Consumenten testen: Microsoft Surface Laptop Go 3 en Studio 2

Consumenten testen: Microsoft Surface Laptop Go 3 en Studio 2

Geplaatst: 8 maart 2024 - 09:02

Partnerredactie

Het Review.nl Testpanel stond voor een fikse taak: maar liefst vier Microsoft-laptops uitproberen; twee versies van de Surface Laptop Go 3 en twee van de Surface Laptop Studio 2. Stuk voor stuk high-end laptops, fijn voor onderweg of voor een vaste plek op je bureau. Wat vindt het testpanel van de Microsoft Surface Laptop Go 3 en de Microsoft Surface Laptop Studio 2? Dat lees je hier.

Partnerbijdrage – in samenwerking met MediaMarkt

De Microsoft Surface Laptop Go 3 is een ideale laptop voor onderweg. Hij is lekker licht en dun, zodat je bijna niet merkt dat hij in je rugzak zit. Een deel van het testpanel probeert de versie met 8 GB werkgeheugen, een ander deel de 16 GB-versie. De andere helft van het testpanel richt zich op de Microsoft Surface Laptop Studio 2, een meer robuuste, en daardoor zeer krachtige laptop. De testers proberen de versies met 16 GB en 32 GB werkgeheugen uit.

Watch on YouTube

Microsoft Surface Laptop Go 3: algemeen gebruik

In algemene bewoordingen zijn de testers het er roerend over eens: de Microsoft Surface Laptop Go 3 is een fantastische laptop. Met 12,4 inch is het een compacte notebook, en dat bevalt het testpanel wel, zelfs bij degenen die doorgaans een groter scherm gebruiken. Ook het design zelf kan op veel complimenten rekenen. Het scherm is helder en is ook bij tegenlicht nog goed zichtbaar, al was er wel sprake van enige mate van reflectie. 

Qua snelheid is de Surface Laptop Go 3 ook geslaagd. Meerdere programma’s draaien blijkt geen enkel probleem te zijn, en alleen bij zware videobewerking wordt duidelijk dat de laptop wat harder moet werken. Over het PixelSense-touchscreen is het testpanel duidelijk: het werkt erg fijn, en een van de testers merkt zelfs op dat het aanraakscherm beduidend meer gebruikt werd toen de testperiode vorderde. 

Ook het geluid, vaak een heikel punt in kleine, dunne laptops, is zeer goed. Het kijken van films wordt door de goede audio en het mooie beeldscherm een feestje. Bovendien zit binnenin een krachtige Intel Core i5-processor waarmee zware taken prima kunnen worden uitgevoerd, ook bij de versie met 'maar' 8 GB werkgeheugen. 

Microsoft Surface Laptop Go 3: gebruik onderweg

Door het formaat is de laptop niet al te zwaar en is hij zeer makkelijk mee te nemen. De accu houdt het zo’n 15 uur vol, dus ook daar was het testpanel uitermate tevreden over. Enkele van de testers noemen nog specifiek de magnetische aansluiting, die ervoor zorgt dat de kabel wordt ontzien, maar waarmee de laptop nog steeds snel kan worden opgeladen. 

De testers zijn ook te spreken over het fysieke toetsenbord, dat lekker typt en een goede drukweerstand heeft, al merkt een van de testers wel dat de knoppen iets meer geluid maken dan bij andere laptops het geval is. De aanraakknop voor het vergrendelen van het scherm wordt door bijna alle testers genoemd, en louter in positieve zin. 

Al met al is de Microsoft Surface Laptop Go 3 een compact, licht apparaat dat toch nog krachtig genoeg is om zowel thuis als onderweg productief op te kunnen werken. 

Shop de Microsoft Surface Laptop Go 3

Bij Mediamarkt

Microsoft Surface Laptop Go 3

© Microsoft

Microsoft Surface Laptop Studio 2: prestaties

De andere helft van het testpanel hield zich bezig met de Microsoft Surface Laptop Studio 2, een krachtpatser gericht op creatievelingen, en ook hier zijn de testers lyrisch over, of ze nu de versie van met 16 GB werkgeheugen of de 32 GB-versie onder de neus kregen. Of het nu het beeldscherm, de videokaart of de accuduur is, het testpanel likt de vingers erbij af. 

Microsoft Surface Laptop Studio 2: scherm en grafische prestaties

De Studio 2 is een echte krachtpatser, dat blijkt al uit de videokaart: een GeForce RTX 4050. Gecombineerd met de Intel Core i7-processor zorgt die ervoor dat het testpanel, in de eigen bewoordingen, ‘diep onder de indruk’ was van de prestaties van de laptop. Met de ssd van 1 TB (of 512 GB, zoals bij een deel van het testpanel) was er ook voldoende opslagruimte, en werden het besturingssysteem en bestanden bovendien razendsnel geladen. 

Het 120 Hz touchscreen van de Studio 2 viel ook op: volgens een tester een ‘lust voor het oog met levendige kleuren, uitstekend contrast en een soepele respons’, oftewel: ‘een genot om te gebruiken’. 

Microsoft Surface Laptop Studio 2: algemeen gebruik

Al die tot de verbeelding sprekende hardware maakt dat de Studio 2 zeer fijn in gebruik is, niet alleen voor creatieve geesten, maar ook voor professionals en zelfs gamers. De audio helpt daar ook bij: volgens een van de testers het beste geluid ooit gehoord uit een laptop. Het toetsenbord is fijn en de aanslagen zijn prettig. 

De Microsoft Surface Laptop Studio 2 is niet per se gemaakt voor onderweg, al kun je hem met de flinke accu toch prima meenemen, ondanks het forse gewicht. De bouwkwaliteit is goed, en de laptop voelt robuust aan. Ook de koptelefoonaansluiting wordt door het testpanel zeer gewaardeerd, en de verschillende manieren om het scherm te gebruiken en neer te zetten kunnen eveneens op veel positieve reacties rekenen. 

Zo is de Microsoft Surface Laptop Studio 2 een razendsnelle, prachtig ogende en bovendien veelzijdige laptop.

Shop de Microsoft Surface Laptop Studio 2

Bij Mediamarkt

Microsoft Surface Laptop Studio 2

© Microsoft

Conclusie

Het was geen gemakkelijke taak voor het testpanel om vier verschillende laptops op de pijnbank te leggen, maar alle modellen zijn met vlag en wimpel geslaagd. De Microsoft Surface Laptop Go 3 is een compacte, lichte laptop die ideaal is voor gebruik onderweg, die met een relatief kleine prijs toch nog krachtig genoeg is om zowel thuis als onderweg te kunnen werken. De 8,6 die het testpanel als eindcijfer gaf, mag er dan ook zijn. 

De andere helft van het testpanel vergaapte zich aan het mooie scherm, de steengoede hardware en de fantastische vormgeving van de Microsoft Surface Laptop Studio 2. De videokaart, ssd en het werkgeheugen zorgen dat professionals, grafisch vormgevers en gamers er allemaal mee overweg kunnen. Dat leidt tot een 9,0 als gemiddeld eindcijfer, een prachtig resultaat voor een prachtige laptop. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten