Koopgids MacBooks
De laptopwereld is verdeeld in twee kampen: Windows-laptops en MacBooks. Laatstgenoemde is uiteraard de laptop van Apple. Welke varianten zijn er en welke MacBook is voor jou de beste keuze?
Wat heb je nodig?
©PXimport
Hoewel alleen Apple MacBooks maakt en er dus veel minder keuze is dan in de Windows-wereld (er zijn slechts zes basisvarianten), is het wel handig om te weten waar je een laptop voor nodig hebt. Belangrijk in een laptop is uiteraard draagbaarheid, maar eigenlijk kunnen we iedere Apple-laptop draagbaar noemen. Zo is de MacBook Pro met 1,37 kg de zwaarste 13 inch-laptop. Beide varianten van de MacBook Air wegen dus minder. En ook de 15 inch MacBook Pro houdt het met 1,83 kg bescheiden. Telt echt iedere millimeter en gram, dan ga je voor de 12 inch MacBook met een gewicht van 0,92 kg. Indrukwekkend klein en licht, maar daar betaal je wel een prijs voor. Zowel in prijs als prestaties. Qua prestaties is de MacBook bedoeld voor alledaagse taken terwijl de MacBook Air hetzelfde doel heeft met net iets meer kracht. Wil je veelvuldig zwaardere taken als fotobewerking uitvoeren, dan is een MacBook Pro een goede keuze terwijl voor videobewerking de nog krachtigere 15inch-variant een goede keuze is.
MacOS
©PXimport
Apple laptops staan bekend om hun gelikte behuizing en hoogwaardige schermen. Je koopt met een MacBook dan ook een fraai apparaat. Maar de belangrijkste keuze om een MacBook te kopen is misschien wel Apples eigen besturingssysteem macOS. Waar Microsofts Windows door allerlei fabrikanten gebruikt wordt, is macOS alleen op Apple-apparatuur beschikbaar. De huidige versie is macOS Mojave 10.14. In de basis werkt macOS net als Windows, ook zonder ervaring kun je er direct mee aan de slag. Een groot verschil met Windows is dat je bij macOS meer software krijgt meegeleverd waarmee je de computer direct kunt gebruiken. Zo levert Apple een volwaardige officesuite mee met onder andere tekstverwerker Pages. Ook leuk zijn muziekbewerkingsprogramma GarageBand en videobewerkingsprogramma iMovie.
Stevige aluminium behuizing
©PXimport
Welke MacBook je ook kiest, iedere Apple laptop heeft een aluminium unibody behuizing. Apple freest iedere behuizing uit één blok aluminium. Dit zorgt niet alleen voor een fraai resultaat, maar ook voor een stevige én dunne behuizing. Naast de normale aluminiumkleur zijn de MacBook, MacBook Air en MacBook Pro ook in grijs beschikbaar. Hou je meer van een goudkleurige afwerking, dan kun je kiezen voor de MacBook of de MacBook Air. Een uitzondering is de oude MacBook Air, die is er enkel in de normale aluminiumkleur.
Fantastische touchpad
©PXimport
Iets waar Apple zich naast het besturingssysteem echt mee onderscheid zijn de soepel werkende touchpads. Gebaren met twee, drie of zelfs vier vingers: voor de glazen touchpad van een MacBook is het geen probleem. Alle gebaren worden probleemloos herkend. Windows-laptops komen tegenwoordig dankzij de zogenoemde precision-touchpads dicht in de buurt, maar Apples touchpads werken nog altijd net iets soepeler. Met uitzondering van de oude MacBook Air hebben alle huidige MacBooks een extra groot Force Touch-trackpad. Deze touchpads simuleren met vibratie een overtuigende fysieke zonder dat de touchpad daadwerkelijk beweegt. Het voordeel is dat je door het gebrek aan een scharnier overal kunt klikken en dat je na je klik kunt ‘doordrukken’ voor extra acties.
Retina-scherm
©PXimport
Een MacBook heeft volgens Apple geen normaal scherm, maar een Retina-scherm. Retina is geen specifieke schermtechnologie, maar betekent dat de pixels zo klein zijn dat je ze op een normale afstand niet kunt zien. Een 13,3inch-scherm heeft bijvoorbeeld een resolutie van 2560 x 1600 pixels. Apple gebruikt die pixels voor een scherp beeld, qua informatie wordt standaard net zoveel getoond als op een traditioneel 1440 x 900-scherm. Hoe Apple het ook noemt, alle moderne Apple-laptops zijn, met uitzondering van de oudere variant van de MacBook Air, voorzien van een uitstekend ips-paneel met een goede kleurweergave en inkijkhoeken. Wel zijn er kwaliteitsverschillen. De schermen op een MacBook Pro ondersteunen een brede kleurweergave (P3) en een hogere helderheid dan de Retina-schermen die op de normale MacBook of MacBook Air gebruikt worden.
De oude variant van de MacBook Air die Apple nog altijd verkoopt als goedkoopste optie vormt een uitzondering op de goede schermen waar Apple om bekend staat. Deze MacBook Air is in tegenstelling tot de nieuwe variant voorzien van een tn-scherm met minder goede kleurweergave en inkijkhoeken. Bovendien is de resolutie van dat scherm slechts 1440 x 900 pixels, over Retina spreekt Apple dan ook niet. Voor fotobewerking is deze oudere variant dan ook niet echt geschikt.
Over op usb-c
©PXimport
De MacBook, MacBook Air (2018) en MacBook Pro zijn enkel voorzien van een of meerdere usb-c-poorten aangevuld met een 3,5mm-koptelefoonaansluiting. De usb-c-poorten fungeren als universele aansluiting. Niet alleen gebruik je ze voor opslag of andere randapparatuur, je laadt er je laptop ook mee op. Behalve voor opslag en andere usb-apparaten is de usb-c-poort ook geschikt voor beeldschermen. Je hebt voor het aansluiten van normale usb-apparaten of beeldschermen dongles nodig die je los moet aanschaffen. Usb-c is kortom nog steeds verwarrend. De usb-c-poorten van de MacBook Pro en MacBook Air (2018) ondersteunen daarbij ook Thunderbolt 3, de allersnelste aansluitmethode die bestaat. Thunderbolt 3 is bijvoorbeeld geschikt voor razendsnelle externe ssd’s. De oudere MacBook Air (2017) heeft geen usb-c-poort, maar is voorzien van normale usb-poorten, hdmi, een kaartlezer en een voedingsaansluiting.