Aan de slag met Pages voor macOS
Met iWork heb je als Mac-gebruiker een alternatief voor Office in Mac OS ingebouwd. We leggen je uit hoe Word-alternatief Pages werkt op je Mac en Macbook.
Het gratis office-pakket voor de Mac - iWork geheten - bestaat uit tekstverwerker Pages, presentatieprogramma Keynotes en spreadsheet Numbers. Het zijn stuk voor stuk uitgebreide pakketten waar heel veel mee mogelijk is. Zelfs het im- en exporteren van en naar Microsoft Office behoort tot de mogelijkheden. Daarbij geldt wel dat je in dat soort gevallen - zoals bij alle alternatieve Office-oplossingen - goed je document moet controleren. Omdat Microsoft z'n eigen documentformaten nog altijd niet open heeft gemaakt leidt dat im- of exporteren altijd tot meestal kleine (en soms grote) afwijkingen. Gelukkig heb je daar natuurlijk geen enkele last van als je je document in bijvoorbeeld Pages maakt en met de rest van de wereld deelt in het universele PDF-formaat. Of afdrukt op papier. Kortom: Pages is anno 2018 een prima alternatief voor Word. In dit stukje focussen we ons op de tekstverwerker, toch het meest gebruikte onderdeel, met name voor thuisgebruikers. Start Pages (of installeer het eerst vanuit de App Store als je dat nog niet gedaan had). Klik in het daarop geopende venster op de knop Nieuw document. Net als in Word zie je nu een flinke hoeveelheid sjablonen waar je uit kunt kiezen. Met vaak een typische Apple-signatuur bestaande uit een hoogwaardig design. Zo zet je in een handomdraai bijvoorbeeld een professioneel ogende brief, verslag of nieuwsbrief op poten. Klik op een gewenst sjabloon en dan op Kies. Je sjabloon met voorbeeldtekst opent nu in de tekstverwerker. Pas de tekst en eventuele afbeeldingen naar wens aan.
Bewaren en delen
Pages beschikt over alles wat je van een tekstverwerker mag verwachten, zeker als het gaat om een exemplaar voor thuisgebruik en (of) school. De diverse functies zijn bereikbaar via knoppen boven in beeld. Zo voeg je snel strakke grafieken, afbeeldingen en meer in. Samenwerken aan documenten is geen enkel probleem. Opmerkingen toevoegen al evenmin. Om een een gemaakt document te bewaren, klik je in de menubalk van Pages onder Archief op Bewaren. Standaard wordt je document op de iCloud-drive bewaard. Handig, zeker als je bedenkt dat er ook een iOS-versie van Pages (en de overige Office-onderdelen) bestaat; werken op verschillende apparaten is daarmee geen enkel probleem. Wil je liever lokaal bewaren dan kan dat natuurlijk ook. Klik op het naar beneden gerichte pijltje naast je documentnaam midden boven in beeld. Standaard is dat Naamloos, dus dat kunnen we ook meteen aanpassen. Geef eerst een logische naam in en klik vervolgens in het selectiemenu achter Locatie. Kies een van de voorgebakken mappen als bijvoorbeeld Bureaublad of Documenten. Of klik op Andere om een Finder-venster te openen waarmee je naar elke denkbare map op je systeem kunt bladeren. Heb je een map gekozen, klik dan in het menu Archief op Bewaar. Het bestand is nu in het Pages-eigen formaat opgeslagen. Wil je naar een ander formaat opslaan, dan klik je in het menu Archief op Exporteer naar. Kies bijvoorbeeld voor Word (hou rekening met eventuele verschillen in dat geval), of kies voor het universele PDF. Dat levert een document op dat er voor iedereen hetzelfde uitziet. Ideaal om bijvoorbeeld een brief, werkstuk of ander rapport mee te delen. Bedenk wel dat je ook altijd in het Pages-eigen formaat moet opslaan, want anders kun je je document niet of niet goed meer achteraf aanpassen!
©PXimport