Review Hama Fit Watch 6910 - Schittert in eenvoud
De Hama Fit Watch 6910 is een simpele doch robuuste smartwatch van 129 euro. Het apparaat is niet zo uitgebreid als de Samsungs en Apples van deze wereld, maar misstaat desondanks niet op je pols. Mocht je dit slimme horloge overwegen, dan zijn er wel wat zaken om rekening mee te houden. Daar gaan we in deze review dieper op in.
Natuurlijk heb je ook zeer accurate fitnesstrackers van onder de 100 euro, die allemaal zo hun voor- en nadelen hebben. Maar aangezien de Hama Fit Watch 6910 een smartwatch is, valt die dus in een andere categorie. Echter, gezien het gebruik van het product is een vergelijking wel weer op z’n plaats. Ben je op zoek naar een accurate fitnesstracker die precies meet en weet wat je doet, dan kun je beter verder kijken. Maar zoek je een basale smartwatch die een ondersteunende rol kan spelen en je globaal kan vertellen hoe actief je bent, dan voldoet dit product aan die basale eisen. Het enige waar we dan nog mee zitten is de prijs. 129 euro is net even te duur voor wat je ervoor krijgt, zo op het eerste gezicht. Maar de Hama Fit Watch 6910 is ook waterdicht, waardoor je er prima mee kunt zwemmen, bijvoorbeeld. En dat kan dan weer niet met elke fitnesstracker van dezelfde prijs. Combineer dat met het draagcomfort, het gebrek aan overbodige functies (die je niet gebruikt, maar waar je wel voor betaalt) en de overige metingen die wel accuraat lijken te zijn, en je houdt een smartwatch over die schittert in eenvoud.
- Draagcomfort en materialen
- Hartslagmeting
- Simpel in gebruik te nemen
- Overzichtelijke app
- Profiel aanmaken niet verplicht
- Waterdicht
- Gps-chip
- Niet de meest accurate tracker
- Scherm oogt een beetje flets
- 129 euro gevoelsmatig te duur
Met een scherm van 1,28 inch en een dikte van 1,2 centimeter is de Hama Fit Watch 6910 geen kolossaal apparaat dat heel de dag op je pols rust. Bovendien voelt het kunststof omhulsel behoorlijk fijn aan en is het met 46 gram niet ontzettend zwaar. In tegenstelling tot veel andere smartwatches die we getest hebben (zoals die van Samsung en Huawei) valt op hoe licht en comfortabel dit slimme horloge is. Aan het einde van de dag waren we hem tijdens de testperiode nog niet zat en dat is ook wel eens anders geweest. Het gewicht, de grootte en het materiaal spelen daar een belangrijke rol in.
Hama Fit Watch 6910 houdt het bij de basis
Waarschijnlijk wil je de Hama Fit Watch 6910 als uitgebreide fitnesstracker gaan gebruiken. Dat kan natuurlijk, maar vergeet niet dat er ook wat smartwatchfuncties aanwezig zijn. Zo kun je notificaties op je pols ontvangen, maar daar helaas weinig mee doen behalve lezen. Ook kun je je muziek bedienen, je telefoon terugvinden (door je beltoon af te spelen) en opties als een stopwatch en timer gebruiker. Toegegeven, de slimme opties zijn niet heel uitgebreid, maar de vraag is of je allerlei extra zaken nodig hebt. Hama houdt zich bij de basis en laat zien dat dat ook voldoende kan zijn.
Hoewel 129 euro geen hoge aanschafprijs is, blijft het toch 129 euro. Fitnesstrackers kun je vaak al voor een paar tientjes kopen, dus dan is het belangrijk dat andere aspecten goed bevallen. Denk dan bijvoorbeeld aan het ronde lcd-scherm. Dat kun je goed en duidelijk aflezen, ook wanneer je buiten in de zon loopt. In de avond is het scherm net even te helder, ook wanneer je de helderheid verlaagt. Gelukkig kun je instellen dat het scherm niet automatisch aanspringt op het moment dat je je pols beweegt. Daarmee voorkom je dat je ’s nachts ineens wakker wordt van een lichtbron in bed.
Het scherm heeft niet de beste kleurenweergave. De kleuren komen een beetje flets over, maar dat valt alleen op wanneer je echt kleurrijke wijzerplaten gebruikt. Via de gratis Hama Fit-app kun je een andere wijzerplaat instellen. Je hebt de keuze uit wat standaardopties met een ouderwets klokje in beeld, maar kunt ook voor wat sportieve of creatieve varianten gaan. De opties zijn ook hier niet mega uitgebreid, maar er zit vast iets tussen wat je aandacht trekt. Ook hier geldt de conclusie dat Hama het vooral bij de basis houdt, en wederom vinden we dat geen al te groot probleem.
