Al je foto's digitaliseren met Google Fotoscan
Slingeren je oude foto’s overal rond? Of heb je ze jaren geleden netjes in albums geplakt? De kwaliteit van die prints daalt elk jaar, dus het is tijd om ze eens te digitaliseren. Met Fotoscan – een nieuwe app van Google – kan dat erg snel en eenvoudig.
Tip 01: Installeren
Google Fotoscan is gratis en is beschikbaar voor Android en iOS. Wanneer je Fotoscan voor het eerst opent, krijg je een kort introductiefilmpje over de werking. Registreren of inloggen is niet nodig, het volstaat om op Scannen starten te tikken.
Tip 02: Aan de slag
Nadat je het introfilmpje bekeken hebt en Google Fotoscan toestemming hebt gegeven om foto’s op te slaan op je apparaat, kun je aan de slag. Houd je camera – in landschap- of portretmodus – boven een oude foto (dat mag los zijn, maar ook in een album) en maak een foto. Zorg dat je wat ruimte om de foto heen neemt, de randen worden later toch automatisch weggesneden. Van eventuele schittering van lampen of buitenlicht, hoef je je niets aan te trekken. Nadat je de foto gemaakt hebt, vraagt de app je om naar de vier cirkels te bewegen met je toestel. Dat is om de hoeken van je foto te ontdekken. Het is belangrijk om je smartphone naar de cirkels toe te bewegen terwijl je toestel recht blijft. Als je het apparaat kantelt, bestaat de kans dat je resultaten minder goed zijn. Na de vierde cirkel wordt de foto verwerkt. Je hoeft daar niet op te wachten. Je kunt onmiddellijk aan de slag met de volgende foto.
©PXimport
Tip 03: Beste resultaat
Nagenoeg alles gebeurt automatisch via Fotoscan. Toch kun je de resultaten verbeteren als je rekening houdt met enkele eenvoudige tips.
- Om het juiste perspectief te hebben, is het bijvoorbeeld belangrijk dat je foto plat ligt. Leg je album of losse foto dus liever op een tafel dan op je schoot.
- Een contrasterende achtergrond is ideaal om Fotoscan te helpen de randen te detecteren.
- Zitten de foto’s in een album met plastic insteekhoezen? Haal de foto er dan uit voor het beste resultaat.
- Heb je toch nog last van schittering door andere lichtbronnen? Gebruik dan de flitser om betere scans te maken. Hiervoor tik je simpelweg op het icoontje links onderaan in de hoek.
- Ook met een flitser last van weerkaatsingen? Scan de foto dan op een plaats met minder licht, bijvoorbeeld verder verwijderd van een raam of niet net onder een lamp.
- Ingelijste foto’s met beschermglas scan je het best zonder flitser.
- De kwaliteit van de scan is uiteraard ook afhankelijk van de kwaliteit van de camera op je smartphone.
In amper enkele minuten kun je tientallen foto’s scannen, opslaan, bewerken en delen
-
Tip 04: Bijsnijden
Je kunt één foto scannen of alle plaatjes uit een album achter elkaar fotograferen. Zodra je op een miniatuurfoto uiterst rechtsonder in beeld tikt, krijg je een overzicht van de gescande foto’s. Merk je dat Fotoscan de hoeken toch niet helemaal goed herkend heeft, dan kun je de afbeelding handmatig bijsnijden. Tik op de foto en kies Hoeken aanpassen. Vervolgens kun je elke hoek apart verplaatsen. Tik op Gereed als je tevreden bent met het resultaat. In dit venster kun je de foto desgewenst ook Draaien of Verwijderen. Met één druk op de Alles opslaan-knop in Fotoscan, belanden de afbeeldingen in je filmrol (iPhone) of in Google Foto’s.
©PXimport
Tip 05: Google Foto’s
Google Fotoscan is ontzettend handig om snel tientallen of honderden foto’s te scannen. In combinatie met Google Foto’s – een andere populaire app van dezelfde techreus – kun je de afbeeldingen veilig opslaan en daarna ook doorzoeken. Deze aparte app staat standaard op alle Android-toestellen. iOS-gebruikers kunnen Google Foto’s gratis downloaden in de App Store. In tegenstelling tot Fotoscan, moet je bij Google Foto’s wel inloggen met een Google-account om de toepassing te gebruiken. Handig is dat je rechtstreeks vanuit Fotoscan kunt doorklikken naar Google Foto’s.
Wat standaardbewerkingen loslaten op je foto’s, kan na het inscannen weleens van pas komen
-
Tip 06: Foto’s bewerken
©PXimport
Google Foto’s is ontzettend handig als back-up. De tool laat je immers toe om gratis en onbeperkt afbeeldingen in hoge resolutie op te slaan in de cloud. Daarnaast is het ook mogelijk om wat bewerkingen op je foto’s los te laten, en dat kan na het inscannen nog weleens van pas komen. Hiervoor tik je simpelweg op een gescande foto en vervolgens tik je op het potloodje onderaan in beeld. Als je helemaal niks van fotobewerking kent, kun je gebruikmaken van de automatische aanpassingen via de Auto-knop. Heb je het resultaat liever zelf in de hand? Ga dan aan de slag met de schuifbalken onder Licht, Kleur en Opvallen. Door de kleurschuifregelaar helemaal naar links te verplaatsen, zet je de foto razendsnel om naar zwart-wit. Desgewenst kun je nog een Vignet toevoegen. De knop met de sterretjes centraal onderaan laat toe om gebruik te maken van filters, en roteren of bijsnijden doe je met de knop uiterst rechtsonder. Vergeet niet om op Opslaan te tikken zodra je klaar bent.
Tip 07: Foto’s zoeken
Een troef van Google Foto’s is dat je razendsnel beelden kunt terugvinden, zonder dat je ze moet taggen. Zoek simpelweg op ‘baby’ of ‘hond’ en je krijgt alle beelden van je oogappel of viervoeter te zien. Deze zoekfunctie werkt natuurlijk niet feilloos maar over het algemeen gaat het wel goed! Foto’s die je met je smartphone hebt gemaakt, zijn zelfs op te sporen op basis van tijdstip of locatie. De zoekmogelijkheden zijn nog iets uitgebreider op de computer. Surf naar http://photos.google.com en log in met je Google-account. Hier is het zelfs mogelijk om op basis van gezichtsherkenning door je fotocollectie te gaan.
©PXimport
Tip 08: Delen
Wil je de gescande kiekjes graag delen met andere familieleden? Ook dat is erg eenvoudig via Google Foto’s. Tik rechtsboven op de knop met de drie puntjes en kies Foto’s selecteren. Selecteer alle foto’s die je wilt delen en tik daarna op de deelknop. Kies een manier om de foto’s te delen – bijvoorbeeld via e-mail, een gedeelde link of WhatsApp – en volg de instructies op het scherm.