ID.nl logo
Bewegende bureaubladachtergrond: een kijkbuis op je computer
© Stocks Marketing - stock.adobe.com
Huis

Bewegende bureaubladachtergrond: een kijkbuis op je computer

Met de ingebouwde mogelijkheden van Windows kun je het besturingssysteem als je eigen gepersonaliseerde werkomgeving laten aanvoelen. Toch zijn die standaardopties niet altijd voldoende. Met behulp van een extra tool is het nu ook mogelijk om geanimeerde achtergronden te gebruiken als bureaublad.

In dit artikel gaan we aan de slag met twee programma’s om je bureaublad in beweging te brengen:

  • Lively Wallpaper
  • Wallpaper Engine

Lees ook: 12 tips voor een overzichtelijk Bureaublad

Live wallpapers zijn Windows-bureaubladachtergronden mét beweging. Doorgaans gaat het om mp4-videobestanden of geanimeerde gifs. Zo’n live wallpaper ziet er cool uit, maar niet alle video’s zijn geschikt als geanimeerd bureaublad. Het is tenslotte niet de bedoeling dat de animatie je tijdens het werk gaat afleiden of irriteren. Dikwijls gaat het dan ook om natuurbeelden: een golvende zee, het subtiele geritsel van bladeren of een rustieke onderzeewereld. Kortom, om een animatie die rust geeft. Windows heeft zelf geen ingebouwde optie om video’s of een geanimeerd bestandsformaat in te stellen als bureaubladachtergrond. Je moet dus een beroep doen op een extra hulpapplicatie. We tonen er twee: Lively Wallpaper en Wallpaper Engine. De eerste is gratis, de tweede is spotgoedkoop.

Lively Wallpaper

Twaalf live wallpapers

Lively Wallpaper is een opensource-tool die beschikbaar is in de Microsoft Store. Je kunt deze zowel in Windows 10 als in Windows 11 installeren. Eenmaal gevonden in de Store klik je op Downloaden. In de app zitten al twaalf dynamische achtergronden. Voordat je er eentje instelt, klik je op de drie puntjes en kies je Preview wallpaper. Daarmee zie je wat je te wachten staat. Klik op een miniatuur van een wallpaper om deze als achtergrond in te stellen. De geselecteerde animatie vervangt je huidige bureaublad, totdat je de app afsluit, want dan keert je oorspronkelijke bureaublad terug.

Lively Wallpaper heeft al twaalf dynamische achtergronden in de bibliotheek.

Interactief met muis

Live wallpapers bewegen niet alleen, ze zijn ook interactief. Kies bijvoorbeeld de achtergrond Fluids. Dit behang geeft een veelkleurig vloeiend effect dat reageert op de muisaanwijzer. Kijk maar eens hoe de achtergrond reageert als je de cursor of een venster over het bureaublad beweegt.

Kies je Periodic Table dan markeer je elk element in de tabel wanneer je er met de cursor over gaat. Hetzelfde gebeurt met de Medusa-kwal die zacht over het scherm dobbert. Je kunt deze kwal draaien door er met de linkermuisknop op te klikken, dan de muisknop ingedrukt te houden en te slepen. Soms gaat het om regendruppels die op scherm terechtkomen, soms om een futuristisch landschap. Bij andere live wallpapers zit de datum en de tijd in het bureaublad verwerkt.

Je bureaublad wordt een onderzeewereld waarin een lichtgevende kwal zwemt.

Bewerken

Alle vooraf klaargemaakte achtergronden kun je aanpassen in de instellingen. Als de live wallpaper actief is, open je eerst Lively Wallpaper vanuit het systeemvak aan de rechterkant van de taakbalk. Daarvoor klik je op de knop met de drie puntjes. Selecteer dan Bewerken in het menu om de instellingen voor de achtergrond weer te geven. Omdat de beschikbare achtergronden behoorlijk verschillend zijn, variëren ook de opties die je kunt wijzigen. Deze kunnen kleuren, grootten van bepaalde elementen en meer omvatten. Je kunt je wijzigingen direct zien als je ze doorvoert, mits de achtergrond actief is.

Dit zijn de instellingen die je bij Fluids kunt aanpassen.

Eigen video-achtergronden

Om een eigen video op het Windows-bureaublad te krijgen, klik je op de plusknop in Lively. Daarna klik je op Openen om het bestandsselectievenster te activeren. Vervolgens navigeer je naar het bedoelde videobestand en tot slot klik je op Openen om de achtergrond toe te voegen.

Voer een naam in voor de live wallpaper in het vak Titel. Je kunt ook aanvullende informatie over de achtergrond toevoegen in het vak Beschrijving. Klik dan op OK om de video in te stellen als bureaublad. In het tabblad Bibliotheek van Lively Wallpaper zal de nieuwe achtergrond inmiddels zijn opgenomen, samen met alle andere toegevoegde achtergronden.

Je kunt video’s op het bureaublad plaatsen die je hebt gedownload naar de harde schijf.

Eigen huis verfraaien?

Zoek een mooi behangetje uit!

Achtergronden bewerken

Wanneer je een eigen video hebt geselecteerd als nieuwe achtergrond dan kun je de weergave ervan nog aanpassen met schuifregelaars. Het is mogelijk om de verzadiging (Saturation), kleurtoon (Hue), helderheid (Brightness), contrast (Contrast), gamma (Gamma dat is de lichtintensiteit) en snelheid (Speed) te wijzigen.

Wanneer je eigen video toevallig geluid bevat, vink je het vakje dempen (Mute) aan. Hierdoor worden de ongewenste videogeluiden uitgeschakeld zonder het systeemvolume te beïnvloeden. Via de menuknop, dat zijn de drie puntjes, kun je ook video’s uit de bibliotheek verwijderen.

Als je het geluid van de video uitzet, beïnvloedt dit het systeemgeluid niet.

Extra Live-achtergronden

Heb je zelf geen geschikte video’s om toe te voegen? Dan zijn er vele websites waar je deze wel vindt. Pixabay heeft bijvoorbeeld een uitgebreide verzameling live wallpaper-achtergronden in het mp4-formaat die je met Lively Wallpaper op het bureaublad plaatst.

Ga hiervoor naar Pixabay, kies voor de rubriek Video’s en tik in het zoekvak live wallpaper. De bovenste vier zijn stockvideo’s waarvoor je moet betalen. Daaronder volgt een reeks rechtenvrije video’s die perfect zijn voor eigen gebruik. Je kunt ook zelf nieuwe video’s samenstellen met een video-editor. Gamefanaten kunnen hun spectaculairste momenten toevoegen die ze hebben opgenomen met de Game Bar-app.

Pixabay bevat heel veel videobestanden die bruikbaar zijn voor Lively Wallpaper.

YouTube-achtergronden

Met Lively Wallpaper kun je ook online video, zoals die van YouTube, als achtergrond gebruiken. Open een YouTube-pagina en klik op de afspeelknop van de video. Selecteer met de muisaanwijzer het websiteadres van de pagina in de adresbalk. Druk op Ctrl+C om de url te kopiëren. Daarna klik je op de plusknop van Lively Wallpaper.

In het deelvenster Achtergrond toevoegen ga je naar het vak Voer URL in en daar plak je het internetadres dat je daarnet hebt gekopieerd met Ctrl+V. Daarna klik je op de pijlknop. Klik op Bekijken op YouTube in het videovoorbeeld. De video speelt automatisch in een lus af. Je kunt eventueel een titel invoeren voor de online video en een beschrijving, maar dat is niet noodzakelijk. Klik op OK om de video op het bureaublad te plaatsen.

Een miniatuur van de online video verschijnt als voorvertoning.

Instellingen configureren

Via het tandwieltje in de rechterbovenhoek van de bibliotheek, open je de instellingen van het programma. De settings zijn verdeeld over vier tabbladen.

Als je wilt dat er altijd een live wallpaper op de pc te zien is, dan moet je in het tabblad Algemeen instellen dat het programma samen met Windows opstart.

Wil je nooit de geluiden horen die bij bepaalde live wallpapers zitten? Schakel dan deze optie uit: Audio afspelen wanneer bureaublad gefocust is. Je kunt ook het volumeschuifje helemaal naar links schuiven.

Bij de optie Achtergrondfolder selecteer je waar het programma de live wallpapers opslaat. Je bepaalt ook of je het programma in het systeemvak wilt terugvinden. Dat is handig, want als je achteraf een ander live wallpaper wilt selecteren, moet je met de rechtermuisknop op het pictogram in het systeemvak klikken en de opdracht Open Lively selecteren.

In het tabblad Achtergrond kun je instellen in welke verhouding de nieuwe achtergrond op het bureaublad komt. Houd het daar gerust bij Schermvullend.

Om Lively Wallpaper automatisch te laten werken, laat je de tool samen met Windows opstarten.

Meerdere beeldschermen

Wie twee of meer beeldschermen op de pc heeft aangesloten, moet zeker de knop gebruiken met het pictogram van een computerschermpje. Hiermee bepaal je hoe de nieuwe live wallpaper zich gedraagt op meerdere monitoren. Je hebt de keuze uit drie mogelijkheden.

Alleen geselecteerd scherm (standaard) past de achtergrond alleen toe op het geselecteerde scherm. Verspreid over schermen breidt de achtergrond uit over alle monitoren. Dupliceer dezelfde achtergrond herhaalt dezelfde achtergrond op elk beeldscherm. In het tweede tabblad van dit venster kun je de geselecteerde animatie instellen als screensaver. In dat geval wijst een link je de weg naar de plug-in die je eerst moet downloaden op de aangeduide Lively GitHub-pagina.

In dit geval passen we de wallpaper alleen toe op scherm drie.

AI-diepte

Een speciaal effect is de AI-gegeneerde diepte op een 2D-afbeelding die reageert op je muisbewegingen. Het valt te proberen. In sommige gevallen is het mooi. Het resultaat is afhankelijk van de afbeelding die je omzet in 3D. Klik op de plusknop om een nieuwe achtergrond toe te voegen en gebruik dan de functie Geavanceerd. Dan komt deze optie tevoorschijn: Diepte achtergrond om foto’s om te zetten in 3D. Als je daarop klikt, moet je eerst een afbeelding op de harde schijf selecteren. Daarna downloadt het programma eerst nog de benodigde software (52 MB). Klik op Verder, het programma genereert nu een parallaxeffect dat (een beetje) reageert op je muisbewegingen.

Het programma genereert een 3D-effect op de foto.

Wallpaper Engine

Sterk alternatief

Een sterk en mooi alternatief voor Lively is Wallpaper Engine. Deze app werkt in Windows 10 en Windows 11, is te koop op Steam en kost slechts 3,99 euro. Het is een van de populairste niet-gameapps op dit platform om je eigen wallpapers te maken op basis van games, landschappen, digitale kunst en meer. Bovendien heeft de app een actieve community en een vele achtergronden in allerlei thema’s.

Koop en installeer Wallpaper Engine op Steam en start de app op vanuit de Steam-bibliotheek. Steam vraagt om een startoptie te selecteren, houd het rustig bij de eerste mogelijkheid. Vink het vakje aan bij Altijd deze optie gebruiken om dit bericht in de toekomst te vermijden. Selecteer daarna de gewenste kwaliteit van de live achtergrond. Laag geeft je een animatie van tien beelden per seconde, Medium vijftien, Hoog vijfentwintig en Ultra dertig. Je kunt later de kwaliteit nog aanpassen.

Je moet Wallpaper Engine vanuit Steam downloaden en installeren.

Ontdekken en toepassen

Als je in het volgende scherm het vakje Start automatically aanvinkt, wordt Wallpaper Engine geactiveerd op het moment dat je Windows opstart. Daarna is de app beschikbaar in het systeemvak. Door erop te dubbelklikken kun je een wallpaper selecteren. Met de rechtermuisklik open je de instellingen. Nu ben je klaar om de enorme bibliotheek te verkennen.

Bovenaan zie je drie tabbladen: Geïnstalleerd, Ontdekken en Workshop. Alle achtergronden die je binnenhaalt, komen in de eerste sectie, zodat je ze snel kunt toepassen. De sectie Ontdekken belicht enkele van de meer populaire achtergronden. De sectie Workshop toont alle door de gebruikers gemaakte achtergronden die ondertussen naar de app zijn geüpload. Aan de linkerkant word je bij je keuze geholpen door labels, zoals Abstract, Dieren, Anime, Cartoon en CGI. Je kunt ook andere criteria gebruiken, denk aan Goedgekeurd, Mobile compatible en Reageert op geluid.

Klik op de live wallpapers die je wilt downloaden.

Instellingen

Nadat je een achtergrond hebt gevonden die je interessant lijkt, klik je erop om deze te openen. Selecteer in het venster aan de rechterkant de knop Download. In dit voorbeeld hebben we een animatie gekozen van een computerchip die over een structuur trippelt op de tonen van Stayin’ Alive. Aan de rechterkant kun je het volume van de achtergrondmuziek regelen. Vijf minuten Bee Gees is leuk, maar daarna kruipt de muziek onder je schedel. Dus zet gerust het volumeschuifje naar links.

Verder kun je de afspeelsnelheid en de kleur van de ondergrond wijzigen in de Eigenschappen. Vervolgens sluit je Wallpaper Engine, zodat die zichzelf minimaliseert in het systeemvak. De geselecteerde live wallpaper wordt toegepast, terwijl de app op de achtergrond draait. Met de rechtermuisknop open je de Instellingen waar je opnieuw de kwaliteit van de animatie kunt aanpassen. Hier bepaal je ook hoe de geanimeerde achtergronden zich moeten gedragen op meerdere schermen.

Vanuit het systeemvak kun je met de rechtermuisknop de instellingen openen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Last van slakken in de tuin? Met deze 8 tips kom je van ze af
© Chalermphol
Huis

Last van slakken in de tuin? Met deze 8 tips kom je van ze af

Wie een tuin heeft, heeft er gegarandeerd last van: slakken. Ze zijn vooral actief in de avonduren en als het heeft geregend. En dat doet het nogal eens in Nederland... Wil je voorkomen dat ze je bloemen en planten kapotvreten? In dit artikel vind je 8 tips die je daarbij kunnen helpen.


Na het lezen van dit artikel weet je: 🐌 Wanneer je het meest last hebt van slakken in je tuin 🐌 Wat je kunt doen om slakken te voorkomen 🐌 Wat je kunt doen om slakken (milieuvriendelijk) te bestrijden 🐌 Wat je níet moet doen tegen slakken in de tuin

Lees ook: Mieren in huis? 11 tips om ervan af te komen

Niet elke slak in je tuin is direct een plaag. Sterker nog, veel soorten laten je planten volledig met rust. Huisjesslakken voeden zich bijvoorbeeld met dode bladeren, algen en schimmels, en helpen zo mee aan het opruimen van tuinafval. De meeste schade aan je planten wordt veroorzaakt door naaktslakken. Die eten levende bladeren en kunnen, zeker bij vochtig weer, flink huishouden. Sommige grote soorten eten per dag zelfs de helft van hun eigen gewicht.

Wanneer zie je vooral slakken in je tuin?

Slakken worden actief zodra de temperatuur oploopt. Vaak is dat al in februari of maart, vooral na een zachte winter. Dan komen ze uit hun winterslaap en gaan op zoek naar voedsel. Hun aantal piekt in het voorjaar, zakt in de zomer iets terug en neemt in het najaar opnieuw toe voordat ze weer in winterslaap gaan. Slakken zijn vooral 's avonds actief en mijden koude omstandigheden. Ook vocht speelt een grote rol: hoe natter het seizoen, hoe aantrekkelijker de tuin voor slakken wordt.

©Dieter Hawlan

Wat kun je doen om slakken te voorkomen?

Voorkomen is beter dan bestrijden. Met een paar eenvoudige maatregelen kun je de kans op slakkenoverlast flink verkleinen.

Bewerk de bodem in het voorjaar

Door in de lente de grond om te woelen met een schoffel maak je overwinterende slakken kapot en breng je slakkeneitjes naar de oppervlakte. Die drogen uit of worden opgegeten door vogels. Zo houd je de nieuwe generatie slakken kleiner.

Kies voor planten die slakken links laten liggen

Niet alle planten staan op het menu van slakken. Op inheemse soorten zoals bosanemoon, wilde akelei, vingerhoedskruid, ooievaarsbek, varens en viooltjes zijn ze niet dol. Ook houden ze niet van sterk geurende kruiden zoals tijm en bieslook.

Zorg voor een open en zonnige tuin

Slakken mijden warme en droge plekken. Hoe meer zon je tuin vangt en hoe droger de bodem, hoe kleiner de kans dat slakken zich er thuis voelen.

Sproei bij voorkeur in de ochtend

Slakken houden van vocht. Sproei je in de avond, dan blijft de tuin de hele nacht vochtig. Door 's ochtends water te geven, droogt de bodem overdag op en wordt de tuin minder aantrekkelijk voor slakken.

Slakken op een diervriendelijke manier bestrijden

Toch overlast? Dan zijn er manieren om slakken te weren zonder dat je daarvoor direct hoeft te grijpen naar chemische middelen.

Zet kwetsbare planten niet naast de composthoop

Slakken houden van vochtige plekken, zoals de composthoop, maar ook tuinafval of stapels tegels. Zet daar dus geen kwetsbare planten bij in de buurt. Maak er verder een gewoonte van om tuinafval zo snel mogelijk op te ruimen.

Gebruik natuurlijke barrières

Bescherm planten door er materialen omheen te strooien waar slakken niet graag overheen kruipen, zoals fijngestampte eierschalen, koffiedik, sparrennaalden, cacaodoppen of schelpen. Heb je een hond? Dan liever geen cacaodoppen; die zijn namelijk giftig voor honden.

©Aygul Bulté

Gebruik kippengaas met fijne mazen als barrière rond grotere planten. Vouw dit tot ongeveer 25 centimeter hoog en wikkel het om de stam. Voor jonge planten kun je een stuk plastic fles gebruiken: snijd de boven- en onderkant eraf, steek de fles een centimeter of vijf in de grond en vouw de bovenste rand om. Met dat laatste creëer je een extra hindernis.

Lok natuurlijke slakkenvijanden je tuin in

Egels, vogels, spitsmuizen en kikkers eten graag slakken. Zorg voor schuilplekken met struiken, takken of een natuurlijke vijver. Je kunt ook aaltjes inzetten (die kun je gewoon online bestellen): kleine wormpjes die naaktslakken ondergronds aanpakken. Wel belangrijk: de bodem moet dan voldoende vochtig zijn.

Alle slakken verzamelen!

Controleer planten regelmatig en verwijder slakken handmatig. Je kunt ze ook lokken met een halve sinaasappel, rabarberbladeren of vochtig karton. Haal ze 's ochtends weg en zet ze minstens een kilometer verderop weer uit.

©epiximages

Wat kun je beter niet doen tegen slakken?

Op alle slakken zout leggen – je kent de uitdrukking vast wel. Maar in de tuin is dat beslist geen goed idee. Slakken kunnen namelijk niet tegen zout; het is zelfs dodelijk voor ze. Het strooien van zout is niet alleen extreem dieronvriendelijk, maar ook wettelijk verboden. Bovendien tast zout de bodem aan en kan het leiden tot verzilting van het grondwater, wat schadelijk is voor planten en het milieu.

Een andere vaak genoemde methode is het ingraven van een bakje bier. De geur trekt slakken aan, waarna ze in het bakje kruipen en verdrinken. Hoewel dit effectief is, is ook deze manier van bestrijden allesbehalve diervriendelijk.

Bestrijdingsmiddelen tegen slakken

Er bestaan chemische bestrijdingsmiddelen tegen slakken, maar die zijn vaak schadelijk voor andere dieren en het milieu. Wil je toch een bestrijdingsmiddel omdat je met bovenstaande tips nog steeds veel slakkenoverlast hebt? Gebruik dan alleen een middel met een Ctgb-toelating. Je herkent die aan een registratiecode die begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N'.

Dat een middel is toegestaan, betekent nog niet dat het milieuvriendelijk is. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik zelfs schadelijk voor het grondwater, de bodem of andere dieren dan waar het tegen wordt gebruikt. Gif is gif, zelfs als er termen als 'plantaardig', 'natuurlijk' of 'milieuvriendelijk' op het etiket staan. Laat je daarom niet misleiden door dit soort claims, maar lees altijd de kleine lettertjes op het etiket van een bestrijdingsmiddel

▼ Volgende artikel
Professionele fonts zonder prijskaartje: gebruik Google Fonts
© wektorygrafika - stock.adobe.com
Huis

Professionele fonts zonder prijskaartje: gebruik Google Fonts

Waarschijnlijk staat er een massa lettertypes op je pc, maar soms wil je voor een project een meer uitgebalanceerde typografie. Er zijn genoeg websites die allerlei lettertypes aanbieden, maar vaak merk je dat die fonts toch niet professioneel ogen en dat bepaalde lettertekens zelfs niet beschikbaar zijn. Dan komt Google Fonts in beeld, met een enorme bibliotheek kwaliteitsletters waaruit je gratis een keuze kunt maken.

In dit artikel laten we zien hoe je Google Fonts gebruikt om professionele lettertypes te vinden:

  • Bekijk de gratis professionele fonts via fonts.google.com
  • Filter op taal, stijl, leesbaarheid en stemming met slimme zoekopties
  • Krijg de HTML- en CSS-code om een Google Font in je website te embedden
  • Voeg fonts rechtstreeks toe aan Google Docs, Sheets en Slides
  • Download fonts als ttf-bestand om te gebruiken in Word, PowerPoint en andere Office-programma’s
  • Sluit fonts in bij je Office-documenten zodat ontvangers exact jouw opmaak zien

Lees ook: Van breed tot smal: de letterafstand in Word bepaal je zo

Tip 1 Fonts en lettertypes

Google Fonts heeft stormenderhand de wereld van de typografie veroverd. De tijd dat alle websites met dezelfde twaalf lettertypes werden gemaakt ligt ver achter ons. Volgens Typewolf, dat de trends op vlak van typografie volgt, zijn vier van de tien populairste webfonts afkomstig van Google. Oorspronkelijk is Google Fonts een uitgebreide verzameling van lettertypes die speciaal zijn ontworpen voor gebruik op het web. Toch kun je deze lettertypes ook gebruiken voor onlinetoepassingen als Google Docs of Canva, en zelfs voor offline desktopapplicaties zoals Microsoft Word of PowerPoint.

We gebruiken hier de termen ‘lettertype’ en ‘font’ door elkaar. Hoewel ze zeker aan elkaar verwant zijn, is er wel een verschil. Arial, Helvetica en Times New Roman zijn bekende lettertypes. Een font is de combinatie van het lettertype en de manier hoe het wordt gebruikt, zoals de stijl en de grootte. Helvetica Light Italic is een font. Een lettertype is meer dan een manier om tekst weer te geven. Het bepaalt voor een groot deel de sfeer en de uitstraling van het project.

Op het moment van schrijven staan er 1796 lettertypefamilies in de bibliotheek.

Tip 2 Veel is niet genoeg

Een van de belangrijkste voordelen van Google Fonts is dat je ze gratis mag gebruiken voor zowel persoonlijke als commerciële projecten. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over dure lettertype-licenties. Bovendien wordt de collectie regelmatig bijgewerkt met nieuwe kwaliteitsletters en verbeteringen aan bestaande lettertypes. Ten slotte is er een grote ondersteunende community van ontwerpers en ontwikkelaars met tutorials en forums.

Ga naar https://fonts.google.com. Er wordt gevraagd om in te loggen met je Google-account of om een nieuw account aan te maken. Het zal je opvallen dat er ontzettend veel lettertypes zijn. Laat je niet intimideren door het overweldigende aanbod. Er zijn slimme manieren om snel geweldige lettertypes te vinden die bij je project passen. Aan de linkerkant zie je het vak Preview. Typ hier een zin of een stukje tekst dat Google Fonts zal overnemen om de lettertypes te presenteren. Doe je dat niet, dan gebruikt Google Fonts gewoon een eigen standaardzin. Daaronder staat een schuifje waarmee je de lettergrootte van de voorbeeldtekst regelt.

In het vak Preview typ je een stukje tekst als proefzin.

Dol op letters?

Zo maak je je eigen font!

Tip 3 Aanbod bekijken

Wanneer je op de overzichtspagina komt, kun je door de bibliotheek scrollen en een preview bekijken van iedere lettertypefamilie. Bijna elk lettertype is verkrijgbaar in verschillende stijlen en diktes, zoals extra vet (bold of heavy) en cursief (italic). Dit staat bekend als een lettertypefamilie.

Als je tijdens het scrollen het overzicht verliest, dan klik je op het pijltje in de rechterbenedenhoek van het scherm om terug te gaan naar het begin van de resultatenlijst. Aan de hand van twee knoppen bepaal je hoe de fonts op het scherm verschijnen. Je kunt ze bekijken in een raster, waarbij je de fonts in verschillende fiches ziet of je overloopt ze in de lijstweergave. Bovendien kun je de resultaten sorteren in Trending, Most popular, Newest en Name. Met de laatste keuze krijg je ze in alfabetische volgorde. Dit helpt, maar het blijft overrompelend en na een tijdje lijken de lettertypes allemaal op elkaar.

Je kunt het aanbod in rastervorm bekijken.

Voordelen

Het aanbod in de bibliotheek groeit iedere maand. Google Fonts omvatte begin 2025 maar liefst 1790 font-families. Hierbinnen vind je alles van klassiek tot modern. Sommige online-fontbanken nemen het niet zo nauw met de leesbaarheid. Zo’n speciaal lettertype mag er dan wel opvallend uitzien, maar het is niet toegankelijk. De leesbaarheid is nu juist het basiscriterium van Google Fonts. Slecht leesbare tekst zorgt ervoor dat lezers en bezoekers sneller afhaken en dat wil je natuurlijk voorkomen. De lettertypes van Google Fonts zijn veilig te gebruiken en werken naadloos in alle browsers, op verschillende apparaten en in alle besturingssystemen. Op die manier weet je dat de webpagina er bij iedereen consistent en professioneel uit ziet. Ten slotte worden deze lettertypes gehost op supersnelle servers van Google. Dat betekent dat webprojecten die deze fonts gebruiken snel zullen laden.

Google Fonts is streng wat betreft de leesbaarheid van de aangeboden lettertypes.

Tip 4 Filters opbouwen

Om het aanbod behapbaar te maken, moet je de bibliotheek vanuit de linkerkant filteren. Begin met de taalinstelling. Eerst kies je het schrift. Het schrift dat je op dit moment leest, is het Latijnse schrift. Hoewel het Frans, Duits, Noors en Portugees hun eigen lettertekens hebben, valt dat allemaal onder Latijns. Google Fonts ondersteunt vrijwel alle schriftsystemen, zoals Cyrillisch, Arabisch, Koreaans en meer … Daarna selecteer je de taal, bijvoorbeeld Dutch. De filters die je toepast, worden gecombineerd. Dat kun je bovenaan de pagina volgen. Het is de bedoeling dat je filters combineert om uiteindelijk bij een beperkte set interessante voorstellen te komen. Om een filter te verwijderen klik je op het x-teken naast de naam van de filter. Met Clear all verwijder je alle filters die je hebt vastgelegd.

De filters die je toepast, worden samengevoegd.

Tip 5 Filteren op uiterlijk

Wil je afgaan op het gevoel dat een lettertype bij je oproept, dan klik je het criterium Feeling open en dan maak je een keuze uit achttien stijlen zoals: Business, Calm, Vintage, Childlike, Sophisticated, Stiff … Daaronder staat nog een reeks stijlen onder de noemer Appearance en dan kies je tussen Wood type, Monospaced, Medieval en meer.

Er is ook een filter om kalligrafische lettertypes te vinden. En dan zijn er de filters Serif en Sans Serif. Serif-lettertypen of schreefletters worden gekenmerkt door een klein lijntje aan het einde van een streek in elke letter. Sans serif is Frans voor schreefloos. Een letterteken waarbij zulke dwarsstreepjes staan (bijvoorbeeld Times), noemen we een schreeflettertype of een serif-lettertype. Een lettertype zonder dwarsstreepjes, zoals Arial, noemen we een schreefloos lettertype of een sans serif-lettertype. Er is ook een rubriek Technology en Seasonal. In die laatste groep vind je bijvoorbeeld de Valentijns-, Halloween en kerstlettertypes. Met het schuifje Properties specifieer het aantal stijlen dat je wilt zien.

Pas verschillende filters toe om de resultaten te beperken.

Tip 6 Type tester en Glyphs

Er is ook een zoekvak waar je via de naam een lettertype kunt vinden. Klik op een gevonden lettertype om alle opties te bekijken. Die bestaan uit vijf tabs: Specimen, Type tester, Glyphs, About en License. In Specimen kun je de lettergrootte aanpassen door middel van een schuifje. Interessanter is het tabblad Type tester, waar je de verschillende Heading-stijlen kunt bekeken en waar het zelfs mogelijk is om de kleur van het lettertype aan te passen. Glyphs toont een rooster waarin alle letters, cijfers en symbolen staan die in dit lettertype aanwezig zijn. Bij About en License lees je meer informatie over de designer en over het aantal websites dat dit lettertype ondertussen gebruikt.

//06-googlefonts.png/

Je kunt schakelen tussen de lichte en donkere weergave.

Tip 7 Insluiten in een site

Om een Google Font toe te voegen aan je website, begin je bij de pagina met de lettertypedetails. Dan gebruik je de knop Get font en vervolgen ga je voor de optie Get embed code. Bovenaan in de rechterbalk krijg je de code om in de heading van het html-bestand te plakken. In het vak Embed code in the <head> of your html klik je op de knop Copy code. Zoek de <head>-sectie van je html-document en plak de code die je net hebt gekopieerd. Vervolgens moet je nog aanduiden welke css-stijl je wilt koppelen aan het gekozen lettertype. Dus kopieer je ook de css-regels in de pagina van Google Font. En daarna open je het css-bestand van de webpagina met een teksteditor en plak je de gekopieerde css-regel in een sectie.

Je krijgt de code om die in de head-sectie en de css van je website te plakken.

Tip 8 Google Docs

Google Fonts zit geïntegreerd in Google Docs. Dat betekent dat je daar heel snel ieder lettertype van de bibliotheek kunt toepassen. Wanneer je een document opmaakt, kun je via het vak Lettertype een van de inmiddels geïnstalleerde lettertypes selecteren. Om rechtstreeks in de bibliotheek van Google Fonts te duiken, kies je in het lettertype-menu de optie Meer lettertypen. Dan opent een selectiescherm waar je de bekende filters van Google Fonts toepast.

Eerst krijg je een selectie van populaire Google Fonts. Je selecteert een schrift, een taal, een stijl en sorteert op populariteit, alfabetisch, op datum van toevoeging of trends. Het lettertype dat je op die manier selecteert, wordt in de kolom Mijn lettertypen toegevoegd, zodat je het voortaan kunt gebruiken in Google Docs. Het is mogelijk om een toegevoegd Google Fonts-lettertype te verwijderen door op het kruisje achter de naam van het lettertype te klikken. Op die manier maak je de lijst korter. Je kunt geen systeemfonts of lettertypes van Google Docs verwijderen, maar wel de lettertypes die je vanuit Google Fonts hebt geïmporteerd. De rechtstreekse koppeling tussen Google Fonts werkt trouwens op dezelfde manier met Google Spreadsheets en Google Presentaties.

Alle Google Fonts kun je rechtstreeks aanspreken in Google Docs.

Extensis Fonts: nog gemakkelijker

Het is sinds juni 2024 niet meer mogelijk om zelf lettertypes toe te voegen aan Google Fonts, zodat je ze bijvoorbeeld zou kunnen gebruiken in Google Docs, omdat deze online toepassing speciale webbased fonts gebruiken. Wel interessant is een third-party add-on waarmee je nog makkelijker schakelt in Google Fonts. Terwijl je in Google Docs bent, kies je in het menu Uitbreidingen de opdracht Add-ons / Add-ons toevoegen. Zo kom je in Google Workspace Marketplace. Typ in het zoekvak Extensis Fonts. Selecteer de add-on en klik dan op Installeren. Doorloop de korte installatieprocedure.

Je kunt Extensis Fonts zowel aanspreken in Google Documenten als in Google Presentaties via het menu Uitbreidingen. Eenmaal actief krijg je toegang tot alle Google Fonts via de rechterzijbalk waar ook de filters en de sorteermogelijkheden staan. De toegankelijkheid tot Google Fonts verloopt door de toevoeging veel vlotter en alle namen staan al in het lettertype van het font. Onderaan regel je de grootte van de weergave. Je selecteert een stukje tekst in het document en dan klik je op het lettertype in de zijbalk. De tekst zal automatisch het geselecteerde lettertype overnemen en in het lijstje lettertypes van Google Docs zal de nieuwkomer ook te zien zijn.

De gratis add-on Extensis Fonts maakt het nog gemakkelijker om de Google Fonts in Google Docs te gebruiken.

Tip 9 In Office toepassen

Nu je weet hoe je een leuk lettertype in de bibliotheek van Google vindt, is het niet moeilijk om deze lettertypes te gebruiken in Microsoft Word of een andere Office-applicatie. Nadat je het perfecte font hebt gevonden in Google Fonts, klik je in de rechterbovenhoek op de knop Get font. In plaats dat je Get embed code selecteert, gebruik je de optie Download all. Hierdoor komt er een zip-bestand in de map Downloads van je computer terecht. Dubbelklik op dit zip-bestand om dit uit te pakken en daarna klik je op het bestand dat eindigt op .ttf, de afkorting van True Type Font-file. Je Windows-computer zal eerst een voorvertoning tonen van het geselecteerde lettertype. Klik op de knop Installeren boven deze voorvertoning. Eenmaal geïnstalleerd zul je dit nieuwe lettertype in Word terugvinden in het dropdown-menu onder het blokje Lettertype. Mocht je Microsoft Word al geopend hebben, dan moet je het programma wellicht eerst even herstarten.

Op de Mac dubbelklik je ook op het zipje in de map Downloads om het archief te extraheren. Daarna klik je met de rechtermuisknop op .ttf-bestand en in het contextueel menu ga je voor de opdracht Openen met Lettertypecatalogus. Daar zul je merken dat het nieuwe lettertype klaarstaat om geïnstalleerd te worden. Het enige wat je moet doen, is op de knop Installeer lettertype klikken.

Klik op de knop Installeren om het lettertype aan het lokaal systeem toe te voegen.

PowerPoint

Op dezelfde manier als bij tip 9 voeg je Google Fonts toe aan Microsoft PowerPoint en Microsoft Excel. Is het je al opgevallen dat veel PowerPoint-presentaties hetzelfde aanvoelen? Het heeft onder andere te maken met het lettertype Calibri, het standaardlettertype van Office. Blijkbaar veranderen veel gebruikers dit niet. Onnodig te zeggen dat deze vorm saaiheid in de hand werkt en dat is op zich sowieso een probleem bij veel PowerPoint-presentaties. Vandaar de uitspraak ‘Killed by PowerPoint’. Laat je inspireren door Google Fonts voor je presentatie.

Gebruik Google Fonts om je presentaties meer variatie te geven.

Tip 10 Embedden

Wanneer je een nieuw lettertype toevoegt aan een Word-document of een PowerPointpresentatie en je dat document naar iemand anders stuurt, dan weet je nooit zeker of de ontvanger de inhoud zal zien zoals jij hem hebt opgemaakt. Als je bijvoorbeeld een Google Font-lettertype hebt gebruikt dat de ander niet op zijn computer heeft staan, dan krijgt de ontvanger een ander lettertype te zien. Om dit probleem te voorkomen, kun je zowel in Word als in PowerPoint de gebruikte lettertypes insluiten, ofwel embedden.

Hierdoor zal het document wel een beetje groter worden, maar je weet dan wel zeker dat de ander de opmaak ziet zoals jij die hebt bedoeld. Om een lettertype in te sluiten, klik je in het lint op Bestand en dan op Opties. In het geopende venter klik je links op Opslaan en rechts schakel je de optie Lettertypen in het bestand insluiten in. Wanneer je heel veel lettertypes hebt gebruikt, kun je de optie daaronder activeren: Alleen in het document gebruikte tekens insluiten. Hierdoor worden alleen de echt gebruikte lettertekens mee opgeslagen.

Soms is handig om de gebruikte lettertypes in het document in te sluiten.

Watch on YouTube