ID.nl logo
iOS 17, iPadOS 17, watchOS 10 en tvOS 17 aangekondigd: dit is er nieuw
Huis

iOS 17, iPadOS 17, watchOS 10 en tvOS 17 aangekondigd: dit is er nieuw

Tijdens de jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars (WWDC) kondigt Apple zowel iOS 17 als iPadOS 17 aan. De updates voor beide besturingssystemen nemen een hoop kleine updates met zich mee voor specifieke apps, maar echt grote veranderingen blijven uiteindelijk achterwege.

Tijdens WWDC 2023 kondigt Apple updates aan voor de volgende besturingssystemen. Lees dus snel verder om meer te weten te komen over:

  • iOS 17
  • iPadOS 17
  • tvOS 17
  • watchOS 10

Met de update voor iOS 17 legt Apple onder meer de nadruk op drie verschillende apps: Telefoon, FaceTime en Berichten. De Telefoonapp krijgt gepersonaliseerde contactkaarten. Jij bepaalt zelf hoe de kaart van jouw contactgegevens eruit komt te zien. Je kunt een foto toevoegen, bepaalt de kleur van je uitgeschreven naam en selecteert zelf het lettertype. En dankzij de ondersteuning voor CallKit (wat de ontwikkelaars onder ons graag willen weten) kunnen die speciale kaarten ook opduiken binnen andere apps op je iPhone. Apps moeten ondersteuning dan ingebouwd krijgen.

Lees ook: Apple Vision Pro onthuld, samen met visionOS

Een andere nieuwe functie is Live voicemails. Wanneer je even niet zeker weet of je op wil nemen of niet, omdat iemand bijvoorbeeld anoniem belt, dan krijg je in beeld te zien wat iemand zegt tijdens het inspreken van je voicemail. Denk je de persoon te herkennen of is de boodschap belangrijk, dan kun je het gesprek alsnog aannemen. FaceTime krijgt ook een eigen voicemailoptie. Als je iemand belt en diegene neemt niet op, dan kun je een videoboodschap achterlaten. Die boodschap arriveert dan bij je vriend of familielid, die hem kan bekijken wanneer het hem of haar uitkomt.

iOS 17 geeft Berichtenapp veel aandacht

Dan kijken we even naar de Berichtenapp, de app die de meeste aandacht kreeg tijdens de conferentie. Zo kun je nauwkeuriger door je berichten zoeken dankzij verschillende filters, vegen op een bubbel om daar direct een antwoord op te geven en lezen wat iemand ingesproken heeft in een audiobericht. De app kan die tekst namelijk transcriberen. Zo kun je toch meekrijgen wat iemand zegt wanneer je geen ruimte hebt om te luisteren. Verder wordt het voor gebruikers gemakkelijker om hun locatie met elkaar te delen. Daar sluit de volgende optie ook ontzettend goed bij aan.

Dan hebben we het over Check In. Dit is een nieuwe functie waarmee je aan familieleden kunt laten weten hoe laat je ergens verwacht te zijn. Wanneer je op de locatie bent, dan krijgen ze daar een melding van. Ook ziet deze functie wanneer dat niet gelukt is, waar je familie dan ook van op de hoogte gebracht wordt. Je kunt gewoon met je familie blijven communiceren, terwijl zij ook info ontvangen over je accustatus. Verder komt er een plusknop waar handige functies en apps onder zitten, zodat je die altijd bij de hand hebt. Opties die je vaak gebruikt, staan bovenaan de lijst.

Tot slot kondigt Apple extra opties voor stickers aan. Alle emoji zijn voortaan stickers, die je kunt plaatsen waar je wil. Je kunt ze vergroten of verkleinen, verplaatsen en verdraaien. Met Live stickers maak je zelf stickers op basis van foto’s en afbeeldingen. Je kunt ook geanimeerde stickers maken, op basis van je verzameling Live foto’s. Ook kondigt Apple updates voor AirDrop aan. Je kunt voortaan iPhones tegen elkaar aan stoten en bijvoorbeeld contactgegevens delen (met die nieuwe kaart) en bestanden uitwisselen. Ook wanneer je niet blijft staan; dan verloopt de download via het internet.

Een dagboek bijhouden met iOS 17

Een nieuwe app die Apple presenteert is Journal (Dagboek). Daarmee kun je een persoonlijk dagboek bijhouden. De app maakt gebruik van on-device machine learning om suggesties te doen over onderwerpen. Je kunt gebruikmaken van foto’s, video’s, muziek, workouts en nog veel meer. Niet alleen vormen ze misschien de juiste inspiratie, ook kun je ze moeiteloos in je verhaal gebruiken. De app zal verder prompts bevatten, waardoor je door middel van (wat algemene) vragen wellicht wat sneller gaat schrijven. Je kunt deze teksten bovendien achter slot een grendel plaatsen.

Tot slot kondigt Apple nog een Standby-modus aan. Hiermee verandert je iPhone als het ware in een slimme wekker. Wanneer je je iPhone met iOS 17 oplaadt en horizontaal neerzet, dan verschijnt er een klok in beeld. Maar je ziet ook een kalender, de notificaties en nog veel meer informatie. De modus ondersteuning widgets en is verder helemaal te personaliseren met lettertypen, kleuren en achtergronden. Er is ook ondersteuning voor Live activiteiten, Siri en huisbediening. Heb je dus een smarthome, dan kun je deze modus ook als een soort smart display gebruiken, als je dat wil.

iOS 17 bevat ook de volgende verbeteringen:

  • Autocorrect werkt nu slimmer en houdt veel meer rekening met hoe en wat je typt.

  • Dicteren werkt beter dan voorheen.

  • Siri werkt ook wanneer je niet ‘Hey’ gebruikt.

  • De Kaartenapplicatie ondersteunt voortaan offline beschikbare kaarten.

iPadOS 17 krijgt interactieve widgets

iPadOS 17 krijgt een beduidend minder grote update dan iOS 17. Maar dat betekent niet dat Apple geen fijne updates in petto heeft. Zo zijn widgets voortaan interactief, waardoor je dus geen apps meer hoeft te openen voor een aantal (basis)functies. Zo kun je slimme apparaten in huis bedienen, muziek in- en uitschakelen of herinneringen afvinken binnen widgets. Ook krijgt Stage Manager een update: zo bepaal je nu helemaal zelf hoe groot de vensters zijn. Daarnaast ben je in staat de ingebouwde camera van een externe monitor te gebruiken, wanneer je zo’n monitor aansluit.

Het vergrendelde scherm gaat het meeste op de schop. Niet alleen krijg je toegang tot meer achtergronden (zoals bijvoorbeeld gekleurde caleidoscopen), ook kun je kiezen uit je eigen (Live) foto’s. Live foto’s krijgen extra frames ingevoegd, waardoor iPadOS 17 er een slowmotioneffect aan kan koppelen. Verder bepaal je het lettertype van de klok, evenals de kleur. Je kunt widgets en Live activiteiten toevoegen en allerlei zaken in de gaten houden, zoals je bestelde eten of scores van wedstrijden. Ook kun je meerdere timers toevoegen en meer doen met de Gezondheidsapp.

Updates voor tvOS en watchOS

Later op de avond gaf Apple ook nog wat aandacht aan tvOS. Het besturingssysteem voor de Apple TV krijgt een nieuwe Bedieningspaneel en de optie je afstandsbediening terug te vinden via iPhone. Daarnaast zijn er extra opties voor de screensaver en kun je de FaceTime-app op Apple TV gebruiken (via de camera van je iPhone of iPad). Zo kun je ondertussen ook je vrienden zien zitten terwijl jullie naar dezelfde content kijken. De tvOS 17-update moet ergens aan het einde van 2023 gaan verschijnen, net zoals de updates voor iOS en iPadOS. Dan blijft alleen watchOS nog over.

WatchOS 10 brengt een sloot aan nieuwe opties met zich mee. We nemen ze in een tap tempo met je door.

  • Alle wijzerplaten tonen widgets op een slimme stapel. Zo kunnen platen zonder Complicaties toch meer informatie weergeven. Je gebruikt hierdoor de Digitale kroon.

  • Widgets kunnen groepen van Complicaties bevatten.

  • Er komen twee nieuwe wijzerplaten, namelijk Pallete (die de nadruk op kleur legt) en Snoopy en Woodstuck.

  • De wereldklok toont kleuren op basis van de tijd van de dag.

  • De Workout-app heeft een trofeeënkast en video’s in een volledig scherm voor elke activiteitenring.

  • De Apple Watch kan nu via bluetooth verbinding maken met fietsaccessoires.

  • Fietstrainingen laten voortaan powerzones zien en worden Live activiteiten.

  • Hikes ondersteuning voortaan het Kompas.

  • Er komt een grotere nadruk op mentale gezondheid; die data kan de Gezondheidapp ook in context plaatsen.

  • Gestandaardiseerde onderzoeken kunnen het risico op depressie of angst vastleggen; die informatie kun je dan delen met een gezondheidsdienst.

Dit zijn de belangrijkste functies die Apple aangekondigd heeft tijdens WWDC 2023. Het bedrijf heeft tevens grote updates aangekondigd voor de Mac-lijn en de macOS-software, waar je hier meer over leest. Voor alles geldt overigens dat we even moeten afwachten welke functies daadwerkelijk naar Nederland komen. Alle genoemde mogelijkheden komen sowieso naar gebruikers in de Verenigde Staten. Later dit jaar, tijdens de herfst, zien we wat Apple daadwerkelijk naar Nederland brengt.

▼ Volgende artikel
Borax: het middel dat je in huis wilt hebben
© JCM - stock.adobe.com
Huis

Borax: het middel dat je in huis wilt hebben

Borax (boorzuurpoeder in het Nederlands) is een natuurlijk en veelzijdig poeder. Het is biologisch afbreekbaar, bevat geen chemische stoffen en is geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Zeven schoonmaakklussen waar je dit wondermiddel allemaal voor kunt gebruiken.

Dit artikel in het kort: • Boorzuurpoeder is een natuurlijk mineraal dat wordt gewonnen uit droogstaande zoutmeren. • Toepassingen: allesreiniger, ontvetter, tapijtreiniger, onkruidverdelger, vuilnisbakreinigerwasmiddel, zilverpoets en wasmiddel. • Gebruik handschoenen bij het schoonmaken, want het kan huid en ogen irriteren.

Lees ook: 10x (goedkoop!) je huis schoon met soda, groene zeep en azijn

Wat is boorzuurpoeder?

Boorzuurpoeder, ook wel borax, natriumtetraboraat of dinatriumtetraboraat, wordt gewonnen uit droogstaande zoutmeren. Het mineraal heeft een poedervorm en is gemakkelijk op te lossen in water. Het lijkt op soda, maar is nóg effectiever. Met boorzuurpoeder kun je afscheid nemen van talloze schoonmaakflessen, want het vervangt meerdere producten in je keukenkastje.

VEILIG GEBRUIK VAN BORAX Hoewel boorzuurpoeder een natuurlijk middel is, kan het huid- en oogirritatie veroorzaken. Gebruik daarom altijd handschoenen en spoel oppervlakken grondig na met schoon water. Houd het buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Allesreiniger

Maak eenvoudig een krachtige allesreiniger door één eetlepel boorzuurpoeder te mengen met warm water. Giet het mengsel in een sprayflacon en gebruik het om je badkamer, keuken, vloer en meubels schoon te maken. Voor hardnekkige aanslag in het toilet strooi je een kopje boorzuurpoeder in de pot. Laat het intrekken, borstel na en spoel door.

©Brian Jackson

Ontvetten

Boorzuurpoeder werkt ook als een krachtige ontvetter en is dus ideaal om vet en olie te verwijderen. Meng daarvoor het boorzuurpoeder met warm water en maak met het mengsel de oven, het rooster van de barbecue en keukenapparatuur schoon.

Tapijt reinigen

Heb je een mooi tapijt, maar is het door de jaren heen wat minder mooi geworden? Verwijder vlekken uit je tapijt door een mengsel te maken van gelijke delen boorzuurpoeder, warm water en een drupje afwasmiddel. Spray dit op de vlek, laat een uur intrekken en dep daarna met een natte doek. Zuig de restjes op voor een schoon resultaat.

©Andrey Popov

Onkruid verdelgen

Boorzuurpoeder is ook een ideaal middel tegen onkruid. Het doodt effectief onkruid. Het is wel verstandig om maar een kleine hoeveelheid van het poeder op onkruid te strooien. Te veel poeder kan ook andere planten in je tuin laten afsterven.

De vuilnisbak reinigen

Maden, nare geuren of schimmel in je vuilnisbak? Gebruik dan boorzuurpoeder om de vuilnisbak schoon te maken. Je maakt een mengsel van het poeder en warm water en maakt hiermee de vuilnisbak schoon. Het verwijdert vuil, vet en vieze geurtjes.

Zilverpoets

Dof zilveren bestek of sieraden? Breng ze weer tot leven door ze te laten weken in een oplossing van water en boorzuurpoeder. Na het weken spoel je het af en poets je het met een zachte doek weer op. Je sieraden of bestek stralen weer als nieuw.

Wasmiddel

Voor frissere, helderdere was voeg je een half kopje boorzuurpoeder toe aan de wasbeurt. Voor hardnekkige vlekken zou je – op eigen risico — je 'laundry stripping' proberen: laat kleding weken in heet water met een mengsel van soda, boorzuurpoeder en wasmiddel. Spoel goed uit en was de kleding met de wasmachine zonder wasmiddel.

▼ Volgende artikel
Klassieke spellen herbeleven: alles wat je nodig hebt om te starten
© Matthieu TUFFET
Huis

Klassieke spellen herbeleven: alles wat je nodig hebt om te starten

Met emulators kun je oude games, bijvoorbeeld uit het tijdperk van Atari, weer tot leven wekken. Hoe werkt het? Wat mag je wel en niet met een emulator? Lees verder en ontdek het.

In dit artikel laten we zien hoe je oude games speelt met emulators en wat alternatieven zijn: • Speel klassieke games met DOSBox, RetroPie, of RetroArch • Maak je eigen emulatorsysteem met een Raspberry Pi en RetroPie • Ontdek manieren om games legaal te spelen • Gebruik de compatibiliteitsmodus in Windows voor oude spellen • Speel mobiele games op je computer via Telefoonkoppeling of installeer BlueStacks

Ook interessant: Emulator op je smartphone? Zo maak je legale back-ups van je games

Misschien kun je je de tijd van de nostalgische computergames nog goed herinneren. Mogelijk speelde je ze op een Atari- of Commodore-machine. Helaas raken sommige games in de vergetelheid. Met een emulator kun je deze oude tijden opnieuw beleven. Een emulator bootst de omgeving na waarvoor de game oorspronkelijk is ontwikkeld. Zo speel je bijvoorbeeld met een emulator een spel binnen Windows, terwijl dat oorspronkelijk is gemaakt voor Atari. Met de juiste emulator speel je games voor platforms uit het verleden.

Het spelen van oude games is overigens bijzonder populair. Er bestaat een grote groep enthousiaste gebruikers en er zijn verschillende emulators beschikbaar. Ook grote partijen zijn flink aan de slag gegaan met emulators. Een goed voorbeeld hiervan zijn de emulators die je vindt bij de Nintendo Switch. Op dit platform kun je een grote hoeveelheid games uit het verleden spelen, voor onder meer de NES- en SNES-consoles.

Met een emulator speel je games uit het verleden.

Regelgeving

Ga je met een emulator aan de slag, dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de spelregels. Je mag een emulator in de meeste gevallen zonder problemen gebruiken. Uiteraard heb je ook de game nodig die je wilt spelen. Hiervoor geldt dat je deze legaal in je bezit moet hebben.

Op internet zwerven talloze games rond, maar let er hierbij op dat je de rechten hebt om de individuele games te spelen. Dat betekent vaak dat je de game moet hebben aangeschaft. Het zomaar downloaden en installeren van een ROM-bestand zonder dat je hiervan eigenaar bent en nooit voor de game hebt betaald, is in veel gevallen illegaal.

ROM’s

De spellen zelf worden in de emulatorwereld aangeduid met ROM, een afkorting van Read Only Memory. Een ROM verwijst naar de tijd waarin spellen hoofdzakelijk werden gedistribueerd via spelcartridges. Om een spel te spelen, heb je twee onderdelen nodig: een emulator en een ROM. Voor de ROM moet je zelf zorgen, waarbij je uiteraard rekening houdt met de regelgeving. Er bestaan verschillende ROM’s, waaronder voor homebrew-games. Dit zijn spellen die niet door grote speluitgeverijen zijn gemaakt, maar door de community.

Erop en eraf

Zodra je je verdiept in emulators, valt het je vast op dat sommige emulators na enige tijd verdwijnen. Vaak gaat het hierbij om emulators waarmee je (ook) ROM’s van speluitgeverijen kunt spelen. Ontwikkelaars worden regelmatig gedwongen om hun emulators offline te halen. In andere gevallen wordt het de ontwikkelaars zelf te heet onder de voeten en halen zij hun emulator voortijdig offline.

Oude games

Ben je op zoek naar een specifiek spel uit het DOS-tijdperk? Vaak zijn deze games niet meer eenvoudig te krijgen. Via The Internet Archive is er nog steeds de kans dat je deze game wel kunt spelen. Je maakt hiervoor gebruik van de bibliotheek met MS-DOS-software. Er zijn collecties met MS-DOS-games en met klassieke computergames. Helaas is de website van The Internet Archive regelmatig niet bereikbaar. De kans is dan ook aanwezig dat je niet op elk moment van de dag een spel kunt spelen.

DOSBox

Heb je goede herinneringen aan de games die je op een MS-DOS-computer speelde? Heel veel software werkt niet meer naar behoren op nieuwere systemen. Met een DOS-emulator kun je alsnog oude software gebruiken. DOSBox maakt een afgeschermde omgeving waarin de klassieke DOS-instellingen worden nagebootst. Het is geen plug-and-playomgeving, dus moet je zelf nog enkele stappen uitvoeren om het geheel werkend te krijgen.

Zorg dat je op de website van de makers de nieuwste versie binnenhaalt. Kies voor Windows door Win32 installer. Installeer DOSBox nu in een aparte map. Deze mag je zelf kiezen. Maak bijvoorbeeld de map aan C:\DOSBox. Maak een andere map aan voor de spellen die je hebt en graag wilt spelen, bijvoorbeeld C:\Games. Voor elk spel maak je vervolgens daarin een eigen map aan. Het resultaat hiervan is bijvoorbeeld C:\Games\Spel1, C:\Games\Spel2, C:\Games\Spel3. Nu is het tijd om je spellen te verzamelen en deze een voor een naar de zojuist gemaakt spelmappen te kopiëren.

DOSBox emuleert een klassieke DOS-omgeving.

Spel starten

Open nu de map C:\Dosbox (dus waarin je DOSBox hebt geïnstalleerd) en dubbelklik op Dosbox.exe. In het venster geef je vervolgens aan waar DOSBox de oude spellen kan vinden. Gebruik hiervoor de opdracht Mount C C:\Games. Druk op Enter. Je keert hierna weer terug naar de opdrachtprompt.

Schakel nu over naar de locatie met de spellen. Typ hiervoor C:. Druk op Enter. Om een spel te spelen, laat je DOSBox de map openen waarin de game zich bevindt. Typ hiervoor Cd Spel1, om de submap Spel1 te openen. Druk op Enter. Typ tot slot de naam van het uitvoerbaar bestand (exe-bestand) om het spel te openen en de games te spelen.

Laat DOSBox weten waar de games zijn te vinden.

Compatibiliteitsmodus

Heb je nog een oude game liggen, maar krijg je deze op je relatief nieuwe Windows 10- of Windows 11-computer met geen mogelijkheid aan de praat? Controleer eerst of je het programma kunt gebruiken met de compatibiliteitsmodus. Via dit onderdeel in Windows kun je een aantal variabelen opgeven en situaties uit het verleden nabootsen. Mogelijk werkt het programma hierna wel naar behoren.

Klik met de rechtermuisknop op het programma en kies Eigenschappen. Open de tab Compatibiliteit. Kies Dit programma uitvoeren in compatibiliteitsmodus voor en kies vervolgens het gewenste besturingssysteem, bijvoorbeeld Windows 7. In het vak Instellingen kun je aanvullende gegevens opgeven, bijvoorbeeld Optimalisaties voor volledig scherm uitschakelen of Dit programma als Administrator uitvoeren. Deze opties vergroten de kans dat de software alsnog werkt.

Gebruik de compatibiliteitsmodus van Windows voor oude games.

Dol op de games van weleer?

Bij bol vind je klassieke consoloes

RetroPie

Heb je de smaak te pakken gekregen? Bouw dan je eigen emulator! Een goed platform hiervoor een Raspberry Pi, in combinatie met RetroPie. Online vindt je verschillende kant-en-klare kits, maar je kunt ook zelf een emulator bouwen. Gebruik hiervoor bij voorkeur een Raspberry Pi 4. Kies bovendien voor een microSD-kaart van minstens 8 GB. Hoe groter de opslag, hoe meer games je kunt opslaan. Verder is een spelcontroller uiteraard ook van belang.

Op de website van RetroPie lees je verder welke onderdelen je nodig hebt. Ook kun je hier de recentste versie van de emulator downloaden. Ga je aan de slag met RetroPie op Raspberry Pi, dan vind je op de website ook de stappen voor deze installatie. Houd er rekening mee dat RetroPie niet compatibel is met de Bullseye-versie van Raspberry Pi.

Een meer recent en gedetailleerder stappenplan vind je op deze webpagina. De maker baseert zich hierbij op een handmatige installatie op Raspberry Pi 5-hardware.

Met RetroPie en Raspberry Pi kun je een eigen emulator bouwen.

Games downloaden

Op www.gog.com (een afkorting van Good Old Games) vind je een flinke hoeveelheid klassieke games. Voor een groot deel van de spellen wordt een bijdrage gevraagd, maar met wat zoeken vind je ook een ruimte hoeveelheid gratis games. Klik op Store: je opent hiermee de volledige spelcollectie. In het menu links plaats je een vinkje bij Show only free games. In de sectie Genres kies je je favoriete spelgenre.

Online vind je een flinke hoeveelheid speelbare klassieke games.

RetroArch

Een interessante emulator met veel aanpassingsmogelijkheden is RetroArch. Je kunt deze emulator gebruiken binnen Windows, maar interessant is dat de makers ook ondersteuning hebben ingebouwd voor andere platformen. Zo draait RetroArch ook op iOS en Android en op spelconsoles zoals de PlayStation en Nintendo Switch. Via deze website vind je het complete overzicht.

Net als bij de andere emulators, moet je ook deze wel goed instellen. Het programma is opgebouwd uit acht tabbladen. Via het onderdeel Hoofdmenu heb je controle over de games en andere programma’s die je wilt gebruiken. Zorg ervoor dat je de nieuwste en meest complete bestanden hebt. Kies in Hoofdmenu voor Online Updater. De werking is van RetroArch is gebaseerd op cores. Een core kun je beschouwen als een specifieke emulator die draait binnen de RetroArch-omgeving. Dit geeft je meteen de vrijheid om te kiezen welke emulator (en daarmee cores) je installeert.

De meeste emulators kosten het nodige instelwerk.

Wat je nodig hebt

Om RetroArch te laten werken, heb je een aantal zaken nodig. Je moet natuurlijk zelf beschikken over de games die je wilt spelen. Het gaat hier om de ROM’s waarover je eerder in dit artikel hebt gelezen. Je zorgt ervoor dat je een aparte map maakt (bijvoorbeeld Games) waarin je deze spellen plaatst.

Verder heb je voor RetroArch een zogeheten BIOS-bestand nodig. BIOS-bestanden mogen niet worden gedeeld, dus deze moet je zelf op een legale manier regelen. Hierna richt je de RetroArch-omgeving verder in. Daarbij is het belangrijk dat je ook de bediening (bijvoorbeeld met een toetsenbord of nog beter: met een gamecontroller) correct instelt. Lees hiervoor dit duidelijke stappenplan met verdere uitleg.

Telefoonkoppeling

Speel je vaak spellen op je telefoon en wil je deze graag ook op een computer spelen? Dan kun je een emulator gebruiken, of slim gebruikmaken van het onderdeel Telefoonkoppeling dat je in Windows 11 vindt. Hoewel dit technisch gezien geen emulator is, stelt de functie je wel in staat om games van je telefoon binnen Windows te gebruiken.

Open Startmenu en typ Telefoonkoppeling. Volg de stappen van de wizard om je telefoon te koppelen. Het hoofdvenster van Telefoonkoppeling is opgebouwd uit meerdere tabbladen. Kies voor de tab Apps. Hier zie je een overzicht van recent gebruikte apps, bijvoorbeeld mobiele games die je hebt gespeeld. Klik op Telefoonscherm openen en zorg ervoor dat de telefoon is ontgrendeld. Het scherm van de telefoon wordt gespiegeld en alle apps zijn beschikbaar om op je computer te gebruiken.

Android-games (en apps) via je eigen telefoon en Windows spelen.

Favorieten

Via het venster van Telefoonkoppeling kun je ook veelgebruikte games makkelijk toegankelijk maken: voeg ze toe aan de sectie Favorieten. Ga naar de sectie Alle apps. Versleep vervolgens de favoriete apps naar het eerdergenoemde vak en laat ze hierboven los. Voortaan kun je de game direct starten vanuit het venster van Telefoonkoppeling.

BlueStacks

Wil je liever een volwaardige Android-omgeving emuleren en is het in Windows 11 ingebouwde Telefoonkoppeling niet voldoende? Dan kun je ook een Android-emulator voor Windows overwegen. Goed voorbeeld hiervan is BlueStacks. Let tijdens de installatie wel goed op en voorkom dat er ongevraagd extra programma’s worden meegeïnstalleerd.

Prettig aan BlueStacks is de uitgebreide ondersteuning van spelcontrollers. Zo kun je onder meer een PlayStation- of Xbox-controller aan de computer koppelen en BlueStacks automatisch de het juiste model laten detecteren. De spelbesturing in de game wordt vervolgens automatisch aangepast aan de gebruikte controller. Ook heb je voor BlueStacks niet een al te krachtige computer nodig. De emulator draait al met 4 GB intern geheugen en slechts 5 GB vrije schijfruimte. Mogelijk heb je nog een oude computer over, die je specifiek voor de emulator kunt inrichten.

Onlinespellen spelen

Een emulator geeft je de meeste vrijheid bij het spelen van games uit vervlogen tijden of voor platforms die je niet meer tot je beschikking hebt. Zoals je hebt gelezen, vraagt het instellen van een emulator wel de nodige tijd en aandacht. In plaats van een lokale emulator kun je ook gebruikmaken van de verschillende online-emulators die inmiddels beschikbaar zijn. Dit scheelt je het instelwerk en vooral van casual gaming zijn online emulators een aantrekkelijk alternatief.

Op www.playretrogames.online vind je een grote collectie games die je via de browser kunt spelen. Boven in de menubalk vind je een overzicht van games en platformen waarop ze zijn uitgebracht. Klik op een game en kies Play Now om de game direct te spelen. Aan het begin van elke game vind je instructies over de bediening, die vaak is afgestemd op het gebruik van een spelcontroller. Je kunt de games ook beeldvullend spelen.

Online spelen zonder een lokale emulator.