden schoongemaakt of vervangen om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt of de motor overbelast raakt. Ook zijn sommige zakloze stofzuigers een stuk luider – niet allemaal, maar het loont zeker om het geluidsniveau (in decibel) van een model even te checken. Alles onder de 60 decibel wordt als stil beschouwd.

Lees ook: Stofzuiger zonder stofzak schoonmaken: zo doe je dat!

©dusanpetkovic1

Wat is uiteindelijk de beste keuze?

De keuze tussen een stofzuiger met zak en een zakloos model hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur en levensstijl. Zoek je een stille, krachtige en hygiënische oplossing zonder al te veel gedoe? Dan is een stofzuiger met zak waarschijnlijk de beste optie. Vind je duurzaamheid en gebruiksgemak belangrijker, en heb je geen bezwaar tegen wat extra onderhoud? Dan past een zakloze stofzuiger misschien beter bij je. En anders kun je je nog altijd laten adviseren.

Hoe dan ook: het is slim om gebruikerservaringen te lezen van de modellen die je overweegt. Die geven vaak een eerlijk beeld van de prestaties, het gebruiksgemak én de dingen die je uit de folder niet direct haalt. Zo weet je zeker dat je kiest voor een stofzuiger waar je echt tevreden over gaat zijn – of je nu team zak of team zakloos bent.

▼ Volgende artikel
Ondanks privacy-zorgen: WhatsApp blijft groeien in Nederland
© Ascannio - stock.adobe.com
Huis

Ondanks privacy-zorgen: WhatsApp blijft groeien in Nederland

WhatsApp blijft met ruime voorsprong het populairste socialmediaplatform van Nederland. Zelfs na vijftien jaar social media verandert daar weinig aan. Nieuwe alternatieven zoals Signal winnen wel aan gebruikers, maar spelen nog geen grote rol in het dagelijks leven, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Dat blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek – Tussentijdse rapportage juli 2025, uitgevoerd door Newcom Research & Consultancy. Hiervoor werden 1.536 Nederlanders van 15 jaar en ouder ondervraagd over hun social media-gebruik.

WhatsApp blijft de standaard

Met 13,7 miljoen gebruikers in juli 2025 blijft WhatsApp met afstand het populairste platform. Slechts 2% van de Nederlanders heeft de app van hun telefoon gehaald, en nog geen 1% heeft daadwerkelijk hun account opgeheven. Daarmee is WhatsApp niet alleen alomtegenwoordig, maar ook opmerkelijk stabiel. Sterker nog: in de eerste helft van 2025 kwamen er zelfs nog 200.000 gebruikers bij.

Lees ook: Bezorgd over je privacy? Zo zet je Meta AI uit in je WhatsApp-chats

Waarom er zorgen zijn om WhatsApp

De datadeling met moederbedrijf Meta, de beperkte transparantie over wat er precies met persoonlijke gegevens gebeurt en de groeiende commerciële inzet van het platform: allemaal zorgen die draaien om privacy. Voor veel gebruikers wringt het dat WhatsApp wel berichten versleutelt, maar tegelijk metadata verzamelt en deelt. Ook de afhankelijkheid van WhatsApp – van schoolgroepen tot werkchats – wordt soms als benauwend ervaren. En terwijl chats zelf goed beveiligd zijn, blijven back-ups en gekoppelde apparaten zoals WhatsApp Web kwetsbare punten.

Signal groeit, maar heeft last van verloop

Signal noteert bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, en komt nu uit op 1,8 miljoen gebruikers. Op papier een forse groei, maar het platform heeft zichtbaar moeite om gebruikers vast te houden. Van de Nederlanders zegt 5% dat ze Signal ooit geprobeerd hebben, maar er alweer mee gestopt zijn. Ruim 40% van deze afhakers zegt bovendien hun account direct te hebben opgezegd. Signal scoort vooral onder hoger opgeleiden en mensen van middelbare leeftijd (Generatie X).

Lees ook: WhatsApp of Signal: kies je voor meer functies of voor meer privacy?

Nieuwe platforms blijven klein

De veelbesproken nieuwkomers BlueSky en Truth Social maken nog weinig indruk in Nederland. BlueSky telt zo'n 350.000 gebruikers, Truth Social blijft steken rond de 190.000. Beide platforms hebben bovendien net zo veel ex-gebruikers als actieve gebruikers. Ook hier geldt: wie stopt, wist meestal direct het account. De platforms zijn wel bekend, maar weten gebruikers moeilijk aan zich te binden.

©Koshiro - stock.adobe.com

X (voorheen Twitter) verliest verder terrein

X raakt in hoog tempo gebruikers kwijt. In de eerste helft van 2025 haakten opnieuw 430.000 Nederlanders af. Daarmee is het aantal actieve gebruikers gedaald tot 2,3 miljoen. Opvallend is dat de redenen voor vertrek vooral inhoudelijk zijn. Gebruikers zeggen dat ze het platform niet meer vertrouwen, zich er niet meer thuis voelen of het simpelweg niet leuk meer vinden. Nepnieuws, oplichters en negatieve media-aandacht worden veel genoemd, net als de invloed van Elon Musk.

Voorzichtige conclusies

Het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt, is dat er wel iets verandert, maar dat grote verschuivingen uitblijven. WhatsApp blijft veruit het sterkst aanwezig in het dagelijks leven van Nederlanders. Signal groeit, maar weet de loyaliteit nog niet te winnen. Nieuwe initiatieven vinden lastig hun plek. Grote verliezer is X, dat structureel terrein verliest.