12 tips voor Spotify - Zo haal je alles uit de streamingdienst
Dat Spotify een handige en gemakkelijke manier is om muziek te luisteren, dat hoef ik je ongetwijfeld niet te vertellen. Of de muziekindustrie er uiteindelijk een dienst mee bewezen wordt is nog altijd de vraag. Maar gebruik jij eigenlijk wel alle functies van Spotify?
Veel Spotify-gebruikers starten je het programma, kiezen hun favoriete playlist en kijken verder niet meer naar het programma om. Zonde, want Spotify heeft véél meer functies dan dat. Sterker nog, het is tot op zekere hoogte zelfs een compleet sociaal netwerk. Tijd om eens in de wereld van Spotify te duiken om te zien wat het programma nog meer te bieden heeft. Lees ook: Muziek streamen in de allerhoogste kwaliteit.
Tip 1 - Radiozender
Wanneer je naar de traditionele radio luistert, kies je natuurlijk het station dat de muziek draait waar jij van houdt. Nu is het natuurlijk nooit mogelijk voor een radiostation om alléén maar muziek te draaien waar jij blij van wordt - althans, niet als het gaat om de 'oude' manier van radio maken. Spotify biedt ook radiostations, maar dan zonder dj's en op een manier die zich steeds meer aanpast aan jouw smaak naarmate je er langer gebruik van maakt.
©PXimport
Start Spotify, log in met je account en druk in het linkerdeelvenster op Radio. Er wordt direct een radiostation voor je geselecteerd dat je kunt afspelen. Onder het kopje Jouw radiostations kun je een ander radiostation selecteren en rechtsboven kun je een nieuw radiostation aanmaken door te klikken op Nieuwe radiozender en een artiest of liedje te zoeken. Het enige dat je nu nog hoeft te doen, is lekker luisteren naar muziek en per nummer aangeven of je het mooi vindt of niet. In het begin zal Spotify het vaker mis hebben dan goed, maar hoe vaker je aangeeft wat je mooi vindt, des te beter het systeem voor je zal werken.
Tip 2 - Afspeellijsten
Wil je zelf iets meer controle hebben over de muziek die je luistert, dan kun je natuurlijk gebruikmaken van de afspeellijsten. Daar is op zich natuurlijk niets innovatiefs aan, ieder muziekprogramma werkt met afspeellijsten, maar in Spotify kun je er meer mee dan je wellicht zou denken. Zo is het bijvoorbeeld kinderlijk eenvoudig om een afspeellijst van iemand anders te kopiëren.
©PXimport
Om dit te doen, start je een nieuwe afspeellijst door in het linkerdeelvenster te klikken op Nieuwe afspeellijst. Vervolgens zoek je in Spotify naar de afspeellijst waarvan de inhoud je bevalt, selecteer je alle nummers (Shift ingedrukt houden) en sleep je ze naar de afspeellijst die je zojuist hebt aangemaakt. Het voordeel hiervan is dat je de afspeellijst daarna uiteraard zelf kunt aanpassen. Dit is veel sneller dan wanneer je hem zelf vanaf de grond af moet opbouwen! Ook handig: in Spotify kun je je afspeellijsten ordenen. Wanneer je met de rechtermuisknop klikt op een leeg gebied onder het kopje Afspeellijsten en daarna klikt op Map aanmaken, dan kun je je lijsten eenvoudig in mappen indelen zodat het niet zo'n onoverzichtelijk rommeltje wordt.
Tip 3 - Gezamenlijke afspeellijsten
Een andere leuke optie is de mogelijkheid om gezamenlijke afspeellijsten te maken. Dit betekent precies wat de naam al doet vermoeden. Je deelt een afspeellijst samen met één of meer anderen. Iedereen die je daartoe rechten hebt gegeven, kan de afspeellijst aanpassen. Dat betekent uiteraard dat je zelf minder controle hebt, maar het is natuurlijk ook ontzettend leuk om te zien wat er met je afspeellijst gebeurt als je hem laat beheren door mensen met dezelfde smaak als jij.
Het is een perfecte manier om nieuwe muziek te leren kennen. Om een gezamenlijke afspeellijst te maken, maak je eerst een afspeellijst zoals uitgelegd in de vorige stap. Vervolgens klik je met de rechtermuisknop op de afspeellijst en klik je op Gezamenlijke afspeellijst. Je zou nu verwachten dat je kunt kiezen wie je toegang wilt geven tot de afspeellijst, maar dat zul je handmatig moeten doen. Klik nogmaals met de rechtermuisknop op de afspeellijst en vervolgens op Link naar afspeellijst kopiëren. De link naar de lijst zit nu in je klembord, zodat je hem kunt delen met iedereen die je er toegang tot wilt geven.
Advertenties
Het feit dat Spotify je de mogelijkheid biedt om ook gratis naar muziek te luisteren, heeft natuurlijk alles te maken met de irritante reclames die tussendoor komen. Is een betaald account nemen de enige manier om daar vanaf te komen? Nee, er zijn programma's die de reclames onderdrukken, zoals Blockify, die je de mogelijkheid geeft om een mp3 te laten afspelen wanneer er een advertentie wordt geactiveerd. Je downloadt Blockify hier, echter wel op eigen risico. Hoewel er nog geen voorbeelden bekend zijn van mensen die om die reden geblokkeerd zijn, is het niet duidelijk of het onderdrukken van de advertenties strafbaar is of niet.
©PXimport
Tip 4 - Je eigen muziek toevoegen
Hoewel het aanbod aan muziek op Spotify gigantisch is, zul je af en toe ook tegen artiesten aanlopen die volledig ontbreken op de muziekdienst (Taylor Swift is daar een goed voorbeeld van). Natuurlijk kun je dan uitwijken naar een ander programma om de muziek te beluisteren van de artiesten die je op Spotify mist, maar gelukkig is dat niet nodig. Het is namelijk sinds enige tijd ook mogelijk om je eigen muziekcollectie te beluisteren in Spotify. In het linkerdeelvenster zie je het kopje Jouw muziek, met helemaal onderaan Lokale bestanden. Wanneer je daarop klikt, zul je in eerste instantie niets zien, je moet Spotify namelijk vertellen waar die bestanden staan. Je doet dit door bovenin te klikken op Bewerken / Voorkeuren en vervolgens onder het kopje Lokale bestanden te klikken op Bron toevoegen. Overigens kun je hier ook aangeven dat de muziek die je gekocht hebt in iTunes moet worden getoond. Wanneer je nu in het linkerdeelvenster klikt op Lokale bestanden, vind je de muziek uit de mappen die jij als bron hebt toegevoegd.
©PXimport
Tip 5 - Muziek zoeken
Dat je in Spotify het zoekveld kunt gebruiken om het liedje te vinden waarnaar je op zoek bent, is vast geen nieuws voor je. Maar wist je dat het zoekveld allerlei handige opties biedt zodat je efficiënter kunt zoeken? Zo kun je bijvoorbeeld heel gericht zoeken naar popmuziek in de periode tussen 2001 en 2006, om maar eens wat te noemen. De zoekfunctie die daarbij hoort is year:2001-2006 genre:pop. Dat is heerlijk zoeken, omdat je soms niet op zoek bent naar een specifiek liedje, maar een specifiek gevoel uit een bepaalde tijd. Ben je op zoek naar een bepaalde gebruiker, dan zoek je op user:gebruikersnaam. Zo wordt de zoekmachine van Spotify ineens een stuk krachtiger!
©PXimport
Tip 6 - Muziek ontdekken
Een van de leukste mogelijkheden van Spotify is natuurlijk de mogelijkheid om nieuwe muziek te ontdekken. Dat hebben we al even aangestipt in de stap over radiozenders, maar er zijn nog veel meer manieren om nieuwe muziek te vinden. Wanneer je in het linkerdeelvenster klikt op Bladeren, kun je muziek zoeken op basis van hitlijsten, maar ook aan de hand van genres en stemmingen. Het tabblad Nieuwe releases is natuurlijk goud, want dat is precies wat je vroeger deed toen je door de bak met nieuwe singles aan het bladeren was. Wanneer je vrienden hebt toegevoegd (waarover in stap 8 meer), kun je heel eenvoudig nieuwe muziek ontdekken door op hun profiel te klikken en te kijken wat zij voor muziek luisteren en wat er in hun playlists staat. Zo kom je soms op fantastische muziek die je zonder je vrienden nooit zou hebben ontdekt.
©PXimport
Tip 7 - Muziek delen
Net als in de échte wereld is het natuurlijk niet netjes om alleen maar te consumeren, het is wel zo sociaal om leuke muziek ook met anderen te delen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Wanneer je een nummer aan het luisteren bent dat je mooi vindt en onder de aandacht van een vriend of vriendin wilt brengen, dan kun je met de rechtermuisknop op dat nummer klikken en kiezen voor Delen. Vervolgens kun je ervoor kiezen om je muziektip te posten naar iedereen die je volgt, maar je kunt het ook versturen naar specifieke vrienden door bovenin te klikken op Versturen naar. Dit werkt overigens niet alleen voor nummers, je kunt ook complete afspeellijsten op deze manier delen.
