Multi-Touch-gebaren op je Mac: tips voor je trackpad

Multi-Touch-gebaren op je Mac: tips voor je trackpad

Geplaatst: 9 juli 2024 - 17:26

Daan Doedens

Het trackpad op je MacBook is veel meer dan alleen een simpele muis. Niet voor niets gaat hij door het leven onder de naam Multi-Touch: hij herkent namelijk tot wel vier vingers tegelijkertijd. Daarmee kun je bewegingen maken die je een stuk productiever laten werken. Welke gebaren dat zijn en hoe je ze gebruikt, lees je hier.

Lees ook: Onmisbare sneltoetsen op je MacBook en iMac

Multi-Touch-trackpad en Force Touch

Elke MacBook heeft een Multi-Touch-trackpad. Net als bij andere laptops kun je er met je vinger overheen glijden om je muis te bewegen, en erop tikken op ergens op te klikken. Maar het trackpad op je Mac is veel meer dan dat. 

Je zit bijvoorbeeld niet vast aan fysieke muisknoppen: je kunt overal op het trackpad drukken om ergens op te klikken. Eigenlijk is het trackpad één grote muisknop, waar je overal haptische feedback krijgt als je 'm indrukt. 

Multi-Touch-gebaren op je Mac: tips voor je trackpad-TLQwev1IRdOLXQfyXvcPaQ

Druk je harder, dan gebeurt er iets speciaals. Dat heet Force Touch, en het biedt per app extra mogelijkheden. Klik je ergens op een woord, dan zoek je automatisch de betekenis ervan op; linkjes en bestanden kunnen via Force Touch snel worden voorvertoond zonder ze meteen te openen, en in de Finder kun je er snel bestandsnamen mee wijzigen. Een volledige lijst met opties vind je op de website van Apple

De instellingen voor het trackpad vind je via Systeeminstellingen > Trackpad. Daar kun je de snelheid van je muisaanwijzer aanpassen en aangeven hoe hard je moet drukken voor een klik geregistreerd wordt. Ook kun je Tikken om te klikken uitschakelen als je dat prettig vindt, waarna je alleen nog ergens op kunt klikken door de muis fysiek in te drukken. 

Multi-Touch

Maar dat is nog lang niet alles. Het trackpad is namelijk slim genoeg om meerdere contactpunten te herkennen – en niet slechts twee, maar wel vier tegelijk. Ook de richting van je beweging wordt geregistreerd, waardoor je een breed scala aan mogelijkheden krijgt om taken uit te voeren waar je normaal gesproken lastige toetsencombinaties voor nodig hebt. 

Dat zijn de Multi-Touch-gebaren waar we het al even over hadden. Ze zijn te verdelen in drie groepen, elk met een verschillend aantal vingers. 

☝️☝️ Twee vingers

De gebaren voor twee vingers ken je waarschijnlijk grotendeels al. Klikken met twee vingers staat gelijk aan een klik met de rechtermuisknop, en ze op en neer bewegen laat je over een pagina scrollen. Beweeg twee vingers uit elkaar om in te zoomen, en naar elkaar toe om weer uit te zoomen. Slim inzoomen op een bepaald deel van de pagina doe je door met twee vingers te dubbelklikken. 

Naar links swipen brengt je in een browser naar de vorige pagina, en naar rechts swipen brengt je weer terug naar waar je was. Swipe je helemaal van de rechterkant van het trackpad naar links, dan opent het Meldingencentrum. Tot slot kun je met twee vingers draaien om foto's te laten kantelen. 

☝️☝️☝️ Drie vingers

Er zijn ook gebaren voor drie vingers, al zijn dat er maar twee, die je ook nog eens zelf moet aanzetten in de instellingen. Ga naar Systeeminstellingen > Toegankelijkheid > Aanwijzerbediening > Trackpadopties en zet de slider bij Gebruik trackpad om te slepen aan. Vervolgens kun je onder de drop-down bij Sleepstijl selecteren dat je wilt Slepen met drie vingers. Je hebt nu geen twee handen meer nodig om een bestand te verplaatsen. 

De andere drie-vinger-optie is hard met drie vingers klikken. Dat heeft hetzelfde effect als een normale Force Touch met één vinger. Om het te laten werken, moet je de drop-down bij Systeeminstellingen > Trackpad > Opzoeken en datadetectie op Tikken met drie vingers zetten. 

Multi-Touch-gebaren op je Mac: tips voor je trackpad-MkhqbwWsTbKh2kIx46-XeQ

☝️☝️☝️☝️ Vier vingers

De opties met vier vingers zijn nog wat uitgebreider, en hebben vooral te maken met de functies die we ook in het artikel over Hot corners hebben behandeld. Je bureaublad weergeven doe je door je duim en drie andere vingers uit elkaar te bewegen; knijp je ze juist naar elkaar toe, dan opent het Launchpad. 

Omhoog scrollen met vier vingers naast elkaar toont Mission Control, omlaag het Exposé voor het programma dat je open hebt staan, en scrollen naar de zijkanten schakelt tussen de verschillende bureaubladen. 

Lees ook: Hot corners: zo werk je met interactieve hoeken op je Mac

Liever een losse muis?

Ervaar de magie van de Magic Mouse

Instellingen

Bovengenoemde gebaren zijn de standaardinstellingen, maar je kunt een hoop zelf aanpassen via Systeeminstellingen > Trackpad. Onder het tabje Scrollen en zoomen kun je eventueel gebaren uitzetten via de sliders. 

Onder Meer gebaren heb je wat meer opties. Je kunt gebaren aan- of uitzetten, of het gebaar veranderen via de drop-downmenu's. 

Conclusie

Het trackpad op je Mac is veel meer dan alleen een muis. De Force Touch-techniek zorgt ervoor dat je extra mogelijkheden krijgt voor klikken met een enkele vinger, terwijl de Multi-Touch-gebaren je een grote verzameling mogelijkheden geven om snel bepaalde zaken weer te geven. Het loont de moeite ze uit je hoofd te leren: op de lange termijn werk je op die manier een stuk productiever.

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten