ID.nl logo
Review Hama Fit Watch 6910 -  Schittert in eenvoud
Gezond leven

Review Hama Fit Watch 6910 - Schittert in eenvoud

De Hama Fit Watch 6910 is een simpele doch robuuste smartwatch van 129 euro. Het apparaat is niet zo uitgebreid als de Samsungs en Apples van deze wereld, maar misstaat desondanks niet op je pols. Mocht je dit slimme horloge overwegen, dan zijn er wel wat zaken om rekening mee te houden. Daar gaan we in deze review dieper op in.

Goed
Conclusie

Natuurlijk heb je ook zeer accurate fitnesstrackers van onder de 100 euro, die allemaal zo hun voor- en nadelen hebben. Maar aangezien de Hama Fit Watch 6910 een smartwatch is, valt die dus in een andere categorie. Echter, gezien het gebruik van het product is een vergelijking wel weer op z’n plaats. Ben je op zoek naar een accurate fitnesstracker die precies meet en weet wat je doet, dan kun je beter verder kijken. Maar zoek je een basale smartwatch die een ondersteunende rol kan spelen en je globaal kan vertellen hoe actief je bent, dan voldoet dit product aan die basale eisen. Het enige waar we dan nog mee zitten is de prijs. 129 euro is net even te duur voor wat je ervoor krijgt, zo op het eerste gezicht. Maar de Hama Fit Watch 6910 is ook waterdicht, waardoor je er prima mee kunt zwemmen, bijvoorbeeld. En dat kan dan weer niet met elke fitnesstracker van dezelfde prijs. Combineer dat met het draagcomfort, het gebrek aan overbodige functies (die je niet gebruikt, maar waar je wel voor betaalt) en de overige metingen die wel accuraat lijken te zijn, en je houdt een smartwatch over die schittert in eenvoud.

Plus- en minpunten
  • Draagcomfort en materialen
  • Hartslagmeting
  • Simpel in gebruik te nemen
  • Overzichtelijke app
  • Profiel aanmaken niet verplicht
  • Waterdicht
  • Gps-chip
  • Niet de meest accurate tracker
  • Scherm oogt een beetje flets
  • 129 euro gevoelsmatig te duur

Met een scherm van 1,28 inch en een dikte van 1,2 centimeter is de Hama Fit Watch 6910 geen kolossaal apparaat dat heel de dag op je pols rust. Bovendien voelt het kunststof omhulsel behoorlijk fijn aan en is het met 46 gram niet ontzettend zwaar. In tegenstelling tot veel andere smartwatches die we getest hebben (zoals die van Samsung en Huawei) valt op hoe licht en comfortabel dit slimme horloge is. Aan het einde van de dag waren we hem tijdens de testperiode nog niet zat en dat is ook wel eens anders geweest. Het gewicht, de grootte en het materiaal spelen daar een belangrijke rol in.

Hama Fit Watch 6910 houdt het bij de basis

Waarschijnlijk wil je de Hama Fit Watch 6910 als uitgebreide fitnesstracker gaan gebruiken. Dat kan natuurlijk, maar vergeet niet dat er ook wat smartwatchfuncties aanwezig zijn. Zo kun je notificaties op je pols ontvangen, maar daar helaas weinig mee doen behalve lezen. Ook kun je je muziek bedienen, je telefoon terugvinden (door je beltoon af te spelen) en opties als een stopwatch en timer gebruiker. Toegegeven, de slimme opties zijn niet heel uitgebreid, maar de vraag is of je allerlei extra zaken nodig hebt. Hama houdt zich bij de basis en laat zien dat dat ook voldoende kan zijn.

Hoewel 129 euro geen hoge aanschafprijs is, blijft het toch 129 euro. Fitnesstrackers kun je vaak al voor een paar tientjes kopen, dus dan is het belangrijk dat andere aspecten goed bevallen. Denk dan bijvoorbeeld aan het ronde lcd-scherm. Dat kun je goed en duidelijk aflezen, ook wanneer je buiten in de zon loopt. In de avond is het scherm net even te helder, ook wanneer je de helderheid verlaagt. Gelukkig kun je instellen dat het scherm niet automatisch aanspringt op het moment dat je je pols beweegt. Daarmee voorkom je dat je ’s nachts ineens wakker wordt van een lichtbron in bed.

Het scherm heeft niet de beste kleurenweergave. De kleuren komen een beetje flets over, maar dat valt alleen op wanneer je echt kleurrijke wijzerplaten gebruikt. Via de gratis Hama Fit-app kun je een andere wijzerplaat instellen. Je hebt de keuze uit wat standaardopties met een ouderwets klokje in beeld, maar kunt ook voor wat sportieve of creatieve varianten gaan. De opties zijn ook hier niet mega uitgebreid, maar er zit vast iets tussen wat je aandacht trekt. Ook hier geldt de conclusie dat Hama het vooral bij de basis houdt, en wederom vinden we dat geen al te groot probleem.

Hama Fit Watch 6910 als fitnesstracker

Als fitnesstracker heeft de Hama Fit Watch 6910 behoorlijk wat te bieden. Zo is er een gps-chip aanwezig, die ervoor zorgt dat je ook zonder smartphone op zak je hardlooproute kunt vastleggen. Daarnaast kun je, zelfs vlak voordat je naar buiten gaat, informatie over het weer opvragen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ondanks de beperkte functionaliteit van deze smartwatch merken we toch dat Hama er van alles aan doet om gebruikers zoveel mogelijk op het apparaat te laten regelen en vinden. Om (buiten) te kunnen sporten heb je in principe geen smartphone nodig.

Met de Hama Fit Watch 6910 kun je een aantal dingen opmeten. Je slaap, het zuurstofgehalte in je bloed, je hartslag, je stressniveau en hoeveel stappen je gezet hebt. Je vindt al deze informatie gewoon op het schermpje. Het overzicht van alle activiteiten en resultaten tref je dan weer in de app aan, maar in principe kun je ook zonder. Wanneer je aan een training begint, dan kan de tracker automatisch sporten herkennen; maar om er echt zeker van te zijn dat er geen zweetdruppel verloren gaat, doe je er goed aan één van de veertiende ondersteunde sporten handmatig te activeren.

De opgeslagen gegevens kun je overigens synchroniseren met externe platformen, zoals Google Fit, Apple Health en Strava; je zit dus niet per se aan de Hama-app vast. Een ander voordeel van de app is dat je niet verplicht bent een dataslurpend profiel aan te maken. Voor zover wij kunnen zien blijven alle gegevens op je smartphone en smartwatch staan en wordt er niets met externe servers gesynchroniseerd. Binnen de overzichtelijke app tref je verder wat extra opties aan, zoals het verzamelen van medailles. Die verdien je waanneer je specifieke doelen behaalt.

Ook interessant voor jou: De beste sport- en beweegapps voor een gezonde leefstijl

De resultaten van de Hama Fit Watch 6910

Net zoals bij veel andere smartwatches en fitnesstrackers is het altijd de vraag hoe accuraat ze zijn. We vergelijken de resultaten graag met andere modellen en met meetresultaten van diverse fitnessapparaten. Daaruit blijkt dat de Hama Fit Watch 6910 nogal gretig is in het verschaffen van een positief beeld. In vergelijking met bijvoorbeeld de crosstrainer waar we geregeld op staan, hebben we na een half uur bewegen volgens de smartwatch meer calorieën verbruikt dan dat de crosstrainer aangeeft. Toegegeven: de trainer checkt niet constant de hartslag, maar een verschil van 100 calorieën is behoorlijk wat.

De metingen op het gebied van hartslag, de actieve momenten en hoe lang je met die actieve momenten bezig bent, lijken wel accuraat te zijn. De hoeveelheid stappen die je neemt ook, maar hier kan een enigszins vertekend beeld ontstaan. Want de Hama Fit Watch 6910 meet niet per se de stappen die je zet, maar de bewegingen die je met je arm maakt. Tijdens het testen van de smartwatch waren we ook druk in de weer met een ritmespel dat we testten voor PlayStation VR2. En al die bewegingen hebben voor zo’n tweeduizend verder onverklaarbare stappen gezorgd.

Het is niet zo dat je niet actief bent, maar op de bank zitten terwijl je met je armen zwaait om op virtuele drums te rammen is wat anders dan rondlopen, wandelen of hardlopen. Mocht je dat verder niet van plan zijn, dan voorzien we geen problemen in het dagelijkse gebruik. Als je maar onthoudt dat zoiets als gemaakte stappen en actieve minuten bij benadering gemeten geworden. Daarmee is de Hama Fit Watch 6910 minder accuraat dan bijvoorbeeld de producten van Fitbit, Samsung of Garmin, maar daar is de prijs dan ook naar. In dit geval is het een beetje geven en nemen.