©PXimport
Tip 8 - Sociaal
Spotify is eigenlijk zélf geen sociaal netwerk, maar omdat Facebook er behoorlijk diep in is geïntegreerd, voelt en functioneert het vaak wel zo. Wanneer je je Facebook koppelt aan Spotify (dit kun je doen in Bewerken / Voorkeuren / Facebook), krijg je automatisch een overzicht van welke Facebook-vrienden ook gebruikmaken van Spotify. Om dat overzicht op een later tijdstip nog eens te zien, klik je links op Activiteiten (onder Hoofdvenster) en vervolgens op Alles bekijken. Je kunt vrienden niet toevoegen zoals op Facebook, maar je kunt er wel voor kiezen om ze te volgen (dus eigenlijk meer zoals bij Twitter). Rechtsboven zie je nu ook wat voor activiteiten de mensen die je volgt op Spotify ontplooien. En dat is wederom een handige manier om nieuwe muziek te ontdekken (of erachter te komen dat je vrienden wel een héle slechte muzieksmaak hebben).
©PXimport
Songteksten
Een paar jaar geleden kondigde Spotify met veel bombarie de mogelijkheid tot het installeren van apps aan. Door middel van apps kon je, net als op bijvoorbeeld Facebook, de functionaliteit van het programma flink uitbreiden. Zo was er een populaire app genaamd MusixMatch waarmee je de songteksten van het liedje kon bekijken dat je aan het luisteren was. Helaas heeft Spotify de apps inmiddels alweer de nek omgedraaid, met uitzondering van MusixMatch. Wanneer je rechtsonder klikt op songteksten (naast de afspeelbalk), zul je de oude vertrouwde app als enige overlevende zien.
©PXimport
Tip 9 - Muziek offline bewaren
Het klinkt natuurlijk onwerkelijk dat Spotify je de mogelijkheid biedt om de beschikbare muziek te downloaden, maar toch is dat écht zo. Althans, een beetje ... want je downloadt de nummers alleen voor tijdelijk gebruik in het programma zelf. Dit is een fantastische optie wanneer je bijvoorbeeld een paar uur in een vliegtuig zit of op een andere locatie waar je geen internet hebt. Om offline van je favoriete muziek te genieten, rechtsklik je op de afspeellijst van je keuze en klik je vervolgens op Offline beschikbaar. Op je smartphone maak je de muziek offline beschikbaar door een afspeellijst te openen en bovenin de schakelaar bij Offline beschikbaar in te schakelen. Let op, deze functie is niet zonder beperkingen. Je kunt muziek maximaal 30 dagen achtereen offline beschikbaar maken en met een maximum van 3333 nummers.
©PXimport
Tip 10 - Geluidskwaliteit verbeteren
Tot slot is het fijn om te weten dat de geluidskwaliteit van Spotify nog een stukje kan worden verbeterd. Dit staat standaard uit omdat het natuurlijk ook meer dataverkeer verbruikt, maar als je een échte muziekliefhebber bent dan heb je dat er waarschijnlijk wel voor over. Het is overigens wél alleen mogelijk voor mensen met een betaald account. Om de audiokwaliteit te verbeteren, klik je op Bewerken bovenin en vervolgens op Voorkeuren. Vrijwel bovenin staat het kopje Geluidskwaliteit met daaronder de (uitgeschakelde) optie Streaming in hoge kwaliteit. Schakel deze optie in, en je kunt genieten van extra hoge geluidskwaliteit.
©PXimport
Tip 11 - Mobiele app
Spotify heeft een mobiele app die in het rijtje 'Beste apps aller tijden' niet zou misstaan. De app zit bomvol functies: alles wat in bovenstaande tips beschreven is, is ook mogelijk op je smartphone of tablet. Handig aan de mobiele app is dat je Spotify kunt pairen met bluetooth-koptelefoons en -speakers, zodat je je telefoon kunt gebruiken als afstandsbediening en toch perfect geluid hebt. Let wel op je dataverbruik, want vooral als je streamt in hoge kwaliteit, zoals beschreven in de vorige tip, kan het hard gaan. De Spotify-app is gratis te downloaden voor Android, iOS en Windows Phone.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Tip 12 - Concerten
Spotify speelt niet alleen muziek af, het helpt je ook om concerten in de buurt te vinden. Via Home > Bladeren > Concerten krijg je een lijst te zien met concerten en optredens in jouw stad, die je bovenaan kunt wijzigen. Scrol helemaal naar onderen en je ziet een lijst met populaire artiesten die in de buurt zijn. Deze lijst is gebaseerd op je luistergeschiedenis, de eerste is een algemene lijst die iedereen in jouw stad te zien krijgt. Klik op een naam en geef eventueel nog een datum en concertzaal aan. Je wordt doorgelinkt naar een ticketwebsite, waar je direct kaartjes kunt bestellen.