© CIDimport

App maken voor Android en iOS

Geplaatst: 28 maart 2013 - 11:40

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:14

Redactie ID.nl

Altijd al een eigen app willen maken, maar geen zin in ingewikkeld programmeerwerk of dure software? Met de online dienst iBuildapp is het niet alleen gratis, maar ook heel simpel. Leuk om eens op een regenachtige herfstmiddag mee aan de slag te gaan!

App maken voor Android en iOS-16258520

© CIDimport

Op zichzelf is het maken van een eigen applicatie een ingewikkeld klus die behoort tot het domein van de programmeur, maar met iBuildapp kunt u zelf ook een heel eind komen. iBuildapp (ibuildapp.com/) is een website waarmee u eenvoudige apps in elkaar kunt zetten. Het is mogelijk content toe te voegen, zoals foto's of filmpjes, en tot op zekere hoogte de uitstraling van de app te bepalen. Ook kan de zelfgemaakte app uitgerust worden  met eenvoudige functies, zoals rss, video streaming en maps. Er kan een app gemaakt worden voor Android- en iOS-telefoons en de iPad. Verder is er de mogelijkheid om een html5-webapp mee te bouwen die via de mobiele browser kan worden benaderd. iBuildapp is in principe gratis, maar bedenk daarbij wel dat gratis hier wordt opgeofferd aan reclame die in de apps verschijnt. Door een abonnement te nemen kunt u die reclame afkopen. Verder zijn er kosten verbonden aan het plaatsen van een applicatie in de Apple App Store (299 dollar). Plaatsing in Google Play is wel gratis. Overigens kunt u wel een ongelimiteerde hoeveelheid apps maken.

Van start!

Er hoeft niets gedownload te worden om met iBuildapp aan de slag te gaan. U begint met het aanmaken van een account op de website van iBuildapp. Aanmelden is een eenvoudige zaak en kan ook door aan te melden met een Facebook-account. Na de aanmelding komt u terecht in het hoofdscherm van uw account, waar u een overzicht krijgt van de mogelijkheden. Bij My template kunt u bijvoorbeeld een nieuwe vormgeving voor een app maken en onder My module kunt u zelfgemaakte toepassingen uploaden.

Wij zijn op dit punt echter geïnteresseerd in het maken van een hele nieuwe app en die optie vindt u onder My Apps. Bij het maken van een app zal u gevraagd worden wat voor soort app u wilt maken: een native applicatie voor iPhone of Android, een native app voor de iPad of een webapplicatie op basis van html5. Een native app verschilt van een webapp, doordat ze specifiek is toegesneden op een bepaald besturingssysteem. Een native app voor Android werkt dus niet op een telefoon met Windows, maar daar staat weer tegenover dat de app vaak sneller is en beter gebruiktmaakt van de mogelijkheden van een toestel. In dit voorbeeld maken we een app voor een Android-toestel, maar de verschillende stappen zijn klein. Kies Create new app onder Native apps en ga verder.

 

App maken voor Android en iOS-16258523

© CIDimport

Maak een eigen template

U komt nu in een scherm waarbij u een template (een sjabloon) kunt kiezen in de Template Marketplace. De template bepaalt de vormgeving van de app (waar de knoppen zitten en hoe de app eruit ziet). Er zijn veel templates beschikbaar en veel zijn er gemaakt door andere gebruikers van iBuildapp. De meeste templates zijn gratis, maar voor sommigen dient aan die gebruikers betaald te worden. Als u dus erg artistiek bent kunt u misschien nog rijk worden met iBuildapp, hoewel die kans met een bedrag van ongeveer 1,50 euro per template klein is.

Om een eigen template te maken klikt u op de optie Create own template en geeft u uw eigen template een naam. U komt nu in een scherm waarmee u zelf de vormgeving kunt bepalen. In het midden van het scherm staat een plaatje van een afbeelding van een telefoon. In het linker schermdeel vindt u een User Interface Library, vanwaar u de knoppen, afbeeldingen en labels in de telefoon kunt slepen. De belangrijkste optie in de UI Library is het Menu waarmee u de menubalk van uw app kunt inrichten. U krijgt de keuze uit een aantal pictogrammen, zoals een winkelwagen of een huis. Wat  er achter de knoppen valt, kan in een later stadium worden aangepast. Het publiceren van een template in de Template Marketplace kan overigens buiten de app-creator in het hoofdmenu van uw account. Kies My Templates en u zult zien dat er een nieuwe template is opgedoken. Met Publish kunt u ervoor kiezen om de app zichtbaar te maken in de marketplace.

 

App maken voor Android en iOS-16258527

© CIDimport

Content plaatsen

Nu u de template gemaakt hebt is het tijd om door te klikken naar het volgende scherm. Hier kunt u bepalen welke functies en content er achter de knoppen zitten. Ook kunt u hier nog het een en ander customizen (naar eigen smaak aanpassen), zoals Edit background, Edit logo image en Edit text. Het idee is dat u stapsgewijs uw eigen app invulling geeft. Stap 1 t/m 3 richten zich onder andere op de achtergrond en de teksten en spreken eigenlijk voor zich. Stap 4 richt zich op het inrichten van de navigatie. Heeft de door u gekozen template bijvoorbeeld te veel knoppen dan kunt u die hier verwijderen. Let op: u kunt hier geen extra knoppen invoegen.

Stap 5 (manage content) is echter het belangrijkst. Selecteer de eerste pagina achter een van de knoppen die u wenst invulling te geven bij Current page. U krijgt vervolgens de opties Page type en Page title. Met Page type bepaalt u wat voor functie u achter de pagina wilt hangen. Standaard maakt u een 'platte' html-pagina waar u enkel tekst kunt lezen, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk een rss-lezer achter de knop te plaatsen, een link naar Facebook of Twitter of een QR-code scanner. Het is ook mogelijk om video, beeld en audio in te laden, waarbij u ervoor kunt kiezen content op de app op te slaan of gebruik te maken van een externe website. Zo is het voor afbeeldingen bijvoorbeeld mogelijk een verbinding te leggen met Picasa of Flickr, maar u kunt ook een foto inladen. Er is een vrij goede uitleg bij iedere functie bijgevoegd. Bovendien kunt u door middel van de Preview-optie bekijken hoe uw app eruit gaat zien. U kunt dus naar hartenlust experimenteren.

Publiceren

Hebt u dat allemaal gedaan, dan kunt u de app afmaken en publiceren in Google Play (of de App Store van Apple). Ga naar het tabblad App Settings en kies bij Target mobile platfom voor welk platforum uw app bedoeld is (Android, iPhone of allebei). U kunt daar ook een Time format kiezen (gebruikt u 24 uur of 12 uur om de tijd aan te duiden). In het volgende tabblad, App Info, kunt u een beschrijving geven van uw app. Deze beschrijving zal in de appwinkel van uw keuze gebruikt worden. Het laatste tabblad (App publishing) helpt u bij het publiceren van de app. Volg daarbij de verschillende beschreven stappen. Genereer een MD5-certificaat en  een Maps API key.

Nieuwe content?

Sommige applicaties kunnen om de zoveel tijd weer nieuwe content bevatten. iBuildapp heeft middelen om dat bij gebruikers onder de aandacht te brengen. Zo kunt u ervoor kiezen om push notificaties te verzenden. Dit houdt in dat de gebruiker een push bericht krijgt, wanneer de applicatie iets belangrijks te melden heeft. Ga naar het tabbblad Notifications, kies in de tickbox het platform dat u wenst te gebruiken (in ons geval Android) en klik op de optie Configure. Maak een nieuw Google API-project aan en klik door de schermen tot u bij een lijst met services bent. Zet de optie Google Cloud Messaging for Android aan en accepteer de voorwaarden. U kunt ook berichten verzenden op basis van een gps-locatie (hoewel dat ook wel storend kan zijn en averechts kan werken). Ga naar de optie Gps Notifications en voer een locatie in en een berichtje onder Add Gps Notification. Mensen krijgen nu een bericht wanneer ze bij die locatie in de buurt komen.

Tekst: Bram Semeijn

 

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 23, jaargang 2012

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000