Hama Fit Watch 6910 als fitnesstracker
Als fitnesstracker heeft de Hama Fit Watch 6910 behoorlijk wat te bieden. Zo is er een gps-chip aanwezig, die ervoor zorgt dat je ook zonder smartphone op zak je hardlooproute kunt vastleggen. Daarnaast kun je, zelfs vlak voordat je naar buiten gaat, informatie over het weer opvragen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ondanks de beperkte functionaliteit van deze smartwatch merken we toch dat Hama er van alles aan doet om gebruikers zoveel mogelijk op het apparaat te laten regelen en vinden. Om (buiten) te kunnen sporten heb je in principe geen smartphone nodig.
Met de Hama Fit Watch 6910 kun je een aantal dingen opmeten. Je slaap, het zuurstofgehalte in je bloed, je hartslag, je stressniveau en hoeveel stappen je gezet hebt. Je vindt al deze informatie gewoon op het schermpje. Het overzicht van alle activiteiten en resultaten tref je dan weer in de app aan, maar in principe kun je ook zonder. Wanneer je aan een training begint, dan kan de tracker automatisch sporten herkennen; maar om er echt zeker van te zijn dat er geen zweetdruppel verloren gaat, doe je er goed aan één van de veertiende ondersteunde sporten handmatig te activeren.
De opgeslagen gegevens kun je overigens synchroniseren met externe platformen, zoals Google Fit, Apple Health en Strava; je zit dus niet per se aan de Hama-app vast. Een ander voordeel van de app is dat je niet verplicht bent een dataslurpend profiel aan te maken. Voor zover wij kunnen zien blijven alle gegevens op je smartphone en smartwatch staan en wordt er niets met externe servers gesynchroniseerd. Binnen de overzichtelijke app tref je verder wat extra opties aan, zoals het verzamelen van medailles. Die verdien je waanneer je specifieke doelen behaalt.
Ook interessant voor jou: De beste sport- en beweegapps voor een gezonde leefstijl
De resultaten van de Hama Fit Watch 6910
Net zoals bij veel andere smartwatches en fitnesstrackers is het altijd de vraag hoe accuraat ze zijn. We vergelijken de resultaten graag met andere modellen en met meetresultaten van diverse fitnessapparaten. Daaruit blijkt dat de Hama Fit Watch 6910 nogal gretig is in het verschaffen van een positief beeld. In vergelijking met bijvoorbeeld de crosstrainer waar we geregeld op staan, hebben we na een half uur bewegen volgens de smartwatch meer calorieën verbruikt dan dat de crosstrainer aangeeft. Toegegeven: de trainer checkt niet constant de hartslag, maar een verschil van 100 calorieën is behoorlijk wat.
De metingen op het gebied van hartslag, de actieve momenten en hoe lang je met die actieve momenten bezig bent, lijken wel accuraat te zijn. De hoeveelheid stappen die je neemt ook, maar hier kan een enigszins vertekend beeld ontstaan. Want de Hama Fit Watch 6910 meet niet per se de stappen die je zet, maar de bewegingen die je met je arm maakt. Tijdens het testen van de smartwatch waren we ook druk in de weer met een ritmespel dat we testten voor PlayStation VR2. En al die bewegingen hebben voor zo’n tweeduizend verder onverklaarbare stappen gezorgd.
Het is niet zo dat je niet actief bent, maar op de bank zitten terwijl je met je armen zwaait om op virtuele drums te rammen is wat anders dan rondlopen, wandelen of hardlopen. Mocht je dat verder niet van plan zijn, dan voorzien we geen problemen in het dagelijkse gebruik. Als je maar onthoudt dat zoiets als gemaakte stappen en actieve minuten bij benadering gemeten geworden. Daarmee is de Hama Fit Watch 6910 minder accuraat dan bijvoorbeeld de producten van Fitbit, Samsung of Garmin, maar daar is de prijs dan ook naar. In dit geval is het een beetje geven en nemen.
Hama Fit Watch 6910 – conclusie
Natuurlijk heb je ook zeer accurate fitnesstrackers van onder de 100 euro, die allemaal zo hun voor- en nadelen hebben. Maar aangezien de Hama Fit Watch 6910 een smartwatch is, valt die dus in een andere categorie. Echter, gezien het gebruik van het product is een vergelijking wel weer op z’n plaats. Ben je op zoek naar een accurate fitnesstracker die precies meet en weet wat je doet, dan kun je beter verder kijken. Maar zoek je een basale smartwatch die een ondersteunende rol kan spelen en je globaal kan vertellen hoe actief je bent, dan voldoet dit product aan die basale eisen.
Het enige waar we dan nog mee zitten is de prijs. 129 euro is net even te duur voor wat je ervoor krijgt, zo op het eerste gezicht. Maar de Hama Fit Watch 6910 is ook waterdicht, waardoor je er prima mee kunt zwemmen, bijvoorbeeld. En dat kan dan weer niet met elke fitnesstracker van dezelfde prijs. Combineer dat met het draagcomfort, het gebrek aan overbodige functies (die je niet gebruikt, maar waar je wel voor betaalt) en de overige metingen die wel accuraat lijken te zijn, en je houdt een smartwatch over die schittert in eenvoud.