ID.nl logo
Websites opslaan om offline te lezen doe je zo
© PXimport
Huis

Websites opslaan om offline te lezen doe je zo

Je kent het wel, tijdens je dagelijkse surftochten stuit je op enkele interessante webpagina’s, maar je hebt geen tijd om die artikelen onmiddellijk te lezen. Er is keuze genoeg onder de apps die websites opslaan. Zo organiseer je al het interessante leesvoer, zodat je er later zelfs in de trein of bus offline van kunt genieten.

Er zijn verschillende manieren om pagina’s op te slaan voor later. Sommige mensen bewaren deze info in apps zoals Microsoft OneNote, Google Keep of Simplenote, maar dat zijn echte notitie-apps. Wij hebben het hier over apps die speciaal zijn ontworpen om web-leesvoer te hamsteren zonder onnodige extra’s. 

Door hun lay-out en structuur besparen de read-it-later-apps veel tijd. Met één muisklik bewaar je wat je echt nodig hebt, zonder de advertenties. Bovendien volgen deze apps de trend om de lay-out in de tijdschriftstijl weer te geven. We tonen de belangrijkste apps.

Instapaper: nadruk op tekst

Bij Instapaper draait het vooral om eenvoud. De nadruk ligt niet op de afbeeldingen of lay-out, maar op de tekst. Installeer de app op alle platformen die je actief gebruikt en log op alle apparaten in met hetzelfde account. Met de combinatie van de app en de browserplug-in stel je als het ware je eigen krant samen die je later offline kunt lezen.

De gemakkelijkste manier om artikelen op te slaan op de computer is via de extensie voor Chrome, Safari of Firefox. Je kunt ook een bookmarklet gebruiken op iedere browser. Dat is een knop die elke compatibele webpagina naar een Instapaper-artikel omzet. In de browser van je mobiel apparaat kun je rechtstreeks opslaan via de knop Delen van het besturingssysteem. Met Instapaper is het mogelijk om tekst te markeren of notities toe te voegen. De markeringen worden uiteraard gesynchroniseerd met al je apparaten.

©PXimport

Instapaper: leesgemak

Maak het jezelf comfortabel en pas de tekst aan je voorkeur aan. Tik op het Aa-pictogram om het lettertype, de tekstgrootte, de kleur, marges en regelafstand te regelen. Het startscherm is bedoeld om artikelen te verzamelen die je nog moet doornemen. Artikelen die je hebt gelezen kun je verwijderen of archiveren. Je organiseert de inhoud van Instapaper in een mappenstructuur. Je kunt zoveel mappen toevoegen als je wilt, maar de app ondersteunt geen submappen.

De app heeft verschillende manieren om inhoud te delen met vrienden. Je kunt de links rechtstreeks delen met Twitter, Facebook, Tumblr, Evernote, Pinboard en vele andere apps. En het is mogelijk om link of een volledig artikel te delen via e-mail. Uniek is de Speed-read-knop die snel woord na woord van het artikel toont. Deze functie dwingt je om aandachtig en tegelijk snel te lezen. Gelukkig kun je de snelheid aanpassen, want persoonlijk vinden we dit zeker niet de meest rustgevende manier om van een artikel te genieten.

De basisversie is gratis. Als je een abonnement neemt (2,99 euro per maand of 29,99 euro op jaarbasis) kun je artikels die je in het archief hebt geplaatst, doorzoeken op basis van de inhoud. Bovendien ondersteunt Instapaper Premium tekst-naar-spraak.

©PXimport

Pocket: Mozilla-familieband

Pocket doet hetzelfde als Instapaper. Beide hebben een iOS-, Android- en webapp in combinatie met browserextensies om snel inhoud op te slaan. Van Pocket bestaat er bovendien een standalone Mac-app, iets wat Instapaper niet heeft. En het is zelfs mogelijk om Pocket-inhoud te lezen op een Kobo-e-reader. Heb je Amazon Kindle-e-reader, dan kun je via een tussenstap de artikelen dagelijks, wekelijks of volgens een eigen schema naar dit toestel verzenden.

Pocket maakt deel uit van de Mozilla-familie en is nu trouwens als contentplatform ingebouwd in de Firefox-browser. Bovendien moeten alle Pocket-accounts voor 30 juni 2022 worden overgezet naar een Firefox-account. Als je gewend bent om aan te melden met een e-mailadres en een wachtwoord ben je vanaf die datum verplicht om in te loggen met een lidmaatschap van de vurige vos. Dat is een beveiligingskwestie, want hiermee kun je gebruikmaken van tweefactorauthenticatie en accountherstelsleutels. 

Zo’n account is gratis en dit heeft geen gevolgen voor de browser waarmee je Pocket-inhoud vastlegt. Je kunt dus rustig de browser van je voorkeur blijven gebruiken. Nieuwe gebruikers die zich aanmelden voor Pocket, worden gevraagd een nieuwe Firefox-account aan te maken. Bestaande gebruikers moeten hun account kosteloos migreren.

©PXimport

Pocket: tags

Pocket organiseert de opgeslagen inhoud in drie categorieën: Artikelen, Video’s en Afbeeldingen. Nog een belangrijk verschil met Instapaper is dat Pocket voor zijn organisatie rekent op tagging. Je kunt zelfgekozen tags aan een artikel toevoegen, die je later terugvindt in het tabblad Tags. Het systeem van tagging maakt het mogelijk om hetzelfde artikel aan verschillende onderwerpen te koppelen en dat maakt het organisatieniveau veelzijdiger dan de mappenstructuur van Instapaper.

Pocket beschikt over de functie Ontdekken om vrienden of interessante mensen te volgen. Ook in deze app is het mogelijk om de esthetiek aan te passen. Je kunt verschillende lettertypes en lettergroottes kiezen, de regelafstand aanpassen een andere achtergrond selecteren, maar de mogelijkheden zijn beperkt, tenzij je betaalt voor Premium.

Bij Pocket kun je ook tekst markeren, maar onbeperkt markeren is alleen weggelegd voor de Premium-abonnementen. De tekst-naar-spraakfunctie is dan weer gratis. Hiermee laat je de artikelen voorlezen door een computerstem. Voor Pocket betaal je 44,99 euro per jaar of 4,99 euro per maand.

©PXimport

Safari: leeslijst

De standaardbrowser op alle Apple-apparaten is sowieso voorzien een ingebouwde leeslijst die zijn inhoud synchroniseert tussen al je apparaten die hetzelfde iCloud-account gebruiken. Dit is een robuuste tool zonder geavanceerde functies en zonder dat je extensies of andere software moet installeren. Tik in Safari op de plusknop in de adresbalk om een artikel aan de lijst toe te voegen. Op de iPad en iPhone gebruik je de optie Zet in leeslijst in het menu Delen. Je kunt de artikelen optioneel opslaan om ze offline te lezen.

Houd de Ctrl-toets ingedrukt, terwijl je op het paginaoverzicht in de navigatiekolom klikt en kies Bewaar offline. Je kunt ook in het paginaoverzicht naar links vegen en vervolgens op Bewaar offline klikken. En in de weergave Reader is het mogelijk de kleuren en lettertypen aan te passen. Er is een zoekfunctie om de inhoud in oude artikelen terug te vinden, maar de leeslijst wordt altijd chronologisch weergegeven. Er is geen andere manier om deze te ordenen.

©PXimport

Mailist: wekelijkse nieuwsbrief

Door heel veel artikelen, onlineboeken en zelfs filmpjes te hamsteren, ontaardt zo’n read-it-later-app soms in een vergeetput. Precies om die reden hanteert Mailist een andere aanpak. Ook hier markeer je eerst de content in de browser door middel van een extensie. Mailist verzamelt de links en stuurt je regelmatig een e-mail met daarin de links die je aan je account hebt toegevoegd. Je kiest zelf hoeveel artikelen er in de nieuwsbrief worden opgenomen en jij bepaalt op welke dagen van de week je de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Mailist is ook een budgetvriendelijke oplossing. Vroeger kostte de Pro-versie 3,99 euro per maand, nu zijn alle functies gratis. Een nadeel van Mailist is dat je de webpagina’s niet offline kunt lezen, aan de andere kant verwijdert deze tool wel automatisch de verbroken links. 

Zodra je de link hebt geopend, wordt die pagina als ‘gelezen’ gemarkeerd en zal die niet langer in toekomstige nieuwsbrieven voorkomen. Zo’n gelezen link blijft wel opgeslagen in je account, zodat je er toekomst nog steeds naar kunt teruggrijpen. Elke wekelijkse nieuwsbrief is toegankelijk in de browser. Dat betekent dat je deze gemakkelijk kunt delen met een community zodat jouw nieuwsbrief een bron van inspiratie kan zijn voor vrienden.

©PXimport

E-mailThis: sobere opmaak

Ook E-mailThis is een gratis dienst waarmee je snel online artikelen naar de inbox van je e-mailaccount verzendt. Een voordeel is dat deze dienst alle advertenties en opvallende lay-out verwijdert, zodat je het artikel sober opgemaakt met alleen de tekst en de afbeeldingen in je inbox ontvangt.

Inloggen is niet nodig. Wanneer je E-mailThis-bookmarklet of extensie aan je browser toevoegt, kun je de dienst gebruiken. De eerste keer moet je uiteraard nog wel je e-mailadres toevoegen en dit bevestigen. Als je daarna een artikel tegenkomt dat je wilt doorsturen, klik je op het pictogram van E-mailThis of je gebruikt de toetscombinatie Ctrl+Shift+U.

In tegenstelling tot Mailist ontvang je dus geen nieuwsbrief of overzicht met links, maar wel het individuele artikel gestript van alle franjes. Je moet ervoor zorgen dat de mailtjes van de E-mailThis Bot niet in de spam terechtkomen. E-mailThis werkt ook op mobiele apparaten en er zijn extensies voor Chrome en Firefox. Andere browsers kunnen de bookmarklet installeren. 

Er is geen ingebouwde optie om de artikelen te sorteren nadat je ze hebt gelezen. Als je dit toch wilt, moet je de ingebouwde organisatiemogelijkheden van de e-mailclient gebruiken. Het voordeel van deze en vorige oplossing is dat je webpagina’s kunt bijhouden zonder dat je nog een andere app moet controleren.

©PXimport

Evernote: met Web Clipper

Evernote is eigenlijk een notitie-app om takenlijstjes, ideeën en voorstellen bij te houden. Toch heeft de app ook een interessante manier om leeslijsten samen te stellen. In combinatie met de browserextensie Web Clipper, is ook Evernote een prima read-it-later-service. Met een klik op de knop kun je een tekstselectie, een artikel, een pagina, een bladwijzer en zelfs een screenshot ‘clippen’. Daarna voeg je een tag toe en kies je een map waar het knipsel wordt opgeslagen.

Alles wordt gesynchroniseerd zodat je bijvoorbeeld met de desktop artikelen clipt die je later op de telefoon of tablet kunt lezen. Een nadeel: wat je clipt, is niet geoptimaliseerd om te lezen. Er is een gratis versie en een Personal-editie die 6,99 euro per maand kost, maar je mag die zeven dagen proberen. Met de basisversie kun je tot 60 MB inhoud per maand synchroniseren met maximaal twee apparaten en 25 MB maximale notitiegrootte.

©PXimport

PaperSpan: persoonlijk

De laatste read-it-later-app die we in het lijstje zetten is PaperSpan. Deze app komt in iOS, Android en webversie en ook deze werkt in combinatie met een browserextensie of een bookmarklet. PaperSpan verwijdert de elementen die afleiden en je kunt automatisch artikelen naar je telefoon downloaden. De basisversie is gratis en voor 9,99 euro per jaar gebruik je de Premium-editie. Voor dat geld geniet je van geavanceerde zoekmogelijkheden en dan houdt de app je statistieken bij.

PaperSpan volgt wanneer je het meeste leest en wat je favoriete onderwerpen zijn. In de Premium-versie is het mogelijk een afspeellijst van artikelen aan te leggen, zodat je het ene na het andere kunt beluisteren zonder onderbreking. In dat abonnement ondersteunt PaperSpan ook de functie om de leeslijst naar de Kindle te sturen. Een pijnlijk minpunt van dit product is dat de ontwikkelaar achter loopt met updates. Daardoor haperen belangrijke functies, zoals de voorleesfunctie die het bij ons vertikte zowel op de smartphone als op de tablet.