Hama Fit Watch 6910 – conclusie

Natuurlijk heb je ook zeer accurate fitnesstrackers van onder de 100 euro, die allemaal zo hun voor- en nadelen hebben. Maar aangezien de Hama Fit Watch 6910 een smartwatch is, valt die dus in een andere categorie. Echter, gezien het gebruik van het product is een vergelijking wel weer op z’n plaats. Ben je op zoek naar een accurate fitnesstracker die precies meet en weet wat je doet, dan kun je beter verder kijken. Maar zoek je een basale smartwatch die een ondersteunende rol kan spelen en je globaal kan vertellen hoe actief je bent, dan voldoet dit product aan die basale eisen.

Het enige waar we dan nog mee zitten is de prijs. 129 euro is net even te duur voor wat je ervoor krijgt, zo op het eerste gezicht. Maar de Hama Fit Watch 6910 is ook waterdicht, waardoor je er prima mee kunt zwemmen, bijvoorbeeld. En dat kan dan weer niet met elke fitnesstracker van dezelfde prijs. Combineer dat met het draagcomfort, het gebrek aan overbodige functies (die je niet gebruikt, maar waar je wel voor betaalt) en de overige metingen die wel accuraat lijken te zijn, en je houdt een smartwatch over die schittert in eenvoud.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 grote smart-tv's voor (relatief) weinig
© Lucky Ai
Huis

Waar voor je geld: 5 grote smart-tv's voor (relatief) weinig

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een grote televisie voor een scherpe prijs? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Philips 75PUS7009/12

Voor een Philips-televisie van 75 inch is dit 2024-model erg goedkoop. Je kunt als alternatief ook een kleiner maatje overwegen, namelijk 65 inch of 55 inch. In tegenstelling tot duurdere televisies van het bekende elektronicamerk ondersteunt dit exemplaar geen Ambilight. Wie toch niet op deze achtergrondverlichting zit te wachten, haalt een prima led-tv in huis. Met een resolutie van 3840 × 2160 pixels en een beelddiagonaal van 1,89 meter zie je in films, series en documentaires volop details.

Als je de 75PUS7009/12 met wifi of een bekabeld netwerk verbindt, heb je toegang tot diverse bekende apps. Het relatief nieuwe smartplatform Titan OS is hiervoor verantwoordelijk. Je kunt onder meer NLZiet en Videoland installeren. Verder bevat de afstandsbediening rechtstreekse knoppen voor Disney+, Netflix, Amazon Prime Video en YouTube. Uiteraard sluit je net zo makkelijk allerlei externe apparaten aan, zoals een soundbar, gameconsole en/of tv-ontvanger. Deze televisie bevat onder meer drie HDMI-ingangen, twee usb-poorten en een optische aansluiting. Tot slot heeft de 75PUS7009/12 een lage invoervertraging, zodat je snelle (multiplayer)games kunt spelen.

Hisense 75U79KQ

Hisense hanteert voor deze 75inch-televisie een adviesprijs van 1799 euro, maar enkele webwinkels vragen minder dan de helft van dit bedrag. Ondanks de relatief lage aanschafprijs heeft de 75U79KQ een aantal interessante pijlers. Zo is de maximale vernieuwingsfrequentie van 144 hertz voor fervente gamers een pluspunt. De geanimeerde beelden verschijnen hierdoor vloeiend op het scherm. Verder maakt deze smart-tv gebruik van minileds. Die zijn zo groot als een rijstkorrel. Duizenden minileds zijn verdeeld over honderden dimzones. Het resultaat van deze techniek is een natuurgetrouwe kleurenweergave met realistische contrasten.

Voor het gebruik van streamingdiensten is de ondersteuning voor Dolby Vision (IQ) en HDR10+ een uitkomst. Geschikte films en series hebben een gedetailleerder kleurverloop. De 75U79KQ kiest op basis van het omgevingslicht automatisch de beste beeldinstellingen. Daarnaast is de Filmmaker-modus een interessante optie. Daarmee kijk je naar een film zoals de regisseur dat oorspronkelijk bedoeld heeft. Als smartplatform is VIDAA U 7 op deze televisie aanwezig. Hiervoor zijn alle bekende (inter)nationale video-apps beschikbaar. Dankzij AirPlay-ondersteuning kun je vanaf een Apple-apparaat ook nog eigen beeldmateriaal streamen. Naast deze 75inch-uitvoering is de smart-tv ook in een kleinere versie van 55 inch te koop.

Samsung UE85DU7100KXXN

Met een indrukwekkend beelddiagonaal van 2,15 meter volg je voortaan sportwedstrijden, tv-programma's en films op de voet. Behalve dit betaalbare 85inch-model is de Samsung-televisie ook in diverse kleinere uitvoeringen te koop. Kies als alternatief bijvoorbeeld een formaat van 75 inch, 65 inch of 55 inch. Zoals we van Samsung gewend zijn, tref je alle bekende videodiensten in het Tizen-smartplatform. Voeg bijvoorbeeld NPO Start, Videoland en Viaplay aan de app-bibliotheek toe. De bekende namen Netflix, Amazon Prime Video en Disney+ kun je bovendien vlot oproepen, want de afstandsbediening heeft hiervoor eigen knoppen.

Het scherm van de UE85DU7100KXXN telt 3840 × 2160 pixels, waardoor je games en video's in de hoogste resolutie kunt afspelen. Er is ook nog ondersteuning voor HDR10+ ingebakken. Moderne videostreams hebben hierdoor een subtieler kleurverloop. Voor het aansluiten van externe bronnen bevat de achterzijde drie HDMI-poorten en een usb-aansluiting. Houd er rekening mee dat een optische uitgang ontbreekt. Sommige audiosystemen kun je om die reden niet aansluiten. Tot slot pas je de hoogte en breedte van de bijgesloten standaard eenvoudig aan. Zo creëer je voldoende plek voor een soundbar.

Lees ook: Dit zijn de beste apps voor jouw smart-tv

LG 65UT73006LA

Deze 65inch-televisie van Samsung heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Dankzij de Alpha 5 AI Gen7-processor verschijnen er scherpe 4K-beelden op het scherm. De genoemde chipset optimaliseert op eigen houtje de helderheid en audioweergave, zodat je hiervoor niet zelf de instellingen in hoeft te duiken. Voor liefhebbers van films is de zogenoemde Filmmaker-modus een welkome toevoeging. Daarnaast ondersteunt de televisie ook HDR10, zodat je onder meer in de beste kwaliteit naar Netflix- en Disney+-streams kunt kijken.

Speel je graag videospellen, dan komen de Game Optimizer en het Game Dashboard goed van pas. Je wijzigt daarmee onder andere rap de verversingssnelheid, waarna je zonder haperingen kunt spelen. In het overzichtelijke webOS-smartplatform voeg je alle bekende apps toe. Nuttig om te weten is dat LG voor de 65UT73006LA de komende vijf jaar vier verse webOS-upgrades uitrolt. Ook na aanschaf gaat deze smart-tv dus met zijn tijd mee. Als je 65 inch te groot vindt, kun je een kleiner formaat van 55 inch, 50 inch of 43 inch overwegen.

LG OLED65B42LA

Voor oled-begrippen is deze 65inch-televisie van LG scherp geprijsd. Daarnaast kun je de smart-tv ook in een kleinere of grotere versie van respectievelijk 55 inch of 77 inch kopen. Het voordeel van een oled-tv is dat iedere pixel individueel wordt aangestuurd. De Alpha 8 AI-videoprocessor kan de pixels ook tijdelijk uitschakelen. Ten opzichte van andere schermtechnieken toont dit oledpaneel zo nodig pikzwarte beelden (en niet donkergrijs). Zeker in combinatie met de HDR-formaten Dolby Vision en HDR10 zien films en series er zéér realistisch uit.

De OLED65B42LA is een ideale televisie voor het kijken van sportwedstrijden en spelen van games. Wegens een hoge vernieuwingsfrequentie van 120 hertz heb je geen last van hinderlijke schokjes. Zelfs de snelste actiebeelden verschijnen vloeiend op het scherpe oledscherm. Ook op het gebied van connectiviteit is er geen reden tot klagen. Zo sluit je aan de hand van vier HDMI-ingangen en twee usb-poorten allerlei externe apparaten aan. Ten slotte is de aanwezigheid van het gebruiksvriendelijke webOS-smartplatform met vijf ondersteuning een pluspunt. Benieuwd naar ervaringen van andere gebruikers? Lees dan deze reviews. De breed gewaardeerde smart-tv scoort een gemiddeld cijfer van een 8,6!

▼ Volgende artikel
Makkelijk en snel: je gourmetstel schoon in drie stappen
© Sara Winter
Huis

Makkelijk en snel: je gourmetstel schoon in drie stappen

Of je nu houdt van gourmetten met pannetjes of alles direct op de grillplaat klaarmaakt: als iedereen klaar is en de plaat is afgekoeld, maak je hem in een paar stappen weer grondig schoon.

In dit artikel lees je:

  • Pannetjes schoonmaken
  • Bakplaat schoonmaken
  • Luchtjes verwijderen (video)
  • Eettafel schoonmaken

Lees ook: 🧀 Ze smelten de kazen! Waarom raclette dé topper is voor de feestdagen

Vroeger gebruikten we een gourmetstel vooral met de pannetjes. Tegenwoordig kun je meer: op de bovenplaat kun je vlees en groenten grillen, terwijl je op de verdieping daaronder bijvoorbeeld kleine omeletten of pannenkoekjes bakt in de pannetjes. Beide oppervlakken zijn gelukkig vrij makkelijk schoon te maken. Dat is niet alleen hygiënisch, maar houdt je gourmetstel ook netjes. Ingebrande vetvlekken of etensresten zien er tenslotte niet zo fris uit.

©Patrick

Pannetjes schoonmaken

Na het gourmetten kunnen de pannetjes er flink gebruikt uitzien. Vul de gootsteen of een teiltje met warm water en een scheutje afwasmiddel. Leg de pannetjes erin en laat ze 5 tot 10 minuten weken. Maak ze daarna schoon met een zachte doek, zoals een microvezeldoekje. Droog de pannetjes goed af en laat ze nog even aan de lucht drogen, bij voorkeur met de handvatten omhoog. Let op: hebben je pannetjes houten handgrepen? Die mogen vaak niet volledig onder water. Reinig deze pannetjes voorzichtig in een sopje, waarbij de handgrepen uit het water blijven steken. Zo voorkom je dat het hout beschadigt.

Gourmetten met Oud & Nieuw?

Wees er dan snel bij: als je nu bestelt, heb je 'm op tijd in huis!

Bakplaat schoonmaken

Begin met schoonmaken als de bakplaat nog handwarm is. Met keukenpapier verwijder je eenvoudig de vettige resten die nog niet zijn gestold. Neem daarna een vochtige doek om het oppervlak helemaal schoon te maken. Vermijd schuursponsjes, schoonmaakspray of staalwol, want die kunnen de coating beschadigen of krassen veroorzaken.

Als het apparaat volledig is afgekoeld, kun je de buitenkant en randen schoonmaken met een licht vochtige doek. Vergeet het snoer niet, want daar zitten vaak vetspetters op. Spray een dubbelgevouwen stuk keukenpapier licht in met een ontvetter en veeg het snoer daarmee schoon. Zorg ervoor dat de stekker droog blijft om risico op kortsluiting te voorkomen..

©Lukassek

Watch on YouTube

Eettafel schoonmaken

Als je gourmetstel schoon is en je goed hebt geventileerd om de gourmetlucht uit huis te krijgen, is er misschien nog één klusje: de eettafel inspecteren. Bij gourmetten komen er altijd vetspetters vrij. Idealiter heb je een werptafelkleed gebruikt, want dat kan meteen na het eten de vuilnisbak in. Hoe je vetvlekken kunt verwijderen uit stoffen tafelkleden en servetten, lees je hieronder. Heb je verlichting boven de eettafel hangen? Die lampen kunnen dan ook behoorlijk vet worden, dus vergeet ze niet af te nemen met een vetoplossende spray en keukenpapier.

TAFELKLEED VAN STOF?

Als je een stoffen tafellaken of servetten hebt gebruikt, kun je vetspetters eenvoudig behandelen voordat je ze wast. Strooi wat talkpoeder of maïzena op de vetvlek en laat het een paar uur intrekken. Dit helpt om het vet op te nemen. Schud het poeder er daarna af en behandel de vlek met een ontvetter of wat afwasmiddel. Masseer dit voorzichtig in de stof en laat het even inwerken. Vervolgens kun je het tafellaken of de servetten in de wasmachine doen op het programma dat geschikt is voor de stof.