Meldingen op je Mac: mis niks, of leg ze juist aan banden
We leven in een wereld vol meldingen. Dat geldt niet alleen voor je telefoon, maar ook voor je desktopcomputer of laptop, en, in dit geval: je iMac of MacBook. Meldingen zijn erg handig, en er zijn er een paar die je zeker kunt gebruiken, maar andere ben je misschien liever kwijt dan rijk. In dit artikel duiken we in de Mac-instellingen om te zorgen dat je alleen die meldingen krijgt die je nodig hebt.
Na het lezen van dit artikel weet je hoe je: 🔔 Algemene meldingsinstellingen aanpast 👨👩👧👦 Meldingen voor specifieke apps of personen instelt ⛔ Je eigen automatische Niet Storen-modus maakt
Ook interessant: Personaliseer je Mac
De meldingen zelf krijg je, afhankelijk van de instellingen, te zien in de rechterbovenhoek van je scherm. Klik je op de tijd of datum in dezelfde hoek, dan vouwt de balk met widgets uit; daarboven zie je de meest recente meldingen ook nog een keer staan.
Instellingen voor meldingen
De instellingen voor meldingen vind je in de app Systeeminstellingen, onder het kopje Meldingen in de linkerzijbalk. Je krijgt een aantal basisinstellingen voorgeschoteld.
Onder Toon voorvertoning geef je aan wanneer je een melding in de rechterbovenhoek van je scherm wilt zien verschijnen als er iets gebeurt. Daaronder vind je een aantal sliders waarmee je kunt aangeven in welke gevallen je wél of juist níet een melding wilt zien, bijvoorbeeld als je je scherm hebt gedeeld voor een presentatie.
Instellingen per app
De rest van het scherm is gereserveerd voor de lijst met apps die je op je Mac hebt staan. Als je op een app klikt, kun je in eerste instantie aangeven of er überhaupt meldingen van die app getoond mogen worden, en of ze moeten blijven staan of na verloop van tijd weer mogen verdwijnen.
Daaronder krijg je een lijst met meer specifieke opties. Zo kun je, los van de algemene instellingen die je eerst hebt ingesteld, aangeven of een app meldingen mag tonen op het vergrendelscherm. Ook kun je instellen of er geluid mag worden afgespeeld, of het symbool in de taakbalk mag aangeven hoeveel ongelezen meldingen er zijn en of er een tijdsindicatie mag worden meegegeven in de melding. Loop deze instellingen even goed door, vooral voor je meestgebruikte apps.
Focus
Net als je mobiele telefoon heeft ook je Mac een Niet Storen-functie. Die vind je ook in de Systeeminstellingen, onder de noemer Focus. Bovenaan vind je de focus Niet Storen, die standaard staat ingesteld. Je kunt een nieuwe focus maken via de knop Voeg focus toe.
Klik je daarop, dan krijg je weer een aantal instellingen te zien. Je geeft eerst aan welke apps en personen je wel of geen meldingen mogen sturen; je kunt apps en personen in principe stil houden, of juist in principe doorlaten, waarna je uitzonderingen op die regel kunt toevoegen.
Onder Stel een schema in heb je de mogelijkheid de focus automatisch in werking te laten treden. Dat kan op een bepaalde dag en tijd, op een bepaalde locatie zoals kantoor of school, of bij het openen van een bepaalde app, bijvoorbeeld je mail. Onder Focusfilters - Voeg filter toe kun je zelfs instellen welke agenda’s, chatgesprekken en mailboxen moeten worden stilgehouden als de focus actief is.
Geluid
Wil je wel meldingen ontvangen op je scherm, maar zonder dat ze geluid afspelen? Ook dat kun je instellen, en wel via Systeeminstellingen - Geluid. De slider bij Meldingsvolume gebruikt bij maximaal volume de algemene geluidsinstellingen op je Mac. Sleep de slider helemaal naar links om het geluid voor alle meldingen in één keer uit te zetten, terwijl het geluid voor de rest van je Mac gewoon aan blijft staan.
Conclusie
Meldingen zijn handig, maar een wirwar aan meldingen kan juist contraproductief werken. Het loont de moeite om even in de systeeminstellingen te duiken en aan te geven welke apps op welk moment van de dag een melding mogen sturen. Stel een aantal verschillende ‘focussen’ in zodat je altijd rustig kunt werken en geen meldingen krijgt op momenten dat je niet gestoord wilt worden. Zo krijg je alleen de meldingen te zien die op dat moment relevant voor je zijn, en kun je je verder richten op belangrijkere zaken.