AI-chatbot helpt je zoeken in Bing: dit moet je weten

© Thitichaya - stock.adobe.com

AI-chatbot helpt je zoeken in Bing: dit moet je weten

Geplaatst: 11 maart 2023 - 13:03

Aangepast: 26 april 2023 - 05:32

Justin Doornekamp

Microsoft heeft begin februari een nieuwe versie van zijn zoekmachine Bing aangekondigd, die gebruikmaakt van grofweg dezelfde technologie als chatbot ChatGPT. Wat moet je weten over deze AI-chatbot in Bing?

🔎 In dit artikel lees je: Wat er nieuw is aan Bing | Waarom er kritiek is op AI-zoekmachines | Hoe je het nieuwe Bing gebruikt | Hoe je straks als een van de eersten echt met het nieuwe Bing aan de slag kunt

Meer lezen? Google, Microsoft en ChatGPT: de AI-strijd barst los

Microsoft heeft grootse plannen voor kunstmatige intelligentie. Niet alleen Bing krijgt door AI een steuntje in de rug, maar ook de Edge-browser. De technologie moet de manier waarop je online zoekt naar informatie compleet veranderen, zo stelt Microsoft.

Dit is er nieuw aan Bing

Bing zal door kunstmatige intelligentie op verschillende manieren veranderen. Zo moet het in de eerste instantie een handige aanvulling zijn op je bestaande zoekopdrachten. In een voorbeeld dat Microsoft gaf, zoek je bijvoorbeeld op de meest iconische kunstenaars van Mexico. Naast de zoekresultaten zie je aanvullingen waarvan Bing denkt dat je die informatie ook wilt weten. In één oogopslag zie je hierdoor om welke kunstenaars het gaat en welke kunstwerken zij hebben gemaakt, nog voordat je ook maar hebt doorgeklikt naar een andere website. Bing controleert tegelijk of de geraadpleegde bronnen op het internet daadwerkelijk betrouwbaar zijn en stelt op basis daarvan één antwoord op je vraag samen.

In een ander voorbeeld kun je direct met de chatbot van Bing praten. Je kunt de zoekmachine dan vragen stellen, waarna de chatbot net als bij ChatGPT naar antwoorden zoekt.

Microsoft liet in een presentatie zien dat je Bing in het vervolg kan gebruiken om bijvoorbeeld een heel reisplan op te zetten. Zoek op Maak een reisplan voor een vijfdaagse trip naar Mexico City en de chatbot van Bing stelt zonder moeite zo’n plan voor je op, inclusief handige linkjes voor meer informatie. Of vraag Bing naar welke plekken die op vliegafstand van drie uur liggen vanaf Londen Heathrow je kunt gaan in de maand september. Bing zoekt dan niet alleen op bestemmingen die binnen de drie uur liggen, maar maakt ook de koppeling met bijvoorbeeld de weersomstandigheden op die plek in september. In sommige gevallen schotelt Bing je ook wat vervolgvragen voor die interessant zijn voor je zoekopdracht, waardoor je je verder kunt verdiepen in het onderwerp dat je bezighoudt. Vraag je naar oefeningen voor je arm- een beenspieren, dan kan een vervolgvraag bijvoorbeeld zijn of Bing je kan laten zien hoe je die oefeningen moet doen of wat de voordelen van push-ups zijn.

Goed om te weten: je kunt tot 1.000 tekens gebruiken voor je zoekopdracht.

AI-chatbot helpt je zoeken in Bing: dit moet je weten-25733341

Je kunt Bing een uitgebreid reisplan laten maken. Voor alle afbeeldingen geldt: klik erop voor een grotere weergave.

Kritiek op AI-zoekmachines

Het nieuwe Bing werkt nog niet altijd even goed. Zo heeft Microsoft al toegegeven dat er nog veel misgaat. Diverse media, waaronder The Independent, schrijven dat de chatbot gebruikers kan beledigen, regelmatig liegt en zelf volledig van slag kan raken. Microsoft stelt dat bij chatsessies met vijftien of meer vragen het AI-model inderdaad in de war raakt.

Google gebruikt al jaren kunstmatige intelligentie om gebruikers te beste zoekresultaten voor te schotelen, maar dat gaat ook regelmatig mis. Bij de zoekopdracht ik heb een beroerte gehad, wat moet ik doen? gaf Google bijvoorbeeld het advies om de betreffende persoon vast te houden om de bewegingen te stoppen. Dit is juist het tegenovergestelde van wat je in dit geval zou moeten doen.

Experts blijven daarom kritisch over kunstmatige intelligentie in chatbots zoals die van Bing. Ook vrezen experts dat AI-zoekmachines het ecosysteem van het web uit balans kunnen brengen. Bing schraapt informatie van websites en bundelt de resultaten in één overzicht, zonder dat je nog hoeft door te klikken naar de bron van die informatie. Dat is handig, maar neemt tegelijk ook een groot deel van de inkomsten voor die websites weg. Het zijn juist deze inkomsten die zo belangrijk zijn om websites draaiende te houden.

Zo gebruik je het nieuwe Bing

Microsoft heeft de nieuwe versie van Bing nog niet officieel gelanceerd, maar je kunt er wel alvast (beperkt) mee aan de slag via deze webpagina. Je kunt dan op enkele standaardvragen klikken om te zien op welke manier kunstmatige intelligentie een aanvulling kan zijn op je zoekresultaten. Het is nog niet mogelijk om zelf aanvullende vragen te stellen en iedere keer als je op dezelfde standaardvragen klikt, krijg je ook dezelfde antwoorden. Dit moet bij de officiële lancering van Bing niet langer het geval zijn.

Voorbeeldvragen van Bing AI

Op dit moment kun je alleen nog een antwoord krijgen op een aantal standaardvragen.

Helemaal enthousiast? Schrijf je in op de wachtlijst

Wil je de eerste zijn om de nieuwe Bing volledig te gebruiken, dan kun je jezelf op een wachtlijst zetten. Meestal krijg je na een paar dagen toegang. Microsoft zegt dat je voorrang krijgt als je inlogt met een Microsoft-account en op een Windows-pc of laptop werkt. Het nieuwe Bing werkt vooralsnog alleen via de Edge-browser op je Windows-pc of een Mac en via de Bing-app op je telefoon. Microsoft zal Bing vermoedelijk over een paar weken voor iedereen beschikbaar maken.

AI-chatbot helpt je zoeken in Bing: dit moet je weten-25733345

Wil je straks het nieuwe Bing als een van de eersten gebruiken, dan kun je je op de wachtlijst laten zetten.

0

Powered by

logo

Lees ook: Dit is Google Bard, de tegenhanger van ChatGPT

Windows-pc nodig?

Bekijk het aanbod

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten