ID.nl logo
iOS 17, iPadOS 17, watchOS 10 en tvOS 17 aangekondigd: dit is er nieuw
Huis

iOS 17, iPadOS 17, watchOS 10 en tvOS 17 aangekondigd: dit is er nieuw

Tijdens de jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars (WWDC) kondigt Apple zowel iOS 17 als iPadOS 17 aan. De updates voor beide besturingssystemen nemen een hoop kleine updates met zich mee voor specifieke apps, maar echt grote veranderingen blijven uiteindelijk achterwege.

Tijdens WWDC 2023 kondigt Apple updates aan voor de volgende besturingssystemen. Lees dus snel verder om meer te weten te komen over:

  • iOS 17
  • iPadOS 17
  • tvOS 17
  • watchOS 10

Met de update voor iOS 17 legt Apple onder meer de nadruk op drie verschillende apps: Telefoon, FaceTime en Berichten. De Telefoonapp krijgt gepersonaliseerde contactkaarten. Jij bepaalt zelf hoe de kaart van jouw contactgegevens eruit komt te zien. Je kunt een foto toevoegen, bepaalt de kleur van je uitgeschreven naam en selecteert zelf het lettertype. En dankzij de ondersteuning voor CallKit (wat de ontwikkelaars onder ons graag willen weten) kunnen die speciale kaarten ook opduiken binnen andere apps op je iPhone. Apps moeten ondersteuning dan ingebouwd krijgen.

Lees ook: Apple Vision Pro onthuld, samen met visionOS

Een andere nieuwe functie is Live voicemails. Wanneer je even niet zeker weet of je op wil nemen of niet, omdat iemand bijvoorbeeld anoniem belt, dan krijg je in beeld te zien wat iemand zegt tijdens het inspreken van je voicemail. Denk je de persoon te herkennen of is de boodschap belangrijk, dan kun je het gesprek alsnog aannemen. FaceTime krijgt ook een eigen voicemailoptie. Als je iemand belt en diegene neemt niet op, dan kun je een videoboodschap achterlaten. Die boodschap arriveert dan bij je vriend of familielid, die hem kan bekijken wanneer het hem of haar uitkomt.

iOS 17 geeft Berichtenapp veel aandacht

Dan kijken we even naar de Berichtenapp, de app die de meeste aandacht kreeg tijdens de conferentie. Zo kun je nauwkeuriger door je berichten zoeken dankzij verschillende filters, vegen op een bubbel om daar direct een antwoord op te geven en lezen wat iemand ingesproken heeft in een audiobericht. De app kan die tekst namelijk transcriberen. Zo kun je toch meekrijgen wat iemand zegt wanneer je geen ruimte hebt om te luisteren. Verder wordt het voor gebruikers gemakkelijker om hun locatie met elkaar te delen. Daar sluit de volgende optie ook ontzettend goed bij aan.

Dan hebben we het over Check In. Dit is een nieuwe functie waarmee je aan familieleden kunt laten weten hoe laat je ergens verwacht te zijn. Wanneer je op de locatie bent, dan krijgen ze daar een melding van. Ook ziet deze functie wanneer dat niet gelukt is, waar je familie dan ook van op de hoogte gebracht wordt. Je kunt gewoon met je familie blijven communiceren, terwijl zij ook info ontvangen over je accustatus. Verder komt er een plusknop waar handige functies en apps onder zitten, zodat je die altijd bij de hand hebt. Opties die je vaak gebruikt, staan bovenaan de lijst.

Tot slot kondigt Apple extra opties voor stickers aan. Alle emoji zijn voortaan stickers, die je kunt plaatsen waar je wil. Je kunt ze vergroten of verkleinen, verplaatsen en verdraaien. Met Live stickers maak je zelf stickers op basis van foto’s en afbeeldingen. Je kunt ook geanimeerde stickers maken, op basis van je verzameling Live foto’s. Ook kondigt Apple updates voor AirDrop aan. Je kunt voortaan iPhones tegen elkaar aan stoten en bijvoorbeeld contactgegevens delen (met die nieuwe kaart) en bestanden uitwisselen. Ook wanneer je niet blijft staan; dan verloopt de download via het internet.

Een dagboek bijhouden met iOS 17

Een nieuwe app die Apple presenteert is Journal (Dagboek). Daarmee kun je een persoonlijk dagboek bijhouden. De app maakt gebruik van on-device machine learning om suggesties te doen over onderwerpen. Je kunt gebruikmaken van foto’s, video’s, muziek, workouts en nog veel meer. Niet alleen vormen ze misschien de juiste inspiratie, ook kun je ze moeiteloos in je verhaal gebruiken. De app zal verder prompts bevatten, waardoor je door middel van (wat algemene) vragen wellicht wat sneller gaat schrijven. Je kunt deze teksten bovendien achter slot een grendel plaatsen.

Tot slot kondigt Apple nog een Standby-modus aan. Hiermee verandert je iPhone als het ware in een slimme wekker. Wanneer je je iPhone met iOS 17 oplaadt en horizontaal neerzet, dan verschijnt er een klok in beeld. Maar je ziet ook een kalender, de notificaties en nog veel meer informatie. De modus ondersteuning widgets en is verder helemaal te personaliseren met lettertypen, kleuren en achtergronden. Er is ook ondersteuning voor Live activiteiten, Siri en huisbediening. Heb je dus een smarthome, dan kun je deze modus ook als een soort smart display gebruiken, als je dat wil.

iOS 17 bevat ook de volgende verbeteringen:

  • Autocorrect werkt nu slimmer en houdt veel meer rekening met hoe en wat je typt.

  • Dicteren werkt beter dan voorheen.

  • Siri werkt ook wanneer je niet ‘Hey’ gebruikt.

  • De Kaartenapplicatie ondersteunt voortaan offline beschikbare kaarten.

iPadOS 17 krijgt interactieve widgets

iPadOS 17 krijgt een beduidend minder grote update dan iOS 17. Maar dat betekent niet dat Apple geen fijne updates in petto heeft. Zo zijn widgets voortaan interactief, waardoor je dus geen apps meer hoeft te openen voor een aantal (basis)functies. Zo kun je slimme apparaten in huis bedienen, muziek in- en uitschakelen of herinneringen afvinken binnen widgets. Ook krijgt Stage Manager een update: zo bepaal je nu helemaal zelf hoe groot de vensters zijn. Daarnaast ben je in staat de ingebouwde camera van een externe monitor te gebruiken, wanneer je zo’n monitor aansluit.

Het vergrendelde scherm gaat het meeste op de schop. Niet alleen krijg je toegang tot meer achtergronden (zoals bijvoorbeeld gekleurde caleidoscopen), ook kun je kiezen uit je eigen (Live) foto’s. Live foto’s krijgen extra frames ingevoegd, waardoor iPadOS 17 er een slowmotioneffect aan kan koppelen. Verder bepaal je het lettertype van de klok, evenals de kleur. Je kunt widgets en Live activiteiten toevoegen en allerlei zaken in de gaten houden, zoals je bestelde eten of scores van wedstrijden. Ook kun je meerdere timers toevoegen en meer doen met de Gezondheidsapp.

Updates voor tvOS en watchOS

Later op de avond gaf Apple ook nog wat aandacht aan tvOS. Het besturingssysteem voor de Apple TV krijgt een nieuwe Bedieningspaneel en de optie je afstandsbediening terug te vinden via iPhone. Daarnaast zijn er extra opties voor de screensaver en kun je de FaceTime-app op Apple TV gebruiken (via de camera van je iPhone of iPad). Zo kun je ondertussen ook je vrienden zien zitten terwijl jullie naar dezelfde content kijken. De tvOS 17-update moet ergens aan het einde van 2023 gaan verschijnen, net zoals de updates voor iOS en iPadOS. Dan blijft alleen watchOS nog over.

WatchOS 10 brengt een sloot aan nieuwe opties met zich mee. We nemen ze in een tap tempo met je door.

  • Alle wijzerplaten tonen widgets op een slimme stapel. Zo kunnen platen zonder Complicaties toch meer informatie weergeven. Je gebruikt hierdoor de Digitale kroon.

  • Widgets kunnen groepen van Complicaties bevatten.

  • Er komen twee nieuwe wijzerplaten, namelijk Pallete (die de nadruk op kleur legt) en Snoopy en Woodstuck.

  • De wereldklok toont kleuren op basis van de tijd van de dag.

  • De Workout-app heeft een trofeeënkast en video’s in een volledig scherm voor elke activiteitenring.

  • De Apple Watch kan nu via bluetooth verbinding maken met fietsaccessoires.

  • Fietstrainingen laten voortaan powerzones zien en worden Live activiteiten.

  • Hikes ondersteuning voortaan het Kompas.

  • Er komt een grotere nadruk op mentale gezondheid; die data kan de Gezondheidapp ook in context plaatsen.

  • Gestandaardiseerde onderzoeken kunnen het risico op depressie of angst vastleggen; die informatie kun je dan delen met een gezondheidsdienst.

Dit zijn de belangrijkste functies die Apple aangekondigd heeft tijdens WWDC 2023. Het bedrijf heeft tevens grote updates aangekondigd voor de Mac-lijn en de macOS-software, waar je hier meer over leest. Voor alles geldt overigens dat we even moeten afwachten welke functies daadwerkelijk naar Nederland komen. Alle genoemde mogelijkheden komen sowieso naar gebruikers in de Verenigde Staten. Later dit jaar, tijdens de herfst, zien we wat Apple daadwerkelijk naar Nederland brengt.

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.