▼ Volgende artikel
Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!
© Olga Gorevan
Huis

Je tuin zomerklaar maken? Mei is hét moment!

Zodra de zon zich vaker laat zien, is het heerlijk om buiten te zijn. Mei is dan ook hét moment om je tuin zomerklaar te maken. Door nu de handen uit de mouwen te steken, zorg je dat alles er straks fris en verzorgd bij staat. Nieuwe planten, gesnoeide hagen, een opgeruimde border – dit is de maand om je tuin die welverdiende opfrisbeurt te geven.

Dit doe je deze maand in de tuin:

  • Zaaien en hagen planten
  • Extra aandacht geven aan nieuwe planten
  • Snoeien
  • Je gazon maaien en bemesten

Het jaar rond lekker bezig zijn in de tuin? Kijk dan op onze tuinkalender.

Zaaien en hagen planten

Hoewel de lente volop bezig is, is het slim om het vliesdoek nog even paraat te houden. Vooral in de eerste helft van mei kan het 's nachts nog flink afkoelen. Na IJsheiligen, op 14 mei, kunnen de kuipplanten en eenjarigen definitief naar buiten. Dan is de kans op nachtvorst vrijwel voorbij. Ook met zaaien kun je nu los. Klaprozen, leeuwenbekjes, korenbloemen, zonnebloemen, madeliefjes of duizendschoon – die mogen allemaal direct de volle grond in. Zomerbollen kun je alvast in potten zetten, dan zijn ze straks makkelijk over te planten naar de border. Heb je plannen voor een nieuwe haag? Wacht daar niet te lang mee. Tot half mei kun je nog heesters en coniferen planten.

Extra aandacht geven aan nieuwe planten

Nieuwe planten hebben in deze periode extra water nodig. Gebruik bij voorkeur water uit de regenton – dat is al op temperatuur en beter voor de wortels. Sproei je met leidingwater? Laat het dan als een fijne nevel op de planten vallen, in plaats van er met harde stralen op te richten. Zo voorkom je schade aan jonge scheuten. Een laag mulch helpt de bodem vochtig te houden en voorkomt dat de aarde uitdroogt. Slakken op pad? Strooi wat zaagsel of fijngemalen eierschalen rond de jonge planten, dat houdt ze op afstand. En vergeet de klimplanten niet: die groeien nu razendsnel en kun je het best op tijd aanbinden.

Lees ook: Slakken in de tuin? 8 tips om ervan af te komen

©Zoiakostina | Zoja

Snoeien

Na IJsheiligen kun je de buxus snoeien. Kies bij voorkeur een bewolkte dag, zodat de jonge snoeipunten niet verbranden in de zon. Ook de liguster, laurier, hulst en haagbeuk kun je nu bijwerken. Controleer wel even of er geen vogelnestje in de haag zit voor je aan de slag gaat. Rozen op stam en perkrozen mag je nu drie tot vijf ogen terugsnoeien. Bij vroegbloeiende struiken zoals ranonkelstruik en spirea knip je de uitgebloeide bloemen weg. Zo steekt de plant zijn energie in nieuwe bloemknoppen. Ook voorjaarsbloeiers zoals tulpen, narcissen, hyacinten, rododendrons en de kerstroos kun je nu ontdoen van oude bloemen. En de fuchsia? Die top je juist, zodat hij mooi vertakt.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

©SKT Studio - stock.adobe.com

Je gazon maaien en bemesten

Het is al volop lente, maar een flinke regenbui kan nog steeds voor wateroverlast zorgen. Blijft het water op plekken in de tuin staan of voelt de grond te nat aan? Prik dan met een mestvork in de bodem en beweeg deze voorzichtig heen en weer. Zo kan het regenwater beter wegzakken. En als er toch regen wordt voorspeld: dat is hét moment om je gazon te bemesten. Herhaal dit na een maand om het gras sterk en gezond te houden.

In mei maakt het gras een groeispurt. Je kunt het gazon dan één tot twee keer per week maaien – of je doet mee aan Maai Mei Niet. Door een maand niet te maaien, geef je bijen, vlinders en andere insecten meer bloeiende planten om van te leven. Vind je een hoog grasveld geen gezicht? Maai dan alleen een deel en laat de rest staan.

Niet alleen het gras groeit hard, ook het onkruid laat zich volop zien. Trek het eruit op droge dagen, dan komt het niet makkelijk terug. Schoffelen kan ook, maar wees voorzichtig: de wortels van andere planten kunnen daarbij beschadigd raken. Door bodembedekkers te planten maak je het onkruid bovendien lastiger om terrein te winnen.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips

▼ Volgende artikel
Bowers & Wilkins brengt nieuwe draadloze hoofdtelefoon Px7 S3 uit
Huis

Bowers & Wilkins brengt nieuwe draadloze hoofdtelefoon Px7 S3 uit

Bowers & Wilkins heeft de nieuwe Px7 S3 draadloze hoofdtelefoon aangekondigd. Deze nieuwe hoofdtelefoon is de opvolger van de Px7 S2e en biedt volgens het Britse audiomerk diverse verbeteringen op het gebied van geluidskwaliteit, comfort en functionaliteit.

De Px7 S3 is uitgerust met nieuw ontworpen 40mm biocellulose drivers waarbij bijna alle componenten zijn vernieuwd, waaronder het chassis, de spreekspoel, ophanging en magneet. Door de zorgvuldige positionering van de drivers ten opzichte van de oren krijgt de luisteraar een beter geluidsbeeld en een meer ruimtelijk stereogeluid. Voor het eerst in een over-ear hoofdtelefoon van Bowers & Wilkins worden de drivers aangedreven door een speciaal ontworpen hoofdtelefoonversterker voor meer dynamiek en energie in het geluid.

De draadloze hoofdtelefoon ondersteunt zowel aptX Adaptive 24/96 als het nieuwe aptX Lossless voor optimale draadloze muziekoverdracht vanaf compatibele apparaten. Ook beschikt de hoofdtelefoon over een 3,5mm aansluiting en USB-C voor bedrade verbindingen.

Ruisonderdrukking

De actieve ruisonderdrukking is volgens Bowers & Wilkins krachtiger dan ooit tevoren. De Px7 S3 is hiervoor voorzien van acht microfoons die strategisch zijn geplaatst om zowel omgevingsgeluid te monitoren als voor heldere telefoongesprekken te zorgen. De hoofdtelefoon gebruikt ADI Pure Voice technologie voor effectieve ruisonderdrukking tijdens gesprekken.

Qua design heeft de Px7 S3 een slanker profiel dan zijn voorganger met een verbeterde pasvorm en optimaal comfort dankzij de oorschelpen met traagschuim. Ook de bijbehorende draagtas is compacter geworden.

De batterijduur bedraagt 30 uur bij ingeschakelde ruisonderdrukking en een snelle oplaadbeurt van 15 minuten levert tot zeven uur extra luistertijd op. Via de Bowers & Wilkins Music-app kan de gebruiker diverse instellingen aanpassen, waaronder een nieuw toegevoegde vijfbands EQ met geheugenposities voor voorkeursinstellingen.

Spatial audio

De Px7 S3 is de eerste hoofdtelefoon van het merk met ondersteuning voor spatial audio, wat later dit jaar via een update beschikbaar komt. Ook zal de hoofdtelefoon ondersteuning krijgen voor Bluetooth LE Audio met Auracast functionaliteit via een toekomstige update.

"Het was een hele uitdaging voor Bowers & Wilkins om een nieuwe hoofdtelefoon te ontwikkelen die de uitzonderlijke prestaties en de lovende kritieken voor ons bestaande assortiment kan overtreffen," aldus Giles Pocock, VP Brand Marketing. "Ik ben ontzettend blij dat het team met de nieuwe Px7 S3 niet alleen die uitdaging heeft aangepakt, maar ook een nieuwe benchmark voor uitmuntendheid in de hoofdtelefooncategorie heeft neergezet."

Beschikbaarheid en prijzen

De Bowers & Wilkins Px7 S3 is nu verkrijgbaar en komt beschikbaar in drie kleuren: Anthracite Black, Indigo Blue en Canvas White. De adviesprijs bedraagt 429 euro.

Bekijk hier andere Bowers & Wilkins-producten op Kieskeurig.nl: