ID.nl logo
NAS-software: Deze opties zijn er
© Randolf
Huis

NAS-software: Deze opties zijn er

Wanneer je een NAS kopen wil, dan let je eerst op de hardware-specificaties. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is de software die er op draait. Ook die bepaalt voor een groot deel wat je met je NAS kunt doen. In dit artikel vergelijken we de NAS-software van verschillende fabrikanten.

In de kern is een NAS een harde schijf met een netwerkaansluiting. Maar om er echt een NAS van te maken zoals wij die kennen, heb je software nodig. Zonder is zo’n apparaat onbruikbaar. De software voor een NAS bestaat altijd uit drie delen, het besturingssysteem, de uitbreidingen (packages genoemd) en de apps.

Die apps zijn traditioneel voor Windows, Linux en macOS, maar inmiddels worden de apps voor mobiele apparaten (smartphones en tablets) steeds belangrijker. De software wordt vrijwel exclusief door de NAS-fabrikant gemaakt en geleverd, die daarmee verregaand bepaalt waarvoor en hoe jij jouw NAS gebruikt. De mogelijkheid om software van derden te gebruiken, is vaak beperkt.

Nog geen NAS in huis? Bekijk het NAS-aanbod van Bol.com

NAS-fabrikanten (zoals hier Synology) praten liever over de hardware dan over de software en diensten van hun producten.

NAS-besturingssystemen

Op QNAP na bieden alle NAS-fabrikanten één besturingssysteem voor al hun NAS-apparaten, als enige heeft QNAP er twee. Voor alle NAS-besturingssystemen geldt dat de functionaliteit opvallend beperkt is. Synology heeft ooit deze keuze gemaakt en de anderen zijn het voorbeeld gevolgd. Een uitgekleed besturingssysteem is eenvoudiger te onderhouden en updaten.

Door vervolgens aanvullende functionaliteit als optioneel te installeren onderdelen aan te bieden, kan de gebruiker zijn NAS toch net zo rijk uitrusten als hij wilt. Het voordeel voor de gebruiker is dat een ongebruikte functie geen rekenkracht, opslagruimte of geheugen gebruikt, wat de prestaties van de NAS ten goede moet komen.

Lees ook: Synology of Qnap: Verschillen en overeenkomsten

Asustor is koploper met veertien onderdelen op het bureaublad na een nieuwe installatie, QNAP heeft er negen, Synology slechts vier.

Synology DSM 7.1

DiskStation Manager (DSM) is het besturingssysteem voor elke Synology-NAS. De meest recente versie is 7.1, die zowel bugs oplost als functionaliteit toevoegt die de release van versie 7.0 niet had gehaald. Aan DSM 7.0 is vele jaren ontwikkeld en de introductie is meermaals uitgesteld omdat volgens geruchten belangrijke nieuwe functionaliteit niet voldeed aan de kwaliteitseisen. Een deel van die beoogde functionaliteit volgt nu dus alsnog via de updates.

DSM een zeer volwassen besturingssysteem. Standaard aanwezig na installatie zijn onder meer Opslagbeheer voor het inrichten van de schijven, File Station als webgebaseerde verkenner voor de opslag en de module Configuratiescherm met alles wat nodig is om de NAS te beheren. Onder die laatste schaart Synology het aanmaken van gebruikers en groepen, de netwerkconfiguratie, externe toegang, indexering en zoekfunctie, maar ook opties voor het automatisch updaten en het volgens schema in- of uitschakelen van de NAS op gezette tijden om energie te besparen. Ook standaard aanwezig is de module Package Center waarmee extra functionaliteit kan worden toegevoegd.

DSM 7.x ziet er niet alleen prachtig uit, het is ook zeer gebruiksvriendelijk dankzij de uitgebreide en Nederlandstalige helpfunctie. Synology weet een goede middenweg te vinden tussen techniek en gebruikersgemak. Het configureren van de opslag bijvoorbeeld gebeurt, net als andere belangrijke opties, via een reeks schermen met telkens een of enkele opties met een toelichting. Dit is niet alleen zeer overzichtelijk, maar het geeft de gebruiker ook vertrouwen dat hij de juiste keuzes maakt. Dat is heel fijn omdat je bij een NAS sommige keuzes qua inrichting later niet zomaar kunt aanpassen.

Een sterke troef van Synology is Synology Hybrid RAID. Kies je hiervoor, dan wordt automatisch de optimale indeling van de schijven gekozen, gericht op snelheid en veiligheid van de gegevens. Het werkt bovendien ook met schijven met een verschillende opslagcapaciteit. Speciale vermelding verdient het onderdeel Security Advisor, dat de NAS-configuratie controleert op 46 opties die belangrijk zijn voor de beveiliging en adviseert hoe de beveiliging vervolgens te verbeteren.

Een nadeel van DSM 7 ten opzichte van eerdere versies is de door Synology teruggeschroefde usb-compatibiliteit. Dit heeft gevolgen voor het aansluiten van externe usb-speakers en allerlei dongels voor DTV, 4G/5G, wifi en bluetooth en beperkt daarmee de inzetbaarheid van DSM als basis voor homeautomatisering via Zigbee en Z-Wave.

DSM 7 van Synology is een zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk besturingssysteem.

DSM heeft in het verleden een aantal grote beveiligingsproblemen gehad, maar inmiddels lijkt de kwaliteit van de beveiliging de aandacht te krijgen die het verdient. Problemen worden doorgaans snel verholpen via een update of een configuratieadvies. Upgraden naar een nieuwe versie van DSM is niet vrijblijvend en vrijwel onomkeerbaar: terugkeren naar een vorige versie is alleen via heel veel kunstgrepen mogelijk.

QNAP QTS 5.0

Als enige biedt QNAP twee besturingssystemen voor zijn NAS-apparaten. Allemaal ondersteunen ze QNAP Turbo Station (QTS), maar enkele high-end modellen werken ook met QuTS Hero. Functioneel zijn de twee besturingssystemen nagenoeg identiek, maar QuTS Hero is dankzij het 128bit-ZFS-bestandssysteem specifiek geschikt voor petabyte-grote opslagcapaciteiten. Het bevat meer databescherming en opties voor reductie of compressie van (dubbele) data. De meeste QNAP-eigenaren zullen QTS gebruiken.

QTS is een zeer volwassen besturingssysteem met enkele ruwe randjes. Vooral de gebruiksvriendelijkheid kan beter. Dat valt het meest op bij de module Opslag en Snapshots, waarmee je de inrichting van de schijven regelt. Weliswaar bevat deze ook een wizard, maar die zit zo bomvol technische tekeningen en moeilijke woorden als snapshots, volumes, luns, thick- en thin-provisioning, storagepools, ssd-caching, dat zeker nieuwe QNAP-gebruikers er niet door geholpen worden.

Waarom is wel standaard de module Malware Remover, maar niet de overkoepelende Security Counseler aanwezig? Waarom zijn er met QuLog Service en Meldingencentrum twee modules voor meldingen? Ook zijn na jaren van ontwikkeling nog steeds niet alle onderdelen volledig vertaald.

Een voordeel van QTS is wel dat de gevorderde gebruiker binnen de gewone gebruikersinterface alles aantreft wat bij andere merken soms ontbreekt of alleen via Telnet of SSH te configureren is. En QNAP scoort beter bij onderdelen die ‘bovenop’ het besturingssysteem draaien, zoals File Station voor webgebaseerde bestandstoegang, de Resourcemonitor en de module Configuratiescherm voor alle systeemopties. Voor toegang op afstand is er myQNAPcloud.

QTS 5 van QNAP biedt veel functionaliteit, maar blijft achter op het gebied van gebruiksvriendelijkheid.

Opvallend genoeg wordt HybridDesk Station standaard geïnstalleerd. Hiermee kan de NAS worden gebruikt als pc of mediaspeler waarbij het beeld wordt weergegeven op een via HDMI aangesloten beeldscherm. We vinden dit niet direct een toepassing die iedereen nodig heeft.

Beveiligingsproblemen dwingen QNAP de laatste jaren vaak zijn gebruikers te adviseren met spoed te upgraden of een functionaliteit tijdelijk uit te schakelen. Teruggaan naar een vorige versie van QTS wordt niet ondersteund.

Asustor ADM 4.0

Asustor Data Master voor NAS'en van het merk Asustor is inmiddels toe aan zijn vierde editie en dat is te merken: er is hard aan gesleuteld en het resultaat mag er zijn. Bij de module Instellingen is een groot aantal voor de basisconfiguratie belangrijke onderdelen aanwezig en die zien er allemaal verzorgd uit. Alles is heel duidelijk, nergens vind je een optie die een beginnende gebruiker zal overvragen.

Daarbij zijn er evengoed geen concessies gedaan aan wat de NAS kan. Bij ADM Defender bijvoorbeeld is er zowel een firewall voor het toestaan of weigeren van verbindingen, maar ook aanvullende opties om ip-adressen of geografische locaties te white- of blacklisten, of een systeem automatisch te blokkeren wanneer te vaak een inlogpoging wordt gedaan.

Er zijn weinig rare dingen, op wat kleine puntjes na … zoals dat de opties voor videoconversie direct in het besturingssysteem zitten en niet in een apart te installeren media-app. Wel opvallend is de keuze om niet alles wat tot de basisinstellingen van de NAS gerekend mag worden, zoals toegangsbeheer, back-up en herstel, synchronisatie en snapshots, binnen het configuratiescherm te houden.

De keuze de interface zo opgeruimd mogelijk te houden, leidt er wel toe dat er veel geklikt moet worden. Zelfs binnen bepaalde vensters is er vaak een deel informatie dat makkelijk in het scherm past én nuttig is, maar dat eerst apart geopend moet worden.

Toch zijn we heel positief over ADM4: het is behalve zeer fraai ook zeer compleet en toch gebruiksvriendelijk.

Net als Synology en QNAP begint ook Asustor ADM met een korte introductie voor nieuwe gebruikers.

WD My Cloud OS 5.2

Western Digital levert behalve harde schijven en ssd’s ook kant-en-klare opslagsystemen. De My Cloud-NAS concurreert bewust niet met opties en rekenkracht met de ‘echte’ NAS-apparaten, maar doet dat op het gebied van gebruiksgemak. Versie 5.22.113 van het My Cloud-besturingssysteem maakt die claim ook echt waar: de installatie is een fluitje van een cent en het aanmaken van gebruikers eveneens. Mappen kunnen eenvoudig worden gedeeld en worden dan ook zichtbaar in de mobiele apps voor iOS en Android. Deze apps zijn ook de beste optie voor toegang via internet tot de bestanden op de My Cloud-NAS of voor het streamen van media. Hoewel toegang via een webportal ook mogelijk is.

Het aantal uitbreidingen is zeer beperkt met als belangrijkste de Plex Media Server voor streaming media en de synchronisatie met Dropbox. Een surveillancefunctie om ip-camera’s aan te sluiten en de My Cloud-NAS te gebruiken voor het bewaken van bijvoorbeeld het huis ontbreekt. Ook een virtualisatie-functie ontbreekt. Eenvoud is de kracht van de WD My Cloud NAS en dat vertaalt zich naar zeer bruikbare maar minder uitgebreide software.

My Cloud OS is dankzij de beperkte functionaliteit zeer gebruiksvriendelijk.

Apps en packages

Functionaliteit die na de installatie van het besturingssysteem ontbreekt, kan de gebruiker veelal zelf toevoegen via zogeheten packages of apps. Dit zijn software-uitbreidingen die de NAS-fabrikant via een softwarebibliotheek op de NAS aanbiedt. Er zijn hierbij kleine verschillen in het aanbod, afhankelijk of de NAS een Intel- of ARM-processor heeft.

Behalve uitbreidingen van de NAS-fabrikant zelf, zijn er bijna altijd ook omgebouwde versies van opensource-projecten en uitbreidingen van derden. Die uitbreidingen van derden kunnen gemaakt zijn door gerenommeerde partijen die een goede reputatie hebben, maar zijn soms ook gemaakt door welwillende amateurs. Gebruikers zouden ervanuit moeten kunnen gaan dat de NAS-fabrikant de kwaliteit en veiligheid van de apps in zijn appstore bewaakt, maar eigenlijk is het onduidelijk of dat echt gebeurt.

Na de installatie van een uitbreiding volgt nog de configuratie. Sommige apps integreren volledig in het besturingssysteem van de NAS en werken net als de onderdelen die er al standaard aanwezig waren, andere bieden een aparte configuratie-webpagina op de NAS. Dit verschilt per app, niet zozeer per merk of model.

Package Center is de appstore van Synology en biedt een enorme keuze aan bekende en minder bekende uitbreidingen voor de Synology-NAS.

Alternatieve app-stores

Behalve via de appstore op de NAS is het ook mogelijk de functionaliteit van de NAS uit te breiden door een package of app direct van internet te downloaden of uit een alternatieve appstore die er voor Synology en QNAP zijn. Software uit deze bronnen zijn zeker niet door de fabrikant gecontroleerd of getest, en hiermee neem je dus een groter beveiligingsrisico. Het is daarom verstandig voor de installatie minimaal de reputatie van de app en zijn maker te googelen.

Asustor-apps

Asustor biedt behalve losse apps ook vier pakketten aan van meerdere apps. De gedachte is dat je in één keer de NAS inricht voor multimediafunctionaliteit, kantoorgebruik of professioneel ontwerp. Helaas is het idee leuker dan de uitvoering: de invulling van de pakketten is weinig compleet en vergt nog steeds veel handmatige acties. Een gemiste kans, vooral omdat Asustor het grootste aanbod aan apps heeft. In die strijd om zoveel mogelijk apps te bieden, zou Asustor wel wat kritischer mogen zijn: tien versies van Amazon Prime en meerdere keren Python is niet zinvol. Voor virtualisatie is er Docker en een geporteerde versie van VirtualBox. Die laatste werkt wel, maar vereist bijvoorbeeld Adobe Flash Player voor de webconsole.

Asustor Portal biedt via HDMI een pc-omgeving voor browsen en het afspelen van media of direct gebruik van Linux via Linux Center. Hoogtepunten zijn Surveillance Station voor camerabewaking, Photo Gallery voor het organiseren van foto’s en (hoewel niet ontwikkeld door Asustor zelf) Plex Media Server. Over het algemeen geldt dat de uitbreidingen van Asustor goed en stabiel zijn, maar met vaak met net wat minder functionaliteit dan de concurrentie.

Uitbreidingen van Asustor zoals deze Photo Gallery zijn goed en stabiel, maar functioneel vaak net even minder dan die van de concurrentie.

QNAP-apps

De mooiste uitbreidingen van QNAP zijn zonder meer Hybrid Backup Sync en HybridMount, voor het maken van back-ups en het synchroniseren, en zelfs het direct koppelen van cloudopslag. Het zijn niet de enige goede uitbreidingen van QNAP, maar een kritische blik is bij veel apps wel noodzakelijk, want de kwaliteit wisselt sterk. Een veilige keuze zijn de QTS Essentials, veertig uitbreidingen van QNAP zelf.

Voor geavanceerde zoek- en indexeringsfuncties zijn er aanvullende apps, met soms ook extra kosten. Container Station ondersteunt Docker en LXC-containers terwijl je met Virtualization Station echte virtuele machines kunt maken. Wil je alleen Linux gebruiken op de NAS, dan is er Ubuntu Linux Station.

Surveillance Station is vervangen door QVR-Elite en QVR-Pro. QVR-Elite hanteert een abonnementsmodel per camera, QVR-Pro is een meer traditionele NVR-oplossing met duurdere maar oneindig geldige licenties. Betalen voor geavanceerde functies komt bij QNAP meer voor dan de andere merken. Ook bij functies waar je het niet direct verwacht, zoals de Qsirch-zoekfunctie: zonder extra licentie zoekt die op de NAS alleen op bestandsnaam en tekst en op de pc doorzoekt die alleen bestanden op de NAS en niet ook lokale bestanden.

QuMagie biedt fotobeheer met gezichtsherkenning, maar heeft voor miniaturen de hulp van Video Station nodig.

De uitbreidingen voor back-up en synchronisatie behoren tot de beste van QNAP.

Synology-apps

Synology besteedt merkbaar veel aandacht aan de kwaliteit van de software die het aanbiedt op zijn NAS-apparaten. Een mooie app is Cloud Sync, waarmee je vanuit één interface de synchronisatie met verschillende cloudopslagproviders regelt. Maar ook de verschillende back-upoplossingen en Synology Drive zijn de moeite waard.

Met de app Office maak je documenten, spreadsheet en presentaties, die direct deelt vanaf de NAS. Het is een volwaardige Office-pakket dat desgewenst nog uit te breiden is met bijvoorbeeld een pdf-viewer, contacten en een chatfunctie.

Photos is de nieuwe module om foto’s te presenteren en automatisch indexeren met bijvoorbeeld gezichtsherkenning.

Virtualisatie kan zowel met virtuele machines als door gebruik van Docker. Docker biedt ook uitkomst op het gebied van home-automation. Dit is de enige echte tekortkoming, hier zijn geen normale packages voor. Home Assistant laat gelukkig zich eenvoudig in een Docker installeren, maar loop je nog wel de al eerdergenoemde verminderde usb-ondersteuning aan.

Verder heeft Synology een mooi en goed aanbod aan apps.

Synology Office biedt een prima alternatief voor Word, Excel en PowerPoint inclusief synchronisatie via Synology Drive.

Desktop-software

Alle merken bieden ook aanvullende software voor gebruik in Windows, en soms ook voor macOS en Linux. Asustor biedt software om de NAS op te sporen, een downloadmanager en back-upsoftware. Jammer is dat bij die tool Asustor Backup Plan elke geavanceerde optie ontbreekt, hoewel-ie verder op zich we; bruikbaar is.

Bij QNAP is het aanbod flink groter, en worden naast Windows ook macOS en Ubuntu (Linux) bijna structureel ondersteund. QFinder koppelt de opslag van de NAS aan de pc en helpt deze slim te gebruiken. Qsync synchroniseert bestanden tussen het eigen systeem en de NAS of tussen meerdere apparaten. Windows-gebruikers kunnen ook nog NetBak Replicator gebruiken voor back-ups van grotere hoeveelheden mappen of hele schijven. Ook back-up naar een andere NAS via internet wordt ondersteund.

Qsirch is de lokale versie van dezelfde uitbreiding voor de NAS en helpt bestanden sneller terug te vinden op de NAS (gratis) of ook op Windows (licentie vereist). Notes Station 3 Clipper is een Chrome-plugin voor het verzamelen van online-informatie zoals delen van webpagina’s en deze integreren in notities in Notes Station op de NAS. De QVR Pro Client biedt tenslotte toegang tot de surveillancefunctie op de NAS inclusief live beelden en het later terugkijken van opnames.

Het beste onderdeel bij Synology is net als bij QNAP de desktopsoftware voor de surveillancefunctie. Deze werkt snel en prettig en laat weinig te wensen over. Handig is ook Synology Drive voor toegang tot bestanden op de NAS en synchronisatie. De overige desktopsoftware van Synology richt zich vooral op zakelijke gebruikers.

Backup Plan is de enige desktopsoftware van Asustor die nuttig kan zijn, maar innovatief is het zeker niet.

Surveillance

Een populaire toepassing van elke NAS is het gebruik als netwerkvideorecorder en alle merken bieden hiervoor ook een of meer uitbreidingen. Wij testen de oplossingen met vier bij consumenten populaire camera’s: de Axis M20 en M50, en de TP-Link Tapo C210 en C310. De Axis M50 en de C210 zijn PTZ-camera’s, waarvan de M50 een koepelmodel met 5x optische zoom.

De beste software is Surveillance Station van Synology. Deze herkent alle camera’s, ondersteunt PTZ, biedt liveview op de NAS en via apps voor desktop en mobiel. Hij biedt bewegingsdetectie, alarmering, tijdschema’s en nog veel meer. Bovendien worden in het Toepassingscenter aanvullende functies aangeboden. Het enig nadeel is dat als je meer dan twee camera’s wilt aansluiten je extra licenties nodig hebt en dat kost maar liefst 60 euro per extra camera.

De oplossing van QNAP is bijna gelijkwaardig, maar complexer door het onderscheid tussen QVR-Elite en QVR-Pro. Ook was de configuratie lastiger en ontbreekt liveview op de NAS. Live meekijken op een direct aangesloten beeldscherm is wel mogelijk met QVR Smart Client in HD Station op de NAS, maar dit vereist wel weer een aanvullende AI Pack-licentie (30 dollar). Wil je meer dan twee camera’s aansluiten op QVR-Elite, dan kost dat 2 dollar per camera per maand of 50 dollar voor drie jaar. Een langdurig bruikbare cameralicentie voor QVR Pro kost 69 dollar.

Asustor biedt vier gratis licenties bij zijn Surveillance Station. Dat heeft een prima, maar wat bejaarde interface waarin je veel moet klikken. De configuratie is niet altijd soepel, maar uiteindelijk werkt het goed. Er is wel liveview op de NAS. Met licenties is Asustor de goedkoopste: een extra camera kost 45 dollar per camera of 170 dollar voor vier camera’s.

Mobiele software

Asustor

Als de desktopsoftware iets duidelijk maakt, dan is het wel dat de aandacht bij de ontwikkeling van software voor de NAS vooral uitgaat naar mobiele toepassingen. Die zijn er veel en bijna zonder uitzondering zijn ze frisser en beter dan de desktopsoftware. Asustor biedt zeven mobiele apps. De beste zijn surveillanceclient AiSecure, fotomanager en -uploader AiFoto3, en AiData voor algemene toegang tot de data op de NAS en synchronisatie. AiMaster tot slot biedt beheer van de NAS met inzicht in systeemgebruik, back-up en ook advies voor upgrades en basale beveiligingsinstellingen.

Met AiMaster kan een Asustor NAS bewaakt en ook wat beheerd worden.

QNAP

Van het aanbod aan mobiele software van QNAP vallen er wat af: MyQNAP is vooral een marketingtool, en KoiMeeter, KoiTalk en KoiCast zijn bedoeld voor een heel ander deel van de producten die QNAP aanbiedt. Wat is er dan wel beschikbaar? QuMagie is er voor fotobeheer met gezicht- en objectherkenning en toegang tot de foto’s op de NAS, maar er is daarnaast ook Qphoto, hoewel die tool net wat minder functies biedt. Qfile maakt back-ups van foto’s op de smartphone en tablet, en je bekijkt er ook foto’s en video’s mee op de NAS.

QNAP biedt voor synchronisatie ook nog steeds de app Qsync Pro aan, maar deze is al een hele tijd end-of-life. Gebruik je de QVR Pro- of Elite surveillance-software van QNAP, dan biedt in beide gevallen de QVR Pro Client-app toegang tot de bewakingsbeelden, zowel live als eerder opgeslagen. Muziek en videostreamen doe je met Qmusic en Qvideo. En met Qnotes3 kun je notities synchroniseren. Tot slot beheer en bewaak je met Qmanager een of meer QNAP-NAS’en.

De QVR Pro-app van QNAP is verwarrend genoeg zowel bedoeld voor de QVR Pro- als de QVR Elite-surveillance-oplossing.

Synology

Synology heeft het grootste aanbod aan apps en ook hier hebben we over de kwaliteit geen klachten. Wel zet het steeds meer in op aanverwante diensten en apps, zoals een eigen wachtwoordmanager, een app voor aanmelden via multifactorauthenticatie, statusbewaking van een of meer NAS-apparaten via de Synology-cloud en nog veel meer. Handig apps, maar ze zijn gericht op de zakelijke gebruiker en voor sommige functies heb je extra licenties nodig.

Thuis ben je vooral geholpen met vrij te gebruiken applicaties en ook die zijn er. Drive verbindt smartphone en tablet met een NAS, en biedt desgewenst wereldwijd toegang tot documenten en bestanden op de NAS. Photos Mobile is de nieuwe mobiele app die past bij de fotofuncties van Synology. Ook voor het streamen van muziek en video zijn er prima apps.

Synology SignIn beveiligt de aanmelding op een Synology NAS door toevoeging van tweefactorauthenticatie.

Conclusie

Dat er geen NAS is zonder software is na deze vergelijking alleen maar duidelijker geworden. Meer dan de hardware bepaalt de software of je een NAS zo kunt gebruiken zoals jij wilt. De verschillen tussen de drie grote NAS-merken zijn soms heel duidelijk en soms zeer subtiel.

Synology bewijst zijn koppositie met een zeer opgeruimd besturingssysteem en een goed aanbod van aanvullende software. Dit geldt zowel de uitbreidingen op de NAS als software die met de NAS samenwerkt. QNAP en Asustor doen weinig voor elkaar onder. QNAP heeft een kleine voorsprong specifiek bij de mobiele apps, maar vereist te vaak een aanvullende licentie voor volledig gebruik.

Vergelijk hier de laagste NAS-prijzen op Kieskeurig.nl

Hardware-afhankelijkheid

Hoe groot en uitgebreid het software-aanbod ook is, niet alle software is beschikbaar voor elke NAS. Sommige uitbreidingen vereisen specifiek een NAS met een ARM- of juist x86-processor. Ook stellen extra functies extra voorwaarden. Virtualisatie vraagt vooral veel geheugen, 4 GB of liever 8 GB geheugen is dan geen luxe. Maar ook andere applicaties kunnen echt impact hebben op de NAS, zoals een surveillancefunctie met meer dan een handvol camera’s. Houd bij de aanschaf van een NAS rekening met de toepassingen die je op de NAS wilt installeren.

▼ Volgende artikel
MediaMonkey: jouw digitale jukebox
© Mr.Pancho Store - stock-adobe.com
Huis

MediaMonkey: jouw digitale jukebox

Bezit je veel audiobestanden van uiteenlopende artiesten? Het is dan een hele uitdaging om de boel enigszins netjes te ordenen. De gratis versie van MediaMonkey helpt je hierbij. Maak met dit Windows-programma een overzichtelijke muziekbibliotheek en speel je favoriete liedjes op de computer af.

In dit artikel laten we zien hoe je eenvoudig je muziekcollectie kunt beheren met MediaMonkey:

  • Installeer en configureer MediaMonkey
  • Voeg muziek toe vanuit je computer, NAS of cloudopslag
  • Gebruik slimme zoekfuncties om snel je favoriete nummers te vinden
  • Maak en personaliseer afspeellijsten
  • Rip en brand cd’s
  • Pas metadata aan voor een overzichtelijke bibliotheek
  • Stream muziek binnen je thuisnetwerk naar andere apparaten

Lees ook: De beste apparatuur om in huis lekker naar muziek te luisteren

Tip 1 Digitale jukebox

MediaMonkey is eigenlijk een digitale jukebox. Het programma ondersteunt nagenoeg alle gangbare audioformaten, zoals flac, ogg, wma, ape en natuurlijk mp3. Alle liedjes die je aan dit programma toevoegt, belanden in een overzichtelijke catalogus. Het maakt niet uit of je nou honderden, duizenden of honderdduizenden nummers toevoegt, want MediaMonkey ordent zorgvuldig alle bestanden.

Om MediaMonkey te downloaden, klik onder Standard Version op DOWNLOAD [versienummer]. Dubbelklik op het exe-bestand en selecteer de Nederlandse taal, waarna je bevestigt met OK. Je klikt nu telkens op Volgende om de installatie te doorlopen. Accepteer hierbij de licentieovereenkomst. Klik als laatste op Installeren / Voltooien.

Download de gratis Windows-versie van MediaMonkey naar je computer.

