Artikelen samenvatten met ChatGPT: (g)een goed idee?
Dat ChatGPT voor veel mensen een bijzonder handige tool is, blijkt wel uit de enorme populariteit. Je kunt de kunstmatige intelligentie immers voor een hoop zaken gebruiken. Denk aan een controle op spelfouten of het schrijven van korte introductieteksten, maar ook voor het samenvatten van artikelen.
Met ChatGPT is het mogelijk een korte samenvatting te maken van een artikel of pagina. Soms gaat dat goed, maar soms gaat het ook behoorlijk mis... Is het dan wel een goed idee om de dienst hiervoor te gebruiken?
- Welk commando moet je hiervoor gebruiken?
- Wat zijn de beperkingen van de dienst?
- Werkt deze functie ook met Bing?
ChatGPT is een slimme dienst waarmee je een hoop zaken geregeld krijgt. De kunstmatig intelligente software kan een hoop commando’s verwerken op basis van tekst en je iets teruggeven waar je mogelijk wat aan hebt. Studenten wereldwijd maken al maanden dankbaar gebruik van de AI (de Engelse afkorting voor artificial intelligence), en datzelfde geldt voor professionals die bijvoorbeeld op zoek zijn naar introteksten voor hun eigen podcasts. Maar wist je ook dat je online artikelen kunt samenvatten met ChatGPT? Klinkt handig, maar is dat ook zo?
Artikelen samenvatten met ChatGPT
Je kunt misschien snel lezen, maar je bent niet zo snel als kunstmatige intelligentie. Die scant een tekst op een website binnen enkele seconden en presenteert een paar seconden later een samengevatte tekst van tientallen woorden. Dat kan in een aantal situaties handig zijn. Bijvoorbeeld als je even geen tijd hebt om een lang artikel te lezen of als de materie te complex is. De AI kan dergelijke informatie in hapklare stukken presenteren, waardoor je in korte tijd weet wat er speelt in een ingewikkelde situatie die zich op dat moment in de wereld voordoet.
Dat gezegd willen we meteen meegeven dat kunstmatige intelligentie niet perfect is. Je moet namelijk rekening houden met een aantal factoren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat bepaalde url’s niet werken, maar dat kun je soms oplossen door www. toe te voegen na https://. Als ChatGPT niet in staat is een tekst samen te vatten, dan krijg je daar een melding van. Daarnaast kan het zijn dat de samengevatte informatie niet correct is. Dat komt doordat de AI geen toegang heeft tot externe websites. Maar ook fouten in de tekst of een verkeerde interpretatie van de tekst kunnen voorkomen.
🤖 We raden je aan een artikel altijd helemaal te lezen, zodat nuances niet verloren gaan. Heb je dus even geen tijd om iets meteen tot je te nemen, keer dan op een later moment terug om het artikel nog eens aandachtig te lezen. Wat goed is om te onthouden: ChatGPT maakt een logisch klinkend verhaal op basis van de url van een artikel, maar maakt geen daadwerkelijke samenvatting. Maar daar kan het wel op lijken!
Zo ga je te werk
ChatGPT inzetten om teksten 'samen te vatten' werkt opvallend eenvoudig. In het onderstaande korte stappenplan leggen we je uit hoe je precies te werk gaat.
Ga naar de website van ChatGPT. Op moment van schrijven is er nog geen app beschikbaar.
Log in met je account (of maak er eentje aan).
Onderaan de pagina zie je nu een balk staan.
Vul daar het woord samenvatten in en plak daarachter de url van het artikel. Wil je een Engelse samenvatting hebben, gebruik dan de afkorting TLDR (too long, didn’t read), inclusief dezelfde url.
Druk op Enter en wacht totdat ChatGPT klaar is met samenvatten.
Je kunt ChatGPT ook gebruiken binnen de Microsoft Edge-browser. Microsoft heeft 10 miljard dollar geïnvesteerd in OpenAI, het bedrijf achter de chatbot, en heeft daarna besloten de AI direct in de browser in te bouwen. Daardoor hoef je dus niet per se naar de ChatGPT-site te gaan voor je verzoeken. Hoe je dan wel te werk gaat, lees je in het onderstaande overzicht.
Open de Microsoft Edge-browser op je computer.
Ga naar de thuispagina (door een nieuwe tab te openen) of ga naar Bing.com.
Naast het Microsoft Bing-logo zie je de optie Chat staan.
Druk op Chat, zodat je op een nieuwe pagina uitkomt.
Onderaan de pagina zie je nu een balk staan.
Vul daar het woord samenvatten in en plak daarachter de url van het artikel. Wil je een Engelse samenvatting hebben, gebruik dan de afkorting TLDR (too long, didn’t read), inclusief dezelfde url.
Druk op Enter en wacht totdat ChatGPT klaar is met samenvatten.
🤖 Nog een tip: wanneer je wilt dat de samenvatting een maximaal aantal woorden heeft, geef dan meteen aan hoeveel woorden de chatbot hiervoor mag gebruiken.
Resultaten van samenvattingen door ChatGPT
We hebben de optie om artikelen samen te vatten diverse keren getest en moeten zeggen dat die tot nog toe gemengde resultaten oplevert. Zo vroegen we de AI om onze review van de Hama Fit Watch 6910 samen te vatten en daar kwam een verrassende vergelijking met de review uit. Er staan wel wat tekstuele fouten in, maar de boodschap is helder. Echter, opvallend is dat de AI de negatieve aspecten overslaat en zich voornamelijk lijkt te richten op de positieve kanten van het verhaal. Reden te meer om dergelijke artikelen dus zelf helemaal door te nemen voordat je iets aanschaft.
In een ander geval kwam naar voren dat het lijkt alsof ChatGPT het artikel in kwestie helemaal niet gelezen heeft. De chatbot haalt zelf punten aan die niet in het artikel vernoemd worden en dat is een beetje vreemd. Daardoor kun je een verkeerd beeld krijgen van een bepaalde situatie.
Teksten samenvatten met ChatGPT kan in theorie erg handig zijn, maar op het moment van schrijven zitten er wat ons betreft nog te veel onbetrouwbare haken en ogen aan. Alleen als je de brontekst letterlijk in ChatGPT plakt er vraagt daar een samenvatting van te maken, krijg je een representatief verhaal. We zijn benieuwd wat ChatGPT van dit artikel maakt zodra we deze tekst onder zijn digitale vergrootglas leggen.