Last-minute Sintgedichtenpaniek? ChatGPT maakt elk gedicht uniek!

© AK | ID.nl

Last-minute Sintgedichtenpaniek? ChatGPT maakt elk gedicht uniek!

Geplaatst: 1 december 2023 - 15:12

Aangepast: 1 december 2023 - 15:32

Redactie ID.nl

5 december komt alweer snel dichterbij. Altijd leuk: cadeautjes en gedichten, iedereen blij. Hoewel … dat rijmen kan veel stress veroorzaken. Hoeft niet: laat gewoon ChatGPT je sinterklaasgedichten maken!

Lees ook: Van krantenrobot tot wc-rol-dierentuin: de leukste surprises

ChatGPT is als tekstgenerator bij uitstek geschikt om je te helpen met het maken van persoonlijke surprises voor pakjesavond. Je kunt de software namelijk heel specifieke input geven om vervolgens in een mum van tijd unieke sinterklaasgedichten te genereren. ChatGPT is in principe gratis. Er is ook een betaalde Pro-versie (die onder andere snellere reactietijden en toegang tot de nieuwste ChatGPT-versies biedt), maar voor Sinterklaasgedichten voldoet de gratis versie. Om ChatGPT te kunnen gebruiken, moet je wel eerst een account aanaken. Dat kun je hier doen. Heb je een account aangemaakt, dan kun je ChatGPT meteen aan het werk zetten!

Sinterklaasgedichten schrijven met ChatGPT: zo werkt het

Stap 1: Vertel ChatGPT over de ontvanger

Het is belangrijk dat je ChatGPT voorziet van gedetailleerde input over de persoon voor wie je een gedicht wilt schrijven. Noem bijvoorbeeld specifieke kenmerken, interesses, belevenissen, gewoontes of andere persoonlijke details van de ontvanger. Hoe specifieker de input, des te persoonlijker het gegenereerde gedicht.

Voorbeeld:
Schrijf een sinterklaasgedicht voor mijn collega Lisa. Lisa is een intelligente vrouw van 28 jaar. Ze houdt erg van lezen en reizen. Lisa studeert Kunstgeschiedenis in Utrecht en werkt al jaren bij ons museum.

Sinterklaas grote boek sinterklaasgedicht

© vetre

Stap 2: Geef aan wat voor soort gedicht je wilt

Het is belangrijk dat je in je verzoek aan ChatGPT duidelijk aangeeft wat voor soort sinterklaasgedicht je precies wilt. Want hoe specifieker je instructies, hoe beter de chatbot ze kan opvolgen. Zo kun je aangeven:

👪Voor wie het gedicht bedoeld is
📄 Het aantal regels/coupletten
🎼 Het rijmschema (bijv. aabb)

😜 De toon (humoristisch, sentimenteel, etc)
🎬 Eventuele thema's of onderwerpen die aan bod moeten komen

Prompt uitgebreid met: Grappig sinterklaasgedicht van 16 regels in aabb-rijm
Schrijf een grappig sinterklaasgedicht van 16 regels in aabb-rijm voor mijn collega Lisa. Lisa is een intelligente vrouw van 28 jaar. Ze houdt erg van lezen en reizen. Lisa studeert Kunstgeschiedenis in Utrecht en werkt al jaren bij ons museum.

Sinterklaascadeautjes

© tpzijl

Stap 3: Personaliseer waar mogelijk

Breid het gedicht waar mogelijk uit met extra persoonlijke details, grappige woordspelingen, quotes of verwijzingen naar gebeurtenissen die de ontvanger zal herkennen. Zo maak je het gedicht extra speciaal en origineel.

Prompt uitgebreid met: Ze heeft halflang rood haar en groene ogen. Ze heeft alle Harry Potter-boeken gelezen.
Schrijf een grappig sinterklaasgedicht van 16 regels in aabb-rijm voor mijn collega Lisa. Lisa is een intelligente vrouw van 28 jaar. Ze houdt erg van lezen en reizen. Ze heeft halflang rood haar en groene ogen. Ze heeft alle Harry Potter-boeken gelezen. Lisa studeert Kunstgeschiedenis in Utrecht en werkt al jaren bij ons museum

Stap 4: Redigeren & printen!

Laat ChatGPT vervolgens een gedicht genereren. Ben je niet helemaal tevreden of wil je bepaalde delen aanpassen? Geen probleem. Je kunt ChatGPT net zo lang sturen door extra input en feedback te geven tot je het perfecte gedicht hebt. Sla de uiteindelijke versie goed op voor gebruik op je surprise.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000