Personaliseer je Mac: handige tips voor het Dock en de menubalk
Een nieuwe Mac werkt vers uit de doos al hartstikke fijn. Toch zijn er, als je even in de instellingen duikt, tal van opties te vinden waarmee je de look en het gebruik van macOS helemaal naar wens kunt aanpassen. In dit artikel kijken we naar specifieke instellingen voor het welbekende Dock, en meteen ook even naar wat extra opties voor de menubalk.
In dit artikel lees je:
-
Wat het Dock op je Mac is
-
Hoe je de look & feel kunt aanpassen
-
Hoe je apps toevoegt en verwijdert
-
Hoe je de menubalk en het bedieningspaneel personaliseert
-
Ook interessant: Onmisbare sneltoetsen op je MacBook en iMac
Het Dock
Het Dock is een begrip bij Mac-gebruikers. In wezen is het niet veel anders dan de taakbalk op Windows-machines, maar daarmee doe je het Dock tekort: het is een veelzijdige tool die onmisbaar is voor het gebruik van je Mac. Daarom is het de moeite waard om even in de instellingen te duiken.
Die vind je door (via het Dock of via het Apple-menu linksboven) naar Instellingen te gaan en vervolgens op Bureaublad en Dock te klikken. De eerste tien opties zijn allemaal gericht op het personaliseren van het Dock naar jouw wensen.
Positie en vorm
Standaard staat het Dock onderaan, maar een vaste schare Mac-gebruikers heeft 'm liever aan een van de zijkanten staan. Dat kun je aanpassen via de dropdown bij Positie op scherm. Daarboven vind je twee sliders: met Grootte pas je de grootte van de icoontjes in het Dock aan, en met Vergroting schakel je een animatie in die de app-icoontjes extra vergroot als je er met je muis overheen beweegt.
Een andere veelgebruikte optie is de mogelijkheid om het Dock automatisch te verbergen als je 'm niet gebruikt. Zo kun je het volledige scherm benutten als je aan het werk bent. Met de slider Toon/verberg het Dock automatisch zet je die functie aan. Het Dock verdwijnt en wordt weer zichtbaar als je met je muis naar de onderkant van je scherm beweegt.
Ook interessant: Hot corners: zo werk je met interactieve hoeken op je Mac
Andere opties
Verder zijn er nog een paar minder gebruikte opties die toch behoorlijk handig kunnen zijn. Zo kun je via de sliders het welbekende 'springende' app-symbool aan- of uitzetten bij het openen van die app. Met Toon aanduidingen voor geopende apps haal je het zwarte stipje onder openstaande apps weg, en met Minimaliseer vensters in app-symbool worden vensters die je minimaliseert ondergebracht in het app-icoontje in plaats van als extra venster aan de rechterkant van je Dock.
Die rechterkant kun je trouwens ook nog aanpassen. Standaard staan daar de prullenmand en enkele mappen die je op die manier snel kunt bereiken, maar er is ook ruimte voor apps die je recent hebt gebruikt en die je nog niet in je Dock hebt staan. Dat kun je via de Dock-instellingen ook aanpassen. Tot slot kun je nog aangeven met welke animatie vensters worden geminimaliseerd en wat er gebeurt als je dubbelklikt op de menubalk van een specifieke app.
Apps toevoegen en verwijderen
Standaard staat er een hele verzameling apps in je Dock, allemaal van Apple zelf. We kunnen ons voorstellen dat je die lang niet allemaal gebruikt. Door met de rechtermuisknop op een app of map te klikken, kun je via Opties > Verwijder uit Dock de app uit het Dock verwijderen.
Andersom werkt het ook. Je kunt een openstaande app op dezelfde manier in je Dock zetten. Apps die niet openstaan, kun je via de Finder opzoeken en naar je Dock slepen. Zo kun je overigens ook de volgorde van de apps in je Dock aanpassen, gewoon door met je muis te slepen.
Menubalk
Onder de instellingen voor het Dock vind je een handige optie voor de menubalk, die aan de bovenkant van je scherm zit. Net als bij het Dock kun je met Toon/verberg de menubalk automatisch de menubalk laten verdwijnen tot je met je muis naar de bovenkant van je scherm gaat, zodat je niet wordt afgeleid. Overigens geldt standaard dat voor apps met schermvullende weergave of streamingdiensten die je fullscreen gebruikt het Dock en het menu sowieso verborgen worden, al kun je dat ook uitzetten.
De rest van de instellingen voor het menu staan op een andere plek: je vindt ze via Instellingen > Bedieningspaneel. Daar kun je per onderdeel aangeven welke zaken je wel of niet in het bedieningspaneel (zeg maar het systeemvak) wilt hebben – denk aan wifi, bluetooth, batterij en instellingen voor beeld en geluid.
Verder naar beneden vind je nog extra instellingen en tools die je al dan niet in je menubalk kunt laten zien. Los daarvan gebeurt het ook wel dat bepaalde apps zich in de menubalk nestelen. Die kun je helaas niet verwijderen via de menubalk zelf, dus je zult in de instellingen van die app zelf moeten duiken om ze daar weg te halen.
Check dus even goed alle opties voor je Dock en de menubalk; het zorgt ervoor dat je alleen datgene ziet waar je iets aan hebt, zodat je je goed kunt focussen op de dingen waar je mee bezig bent.