Windows-laptop gestolen of verloren - Wat nu?
Je moet er niet aan denken: het kwijtraken van je notebook. Of misschien nog erger, dat je laptop gestolen wordt. In dit artikel behandelen we wat Windows te bieden heeft om een verloten apparaat terug te vinden. Ook staan we stil bij de mogelijkheden om je laptop zoveel mogelijk af te schermen, zodat anderen niet zomaar overal toegang tot hebben.
In Windows heb je verschillende mogelijkheden om de computer te lokaliseren in het geval van problemen, zoals bij verlies of diefstal. Het is wel van belang dat je de functies op voorhand inschakelt.
Apparaat lokaliseren
Open het Windows-instellingenvenster via het startmenu of gebruik Windows-toets+I. Kies vervolgens voor Privacy & beveiliging / Mijn apparaat zoeken. Zorg dat het schuifje op Aan staat bij de optie Mijn apparaat zoeken. De locatie van het apparaat wordt getoond via een aparte website, die je benadert via https://account.microsoft.com.
Zoek naar de sectie Apparaten. Klik op Mijn apparaat zoeken. Een kaart verschijnt, met aan de linkerzijde een overzicht van alle apparaten die aan het Microsoft-account zijn gekoppeld. Klik op het apparaat dat je zoek. Het deelvenster klapt uit en de laatst bekende locatie verschijnt.
Bovendien lees je hier het batterijpercentage af. Klik op Zoeken om de huidige locatie van het apparaat te zoeken. In plaats hiervan kun je ook gebruikmaken van de kaart, die rechts in het venster wordt getoond. Klik op het pictogram van een computer om de bijbehorende details te tonen.
Het is belangrijk om de computer te vergrendelen, zodat anderen geen toegang hebben tot eventuele persoonlijke en waardevolle gegevens. In het deelvenster vind je de knop Vergrendelen. Klik hierop om de machine te vergrendelen.
In geval van diefstal is het zaak om snel te handelen. Hoe beter je het apparaat kunt omschrijven, hoe groter de kans dat je het terugkrijgt of een succesvolle aangifte kunt doen. Zorg daarom altijd voor een paar goede foto’s van de laptop of telefoon (met unieke kenmerken) en noteer alle relevante serienummers. Sla deze informatie op een externe locatie op, zoals een externe schijf of een clouddienst, zodat je er altijd bij kunt.
©PXimport
Pen zoeken
Maak je gebruik van een stylus? Windows 11 heeft ook een handige optie in huis waarmee je de pen in geval van verlies eenvoudiger kunt terugvinden. In het eerdergenoemde venster Mijn apparaat zoeken activeer je de optie Uw pen zoeken. De functie werkt alleen als je de pen eerder op het apparaat hebt gebruikt en daarmee is gekoppeld.
Gevonden voorwerpen online terugvinden
De afgelopen jaren zijn verschillende onlinediensten geïntroduceerd die helpen bij het opsporen van verloren voorwerpen, waaronder computers, telefoons en andere apparaten. Goed voorbeeld hiervan is www.verlorenofgevonden.nl. Het gaat hier om een samenwerking tussen onder meer de Nederlandse gemeente en politie. In het zoekvak bovenin kun je een beschrijving van het apparaat opgeven, waarna je klikt op Vind. Heb je juist een voorwerp gevonden, dan klik je verderop op de website op Voorwerp aanmelden.
Een andere aanbieder is iLost, waarvan je de Nederlandse versie vindt op www.ilost.co/nl. Ook hier vind je bovenin de website een prominent zoekvak waarin je een beschrijving van het verloren apparaat kunt opgeven. Bovendien biedt deze website een dienst aan waarmee je waardevolle apparaten kunt registreren (klik op Registreer nu je eerste voorwerp).
In geval van problemen heb je hierdoor alle relevante gegevens van het voorwerp bij de hand. Via dezelfde website kun je overigens ook een gevonden voorwerp aanmelden.
©PXimport
Hopelijk heb je aan bovenstaande tips voldoende info om je verloren apparaat weer terug te vinden. Mocht je toch bot vangen, dan scheelt het al enorm als je weet dat er op jouw laptop weinig te halen valt voor criminelen. Dat doe je door van tevoren alvast enkele maatregelen te nemen. Daar gaan we in de rest van dit artikel nog even op in.
Multifactorauthenticatie
Om ongeoorloofde toegang tot gegevens te voorkomen, bijvoorbeeld als je apparaat is gestolen, zorg je voor een doordachte beveiliging. Naast een sterk wachtwoord schakel je multifactorauthenticatie in. Bij deze beveiligingslaag maak je naast de gebruikersnaam en het wachtwoord gebruik van een extra bevestiging.
Bij deze authenticatie wordt bijvoorbeeld een sms-bericht gestuurd of word je gevraagd om een aanvullende code op te geven, die door een authenticator-app wordt gegenereerd. Bekende diensten, zoals Gmail, Google Drive, Outlook en OneDrive, ondersteunen al enige tijd multifactorauthenticatie (ook wel tweestapsauthenticatie genoemd). Zoek op de profielpagina van de gebruikte diensten naar de optie en schakel deze in.
©PXimport
In geval van nood
Voor veel vormen van multifactorauthenticatie wordt er gebruikgemaakt van de telefoon, bijvoorbeeld voor het ontvangen van een sms of het genereren van een eenmalige aanmeldcode. In geval van diefstal van de telefoon kan een nare situatie ontstaan: je hebt immers niet meer de beschikking over de telefoon voor toegang tot persoonlijke gegevens. Bij het activeren van multifactorauthenticatie kun je doorgaans een lijst met back-upcodes genereren. Zoek naar deze optie in je persoonlijke profiel of tijdens het activatieproces. Bewaar de back-upcodes op een veilige plaats: in geval van verlies of diefstal van de telefoon, kun je je met de back-upcodes alsnog aanmelden.
©PXimport
Weg met Windows-wachtwoord
Relatief kortgeleden introduceerde Microsoft de mogelijkheid om je bij Windows aan te melden zonder wachtwoord. In plaats daarvan maak je gebruik van de Microsoft Authenticator-app. Deze manier van aanmelden is veiliger dan een wachtwoord, vooral als je gebruikmaakt van een relatief eenvoudig wachtwoord. Bij verlies of diefstal van het apparaat komt dat uiteraard goed van pas.
Installeer eerst de Microsoft Authenticator-app op de telefoon. Je vindt deze in de Apple Store en Google Play. Koppel de app aan de Microsoft-account. Open hierna https://account.microsoft.com via de browser en kies voor Geavanceerde beveiligingsopties. Kies Beveiliging (bovenin het venster) en klik op Aan de slag bij Geavanceerde beveiligingsopties. In de sectie Extra beveiliging klik je op Inschakelen bij Account zonder wachtwoord.
©PXimport
Overal afmelden
Voorkom dat anderen geen toegang kunnen krijgen tot de gegevens, bijvoorbeeld via een gebruikerssessie die nog openstaat en waarvoor de gebruiker zich dus niet meer hoeft aan te melden. In dat geval kun je je afmelden bij alle apparaten.
Op de pagina https://account.microsoft.com kies je voor Beveiliging. Klik op Aan de slag bij Geavanceerde beveiligingsopties. In de sectie Afmelden (onderaan de pagina) klik je op Afmelden. Microsoft zelf geeft aan dat dit binnen 24 uur plaatsvindt, maar in de praktijk worden actieve gebruikerssessies meestal direct beëindigd.
©PXimport
Persoonlijke kluis
Sommige bestanden, zoals bepaalde documenten en foto’s, zijn meer vertrouwelijk dan andere. Je kunt deze bestanden extra beveiligen. In geval van verlies of diefstal van het apparaat geeft dat een geruster gevoel. We maken hiervoor gebruik van de functie Persoonlijke kluis, die je vindt in OneDrive. Met de gratis variant van OneDrive kun je drie bestanden in de kluis onderbrengen. Heb je een Microsoft 365-abonnement, dan geldt er geen maximumaantal.
Open de verkenner met Windows-toets+E en klik op de map OneDrive. Dubbelklik vervolgens op Persoonlijke kluis. Volg nu de stappen van de wizard om de Persoonlijke kluis in te stellen. Hierbij wordt de identiteit gecontroleerd en kies je de verificatiemethode die moet worden gebruikt telkens als je de kluis opent.
Het werken met de kluis is eenvoudig: open de verkenner (of gebruik de mobiele app van OneDrive) en open de Persoonlijke kluis. De extra verificatiemethode wordt nu ingezet en de kluis wordt hierna geopend. Na twintig minuten inactiviteit wordt de kluis automatisch vergrendeld. Je kunt de kluis ook zelf vergrendelen: klik met de rechtermuisknop op het pictogram van OneDrive (in de Windows-taakbalk) en kies Persoonlijke kluis vergrendelen.
©PXimport
Tijdsduur aanpassen
Na enige tijd van inactiviteit wordt de Persoonlijke kluis automatisch vergrendeld. Open je de kluis via de webomgeving, dan geldt een tijdsduur van twintig minuten. Ook in de verkenner worden twintig minuten aangehouden. Op een telefoon geldt een tijdsduur van drie minuten. Je kunt deze standaardtijden aanpassen. In Windows klik je met de rechtermuisknop op het pictogram van OneDrive en kies je Instellingen. In de sectie Persoonlijke kluis op het tabblad Account kies je een alternatieve tijd. In de mobiele app van OneDrive tik je op de sectie Ik en kies je voor Instellingen / Persoonlijke kluis / Automatisch vergrendelen. Kies de gewenste tijdsduur. Activeer bovendien de optie Vergrendelen bij afsluiten.
©PXimport