Geld besparen: diensten en accounts delen

© PXimport

Geld besparen: diensten en accounts delen

Netwerk

Geplaatst: 1 mei 2018 - 06:36

Aangepast: 24 november 2022 - 13:07

Richard Veenstra

Grote kans dat je niet alleen woont en dat je partner en je kinderen ook gebruikmaken van de diensten waar jij je op hebt geabonneerd. Waarom niet geld besparen door de kosten delen? Bij diensten als Spotify, Office 365 en Netflix kun je gezinsabonnementen afsluiten en daarmee bespaar je makkelijk kosten. En bij sommige diensten kun je ook met een simpele truc met meerdere mensen van hetzelfde account gebruikmaken. Aan het eind van het artikel laten we je ook nog zien hoe je aan goedkope softwarelicenties komt.

Wij Nederlanders zijn een zuinig volk en daar zijn we trots op, toch? Als we ergens op kunnen besparen, dan doen we dat graag. Grote kans dat je op allerlei internetdiensten abonnementen hebt en simpelweg elke maand geld laat afboeken door Netflix en co. Dit kan ook anders. We gaan kijken hoe je geld kunt besparen of hoe je door een paar simpele legale trucs met meerdere personen toegang hebt tot dezelfde inhoud. We starten met de entertainment-sector in je huishouden.

01 Netflix

Netflix groeit als kool en steeds meer mensen nemen een Netflix-abonnement. De meeste mensen kiezen dan een Basic-abonnement, waar je 7,99 euro per maand voor betaalt. Met dit abonnement kun je maar op één scherm tegelijkertijd kijken. Wil je op twee schermen tegelijk kunnen kijken, dan upgrade je gemakkelijk naar een Standaard-abonnement. Dit kost maar 3 euro per maand meer en nu kunnen je partner en jij naar elk een andere serie kijken via hetzelfde account. Een ander voordeel is dat je nu ook alle inhoud in HD-kwaliteit kunt bekijken. Je hoeft je bovendien niet op dezelfde locatie te bevinden. Theoretisch kun je het abonnement dus ook delen met een vriend of vriendin, al is dit volgens de voorwaarden van Netflix illegaal. Goed nieuws: er zijn geen verhalen bekend dat Netflix actief achter het delen van Netflix-accounts met anderen aangaat. Wil je met nog meer mensen een Netflix-account delen, dan kun je voor 13,99 euro per maand een Premium-abonnement nemen. Hiermee kunnen vier mensen tegelijkertijd naar een andere stream kijken en heb je de beschikking over ultra-hd-kwaliteit, mits de specifieke serie of film dit ondersteunt.

© PXimport

02 Netflix online en offline

Ook als je een Basic-account hebt, kun je het account met meerdere mensen gebruiken, je moet dan wel een beetje creatief zijn. Elk account is namelijk voorzien van profielen, per account kun je vijf profielen instellen. Elk familielid kan zijn eigen favorieten aanmaken en zijn of haar kijkgeschiedenis inzien. Voor kinderen kun je zelfs een speciaal account inrichten zodat er geen materiaal voor volwassenen te zien is. Op de mobiele versie van Netflix kun je bovendien sommige inhoud offline opslaan. Na het downloaden zet je je smartphone of tablet in vliegtuigmodus en start je je film of serie, je partner kan dan op een ander apparaat online kijken. Op deze manier kun je met een Basic-abonnement tóch met twee personen tegelijkertijd naar iets anders kijken. Eén persoon kijkt offline een serie terwijl de andere persoon een livestream kijkt. Vergt wel wat voorbereiding dus.

Amazon en Videoland

03 Spotify

Spotify werkt in principe hetzelfde als Netflix, maar hier heb je met één account ook maar de beschikking over één profiel. Als je partner dus de hele dag naar de soundtrack van La La Land luistert, zie jij de komende weken dus verrassend veel muziekaanbevelingen die met deze soundtrack te maken hebben. Je kunt met twee personen op hetzelfde account zijn ingelogd, maar zodra je partner op zijn of haar apparaat een liedje begint af te spelen, wordt jouw stream meteen geblokkeerd. Met Spotify op je mobiel kun je echter wel duizenden songs offline opslaan als je een Premium-account hebt. Op deze manier kan de ene persoon naar een offline liedje luisteren, terwijl de andere persoon live naar Spotify luistert. Vind je dit een te grote beperking, upgrade dan naar een Premium for Family-account. Dit kost 5 euro meer dan een normaal Premium-account. Tot zes personen krijgen nu een apart Premium-account, met eigen afspeellijsten en aanbevelingen. Deze zes personen moeten wel allemaal op hetzelfde adres wonen, het maakt dus niet uit of het familieleden of huisgenoten zijn. Spotify gaat in tegenstelling tot Netflix wel actief achter misbruik aan. Er zijn gevallen bekend dat Spotify gebruikers van een Family-account downgradet naar een Free-account bij een vermoeden van misbruik. Gebruikers moeten dan verifiëren dat ze op hetzelfde adres wonen.

© PXimport

04 Andere muziekdiensten

Google biedt vergelijkbare opties voor zijn muziekdienst Google Play Muziek (als concurrent van Spotify). Bij het Family-account (14,99 per maand) maken tot zes personen tegelijkertijd gebruik van hetzelfde account op maximaal tien apparaten per persoon. Bij Google hoef je echter niet op hetzelfde adres te wonen, enige vereisten zijn dat iedereen uit de groep in Nederland woonachtig is, een Google-account heeft en geen lid is van een andere gezinsgroep.

Een andere grote speler op de muziekmarkt is Apple. Apple Music biedt veel exclusieve inhoud aan en heeft eenzelfde soort familieaanbieding. Voor ook weer 14,99 euro per maand hebben zes mensen een gezamenlijk account.

© PXimport

Studentenkorting

05 Boeken lezen met Kobo Plus

Voor films, series en muziek zijn tegenwoordig goede abonnementen en streamingdiensten beschikbaar, maar ook bij de digitale boekenmarkt zien we wat beweging. Bol.com biedt voor 9,99 euro per maand e-boeken aan in de vorm van een Kobo Plus-abonnement. Je Kobo Plus-abonnement is gekoppeld aan je Bol.com-account, maar je kunt dit wel op maximaal vijf apparaten tegelijk gebruiken. Als jij en je partner dus allebei een Kobo-e-reader hebben, deel je dit abonnement gewoon met elkaar. Het maakt ook niet uit waar je je bevindt, theoretisch kun je dus ook een abonnement delen met vrienden of familieleden die niet op hetzelfde adres wonen. Bedenk wel dat deze vrienden dan wel met jouw Bol.com-account eventueel aankopen kunnen doen! Je hoeft voor een Kobo Plus-abonnement trouwens niet per se een Kobo-e-reader te hebben, er zijn ook apps voor iOS en Android beschikbaar. Er is één groot nadeel aan een Kobo Plus-abonnement: het aanbod is veel kleiner dan het normale aanbod van Kobo, op dit moment heeft Bol.com het over tienduizenden titels. Ter vergelijking: in de Kobo Store zijn meer dan vijf miljoen boeken digitaal te koop.

© PXimport

Amazon en Bruna

06 Steam

Speel je graag videogames? Dan ben je vast bekend met Steam, het online platform waar je duizenden games kunt downloaden voor je pc of game-console. Met Steam Family Sharing kun je deze games delen met je familie (of vrienden). Je hoeft hiervoor geen extra abonnement af te sluiten, ga gewoon naar Instellingen / Account en schakel de deelfunctionaliteit in bij Instellingen / Gezin. Je moet wel de Steam Guard-bescherming hebben ingeschakeld op je pc. Je mag maximaal tien apparaten tegelijkertijd machtigen, maar slechts één gebruiker kan de game spelen. Als iemand anders een game speelt en jij logt in, dan heeft de ander een paar minuten de tijd om het spel af te maken of zich uit te loggen. Denk er wel aan dat je gehele bibliotheek nu gedeeld wordt en je niet per spel een machtiging kunt geven. Sommige games kunnen niet worden gedeeld vanwege licentiebeperkingen.

© PXimport

07 Dropbox

Dropbox is een handige dienst om documenten te delen tussen je verschillende apparaten en tussen vrienden en familie. Je kunt met meerdere mensen op verschillende apparaten inloggen met hetzelfde account, maar dit wordt lastig als je tweestapsverificatie hebt ingesteld. Standaard krijg je 2 gigabyte gratis bij een persoonlijk account, je kunt dit upgraden naar een Plus- of Pro-abonnement voor respectievelijk 9,99 euro of 19,99 per maand. Bij beide abonnementen heb je dan 1 terabyte online opslag tot je beschikking. Wil je met een partner, vrienden of vriendinnen veel data delen, dan is het handig om eens naar de business-opties van Dr|opbox te kijken. Voor 12 euro per persoon krijg je namelijk 2 terabyte opslagruimte samen, plus allerlei handige extra’s die bij een Business-abonnement zitten. Dit is goedkoper dan het persoonlijke Professional-abonnement, en je kunt nu je Dropbox-ruimte gemakkelijk delen. Wil je meer ruimte, dan heb je voor 18 euro per persoon zelfs ongelimiteerde opslag tot je beschikking. Kies je voor een jaarlijkse in plaats van maandelijkse betaling, dan kost dit abonnement zelfs maar 15 euro per persoon per maand. Enige valkuil: je moet minstens drie mensen hebben die het Business-abonnement aangaan.

