ID.nl logo
Multi-Touch-gebaren op je Mac: tips voor je trackpad
Huis

Multi-Touch-gebaren op je Mac: tips voor je trackpad

Het trackpad op je MacBook is veel meer dan alleen een simpele muis. Niet voor niets gaat hij door het leven onder de naam Multi-Touch: hij herkent namelijk tot wel vier vingers tegelijkertijd. Daarmee kun je bewegingen maken die je een stuk productiever laten werken. Welke gebaren dat zijn en hoe je ze gebruikt, lees je hier.

In dit artikel vertellen we je alles over: • Het trackpad op je MacBook. • Wat Force Touch is en hoe het werkt. • Wat Multi-Touch is en welke gebaren je allemaal kunt gebruiken. • Hoe je de instellingen aanpast.

Lees ook: Onmisbare sneltoetsen op je MacBook en iMac

Multi-Touch-trackpad en Force Touch

Elke MacBook heeft een Multi-Touch-trackpad. Net als bij andere laptops kun je er met je vinger overheen glijden om je muis te bewegen, en erop tikken op ergens op te klikken. Maar het trackpad op je Mac is veel meer dan dat. 

Je zit bijvoorbeeld niet vast aan fysieke muisknoppen: je kunt overal op het trackpad drukken om ergens op te klikken. Eigenlijk is het trackpad één grote muisknop, waar je overal haptische feedback krijgt als je 'm indrukt. 

Druk je harder, dan gebeurt er iets speciaals. Dat heet Force Touch, en het biedt per app extra mogelijkheden. Klik je ergens op een woord, dan zoek je automatisch de betekenis ervan op; linkjes en bestanden kunnen via Force Touch snel worden voorvertoond zonder ze meteen te openen, en in de Finder kun je er snel bestandsnamen mee wijzigen. Een volledige lijst met opties vind je op de website van Apple

De instellingen voor het trackpad vind je via Systeeminstellingen > Trackpad. Daar kun je de snelheid van je muisaanwijzer aanpassen en aangeven hoe hard je moet drukken voor een klik geregistreerd wordt. Ook kun je Tikken om te klikken uitschakelen als je dat prettig vindt, waarna je alleen nog ergens op kunt klikken door de muis fysiek in te drukken. 

Multi-Touch

Maar dat is nog lang niet alles. Het trackpad is namelijk slim genoeg om meerdere contactpunten te herkennen – en niet slechts twee, maar wel vier tegelijk. Ook de richting van je beweging wordt geregistreerd, waardoor je een breed scala aan mogelijkheden krijgt om taken uit te voeren waar je normaal gesproken lastige toetsencombinaties voor nodig hebt. 

Dat zijn de Multi-Touch-gebaren waar we het al even over hadden. Ze zijn te verdelen in drie groepen, elk met een verschillend aantal vingers. 

☝️☝️ Twee vingers

De gebaren voor twee vingers ken je waarschijnlijk grotendeels al. Klikken met twee vingers staat gelijk aan een klik met de rechtermuisknop, en ze op en neer bewegen laat je over een pagina scrollen. Beweeg twee vingers uit elkaar om in te zoomen, en naar elkaar toe om weer uit te zoomen. Slim inzoomen op een bepaald deel van de pagina doe je door met twee vingers te dubbelklikken. 

Naar links swipen brengt je in een browser naar de vorige pagina, en naar rechts swipen brengt je weer terug naar waar je was. Swipe je helemaal van de rechterkant van het trackpad naar links, dan opent het Meldingencentrum. Tot slot kun je met twee vingers draaien om foto's te laten kantelen. 

☝️☝️☝️ Drie vingers

Er zijn ook gebaren voor drie vingers, al zijn dat er maar twee, die je ook nog eens zelf moet aanzetten in de instellingen. Ga naar Systeeminstellingen > Toegankelijkheid > Aanwijzerbediening > Trackpadopties en zet de slider bij Gebruik trackpad om te slepen aan. Vervolgens kun je onder de drop-down bij Sleepstijl selecteren dat je wilt Slepen met drie vingers. Je hebt nu geen twee handen meer nodig om een bestand te verplaatsen. 

De andere drie-vinger-optie is hard met drie vingers klikken. Dat heeft hetzelfde effect als een normale Force Touch met één vinger. Om het te laten werken, moet je de drop-down bij Systeeminstellingen > Trackpad > Opzoeken en datadetectie op Tikken met drie vingers zetten. 

☝️☝️☝️☝️ Vier vingers

De opties met vier vingers zijn nog wat uitgebreider, en hebben vooral te maken met de functies die we ook in het artikel over Hot corners hebben behandeld. Je bureaublad weergeven doe je door je duim en drie andere vingers uit elkaar te bewegen; knijp je ze juist naar elkaar toe, dan opent het Launchpad. 

Omhoog scrollen met vier vingers naast elkaar toont Mission Control, omlaag het Exposé voor het programma dat je open hebt staan, en scrollen naar de zijkanten schakelt tussen de verschillende bureaubladen. 

Lees ook: Hot corners: zo werk je met interactieve hoeken op je Mac

Liever een losse muis?

Ervaar de magie van de Magic Mouse

Instellingen

Bovengenoemde gebaren zijn de standaardinstellingen, maar je kunt een hoop zelf aanpassen via Systeeminstellingen > Trackpad. Onder het tabje Scrollen en zoomen kun je eventueel gebaren uitzetten via de sliders. 

Onder Meer gebaren heb je wat meer opties. Je kunt gebaren aan- of uitzetten, of het gebaar veranderen via de drop-downmenu's. 

Conclusie

Het trackpad op je Mac is veel meer dan alleen een muis. De Force Touch-techniek zorgt ervoor dat je extra mogelijkheden krijgt voor klikken met een enkele vinger, terwijl de Multi-Touch-gebaren je een grote verzameling mogelijkheden geven om snel bepaalde zaken weer te geven. Het loont de moeite ze uit je hoofd te leren: op de lange termijn werk je op die manier een stuk productiever.

▼ Volgende artikel
Volg de Nijmeegse Vierdaagse 2025 live
© Duncan de Fey
Huis

Volg de Nijmeegse Vierdaagse 2025 live

Van dinsdag 15 tot en met donderdag 18 juli vindt de alweer 107e editie van de Nijmeegse 4Daagse plaats. Kun je er niet bij zijn maar wil je wel alles volgen? In dit artikel zie je welke mogelijkheden je hebt om digitaal op de hoogte te blijven van de 4Daagse 2025, van een livestream tot handige feeds op social media en een tracking-app.

Het is een heus instituut: de Nijmeegse Vierdaagse (dat tegenwoordig als Nijmeegse 4Daagse door het leven gaat) is in 2025 alweer toe aan zijn 107e editie. Tussen 15 en 18 juli zijn Nijmegen en omgeving de place to be voor niet minder dan 47.000 wandelaars, inclusief bijna zesenhalfduizend militairen.

Maar ook als je thuis zit, aan het werk bent of op het strand ligt is het leuk om te weten wat er zoal gebeurt. En gelukkig is dat niet al te ingewikkeld. Er zijn allerlei websites en apps waar je de 4Daagse kunt volgen.

Livestream Nijmeegse Vierdaagse op RN7

RN7 is de regionale nieuwszender voor Nijmegen en de directe omgeving. Op het platform kun je de hele week genieten van live beelden van de 4Daagse, inclusief interviews met deelnemers. De stream vind je op de website van RN7. Ook omroep Lingewaard verzorgt een livestream die in de regio te zien is op Ziggo kanaal 43 en KPN kanaal 1478. Wordt de livestream bij jou niet uitgezonden? Dan kun je de livestream volgen op de website van Omroep Lingewaard.

De regionale omroep RN7 heeft de hele week livebeelden van de Nijmeegse 4Daagse.

Heb je geen tijd om de hele dag voor de tv of je computer te zitten? Je kunt ook luisteren naar de officiële 4Daagse-podcast, .

Officiële mediakanalen Nijmeegse 4Daagse:

Officiële website

4Daagse op Twitter / X

4Daagse op Facebook

4Daagse op Instagram

Liveblog De Gelderlander

De Gelderlander, de regionale krant van Gelderland, heeft een uitgebreid liveblog gestart. Je moet even een accountje aanmaken, maar daarna kun je gratis alle updates rond de Vierdaagse volgen. Het liveblog vind je hier.

©Stichting DE 4DAAGSE | Toon de Vos

Officiële app

De organisatie heeft een officiële app, die ook erg handig is als je thuis zit: je kunt namelijk deelnemers volgen met de live tracker. Ook voor deelnemers is de app erg handig, met veel informatie en zelfs een speciale selfiemodus.

De app is gratis te downloaden voor Android en iOS.

Wandelweer

Het wordt behoorlijk warm de komende dagen, maar er gaat ook wel wat regen vallen. Het is dus goed om de weersverwachting in de gaten te houden. Weerplaza is altijd een populaire optie: de weersverwachting voor Nijmegen vind je hier.

Vierdaagsefeesten

De hele week valt er in Nijmegen en omstreken een hoop feest te vieren. De officiële feesten vallen onder de organisatie van de Vierdaagsefeesten. Op de website vind je het volledige programma, handige informatie en webshop voor je 4Daagse-outfit.

Fun facts over de 107e editie van de Nijmeegse 4Daagse

  • Ruim 32% van de deelnemers doet voor de eerste keer mee.

  • Bijna 14% heeft een andere nationaliteit dan de Nederlandse. Er zijn in totaal 82 landen vertegenwoordigd.

  • De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 47,2 jaar, iets lager dan voorgaande jaren. Er staan 444 inschrijvingen uit geboortejaar 2013 op de lijst, de jongst mogelijke deelnemers.

  • Er doen iets meer mannen dan vrouwen mee: 57 om 43 procent. Dat was in 2024 nog 55 om 45 procent.

  • 16 deelnemers doen mee in een rolstoel.

  • Het grootste aantal deelnemers komt uit Gelderland (36,5 procent); slechts 1 procent van de deelnemers is afkomstig uit Zeeland.

  • Van alle deelnemers zijn er 5.118 die in Nijmegen zelf wonen; een thuiswedstrijd dus.

▼ Volgende artikel
Van parketborstel tot turbobrush: zo gebruik je de zuigmonden van je stofzuiger
© Kulikov Aleksandr
Huis

Van parketborstel tot turbobrush: zo gebruik je de zuigmonden van je stofzuiger

Wanneer je een nieuwe stofzuiger koopt, zitten er in de doos ook allerlei borstels en andere hulpstukken. Grote kans dat die ergens in een kast verdwijnen en nooit meer gebruikt worden. Zonde, want ze zijn superhandig. Hoog tijd om te ontdekken waar al die verschillende zuigmonden eigenlijk voor zijn.

Dit artikel in het kort: We bespreken de meest voorkomende accessoires die bij stofzuigers geleverd kunnen worden. Ook gaan we in op specifieke onderdelen die bekende merken voor je hebben ontwikkeld. Tot slot geven we een tip om de onderdelen (je leven) lang te kunnen blijven gebruiken, ook als je allang een andere stofzuiger hebt.

Lees ook: Stofzuigen? Dit zijn de 7 meest gemaakte fouten

Deze gebruik je zeker: de combi-borstel

Voor veel mensen is dit het enige opzetstuk van hun stofzuiger dat ze gebruiken: de combi-borstel. Hij kan de vloer zowel met als zonder borstelharen de vloer zuigen. Wisselen tussen die twee standen doe je meestal door met je voet een schakelaar op de borstelkop om te zetten. De stand met borstelharen is geschikt voor harde vloeren, zoals laminaat, hout, tegels en zeil. Wil je hem gebruiken op tapijt, vloerbedekking of een kleed, dan kies je voor de stand waarbij de haren ingeklapt zijn.

Tegen krassen: de parketborstel

De naam zegt het al: deze borstel is bedoeld voor harde vloeren. Dankzij de zachte, lange haren zuig je stof en vuil op zonder je vloer te beschadigen. Handig dus bij hout, laminaat of andere krasgevoelige oppervlakken. Heb je alleen harde vloeren in huis, dan is dit een fijne borstel om standaard aan je slang te klikken. Voor tapijt en kleden werkt hij minder goed – daarvoor kun je beter een andere kop gebruiken.

Da's kras!

Niet alleen hout en laminaat zijn gevoelig voor krassen. Ook PVC-vloeren, glanzende tegels, natuursteen zoals marmer of leisteen, en vinyl kunnen beschadigen als je met een harde borstel zuigt. Zelfs vloeren met een lak- of waslaag of een hoogglans epoxyvloer zijn kwetsbaar. Gebruik in zulke gevallen altijd een borstel met zachte haren en controleer of er geen zand of vuil onder de borstel zit.

Meer power nodig? Hallo turboborstel

Heb je hoogpolig tapijt of zo'n lekker zacht vloerkleed? Heerlijk om op te lopen, maar stofzuigen is vaak een uitdaging. Daar komt de turboborstel goed van pas. In deze borstel zit een snel ronddraaiende rol waarmee je kleden en dikke vloerbedekking goed schoon kunt krijgen. De lange haren van de turbomond dringen diep door in de vezels en wippen kruimels, stof en ander vuil naar boven, waarna dat meteen opgezogen wordt.

©M. Pavlenko

Handig voor spinnenwebben: plumeau/zachte borstel

Bij de meeste stofzuigers zit ook een klein, rond opzetstuk met zachte haren (op de foto hieronder is het de tweede van links). De naam van deze zuigmond is plumeau, maar de meeste mensen zullen het gewoon de zachte borstel of het zachte borsteltje noemen. Je gebruikt hem voor het stofvrij maken van meubels en decoratie. Heel eerlijk gezegd is een stofdoek vaak handiger, maar voor het opzuigen van spinnenwebben tegen het plafond, het schoonmaken van lamellen of het stofvrij maken van lastige hoekjes is hij wél praktisch.

Voor de lastigste plekjes: de kierenzuiger

Hoewel je bij de naam misschien denkt dat dit opzetstuk speciaal bedoeld is voor houten vloeren met kieren, is dat niet zo. Deze lange en smalle zuigmond is vooral bedoeld voor plekken waar je anders niet bijkomt. Denk aan plinten, tussen bankkussens, achter radiatoren of tussen boeken in de kast. Handig om binnen handbereik te houden. Er is ook een combivariant: die heeft een borsteltje met zachte haren, dat je kunt uitklappen om krasgevoelige oppervlakken snel mee te nemen, bijvoorbeeld geverfde plinten.

©Andrey Rusetskiy

Een echt kruimelmonster: het meubelzuigmond

Wedden dat dit opzetstuk je favoriet gaat worden? De meubelzuigmond is een klein, vaak rechthoekig opzetstuk met korte borstelharen, die je er soms via de zijkant afschuift. Ideaal voor de trap, maar ook voor meubels – vooral van stof of leer. Handig voor kruimels op de bank of op de vloer. Ook in de keuken komt dit hulpstuk van pas, bijvoorbeeld wanneer je tijdens het koken veel gemorst hebt.

Extra accessoires: van kruimeldief tot gebogen borstel

Denk aan een geïntegreerd kruimelzuiger voor kleine klusjes – die zie je bijvoorbeeld bij steelstofzuigers van Dyson en Philips. Ook zijn er speciale borstels voor huishoudens met huisdieren, waarmee je makkelijker haren opzuigt. En woon je in een huis met veel lastig bereikbare plekken? Dan is een gebogen borstel handig, bijvoorbeeld voor bovenop kasten. Kijk goed of de stofzuiger die je op het oog hebt dit soort extra's heeft, en of je ze eventueel los kunt bestellen. Houd er wel rekening mee dat dit vaak geen universele extra's zijn: in veel gevallen passen ze alleen op de stofzuigers van het merk zelf.

©Philips

Nieuwe stofzuiger? Gooi de oude zuigmonden niet weg

Ga je een nieuwe stofzuiger kopen? Dan is de verleiding groot om alle opzetstukken en andere accessoires die bij je oude stofzuiger zaten weg te gooien. Niet doen! Vaak passen hulpstukken – zolang ze niet al te specifiek zijn, zie hierboven – op meerdere merken stofzuigers. En als de nieuwe slang te groot of te klein is om je favoriete borstel eraan te koppelen, kun je bij doe-het-zelfwinkels verloopstukjes kopen. Daarmee zet je de stukken stevig aan elkaar. Fijn voor als dat ene borsteltje van je vorige stofzuiger prettiger werkte dan het borsteltje dat bij je nieuwe zit. 

Doen: vergelijken!

Bij webwinkels die stofzuigers verkopen, kun je vaak vergelijken op wat er allemaal aan hulpstukken bij zit. Zoek daarvoor in de specificaties op iets als Toebehoren of Meegeleverde accessoires. Wanneer je vooraf al weet welke zuigmonden je echt nodig hebt, kun je daar in je keuze rekening mee houden.