ID.nl logo
Geld besparen: diensten en accounts delen
© PXimport
Huis

Geld besparen: diensten en accounts delen

Grote kans dat je niet alleen woont en dat je partner en je kinderen ook gebruikmaken van de diensten waar jij je op hebt geabonneerd. Waarom niet geld besparen door de kosten delen? Bij diensten als Spotify, Office 365 en Netflix kun je gezinsabonnementen afsluiten en daarmee bespaar je makkelijk kosten. En bij sommige diensten kun je ook met een simpele truc met meerdere mensen van hetzelfde account gebruikmaken. Aan het eind van het artikel laten we je ook nog zien hoe je aan goedkope softwarelicenties komt.

Wij Nederlanders zijn een zuinig volk en daar zijn we trots op, toch? Als we ergens op kunnen besparen, dan doen we dat graag. Grote kans dat je op allerlei internetdiensten abonnementen hebt en simpelweg elke maand geld laat afboeken door Netflix en co. Dit kan ook anders. We gaan kijken hoe je geld kunt besparen of hoe je door een paar simpele legale trucs met meerdere personen toegang hebt tot dezelfde inhoud. We starten met de entertainment-sector in je huishouden.

01 Netflix

Netflix groeit als kool en steeds meer mensen nemen een Netflix-abonnement. De meeste mensen kiezen dan een Basic-abonnement, waar je 7,99 euro per maand voor betaalt. Met dit abonnement kun je maar op één scherm tegelijkertijd kijken. Wil je op twee schermen tegelijk kunnen kijken, dan upgrade je gemakkelijk naar een Standaard-abonnement. Dit kost maar 3 euro per maand meer en nu kunnen je partner en jij naar elk een andere serie kijken via hetzelfde account. Een ander voordeel is dat je nu ook alle inhoud in HD-kwaliteit kunt bekijken. Je hoeft je bovendien niet op dezelfde locatie te bevinden. Theoretisch kun je het abonnement dus ook delen met een vriend of vriendin, al is dit volgens de voorwaarden van Netflix illegaal. Goed nieuws: er zijn geen verhalen bekend dat Netflix actief achter het delen van Netflix-accounts met anderen aangaat. Wil je met nog meer mensen een Netflix-account delen, dan kun je voor 13,99 euro per maand een Premium-abonnement nemen. Hiermee kunnen vier mensen tegelijkertijd naar een andere stream kijken en heb je de beschikking over ultra-hd-kwaliteit, mits de specifieke serie of film dit ondersteunt.

©PXimport

02 Netflix online en offline

Ook als je een Basic-account hebt, kun je het account met meerdere mensen gebruiken, je moet dan wel een beetje creatief zijn. Elk account is namelijk voorzien van profielen, per account kun je vijf profielen instellen. Elk familielid kan zijn eigen favorieten aanmaken en zijn of haar kijkgeschiedenis inzien. Voor kinderen kun je zelfs een speciaal account inrichten zodat er geen materiaal voor volwassenen te zien is. Op de mobiele versie van Netflix kun je bovendien sommige inhoud offline opslaan. Na het downloaden zet je je smartphone of tablet in vliegtuigmodus en start je je film of serie, je partner kan dan op een ander apparaat online kijken. Op deze manier kun je met een Basic-abonnement tóch met twee personen tegelijkertijd naar iets anders kijken. Eén persoon kijkt offline een serie terwijl de andere persoon een livestream kijkt. Vergt wel wat voorbereiding dus.

Amazon en Videoland

Sinds 2016 is Amazon ook in Nederland actief met Amazon Prime Video. De dienst heeft maar één abonnement voor 5,99 euro, maar hiermee mag je wel op drie schermen tegelijkertijd kijken. Helaas is het aanbod nog (lang) niet zo groot als bij Netflix. Bij Videoland kijk je op maximaal vier schermen tegelijkertijd voor 8,99 euro per maand.

03 Spotify

Spotify werkt in principe hetzelfde als Netflix, maar hier heb je met één account ook maar de beschikking over één profiel. Als je partner dus de hele dag naar de soundtrack van La La Land luistert, zie jij de komende weken dus verrassend veel muziekaanbevelingen die met deze soundtrack te maken hebben. Je kunt met twee personen op hetzelfde account zijn ingelogd, maar zodra je partner op zijn of haar apparaat een liedje begint af te spelen, wordt jouw stream meteen geblokkeerd. Met Spotify op je mobiel kun je echter wel duizenden songs offline opslaan als je een Premium-account hebt. Op deze manier kan de ene persoon naar een offline liedje luisteren, terwijl de andere persoon live naar Spotify luistert. Vind je dit een te grote beperking, upgrade dan naar een Premium for Family-account. Dit kost 5 euro meer dan een normaal Premium-account. Tot zes personen krijgen nu een apart Premium-account, met eigen afspeellijsten en aanbevelingen. Deze zes personen moeten wel allemaal op hetzelfde adres wonen, het maakt dus niet uit of het familieleden of huisgenoten zijn. Spotify gaat in tegenstelling tot Netflix wel actief achter misbruik aan. Er zijn gevallen bekend dat Spotify gebruikers van een Family-account downgradet naar een Free-account bij een vermoeden van misbruik. Gebruikers moeten dan verifiëren dat ze op hetzelfde adres wonen.

©PXimport

04 Andere muziekdiensten

Google biedt vergelijkbare opties voor zijn muziekdienst Google Play Muziek (als concurrent van Spotify). Bij het Family-account (14,99 per maand) maken tot zes personen tegelijkertijd gebruik van hetzelfde account op maximaal tien apparaten per persoon. Bij Google hoef je echter niet op hetzelfde adres te wonen, enige vereisten zijn dat iedereen uit de groep in Nederland woonachtig is, een Google-account heeft en geen lid is van een andere gezinsgroep.

Een andere grote speler op de muziekmarkt is Apple. Apple Music biedt veel exclusieve inhoud aan en heeft eenzelfde soort familieaanbieding. Voor ook weer 14,99 euro per maand hebben zes mensen een gezamenlijk account.

©PXimport

Studentenkorting

Ben je student, dan kun je op veel streamingdiensten korting krijgen. Spotify en Apple Music bieden je 50 procent korting op een maandabonnement van 9,99 euro. Netflix en Google bieden deze optie helaas niet.

05 Boeken lezen met Kobo Plus

Voor films, series en muziek zijn tegenwoordig goede abonnementen en streamingdiensten beschikbaar, maar ook bij de digitale boekenmarkt zien we wat beweging. Bol.com biedt voor 9,99 euro per maand e-boeken aan in de vorm van een Kobo Plus-abonnement. Je Kobo Plus-abonnement is gekoppeld aan je Bol.com-account, maar je kunt dit wel op maximaal vijf apparaten tegelijk gebruiken. Als jij en je partner dus allebei een Kobo-e-reader hebben, deel je dit abonnement gewoon met elkaar. Het maakt ook niet uit waar je je bevindt, theoretisch kun je dus ook een abonnement delen met vrienden of familieleden die niet op hetzelfde adres wonen. Bedenk wel dat deze vrienden dan wel met jouw Bol.com-account eventueel aankopen kunnen doen! Je hoeft voor een Kobo Plus-abonnement trouwens niet per se een Kobo-e-reader te hebben, er zijn ook apps voor iOS en Android beschikbaar. Er is één groot nadeel aan een Kobo Plus-abonnement: het aanbod is veel kleiner dan het normale aanbod van Kobo, op dit moment heeft Bol.com het over tienduizenden titels. Ter vergelijking: in de Kobo Store zijn meer dan vijf miljoen boeken digitaal te koop.

©PXimport

Amazon en Bruna

Amazon heeft ook een boeken-abonnement genaamd Kindle Unlimited. Helaas is deze dienst nog niet in Nederland beschikbaar. Boekwinkel Bruna heeft een vergelijkbare dienst met de naam Bliyoo.

06 Steam

Speel je graag videogames? Dan ben je vast bekend met Steam, het online platform waar je duizenden games kunt downloaden voor je pc of game-console. Met Steam Family Sharing kun je deze games delen met je familie (of vrienden). Je hoeft hiervoor geen extra abonnement af te sluiten, ga gewoon naar Instellingen / Account en schakel de deelfunctionaliteit in bij Instellingen / Gezin. Je moet wel de Steam Guard-bescherming hebben ingeschakeld op je pc. Je mag maximaal tien apparaten tegelijkertijd machtigen, maar slechts één gebruiker kan de game spelen. Als iemand anders een game speelt en jij logt in, dan heeft de ander een paar minuten de tijd om het spel af te maken of zich uit te loggen. Denk er wel aan dat je gehele bibliotheek nu gedeeld wordt en je niet per spel een machtiging kunt geven. Sommige games kunnen niet worden gedeeld vanwege licentiebeperkingen.

©PXimport

07 Dropbox

Dropbox is een handige dienst om documenten te delen tussen je verschillende apparaten en tussen vrienden en familie. Je kunt met meerdere mensen op verschillende apparaten inloggen met hetzelfde account, maar dit wordt lastig als je tweestapsverificatie hebt ingesteld. Standaard krijg je 2 gigabyte gratis bij een persoonlijk account, je kunt dit upgraden naar een Plus- of Pro-abonnement voor respectievelijk 9,99 euro of 19,99 per maand. Bij beide abonnementen heb je dan 1 terabyte online opslag tot je beschikking. Wil je met een partner, vrienden of vriendinnen veel data delen, dan is het handig om eens naar de business-opties van Dr|opbox te kijken. Voor 12 euro per persoon krijg je namelijk 2 terabyte opslagruimte samen, plus allerlei handige extra’s die bij een Business-abonnement zitten. Dit is goedkoper dan het persoonlijke Professional-abonnement, en je kunt nu je Dropbox-ruimte gemakkelijk delen. Wil je meer ruimte, dan heb je voor 18 euro per persoon zelfs ongelimiteerde opslag tot je beschikking. Kies je voor een jaarlijkse in plaats van maandelijkse betaling, dan kost dit abonnement zelfs maar 15 euro per persoon per maand. Enige valkuil: je moet minstens drie mensen hebben die het Business-abonnement aangaan.

©PXimport

Google Drive

Google Drive biedt standaard geen abonnement voor families, maar je kunt natuurlijk prima de opslagruimte delen met meerdere mensen. Elk lid van de familie kan een Google-account aanmaken en heeft dan 15 gigabyte gratis opslagruimte tot zijn of haar beschikking. Bestanden of mappen zijn eenvoudig met de andere leden van de familie te delen.

08 Microsoft

Bijna iedereen gebruikt het Office-pakket van Microsoft, maar wist je dat je bij het Office 365-abonnement ook de beschikking hebt over online opslagruimte via OneDrive? Er zijn drie mogelijkheden om Office 365 te bemachtigen. De eerste optie is om het eenmalig aan te schaffen, je koopt dan Office 2016. Dit kost 149 euro, je mag dan volgens de licentie de software op één pc installeren en alleen gebruiken voor thuisgebruik. Het is niet geheel duidelijk wat Microsoft hier precies mee bedoelt overigens. Een betere optie is om een abonnement te nemen op Office 365. De goedkoopste optie is Office 365 Personal voor 69 euro per jaar, met dit abonnement mag je Office ook maar op één apparaat installeren. Het voordeel is wel dat dit ook op een Mac kan, die mogelijkheid heb je niet als je het pakket eenmalig aanschaft. Je krijgt hierbij ook 1 terabyte opslag bij voor OneDrive.

Qua kosten delen is het interessanter om voor 99 euro per jaar een Office 365 Home-abonnement te nemen. Nu mag je Office 365 op vijf apparaten installeren én heb je 5 terabyte online opslagruimte voor maximaal vijf gebruikers. Elke gebruiker mag overigens maximaal 1 terabyte gebruiken. Microsoft laat in het midden of deze vijf gebruikers in hetzelfde huishouden moeten wonen. Ga hiernaartoe en log in met je Microsoft-accountgegevens. Klik op Office 365 delen en geef een e-mailadres op van de persoon met wie je je abonnement wilt delen. De ontvanger moet zich nu voor een gratis Microsoft-account registeren, mocht hij of zij dit nog niet hebben gedaan. In de praktijk checkt Microsoft niet met wie je je abonnement deelt, je kunt het abonnement dus ook met vrienden delen.

©PXimport

Jaarlijks betalen

Je kunt ervoor kiezen om het Office 365-abonnement per maand te betalen, je betaalt dan 10 euro per maand in plaats van 99 euro per jaar. Als je per maand betaalt en wilt wisselen naar jaarlijkse betalingen, dan klik je bovenin op Overschakelen naar jaarlijkse betalingen. Sowieso handig om dit ook bij andere diensten/software te checken: bij veel andere diensten levert dit ook een besparing op.

©PXimport

09 Virusscanners

Bij bijna alle fabrikanten van virusscanners kun je ook gebruikmaken van gezinsabonnementen. Ga bijvoorbeeld naar www.mcafee.com en klik op Thuisgebruikers. Klik op Nu kopen en onderaan zie je dat McAfee drie verschillende licenties aanbiedt. De goedkoopste kost je 59,95 euro voor een jaar, maar deze mag je maar op één apparaat installeren. Veel slimmer is dan om de optie voor 89,95 euro per jaar te kiezen, die kun je namelijk op tien verschillende apparaten installeren. In de voorwaarden van McAfee wordt niet vermeld of deze mensen in hetzelfde huishouden moeten wonen. Ook concurrenten Kaspersky, Webroot en Symantec Norton hebben vergelijkbare aanbiedingen. Kijk zelf wel even goed met wie je de licenties allemaal mag delen, soms is dit niet helemaal duidelijk.

©PXimport

10 Deel je apps

Om aankopen te doen in de App Store van Apple heb je een Apple ID nodig. Je Apple ID heb je vervolgens ingeschakeld op je eigen iPhone of iPad. Je partner heeft wellicht ook een iPhone, maar deze heeft zijn of haar eigen Apple ID. Om nu niet dubbel te betalen voor alle apps, kun je natuurlijk prima met elkaars Apple ID inloggen in de App Store op je eigen apparaat. Zodra er een update beschikbaar is voor een app die niet bij jouw Apple ID hoort maar wel op je apparaat staat, moet je wel het Apple ID-wachtwoord van je partner opgeven. Er bestaat ook de mogelijkheid om je Apple ID te delen met je familie. Dit kan met behulp van de functie ‘Delen met gezin’. Eén persoon moet deze optie inschakelen en vervolgens anderen uitnodigen. Elk individu van een Apple-gezin mag maar van één gezin lid zijn. Op een iPhone stel je dit in door naar Instellingen /[je naam]/Stel ‘Delen met gezin’ in te gaan en de stappen te volgen. Ga hiernaartoe voor een heldere uitleg hoe je dit instelt.

Android-apps delen

Android heeft een soortgelijk systeem als Apple en noemt dit de Google Play-gezinsbibliotheek. Je kunt alle aangeschafte apps, boeken, films en games delen met zes anderen uit je gezin. Ga op je Android-apparaat naar de app Play Store en tik op het menu. Kies Account / Gezin, klik op Aanmelden voor gezinsbibliotheek en volg de stappen.

11 Studenten

Studenten opgelet! Als je bent ingeschreven bij een hogeschool, universiteit of academie, dan krijg je bij veel softwarefabrikanten studentenkorting. In de meeste gevallen kun je ergens in het bestelproces aangeven dat je student bent en zul je een bewijs van inschrijving moeten uploaden. Hoe de studentenkorting van een fabrikant precies werkt, verschilt van firma tot firma. Check dus voor aanschaf bij het bedrijf of jouw studenteninschrijving geldig is voor een korting. Je kunt ook een kijkje nemen bij www.surfspot.nl. Hier vind je goedkopere studentenlicenties voor allerlei software. Klik op een software-item en lees goed de voorwaarden door, sommige programma’s mag je namelijk alleen gebruiken als je verbonden bent aan een specifieke onderwijsinstelling. Zodra je deze verlaat, is je licentie officieel niet meer geldig. Microsoft heeft ook een handig alternatief voor studenten. Als je je hier aanmeldt voor Microsoft Imagine, dan heb je gratis toegang tot professionele software zoals Microsoft Azure, Visual Studio en Xamarin Studio. Je school of universiteit moet hiervoor wel door Microsoft zijn geaccrediteerd.

©PXimport

12 Alternatieve versies

Als je het niet erg vindt om met iets oudere software te werken, dan kun je net na een update van je favoriete software ook eens kijken of bedrijven nog een voorraad van de oude versie hebben. Soms worden deze programma’s of licentiecodes voor dumpprijzen verkocht. Als je de oude versie dan hebt geïnstalleerd, kun je eventueel nog kijken wat een upgrade naar de nieuwste versie kost, misschien ben je in totaal wel goedkoper uit. Een ander idee is om op zoek te gaan naar een lightversie of een alternatief van de software. Werk je af en toe met Adobe Photoshop, maar vind je een Adobe-abonnement veel te duur, weet dan dat goedkopere of gratis alternatieven als Affinity Photo, Pixelmator of GIMP bijna net zo goed zijn als het originele programma.

©PXimport

13 Shoppen over de grens

Het kan ook slim zijn om wat buitenlandse webwinkels te bezoeken bij je jacht naar goedkope software. Het kan zomaar zijn dat een bepaald programma bij een webwinkel in Duitsland of België een stuk goedkoper is. Als de Britse pond laag staat, kan software uit het Verenigd Koninkrijk voordelig zijn. Webwinkels maakt het in de meeste gevallen niet uit dat de klant niet uit het Verenigd Koninkrijk komt, meestal krijg je toch een downloadlink en geen fysiek pakketje meer. En de gewenste taal kun je vaak bij installatie instellen.

Verder is het nog slim om voor specifieke software, bijvoorbeeld audio- of videobewerkingssoftware, eens naar gespecialiseerde webwinkels te kijken. We ontdekten bijvoorbeeld dat www.plugindiscounts.com en www.pluginboutique.com audio-plug-ins vaak een stuk goedkoper leveren. En Toolfarm levert goedkope licenties voor video-plug-ins. Dit soort voordelen zijn er bij meer gespecialiseerde verkoopsites.

©PXimport

14 Windows-serienummers

Het fenomeen is je wel bekend: verschillende prijzen voor dezelfde versie van Windows. Als je Windows 10 Home via de officiële Microsoft-shop wilt kopen, kost het besturingssysteem 145 euro, in een webwinkel waarschijnlijk zo rond de 130 euro. Toch zie je ook vaak dat er versies voor 80 tot 100 euro worden aangeboden. Deze worden aangeduid met de term OEM. OEM staat voor Original Equipment Manufacturer. Deze versies van Windows zijn volkomen legaal, maar worden vaak niet in een doos geleverd en hebben minder documentatie. Ook kan het zijn dat de licentie iets afwijkt, bijvoorbeeld dat je het maar op één apparaat mag installeren, en als je je pc-componenten verandert, kan het zijn dat de code niet meer werkt. Dan zijn er nog versies van Windows 10 Home verkrijgbaar voor 10 tot 30 euro, dit is een schemergebied. Vaak gaat het hier om serienummers die niet bedoeld zijn voor de losse verkoop, bijvoorbeeld als ze uit een bundel voor een bedrijf of universiteit zijn gehaald. Waarschijnlijk worden de serienummers prima herkend en kun je er perfect mee werken, maar garantie is er niet. Check in ieder geval heel goed de reviews van de winkel waar je zo’n serienummer aanschaft.

▼ Volgende artikel
Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouwvriezer?
© MG | ID.nl
Huis

Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouwvriezer?

Wanneer je kiest voor een inbouwvriezer werk je deze natuurlijk het liefst netjes weg achter een mooie keukendeur. Je vindt ze in hoogtes van 72 tot 178 cm, maar ook als onderbouw diepvrieskast die onder je aanrechtblad passen. Waar moet je allemaal nog meer op letten bij een inbouwvriezer voordat je deze aanschaft?

Een inbouwvriezer biedt als voornaamste voordeel dat de kast mooi is weggewerkt in je keuken. Juist daarom is het belangrijk om vooraf goed op een aantal zaken te letten als je zo’n vriezer wilt kopen.

Formaten

Inbouwvriezers zijn te koop in een aantal vaste maten. Die maten zijn gestandaardiseerd, zodat het eenvoudig is om de juiste inbouwvriezer bij de juiste inbouwkast te kopen en andersom. De ruimte in een inbouwkeuken waar de inbouwvriezer komt, is ietsje groter dan de inbouwvriezer zelf. Logisch, omdat zo'n inbouwvriezer wel makkelijk geplaatst moet kunnen worden, maar er ook weer eenvoudig uit moet kunnen in geval van reparatie of vervanging.

Bij een inbouwvriezer kun je kiezen uit de volgende hoogtes: 72, 88, 102, 122, 140, 178 en 180 cm. De breedte van inbouwvriezers ligt doorgaans tussen de 54 en 56 cm, het is dus belangrijk dat de breedte van de nis hierop is afgestemd. De diepte van een inbouwvriezer kan ook iets variëren, maar 54,5 cm is doorgaans de gemiddelde diepte. Je kunt ook kiezen voor een ondervriezer; een losse kleinere kast van zo'n 80 cm hoog die past onder het aanrechtblad.

Bij de aanschaf van een inbouwvriezer of elke inbouwapparatuur vind je altijd de informatie over de grootte van de nis. De nis is de plek in de inbouwkeuken waarin de inbouwapparatuur wordt geplaatst. Deze informatie is dus erg belangrijk bij het kiezen voor de juiste inbouwvriezer en de gewenste keuken.

©MG | ID.nl

Scharnier- en deursystemen

Bij de aanschaf van een inbouwvriezer houd je rekening met het soort scharniersysteem dat je wil gebruiken. Er zijn twee soorten deursystemen: deur-op-deurscharnieren en sleepdeursystemen. Bij een deur-op-deursysteem wordt de deur van de keuken direct op de deur van de vriezer geplaatst en is er geen speling tussen beide deuren.

Bij een sleepsysteem wordt de vriezerdeur met een glijd- of sleepsysteem bevestigd aan de keukendeur. Hierdoor schuift de deur van de keuken over de koelkastdeur. De deuren bewegen dan afzonderlijk van elkaar. Zo'n systeem komt het vaakst voor en is ook het eenvoudigst te installeren.

Watch on YouTube

Bij een deur-op-deursysteem wordt het paneel van de keukendeur direct op de deur van de vriezer gemonteerd. Het keukenpaneel draait dus op hetzelfde moment als de vriezerdeur. Voor een deur-op-deursysteem heeft de vriezer andere scharnieren die het gewicht van zowel de deur van de vriezer als het keukenpaneel moeten kunnen dragen. Bij een inbouwvriezer die geschikt is voor een deur-op-deursysteem, wordt het buitenste gedeelte van de vriezerdeur los geleverd.

Ventilatie

Een vriezer produceert aan de achterzijde warmte. Deze warmte moet goed kunnen worden afgevoerd en dat kan alleen als de nis waar de inbouwvriezer in wordt geplaatst, voldoende ruimte aan de achterkant heeft. De achterkant van de nis houd je vanzelfsprekend open en moet aan de achterkant tussen de muur en de vriezer minstens 10 centimeter vrijgehouden worden. Bij sommige inbouwvriezers krijg je aparte spacers mee die je op de achterkant van de vriezer kunt monteren om de juiste afstand te behouden, zodat je de vriezer ook niet te ver richting muur kunt plaatsen.

©MG | ID.nl

Geluidsdemping

Het geluid van een inbouwvriezer kan soms als storend worden ervaren. Dit geluid bestaat doorgaans uit twee componenten: luchtgeluid, zoals het brommen van de compressor, en contactgeluid, veroorzaakt door trillingen die via het meubel kunnen worden doorgegeven. Zowel vrijstaande- als inbouwmodellen kunnen hier last van hebben, maar met wat aanpassingen kun je het geluid reduceren. Zorg voor voldoende ventilatieruimte rondom de vriezer. Ga je gebruik maken van geluidsabsorberende materialen , houd er dan rekening mee dat deze warmte vasthouden.

Om luchtgeluid te dempen, kan aan de achterkant en eventueel zijkanten van de nis of de muur geluidsabsorberend materiaal worden bevestigd. Dit materiaal vangt het geluid van de compressor op en voorkomt dat het zich verder door de ruimte verspreidt. Er zijn hier verschillende soorten platen en strips voor verkrijgbaar.

Zoek een stil exemplaar

Omdat het lastig is om een inbouwapparaat van tevoren te testen op geluidsproductie, kun je natuurlijk in ieder geval alvast kijken naar de specificaties van een inbouwvriezer. Bij doorgaans alle online winkels vind je de relevante informatie over geluidsproductie bij de specificaties. Het maximaal hoorbare geluid wordt weergegeven in Decibel, afgekort als dB. Gemiddeld produceren inbouwvriezers een geluid van rond de 35 en 40 dB, maar dit zijn natuurlijk alleen piekmomenten, bijvoorbeeld als de compressor aanslaat. De informatie over de geluidsproductie vind je overigens ook op het energielabel, zie hieronder.

Zuinigheid

Tot slot moeten we het energieverbruik natuurlijk niet vergeten. Hoe zuiniger een inbouwvriezer is, hoe meer geld je op het gebruik ervan bespaart. Dankzij de specificaties en het welbekende energielabel koop je eenvoudig een energiezuinig model. Je ziet dan bij de specificaties ook wat een inbouwvriezer op jaarbasis aan energie verbruikt.

©EPREL

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 krachtige hogedrukreinigers voor minder dan 275 euro
© MG | ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 krachtige hogedrukreinigers voor minder dan 275 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met een hogedrukreiniger maak je je oprit, terras en tuinbestrating grondig schoon. Wij vonden vijf krachtige modellen voor je.

Een hogedrukreiniger is ideaal voor het schoonmaken van terrassen, opritten, tuinmeubels, auto’s en schuttingen. Je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig en bespaart tijd en moeite. Dankzij verstelbare spuitkoppen pas je de waterstraal aan per klus. Zo maak je efficiënt en veilig schoon, zelfs op lastig bereikbare plekken. Met behulp van handige accessoires zoals een autowasborstel kun je een hogedrukreiniger ook gebruiken voor auto's, aanhangers, caravans en campers. Wij hebben een vijftal betaalbare hogedrukreinigers voor je gevonden.

DISCLAIMER

De genoemde maximum prijs van 275 euro was correct tijdens het schrijven van dit artikel. De prijzen van producten op Kieskeurig.nl kunnen echter varieren, en kunnen inmiddels dus hoger of lager zijn.

Bosch UniversalAquatak 135

Deze compacte machine van Bosch zet moeiteloos 410 l/uur water af dankzij zijn krachtige 1900 W motor. De slang van 7 meter geeft je een groot bereik. Met een werkdruk tot 135 bar verwijdert hij eenvoudig hardnekkig vuil van fiets, oprit of terras. De geïntegreerde slanghaspel en opbergruimte voor accessoires maken hem erg gebruiksvriendelijk. Ondanks zijn lichte gewicht (7,9 kg), staat de Aquatak 135 stevig dankzij wielen en een telescopisch handvat. Hij is geschikt tot een watertemperatuur van 40 °C en geleverd inclusief nozzle‑set. Zijn compacte profiel en degelijke prestaties maken ‘m ideaal voor dagelijks gebruik in en om het huis.

Maximale druk: 135bar
Vermogen: 1900 Watt
Slanglengte: 7m
Opslagtank: 0,45 liter
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

Wat is een vuilfrees?

Een vuilfrees is een speciaal opzetstuk voor een hogedrukreiniger dat wordt gebruikt om hardnekkig vuil effectief te verwijderen. De vuilfrees bestaat uit een roterende waterstraal met hoge druk, waardoor het reinigingsvermogen aanzienlijk wordt verhoogd. Dit maakt het heel geschikt voor het schoonmaken van sterk vervuilde oppervlakken zoals bestrating, terrastegels en andere harde buitenoppervlakken. Een vuilvrees is echter niet geschikt voor auto's, campers of caravans. Het kan namelijk de lak of deur- en raamrubbers beschadigen.

Nilfisk Excellent 170

De Nilfisk Excellent 170 is een stevige krachtpatser met een inductiemotor en metalen pomp, ontworpen voor intensief gebruik. Hij levert maar liefst 170 bar en rond de 498 l/uur aan waterflow en dat is ideaal voor grote oppervlakken zoals terrassen of gevels . De SteelFlex-slang van 10 meter in combinatie met de interne haspel zorgt voor moeiteloze bereikbaarheid en opberging. Uniek is de Power Foam Blaster (700 ml) die zorgt voor rijke schuimlaag voor grondige reiniging, bijvoorbeeld van auto’s of tuinmeubilair. De machine schakelt bij spuitstop automatisch uit, en gaat weer aan bij gebruik, waarmee je dus energie kunt besparen. Met een gewicht van zo'n 21,5 kg is hij wat zwaarder dan gemiddeld, maar staat stevig op wielen en een telescoopgreep voor verplaatsing.

Maximale druk: 170 bar
Vermogen: 2100 Watt
Slanglengte: 10m
Opslagtank: 0,7 liter (voor foam)
Meegeleverde accessoires: Vuilfrees, oppervlakreiniger

Kärcher K 2 Basic

De K 2 Basic van Kärcher is een degelijk instapmodel voor eenvoudigere reiningsklusjes, zoals voor fietsen, tuinmeubels of lichte vervuiling. Deze machine levert tot 110 bar werkdruk en 360 l/uur waterflow vanuit een 1400 W motor. Hij is compact, weegt slechts 4 kg (zonder accessoires) en voorzien van twee wieltjes voor eenvoudige verplaatsing. De slang is 3 m lang, wat minder bereik biedt, maar praktisch is voor het dichtbij reinigen. Inclusief waterfilter en Quick Connect-systeem, plus diverse spuitstukken zoals een lans en vuilfrees. Dit toestel is ideaal voor gebruikers die een effectief, budgetvriendelijk toestel zoeken voor eenvoudig onderhoud rondom huis.

Maximale druk: 110 bar
Vermogen: 1400 Watt
Slanglengte: 3m
Opslagtank: geen
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

Powerplus POWXG90410

De Powerplus POWXG90410 combineert kracht en flexibiliteit in één: zijn 1800 W motor levert tot 140 bar en 420 l/uur waterflow, perfect voor het grondig reinigen van oprit, tuin of voertuigen. De slang van 8 m en een soepel oprolmechanisme maken werken zonder gedoe makkelijk. De tank van 0,75 liter voor reinigingsmiddel is ideaal voor gecombineerde schoonmaakbeurten. Hij beschikt over turbospuit, patio-cleaner en verstelbare lans en is uitgerust met wieltjes en auto start/stop voor bedieningsgemak en veiligheid. Weegt ongeveer 7,7 kg — handzaam en goed te manoeuvreren.

Maximale druk: 140 bar
Vermogen: 1800 Watt
Slanglengte: 8m
Opslagtank: 0,75 liter
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

EZIclean Hydroforce 165

Deze Eziclean Hydroforce 165 is uitgerust met een krachtige 2200 W motor waarmee hij tot 165 bar haalt — ideaal voor intensieve klussen zoals terras en auto’s schoonmaken . De slang van 5 meter biedt voldoende reikwijdte dichtbij de kraan. Inclusief 0,75 l reinigingstank en een ruime selectie aan spuitmonden, waaronder een turbomondstuk met 180° draaibare straal en 360°-draaifunctie – handig voor diverse oppervlakken. Het lage gewicht van zo'n 9,2 kg en wieltjes plus haspel maken het verplaatsen eenvoudig. Robuust, veelzijdig en ideaal voor huishoudelijk en zwaar buitengebruik.

Maximale druk: 165 bar
Vermogen: 2200 Watt
Slanglengte: 5m
Opslagtank: 0,75 liter
Meegeleverde accessoires: autowasborstel, lans, oppervlakreiniger