© PXimport

Google Drive

08 Microsoft

Bijna iedereen gebruikt het Office-pakket van Microsoft, maar wist je dat je bij het Office 365-abonnement ook de beschikking hebt over online opslagruimte via OneDrive? Er zijn drie mogelijkheden om Office 365 te bemachtigen. De eerste optie is om het eenmalig aan te schaffen, je koopt dan Office 2016. Dit kost 149 euro, je mag dan volgens de licentie de software op één pc installeren en alleen gebruiken voor thuisgebruik. Het is niet geheel duidelijk wat Microsoft hier precies mee bedoelt overigens. Een betere optie is om een abonnement te nemen op Office 365. De goedkoopste optie is Office 365 Personal voor 69 euro per jaar, met dit abonnement mag je Office ook maar op één apparaat installeren. Het voordeel is wel dat dit ook op een Mac kan, die mogelijkheid heb je niet als je het pakket eenmalig aanschaft. Je krijgt hierbij ook 1 terabyte opslag bij voor OneDrive.

Qua kosten delen is het interessanter om voor 99 euro per jaar een Office 365 Home-abonnement te nemen. Nu mag je Office 365 op vijf apparaten installeren én heb je 5 terabyte online opslagruimte voor maximaal vijf gebruikers. Elke gebruiker mag overigens maximaal 1 terabyte gebruiken. Microsoft laat in het midden of deze vijf gebruikers in hetzelfde huishouden moeten wonen. Ga hiernaartoe en log in met je Microsoft-accountgegevens. Klik op Office 365 delen en geef een e-mailadres op van de persoon met wie je je abonnement wilt delen. De ontvanger moet zich nu voor een gratis Microsoft-account registeren, mocht hij of zij dit nog niet hebben gedaan. In de praktijk checkt Microsoft niet met wie je je abonnement deelt, je kunt het abonnement dus ook met vrienden delen.

© PXimport

Jaarlijks betalen

© PXimport

09 Virusscanners

Bij bijna alle fabrikanten van virusscanners kun je ook gebruikmaken van gezinsabonnementen. Ga bijvoorbeeld naar www.mcafee.com en klik op Thuisgebruikers. Klik op Nu kopen en onderaan zie je dat McAfee drie verschillende licenties aanbiedt. De goedkoopste kost je 59,95 euro voor een jaar, maar deze mag je maar op één apparaat installeren. Veel slimmer is dan om de optie voor 89,95 euro per jaar te kiezen, die kun je namelijk op tien verschillende apparaten installeren. In de voorwaarden van McAfee wordt niet vermeld of deze mensen in hetzelfde huishouden moeten wonen. Ook concurrenten Kaspersky, Webroot en Symantec Norton hebben vergelijkbare aanbiedingen. Kijk zelf wel even goed met wie je de licenties allemaal mag delen, soms is dit niet helemaal duidelijk.

© PXimport

10 Deel je apps

Om aankopen te doen in de App Store van Apple heb je een Apple ID nodig. Je Apple ID heb je vervolgens ingeschakeld op je eigen iPhone of iPad. Je partner heeft wellicht ook een iPhone, maar deze heeft zijn of haar eigen Apple ID. Om nu niet dubbel te betalen voor alle apps, kun je natuurlijk prima met elkaars Apple ID inloggen in de App Store op je eigen apparaat. Zodra er een update beschikbaar is voor een app die niet bij jouw Apple ID hoort maar wel op je apparaat staat, moet je wel het Apple ID-wachtwoord van je partner opgeven. Er bestaat ook de mogelijkheid om je Apple ID te delen met je familie. Dit kan met behulp van de functie ‘Delen met gezin’. Eén persoon moet deze optie inschakelen en vervolgens anderen uitnodigen. Elk individu van een Apple-gezin mag maar van één gezin lid zijn. Op een iPhone stel je dit in door naar Instellingen /[je naam]/Stel ‘Delen met gezin’ in te gaan en de stappen te volgen. Ga hiernaartoe voor een heldere uitleg hoe je dit instelt.

Android-apps delen

11 Studenten

Studenten opgelet! Als je bent ingeschreven bij een hogeschool, universiteit of academie, dan krijg je bij veel softwarefabrikanten studentenkorting. In de meeste gevallen kun je ergens in het bestelproces aangeven dat je student bent en zul je een bewijs van inschrijving moeten uploaden. Hoe de studentenkorting van een fabrikant precies werkt, verschilt van firma tot firma. Check dus voor aanschaf bij het bedrijf of jouw studenteninschrijving geldig is voor een korting. Je kunt ook een kijkje nemen bij www.surfspot.nl. Hier vind je goedkopere studentenlicenties voor allerlei software. Klik op een software-item en lees goed de voorwaarden door, sommige programma’s mag je namelijk alleen gebruiken als je verbonden bent aan een specifieke onderwijsinstelling. Zodra je deze verlaat, is je licentie officieel niet meer geldig. Microsoft heeft ook een handig alternatief voor studenten. Als je je hier aanmeldt voor Microsoft Imagine, dan heb je gratis toegang tot professionele software zoals Microsoft Azure, Visual Studio en Xamarin Studio. Je school of universiteit moet hiervoor wel door Microsoft zijn geaccrediteerd.

© PXimport

12 Alternatieve versies

Als je het niet erg vindt om met iets oudere software te werken, dan kun je net na een update van je favoriete software ook eens kijken of bedrijven nog een voorraad van de oude versie hebben. Soms worden deze programma’s of licentiecodes voor dumpprijzen verkocht. Als je de oude versie dan hebt geïnstalleerd, kun je eventueel nog kijken wat een upgrade naar de nieuwste versie kost, misschien ben je in totaal wel goedkoper uit. Een ander idee is om op zoek te gaan naar een lightversie of een alternatief van de software. Werk je af en toe met Adobe Photoshop, maar vind je een Adobe-abonnement veel te duur, weet dan dat goedkopere of gratis alternatieven als Affinity Photo, Pixelmator of GIMP bijna net zo goed zijn als het originele programma.

© PXimport

13 Shoppen over de grens

Het kan ook slim zijn om wat buitenlandse webwinkels te bezoeken bij je jacht naar goedkope software. Het kan zomaar zijn dat een bepaald programma bij een webwinkel in Duitsland of België een stuk goedkoper is. Als de Britse pond laag staat, kan software uit het Verenigd Koninkrijk voordelig zijn. Webwinkels maakt het in de meeste gevallen niet uit dat de klant niet uit het Verenigd Koninkrijk komt, meestal krijg je toch een downloadlink en geen fysiek pakketje meer. En de gewenste taal kun je vaak bij installatie instellen.

Verder is het nog slim om voor specifieke software, bijvoorbeeld audio- of videobewerkingssoftware, eens naar gespecialiseerde webwinkels te kijken. We ontdekten bijvoorbeeld dat www.plugindiscounts.com en www.pluginboutique.com audio-plug-ins vaak een stuk goedkoper leveren. En Toolfarm levert goedkope licenties voor video-plug-ins. Dit soort voordelen zijn er bij meer gespecialiseerde verkoopsites.

© PXimport

14 Windows-serienummers

Het fenomeen is je wel bekend: verschillende prijzen voor dezelfde versie van Windows. Als je Windows 10 Home via de officiële Microsoft-shop wilt kopen, kost het besturingssysteem 145 euro, in een webwinkel waarschijnlijk zo rond de 130 euro. Toch zie je ook vaak dat er versies voor 80 tot 100 euro worden aangeboden. Deze worden aangeduid met de term OEM. OEM staat voor Original Equipment Manufacturer. Deze versies van Windows zijn volkomen legaal, maar worden vaak niet in een doos geleverd en hebben minder documentatie. Ook kan het zijn dat de licentie iets afwijkt, bijvoorbeeld dat je het maar op één apparaat mag installeren, en als je je pc-componenten verandert, kan het zijn dat de code niet meer werkt. Dan zijn er nog versies van Windows 10 Home verkrijgbaar voor 10 tot 30 euro, dit is een schemergebied. Vaak gaat het hier om serienummers die niet bedoeld zijn voor de losse verkoop, bijvoorbeeld als ze uit een bundel voor een bedrijf of universiteit zijn gehaald. Waarschijnlijk worden de serienummers prima herkend en kun je er perfect mee werken, maar garantie is er niet. Check in ieder geval heel goed de reviews van de winkel waar je zo’n serienummer aanschaft.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000