ID.nl logo
Gratis al je foto's online opslaan en bewerken met Google Foto's
© PXimport
Huis

Gratis al je foto's online opslaan en bewerken met Google Foto's

Vorige zomer bracht Google zijn nieuwe fotodienst uit: Google Foto's. Hiermee kun je al je foto's online in de cloud opslaan en oproepen vanaf je computer of smartphone. Het mooie is dat je gratis onbeperkte schijfruimte tot je beschikking hebt en simpel foto's kunt bewerken.

Google Foto's is veel meer dan alleen een online harde schijf waar je je foto's op kunt opslaan. De app biedt je een totaalpakket voor al je foto's die je met je iPhone, iPad of een ander apparaat maakt. Je kunt automatisch je gemaakte foto's naar Google Foto's uploaden en bewerkingen uitvoeren op foto's zoals je dit misschien kent van je documenten en spreadsheets op Google Drive. Leuk is bovendien de Assistent, een hulp die automatisch foto's om kan toveren in animaties of video's. Effecten en filters zijn eveneens in de app aanwezig. Lees ook: Al je foto's bewerken doe je gratis met deze 20 fotoprogramma's.

Google kan je foto's ook automatisch scannen en herkennen wat of wie er op de foto's staat. Net als bij bijvoorbeeld Gmail - dat Google ook automatisch scant - kan Google volgens zijn privacy-voorwaarden deze informatie gebruiken om gepersonaliseerde reclame aan te bieden. Denk dus wel goed na of je je foto's in handen van Google wilt geven voordat je de app installeert en zorg dat je je ten allen tijde bewust bent wat je met wie deelt.

1 Installeren

Om aan de slag te gaan met Google Foto's moet je allereerst de app uit de App Store downloaden. Als je al een Google-account op je iPhone hebt ingesteld, bijvoorbeeld omdat er mail van Gmail op je iPhone binnenkomt, zie je je accountgegevens al staan. Is dit niet het geval, log dan in met je Google-accountgegevens. Heb je nog geen Google-account, dan kun je deze aanmaken. Standaard staat de schuif achter Back-up en synchronisatie aan, dit betekent dat een foto automatisch naar de Google-cloud wordt geüpload. Dit betekent dat een eventueel spannend kiekje dus ook meteen online staat. Weliswaar alleen voor jou in te zien, maar denk hier wel even aan! Als je wilt dat je iPhone ook foto's naar de cloud uploadt als je op een 3G- of 4G-verbinding zit, schakel dan de schuif achter Mobiele gegevens gebruiken om back-up te maken in. Doe dit alleen als je een ruime databundel hebt! Alle foto's die al in je filmrol staan, worden overigens ook naar Google Foto's gekopieerd. Je kunt hier je foto's via een computer benaderen.

Google Foto's

Score 4,5 sterren

Prijs Gratis

Omvang 53,1 MB

2 Gratis of betalen?

In het volgende scherm bepaal je in welke kwaliteit je foto's worden opgeslagen. Kies je voor Hoge kwaliteit, dan worden foto's niet in de maximale kwaliteit en originele resolutie naar de dienst geüpload. Het voordeel is dat deze optie gratis is en je onbeperkte schijfruimte tot je beschikking hebt. Kies je voor Origineel, dan heb je hiervoor 15 gigabyte tot je beschikking, je moet deze ruimte echter wel delen met andere diensten van Google, zoals Gmail en Google Drive. 100 GB extra kost overigens maar twee dollar per maand. Onder 'hoge kwaliteit' verstaat Google overigens alles onder de 16 megapixel en dat is voor normaal gebruik meer dan genoeg.

3 Foto's bewerken

Google Foto's ziet er in eerste instantie bijna net zo uit als je filmrol, maar de bediening is eigenlijk een stuk prettiger. Knijp en beweeg om in- en uit te zoomen op je fotocollectie en veeg van links naar rechts om de verschillende pagina's van de app te zien. Om meerdere foto's te selecteren, houd je je vinger op een foto en veeg je naar de laatste foto van je selectie. Wil je een foto bewerken, tik er dan op en tik vervolgens op het potloodje. De optie Automatisch optimaliseert de kleuren van je foto's automatisch, maar als je zelf aan de slag wilt, kun je voor één van de andere opties gaan. De middelste knop geeft toegang tot de filters.

©PXimport

De app heeft ook een paar ingebouwde filters aan boord.

4 Zoeken

Tik op het vergrootglas rechts onderin om toegang te krijgen tot de zoekfunctie van Google Foto's. Typ in het zoekvenster bijvoorbeeld kat in en de app laat je alle foto's zien waarop een kat is afgebeeld. Dit werkt vrij goed: van de acht kattenfoto's in onze filmrol mist Google er maar twee. Als je de app net hebt geconfigureerd, heeft Google nog niet alle foto's verwerkt en kun je nog niet zoeken. Als je wilt weten hoe lang het uploaden nog duurt, veeg dan tot je bij de pagina Assistent uitkomt. Bovenaan zie je hoeveel foto's nog moeten worden geüpload.

©PXimport

Een beetje beangstigend, maar wel gaaf. Google weet zelfs wat erop je foto's staat.

5 Verhalen

Veeg naar links om op de pagina met je verzamelingen te komen. Verzamelingen kunnen albums zijn, maar ook verhalen of video's. Een verhaal is een soort digitaal fotoboekje, tik op de verzamelingenpagina op het plusje en kies voor Verhaal. Selecteer minimaal vijf foto's of video's en tik op Maken. De app verzint zelf een titel gebaseerd op locatie-informatie van je foto's en video's en geeft deze in een mooi vormgegeven slideshow weer. Wijzig de titel door op het potloodje te tikken en voeg beschrijvingen aan foto's en video's toe door op het driehoekje onderin te tikken. Bovenin kun je op de deel-knop tikken en je verhaal delen via de bekende kanalen.

©PXimport

Verhalen zijn een mooie manier om je foto's en video's te presenteren.

6 Animaties en collages

Op dezelfde manier kun je ook een animatie maken, beter bekend als een 'animated gif'. Tik bij Verzamelingen op het plusje en kies voor Animatie. Selecteer ten minste twee foto's en tik op Maken. De app speelt nu de foto's achter elkaar af. Naast een animatie vind je op de verzamelingenpagina ook de optie om een collage te maken. Het principe is hetzelfde, selecteer een paar foto's en de app maakt een mooie collage van je foto's. Hier kun je overigens nog op het potloodje tikken om de volgorde te wijzigen of effecten toe te voegen. Vergeet niet om na het maken van een animatie of collage op de drie bolletjes en vervolgens op Toevoegen aan album te tikken, anders wordt je creatie niet opgeslagen.

7 Assistent

De assistent is een verzamelplek voor allerlei functies. Je kunt hier zien of al je foto's zijn gekopieerd naar de cloud en door op het plusje te tikken, kun je bijvoorbeeld een nieuw album aanmaken. Ook verhalen, animaties en collages zijn vanaf deze plek te creëren. Leuk is ook de optie Film, tik erop en selecteer maximaal vijftig foto's of video's. Deze optie is bijna hetzelfde als de verhaal-functie, maar je film is nu middels een afspeelknop te starten. Tik je op het icoontje linksonder, dan kun je een filter op je video toepassen.

Het meest rechter icoontje brengt je naar de tijdlijn, waar je de volgorde kunt bewerken. Houd hiervoor je vinger op een foto en beweeg deze naar links of rechts. De laatste optie is het muzieknootje. Kies één van de muziektracks die standaard in de app zitten. Als je wilt dat de originele audio uit video's ook behouden blijft, selecteer dan de optie Originele audio uit video's opnemen. De assistent kan ook automatisch bewerkingen voorstellen. Als je de burst-functie van je iPhone hebt gebruikt om een paar foto's achter elkaar te schieten, zal je deze foto's in de assistent zien staan. Tik erop en de app maakt er meteen een geanimeerde gif van. Vind je deze geslaagd, tik dan op Opslaan.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare Chromebooks tot 400 euro
© Google
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare Chromebooks tot 400 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Zoek je een betaalbare Chromebook voor thuis, onderweg of school? We hebben een aantal mooie modellen voor je gevonden.

Disclaimer Op het moment van schrijven waren de besproken Chromebooks bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 400 euro. Deze prijzen kunnen echter schommelen.

Acer Chromebook Plus 515 CB515-2H-32UH - 15,6 inch

Deze Acer Chromebook Plus is een krachtige en moderne machine voor wie graag efficiënt werkt in de cloud. Dankzij de Intel Core i3-processor en 8 GB RAM draait ChromeOS soepel, zelfs bij multitasking. Het 15,6-inch Full HD-scherm zorgt voor prettig werken en heldere beeldkwaliteit – ideaal voor zowel werk als ontspanning. De opslagcapaciteit van 128 GB eMMC biedt voldoende ruimte voor offline documenten en apps. Met 2 usb-c-poorten, een usb-a-poort en een HDMI-aansluiting is hij bovendien erg flexibel in gebruik. De batterij gaat moeiteloos een hele dag mee.

ASUS Chromebook Flip CX1500FKA-E80049 - 15,6 inch

Deze ASUS Chromebook Flip is een veelzijdig 2-in-1 apparaat met een 15,6-inch touchscreen dat volledig omklapt kan worden. Ideaal voor wie graag afwisselt tussen laptop- en tabletmodus. Uitgerust met een Intel Celeron N4500-processor en 4 GB RAM is dit toestel geschikt voor standaard werkzaamheden zoals tekstverwerking, browsen en videobellen. De 64 GB eMMC-opslag is beperkt, maar volstaat voor lichte gebruikers dankzij cloudintegratie met Google Drive. De behuizing voelt degelijk aan en het scherm is verrassend helder voor deze prijsklasse.

ASUS Chromebook Plus CX3402CBA-PQ0054 - 14 inch

De ASUS Chromebook Plus CX34 is een compact, krachtig werkpaardje voor studenten en professionals die veel onderweg zijn. Hij is uitgerust met een Intel Core i3-processor, 8 GB RAM en 128 GB ssd-opslag, waardoor hij razendsnel opstart en soepel werkt. Het 14-inch Full HD-scherm is helder en geschikt voor videobellen of documentbewerking. De accuduur ligt rond de 10 uur.

HP Chromebook 14a-nf0050nd - 14 inch

Deze Chromebook van HP is betaalbaar maar verrassend compleet. Met een 14-inch scherm, een degelijke Celeron N4120-processor en 4 GB werkgeheugen is hij geschikt voor dagelijkse taken zoals e-mail, YouTube of schoolwerk. De opslag van 128 GB is ruim genoeg voor lokaal gebruik, en natuurlijk integreert hij naadloos met Google Drive. De Chromebook is licht, stil en start in enkele seconden op. De batterij houdt het een werkdag vol.

Lenovo IdeaPad 3 Chromebook - 15,6 inch

De Lenovo IdeaPad 3 Chromebook combineert goede specificaties met een lage prijs. Met een 15,6-inch Full HD-scherm, 8 GB RAM en 128 GB opslag biedt hij veel waar voor zijn geld. Hij is perfect voor multitasking en videostreaming. ChromeOS draait soepel, mede dankzij de krachtige Intel Pentium Silver-processor. De stevige kunststof behuizing voelt robuust aan, en het toetsenbord is prettig in gebruik. De accuduur is meer dan voldoende voor een dag werken.

▼ Volgende artikel
OPPO lanceert de A5 Pro 5G: betaalbare smartphone die tegen een stootje kan
© OPPO
Huis

OPPO lanceert de A5 Pro 5G: betaalbare smartphone die tegen een stootje kan

OPPO voegt vanaf 11 april een nieuw model toe aan de A-serie: de A5 Pro 5G. Voor 279 euro krijg je een toestel dat zich onderscheidt door zijn stevige ontwerp, betrouwbare verbinding en verrassend complete functieset. Daarmee richt OPPO zich op mensen die vaak onderweg zijn, buiten werken of gewoon behoefte hebben aan een robuuste smartphone die tegen een stootje kan.

Water- en stofbestendigheid op drie niveaus

Wat meteen opvalt, is de uitgebreide bescherming tegen invloeden van buitenaf. De A5 Pro 5G is IP69-gecertificeerd (bestand tegen krachtige waterstralen onder hoge druk en temperatuur), maar ook IP68 (waterdicht bij onderdompeling) en IP66 (bestand tegen krachtige waterstralen) zijn van toepassing. Deze combinatie is zeldzaam in deze prijsklasse en maakt het toestel geschikt voor situaties waarin vocht, vuil of stof een rol spelen. Dankzij OPPO's Splash Touch werkt het scherm bovendien ook als het nat of vettig is.

Stevig maar slank

De A5 Pro 5G heeft een metalen frame, dubbel gehard glas en interne bescherming tegen schokken. Toch is het toestel compact gebleven: 7,76 mm dun en 194 gram licht. Er zijn twee afwerkingen: een matte variant in Black Brown en een versie met veganistisch leer in Olive Green. Deze laatste uitvoering is iets groter en zwaarder, maar dan hebben we het nog over niet meer dan 7,86 mm en 196 gram.

©OPPO

Altijd bereik

Met AI LinkBoost 2.0 en BeaconLink zorgt OPPO voor een stabiele verbinding, zelfs op plekken waar het signaal van het mobiele netwerk zwak is, bijvoorbeeld in liften of drukke winkelcentra. BeaconLink maakt één-op-één gesprekken via bluetooth mogelijk, tot 205 meter in open terrein. Outdoor Mode past het netwerk- en energiebeheer aan op buitengebruik en verlengt bijvoorbeeld de schermtijd.

Klaar voor multitasking en gaming

De smartphone draait op de MediaTek Dimensity 6300-chipset, met 8 GB RAM en 256 GB opslag. Via OPPO's RAM Expansion kan het werkgeheugen virtueel worden verdubbeld. Voor gamers is er AI GameBoost en een koelsysteem met grafiet en thermische gel. Het scherm heeft een piekhelderheid van 1000 nits en het geluid kan via Ultra Volume Mode tot 300% worden versterkt.

©OPPO

Camera's en slimme fotofuncties

De hoofdcamera heeft 50 MP, aangevuld met een portret- en een selfiecamera. Nieuw in deze prijsklasse is de AI Livephoto-functie, die ook momenten vlak voor en na de klik vastlegt. Met onder meer AI Reflectieverwijdering en AI Eraser 2.0 zijn foto's eenvoudig bij te werken. Zelfs onderwaterfoto's zijn mogelijk.

Accu die meekan

De 5.800 mAh batterij gaat lang mee en ondersteunt 45W snelladen. In 19 minuten zit je alweer op 30%, wat handig is bij intensief gebruik onderweg.

Beschikbaarheid

De A5 Pro 5G is vanaf 11 april beschikbaar via de OPPO e-store en andere kanalen. Het toestel kost 279 euro en is verkrijgbaar in de kleuren Black Brown en Olive Green. De A5 Pro 5G komt met 8 GB RAM en 256 GB ROM.

Bekijk OPPO-smartphones op Kieskeurig.nl ⮯