Tip 2 Liedjes toevoegen

Misschien heb je op de computer of NAS flink wat muziek opgeslagen. In de tijd dat downloaden voor eigen gebruik nog min of meer gedoogd werd, lagen de audiobestanden immers voor het oprapen. Wellicht kun je omstreden downloadnetwerken als Napster, Kazaa, LimeWire, bittorrent en usenet (nieuwsgroepen) nog herinneren. Daarnaast kun je natuurlijk ook kopieën van cd’s op de computer bewaren (zie tip 6).

MediaMonkey wil eerst weten waar jouw digitale audiocollectie zich bevindt. Hierbij selecteert het programma automatisch de standaard muziek- en video-map in Windows. Staan daar geen liedjes in, dan haal je de vinkjes voor deze bestandslocaties weg. Klik rechtsboven op LOCATIE TOEVOEGEN en kies Lokale opslag. Zodra je de juiste map met muziek hebt gevonden, zet je hier een vinkje voor. Je kunt zo meerdere bestandslocaties selecteren. Klik daarna op OK.

Naast lokale mappen voeg je net zo eenvoudig muziek van andere apparaten toe, zoals een NAS of pc. Kies in dat geval LOCATIE TOEVOEGEN / Netwerk of Mediaserver, waarna je de juiste map of server selecteert. Klik daarna op OK.

Via VOLGENDE / VOLGENDE / VOLTOOIEN importeert MediaMonkey alle nummers in de bibliotheek. Dit proces kan even duren. Klik tot slot op SLUITEN.

Geef aan in welke (netwerk)map de muziek staat opgeslagen.

Tip 3 Eerste blik

Het hoofdvenster van MediaMonkey opent eerst met een welkomstscherm. Klik linksboven op Home om je muziekcollectie te tonen. Als het goed is, zie je verschillende albumhoesjes. Met de standaardinstellingen staan de secties Artiesten en Albums op alfabetische volgorde gerangschikt. Klik achter een sectie op alles weergeven om een volledig overzicht te tonen. Gebruik als alternatief bovenaan de knoppen Alle bestanden, Albums en Genres om binnen jouw muziekverzameling te snuffelen. Via Home keer je op ieder moment weer terug naar het beginvenster.

Zeker in een omvangrijke collectie is het nog een hele kunst om dat ene liedje te vinden. Gelukkig heeft MediaMonkey een snelle zoekfunctie. Klik rechtsboven op het vergrootglas om het zoekveld te ontvouwen. Je hoeft maar een deel van een liedje, albumtitel of artiest te typen. Het programma laat namelijk meteen de bijbehorende resultaten zien. Klik voor een uitgebreidere zoekfunctie bovenaan op Naar Geavanceerd.

MediaMonkey maakt van alle muziek een overzichtelijke bibliotheek met albumhoesjes.

Grotere albumhoesjes

Vind je de albumhoesjes in de muziekcatalogus te klein? Dat kun je aanpassen! Navigeer bovenin de menubalk achtereenvolgens naar Beeld / Weergave hoofdvenster / Afbeeldingsgrootte. Sleep het oranje schuifje nu naar rechts om de albumcovers te vergroten. Je klikt als laatste op OK om het resultaat te bekijken.

Maak de albumhoesjes desgewenst tweemaal zo groot.

Tip 4 Muziek luisteren

Uiteraard wil je de muziek ook graag beluisteren. Als je op een albumhoesje klikt, komen de onderliggende nummers tevoorschijn. Afhankelijk van in welke sectie je zit, dien je mogelijk nogmaals op de afbeelding te klikken. Gebruik achter de albumtitel de afspeelknop om alle liedjes in chronologische volgorde af te spelen. Je hoort meteen geluid.

Je kunt de liedjes ook husselen. Klik in dat geval op het pictogram met de twee gekruiste pijlen en luister in willekeurige volgorde naar de nummers. Wil je een specifiek liedje van het album horen? Zweef dan met de muisaanwijzer boven een titel en klik daarna op de afspeelknop.

Achter ieder albumhoesje schuilen er meerdere nummers.

Tip 5 Afspeellijst maken

Je maakt in MediaMonkey eenvoudig een eigen afspeellijst. Daarmee luister je naar jouw favoriete nummers van verschillende artiesten. Klik in de menubalk op Bewerken / Nieuwe afspeellijst. Er verschijnt aan de rechterkant een nieuw deelvenster. Typ een relevante naam en bevestig met Enter.

Zoek nu een nummer dat je aan de lijst wilt toevoegen. Klik eerst op de naam van het liedje en sleep deze audiotrack met ingedrukte muisknop naar het rechterdeelvenster. Je kunt als alternatief ook met de rechtermuisknop op een nummer klikken. Navigeer vervolgens naar Verzenden naar / Afspeellijst en klik op de juiste naam. Je maakt zoveel favorietenlijstjes als je maar wilt. Alle afspeellijsten zijn in het linkermenu bereikbaar.

Geen zin om zelf een afspeellijst te maken? Laat MediaMonkey dit dan voor je doen. Ga naar Bewerken / Nieuwe Auto-Afspeellijst. Er verschijnt een nieuw venster waarin het programma volgens zelfgekozen criteria liedjes selecteert. Misschien wil je bijvoorbeeld alleen maar rockmuziek horen. Klik in dat geval op het plusteken en kies Genre. Je typt volgens bovengenoemd voorbeeld Rock, waarna je bevestigt met Enter. Uiteraard staat het je vrij om andere criteria te gebruiken. Geef de automatische afspeellijst tot slot een andere naam.

Voeg via het contextmenu goede nummers aan een afspeellijst toe.

Tip 6 Audio-cd’s rippen

Wil je een digitale kopie van een fysiek muziekalbum op de computer bewaren? Dan komt de ripfunctie van MediaMonkey goed van pas. Daarmee kopieer je de inhoud van een audio-cd naar de pc. Een voorwaarde is dat het systeem is voorzien van een (extern) cd/dvd-station.

Doe eerst een muziek-cd in de lade van de optische drive. Na even wachten verschijnt in MediaMonkey vanzelf het venster Albumgegevens kiezen. Selecteer in het overzicht het juiste muziekalbum. Dat is belangrijk, want het programma koppelt zo de juiste eigenschappen aan elk liedje. Denk onder meer aan de artiest, de naam van het nummer en het genre. Maak een keuze en bevestig met OK.

Klik in de menubalk op Extra / Audio-CD rippen. De nummers van het album komen tevoorschijn. Standaard staan voor alle liedjes vinkjes. Als je een bepaald nummer niet op de computer wilt bewaren, haal je het desbetreffende vinkje weg.

Heb je alleen interesse in de grootste hits van een album? Verwijder voor de overige nummers dan de vinkjes.

Tip 7 Ripinstellingen

Voordat je de cd naar de computer kopieert, neem je eerst de instellingen door. Geef aan in welke map je de nummers wilt opslaan. Zodra je op CONFIGUREREN klikt, komt er een nieuw venster tevoorschijn. Ga via BLADEREN naar de gewenste map en bevestig met OK om deze opslaglocatie te selecteren. MediaMonkey plaatst elk geript album in een eigen submap. Sluit het venster met OK.

Met de huidige instellingen maakt het programma mp3’tjes. Je kunt desgewenst ook een ander audioformaat instellen. Klik dan eerst op MP3 en kies bijvoorbeeld WMA, WAV of FLAC. De twee laatstgenoemde bestandsformaten bieden over het algemeen een hogere audiokwaliteit. Daarentegen nemen de liedjes wel meer opslagruimte in beslag. Mp3 staat bekend om zijn acceptabele geluidskwaliteit en geringe bestandsomvang.

Bij sommige audioformaten kun je de kwaliteit aanpassen, zoals in het geval van ogg, wav, wma, aiff en flac. Klik dan achter de gekozen indeling op INSTELLINGEN. Een hogere waarde resulteert doorgaans in een betere geluidskwaliteit. Houd hierbij wel rekening met grotere bestanden en een langere ripduur. Maak een keuze en klik op OK. Bevestig nogmaals met OK om het ripproces te starten. Na afloop belanden de nummers vanzelf in de bibliotheek van MediaMonkey.

Bepaal in welke (sub)map je de geripte nummers wilt opslaan.

Tip 8 Schijfjes branden

De omgekeerde route werkt ook: niet rippen, maar brand een album naar een schijfje en speel deze cd vervolgens af op een cd-speler. Handig voor wie nog een klassieke audioset met goede speakers bezit. Overigens heb je voor dit klusje wel een (externe) cd-brander en leeg schijfje nodig.

Doe een beschrijfbare cd-r in de lade van de cd-brander. Je kunt hier normaal gesproken tachtig minuten muziek op kwijt. Klik nu met de rechtermuisknop op een albumhoes en kies Verzenden naar / Audio-CD (Branden). Belangrijk is dat in het kleine venster achter Schijf: de juiste cd-brander is geselecteerd. Klik op BRANDEN om het proces te starten. Na afloop hoor je een geluidssignaal en wordt de cd uitgeworpen. Overigens kun je deze opties eventueel uitvinken.

Je brandt desgewenst ook nummers van verschillende albums en artiesten op een cd. Het is dan handig om van jouw favoriete liedjes eerst even een afspeellijst te maken (zie tip 5). Je navigeert in het linkermenu daarna naar Afspeellijsten. Klik met de rechtermuisknop op de bewuste lijst en kies Verzenden naar / Audio-CD (Branden) / BRANDEN.

Brand een muziekalbum of afspeellijst eenvoudig naar een lege cd.

Muziek vanuit cloud

MediaMonkey kan ook muziek bij diverse clouddiensten ophalen. Deze optie is nuttig voor wie audiobestanden op een online server van een bekende aanbieder bewaart. Er is ondersteuning voor Microsoft OneDrive, Google Drive en Dropbox ingebakken.

Klik in de menubalk op Bestand / Bestanden herscannen/toevoegen. Ga via LOCATIE TOEVOEGEN naar Cloudopslag. Na het aanwijzen van de juiste aanbieder opent er een webpagina in de browser. Je dient MediaMonkey toegang tot jouw persoonlijke cloudomgeving te geven. Log zo nodig in en beslis of je het mediaprogramma wel of geen toegang geeft.

Klik in MediaMonkey op OK / NU SCANNEN om audiobestanden vanuit de cloud te importeren. Daarnaast bewaar je optioneel een kopie van de muziekbibliotheek op een online server. Gebruik hiervoor het tabblad Inhoud bibliotheek. Je kunt de koppeling tussen MediaMonkey en de clouddienst op elk moment weer verbreken.

Als je MediaMonkey toegang tot jouw Google Drive-omgeving geeft, voeg je audiobestanden vanuit de cloud toe.

Tip 9 Metadata wijzigen

Elk digitaal opgeslagen liedje bevat metadata. Dit noemt men ook wel tags. Hierin staan allerlei gegevens, zoals de artiest(en), de naam van het nummer en het uitgiftejaar. Het is belangrijk dat alles klopt, want MediaMonkey deelt op basis van deze informatie zijn bibliotheek in. Bovendien bevindt zich in de metadata ook een hoesafbeelding.

Met name bij gedownloade bestanden klopt de metadata soms niet. Gelukkig herstel je eenvoudig een foutje. Klik in MediaMonkey met de rechtermuisknop op het bewuste liedje en kies Eigenschappen. Er verschijnt een venster met verschillende kenmerken. Pas naar eigen inzicht een of meerdere velden aan. Bij Score laat je eventueel ook nog jouw waardering voor het nummer blijken. Kies tussen een waarde van één tot vijf sterren.

Bij het tabblad Details staan nog meer kenmerken van het liedje. Die kun je eveneens allemaal wijzigen. Verder voeg je via Songteksten vrijblijvend een complete liedtekst toe. Kijk tot slot ook nog even bij Illustraties, want je kunt hier zo nodig een andere albumhoes selecteren. Klik op OK om eventuele wijzigingen op te slaan.

Controleer in de Eigenschappen of het liedje aan de juiste albumhoes is gekoppeld.

Tip 10 Automatisch taggen

Het aanpassen van metadata heet ook wel het taggen van muziek. MediaMonkey heeft hiervoor een slimme functie, want het programma wijst op jouw verzoek automatisch de juiste metadata aan alle nummers van een album toe.

Klik met rechts op een muziekalbum en kies Auto-labelen. Het programma gaat nu op zoek naar de correcte gegevens. Hebben liedjes bijvoorbeeld geen titels, dan probeert de software deze via een zogenoemde audiovingerafdruk te achterhalen. Door de huidige audiodata met dat van een database te vergelijken, komt MediaMonkey de juiste tags op het spoor. Er wordt zo nodig ook een verse albumhoes opgehaald. Vink de nummers aan waarvan je de metadata wilt aanpassen en bevestig met LABELEN EN DOORGAAN.

Wijs in één klap correcte tags aan alle liedjes van een muziekalbum toe.

Tip 11 Mediaserver

Tijdens de installatie activeert MediaMonkey op de achtergrond een mediaserver. Het voordeel hiervan is dat je met andere apparaten in je thuisnetwerk de muziekbibliotheek kunt benaderen. Denk onder andere aan een geschikte smart-tv, netwerkreceiver, wifi-speaker en soundbar. Je speelt de nummers op deze apparaten af.

Open maar eens met de afstandsbediening de bronlijst van een smart-tv en kies MediaMonkey Bibliotheek. Daarachter staat waarschijnlijk ook nog de naam van jouw computer vermeld. Je dient deze televisie nu toegang tot de muziekbibliotheek te geven. Klik in MediaMonkey op JA. Zodra je de bibliotheek op de smart-tv vernieuwt, heb je toegang tot alle albums en afspeellijsten.

Stream de nummers over je thuisnetwerk naar andere apparaten, zoals een smart-tv.

MediaMonkey Gold

Er bestaat ook een betaalde Gold-versie van MediaMonkey. Die bevat nóg meer functies. Met name op het gebied van audio-cd’s rippen zijn er meer mogelijkheden. Zo stel je desgewenst een hogere geluidskwaliteit voor de gekopieerde nummers in. Een andere handige functie is dat je een ongelimiteerd aantal nummers tegelijk automatisch kunt taggen. Daarnaast bevat MediaMonkey Gold extra opties om liedjes te ordenen en over je eigen (thuis)netwerk te streamen. De betaalde versie kost ca. 39 euro. Je kunt voor ca. 97 euro ook een zogeheten lifetime-licentie aanschaffen.

Voor het gebruik van MediaMonkey Gold dien je een gebruikersnaam en licentiesleutel in te voeren.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Nieuw van L'OR: Barista Absolu – een koffiemachine die ook ijskoffie zet
© L'OR
Huis

Nieuw van L'OR: Barista Absolu – een koffiemachine die ook ijskoffie zet

IJskoffie is populairder dan ooit. Om in te spelen op die trend lanceert L'OR de Barista Absolu: een nieuwe koffiemachine die niet alleen warme, maar ook gekoelde koffie zet. Samen met de speciale capsules zet je er thuis gewoon zelf een goede ijskoffie mee – mét smaak en cremalaag.

Gekoelde koffie met één druk op de knop

De Barista Absolu is de eerste koffiemachine van L'OR die speciaal is ontworpen met ijskoffie in gedachten. Een opvallend detail is de knop 'Enjoy Over Ice'. Die activeert een langzamere, zachte extractie van de koffie, zodat de smaken behouden blijven en niet verwateren door het ijs. Voeg zelf ijsklontjes toe aan het glas en je krijgt een koude koffie met een volle cremalaag en een verfrissende smaak.

Wie liever iets romigs of zoets drinkt, kan de basis eenvoudig aanvullen met melk, siroop of slagroom. Ook warme koffievarianten zijn mogelijk: van ristretto en espresso tot lungo of twee koppen tegelijk. Dankzij 19 bar pompdruk en geavanceerde extractietechnologie belooft de machine koffie met de intensiteit van een barista.

©L'OR

Tot 18 koffievariaties

De L'OR Barista Absolu is geschikt voor zowel standaard- als XXL-capsules van L'OR, waarmee je tot 18 verschillende koffievariaties kunt bereiden. Met de knop 'Intensity Boost' verhoog je de extractieduur voor een krachtiger kopje. De machine is beschikbaar in zwart, wit en grijs, met een adviesprijs van 129 euro.


Ook nieuw: zomerse (ijs)koffiesmaken

Speciaal voor de zomer introduceert L'OR twee nieuwe capsules, speciaal voor ijskoffie: 🥥 Coconut Iced Een zachte koffie met kokossmaak, bedoeld om koud te serveren. De blend is gemaakt van 100% gecertificeerde koffie (Common Grounds) en zit in recycleerbare capsules. Geschikt voor zowel L'OR Barista- als Nespresso-machines. 🧊 Iced Coffee XXL Een capsule met dubbele inhoud voor grotere ijskoffies. De smaak is krachtig en fris, en ideaal als basis voor recepten met ijsblokjes, melk of siroop.