Hot corners: zo werk je met interactieve hoeken op je Mac
Werken met de computer: het kan altijd sneller en makkelijker. Heb je een Mac of MacBook, dan kun je veel profijt hebben van de functie ‘interactieve hoeken’. Daarmee zet je vier sneltoetsen vast in de hoeken van het scherm, zodat je ze met een simpele muisbeweging kunt gebruiken. Geen Mac? Voor Windows-pc's hebben we ook een oplossing.
In dit artikel lees je: 💻 Wat interactieve hoeken zijn 💻 Hoe je ze instelt 💻 Welke opties er zijn 💻 Welk Windows-alternatief je kunt gebruiken
Ook interessant: Onmisbare sneltoetsen op je MacBook en iMac
Toen schrijver dezes in 2007 zijn eerste MacBook kocht, was er genoeg waaraan hij moest wennen. Eén ding had hij echter snel in de vingers: hot corners, oftewel interactieve hoeken. Zo’n moment moeten veel Mac-gebruikers ooit hebben gehad, maar lang niet iedereen gebruikt de functie, en dat is toch wel zonde.
Wat zijn interactieve hoeken?
Interactieve hoeken zijn het toonbeeld van productiviteit. Waar je bij sneltoetsen nog combinaties uit je hoofd moet leren, hoef je bij interactieve hoeken alleen je muis naar een van de vier hoeken van je scherm te bewegen om een bepaalde weergave te openen. Denk bijvoorbeeld aan het tonen van je bureaublad, alle openstaande vensters of je launchpad, maar je kunt ook je scherm uitzetten of vergrendelen.
Hoe stel je interactieve hoeken in?
Om interactieve hoeken in te stellen ga je via het Apple-menu linksboven naar Systeeminstellingen en vervolgens naar Bureaublad en Dock. Helemaal rechtsonderin vind je de optie Interactieve hoeken. Vreemd genoeg kom je via de Spotlight-zoekfunctie uit bij de toegankelijkheidsinstellingen, waar je normaal gesproken weinig aan hebt – je moet het dus even via het menu doen.
©DD | ID.nl
Nu krijg je een klein scherm te zien met vier opties, een voor iedere hoek. Via het dropdown-menu kun je aangeven welke functie je onder welke hoek wilt zetten, of kun je de hot corner uitschakelen via het streepje.
Tips
We kunnen ons voorstellen dat je niet altijd precies weet welke functie er onder welke hoek verstopt zit, maar gelukkig ben je er ook zo weer uit: je muis opnieuw naar dezelfde hoek brengen zorgt ervoor dat je weer teruggaat naar de normale weergave. Je kunt ook van de ene hot corner naar de andere bewegen zonder eerst terug te gaan naar de normale weergave.
Opties
De volgende opties zijn beschikbaar:
Mission control: toon alle openstaande vensters in één weergave.
Appvensters: toon alle openstaande vensters van de huidige app.
Meldingencentrum: toon alle meldingen in de rechterzijbalk.
Launchpad: toon een grid met alle apps op je Mac.
Bureaublad: toon je desktop.
Schermbeveiliging aan: zet je screensaver aan.
Schermbeveiliging uit: zet je screensaver uit.
Beeldscherm in sluimerstand: zet je beeldscherm op zwart (muis weer weghalen om het scherm weer aan te zetten).
Toegangsscherm: vergrendel je scherm.
Liggend streepje: deactiveer de hot corner.
Snelle notitie: open de Notities-app met een leeg venster.
Windows
Ben je een Windows-gebruiker? Niet getreurd. De functie is zó populair dat er genoeg freeware-alternatieven zijn. Een van de opties is WinXCorners, te vinden op de website van de makers (scrol even naar beneden tot je bij versie 1.2b bent).
©DD | ID.nl
Na het uitpakken van het zip-bestand en het uitvoeren van de .exe nestelt de app zich in het systeemvak (goed kijken, want je ziet het icoontje bijna niet). Daarna kun je aan alle vier de hoeken een taak vastmaken.
Conclusie
Hot corners is een van de meest productieve functies op je MacBook of iMac. Met een enkele muisbeweging bereik je functies die je normaal helemaal moet opzoeken op je toetsenbord of waar je een sneltoets voor nodig hebt. Ideaal dus als je alles uit je werk- of studiedag wilt halen.