ID.nl logo
10 online muziekdiensten getest
© PXimport
Huis

10 online muziekdiensten getest

Gedurende de 10 jaar dat Spotify in Nederland actief is, heeft de Zweedse dienst met heel wat concurrentie te maken gehad. Toch kregen grootmachten als Apple, Amazon en Google de Scandinavische pioniers er vooralsnog niet onder. Sterker nog, Spotify was vorig jaar de eerste muziekdienst die de magische grens van honderd miljoen betalende gebruikers passeerde. Volgens de laatste kwartaalcijfers zijn dat er inmiddels zelfs 138 miljoen! Ondanks de grote populariteit zijn er ook kritische geluiden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de audiokwaliteit? We testen naast Spotify negen andere online muziekdiensten en vertellen je bij welke partij je als luisteraar momenteel het beste af bent.

Tegenwoordig kun je als muziekliefhebber bijna niet meer om een betaald streamingabonnement heen. Veel albums van de huidige generatie artiesten verschijnen namelijk niet eens meer op een fysieke geluidsdrager. Verder kunnen moderne smart-tv’s, draadloze luidsprekers, soundbars, receivers en netwerkspelers prima overweg met de weergave van online muziek. Voor individuele luistersessies heb je alleen een smartphone of tablet met een (draadloze) hoofdtelefoon nodig.

Kortom, technische beperkingen voor het streamen van muziek zijn er niet meer. Tegen een bescheiden maandtarief liggen miljoenen nummers voor het grijpen; daar kan geen enkele cd- of platenkast tegenop. Niet vreemd dus dat de meeste muziekliefhebbers massaal kiezen voor streaming muziek. We bespreken de onderlinge verschillen van tien bekende aanbieders, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Populariteit Spotify

De enorme populariteit van Spotify laat zich eenvoudig verklaren. Het Zweedse bedrijf was nu eenmaal de eerste aanbieder die een omvangrijke catalogus via de digitale snelweg beschikbaar stelde. Gerenommeerde artiesten als Metallica, Led Zeppelin, Pink Floyd, Adele, AC/DC en The Beatles sputterden in de begindagen nog tegen, maar inmiddels beseft vrijwel iedere act dat online muziekdiensten binnen een sterk gedigitaliseerde samenleving niet meer zijn af te stoppen. Niet voor niets is het verschil in aanbod tussen online muziekdiensten inmiddels te verwaarlozen en doen artiesten aan vrijwel ieder (nieuw) streaminginitiatief mee.

Hoewel Spotify zich op het gebied van aanbod dus nog nauwelijks onderscheidt, weet het Zweedse concern zich nog altijd vrij moeiteloos als marktleider te handhaven. Een belangrijke reden hiervoor is dat de dienst voortdurend in ontwikkeling is en door de jaren heen de gebruikerservaring sterk verbeterde. Dat gebeurde niet alleen met een brede ondersteuning van audiovisuele apparaten, maar zeker ook door de introductie van aantrekkelijke nieuwe functies. Denk bijvoorbeeld aan het offline opslaan van muziek en gepersonaliseerde afspeellijsten. Bovendien bundelt Spotify ook geregeld de krachten met diverse elektronicafabrikanten en telecomproviders om extra abonnementen te verkopen.

Verschillende abonnementen

Gebruikers hoeven niet per se te betalen voor online muziek. Zo bestaan er van bijvoorbeeld Spotify, Deezer en YouTube Music gratis versies. Logischerwijs heeft dat wel een keerzijde, want gratis abonnementen bevatten (gesproken) reclame. Dat is nogal storend. Het volume van reclameboodschappen is vaak ook nog eens erg luid, waardoor ze extra irritant zijn. Verder missen gratis muziekdiensten handige functies, zoals nummers overslaan en afspeellijsten offline bewaren.

Spotify vroeg tien jaar geleden voor zijn Premium-versie een tientje per maand en dat is altijd zo gebleven. Andere online muziekdiensten namen dit tarief klakkeloos over. Met abonnementen voor studenten (4,99 euro) en gezinnen (14,99 euro) wist de Zweedse muziekdienst extra betalende leden aan zich te binden. Sinds kort is er onder de noemer Spotify Duo ook een abonnement voor stellen. Dit abonnement kost maandelijks 12,99 euro.

©PXimport

Gecomprimeerde streams

Om de netwerk- en serverbelasting te drukken, passen vrijwel alle muziekdiensten compressie op hun audiostreams toe. De liedjes zijn een kopje kleiner gemaakt, waardoor het voor diensten makkelijker is om ze via internet aan te bieden. Een bijkomend voordeel is dat gebruikers hun thuisnetwerk niet zo zwaar belasten. Op die manier blijft er voor overige netwerkactiviteiten voldoende capaciteit over, zoals videostreaming en online gamen.

Bij compressie wordt er informatie uit de muziekbestanden gehaald en dat leidt altijd tot een teruggang in audiokwaliteit. Gelukkig passen online muziekdiensten compressie zorgvuldig toe, waardoor je op een doorsnee hoofdtelefoon of bluetoothspeaker amper kwaliteitsverlies zult horen. Heb je thuis een zeer goed audiosysteem staan met hoogwaardige speakers? In dat geval is de kans groot dat de tekortkomingen van sterk gecomprimeerde audiostreams dan wél aan het licht komen; die hebben bijvoorbeeld weinig dynamiek, terwijl sommige ingezongen letters te fel klinken.

Lossless streams

Luister je liever niet naar gecomprimeerde audiostreams? Sommige muziekdiensten bieden een abonnement met zogeheten lossless-streams aan. Hierbij vindt er weliswaar nog altijd compressie plaats om het originele muziekbestand in te dammen, maar er worden geen audiogegevens weggegooid. Hierdoor is er vergeleken met een normale cd geen sprake van audioverlies. Drie jaar geleden waren er sterke geruchten dat Spotify een lossless-abonnement zou introduceren, maar dat is helaas nooit van de grond gekomen. Deezer, Qobuz, Primephonic en Tidal bieden hun gebruikers wel de mogelijkheid om zonder audioverlies naar muziek te luisteren.

Amazon Music Unlimited

Onder de noemer Amazon Music Prime geeft het Amerikaanse concern Prime-leden naar eigen zeggen toegang tot zo’n twee miljoen nummers. Jammer genoeg is deze catalogus niet toegankelijk met een Nederlands account. Daarnaast bestaat er ook nog Amazon Music Free. Amazon claimt dat gebruikers hiermee gratis naar bepaalde stations en afspeellijsten kunnen luisteren, maar dat blijkt helaas niet het geval. Bij ieder item dat we in de browser aanklikken, verwijst Amazon namelijk naar zijn dienst Music Unlimited. Die werkt gelukkig wel naar behoren.

Geïnteresseerden kunnen deze muziekdienst dertig dagen vrijblijvend uitproberen, al dien je hiervoor wel alvast creditcardgegevens op te geven. Een andere betaalmethode is niet mogelijk. Na activatie van het abonnement geeft de dienst nieuwe leden de gelegenheid om een app voor een pc, Mac of mobiel apparaat te downloaden. Vanzelfsprekend kun je ook liedjes vanuit de web-omgeving streamen.

Een minpunt is dat je Amazon Music Unlimited niet in het Nederlands kunt gebruiken. Het aanbod is met ruim zestig miljoen nummers in orde, al ontbreekt er wel een aantal Nederlandse artiesten. Opvallend genoeg verschijnt de discografie niet in chronologische volgorde. Hierdoor is doorklikken soms noodzakelijk om het meest recente album van een band of zanger(es) op te vragen. Via de instellingen kies je de gewenste streamingkwaliteit. Amazon biedt ook lossless-streams aan, maar deze functie werkt niet voor Nederlandse abonnees.

©PXimport

Amazon Music Unlimited

Prijs
Vanaf € 9,99 per maand
Website
http://music.amazon.com4Score40

  • Pluspunten

  • Overzichtelijke gebruikersomgeving

  • Minpunten

  • Onduidelijk accountmodel

  • Engelstalig

  • Onlogische volgorde discografie

  • Lossless-streams niet voor Nederlandse leden

Apple Music

Na Spotify heeft Apple Music wereldwijd het grootste ledenaantal. Een knappe prestatie, want deze dienst zag pas vijf jaar geleden het licht. Een belangrijke reden voor het succes is dat Apple Music standaard al op zo’n beetje ieder Apple-apparaat beschikbaar is; de muziekdienst zit namelijk in de Muziek-app verwerkt. Verder stream je net zo gemakkelijk liedjes naar Windows-pc’s (iTunes) en Android-toestellen. Tot slot werkt Apple Music ook vanuit de browser. Nieuwe leden kunnen de muziekdienst maar liefst negentig dagen zonder verdere verplichtingen uitproberen.

De lichte gebruikersomgeving oogt op elk apparaat overzichtelijk, waarbij de makers je niet meteen vermoeien met allerlei opties. Toch bevat Apple Music wel degelijk interessante snufjes, zoals het offline bewaren van muziek, aanbevelingen, videoclips en songteksten. Daarnaast heeft deze streamingaanbieder met Beats 1 zijn eigen radiostation, waarop onder meer interviews met bekende artiesten te horen zijn. Bekijk verder naar welke muziek personen uit je contactenlijst luisteren.

Voor de compressie past Apple de aac-codec op audiobestanden toe. Dit resulteert in een audiostream met een kwaliteit van 256 Kbit/s. Voor kritische luisteraars is Apples muziekdienst op papier niet de beste keuze, aangezien de meeste concurrenten een gunstigere compressie gebruiken. Het verschil in audiokwaliteit is met een doorsnee hoofdtelefoon, audiosysteem of bluetoothspeaker echter te verwaarlozen.

©PXimport

Apple Music

Prijs
Vanaf € 4,99 per maand
Website
www.apple.com/nl/apple-music8Score80

  • Pluspunten

  • 90 dagen uitproberen

  • Prettige gebruikersomgeving

  • Veel functies

  • Eigen radiostation

  • Minpunten

  • Hoge compressie

Deezer

Een jaar na Spotify opende Deezer zijn deuren in Nederland en daarmee is de Franse aanbieder inmiddels een oudgediende binnen de streamingwereld. Het internetbedrijf trekt met diverse abonnementen alles uit de kast om muziekliefhebbers zoveel mogelijk maatwerk te leveren. Wie liever geen geld uitgeeft, kan Deezer Free gebruiken. Hiermee heb je toegang tot de volledige catalogus van 56 miljoen liedjes. Houd wel rekening met een lagere audiokwaliteit van slechts 128 Kbit/s en reclameblokken. Voor een tientje per maand koop je deze beperkingen af, waarbij je nummers ook offline kunt opslaan. Net als de meeste andere aanbieders gelden er voor gezinnen en studenten aangepaste tarieven.

Naast gecomprimeerde streams biedt het bedrijf tegen een meerprijs ook muziek in lossless-kwaliteit aan. Onlangs verlaagde Deezer hiervan de prijs naar 14,99 euro per maand. Stream hiermee nummers in een audiokwaliteit van 16 bit/44.1 KHz. Dat is vergelijkbaar met de geluidskwaliteit van een reguliere cd. Deze streams klinken dan ook aanmerkelijk beter vergeleken met sterk gecomprimeerde muziek.

Gunstig is dat Deezer met nogal wat audiomerken samenwerkt, zodat de flac-streams bij een HiFi-abonnement goed uit de verf komen. Deezer HiFi werkt onder meer op audiosystemen van Bang & Olufsen, Bluesound, Harman Kardon, Onkyo, Sonos en Yamaha. Daarnaast kun je er ook met een browser of (desktop-)app mee uit de voeten. De gelikte gebruikersinterface bevat veel functies en bevalt in de praktijk uitstekend. De dienst bestookt abonnees wel met allerlei notificaties, maar die kun je uitzetten.

©PXimport

Deezer

Prijs
Vanaf € 4,99 per maand
Website
www.deezer.com9Score90

  • Pluspunten

  • Veel abonnementsopties

  • Prima audiokwaliteit bij lossless-abonnement

  • Veel functies

  • Breed aanbod podcasts

  • Gelikte vormgeving

  • Minpunten

  • Met standaardinstellingen veel notificaties

Napster

Napster stond in de jaren 90 bekend als illegaal platform waarvan je kosteloos mp3’tjes kon downloaden. Tegenwoordig is er onder dezelfde naam een Nederlandstalige online muziekdienst actief. Na een proefperiode van dertig dagen vraagt deze aanbieder 9,95 euro per maand. Meer smaken zijn er niet, dus verwacht geen aangepaste tarieven voor gezinnen en studenten.

Gebruikers kunnen de web-omgeving openen of een app op een Windows-, iOS- of Android-apparaat installeren. Een desktopapplicatie voor macOS ontbreekt. De gebruikersomgeving oogt vanwege een overdaad aan opties en aanbevelingen nogal rommelig; hierdoor duurt het even voordat Napster vertrouwd aanvoelt. Een nuttige optie is dat luisteraars de startpagina aan de hand van favoriete muziekgenres kunnen aanpassen. Helaas reageert de online muziekdienst af en toe traag.

Over het aanbod valt weinig te klagen, want de catalogus telt albums van vrijwel alle bekende artiesten uit binnen- en buitenland. Voor het streamen van muziek gebruikt Napster de aac-codec met een maximale bitrate van 320 Kbit/s. Deze muziekdienst blinkt helaas nergens in uit, dus kijk vooral naar de overige online muziekdiensten in deze test.

©PXimport

Napster

Prijs
€ 9,95 per maand
Website
http://nl.napster.com5Score50

  • Pluspunten

  • Startpagina aanpassen met muziekvoorkeuren

  • Minpunten

  • Geen studenten- of gezinsabonnement

  • Rommelige gebruikersomgeving

  • Geen macOS-app

  • Reageert soms traag

Primephonic

Klassieke muziek is bij de meeste online muziekdiensten een ondergeschoven kindje. Primephonic duikt in dit gat door uitsluitend composities uit het klassieke genre beschikbaar te stellen. Het gaat om zo’n 3,5 miljoen muziekstukken. Ondanks dit relatief bescheiden en eenzijdige aanbod, hanteert de dienst hetzelfde standaardtarief als andere aanbieders, namelijk een tientje per maand. Het gaat hierbij om mp3-streams met een bitrate van 320 Kbit/s. Voor 14,99 euro per maand zijn er ook flac-streams in lossless-kwaliteit beschikbaar. De audiokwaliteit hiervan bedraagt maximaal 24 bit/192 KHz. Primephonic ontwikkelde apps voor iOS en Android. Daarnaast open je deze online muziekdienst in iedere browser.

Primephonic houdt abonnees op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen het genre. Dat gebeurt met podcasts, achtergrondinformatie en aangepaste afspeellijsten. De makers hebben de zoekmachine geoptimaliseerd voor klassieke muziek. Zoek je bijvoorbeeld op Mozart, dan verschijnen er direct muziekstukken van uiteenlopende gezelschappen die muziek van deze Oostenrijkse componist hebben opgevoerd. Gedurende de proefperiode van veertien dagen hoeven geïnteresseerden geen betaalgegevens op te geven.

©PXimport

Primephonic

Prijs
Vanaf € 9,99 per maand
Website
www.primephonic.com7Score70

  • Pluspunten

  • Breed klassiek muziekaanbod

  • Lossless-abonnement

  • Goede zoekmachine

  • Geen opgave betaalgegevens tijdens proefperiode

  • Minpunten

  • Naar verhouding duur

  • Geen desktopapplicaties

  • Kleiner aanbod dan andere diensten

  • Engelstalig

Idagio

Naast Primephonic bestaat er met Idagio nóg een online muziekdienst die zich louter richt op het aanbieden van klassieke muziek. Er is een aantal verschillen. Zo heeft deze Duitse aanbieder ‘slechts’ twee miljoen liedjes in zijn catalogus. Verder beheert de dienst een gratis versie met advertenties. Voor studenten en reguliere abonnees vraag Idagio respectievelijk 4,99 en 9,99 euro. Hierbij stream je de nummers is lossless-kwaliteit.

Qobuz

Qobuz verkeerde meermaals in zwaar weer, maar na een doorstart gaat het vooralsnog beter met het Franse bedrijf. Luisteraars hebben de keuze uit twee prijzige abonnementen. Voor 19,99 euro per maand heb je toegang tot zo’n zestig miljoen flac-streams in een lossless-kwaliteit van 16 bit/44.1 KHz. Tegen een meerprijs van vijf euro stream je ongeveer 185.000 albums in een hogere kwaliteit, namelijk maximaal 24 bit/192 KHz. Interessant voor bezitters van een hoogwaardig audiosysteem. Niet voor niets werkt Qobuz samen met bekende audiomerken als Bang & Olufsen, Arcam, Bluesound, Mark Levinson, NAD, Onkyo en Naim. Overigens is deze dienst ook via diverse (desktop-)apps en de browser beschikbaar. Na een iDEAL-betaling van één cent probeer je de streamingdienst eerst een maand uit.

De Engelstalige gebruikersomgeving oogt vergeleken met andere aanbieders minder sprankelend. Dankzij het Hi-Res Audio-logo is meteen duidelijk welke albums in de hoogste kwaliteit beschikbaar zijn. Deze streams klinken op een goede hoofdtelefoon of met een paar kwalitatieve speakers fenomenaal. Het aanbod is zeer compleet, al zijn Nederlandse albums veelal niet in studiokwaliteit beschikbaar.

©PXimport

Qobuz

Prijs
Vanaf € 19,99 per maand
Website
www.qobuz.com8Score80

  • Pluspunten

  • Streamen in studiokwaliteit

  • Rechtstreeks beschikbaar op diverse audiosystemen

  • Minpunten

  • Duur

  • Engelstalig

SoundCloud

SoundCloud is van oudsher een platform waar (beginnende) muzikanten en producers hun materiaal op kwijt kunnen. Om die reden is er veel werk van onbekende artiesten beschikbaar. Wie bijvoorbeeld zin heeft in een avondvullende mix van een dj heeft keuze uit honderdduizenden streams. Daarnaast weten ook podcastmakers hun weg naar SoundCloud te vinden. Volgens de dienst gaat het in totaal om ruim 150 miljoen audiobestanden. Er zijn weliswaar ook liedjes van bekende artiesten aanwezig, maar hiervan is het aanbod niet zo overzichtelijk gerangschikt als we van Spotify en consorten gewend zijn. SoundCloud is dan ook meer geschikt om beginnende bandjes te spotten, naar een podcast te luisteren of een dj-set van een paar uur op te zetten.

Een abonnement op SoundCloud GO+ met volledige toegang zonder advertenties kost een tientje. Studenten betalen de helft. Er bestaat daarnaast ook nog een goedkoper abonnement van 5,99 euro per maand, maar daarmee hebben luisteraars geen toegang tot de volledige catalogus. Bij gebruik van SoundCloud GO+ bedraagt de maximale bitrate van de aac-streams 256 Kbit/s. Open hiervoor wel eerst even de instellingen, want standaard hanteert deze dienst een lagere bitrate.

©PXimport

SoundCloud

Prijs
Vanaf € 5,99 per maand
Website
www.soundcloud.com6Score60

  • Pluspunten

  • Ruim 150 miljoen audiobestanden

  • Veel podcasts en dj-mixen

  • Nieuwe muziek ontdekken

  • Minpunten

  • Minder geschikt voor streams van bekende artiesten

  • Omslachtige zoekfunctie

  • Standaard lage bitrate

  • Geen macOS-app

Spotify

Spotify heeft zijn zaakjes goed voor elkaar. Aan de hand van gebruiksvriendelijke (desktop)-apps weten abonnees moeiteloos hun favoriete podcasts, albums en afspeellijsten te vinden. Daarnaast werkt de dienst ook op de meeste smart-tv’s, gameconsoles, draadloze speakers en netwerkreceivers. Iedere vrijdag verschijnt er een afspeellijst en albumoverzicht met nieuwe releases, zodat je binnen het muzikale landschap eenvoudig op de hoogte blijft. Een leuk extraatje is dat je rechtstreeks ziet naar welke muziek vrienden luisteren.

Sowieso is Spotify prima geschikt om nieuwe muziek te ontdekken. Op basis van je luistergedrag doet de dienst aanbevelingen en stelt het iedere maandag een automatische afspeellijst samen. Interessant is de functie Duo Mix. Heb je samen met je partner een Spotify-abonnement? Stel dan een gezamenlijke afspeellijst samen en verras elkaar met bijzondere liedjes. Naast het Duo-abonnement is Spotify ook voor individuen, studenten en families beschikbaar. De gratis versie bevat nogal veel gesproken reclame, dus laat die liever links liggen.

Op het gebied van audiokwaliteit laat Spotify helaas steken vallen. De dienst gebruikt nog altijd audiostreams in een maximale bitrate van 320 Kbit/s. Als streamingpionier zou een lossless-abonnement met kwalitatief hoogwaardigere audiostreams inmiddels wel op zijn plaats zijn.

©PXimport

Tidal

Naast Deezer en Qobuz is Tidal de derde bekende streamingaanbieder die een lossless-abonnement aanbiedt. Met een zogeheten HiFi-account hebben leden toegang tot zo’n zestig miljoen flac-streams in een audiokwaliteit van 16 bit/44.1 KHz. Maar de Amerikaanse dienst gaat met dit HiFi-abonnement nog een stapje verder. Zo doet Tidal een beroep op de tamelijk recente mqa-codec om tienduizenden albums in een hogere kwaliteit van maximaal 24 bit/96 KHz beschikbaar te stellen. Dankzij deze codec blijft de bestandsomvang relatief beperkt, waardoor het gemakkelijker is om de streams op mobiele apparaten te laden. Binnen de streamingdienst zijn deze mqa-streams zichtbaar als Tidal Masters. Bij gebruik van een capabel audiosysteem profiteer je van dynamische opnames met een opvallend hoge detaillering. Gunstig is dat er Tidal-ondersteuning in allerlei audiosystemen van diverse bekende merken is ingebouwd. Voor dit abonnement betalen gebruikers 19,99 euro per maand.

Wie geen behoefte heeft aan lossless- of high-res-streams kan ook naar gecomprimeerde muziek luisteren, dat kost 9,99 euro per maand. Verder zijn er abonnementen voor families en studenten beschikbaar.

Tidal onderscheidt zich van concurrenten door naast muziek ook video’s beschikbaar te stellen, zoals interviews, clips en concerten. De gebruikersomgeving van (desktop-)apps is een lust voor het oog, al is de voertaal jammer genoeg wel Engels.

©PXimport

Tidal

Prijs
Vanaf € 9,99 per maand
Website
www.tidal.com9Score90

  • Pluspunten

  • Streamen in hoge kwaliteit

  • Gelikte vormgeving

  • Ondersteuning video’s

  • Minpunten

  • Engelstalig

YouTube Music

Onder de naam Google Play Music kreeg Google geen voet aan de grond, maar met YouTube Music probeert de internetgigant het doodleuk opnieuw. Het betreft een relatief jonge dienst, want het platform is pas sinds twee jaar in Nederland actief. Je kunt de dienst gratis gebruiken, maar Google bestookt je dan wel met advertenties. Voor een Premium-account vragen de makers een tientje per maand. Studenten en gezinnen betalen respectievelijk 4,99 en 14,99 euro.

De gebruikersomgeving reageert opvallend snel en oogt erg rustig. Je hebt rechtstreeks toegang tot onder meer favorieten, populaire afspeellijsten en nieuwe releases. Al met al voelt YouTube Music al na enkele minuten vertrouwd aan. Geef aan welke artiesten je goed vindt en laat je verrassen door verse aanbevelingen.

Duik voor de eerste luistersessie wel even in de instellingen en selecteer de hoogste audiokwaliteit. In dat geval gebruikt YouTube Music de aac-codec op een acceptabele bitrate van 256 Kbit/s. Logischerwijs bevat YouTube Music een rechtstreekse koppeling met zijn grote broer, zodat je relevante video’s kunt afspelen. Dit betreffen voornamelijk muziekclips en concerten.

©PXimport

YouTube Music

Prijs
Vanaf € 4,99 per maand
Website
http://music.youtube.com8Score80

  • Pluspunten

  • Zeer gebruiksvriendelijk

  • Videoclips en concerten

  • Minpunten

  • Hoogste streamingkwaliteit handmatig instellen

  • Geen lossless-abonnement

Conclusie

Spotify heeft de grootste naamsbekendheid en dat werkt duidelijk in het voordeel van de Zweedse muziekdienst. Veel abonnees zijn er al vanaf het prille begin bij en zijn het gebruiksvriendelijke platform al die jaren trouw gebleven. Maar is het daarmee ook de beste keuze in het overvolle streaminglandschap?

Wanneer we puur kijken naar de kwaliteit van de audiostreams loopt Spotify achter de feiten aan. Deezer levert sinds kort voor vijftien euro per maand zijn voltallige aanbod in het betere flac-formaat. Het verschil in kwaliteit ten opzichte van de sterk gecomprimeerde Spotify-streams is met een goede hoofdtelefoon of een paar kwalitatief hoogwaardige speakers duidelijk te horen. Verschillen in aanbod, platformondersteuning en functionaliteit zijn er nauwelijks meer, waardoor je als muziekliefhebber bij Deezer beter af bent. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je bereid bent om een meerprijs van vijf euro te betalen.

Ook Tidal en Qobuz beheren abonnementen met lossless-streams, waarbij een select aantal albums zelfs in een nóg hogere audiokwaliteit beschikbaar is. Beide streamingdiensten zijn overigens wel duurder dan Deezer.

▼ Volgende artikel
Heet water, mengen en bruisend water: wat kun je allemaal met een Quooker?
© Quooker
Huis

Heet water, mengen en bruisend water: wat kun je allemaal met een Quooker?

De Quooker: je hebt er vast wel van gehoord, maar wat kun je precies met deze slimme kraan die onder meer in een handomdraai kokend water voor je laat stromen? Tijd om alle mogelijkheden eens op een rijtje te zetten.

Een Quooker-kraan is een bijzondere keukenkraan waarmee je onder meer direct kokend water tot je beschikking hebt. Het is een Nederlandse uitvinding en inmiddels marktleider op het gebied van kokendwaterkranen. Je monteert de Quooker als een normale kraan op het aanrecht met een bijbehorend reservoir in het keukenkastje eronder. Uit de kraan tap je niet alleen koud en warm water, maar ook 100°C kokend water. Modernere Quookers kunnen daarnaast zelfs gefilterd koel water en bruisend (spuit)water leveren. Zo zet je in een handomdraai een verse kop thee, maar net zo makkelijk een kan ijskoud bruisend limonadewater op tafel. In dit artikel bespreken we alle functies en voordelen van de Quooker-kraan, en vertellen we je waar je nog meer op moet letten.

Direct kokend water

Het grootste voordeel en de bekendste functie van de Quooker is dat je direct kokend water uit je kraan haalt. Nooit meer wachten tot de waterkoker of fluitketel eindelijk borrelt: met een Quooker tap je meteen kokend water precies op het moment dat je het nodig hebt. Of je nu ’s ochtends snel een kop thee wilt zetten of direct een pan wilt vullen met kokend water om pasta te koken – het kan allemaal zonder vertraging. Dit scheelt kostbare minuten in de keuken en maakt koken een stuk efficiënter.

Omdat het water constant op temperatuur wordt gehouden in het reservoir, heb je altijd 100°C water tot je beschikking. Raakt het reservoir een keer leeg (meestal 3 of 7 liter inhoud, afhankelijk van het model), dan is nieuw water binnen ongeveer tien minuten weer aan de kook. Je hoeft dus nooit lang zonder te zitten.

©Quooker

Doordat je altijd precies de benodigde hoeveelheid water kunt tappen, voorkom je ook verspilling. Bij een losse waterkoker kook je al gauw meer water dan je uiteindelijk gebruikt. Met de Quooker tap je daarentegen exact de hoeveelheid kokend water die je nodig hebt, wat op den duur energie kan besparen. Bovendien hoef je de warme kraan niet eerst een tijd te laten lopen voordat er heet water uit komt – voor kleine hoeveelheden kokend water gebruik je gewoon de Quooker.

Veilig en kindvriendelijk

Kokend water direct uit de kraan halen is handig, maar kan natuurlijk ook onveilig zijn. Zeker als je niet weet wanneer het water heet of koud is. Bij Quooker is hier echter wel over nagedacht. De Quooker-kraan is namelijk uitgerust met een speciale kindveilige bedieningsknop die nooit zomaar kokend water afgeeft. Je moet de knop namelijk eerst tweemaal indrukken en dan draaien in een specifieke beweging om kokend water te kunnen tappen. De kans dat iemand per ongeluk de kokendwaterfunctie inschakelt is dus erg klein.

Daarnaast geeft de Quooker ook een rood licht op de lichtindicator waardoor je nog extra kunt zien dat er kokend water wordt afgegeven. Ook handig om te weten: de uitloop van de Quooker-kraan is goed geïsoleerd en dubbelwandig, zodat deze nooit te heet wordt om aan te raken.

Gefilterd water

Een minder bekende functie van de Quooker is dat hij is voorzien van een geïntegreerd filter voor het kokende water. In het Quooker-reservoir zit een HiTAC®-filter (High Temperature Activated Carbon) dat het leidingwater voor je zuivert. Dit filter haalt onzuiverheden en eventuele bijsmaken uit het water, waardoor het water uit de Quooker schoner is en neutraler smaakt. Thee die je zet met gefilterd kokend water zal daardoor voller van aroma zijn en geen bijsmaak van chloor of andere stoffen hebben. Ook koffie en andere dranken of gerechten profiteren van het zuivere water – fijnproevers merken het verschil meteen.

©Quooker

Het filter draagt niet alleen bij aan de smaak, maar ook aan de kwaliteit van je kokendwaterkraan en apparaten. Doordat het water gefilterd is, heb je minder last van kalkaanslag in bijvoorbeeld je waterkoker (als je die incidenteel nog gebruikt) of je pannen. De Quooker zorgt zo voor extra zuiver drinkwater rechtstreeks uit de kraan. Het vervangen van het Quooker-filter hoeft maar eens in de zoveel tijd en is vergelijkbaar met het vervangen van een Brita-kan filter, maar dan geïntegreerd in je keuken. Het resultaat is altijd helder, schoon kokend water voor al je warme dranken en gerechten.

Ook bruisend water

Behalve kokend water kan een Quooker tegenwoordig ook dienen als bar voor gekoeld bruisend water. Met de optionele Quooker CUBE breid je het systeem uit en tap je naast heet water óók ijskoud plat en bruisend water uit dezelfde kraan. De CUBE is een extra reservoir dat in je keukenkastje geplaatst wordt, naast het bestaande kokendwaterreservoir. Hij koelt het water en voorziet het van koolzuur, zodat je in een handomdraai een glas sprankelend water hebt. Een dorstlessend glas kraanwater met bubbels tappen is nu net zo makkelijk als het pakken van kokend water voor thee. Je kunt er bovendien de lekkerste limonades en sprankelende cocktails mee maken, direct vanuit je kraan. Een ander voordeel is dat je nu eigenlijk ook geen losse flessen met bruisend water meer hoeft te kopen: scheelt geld en is beter voor het milieu.

©Quooker

Door je Quooker uit te breiden met de CUBE, maak je van je Quooker een echte 5-in-1 kraan: kokend, warm, koud, gefilterd én bruisend water allemaal uit dezelfde tap. En dit alles gebeurt energiezuinig – de CUBE heeft een uitstekende isolatie en een laag stand-by verbruik.

Wat is het verbruik van een Quooker

Dat je direct kokend of bruisend water uit je kraan krijgt met een Quooker is natuurlijk handig, maar dat kost ook allemaal energie. Een Quooker-systeem is - in tegenstelling tot bijvoorbeeld een waterkoker - een opstelling die altijd is ingeschskeld. Het water moet immers altijd tot 100°C verwarmd worden om die temperatuur direct te krijgen als het water wordt getapt. En ook het systeem voor bruisend water (de CUBE) kost energie. Maar hoeveel dan?

Jaarlijks verbruik Volgens de website van Quooker zelf verbruikt de kraan voor het kokend waterreservoir op jaarbasis 511kWh per jaar. Hoeveel je dat op jaarbasis kost hangt af van je energiecontract. Stel dat je een contract hebt met een tarief van 40 cent per kWh. Een Quooker kost je dan 204 euro per jaar. Heb je ook een CUBE, dan kost je dat per jaar 244 euro op jaarbasis.

Ter vergelijk: een gewone waterkoker kost - bij dagelijks gebruik - ongeveer 14 euro per jaar (bij een verbruik van zo'n 35kWh op jaarbasis)

©Quooker

Meer ruimte en een opgeruimd aanrecht

Een Quooker-kraan levert niet alleen water, maar bespaart in principe ruimte en rommel in de keuken. Doordat de Quooker de functie van een waterkoker overneemt, heb je geen losse apparaten zoals een waterkoker, fluitketel of filterapparaat nodig, want je kunt dat allemaal uit de Quooker halen. Dit zorgt voor een opgeruimd aanrechtblad en een nette uitstraling in de keuken. Zeker in moderne, open keukens is het fijn als het werkblad zo leeg mogelijk is.

©Quooker

En omdat de Quooker een vaste plek op het aanrecht krijgt, is hij altijd binnen handbereik en hoef je geen apparaat uit de kast te pakken voor kokend water. Dit verhoogt het gebruiksgemak. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat het reservoir van een Quooker ruimte inneemt in het keukenkastje onder je gootsteen. Normaliter is dit bij de meeste mensen een kastje voor schoonmaakmiddelen, dus je hoeft dan alleen maar wat spulletjes te verplaatsen. En de gewonnen ruimte op het werkblad is het voor veel mensen dubbel en dwars waard. Je keuken oogt rustiger en opgeruimder, terwijl je toch meer functionaliteit tot je beschikking hebt.

Veelzijdige hulp

De Quooker ontpopt zich al snel tot een veelzijdige keukenhulp. Natuurlijk denkt iedereen meteen aan thee zetten, maar de mogelijkheden reiken veel verder. Je kunt er bijvoorbeeld in één beweging een pan kokend water mee vullen om pasta, rijst of aardappelen te koken – dat scheelt wachttijd en je eten staat sneller op tafel. Groenten blancheren gaat eenvoudig door ze kort te overgieten met kokend water uit de Quooker. Heb je een baby? Dan is een Quooker ideaal om snel een flesje te maken of spenen en flesonderdelen te steriliseren met kokend water.

Ook keukengerei en vaat krijgen een grondige schoonmaakbeurt: met een straal kokend water verwijder je aangekoekte etensresten uit pannen of ovenschalen een stuk makkelijker. Even kokend water over een snijplank of keukendoekje gieten werkt desinfecterend.

