ID.nl logo
De 10 beste games voor de PS4
© PXimport
Huis

De 10 beste games voor de PS4

Als je net een PlayStation 4 hebt gekocht, is het natuurlijk handig om te weten welke games je voor je nieuwe console moet kopen. Daarom zetten onze vrienden van Gamer.nl in dit artikel de tien beste PS4-games van dit moment voor je op een rij.

Dit artikel is geüpdatet op 15 januari 2019.

Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn kwam maart 2017 uit en blies ons volledig omver. Ontwikkelaar Guerrilla Games laat zich van zijn beste kant zien en toont met deze game waar de PlayStation 4 toe in staat is. Grafisch is Horizon Zero Dawn ongekend mooi en in combinatie met het verhaal, de gameplay en muziek is het een waar genot om deze game te beleven. Spelers kruipen in de huid van buitenstaander Aloy en gaan op avontuur in een wonderlijke wereld vol met machines die zich gedragen als dieren. Niemand weet precies hoe dit is gebeurd, maar gaandeweg leert Aloy meer over het donkere verleden van de wereld waarin ze leeft.

Lees hier de Horizon Zero Dawn-review

©PXimport

Uncharted 4: A Thief's End

Een passend einde van de Uncharted-reeks, dat is een manier om Uncharted 4: A Thief's End te omschrijven. Een andere manier is een spectaculair avontuur die zijn weerga niet kent, met een gevarieerder aanbod aan locaties dan alle Uncharted-avonturen die voorgingen samen, verbluffend acteerwerk wat een band tussen de personages en de speler creëert en een verrassend laag tempo die het verhaal en de dialogen nog beter tot recht laten komen. Wil je één van de mooiste consolegames van deze generatie spelen, dan is Uncharted 4 een perfecte aankoop.

Al uitgespeeld? Hoewel Uncharted: The Lost Legacy niet veel nieuws doet, biedt het nog wel prachtige locaties, een meeslepend verhaal en verfijnde gameplay.

Lees de Uncharted 4: A Thief's End-review

©PXimport

Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption 2 is een van de beste games van deze consolegeneratie. Memorabele personages, eclatante missies en afwisselende actie stuwen een volwassen verhaal dat zichzelf dankzij meerdere twists meermaals opnieuw uitvindt. Red Dead Redemption 2 bevat bovendien de mooiste en meest interactieve spelwereld die we ooit in een openwereldgame hebben gezien.

Als Arthur Morgan maak je onderdeel uit van een bandietenbende die vecht tegen de opkomende moderne beschaving. Als voorloper op het eerste deel keren bekende namen terug, zoals Dutch van der Linde en natuurlijk John Marston.

De wereld van de game wordt daarnaast Rockstars grootste en meest levendige ooit. Red Dead Redemption 2 bevat een werkend ecosysteem met meer dan tweehonderd verschillende dieren, spelers kunnen met elke npc interacteren, de relatie met je paard is essentieel en Arthurs baard en haar groeien met de tijd. Het aantal details is bijna overweldigend en gelukkig is het een hele lange game: je doet er met gemak zestig uur over om ‘m uit te spelen.

Lees de Red Dead Redemption 2-review

©PXimport

Spider-Man

Spider-Man schittert al sinds de jaren ’80 in videospellen, maar vaak is er te laconiek omgesprongen met de licentie. Dat is zeker niet het geval met Marvel’s Spider-Man van Insomniac. De game haakt niet in op comics en films (dus ook niet op het Marvel Cinematic Universe) en probeert ook niet goedkoop mee te liften op andermans succes. De studio uit Burbank creëert een eigen Spider-Man-universum en geeft zichzelf daarmee de gelegenheid echt zelf iets neer te zetten.

Interessant is de manier waarop de game speelt met perspectieven. Zo neem je de controle over de jonge wetenschapper Peter Parker en krijg je een blik op hoe zijn dagelijkse leven botst met zijn alter-ego. Op deze wijze probeert de ontwikkelaar de menselijke kant van de superheld te benadrukken tijdens zijn strijd tegen de Sinister Six.

Marvel’s Spider-Man weet op knappe wijze alle kenmerken van een van de populairste superhelden allertijden samen te vatten in een geheel dat niet alleen verrassend goed bestuurt, maar ook nog eens ontzettend leuk is om te spelen.

Lees de Spider-Man-review

©PXimport

Bloodborne

Bloodborne lijkt op het eerste oog een Souls-game in een iets ander jasje, maar schijn bedriegt. Ondanks dat de overeenkomsten zeker groot zijn, zal de fanatieke speler toch verrast worden door de aanpassingen die hij moet maken om te overleven in Yharnam. Het verhoogde speeltempo is een aangename aanpassing, zonder dat de game inlevert op diepgang. Wapens zijn op een sterke manier uitgebreid, Yharnam is een prachtige stad met goed levelontwerp en biedt weer een zeer subtiel, maar uiterst interessant verhaal. Bloodborne biedt al het sterke uit Dark Souls, maar geeft er zijn eigen twist aan, en dat pakt enorm goed uit.

Lees de Bloodborne-review

©PXimport

The Witness

The Witness is een prachtig, kleurrijk puzzelavontuur dat met één simpel puzzelconcept tientallen uitdagende uren aan speelplezier biedt. De natuurlijke wijze waarop nieuwe puzzelelementen en -logica worden geïntroduceerd is perfect uitgevoerd. Door het vrij ontdekken van het eiland en zijn puzzels verveelt de game niet en biedt het voldoende afwisseling. De moeilijkheidsgraad van de puzzels weet zich steeds verder op te krikken en die bieden op hun hoogtepunten enkele hersenkrakende uitdagingen. Deze met voldoende geduld en logica oplossen levert enkele heerlijke eurekamomenten op. De filosofische onderlaag en het blijvende mysterie maken bovendien van The Witness een unieke ervaring.

Lees de The Witness-review

©PXimport

God of War

Met de nieuwe God of War-game slaat Sony Santa Monica een andere weg in dan met de voorgaande spellen. Niet alleen speelt het zich af in de Noorse mythologie, de zoon van Kratos speelt ook een grote rol. De game focust daarom ook niet meer op wraak maar op wat het is om een vader te zijn. De game is in actie en spektakel geen achtbaanrit zoals deel drie dat was, maar juist in die nieuwe momenten van rust houdt het spel de aandacht vast. God of War is op alle vlakken een fantastische game die je reden geeft om om Kratos te geven, maar die Kratos niet te veel verandert. Met een prachtige wereld, gewichtige combat en een emotioneel verhaal hoort dit bij de beste PS4-exclusives.

Lees de God of War-review

©PXimport

Nier: Automata

Nier: Automata speelt zich af in de verre toekomst, duizenden jaren na de gebeurtenissen van de originele Nier uit 2010. Hordes machines strijken neer op aarde en de mensheid vlucht naar de maan. Vanuit daar ontwikkelen ze een ruimtestation en gevechts-androids die op aarde neerstrijken om de planeet terug te veroveren. Automata is een weergaloze, memorabele en ongeëvenaard krankzinnige game. Geen enkele recensie, hetzij in woord of in beeld, kan daar recht aan doen. Het enige dat we kunnen doen, is adviseren om deze game, liever vroeg dan laat, een kans te gunnen. Zo fijn als deze worden ze hoogstzelden gemaakt.

Lees de Nier: Automata-review

©PXimport

The Witcher 3: Wild Hunt

Het indrukwekkende aan The Witcher 3 is dat het ondanks zijn zeer omvangrijke wereld en bijna eindeloze hoeveelheid quests, juist met kleine details ons hart wist te stelen. In elk hoekje lijkt een verhaal verborgen te zitten dat het waard is om tot op het bot uit te zoeken. Van een doolhof vol stinkkazen tot angstaanjagende heksen: The Witcher 3 zit vol met verrassende wendingen die je onderdompelen in een legendarisch avontuur.

Lees de The Witcher 3-review

©PXimport

Persona 5

Persona 5 is inmiddels zo vaak uitgesteld, dat de game zelfs een consolegeneratie is opgeschoven. De jrpg is immers uitgekomen voor zowel PlayStation 3 als PlayStation 4. Dat maakt het één van de laatste PS3-games die zal verschijnen - waarmee de spelcomputer met een hoogtepunt eindigt. Persona 5 is meer dan een mix van een leefsim en een jrpg: de game combineert die onderdelen met elkaar om zeer bijzondere verhalen te vertellen. Dat is voor Persona-fans niks nieuws, maar technische verbeteringen en handgemaakte kerkers maken dit de meest persoonlijke, intieme en gelikte Persona tot nu toe.

Lees de Persona 5-review

©PXimport

Bonus: Remasters en remakes

De volgende games zijn niet oorspronkelijk voor PlayStation 4 verschenen, maar zijn zeker de moeite waard in hun nieuwe vorm.

The Last of Us Remastered

Het emotionele avontuur van Joel en Ellie in een wereld overheerst door geïnfecteerde monsters liet in 2013 een onuitwisbare indruk achter in de harten van miljoenen gamers.The Last of Us Remastered brengt de imponerende exclusive van de PS3 met verve naar de huidige generatie. Het is de mooiste en uitgebreidste versie van de game en aan iedereen met een PlayStation 4 die The Last of Us nog niet heeft gespeeld, kunnen we dit meesterwerk niet hard genoeg aanraden.

Lees de The Last of Us Remastered-review

©PXimport

Grand Theft Auto 5

Hoe kunnen we om Grand Theft Auto 5 heen? Die game die vrijwel al zijn torenhoge verwachtingen waarmaakte en op de PlayStation 4 zijn ultieme vorm vond. Rockstar slaagde er wederom in om spelers onder te dompelen in een overtuigend, over-the-top misdaaddrama, en tegelijkertijd toch weer precies de juiste snaar te raken in het bieden van vrijheid. Rondrijden door de virtuele variant van Los Angeles is bijna leuker dan rondrijden door de daadwerkelijke stad zelf. Zeker ook omdat GTA in de vorm van GTA Online nog makkelijk tientallen uren aan vermaak biedt.

Lees de Grand Theft Auto 5 PS4-review

©PXimport

Shadow of the Colossus (2018)

Shadow of the Colossus, de tweede titel van Team Ico, kwam elf jaar geleden uit voor de PlayStation 2. Sindsdien staat deze klassieker op eenzame hoogte, want niemand heeft een soortgelijke game gemaakt. Om een nieuwe generatie ermee kennis te laten maken, heeft Sony een remake besteld bij Bluepoint Games. In deze game ben jij een krijger die zijn overleden geliefde terug wil. Hiervoor reist hij naar een verlaten land om hulp te vragen van hogere machten. Die geven hem een duidelijke opdracht: versla de zestien wezens in dit land en we geven haar ziel terug. Simpel toch? De remake zet deze zestien magische wezens heftiger dan ooit op je scherm. Op de PlayStation 2 waren ze al imposant, maar nu zijn ze gewoonweg prachtig. Deze remake bewijst tevens dat Shadow of the Colossus terecht een klassieker wordt genoemd.

Lees de Shadow of the Colossus-review

©PXimport

Eervolle vermeldingen

We geven goede games graag alle lof die ze verdienen, maar bij een toplijst sneuvelen altijd een aantal lievelingen. Dat de volgende games de lijst net niet gehaald hebben is overigens net zo pijnlijk als mooi. Het bewijst immers hoe goed de PS4 qua games bezet is. De games die het net niet hebben gehaald, zijn: INSIDE, Titanfall 2, Watch_Dogs 2, The Last Guardian, Dragon Age: Inquisition, Trackmania Turbo, Dark Souls 3, Resogun, Batman: Arkham Knight,Towerfall: Ascension, Far Cry 5, Middle Earth: Shadow of Mordor, Battlefield 4, Axiom Verge, Diablo 3: Reaper of Souls, Shovel Knight, Fallout 4, Life is Strange, Divinity: Original Sin Enhanced Edition, Uncharted: The Nathan Drake Collection, Fifa 19, Gravity Rush 2, Battlefield 5, Resident Evil 7: Biohazard en Until Dawn.

Conclusie

▼ Volgende artikel
Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?
© ID.nl
Huis

Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?

Bij je zoektocht naar een vriezer zijn er verschillende zaken om op te letten. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte waar je de vriezer wilt plaatsen – in de keuken of juist ergens anders, zoals de schuur of garage. Welk model past het beste? En wat zijn de technische verschillen tussen een inbouw- en een vrijstaand model?

Sta je op het punt een nieuwe vriezer te kopen? Dan kom je waarschijnlijk al snel voor een keuze te staan: ga je voor een inbouwvriezer of kies je toch liever voor een vrijstaand model? Op het eerste gezicht lijken ze misschien op elkaar, want ze doen in de basis hetzelfde: eten en drinken invriezen en koel bewaren. Toch zijn er flink wat verschillen tussen deze twee soorten, en het is handig om daar even goed naar te kijken voordat je beslist.

Locatie: keuken of ergens anders

Eén van de eerste dingen om over na te denken is waar je de vriezer wil plaatsen. Een inbouwvriezer is bedoeld om netjes weggewerkt te worden in een keukenkast. Je ziet ‘m dus bijna niet, omdat de deur van de vriezer schuilgaat achter een kastdeur. Dat ziet er strak uit, vooral als je keuken een rustige en moderne uitstraling heeft. Wel heb je dan dus een keuken nodig die daar op is voorbereid, met de juiste maten en ruimte om de vriezer in te bouwen.

Een vrijstaande vriezer kun je neerzetten waar je maar wilt, zolang er een stopcontact in de buurt is en het niet te warm of te koud wordt in de ruimte. Denk aan de bijkeuken, schuur of garage. Dit maakt een vrijstaande vriezer wat flexibeler in gebruik.

©ID.nl

De keuken is voor de meesten de meest logische plek voor een vriezer, maar hij kan ook ergens anders staan.

Is er op de plek waar de vrijstaande vriezer komt te staan genoeg ruimte? Dan kun je ook een ander model overwegen, zoals een liggende vriezer. Dat zijn vrieskisten die je van boven opent. Het voordeel van dergelijke vriezers is dat er vaak meer inpast, omdat de opslagruimte groter is en je meerdere lagen kunt vullen.

Installatie

Als je kiest voor een vrijstaande vriezer, is het installeren meestal een fluitje van een cent. Je zet ‘m neer, zorgt dat hij waterpas staat en steekt de stekker in het stopcontact. Bij een inbouwvriezer komt er wat meer bij kijken. Je moet namelijk zorgen dat alles goed past en dat het keukenfront netjes aan de vriezerdeur wordt bevestigd. Soms zijn er ook speciale scharnieren nodig. Wanneer je een keuken laat ontwerpen, kan er alvast rekening worden gehouden met een inbouwvriezer en kunnen de juiste deurelementen daar alvast op worden aangepast.

Hoe zit het met het stroomverbruik?

Vriezers staan dag en nacht aan, dus het stroomverbruik telt flink mee in je energierekening. Zowel inbouw- als vrijstaande modellen zijn tegenwoordig verkrijgbaar met een zuinige energieklasse, maar vrijstaande vriezers zijn over het algemeen net iets efficiënter. Dat komt doordat ze beter hun warmte kunnen afvoeren, omdat ze immers niet 'opgesloten' zitten. Als je de vriezer vaak gebruikt en er veel in bewaart, kan het op de lange termijn dus schelen in je energiekosten. Bij een inbouwvriezer moet je sowieso goed opletten dat er voldoende koele lucht in de inbouwnis komt en dat de warmte goed kan worden afgevoerd. De achterzijde van een nis waar een inbouwvriezer in wordt gezet is standaard altijd open, maar zorg ook voor voldoende ruimte tussen de muur en de inbouwvriezer, zodat de afgegeven warmte niet blijft hangen en goed kan worden afgevoerd.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Ook de grootte van de vriezer is iets om rekening mee te houden. Heb je een groot gezin of koop je graag boodschappen in het groot? Dan is een vrijstaande vriezer vaak praktischer, omdat die er in grotere maten zijn en dus meer ruimte bieden. Inbouwvriezers zijn vaak wat kleiner, omdat ze in een standaard keukenkast moeten passen. Voor wie weinig invriest of een kleinere keuken heeft, is dat meestal geen probleem.

©ID.nl

Geluidsproductie

Een vriezer maakt geluid, dat hoort erbij. Dat geluid is niet constant, maar meestal vooral hoorbaar als de compressor aanslaat. Toch kan het verschil maken waar hij staat en welk type je hebt of het geluid dat een vriezer produceert, storend is. Een inbouwvriezer hoor je doorgaans iets minder, omdat het geluid wordt gedempt door de keukenkast eromheen. Een vrijstaande vriezer kan net iets meer opvallen qua geluid, vooral als hij in de keuken staat en niet ergens apart. Benieuwd hoeveel geluid de vriezer naar keuze eigenlijk maakt? Van tevoren kun je op de site van het Europees productregister voor energie-etikettering zien wat de geluidsproductie van de gekozen vriezer in Decibel is.

Op het energielabel dat verplicht is voor alle vriezers en koelkasten, zie je direct wat de geluidsproductie is van het gekozen apparaat.

Schoonmaak en onderhoud

Kijken we naar de schoonmaak en het onderhoud van de vriezer, dan is er eigenlijk weinig verschil in hoe een inbouwvriezer of een gewone vriezer wordt schoongemaakt. Intern zijn beide kasten op dezelfde manier opgebouwd, maar aan de buitenzijde is dat toch anders. Een vrijstaande vriezer kun je bijvoorbeeld aan de achterzijde veel beter schoonmaken omdat je de vriezer makkelijker kunt verplaatsen. Bij een inbouwvriezer kan er na verloop van tijd wel veel meer stofophoping plaatsvinden en is het lastiger om de achterkant schoon te maken: daarvoor zul je toch echt de vriezer uit de nis moeten halen.

Extra functies

Tegenwoordig hebben veel vriezers allerlei handige functies. No Frost is daarbij een bekende, want hiermee hoef je een vriezer nooit meer te ontdooien. Ook handig is een een snelvriesfunctie voor als je net boodschappen hebt gedaan en je spullen snel moet invriezen. Die functies vind je zowel bij inbouw- als vrijstaande modellen. Het aanbod is bij vrijstaande vriezers vaak iets breder, simpelweg omdat er meer soorten van zijn.

©ID.nl

Kostenplaatje

Als je kijkt naar de prijs, zijn vrijstaande vriezers meestal wat goedkoper dan inbouwmodellen met vergelijkbare eigenschappen. Bij een inbouwvriezer betaal je namelijk ook voor het inbouwsysteem en het strakkere ontwerp. Bovendien moet je bij vervanging vaak een model kiezen dat precies in je keukenkast past. Dat maakt de keuze beperkter en soms ook duurder. Verder hangt het ook af van het deursysteem dat je kiest voor een inbouwvriezer. Bij een deur-op-deursysteem waar de deur van de keukenkast direct op de deur van de vriezer wordt gemonteerd, zijn ook andere scharnieren nodig die het extra gewicht van de keukendeur kunnen dragen. Bij een glijsysteem is dat niet het geval, omdat in dat geval de deur van de keukenkast een eigen scharniersysteem heeft.

Past het in je interieur?

Als je keuken er strak en opgeruimd uitziet, dan wil je misschien niet dat er een groot wit apparaat in het zicht staat. In dat geval is een inbouwvriezer een mooie oplossing. Die zit netjes achter een kastdeurtje en valt niet op. Een vrijstaande vriezer zie je wel altijd staan, maar dat hoeft geen probleem te zijn – zeker niet als hij in een bijkeuken of garage komt. Plus: tegenwoordig zijn de designs ook een stuk mooier dan pak 'm beet tien jaar geleden.

Staat je vriezer op een koude plek?

Niet elke vriezer werkt goed bij lage temperaturen. Als je van plan bent om je vriezer in een onverwarmde ruimte te zetten, zoals een schuur of garage, is het belangrijk om eerst na te gaan of het apparaat daar wel tegen kan. Vaak wordt gedacht dat een vriezer het juist beter doet als het buiten koud is, maar dat klopt niet altijd. Een vriezer moet voldoende warmte kunnen afvoeren, en bij te lage omgevingstemperaturen kan de thermostaat in de war raken, waardoor het apparaat minder goed of zelfs helemaal niet meer werkt. De meeste vriezers kunnen tot zo'n 10 graden Celsius als minimum temperatuur aan.

Sommige vriezers kunnen ook prima in een schuur of garage staan, maar alleen als de temperatuurspecificaties dit toelaten.

Om te bepalen of een vriezer geschikt is voor een koude ruimte, kijk je naar de klimaatklasse. Die vind je op het energielabel of in de productspecificaties. Klimaatklassen geven aan binnen welk temperatuurbereik een vriezer goed kan functioneren. De meest voorkomende klassen zijn SN, N, ST en T. Een vriezer met klimaatklasse SN (Subnormal) werkt bijvoorbeeld nog bij temperaturen vanaf 10 graden, terwijl sommige modellen die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in onverwarmde ruimtes al functioneren vanaf 5 graden of zelfs lager. Fabrikanten geven dit meestal duidelijk aan.

Op het Europees productregister voor energie-etikettering kun je van alle producten zien wat de klimaatklasse en de minimale en maximale temperatuur is waardoor het apparaat geschikt is.

Vrijstaande vriezers zijn soms speciaal ontworpen voor dit soort omstandigheden, met aanpassingen aan de techniek en isolatie. Er zijn bijvoorbeeld modellen met zogeheten Freezer Guard- of Frost Protect-technologie, die juist wel goed blijven werken in koude omgevingen. Die zijn ideaal als je de vriezer bijvoorbeeld op zolder of in een onverwarmde bijkeuken wilt zetten.

Inbouwvriezers daarentegen zijn vrijwel altijd bedoeld voor gebruik binnenshuis, op plekken waar de temperatuur redelijk constant is, zoals in de keuken. Ze zijn meestal niet getest of ontworpen voor gebruik bij lage omgevingstemperaturen. Zet je zo’n vriezer toch in een koude ruimte, dan is de kans groot dat hij niet goed werkt of dat de levensduur wordt verkort.

©ID.nl

Een vriezer op zolder zetten kan een oplossing zijn bij ruimtegebrek in de keuken, maar vergeet ook niet dat hij ook helemaal naar boven moet worden gezet.

Tot slot is het goed om te bedenken dat ook vocht en vorst in onverwarmde ruimtes een rol kunnen spelen. Als de omgeving te vochtig is of als er bevriezingsgevaar ontstaat, kan dat schade veroorzaken aan de elektronica of het rubber van de deurafdichting. Het is dus altijd slim om niet alleen naar de temperatuur, maar ook naar de algemene omstandigheden van de ruimte te kijken voordat je besluit waar je de vriezer neerzet.

Verhuizing of herinrichting?

Als je nog niet zo lang op één plek woont of van plan bent te verhuizen, is het handig om te bedenken hoe flexibel je wilt zijn. Een vrijstaande vriezer kun je gemakkelijk meenemen of op een andere plek zetten. Een inbouwmodel zit vast in je keuken en is lastiger te verplaatsen of te vervangen. Dat maakt een vrijstaand model soms praktischer, en is een betere keuze als je je (keuken)inrichting regelmatig verandert.

Tot slot

Of je nu kiest voor een inbouw- of een vrijstaande vriezer, het belangrijkste is dat hij goed past bij jouw huishouden en wensen. Denk goed na over waar je hem wilt neerzetten, hoeveel ruimte je nodig hebt en hoe belangrijk je dingen als energieverbruik of uitstraling vindt. Door even de tijd te nemen en je goed te laten informeren, voorkom je dat je achteraf spijt krijgt van je aankoop. Zo weet je zeker dat je een vriezer kiest waar je jarenlang plezier van hebt.

▼ Volgende artikel
Fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie

De vakanties zijn begonnen en als je op weg gaat naar het zuiden, sta je al gauw vast. Veel mensen hebben het navigatiesysteem van hun auto verruild voor de gratis app Google Maps. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube