ID.nl logo
Artikelen samenvatten met ChatGPT: (g)een goed idee?
Huis

Artikelen samenvatten met ChatGPT: (g)een goed idee?

Dat ChatGPT voor veel mensen een bijzonder handige tool is, blijkt wel uit de enorme populariteit. Je kunt de kunstmatige intelligentie immers voor een hoop zaken gebruiken. Denk aan een controle op spelfouten of het schrijven van korte introductieteksten, maar ook voor het samenvatten van artikelen.

Met ChatGPT is het mogelijk een korte samenvatting te maken van een artikel of pagina. Soms gaat dat goed, maar soms gaat het ook behoorlijk mis... Is het dan wel een goed idee om de dienst hiervoor te gebruiken?

  • Welk commando moet je hiervoor gebruiken?
  • Wat zijn de beperkingen van de dienst?
  • Werkt deze functie ook met Bing?

ChatGPT is een slimme dienst waarmee je een hoop zaken geregeld krijgt. De kunstmatig intelligente software kan een hoop commando’s verwerken op basis van tekst en je iets teruggeven waar je mogelijk wat aan hebt. Studenten wereldwijd maken al maanden dankbaar gebruik van de AI (de Engelse afkorting voor artificial intelligence), en datzelfde geldt voor professionals die bijvoorbeeld op zoek zijn naar introteksten voor hun eigen podcasts. Maar wist je ook dat je online artikelen kunt samenvatten met ChatGPT? Klinkt handig, maar is dat ook zo?

Artikelen samenvatten met ChatGPT

Je kunt misschien snel lezen, maar je bent niet zo snel als kunstmatige intelligentie. Die scant een tekst op een website binnen enkele seconden en presenteert een paar seconden later een samengevatte tekst van tientallen woorden. Dat kan in een aantal situaties handig zijn. Bijvoorbeeld als je even geen tijd hebt om een lang artikel te lezen of als de materie te complex is. De AI kan dergelijke informatie in hapklare stukken presenteren, waardoor je in korte tijd weet wat er speelt in een ingewikkelde situatie die zich op dat moment in de wereld voordoet.

Dat gezegd willen we meteen meegeven dat kunstmatige intelligentie niet perfect is. Je moet namelijk rekening houden met een aantal factoren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat bepaalde url’s niet werken, maar dat kun je soms oplossen door www. toe te voegen na https://. Als ChatGPT niet in staat is een tekst samen te vatten, dan krijg je daar een melding van. Daarnaast kan het zijn dat de samengevatte informatie niet correct is. Dat komt doordat de AI geen toegang heeft tot externe websites. Maar ook fouten in de tekst of een verkeerde interpretatie van de tekst kunnen voorkomen.

🤖 We raden je aan een artikel altijd helemaal te lezen, zodat nuances niet verloren gaan. Heb je dus even geen tijd om iets meteen tot je te nemen, keer dan op een later moment terug om het artikel nog eens aandachtig te lezen. Wat goed is om te onthouden: ChatGPT maakt een logisch klinkend verhaal op basis van de url van een artikel, maar maakt geen daadwerkelijke samenvatting. Maar daar kan het wel op lijken!

Zo ga je te werk

ChatGPT inzetten om teksten 'samen te vatten' werkt opvallend eenvoudig. In het onderstaande korte stappenplan leggen we je uit hoe je precies te werk gaat.

  • Ga naar de website van ChatGPT. Op moment van schrijven is er nog geen app beschikbaar.

  • Log in met je account (of maak er eentje aan).

  • Onderaan de pagina zie je nu een balk staan.

  • Vul daar het woord samenvatten in en plak daarachter de url van het artikel. Wil je een Engelse samenvatting hebben, gebruik dan de afkorting TLDR (too long, didn’t read), inclusief dezelfde url.

  • Druk op Enter en wacht totdat ChatGPT klaar is met samenvatten.

Je kunt ChatGPT ook gebruiken binnen de Microsoft Edge-browser. Microsoft heeft 10 miljard dollar geïnvesteerd in OpenAI, het bedrijf achter de chatbot, en heeft daarna besloten de AI direct in de browser in te bouwen. Daardoor hoef je dus niet per se naar de ChatGPT-site te gaan voor je verzoeken. Hoe je dan wel te werk gaat, lees je in het onderstaande overzicht.

  • Open de Microsoft Edge-browser op je computer.

  • Ga naar de thuispagina (door een nieuwe tab te openen) of ga naar Bing.com.

  • Naast het Microsoft Bing-logo zie je de optie Chat staan.

  • Druk op Chat, zodat je op een nieuwe pagina uitkomt.

  • Onderaan de pagina zie je nu een balk staan.

  • Vul daar het woord samenvatten in en plak daarachter de url van het artikel. Wil je een Engelse samenvatting hebben, gebruik dan de afkorting TLDR (too long, didn’t read), inclusief dezelfde url.

  • Druk op Enter en wacht totdat ChatGPT klaar is met samenvatten.

🤖 Nog een tip: wanneer je wilt dat de samenvatting een maximaal aantal woorden heeft, geef dan meteen aan hoeveel woorden de chatbot hiervoor mag gebruiken.

Resultaten van samenvattingen door ChatGPT

We hebben de optie om artikelen samen te vatten diverse keren getest en moeten zeggen dat die tot nog toe gemengde resultaten oplevert. Zo vroegen we de AI om onze review van de Hama Fit Watch 6910 samen te vatten en daar kwam een verrassende vergelijking met de review uit. Er staan wel wat tekstuele fouten in, maar de boodschap is helder. Echter, opvallend is dat de AI de negatieve aspecten overslaat en zich voornamelijk lijkt te richten op de positieve kanten van het verhaal. Reden te meer om dergelijke artikelen dus zelf helemaal door te nemen voordat je iets aanschaft.

In een ander geval kwam naar voren dat het lijkt alsof ChatGPT het artikel in kwestie helemaal niet gelezen heeft. De chatbot haalt zelf punten aan die niet in het artikel vernoemd worden en dat is een beetje vreemd. Daardoor kun je een verkeerd beeld krijgen van een bepaalde situatie.

Teksten samenvatten met ChatGPT kan in theorie erg handig zijn, maar op het moment van schrijven zitten er wat ons betreft nog te veel onbetrouwbare haken en ogen aan. Alleen als je de brontekst letterlijk in ChatGPT plakt er vraagt daar een samenvatting van te maken, krijg je een representatief verhaal. We zijn benieuwd wat ChatGPT van dit artikel maakt zodra we deze tekst onder zijn digitale vergrootglas leggen.

▼ Volgende artikel
Deze 4 functies maken Android 15 bijzonder
© Wesley Akkerman
Huis

Deze 4 functies maken Android 15 bijzonder

Wanneer Google een nieuwe versie van Android uitbrengt, dan kun je rekenen op een sloot aan nieuwe mogelijkheden. Android 15 gaat niet de boeken in als een extreem uitgebreide upgrade, maar deze vier functies vinden we wel ontzettend waardevol.

Twee functies hebben we al eerder uitgelicht op ID.nl, dus daar wijden we minder over uit. Maar dit zijn de vier nieuwe mogelijkheden die Android 15 bijzonder maken:

  1. Diefstalbeveiliging
  2. Scherpopname beperken
  3. De privéruimte
  4. De uitgebreide volumebediening

Het zijn leuke momenten om naar uit te kijken: upgrades voor een (mobiel) besturingssysteem. Of het nu om Windows, iOS of Android gaat, dat maakt niet uit. Voor dit artikel focussen we ons echter op vier nieuwe mogelijkheden die Android 15 aanbiedt. Dit zijn overigens unieke opties, waar bijvoorbeeld iOS (nog) niet over beschikt. Nu kopiëren Google en Apple elkaar ieder jaar, dus zal het een kwestie van tijd zijn voordat iOS aan de haal gaat met deze mogelijkheden. Maar de vier functies uit dit artikel maken Android 15 tot dusver bijzonder.

1- Diefstalbeveiliging van Android 15

Eén van de eerste opties die een notering verdient, is diefstalbeveiliging. Let op: dit is géén diefstalpreventie, want dat is vrijwel onmogelijk. Maar met deze optie is het mogelijk dat de smartphone zichzelf op slot gooit op het moment dat die onverwachte bewegingen registreert (zoals een spontane sprint over straat). Met dit soort onderdelen hoopt Google dieven te ontmoedigen: want wat heb je aan een telefoon die niet ontgrendelt? Hoe dan ook, als je hier meer over wilt lezen, dan kun je terecht in dit uitgebreide achtergrondartikel.

©Wesley Akkerman

2- Schermvideo beperken

Een andere mogelijkheid waar we extreem vrolijk van worden, is het kunnen beperken van schermvideo's. Dan hebben we het over een video die je maakt van je scherm, die je kunt delen met anderen. Voorheen nam je dan alles op dat je deed op je smartphone, maar met Android 15 kun je dat beperken tot alleen één app. Zo voorkom je dat er persoonlijke of gevoelige informatie bij anderen terechtkomt. Het mooie aan de optie is dat wanneer je naar het thuisscherm gaat of een andere app opent, de opname automatisch stopgezet wordt totdat je de app die je aan het filmen was, weer opent.

Stop jij je telefoon nog steeds los in je zak of tas?

Doe hem in een hoesje, dan blijft je toestel langer mooi

3- De privéruimte

Waar Android 15 zich onder meer mee onderscheidt is de privéruimte, of het privégedeelte. Dat er twee namen voor dezelfde functie bestaan is een beetje verwarrend; maar we komen allebei de termen tegen op onze Pixel-telefoons. De privéruimte is niet zomaar een afgebakend en afgesloten stukje Android, maar vormt echt een volledig andere omgeving binnen het systeem. Je zou dit het beste kunnen omschrijven als een tweede smartphone op je smartphone, omdat je er een ander account voor nodig hebt. Meer hierover lees je in ons achtergrondverhaal.

4- De uitgebreide volumebediening

Tot slot zijn we erg te spreken over de uitgebreide volumebediening binnen Android 15. Ja, soms kan het heel simpel zijn. Wanneer je de extra opties van het volumebeheer opent (druk op het pijltje omhoog of omlaag en daarna op de drie puntjes onder de slider) dan krijg je alle opties te zien die je nodig hebt. Met een enkele veegbeweging regel je het geluid voor media, je beltoon, het bellen zelf, de wekken en meldingen. Je hoeft daarvoor niet meer in de instellingen te duiken. Mocht je dat toch willen doen, dan tref je daar linksonder een snelkoppeling voor aan.


▼ Volgende artikel
Rij-impressie Ford Explorer EV - Compacte SUV met slimme functies
© Irwin Versteegh - Duijnstee
Mobiliteit

Rij-impressie Ford Explorer EV - Compacte SUV met slimme functies

Volkswagen en Ford slaan opvallende wegen in: de Volkswagen Transporter deelt nu zijn DNA met de Ford Transit, terwijl de Ford Explorer EV gebruikmaakt van Volkswagens MEB-platform; de basis voor populaire modellen zoals de Volkswagen ID-serie en Audi Q4 e-Tron. Hoe presteert de Ford Explorer EV? Irwin van InstaAutoVlog nam de proef op de som.

Dit artikel in het kort:

  • Design: De Ford Explorer EV combineert stoer uiterlijk met eigen identiteit.
  • Platform: Gebaseerd op het MEB-platform van Volkswagen.
  • Prestaties: 286 pk en een gemiddeld verbruik van 16,2 kWh/100 km.
  • Praktisch: Handige opbergruimte en modulair interieurdesign.
  • Energieverbruik: Gevoelig voor wind en ontbrekende warmtepomp verhoogt verbruik.

Lees ook: Rijtest Volkswagen ID.4 (2023): opgefrist en vol nieuwe energie!

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Compact formaat, grootse uitstraling

De Ford Explorer EV meet 4,46 meter in lengte, 1,86 meter in breedte en 1,63 meter in hoogte. Daarmee is hij iets compacter dan een Volkswagen ID.4, maar aanzienlijk groter dan een ID.3. Een qua afmetingen directe concurrent? De Volvo EX40

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Rijke standaarduitrusting

Tijdens de testperiode stond een Magnetic Grey Extended Range-model klaar, voorzien van het Driver Assistance Pack à 1800 euro, waarmee de aanschafprijs uitkomt op 48.750 euro. Ondanks dat dit de instapversie is, voelt de auto allesbehalve basic aan. Met standaardvoorzieningen zoals 19inch-lichtmetalen velgen, stoel- en stuurwielverwarming en zelfs een massagefunctie, biedt de Explorer een premium-ervaring.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Aangename zitpositie

De comfortabele stoelen, hoge zitpositie en praktische opbergmogelijkheden maken het interieur bijzonder aangenaam. En die stoelen zijn goed bevallen. Ze bieden een prima ondersteuning en samen met de prettig hoge instap en uitstekende zitpositie in de cabine zorgt dit voor een comfortabel geheel.

Een van de highlights in het interieur is de enorme, modulair in te delen middentunnel. Hier kunnen spullen eenvoudig en overzichtelijk worden opgeborgen. Het 15inch-infotainmentsysteem, verticaal geplaatst en aanpasbaar, voegt extra gebruiksgemak toe en draagt bij aan een moderne uitstraling.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Krachtige en zuinige elektromotor

De Explorer Extended Range beschikt over de nieuwste generatie elektromotor van 286 pk en 540 Nm koppel, afkomstig uit Volkswagens nieuwste generatie aandrijflijnen. Met een acceleratie van 0 naar 100 km/u in slechts 6,4 seconden levert de Explorer uitstekende prestaties. Bovendien scoort hij met een gemiddeld verbruik van 16,2 kWh/100 km goed op efficiëntie.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Rijprestaties: wind van grote invloed

Wel blijkt de Ford gevoelig voor wind mee of tegen. Zo reed ik gedurende de testweek twee keer dezelfde route. Wind mee resulteerde in een gemiddeld energieverbruik van 14kWh/100km terwijl ik drie dagen later met tegenwind zo'n 19,3kWh/100 km noteerde.

Ook viel het mij op dat het energieverbruik op korte trajecten vrij hoog was. Elke keer schommelde dit rond de 22 a 23kWh/100 km. Met een buitentemperatuur van 6 graden ongetwijfeld het resultaat van de 1000 euro kostende warmtepomp die de testauto ontbeerde.  

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Video

Weten wat nog meer uit de 1000 kilometer durende duurtest naar voren is gekomen? Bekijk dan de onderstaande video:

Watch on YouTube