© PXimport

Update je BIOS in slechts 10 minuten

Geplaatst: 26 november 2021 - 14:59

Aangepast: 14 december 2022 - 12:44

Redactie Computer!Totaal

In het BIOS kun je allerlei instellingen veranderen voor je computer en het is daarom verstandig om het up-to-date te houden. Na een BIOS update zijn problemen soms opgelost, kan je computer overweg met nieuwe hardware of zijn er betere prestaties. Hoewel het BIOS updaten verstandig is, kleven er wel veel risico's aan.

BIOS

Het BIOS oftewel basic input output system zorgt ervoor dat je pc kan opstarten, nog voor het besturingssysteem aan de beurt is. Het BIOS initialiseert cruciale hardwarecomponenten en daarna zoekt het op de opslagmedia naar een besturingssysteem.

In je BIOS zijn basale computerinstellingen opgeslagen over je computerhardware. Zo 'weet' je BIOS welke harde schijf er in je systeem aanwezig is en wat het eerste opstartapparaat is (of je bijvoorbeeld van een usb-stick opstart of juist direct vanaf je harde schijf of SSD).  Ook kun je de temperatuur van je CPU controleren, de snelheid van de ventilatoren aanpassen of de systeemtijd of opstartvolgorde (cd-rom, usb, schijf, etc.) veranderen. Kortom: allemaal instellingen die je niet kunt aanpassen vanuit het besturingssysteem. In het BIOS vind je eigenlijk de ziel van je systeem, dus het is belangrijk dat je weet waar je naar zoekt als je het BIOS induikt.

Ook belangrijk is dat je het BIOS up-to-date houdt. De updateprocedure van je BIOS is helaas echter ingewikkelder dan het bijwerken van een stuurprogramma.

Laptop

Download en installeer het programma Speccy. Met dit programma kun je onder de motorkap van je computer spieken zonder het apparaat te openen. Hij is beschikbaar als gratis versie, maar ook als ondersteunde versie voor professionele gebruikers. Met ongeveer 6,5 MB is hij vrij licht, maar hij geeft behoorlijk veel systeeminformatie.

Klik op Motherboard en kijk bij BIOS welke BIOS-versie er aanwezig is. Het updaten van je BIOS verschilt per computer. Ook is er een verschil tussen laptops en desktop-pc's. Allereerst de laptopgebruikers: je moet weten welk merk en type laptop je hebt. Met deze informatie ga je naar de website van de laptopfabrikant. Bij de technische ondersteuning kun je de meest recente BIOS-versie downloaden.

 

© PXimport

Moederbord

Heb je een desktop-pc van een bekend merk (bijvoorbeeld een HP of Dell), dan kun je dezelfde procedure volgen als laptopgebruikers. Als je een zelfgebouwde pc hebt of één van de 'computerwinkel op de hoek', lees dan verder. Kijk in Speccy bij Motherboard en noteer de fabrikant (manufacturer), het model en voor de zekerheid ook de versie. De aanwezige BIOS-versie vind je onder BIOS. Met deze gegevens ga je op de website van de moederbordfabrikant op zoek naar een recentere BIOS-versie.

Het updaten van je BIOS is nooit zonder risico, maar meestal gaat het goed. Zoek op de site van de fabrikant naar de manier van installeren en lees de installatieprocedure van de nieuwe BIOS-versie zeer goed door en voer deze secuur uit. Als je je BIOS verknalt, start je computer niet meer op.

Meer over het BIOS

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000