ID.nl logo
Horizon Zero Dawn - Beste game sinds The Witcher 3?
© PXimport
Huis

Horizon Zero Dawn - Beste game sinds The Witcher 3?

Zo vol als Horizon zit met content, zo vol zit ons hoofd met superlatieven, indrukwekkende momenten, de drang om diverse flora en fauna uit de spelwereld te beschrijven, pogingen om de game met andere grote open wereldspellen te vergelijken… het is gewoon allemaal een beetje te veel. Gelukkig is de game dat zelf niet wanneer je begint. De eerste paar uur van Horizon Zero Dawn zijn zelfs behoorlijk traag.

We maken kennis met hoofdpersonage Aloy, een meisje dat opgroeit buiten een plaatselijk dorpje in een vallei die wat wegheeft van een Vikingnederzetting. Omdat ze in de ogen van de dorpsbewoners een buitenstaander is, mogen andere inwoners niet tegen haar praten. Alleen een oudere man genaamd Rost, ook een buitenstaander, helpt haar en voedt haar op. De eerste uren in de game ga je als kleine Aloy met hem op pad en leer je de fijne kneepjes van dit spel. Lees ook: Final Fantasy 15 - Een fantastische puinhoop.

©PXimport

Dat gaat net even te lang door, waardoor je wel tijd hebt alle pracht en praal te bewonderen. Het Nederlandse Guerrilla Games toont zich eens te meer meester van de PlayStation 4-hardware. Ontelbare planten, bomen, rivieren en gebergten vind je elke kant die je oploopt. Duizenden mieren die blaadjes over een boomstam dragen laten onze mond openvallen. We zouden er dagen bewegingsloos naar hebben gekeken als de gameplay niet zo verdomde soepel zou zijn en ons constant voortstuwt.

Een perfecte speeltuin

Want hoewel de open wereld van Horizon Zero Dawn qua oppervlakte dicht in de buurt komt van The Witcher 3, beweegt Aloy totaal niet zo stroef als de norse Geralt. Het is een verschil van dag en nacht. Aloy is een ware acrobaat die springt, klautert, vecht en schiet alsof ze het zelf aan Lara Croft heeft geleerd. Die eerste paar uur, in de door besneeuwde bergen omsloten vallei, bieden ondanks de trage verhaalvertelling dan ook een perfecte speeltuin om die vele moves onder de knie te krijgen.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

En daar zijn natuurlijk vijanden voor nodig. De wereld van Horizon Zero Dawn lijkt zich in de verre toekomst af te spelen, waarin machines ronddwalen alsof het groepen dieren zijn. De robots in de vallei waarin je begint zijn nog niet zo groot. Je leert vooral te vechten tegen de Watchers, Velociraptor-achtige wezens die patrouilleren door de wildernis. Al meteen merk je dat er diverse mogelijkheden zijn om een aanval op een groep Watchers in gang te zetten.

Je kunt rondsluipen in hoog gras en ze een voor een uitschakelen, goed kijkend naar de routes die ze lopen. Je kunt steentjes gooien om ze van hun groep weg te lokken. Je kunt van een afstandje pijlen schieten. Of je rent er gewoon op af en slaat om je heen, wat soms net zo effectief is. Waar je ook voor kiest, alle speelstijlen worden geaccepteerd in Horizon.

Dankzij wapens en technieken blijven nieuwe aanvalsmogelijkheden zich opstapelen. Na verloop van tijd krijg je vanzelf je favoriete manier om specifieke soorten vijanden uit te schakelen. Of je laat bepaalde uitdagende wezens lekker voor wat ze zijn en sluipt er consistent langs. We durven toe te geven dat wij dat wel deden bij enkele krachtpatsers. Daar werd de game niet minder spannend van, integendeel: het droeg bij aan het gevoel van vrijheid en realisme.

©PXimport

Na die eerste uren ‘oefenen’, ondergaat een inmiddels jongvolwassen Aloy een test die ervoor moet zorgen dat ze geaccepteerd wordt door de bewoners van de vallei. Toevallig zet een vreemde, gemaskerde clan precies op dat moment de aanval in. Ons hoofdpersonage weet zichzelf ternauwernood te redden en de groep uit te schakelen, maar stuit op een aantal schokkende feiten die haar ertoe aanzetten buiten haar vertrouwde vallei op onderzoek uit te gaan naar haar verleden en de mysterieuze wereld waar de game zich afspeelt.

Knap trucje

En dán begint de game echt. Horizon Zero Dawn doet een aantal keer een kundig trucje: het vergroot de spelwereld in één klap dusdanig dat niet alleen een groot nieuw gebied voor je voeten wordt geopend, maar dat het tevens duidelijker wordt wat een diversiteit aan gameplay er aanwezig is. Het eerste moment waarop je buiten de vallei en de bergen treedt, de wijde natuur inloopt tussen robots van allerlei soorten en maten, met bossen en kolossale geraamten van ver vergane wolkenkrabbers uit een ander tijdperk voor je, is er eentje om nooit te vergeten.

Na een aantal hoofd- en zijmissies, flikt de game dit trucje nogmaals en opent het een nog véél groter gebied. Hier worden de bossen en grasvelden van eerder verwisseld voor een unieke smeltkroes van een westernsetting, feodaal Japan en zompige regenwouden. Je legt in die eerste tocht door dit nieuwe gebied, onderweg naar een mythische stad, vele kilometers af over felrode uitgestrekte vlaktes en door een wilde, Grand Canyon-achtige kloof, terwijl gigantische, monsterlijk ogende robots op de grond en in de lucht jacht op je maken. Waar je tot voorheen wat kleine metalen beesten bent tegengekomen, weet je nu opeens niet wat je overkomt.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Het heeft wat weg van Red Dead Redemption’s tocht naar Mexico, maar dan met een constante stroom aan killerrobots waar je van wegvlucht. Althans, dat deden wij. Misschien durf jij de confrontatie wel meteen aan. Van de game mag je. Het is na die tocht en aankomst in de drukke hoofdstad van het spel, dat je pas écht de schaal van Horizon beseft, alsmede de fantasievolle wereld die Guerrilla heeft gecreëerd. Deze spelwereld voelt ingeleefd, alsof het al duizenden jaren bestaat en we enkel op bezoek zijn.

Druppels kritiek in een zee van kwaliteit

Op je gewenste tempo werk je jezelf door hoofd- en zijmissies. Je ruimt bandietenkampen op, verdient medailles bij een soort jagersgilde en beklimt Brachiosaurusachtige robots om, Ubisoft-stijl, vanaf grote hoogte gebieden te scannen. Ondertussen leer je meer over de spelwereld en haar geschiedenis door het verkennen van mysterieuze futuristische grotten en gebouwen die veel weghebben van onze moderne wereld. Horizon levert ondertussen de meest wonderschone vistas die je ooit in een spel hebt gezien. Een plotselinge regenbui, een snijdende zandstorm of de dag- en nachtcyclus veranderen in één klap de sfeer, maar wat er ook gebeurt: de game blijft sfeervol.

Is er dan echt helemaal niets mis met Horizon Zero Dawn? Toch wel. Zo is het stem- en acteerwerk vrij houterig, maar niet onnatuurlijker dan de gemiddelde Bioware-game. Ook het verhaal weet de eerste helft van Horizon niet enorm te boeien, al verandert dat later, wanneer onverwachte antwoorden zichzelf aandienen. De zijmissies wisselen daarnaast erg in kwaliteit: waar sommige je met een bonkend hart naar niet eerder verkende eilanden sturen, ben je bij andere missies simpelweg materialen aan het verzamelen voor wat miezerige ervaringspunten.

©PXimport

Het zijn allemaal druppels water kritiek in een zee aan lofzang. Het is haast ongelooflijk hoe Guerrilla zoveel elementen uit games en andere vormen van media van de afgelopen decennia heeft gepakt en dat tot één coherent product heeft gesmeed. Horizon Zero Dawn biedt naast de wonderschone graphics en fijne besturing bovenal een spelwereld waarin we willen wonen en leven. Dat is dan ook precies waar we mee doorgaan vanaf het moment dat we de punt achter deze zin hebben gezet.

Horizon Zero Dawn is vanaf 1 maart beschikbaar voor PlayStation 4.

Fantastisch
Conclusie

Horizon Zero Dawn ----------------- **Ontwikkelaar:**Guerrilla Games **Prijs:** €59,99 **Genre:** Action roleplaying **Platform:** PlayStation 4 **Website:** [www.horizonzerodawn.com](https://www.playstation.com/nl-nl/games/horizon-zero-dawn-ps4/)

Plus- en minpunten
  • Fantasiekrijke open wereld
  • Variatie aan robots en gedrag
  • Aalvalsopties
  • Verhaal
  • Graphics
  • Soms houterig geacteerd
  • Zijmissies soms saai
  • Game komt langzaam op gang
▼ Volgende artikel
Review Google Pixel 9a – Fijne smartphone voor een fijne prijs
© Rens Blom
Huis

Review Google Pixel 9a – Fijne smartphone voor een fijne prijs

De Google Pixel 9a is een prettige en complete smartphone die zeven jaar softwareupdates krijgt. Heel wat mensen zijn met dit toestel daarom jaren onder de pannen, denken we. In deze review lees je onze bevindingen met de Google Pixel 9a na twee weken intensief testen.

Uitstekend
Conclusie

De Google Pixel 9a is een midrange smartphone die een goede indruk achterlaat. De telefoon is degelijk gebouwd, heeft complete specificaties en krijgt zeven jaar updates. Je kunt dus lang met het toestel doen, zeker als je eenmalig meer betaalt voor de 256 GB-versie. Er zijn in dit prijssegment echter ook veel andere goede smartphones, dus het loont om te vergelijken of een ander toestel nog beter bij jouw wensen aansluit.

Plus- en minpunten
  • Zeven jaar updates
  • Heel compleet
  • Lange accuduur
  • Houdt minder lekker vast
  • Basismodel slechts 128 GB opslagcapaciteit

De Pixel 9a is het nieuwste model in de Pixel 9-serie, die in augustus is uitgebracht in de vorm van de 9, 9 Pro, 9 Pro XL en 9 Pro Fold. Toestellen van bijna duizend euro tot bijna tweeduizend euro voor de vouwbare 9 Pro Fold. Toptoestellen, zo bleek uit onze reviews. Maar er zijn ook genoegen redenen om géén hele dure telefoon te nemen. Als jij maximaal 550 euro wilt uitgeven aan je volgende nieuwe smartphone, is de Pixel 9a het overwegen waard.

Google's Pixel 9a verschijnt in vier kleuren, waaronder knalroze, het fraaie geteste lila en meer zakelijke zwart en wit. Wij zijn enthousiast over de lila kleur van de smartphone en vinden het toestel premium genoeg overkomen. De matte kunststof achterkant toont nauwelijks vingerafdrukken, waardoor de telefoon er netjes blijft uitzien. Al kunnen we ons ook goed voorstellen dat je een hoesje om de Pixel 9a stopt voor de nodige bescherming. Een hoesje kan ook helpen om de ergonomie van de telefoon te verbeteren. De Pixel 9a is namelijk nogal vlak en ligt daarom wat minder prettig in de hand dan telefoons die een meer gebold ontwerp hebben. Google weet in ieder geval hoe dat moet, want de Pixel 8a van een jaar geleden had zo'n boller ontwerp en lag daarom ook zonder hoesje lekker in de hand.

©Rens Blom

Als we het nog even over bescherming hebben: de Pixel 9a heeft een iP68-certificering en kan daarom tegen (zoet) water en stof.

Je kunt de Pixel 9a redelijk goed met één hand bedienen, doordat het scherm met 6,3 inch relatief compact is. De 186 gram wegende smartphone is even breed als de Samsung Galaxy S25 en Apple iPhone 16, en een fractie hoger. Het Full-HD-oledscherm ziet er erg mooi uit en heeft een hoge verversingssnelheid van 120 Hz. Op zonnige lentedagen is het beeldscherm prima af te lezen.

©Rens Blom

Complete specificaties

Van een smartphone die 550 euro kost, verwachten we tegenwoordig een complete en soepele gebruikservaring. Zo'n toestel moet in principe jaren meekunnen. De Pixel 9a lijkt aan die verwachtingen te voldoen. Hij draait op dezelfde snelle Tensor G4-processor als zijn duurdere Pixel 9-broers, heeft 8 GB werkgeheugen en een 5100 mAh-accu die zonder zorgen een lange dag meegaat. Opladen kan vlot genoeg via usb-c (je dient zelf een adapter te regelen) of langzamer bij draadloos opladen.

Minder blij zijn we met Google's keuze om het instapmodel van de Pixel 9a uit te rusten met 128 GB opslagcapaciteit. Daar kun je in de praktijk namelijk geen 128 GB van gebruiken en als je jaren met het toestel wilt doen, is 128 GB voor veel mensen op de langere termijn onvoldoende. De opslag uitbreiden via een microSD-kaartje is niet mogelijk. Het loont daarom waarschijnlijk om eenmalig meer te betalen voor de 256 GB-variant van de Pixel 9a. Die kun je langer met een gerust hart gebruiken. Veel concurrerende smartphones hebben overigens standaard 256 GB.

©Rens Blom

Camera's

Achterop de Pixel 9a zitten twee camera's. Die zijn goed, maar in de meeste situaties niet beter dan de camera's van de Pixel 8a. Dat geeft weinig en in het donker doet de Pixel 9a het wél beter dan zijn voorganger. Snel bewegende huisdieren blijven lastig om scherp vast te leggen. Dat zie je ook op onderstaande foto: de kat is nét niet lekker scherp.

©Rens Blom

Met de groothoekcamera leg je een wijder deel van de omgeving vast. De Pixel 9a kan ook inzoomen, via de hoofdcamera. Op onderstaande serie zie je de verschillen in de praktijk.

©Rens Blom

De hoofdcamera, groothoekcamera en 2x zoom.

7 jaar updates

Google's bezuiniging om de Pixel 9a van slechts 128 GB opslagcapaciteit te voorzien, maakt dat er op andere vlakken meer ruimte is voor een premium ervaring. Een goed voorbeeld is de softwareondersteuning. Google geeft de smartphone liefst zeven jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates. Dat is even lang als de veel duurdere Pixel 9-toestellen en ook even lang als Samsungs Galaxy-topsmartphones en Apple iPhones. Veel concurrenten van de Pixel 9a krijgen vier tot zes jaar updates. De Pixel 9a kan dus langer mee. Of je daadwerkelijk zeven jaar met een smartphone doet, is een tweede.

Ook fijn is dat Google de software lekker schoon levert en allerlei eigen AI-functies toevoegt. Die worden steeds handiger en zijn gratis beschikbaar.

©Rens Blom

Conclusie: Google Pixel 9a kopen?

De Google Pixel 9a is een midrange smartphone die een goede indruk achterlaat. De telefoon is degelijk gebouwd, heeft complete specificaties en krijgt zeven jaar updates. Je kunt dus lang met het toestel doen, zeker als je eenmalig meer betaalt voor de 256 GB-versie. Er zijn in dit prijssegment echter ook veel andere goede smartphones, dus het loont om te vergelijken of een ander toestel nog beter bij jouw wensen aansluit.

▼ Volgende artikel
Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2
Huis

Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2

Samsung gaat de nieuwe Galaxy S25 Edge-telefoons voorzien van het nieuwere Coring Gorilla Glass Ceramic 2. De nieuwste variant van dit sterke keramische glas maakt de telefoon sterker en beter beschermd tegen beschadigingen.

De Gorilla Glass Ceramic 2-technologie bevat kristallen die fijn in de glasmatrix zijn ingebed, waardoor het display beter bestand is tegen barsten zonder dat dit ten koste gaat van de optische transparantie.

"De Galaxy S25 Edge zet een nieuwe standaard voor vakmanschap en prestaties als ons dunste toestel uit de Galaxy S-serie tot nu toe", zegt Kwangjin Bae, EVP en hoofd van het team Mechanical R&D van Mobile eXperience Business bij Samsung Electronics. "Ter ondersteuning van dit baanbrekende ontwerp was het essentieel om een displaymateriaal te ontwikkelen dat zowel uitzonderlijk dun als betrouwbaar sterk was - een uitdaging die Corning en Samsung heeft samengebracht, verenigd door een gedeelde visie van doelgerichte engineering en gebruikersgerichte innovatie. Die visie is verankerd in elk detail van de Galaxy S25 Edge."

Het ionenuitwisselingsproces van Corning speelt een belangrijke rol bij de verbeterde weerstand tegen schade. Deze techniek versterkt het glaskeramische materiaal en verbetert de duurzaamheid van het display. Andrew Beck, Vice President en General Manager bij Corning Gorilla Glass, licht toe: "Met Gorilla Glass Ceramic 2 hebben we een opmerkelijke combinatie van dunheid en sterkte bereikt, waardoor consumenten het beste van twee werelden krijgen - uitzonderlijke duurzaamheid in een modern, strak ontwerp."

Op 13 mei aanstaande zal Samsung tijdens een live-event meer onthullen over de nieuwe Samsung Galaxy S25 Edge-telefoon. Via de onderstaande link kun je je alvast abonneren op het YouTube-kanaal van Samsung, waar het live-evenement zal worden uitgezonden: