3 gratis programma's om alles met je pdf's te doen

© PXimport

3 gratis programma's om alles met je pdf's te doen

Geplaatst: 27 juli 2015 - 04:49

Aangepast: 14 december 2022 - 15:21

Robbin Ooijevaar

Dankzij freeware kun je ook optimaler gebruik maken van je pdf's! We bespreken drie gratis programma's, waarmee je onder meer pdf's kunt maken en verkleinen.

Tip 01: Zoekhulp

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Soms heb je een bestand nodig, maar weet je niet precies waar het staat. In dit geval helpt FileSearchy je om het snel te vinden. Deze freeware kan globaal op twee manieren zoeken. Optie één: geef de bestandsnaam of een gedeelte ervan op en bevestig met Enter. Het bestand wordt vrijwel direct gevonden. De tweede optie zoekt in de inhoud van Word, pdf en andere bekende bestandstypen.

Deze zoekmethode duurt langer. Toch is het handig als je weet wat er in een bestand staat, maar geen idee hebt hoe het heet. Kijk bij View / Search pane en geef de informatie op die je weet. Bij Filename kun je bijvoorbeeld 'doc' intypen als je weet dat het om een Word-document gaat. Activeer In contents en typ een stukje tekst dat je zoekt. Je kunt nog meer kenmerken opgeven, zoals bestandsomvang of datumbereik. Bevestig met Search om FileSearchy aan het werk te zetten en het juiste bestand te vinden. Naast de gratis versie is er een pro-versie ($ 25) met meer mogelijkheden.

© PXimport

Tip 01 FileSearchy zoekt niet alleen op bestandsnaam, maar kan ook documenten vinden op basis van de inhoud.

Tip 02: Pdf's maken

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Steeds meer programma's hebben een ingebouwde pdf-functie. Zo kun je in recente versies van Microsoft Word via Bestand opslaan als een document bewaren als pdf-bestand. Om de pdf-functie aan alle Windows-programma's toe te voegen is Bullzip PDF Printer handig. Het programma is een virtuele printer. Alles wat je hiernaar afdrukt, kun je bewaren als pdf-bestand. Na een afdrukopdracht naar de Bullzip-printer kun je aangeven waar je het pdf-bestand wilt bewaren. Met de optie Voeg toe indien document bestaat kun je een bestaande pdf, bijvoorbeeld uit een ander programma, aanvullen.

© PXimport

Tip 02 Bullzip PDF Printer is een virtuele printer die 'afdrukken' omzet naar pdf-bestanden.

Tip 03: Pdf's verkleinen

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Als je zelf pdf's hebt gemaakt, bijvoorbeeld met je smartphone, een scanner of Bullzip PDF Printer, kan de bestandsomvang tegenvallen. Deze omvang kun je eenvoudig verkleinen via de website www.smallpdf.com. Hier stuur je je pdf-bestand naartoe, waarna de website een kleiner exemplaar voor je maakt. Voor vertrouwelijke pdf's kun je het omzetten ook op je computer regelen met Reduce PDF Size. Voeg een pdf toe via File / Add pdf files en verklein het pdf-bestand via File / Reduce pdf file size. Bewaar de verkleinde pdf in een andere map dan het originele pdf-bestand.

© PXimport

Tip 03 Reduce PDF Size maakt pdf's kleiner en dat is fijn als je zelfgemaakte pdf's wilt versturen via de mail.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000