Zelf installeren of laten doen

Een Quooker kun je in principe helemaal zelf installeren. Dat kan bijvoorbeeld bij een bestaande keuken die je wil voorzien van een nieuwe Quooker-kraan. Bij een compleet nieuwe keuken laat je de Quooker doorgaans meenemen in het ontwerp en zal deze bij de levering van de keuken voor je geïnstalleerd worden. Ga je zelf aan de slag? Bij het bestellen van een Quooker krijg je een uitgebreide handleiding en de benodigde onderdelen.

Daarnaast kun je creatief zijn: warm borden voor door er kokend water overheen te spoelen (of ze in de gootsteen te zetten met een laagje kokend water erin). Maak instant bouillon of soep door direct kokend water op bouillonpoeder of -blokjes te gieten. Zet razendsnel oploskoffie of cup-a-soup zonder te hoeven wachten. Zelfs voor het schillen van tomaten of ontvellen van amandelen is de Quooker handig – giet er kokend water over en de velletjes laten sneller los. Kortom, voor alles waarbij je normaal kokend water nodig hebt, biedt de Quooker een uitkomst. Die veelzijdigheid maakt dat de Quooker veel meer is dan een gimmick: het is een tijdsbesparende assistent bij alledaagse keukenhandelingen. Veel gebruikers vragen zich af hoe ze al die tijd zonder hebben gekund, als ze merken hoeveel gemak het toevoegt aan routineklusjes.

©Quooker

Verschillende modellen en stijlen Quookers

De afgelopen jaren heeft Quooker niet stilgezeten en biedt het bedrijf inmiddels een breed assortiment aan modellen, zodat er voor elke keuken en smaak een passende kokendwaterkraan beschikbaar is. In grote lijnen kun je kiezen tussen een 3-in-1 kraan (die warm, koud én kokend water uit één enkele kraan geeft) of een aparte kokendwaterkraan naast je bestaande mengkraan. Veel mensen gaan voor een alles-in-één model, zodat één kraan volstaat voor alle watertemperaturen. Anderen prefereren een losse Quooker-kraan erbij, bijvoorbeeld als ze al een design mengkraan hebben en daar kokend water naast willen.

Binnen het assortiment zijn een paar populaire modellen te onderscheiden. De Quooker Flex is bijvoorbeeld uniek vanwege zijn flexibele uittrekslang. Hiermee kun je de waterstraal makkelijk richten, handig bij bijvoorbeeld het afwassen of schoonspoelen van grote pannen en de gootsteen. De Flex geeft warm, koud en kokend water uit één kraan, en als je hem combineert met de CUBE levert hij ook gekoeld bruisend water. Dankzij de uittrekslang kun je overal bij, terwijl de kokendwaterfunctie uiteraard beveiligd is zodat je geen kokend water krijgt als de slang in gebruik is voor koud of warm water (er zit een mechanische beveiliging op).

Een ander - wellicht minder bekend - model is de Quooker Fusion. Dit is de alles-in-één kraan die qua vormgeving strak en modern is, en zowel in een rechte (Square) als ronde (Round) uitloop verkrijgbaar is. De Fusion geeft koud, warm en kokend water uit één kraan en kan, net als de Flex, worden uitgebreid met de CUBE voor extra functies. Er is ook een Classic Fusion-variant: technisch hetzelfde als de Fusion, maar dan in een klassiek vormgegeven jasje met sierlijke ouderwetse kranen stijl. Deze is populair bij keukens met een nostalgische of landelijke inrichting, zodat je wel het moderne gemak hebt maar met een traditionele look. Zowel de Fusion als Classic Fusion zijn in diverse finishes leverbaar – van chroom en roestvrij staal tot zwarte, gouden of messing patina afwerkingen. Zo kun je de Quooker naadloos laten aansluiten bij de rest van je keukenkranen en -accessoires.

©Quooker

Quooker-kranen uit de Nordic-serie zijn los verkrijgen en kun je naast je eigen keukenmengkraan installeren. Dit is bijvoorbeeld handig als je je huidige keukenkraan mooi vindt, maar ook het gemak van een Quooker erbij wilt. De Nordic single taps zijn er in ronde of rechte uitloop en net als de andere modellen in verschillende kleuren/materialen. Combineer je een Nordic-kraan met de CUBE, dan tap je er eveneens koel bruisend en gefilterd water mee.

Zaken waar je op moet letten

Hoe handig een Quooker in de keuken ook kan zijn, is er toch een aantal zaken waar je op moet letten als je zo'n kraan wil aanschaffen. Allereerst vergt de Quooker een behoorlijke investering; de aanschafprijs ligt fors hoger dan die van een gewone keukenkraan plus waterkoker.

Daarnaast moet je ruimte maken in je keukenkastje voor het reservoir (boiler) van de Quooker. In een klein keukenkastje kan dat krap worden, al zijn de nieuwste reservoirs vrij compact. Zeker als je ook de CUBE toevoegt, heb je twee apparaten onder de gootsteen. Het is dus goed om van tevoren te checken of je de benodigde ruimte hebt of kunt vrijmaken. Ook de installatie vraagt soms om een extra elektriciteitsaansluiting. De Quooker heeft een apart stopcontact nodig en bij voorkeur een eigen elektrische groep, vanwege het vermogen van de boiler. In veel gevallen kan hij op een bestaande groep met de vaatwasser worden aangesloten via een automatische schakeling, maar laat je hierover informeren door een installateur als je keukenelectra wellicht wat aanpassingen nodig heeft.

Een ander punt is dat de Quooker altijd een kleine hoeveelheid energie verbruikt, ook in stand-by. Als je op vakantie gaat of de Quooker een tijdje niet gebruikt, kun je hem echter wel gewoon uitzetten om energie te besparen.

Tot slot: de Quooker levert een beperkte hoeveelheid kokend water in één keer. De gangbare reservoirs (3 liter of 7 liter) zijn voldoende voor dagelijks gebruik, maar als je een grote soeppan van 5 liter in één keer wilt vullen met kokend water, zal het reservoir halverwege bijgevuld en opnieuw opgewarmd moeten worden. Dit bijvullen duurt – zoals eerder genoemd – ongeveer tien minuten. In de praktijk is dit zelden een probleem (vergelijkbaar met een waterkoker die je ook opnieuw zou moeten vullen en koken), maar het is goed te weten dat er een grens zit aan de hoeveelheid direct kokend water. Voor vrijwel alle huishoudelijke toepassingen is de capaciteit toereikend.

▼ Volgende artikel
Zo werkt het nieuwe energielabel voor smartphones en tablets
Huis

Zo werkt het nieuwe energielabel voor smartphones en tablets

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe smartphone of tablet, heb je vanaf nu extra parameters waar je op kunt letten. Een nieuw energielabel zoals we dat onder meer ook kennen voor koelkasten en televisies, is nu ook verplicht voor nieuwe smartphones en tablets. Hoe werkt zo'n nieuw label en welke informatie vind je erop terug?

Bij de aanschaf van een nieuwe smartphone of tablet kijk je doorgaans misschien in eerste instantie alleen naar de schermgrootte en of het apparaat een redelijke batterij heeft. Dankzij het nieuwe energielabel voor deze apparaten kun je echter direct ook andere belangrijke informatie terugvinden, die zeker van belang zijn bij het langdurig behouden van je tablet of smartphone.

Meer dan energieverbruik

Het label dat een smartphone of tablet met het nieuwe logo krijgt, is afhankelijk van de capaciteit van de batterij en hoe lang een apparaat op één enkele lading kan werken. Deze berekening is het resultaat van de accuduur gedeeld door de capaciteit van de accu vermenigvuldigd met duizend.
De tablet of smartphone krijgt dan een energielabel van A t/m G. Voor de overige onderdelen van het nieuwe label worden andere paramaters toegepast. Deze lichten we hieronder uit.

Valbestendigheid bij herhaalde vallen

De valbestendigheidsklasse van een smartphone of tablet geeft aan hoe goed het apparaat tegen herhaaldelijke valpartijen kan. Dit wordt vastgesteld via een gestandaardiseerde test waarbij gekeken wordt hoeveel vallen het toestel doorstaat zonder dat de werking wordt aangetast. Klasse A betekent in dit geval dat het toestel zeer stevig is, terwijl klasse E staat voor een apparaat dat het minst goed tegen een stootje kan.

Batterijduur per gebruikscyclus

Met batterijduur per cyclus wordt bedoeld hoe lang je een smartphone kunt gebruiken vanaf een volle lading tot het moment dat hij weer aan de lader moet. Stel dat een toestel een batterijduur van 10 uur per cyclus heeft, dan kun je rekenen op zo'n 10 uur gebruik voordat je moet opladen. Deze gebruiksduur is gebaseerd op een gestandaardiseerde test en betreft een gemiddelde.

Reparatievriendelijkheid

Een telefoon of tablet is pas echt duurzaam als deze makkelijk is te repareren. Ook hiervoor wordt gebruik gemaakt van een score van A tot E, waarbij A staat voor een toestel dat goed te repareren is met makkelijk verkrijgbare en te vervangen onderdelen en duidelijke handleidingen om dit voor elkaar te krijgen. Een apparaat met een E-label is dan niet of nauwelijks te repareren.

Overigens heeft de EU nog meer regels vastgelegd omtrent de reparatie van smartphones en tablets. Zo worden fabrikanten vanaf nu verplicht om reserve-onderdelen die erg belangrijk zijn voor de werking van het toestel binnen vijf tot tien werkdagen beschikbaar te hebben, en dat die onderdelen tot maar liefst zeven jaar na het van de markt halen van het toestel beschikbaar moeten zijn.

Bekijk ook deze smartphones met energielabel A:

IP-classificatie (stof- en waterdichtheid) en betrouwbaarheid accu

Hoe stof- en waterdicht een smartphone of tablet is, wordt al een tijdje bij de specificaties vermeld, maar deze informatie vind je nu ook direct terug op het energielabel zelf. Bijvoorbeeld: een toestel met IP68-classificatie is volledig stofdicht en kan zonder problemen onder water worden gehouden tot minstens 1 meter diepte, gedurende een bepaalde tijd. Daarnaast vind je op het nieuwe label ook terug hoe vaak de accu van de telefoon opnieuw kan worden opgeladen: het aantal laadcycli.

Deze apparaten krijgen een nieuw energielabel

Het nieuwe energielabel is voor alle draadloze telefoons en tablets die vanaf juni 2025 verschijnen. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook draadloze huistelefoons zoals DECT-toestellen, maar ook feature phones; mobiele telefoons zonder apps. Alle tablets zonder fysiek toetsenbord vallen hier ook onder. Heeft een tablet een meegeleverd toetsenbord, dan valt deze in principe onder een laptop, en krijgt het ook geen nieuw energielabel.

Meer nuttige informatie

De informatie die wordt getoond over een nieuwe telefoon of tablet blijft niet beperkt tot de hier genoemde checks. Als je de QR-code scant die op het label staat, kom je op de algemene specificatiepagina van de EU uit, waar je alle overige handige informatie kunt terugvinden over het apparaat. Zo kun je bijvoorbeeld achterhalen voor hoeveel jaar je software-updates krijgt, of de accu van de telefoon eenvoudig is te vervangen, en welke onderdelen makkelijk zijn te vervangen.

Specifieke EU-regels

Al deze regels zijn specifiek bedacht om de consument in Europa te beschermen, maar gelden niet per se in andere landen. Toch is het voor een fabrikant eenvoudiger om zijn toestel in ieder geval wat betreft de reparatiemogelijkheden, accucapaciteit en energielabel gelijk te trekken voor iedere wereldwijde regio. Dat zijn immers de fysieke eigenschappen van het toestel, die je niet even eenvoudig per land aanpast. Wel kan een fabrikant natuurlijk wel zelf bepalen wat het updatebeleid is, en hoe snel een telefoon gerepareerd kan worden. Als EU-consument ben je in ieder geval wel goed beschermd op alle fronten.