Update je BIOS in slechts 10 minuten
In het BIOS kun je allerlei instellingen veranderen voor je computer en het is daarom verstandig om het up-to-date te houden. Na een BIOS update zijn problemen soms opgelost, kan je computer overweg met nieuwe hardware of zijn er betere prestaties. Hoewel het BIOS updaten verstandig is, kleven er wel veel risico's aan.
BIOS
Het BIOS oftewel basic input output system zorgt ervoor dat je pc kan opstarten, nog voor het besturingssysteem aan de beurt is. Het BIOS initialiseert cruciale hardwarecomponenten en daarna zoekt het op de opslagmedia naar een besturingssysteem.
In je BIOS zijn basale computerinstellingen opgeslagen over je computerhardware. Zo 'weet' je BIOS welke harde schijf er in je systeem aanwezig is en wat het eerste opstartapparaat is (of je bijvoorbeeld van een usb-stick opstart of juist direct vanaf je harde schijf of SSD). Ook kun je de temperatuur van je CPU controleren, de snelheid van de ventilatoren aanpassen of de systeemtijd of opstartvolgorde (cd-rom, usb, schijf, etc.) veranderen. Kortom: allemaal instellingen die je niet kunt aanpassen vanuit het besturingssysteem. In het BIOS vind je eigenlijk de ziel van je systeem, dus het is belangrijk dat je weet waar je naar zoekt als je het BIOS induikt.
Ook belangrijk is dat je het BIOS up-to-date houdt. De updateprocedure van je BIOS is helaas echter ingewikkelder dan het bijwerken van een stuurprogramma.
Laptop
Download en installeer het programma Speccy. Met dit programma kun je onder de motorkap van je computer spieken zonder het apparaat te openen. Hij is beschikbaar als gratis versie, maar ook als ondersteunde versie voor professionele gebruikers. Met ongeveer 6,5 MB is hij vrij licht, maar hij geeft behoorlijk veel systeeminformatie.
Klik op Motherboard en kijk bij BIOS welke BIOS-versie er aanwezig is. Het updaten van je BIOS verschilt per computer. Ook is er een verschil tussen laptops en desktop-pc's. Allereerst de laptopgebruikers: je moet weten welk merk en type laptop je hebt. Met deze informatie ga je naar de website van de laptopfabrikant. Bij de technische ondersteuning kun je de meest recente BIOS-versie downloaden.
©PXimport
Moederbord
Heb je een desktop-pc van een bekend merk (bijvoorbeeld een HP of Dell), dan kun je dezelfde procedure volgen als laptopgebruikers. Als je een zelfgebouwde pc hebt of één van de 'computerwinkel op de hoek', lees dan verder. Kijk in Speccy bij Motherboard en noteer de fabrikant (manufacturer), het model en voor de zekerheid ook de versie. De aanwezige BIOS-versie vind je onder BIOS. Met deze gegevens ga je op de website van de moederbordfabrikant op zoek naar een recentere BIOS-versie.
Het updaten van je BIOS is nooit zonder risico, maar meestal gaat het goed. Zoek op de site van de fabrikant naar de manier van installeren en lees de installatieprocedure van de nieuwe BIOS-versie zeer goed door en voer deze secuur uit. Als je je BIOS verknalt, start je computer niet meer op.
Meer over het BIOS
Wil je zonder Speccy in het BIOS van je pc komen, dan kun je in dit menu oproepen door op Del, F8 of F12 te drukken voordat Windows 10 of Windows 11 opstart (dit verschilt per fabrikant). Tegenwoordig start je pc echter zo snel op, dat de kans groot is dat je te laat bent om nog in het BIOS terecht te komen. Gelukkig is er in Windows een manier om in te stellen dat je meteen naar het BIOS gaat als je je pc opnieuw opstart. Hoe dit werkt leggen we hier uit. In het BIOS van je computer kun je een heleboel instellingen van je computer aanpassen die je vanuit het besturingssysteem niet kunt benaderen. Wil je meer weten over hoe het BIOS werkt, sla dit artikel er dan eens op na.