© PXimport

LEGO Dimensions

Game accessoires

Geplaatst: 28 oktober 2015 - 16:21

Aangepast: 16 november 2022 - 09:20

Redactie

Het is alweer tien jaar geleden dat TT Games met Lego Star Wars: The Video Game de basis neerzette voor talloze Lego-avonturen. Sindsdien is er geen franchise meer veilig voor de virtuele Lego-steentjes. Met Lego Dimensions is er tevens geen film, game of televisieserie meer heilig te noemen. Gandalf die in de Batmobile achter de Ghostbusters aan zit? Het kan gewoon.

In Lego Dimensions wil slechterik Lord Vortech alle dimensies bij elkaar brengen om over de gecombineerde wereld te kunnen heersen. Dit krijgt hij voor elkaar door belangrijke objecten uit die werelden te verzamelen. Denk aan de ring uit The Lord of the Rings, kryptoniet uit Metropolis en de rode slippers uit The Wizard of Oz. De helden Batman, Gandalf en Lego: The Movie’s Wyldstyle raken daarnaast alle drie een maatje kwijt door Vortechs interdimensionale stofzuigers. Het onwaarschijnlijke gezelschap gaat samen op pad om Vortech te stoppen en hun vrienden te redden.

© CIDimport

In de game reis je via een soort Stargate naar de verschillende locaties. Zo kom je bijvoorbeeld in een level van Ghostbusters, Portal 2, The Simpsons of Doctor Who. Elke wereld is gemaakt zoals we inmiddels van TT Games gewend zijn: vol met referenties, humor en bekende stemacteurs. Tevens speelt het als vanouds, met een nadruk op coöp. De grootste lol ontstaat als de werelden elkaar overlappen. Bijvoorbeeld als Batman de Scarecrow uit The Wizard of Oz verwart met de gelijknamige slechterik uit Gotham. Talloze andere memorabele momenten zorgen voor een soort humor dat jonge spelers, maar vooral ook de oudere spelers zullen waarderen. 

Bouwen en spelen

Maar Lego Dimensions gooit er nog een dimensie bovenop: de fysieke dimensie. De game is namelijk vergelijkbaar met titels als Skylanders en Disney Infinity, omdat je een poppetje met een NFC-chip op een plaat zet, waarna deze in de game verschijnt. Lego Dimensions gaat echter nog een stukje verder dan dat. Allereerst omdat alles echt Lego is. Elk poppetje, voertuig en de dimensiepoort zelf zal eerst met Lego-steentjes opgebouwd moeten worden.

Maar zelfs als ze gebouwd zijn blijven de poppetjes niet stilstaan. De puzzels in de game zijn zo gemaakt dat je regelmatig met de figuurtjes zelf in de weer bent. Bijvoorbeeld door de personages op het scherm een kleur te geven, om vervolgens met de fysieke poppetjes de oplichtende vlakken van de plaat in te kleuren. Maar ook moet je de Lego-mannetjes bewegen om te ontsnappen uit een toverspreuk of met WyldStyle snel objecten te bouwen. Je kunt ook een voertuig oproepen door deze op de plaat te zetten of je personages omwisselen met andere poppetjes die je gekocht hebt. Het is wel jammer dat er maar een enkele puzzelideetjes zijn die in elke wereld herhaald worden.

© CIDimport

Dure hobby

Maar aan al die Lego zit wel een flink prijskaartje. Zo zul je al bijna 100 euro moeten neerleggen om überhaupt te kunnen beginnen. In de Starter Pack zit de fysieke plaat en Lego om de portaal, Batman, Gandalf, Wyldsyle en de Batmobiel te bouwen. Met het verhaal zul je ruim tien uur bezig zijn en als je alles wilt verzamelen nog een stuk langer. Tijdens het avontuur kom je echter allerlei punten tegen waar je niet verder mag. Om de ervaring uit te breiden moet je uiteraard weer de portemonnee trekken.

Er zijn Fun Packs met een nieuw personage en een voertuig, die je vervolgens overal in de game kunt gebruiken. In de Team Packs koop je direct twee poppetjes en twee voertuigen, maar in de Level Packs krijg je naast nieuwe Lego-poppetjes ook een heel nieuw level dat past bij de franchise waar je een pack van koopt. Hoewel we zelf deze uitbreidingen niet hebben kunnen testen, moeten de levels vergelijkbaar zijn met die uit de Starter Kit. Dus veel meer dan een uurtje speeltijd zal er niet in zitten. Wel krijg je met de Level Packs ook de mogelijkheid om vrij rond te lopen in de wereld die je koopt.

© CIDimport

Vertrouwen in de toekomst

Uitgever Warner Bros heeft al wel beloofd dat in de toekomst nieuwe Lego Dimensions-uitbreidingen altijd zullen werken met de plaat uit deze Starter Kit. Er zal geen nieuwe plaat komen, waardoor het een eenmalige aankoop is. Toch gaat het om flink wat geld, zeker als je ook nog met als je favoriete personages wilt spelen en die erbij moet kopen. De verzamelaar die alles compleet wil hebben mag helemaal diep in de buidel tasten.

Ook is het een aankoop waarmee je vooral vertrouwen moet hebben in de toekomst. Je betaalt voor een basis en hoopt dat TT Games en Warner Bros het in de komende jaren succesvol gaan uitbreiden. Met zo’n leuke start zien wij die toekomst wel met vertrouwen tegemoet. Er zijn nog een hoop Lego-franchises die nog niet in de game zitten. Denk alleen al aan Harry Potter en Indiana Jones, en als Disney wil delen ook Star Wars en Marvel.

De basisset van Lego Dimensions is voor 99,99 euro verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en Wii U. De versie voor de PlayStation 3 en Xbox 360 gaat voor 89,99 euro over de toonbank. Fun Packs kosten 15,99 euro, Team Packs 27,99 euro en een Level Pack 32,99 euro. 

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Veel franchises, humor, met echte Lego aan de slag, de fysieke dimensie voegt wat toe

Minpunten

Hoge aanschafprijs, puzzels herhalen zich

Conclusie

Lego Dimensions kost je meer dan een standaard game, maar je krijgt er wel wat voor terug. Door verschillende franchises te combineren in een Lego-wereld is er alle ruimte voor unieke humor voor jong en oud. Daarnaast werkt de wisselwerking tussen game en fysieke poppetjes ook uitstekend....
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000