ID.nl logo
Apple MacBook Pro (14-inch 2023) - Nog snellere pro-laptop
© Jeroen Boer
Huis

Apple MacBook Pro (14-inch 2023) - Nog snellere pro-laptop

Apple heeft de MacBook Pro in 2021 een nieuw ontwerp gegeven toen de laptops voorzien werden van eigen processors uit de M1-generatie. Inmiddels heeft Apple snellere M2-processors geïntroduceerd en is de MacBook Pro van een update voorzien. Hoe de laptop met deze snellere processor presteert, lees je in deze Apple MacBook Pro (2023) review.

Fantastisch
Conclusie

De MacBook Pro is ook in 2023 een uitstekende laptop, maar is net als bij de vorige generatie echt bedoeld voor professionele gebruikers die op zoek zijn naar een mobiel workstation. Dat komt niet alleen tot uiting in de uitstekende prestaties, het uitmuntende scherm of de mogelijkheid om veel beeldschermen aan te sluiten, maar ook in de hoge prijs. De MacBook Pro is 300 euro duurder geworden waardoor de goedkoopste uitvoering een pittige 2449 euro kost en met wat klikken bij het samenstellen betaal je al snel nog meer. Thuisgebruikers zijn daarom beter af met een MacBook Air die in de vorm van een M2-processor ook al behoorlijk wat kracht in huis heeft. Heb je de kracht of het uitmuntende scherm wel nodig, dan heb je met de MacBook Pro wel een uitstekende laptop in huis.

Plus- en minpunten
  • Uitstekend scherm
  • Goede prestaties
  • Fraaie behuizing
  • Goede accuduur
  • Genoeg aansluitingen
  • Hogere prijs
  • Hoge prijzen upgrades
  • Notch blijft compromis

Apple heeft de MacBook Pro in 2021 een nieuw ontwerp gegeven toen de laptops voorzien werden van eigen processors uit de M1-generatie. Dat ontwerp is voor deze nieuwe generatie niet veranderd. De behuizing van MacBook Pro is wat grover en hoekiger vormgegeven dan de voorgangers met Intel-processor en de  varianten met een eigen processor zijn ook wat dikker en zwaarder. De geteste 14inch-uitvoering weegt 1,6 kilogram. Het grote pluspunt, een behuizing uit één stuk aluminium, heeft Apple behouden. Een klein minpuntje is dat deze generatie MacBook Pro net als de vorige alleen in aluminiumkleur of grijs leverbaar is, de extra kleuren zwart en champagnegoud die je op de MacBook Air M2 kunt kiezen ontbreken helaas.

 

De MacBook Pro heeft een aluminium behuizing die uit één stuk bestaat.

Aansluitingen

De MacBook Pro heeft sinds de vorige generatie weer alle aansluitingen die we van een professionele laptop verwachten. De drie usb-c-poorten zijn Thunderbolt 4-aansluitingen waarop je ook een beeldscherm kunt aansluiten en waarmee je de laptop kunt opladen. Handig is dat er zowel links als rechts in minimaal één usb-c-poort is voorzien. Op de linkerkant vind je er twee naast de MagSafe 3-aansluiting en hoofdtelefoonaansluiting. Rechts is de laptop naast een usb-c-poort voorzien van een SDXC-kaartlezer en hdmi-aansluiting. Draadloos ondersteunt de MacBook Pro wifi 6E en bluetooth 5.3.

 Lees ook: dit moet je weten over wifi 6E, de nieuwe draadloze netwerk-standaard

De MacBook Pro heeft op beide zijkanten minimaal één Thunderbolt 4-aansluiting.

Laden via usb-c is vooral handig voor dockingstations want opladen doe je normaal gesproken via de MagSafe 3-aansluiting. Apples magnetische laadaansluiting is vorig jaar na jarenlange afwezigheid weer teruggebracht. Ons testexemplaar is vanwege een krachtigere processor gebundeld met een 96watt-lader, minder krachtige uitvoeringen komen met een 67watt-lader. De lader zelf is voorzien van een usb-c-aansluiting. De losse MagSafe-laadkabel is met stof omhuld en is hierdoor waarschijnlijk minder kwetsbaar voor scheuren als de laadkabels op oudere Intel-modellen.

De MacBook Pro laad je op met MagSafe 3.

De hdmi-aansluiting heeft op een 4K-resolutie een maximale verversingssnelheid van 240 Hz en ondersteunt maximaal een 8K-scherm. De Thunderbolt-aansluitingen ondersteunen maximaal een 6K-scherm. Je kunt op de uitvoeringen met een M2 Pro-processor maximaal twee beeldschermen aansluiten, terwijl je op een uitvoering met een M2 Max-processor maximaal vier beeldscheren kunt aansluiten. Professionele beeldbewerkers kunnen dus ook thuis prima uit de voeten op deze laptop.

 

Configuraties

De MacBook Pro is in verschillende configuraties te koop waarbij je de keuze hebt uit een 14- of 16inch-variant. Daarbij heb je de keuze uit verschillende processors, de hoeveelheid werkgeheugen en de opslagcapaciteit. Voor de processor heb je de keuze uit de M2 pro of de M2 Max. De M2 Pro is er in een variant met 10 of 12 cores (met 16 of 19 gpu-cores) terwijl je ook kunt kiezen voor twee varianten van de M2 Max. Deze hebben allebei 12 cores in combinatie met 30 of 38 gpu-cores. De goedkoopste variant van de 14 inch MacBook Pro kost 2449 en bevat de M2 Pro met 10 cores, 16 GB RAM en 512 GB opslag. Wij hebben een uitvoering getest voorzien van de M2 Pro met 12 cores, 32 GB RAM en een ssd van 2 TB. Deze uitvoering kost 3969 euro.

De prijzen van upgrades zijn hoog, zo kost iedere verdubbeling van het werkgeheugen 460 euro en betaal je voor de upgrade van 512 GB naar een 1 TB voor de ssd 230 euro terwijl 2 TB opslag je nog eens 460 euro extra kost. Daar komt bij dat de startprijs van de MacBook Pro sowieso 300 euro hoger is dan die van de vorige generatie. Prijzen die kortom alleen te verantwoorden zijn als je die kracht echt nodig hebt, bijvoorbeeld voor je werk.

 

Scherm met mini-ledverlichting

Uiterlijk is de MacBook Pro hetzelfde gebleven als de vorige generatie met M1-processors en dat geldt ook voor het scherm. Dat scherm met afgeronde hoeken noemt Apple een Liquid Retina XDR-display en combineert een ips-paneel met een resolutie van 3024 x 1964 pixels met een achtergrondverlichting op basis van mini-leds. Die mini-leds zijn gegroepeerd in 2010 dimmingzones die individueel van elkaar gedimd kunnen worden. In de praktijk heb je hierdoor een scherm dat de eigenschappen van een oled-scherm vrijwel benadert. Het contrast is door de dimbare zones uitstekend en zwart is ook echt zwart. Alleen als je er echt naar zoekt, zul je de beperkingen van de dimmingzones vinden. De zones sluiten namelijk niet altijd helemaal goed aan bij de getoonde content waardoor je soms wat blooming (lichte randen) ziet om lichte objecten tegen een donkere achtergrond.

 

©Jeroen Boer

De Apple MacBook Pro heeft een bijzonder helder scherm met een uitstekende beeldkwaliteit.

Het scherm heeft naast prachtig kleuren ook een hoge helderheid. Bij normaal gebruik is de maximale helderheid 500 nits, wat al een hoge waarde is vergeleken met de doorsnee laptop. Het scherm kan echter een nog veel hogere helderheid aan van 1000 nits met pieken tot 1600 nits als er HDR-content wordt getoond zoals video's en HDR-foto's. HDR-video’s hebben daardoor spetterende highlights. Mocht je geen prijs stellen op HDR, dan is die mogelijkheid ook uit te schakelen.

 

Het scherm heeft een inkeping waarin de camera verwerkt is.

Prima webcam met compromis

In de bovenste rand van het scherm vind je in het midden de inkeping (notch) met daarin de webcam. Apple gebruikt die inkeping om ruimte te hebben voor een grotere webcam met een betere beeldkwaliteit. Die webcam produceert in de praktijk echt heel goede Full HD-beelden en kan uitzonderlijk goed omgaan met verschillende lichtomstandigheden. Het is misschien wel de beste webcam die je op een laptop kunt kopen, maar toch valt het een beetje tegen. Want de camera waarvoor je beeldruimte inlevert biedt ook bij deze nieuwe laptop nog steeds geen extra functionaliteit. Denk aan gezichtsherkenning voor inloggen of het volgen van de gebruiker zoals de iPad wel biedt. De notch voelt daardoor toch net iets teveel als een compromis.

 

Toetsenbord

Apple heeft de MacBook Pro uitgerust met een toetsenbord dat fijn tikt. De zwarte toetsen zijn verwerkt in een zwart gedeelte bovenop. Dat is overigens geen los gedeelte zoals je op sommige laptops ziet, maar hetzelfde aluminium als de rest van de behuizing. Sinds de vorige generatie MacBook Pro heeft Apple de rij met functietoetsen weer teruggebracht. De meest rechtse toets is de aan-uit-schakelaar waarin een goed werkende vingerafdrukscanner is verwerkt.

De toetsen zijn voorzien van toetsverlichting die automatisch werkt of die je handmatig traploos kunt instellen op de gewenste helderheid. Dat zelf regelen van de toetsverlichting was bij deze MacBook wel even zoeken want functietoetsen voor de toetsverlichting ontbreken. In macOS 12 Monterey op het vorige model vond je daarom in het bedieningspaneel in de menubalk de mogelijkheid om de toetsverlichting in te stellen, maar die mogelijkheid lijkt in macOS 13 Ventura verdwenen. Gelukkig hoef je niet steeds diep de toetsenbordinstellingen in, want via een omweg kun je het weer toevoegen aan het bedieningspaneel via Instellingen / Bedieningspaneel. Zoek de module Helderheid toetsenbord en vink Toon in bedieningspaneel aan.

In de aan-uit-toets is een vingerafdrukscanner verwerkt.

Onder het toetsenbord vind je in de vorm van de Force Touch-trackpad de beste touchpad die je in een laptop kunt kopen. De ruime touchpad met een afmeting van 13 bij 8 centimeter bevat geen scharnier en kun je daardoor op het gehele oppervlak indrukken. Hierbij wordt een heel overtuigende klik gesimuleerd die jaren nadat Apple dergelijke touchpads introduceerde door andere laptopfabrikanten nog altijd niet geëvenaard is.

Naast het toetsenbord vind je de luidsprekers die uitstekend klinken, ook bij hogere volumes.

 

Prestaties

De MacBook Pro is met de update naar een processor van de M2-generatie een stuk sneller dan de vorige generatie die een processor van de M1-generatie bevatte. De geteste snellere variant van de M2 Pro bevat meer cores dan de M1 Max die we in de vorige generatie getest hebben. In Geekbench 5 zet de gebruikte M2 Pro een single-core-score van 1961 punten neer. Een stuk sneller dan de 1723 punten die het vorige model met een M1 Max-processor neerzette en net wat hoger dan de single-core-score van de normale M2-processor in bijvoorbeeld de MacBook Air. Vrijwel hetzefde beeld zien we in Cinebench R23, de single-core-score van 1621 punten is een stuk hoger dan de 1523 punten die het vorige model neerzetten en vergelijkbaar met de score van de normale M2-processor.

Ook de multi-core-prestaties zijn uitstekend. Een score van 15116 punten in Geekbench is een stuk hoger dan de 12781 punten de M1 Max in het vorige model neerzette. De niet geteste M2 Max is vermoedelijk nog een stuk sneller. Ook in Cinebench R23 zet de M2 Pro een uitstekende multi-core-core van 14826 punten neer, een stuk hoger dan de 12395 punten die de M1 Max in de vorige generatie scoorde. Hiermee is de MacBook Pro nog beter in staat om veeleisende taken vlot uit te voeren.

De koeling is bovendien goed genoeg om de prestaties van de processor op peil te houden. Ook na langere benchmarks van dertig minuten in Cinebench zijn de scores met 14782 punten vrijwel gelijk. Daar staat wel tegenover dat de koeling dan erg hoorbaar aanslaat. De MacBook Pro is geen stille machine als je langere tijd intensievere taken zoals het renderen van een video uitvoert. Bij normale (kantoor)werkzaamheden doet de koeling wel onhoorbaar zijn werk.

De ssd heeft een maximale lees- en schrijfsnelheid van 5341,2 en 6430,4 MB/s. Een uitstekend resultaat. Dit geldt wel voor de geteste 2TB-ssd, het zou zo kunnen zijn dat de kleinere ssd met een opslagcapaciteit van bijvoorbeeld 512 GB minder goed presteert.

De accuduur van de geteste 14inch-uitvoering van de MacBook Pro is uitstekend. In een geautomatiseerde browsetest haalt de laptop een werktijd van net iets meer dan 14 uur.

 

Conclusie: MacBook Pro (2023) kopen?

De MacBook Pro is ook in 2023 een uitstekende laptop, maar is net als bij de vorige generatie echt bedoeld voor professionele gebruikers die op zoek zijn naar een mobiel workstation. Dat komt niet alleen tot uiting in de uitstekende prestaties, het uitmuntende scherm of de mogelijkheid om veel beeldschermen aan te sluiten, maar ook in de hoge prijs. De MacBook Pro is 300 euro duurder geworden waardoor de goedkoopste uitvoering een pittige 2449 euro kost en met wat klikken bij het samenstellen betaal je al snel nog meer. Thuisgebruikers zijn daarom beter af met een MacBook Air die in de vorm van een M2-processor ook al behoorlijk wat kracht in huis heeft. Heb je de kracht of het uitmuntende scherm wel nodig, dan heb je met de MacBook Pro wel een uitstekende laptop in huis.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 volautomatische koffiemachines tot 300 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 volautomatische koffiemachines tot 300 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema dan ook naar zulke deals. Ben je op zoek naar een nieuwe koffiemachine? Wij hebben een selectie gemaakt van vijf moderne volautomatische machines voor bonen voor de het lekkerste kopje koffie en meer!

Disclaimer: de prijzen van de besproken producten waren ten tijde van schrijven onder de 300 euro, maar de prijzen kunnen schommelen.

De’Longhi ECAM20.110.B

De’Longhi ECAM20.110.B is een compacte volautomatische espressomachine die zowel koffiebonen als gemalen koffie gebruikt. Met één druk op de knop zet je een espresso of lungo, en dankzij de handmatige stoompijp maak je eenvoudig melkspecialiteiten zoals cappuccino. De machine beschikt over een 1,8 liter waterreservoir, een bonenreservoir van 250 gram en een pompdruk van 15 bar.

Met de draaiknop stel je de koffiesterkte en hoeveelheid naar wens in. De uitloop is in hoogte verstelbaar, zodat je kopjes tot 14,2 cm kunt gebruiken. De zetgroep is uitneembaar en eenvoudig te reinigen. Deze machine is ideaal voor wie thuis wil genieten van verse koffie met een goede prijs-kwaliteitverhouding. ​

Krups EA8150

Deze Krups EA8150 heeft een geïntegreerde metalen kegelmaalwerk en een 15-bar pompdruk, waarmee je met één druk op de knop een espresso, lungo of dubbele koffie kunt zetten. De machine heeft een 1,7-liter waterreservoir en een bonenreservoir van 250 gram, waardoor je meerdere kopjes kunt zetten zonder bijvullen.

Dankzij het lcd-scherm en de eenvoudige bediening stel je gemakkelijk koffiesterkte, temperatuur en hoeveelheid in. Melk opschuimen voor cappuccino's en lattes doe je met de stoompijp. Automatische reinigings- en ontkalkingsprogramma's zorgen voor eenvoudig onderhoud en een langere levensduur van de machine.

Philips EP2225/10

Deze espressomachine zet versie koffie van hele bonen. Met één druk op de knop bereid je een espresso of gewone koffie, en met de klassieke stoompijp schuim je melk op voor cappuccino’s. Het maalwerk is keramisch en zorgt voor een consistente maling zonder de bonen te oververhitten. Je personaliseert je koffie via het touch display, waarbij je de sterkte en hoeveelheid instelt.

Het AquaClean waterfilter dat in deze machine is ingebouwd, vermindert kalkaanslag en verlengt de levensduur van de machine. De machine heeft een waterreservoir van 1,8 liter en een bonenreservoir van 275 gram, wat deze machine ideaal maakt voor dagelijks gebruik.

Krups EA8118

De Krups EA8118 is geschikt voor het zetten van espresso, lungo en cappuccino. De machine beschikt over een metalen conische koffiemolen met drie maalstanden en een 15-bar pompdruk. Het waterreservoir heeft een capaciteit van 1,7 liter en in het bonenreservoir kun je 260 gram koffiebonen kwijt. Met de draaiknop en de drukknoppen op het bedieningspaneel stel je eenvoudig de koffiesterkte en -hoeveelheid in.

Dankzij de stoompijp is het mogelijk om melk op te schuimen voor cappuccino's en lattes. De machine heeft automatische reinigings- en ontkalkingsprogramma's, maar de zetgroep is niet uitneembaar. De EA8118 is een instapmodel dat geschikt is voor gebruikers die op zoek zijn naar een eenvoudige en betaalbare espressomachine voor thuisgebruik.​

De’Longhi ESAM3000.B

Deze volautomatische espressomachine kan zowel koffiebonen als gemalen koffie verwerken. De machine beschikt over een geïntegreerde koffiemolen met instelbare maalgraad en een pompdruk van 15 bar. Het waterreservoir heeft een capaciteit van 1,8 liter, en het bonenreservoir biedt plaats aan 200 gram koffiebonen. Met de draaiknoppen stel je eenvoudig de koffiesterkte en -hoeveelheid in.

De uitloop van deze machine is in hoogte verstelbaar, zodat je verschillende kopjesformaten kunt gebruiken. De machine heeft een handmatige stoompijp voor het opschuimen van melk. De zetgroep is uitneembaar en eenvoudig te reinigen. Er is geen digitaal display aanwezig; de bediening verloopt via knoppen en indicatorlampjes. De machine voert automatisch spoelcycli uit bij het in- en uitschakelen.

▼ Volgende artikel
Blij gebit? Je elektrische tandenborstel schoonmaken doe je zo
© Asier
Gezond leven

Blij gebit? Je elektrische tandenborstel schoonmaken doe je zo

Dat frisse gevoel na het poetsen – heerlijk. Maar hoe zit het eigenlijk met je elektrische tandenborstel zelf? Die krijgt elke dag wat te verduren en kan best wat aandacht gebruiken. In dit artikel lees je hoe je hem makkelijk schoon en fris houdt.

In dit artikel lees je hoe vaak en hoe je je tandenborstel schoonmaakt. 🪥 Dit doe je elke keer als je hem gebruikt hebt: afspoelen 🪥 Dit doe je wekelijks: borstelkop en handvat schoonmaken 🪥 Dit doe je maandelijks: desinfecteren

Lees ook: Roterend of sonisch: welke elektrische tandenborstel past bij jouw gebit?

We trappen af met een minder smakelijk onderwerp. Want als je je elektrische tandenborstel nooit schoonmaakt, verandert dat handige ding langzaam in een verzamelplek van bacteriën en ander vuil. Etensresten, tandplak en tandpasta hopen zich op tussen de borstelharen en in de kleine randjes en kiertjes van de handgreep. Je merkt het aan een muffe geur, maar het kan er ook voor zorgen dat je tanden minder goed schoon worden en je loopt meer risico op mondinfecties. Door je elektrische tandenborstel regelmatig schoon te maken, kun je dit allemaal voorkomen. Hieronder lees je hoe je dat het beste aanpakt.

Na elk gebruik: afspoelen!

Spoel je tandenborstel elke keer dat je hem gebruikt hebt meteen goed af onder stromend water. Zo spoel je achtergebleven resten weg. Schud daarna het water er voorzichtig af en zet de borstel rechtop weg. Zo kan alles goed drogen en blijft de boel fris tot de volgende poetsbeurt.

Eens per week: borstelkop en handvat schoonmaken

Eén keer per week geef je je elektrische tandenborstel wat extra aandacht. Begin met het loshalen van de opzetborstel. Die reinig je eenvoudig met een beetje vloeibare zeep (hooguit een paar druppels, anders ga je zo schuimbekken 😉) en warm water. Wrijf zachtjes over de haren om opgedroogde resten los te maken en spoel alles goed na.

Neem daarna het handvat onder handen. Gebruik een vochtige doek met een beetje zeep en neem vooral de randjes, kiertjes en de oplaadcontacten goed af. Juist daar verzamelt zich ongemerkt vuil.

Klaar? Droog het geheel zorgvuldig met een schone doek, bijvoorbeeld een theedoek. Zet de borstelkop pas terug op het handvat als alles helemaal droog is. Zo voorkom je dat er opnieuw vocht achterblijft.

Schoonmaken kan met:

Schoonmaken met ...Hoe en watGeschikt voor
Vloeibare handzeepDit is een milde zeep die veilig is om mee schoon te maken. Kies een ongeparfumeerde variant.Opzetborstel en handvat
AfwasmiddelEen beetje vloeibaar afwasmiddel werkt goed. Gebruik niet te veel.Opzetborstel en handvat
Speciaal reinigingsmiddelEr zijn speciale reinigingsproducten te verkrijgbaar, meestal in de vorm van tabletten of ampullen. Je lost de inhoud op in water en zet daar de tandenborstel in.Opzetborstel
AzijnEen mengsel van water en witte azijn reinigt en desinfecteert. Let op: gebruik geen schoonmaakazijn. Dat is té agressief.Handvat

Elke maand: desinfecteren

Het is slim om je elektrische tandenborstel eens per maand te desinfecteren. Zet hem bijvoorbeeld 10 minuten ondersteboven in een beker met kokend water, zodat de borstelharen goed onder staan. Daarna even afspoelen en klaar.

Liever een andere aanpak? Meng wat water met citroensap en een theelepel baking soda (natriumbicarbonaat) en laat de borstel daarin tien minuten weken. Ook dan geldt: goed naspoelen.

Nog een optie: laat de borstelkop een paar uur in een beetje mondwater staan. Vier uur is ideaal. Daarna weer grondig afspoelen. Handige tip: een reinigingstablet voor kunstgebitten werkt ook prima. Los zo'n tablet op in een glas water en zet de borstel met de haren naar beneden in het sopje.

Extra grondig schoonmaken: ultrasoon of met UV-licht Wil je je opzetborstel écht grondig schoonmaken? Dan kun je een ultrasoon reinigingsapparaat gebruiken. Zo'n apparaat vul je met water en een speciaal reinigingsmiddel, bijvoorbeeld een desinfecterende vloeistof of een oplostablet voor ultrasoon gebruik. De borstelkop gaat helemaal onder in het waterbad.

Tijdens het reinigen zendt het apparaat razendsnelle trillingen uit. Daardoor ontstaan er minuscule luchtbelletjes die uiteenspatten en vuil losmaken – ook op plekken waar je met de hand niet bij komt. Een reinigingscyclus duurt meestal tussen de 5 en 30 minuten.

Ook UV-licht wordt soms ingezet om tandenborstels te ontsmetten. Daarbij worden bacteriën met behulp van ultraviolet licht uitgeschakeld. Een handige aanvulling, zeker als je je borstel gedeeld opbergt of extra hygiëne belangrijk vindt.

Opzetborstels tijdig vervangen

Controleer je tandenborstel regelmatig op slijtage. Als de borstelharen uit elkaar gaan staan of slap worden, is het tijd voor een nieuwe borstelkop. Idealiter doe je dit elke 3 tot 6 maanden. een handig ezelsbruggetje om het niet te vergeten is om het te doen op de dag dat een nieuw seizoen begint, dus 21 maart, 21 juni, 21 september en 21 december.

Lees ook: Hoe vaak moet je de opzetborstel van je elektrische tandenborstel vervangen?

Dus? Dus! ✨

Met wat extra aandacht blijft je elektrische tandenborstel in topvorm, en dat merk je elke keer als je poetst. Even schoonmaken kost weinig moeite, maar maakt wel verschil. Gun je borstel dus af en toe een kleine onderhoudsbeurt – je mond is je dankbaar.