Hoe vind je de beste dockingstation voor je laptop?
Ben je van plan om een laptop als veredelde desktop te gebruiken? Dan zijn er wat punten waar je op moet letten. Deze aandachtspunten beschrijven we in dit artikel en we zetten bovendien de beste dockingstations voor je laptop op een rij.
Vraag jezelf eerst af of je wel een dockingstation nodig hebt, of dat je laptop al voldoende aansluitingen heeft voor wat je er mee van plan bent. Uiteraard is de aanwezigheid van meerdere usb-poorten wel zo prettig, zodat je bijvoorbeeld een toetsenbord, muis en speakers kunt aansluiten.
Als alternatief kun je ook randaccessoires met een dockingstation groeperen. Dat vereist een usb-a-poort of geschikte usb-c-aansluiting op de laptop. Straks gaan we verder in op het gebruik van een dockingstation.
Naast voldoende usb-aansluitingen bevatten de meeste laptops ook een HDMI-poort. Wel zo fijn, want voor urenlange computersessies biedt de geïntegreerde monitor (te) weinig werkruimte. Met een tweede scherm voor je laptop verdeel je het bureaublad over twee monitors. Je kunt ook besluiten om het deksel van de laptop dicht te klappen, waarna je alleen op het aangesloten scherm werkt.
Naast HDMI heeft de laptop misschien nog een andere videopoort. Zo kan een capabele usb-c-aansluiting data, stroom én video transporteren. Soms zijn er zelfs meerdere usb-c-poorten beschikbaar. Controleer in de specificaties van de laptop hoeveel schermen je maximaal kunt aansluiten.
©PXimport
Protocollen usb-c
Usb-c-poorten op laptops zien er weliswaar identiek uit, maar toch zijn er onderlinge verschillen. Het ligt er namelijk maar net aan welke protocollen de aanwezige usb-c-aansluiting accepteert. Dat heeft mogelijk gevolgen in hoeverre je de laptop als desktop kunt inzetten.
Controleer daarom grondig de specificaties van de laptop. Dat kan door bijvoorbeeld de productpagina van de fabrikant of handleiding te bestuderen. Soms heerst er helaas onduidelijkheid over welke protocollen de usb-c-poort van de betreffende laptop precies ondersteunt. In dat geval is het een kwestie van uitproberen.
Allereerst dragen laptops via usb-c data over. Hiervoor bestaan er twee protocollen, namelijk usb en thunderbolt. Een belangrijk verschil is dat thunderbolt een rappere overdrachtssnelheid ondersteunt. Daarnaast is er via usb-c vaak ook video-uitvoer naar een of zelfs twee schermen mogelijk. Dat gebeurt via de protocollen HDMI en/of DisplayPort.
Tot slot kan de usb-c-poort mogelijk stroom leveren. Is dat het geval, dan bevindt zich naast deze aansluiting meestal een bliksem-pictogram. Laad via deze aansluiting de accu van de laptop op.
Dockingstation
Usb-c heeft als voordeel dat het via een enkele kabel data, video en stroom kan transporteren. Dat komt bij het gebruik van een dockingstation goed van pas. Heeft het beoogde dockingstation usb-c als hoofdaansluiting, dan volstaat het om de laptop met een enkel snoertje aan te sluiten. Alle verbonden randapparatuur werkt vervolgens meteen.
Daarnaast heb je veel minder last van kabelspaghetti. Bij nagenoeg alle dockingstations bevindt het merendeel van de aansluitingen zich namelijk aan de achterzijde. Positioneer het apparaatje achteraan het bureau en werk de kabels zoveel mogelijk weg. Bij bepaalde modellen zitten enkele aansluitingen aan de voorzijde. Hierdoor sluit je bijvoorbeeld gemakkelijk een hoofdtelefoon of usb-opslagdrager aan.
Kijk altijd eerst naar de aansluitingen van het dockingstation. Zo bestaan er docks die een of twee schermen ondersteunen. Controleer nauwkeurig of de beschikbare videopoorten met die van de monitor(s) overeenkomen. Meestal volstaat hiervoor HDMI en/of DisplayPort.
Verder zijn de aanwezigheid van meerdere usb-poorten, ethernet en een geluidsuitgang welkome aansluitingen. Controleer ten slotte met welke besturingssystemen het dockingstation uit de voeten kan.
©PXimport
Drie dockingstations
We zetten drie interessante dockingstations voor laptops op een rij.
ACT AC6150
Uitgebreide dockingstations zijn nogal duur, maar de prijs van dit exemplaar is te overzien. Zet de ACT AC6150 rechtop neer en sluit de laptop en de gewenste randaccessoires aan. Dit dockingstation is geschikt voor laptops zonder usb-c-poort. De hoofdaansluiting is namelijk een usb-slave-poort, waarmee je de laptop via een reguliere usb-aansluiting kunt verbinden.
Naast HDMI is de achterzijde voorzien van DVI. De fabrikant levert daarnaast een VGA-adapter mee. Dat is nuttig bij gebruik van een wat oudere laptop. Sluit via aansluitingen aan de voorzijde eventueel een microfoon, hoofdtelefoon en twee usb-apparaten aan. De achterzijde biedt plek aan nog eens zes usb-poorten en ethernet. De prijs is ongeveer 130 euro.
©PXimport
Lenovo ThinkPad Hybrid USB-C
Wens je een uitgebreid dockingstation, dan is dit breed verkrijgbare exemplaar misschien iets voor jou. De voorzijde bevat een usb-a- en usb-c-poort. Daarnaast is er een hoofdtelefoonaansluiting voorhanden. Aan de achterkant pronken er nog eens vier usb-a-poorten.
Voor het koppelen van een scherm staan er twee HDMI-poorten en twee DisplayPort-aansluitingen paraat. Bedenk wel dat het dockingstation naar maximaal twee extra schermen een videosignaal levert. De maximale resolutie per monitor bedraagt 3840 × 2160 pixels. Met behulp van de aanwezige ethernetaansluiting koppel je de laptop eenvoudig aan een bekabelde internetaansluiting. De prijs is ongeveer 300 euro.
©PXimport
Logi Dock
De recent verschenen Logi Dock is een wat vreemde eend in de bijt. In de behuizing zitten namelijk luidsprekers verwerkt. Positioneer het apparaatje onder de monitor en luister tijdens computertaken naar muziek. Hiervoor helt de behuizing iets achterover, zodat de deuntjes je oren beter bereiken.
Dankzij de zes ingebouwde microfoons kun je handsfree bellen. Niet voor niets is dit product gecertificeerd voor onlinevergadertools, zoals Microsoft Teams en Zoom. Via DisplayPort en HDMI kunnen gebruikers twee 4K-schermen aansluiten. Daarnaast ondersteunt het dockingstation tweemaal usb-a, driemaal usb-c en bluetooth. De Logi Dock is in een witte en donkergrijze uitvoering te koop. De prijs is 449 euro.
©PXimport