Focus in Windows 11: zo blijf je geconcentreerd
De wereld staat bol van de verleidingen, en dat geldt zeker niet in de laatste plaats voor je computer. Het is erg verleidelijk om even snel je mail te checken of je Facebook-feed door te nemen tijdens het werken of studeren. Maar ook in Windows zelf zitten genoeg afleidingen. Met de tool Focus kun je je aandacht beter richten op de taak waar je aan werkt.
In dit artikel vertellen we:
- Wat Focus in Windows 11 is
- Hoe je Focus aanzet en de instellingen naar wens aanpast
- Hoe je meldingen aan banden legt
- Hoe je Niet storen gebruikt
Meer lezen over Windows? Check: Windows 11: van stroperig naar supersnel
Je kunt vast wel wat bedenken bij de functies van een tool die Focus heet: ervoor zorgen dat je geconcentreerd kunt blijven werken en niet te veel gestoord wordt door meldingen en badges. Dat is inderdaad de basis, maar gelukkig valt er nog wel het een en ander aan te personaliseren.
Focus aanzetten in Windows 11
Je vindt Focus via de Instellingen, onder de kopjes Systeem en Focus. Daar zie je, los van een startknop, een aantal opties staan - standaard staan alle vinkjes aan. Vooral het vinkje voor Knipperen verbergen in taakbalk-apps is een handige. Daarmee kun je je chat-apps als WhatsApp of Discord open laten staan zonder dat je meteen gestoord wordt door een flikkerend icoontje.
Ook het vinkje bij Badges verbergen in taakbalk-apps is een fijne. Badges geven aan dat een app nieuwe meldingen heeft, en maken het dus extra verleidelijk om even te gaan kijken. Verder kun je De timer weergeven in de Klok-app, een functie die een aftellende klok opent, en Niet storen inschakelen, waarover straks meer.
Tot slot geef je nog aan hoelang je wilt dat de sessie duurt, door met de plusjes en minnetjes de timer aan te passen.
Heb je alle instellingen goed staan, dan klik je rechtsboven op Focussessie starten. Als je alle vinkjes aan hebt laten staan, word je niet meer gestoord door meldingen, badges of springende app-icoontjes.
Overigens kun je Focus ook snel aanzetten door op de klok in de taakbalk te klikken; meteen boven de klok vind je een sneltoets om een Focussessie te starten (het kan zijn dat je het de eerste keer nog even via de instellingen moet doen).
Handgeschreven takenlijstjes houden je bij de les
En als je iets klaar hebt: doorstrepen maar!
Meldingen en Niet storen
Onder de Focus-opties vind je nog een link naar de instellingen voor Meldingen, en het is een goed idee om daar ook nog even een kijkje te nemen. Klik je erop, dan krijg je een nieuw scherm voor je neus. Zet de slider bij Meldingen op Uit om ook die aan banden te leggen; je kunt het blokje ook uitklappen om wat specifiekere instellingen door te nemen, zoals het geluid dat bij meldingen kan worden afgespeeld en of ze op je vergrendelscherm getoond moeten worden.
Daaronder vind je de optie Niet storen, die je dus ook los van Focus kunt gebruiken. Die werkt net even anders dan op je telefoon: meldingen komen wel degelijk binnen, en je kunt ze ook gewoon terugvinden in het meldingencentrum, maar je krijgt ze niet in een hoek van je scherm te zien - wel zo prettig als je je wilt concentreren. Achteraf kun je ze gewoon nog doornemen in het meldingencentrum. Klik daarvoor op de klok in de taakbalk.
Ook interessant: Windows 11 is weer geüpdatet: wat is er nieuw in 23H2?
Niet storen kun je ook automatisch regelen. Klap het blokje met Niet storen automatisch inschakelen uit, en je vindt een aantal opties. Zo kun je de functie aanzetten als je computer in de fullscreen-modus is, of als je een tweede scherm gebruikt. Bovenaan kun je ook een bepaalde tijdspanne aangeven waarin Niet storen automatisch moet worden gestart.
Conclusie
Mailtjes, appjes, berichtjes, en dan ook nog al die meldingen van Windows zelf, je wordt tijdens een gemiddelde werkdag overspoeld met afleidingen. Die kun je gelukkig makkelijk tegengaan met Focus in Windows 11. Neem de instellingen even goed door, pas ook de instellingen voor Niet storen aan, en je kunt met een gerust hart je werk- of studiedag beginnen.