ID.nl logo
De 10 beste games voor de PS4
© PXimport
Huis

De 10 beste games voor de PS4

Als je net een PlayStation 4 hebt gekocht, is het natuurlijk handig om te weten welke games je voor je nieuwe console moet kopen. Daarom zetten onze vrienden van Gamer.nl in dit artikel de tien beste PS4-games van dit moment voor je op een rij.

Dit artikel is geüpdatet op 15 januari 2019.

Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn kwam maart 2017 uit en blies ons volledig omver. Ontwikkelaar Guerrilla Games laat zich van zijn beste kant zien en toont met deze game waar de PlayStation 4 toe in staat is. Grafisch is Horizon Zero Dawn ongekend mooi en in combinatie met het verhaal, de gameplay en muziek is het een waar genot om deze game te beleven. Spelers kruipen in de huid van buitenstaander Aloy en gaan op avontuur in een wonderlijke wereld vol met machines die zich gedragen als dieren. Niemand weet precies hoe dit is gebeurd, maar gaandeweg leert Aloy meer over het donkere verleden van de wereld waarin ze leeft.

Lees hier de Horizon Zero Dawn-review

©PXimport

Uncharted 4: A Thief's End

Een passend einde van de Uncharted-reeks, dat is een manier om Uncharted 4: A Thief's End te omschrijven. Een andere manier is een spectaculair avontuur die zijn weerga niet kent, met een gevarieerder aanbod aan locaties dan alle Uncharted-avonturen die voorgingen samen, verbluffend acteerwerk wat een band tussen de personages en de speler creëert en een verrassend laag tempo die het verhaal en de dialogen nog beter tot recht laten komen. Wil je één van de mooiste consolegames van deze generatie spelen, dan is Uncharted 4 een perfecte aankoop.

Al uitgespeeld? Hoewel Uncharted: The Lost Legacy niet veel nieuws doet, biedt het nog wel prachtige locaties, een meeslepend verhaal en verfijnde gameplay.

Lees de Uncharted 4: A Thief's End-review

©PXimport

Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption 2 is een van de beste games van deze consolegeneratie. Memorabele personages, eclatante missies en afwisselende actie stuwen een volwassen verhaal dat zichzelf dankzij meerdere twists meermaals opnieuw uitvindt. Red Dead Redemption 2 bevat bovendien de mooiste en meest interactieve spelwereld die we ooit in een openwereldgame hebben gezien.

Als Arthur Morgan maak je onderdeel uit van een bandietenbende die vecht tegen de opkomende moderne beschaving. Als voorloper op het eerste deel keren bekende namen terug, zoals Dutch van der Linde en natuurlijk John Marston.

De wereld van de game wordt daarnaast Rockstars grootste en meest levendige ooit. Red Dead Redemption 2 bevat een werkend ecosysteem met meer dan tweehonderd verschillende dieren, spelers kunnen met elke npc interacteren, de relatie met je paard is essentieel en Arthurs baard en haar groeien met de tijd. Het aantal details is bijna overweldigend en gelukkig is het een hele lange game: je doet er met gemak zestig uur over om ‘m uit te spelen.

Lees de Red Dead Redemption 2-review

©PXimport

Spider-Man

Spider-Man schittert al sinds de jaren ’80 in videospellen, maar vaak is er te laconiek omgesprongen met de licentie. Dat is zeker niet het geval met Marvel’s Spider-Man van Insomniac. De game haakt niet in op comics en films (dus ook niet op het Marvel Cinematic Universe) en probeert ook niet goedkoop mee te liften op andermans succes. De studio uit Burbank creëert een eigen Spider-Man-universum en geeft zichzelf daarmee de gelegenheid echt zelf iets neer te zetten.

Interessant is de manier waarop de game speelt met perspectieven. Zo neem je de controle over de jonge wetenschapper Peter Parker en krijg je een blik op hoe zijn dagelijkse leven botst met zijn alter-ego. Op deze wijze probeert de ontwikkelaar de menselijke kant van de superheld te benadrukken tijdens zijn strijd tegen de Sinister Six.

Marvel’s Spider-Man weet op knappe wijze alle kenmerken van een van de populairste superhelden allertijden samen te vatten in een geheel dat niet alleen verrassend goed bestuurt, maar ook nog eens ontzettend leuk is om te spelen.

Lees de Spider-Man-review

©PXimport

Bloodborne

Bloodborne lijkt op het eerste oog een Souls-game in een iets ander jasje, maar schijn bedriegt. Ondanks dat de overeenkomsten zeker groot zijn, zal de fanatieke speler toch verrast worden door de aanpassingen die hij moet maken om te overleven in Yharnam. Het verhoogde speeltempo is een aangename aanpassing, zonder dat de game inlevert op diepgang. Wapens zijn op een sterke manier uitgebreid, Yharnam is een prachtige stad met goed levelontwerp en biedt weer een zeer subtiel, maar uiterst interessant verhaal. Bloodborne biedt al het sterke uit Dark Souls, maar geeft er zijn eigen twist aan, en dat pakt enorm goed uit.

Lees de Bloodborne-review

©PXimport

The Witness

The Witness is een prachtig, kleurrijk puzzelavontuur dat met één simpel puzzelconcept tientallen uitdagende uren aan speelplezier biedt. De natuurlijke wijze waarop nieuwe puzzelelementen en -logica worden geïntroduceerd is perfect uitgevoerd. Door het vrij ontdekken van het eiland en zijn puzzels verveelt de game niet en biedt het voldoende afwisseling. De moeilijkheidsgraad van de puzzels weet zich steeds verder op te krikken en die bieden op hun hoogtepunten enkele hersenkrakende uitdagingen. Deze met voldoende geduld en logica oplossen levert enkele heerlijke eurekamomenten op. De filosofische onderlaag en het blijvende mysterie maken bovendien van The Witness een unieke ervaring.

Lees de The Witness-review

©PXimport

God of War

Met de nieuwe God of War-game slaat Sony Santa Monica een andere weg in dan met de voorgaande spellen. Niet alleen speelt het zich af in de Noorse mythologie, de zoon van Kratos speelt ook een grote rol. De game focust daarom ook niet meer op wraak maar op wat het is om een vader te zijn. De game is in actie en spektakel geen achtbaanrit zoals deel drie dat was, maar juist in die nieuwe momenten van rust houdt het spel de aandacht vast. God of War is op alle vlakken een fantastische game die je reden geeft om om Kratos te geven, maar die Kratos niet te veel verandert. Met een prachtige wereld, gewichtige combat en een emotioneel verhaal hoort dit bij de beste PS4-exclusives.

Lees de God of War-review

©PXimport

Nier: Automata

Nier: Automata speelt zich af in de verre toekomst, duizenden jaren na de gebeurtenissen van de originele Nier uit 2010. Hordes machines strijken neer op aarde en de mensheid vlucht naar de maan. Vanuit daar ontwikkelen ze een ruimtestation en gevechts-androids die op aarde neerstrijken om de planeet terug te veroveren. Automata is een weergaloze, memorabele en ongeëvenaard krankzinnige game. Geen enkele recensie, hetzij in woord of in beeld, kan daar recht aan doen. Het enige dat we kunnen doen, is adviseren om deze game, liever vroeg dan laat, een kans te gunnen. Zo fijn als deze worden ze hoogstzelden gemaakt.

Lees de Nier: Automata-review

©PXimport

The Witcher 3: Wild Hunt

Het indrukwekkende aan The Witcher 3 is dat het ondanks zijn zeer omvangrijke wereld en bijna eindeloze hoeveelheid quests, juist met kleine details ons hart wist te stelen. In elk hoekje lijkt een verhaal verborgen te zitten dat het waard is om tot op het bot uit te zoeken. Van een doolhof vol stinkkazen tot angstaanjagende heksen: The Witcher 3 zit vol met verrassende wendingen die je onderdompelen in een legendarisch avontuur.

Lees de The Witcher 3-review

©PXimport

Persona 5

Persona 5 is inmiddels zo vaak uitgesteld, dat de game zelfs een consolegeneratie is opgeschoven. De jrpg is immers uitgekomen voor zowel PlayStation 3 als PlayStation 4. Dat maakt het één van de laatste PS3-games die zal verschijnen - waarmee de spelcomputer met een hoogtepunt eindigt. Persona 5 is meer dan een mix van een leefsim en een jrpg: de game combineert die onderdelen met elkaar om zeer bijzondere verhalen te vertellen. Dat is voor Persona-fans niks nieuws, maar technische verbeteringen en handgemaakte kerkers maken dit de meest persoonlijke, intieme en gelikte Persona tot nu toe.

Lees de Persona 5-review

©PXimport

Bonus: Remasters en remakes

De volgende games zijn niet oorspronkelijk voor PlayStation 4 verschenen, maar zijn zeker de moeite waard in hun nieuwe vorm.

The Last of Us Remastered

Het emotionele avontuur van Joel en Ellie in een wereld overheerst door geïnfecteerde monsters liet in 2013 een onuitwisbare indruk achter in de harten van miljoenen gamers.The Last of Us Remastered brengt de imponerende exclusive van de PS3 met verve naar de huidige generatie. Het is de mooiste en uitgebreidste versie van de game en aan iedereen met een PlayStation 4 die The Last of Us nog niet heeft gespeeld, kunnen we dit meesterwerk niet hard genoeg aanraden.

Lees de The Last of Us Remastered-review

©PXimport

Grand Theft Auto 5

Hoe kunnen we om Grand Theft Auto 5 heen? Die game die vrijwel al zijn torenhoge verwachtingen waarmaakte en op de PlayStation 4 zijn ultieme vorm vond. Rockstar slaagde er wederom in om spelers onder te dompelen in een overtuigend, over-the-top misdaaddrama, en tegelijkertijd toch weer precies de juiste snaar te raken in het bieden van vrijheid. Rondrijden door de virtuele variant van Los Angeles is bijna leuker dan rondrijden door de daadwerkelijke stad zelf. Zeker ook omdat GTA in de vorm van GTA Online nog makkelijk tientallen uren aan vermaak biedt.

Lees de Grand Theft Auto 5 PS4-review

©PXimport

Shadow of the Colossus (2018)

Shadow of the Colossus, de tweede titel van Team Ico, kwam elf jaar geleden uit voor de PlayStation 2. Sindsdien staat deze klassieker op eenzame hoogte, want niemand heeft een soortgelijke game gemaakt. Om een nieuwe generatie ermee kennis te laten maken, heeft Sony een remake besteld bij Bluepoint Games. In deze game ben jij een krijger die zijn overleden geliefde terug wil. Hiervoor reist hij naar een verlaten land om hulp te vragen van hogere machten. Die geven hem een duidelijke opdracht: versla de zestien wezens in dit land en we geven haar ziel terug. Simpel toch? De remake zet deze zestien magische wezens heftiger dan ooit op je scherm. Op de PlayStation 2 waren ze al imposant, maar nu zijn ze gewoonweg prachtig. Deze remake bewijst tevens dat Shadow of the Colossus terecht een klassieker wordt genoemd.

Lees de Shadow of the Colossus-review

©PXimport

Eervolle vermeldingen

We geven goede games graag alle lof die ze verdienen, maar bij een toplijst sneuvelen altijd een aantal lievelingen. Dat de volgende games de lijst net niet gehaald hebben is overigens net zo pijnlijk als mooi. Het bewijst immers hoe goed de PS4 qua games bezet is. De games die het net niet hebben gehaald, zijn: INSIDE, Titanfall 2, Watch_Dogs 2, The Last Guardian, Dragon Age: Inquisition, Trackmania Turbo, Dark Souls 3, Resogun, Batman: Arkham Knight,Towerfall: Ascension, Far Cry 5, Middle Earth: Shadow of Mordor, Battlefield 4, Axiom Verge, Diablo 3: Reaper of Souls, Shovel Knight, Fallout 4, Life is Strange, Divinity: Original Sin Enhanced Edition, Uncharted: The Nathan Drake Collection, Fifa 19, Gravity Rush 2, Battlefield 5, Resident Evil 7: Biohazard en Until Dawn.

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft
      © Wesley Akkerman
      Huis

      Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft

      De Samsung Galaxy S25-lijn is de eerste smartphonereeks die beschikt over versie 7 van One UI, de Samsung-softwareschil die je aantreft op de Android-apparaten van het bedrijf. In dit artikel lees je wat je allemaal verwachten kunt van One UI 7.

      One UI 7 heeft verschillende softwaremogelijkheden die niet altijd aan bod komen in een recensie, maar die wel heel handig kunnen zijn. We nemen je mee langs de belangrijkste wijzigingen aan het systeem en kijken onder meer naar: • Systeemaanpassingen • Now Bar en Now Brief • Het aanpasbare snelmenu • De overige AI-mogelijkheden

      Lees ook: Review Samsung Galaxy S25 Ultra – Slimme AI of slimme marketing?

      De rek is inmiddels wel uit de smartphoneontwikkeling. Fabrikanten kunnen nauwelijks nog innovatieve onderdelen toevoegen, omdat de slimme telefoon inmiddels zo goed als alles kan. Vooral op hardwaregebied valt er weinig nieuws meer te verwachten. Natuurlijk zullen we nog verbeteringen zien in camera's, processors en accu's, maar in grote lijnen is de smartphone uitontwikkeld. Daardoor zijn ze tegenwoordig net zo spannend als wasmachines: ze doen wat ze moeten doen.

      Dat betekent echter niet dat er geen nieuwe functies worden ontwikkeld. Die zitten vooral in software. De Google Pixel 9-reeks zette die trend medio 2024 in met een verrassend snelle opvolger van de Pixel 8-serie. OnePlus, Asus en Samsung volgen die lijn en leggen de nadruk op software. One UI 7 is daar het beste voorbeeld van. Zonder die softwareschil had Samsung net zo goed een jaar aan smartphonelanceringen kunnen overslaan.

      Systeemaanpassingen

      Maar wat maakt One UI 7 dan zo bijzonder? We hebben de afgelopen weken de drie verschillende Samsung Galaxy S25-toestellen getest en zijn tot de onderstaande observaties gekomen. Zo is het onder meer mogelijk om een verticale applade in te stellen. Daarmee bedoelen we dat je al je apps in de applade kunt bekijken door omhoog en omlaag te vegen (in plaats van naar links en rechts). Dat regel je door de lade te openen, onderin op de drie puntjes te tikken en dan Sorteren > Alfabetische volgorde te selecteren.

      Daarnaast valt op dat de animaties in One UI 7 veel soepeler zijn dan voorheen. Ze ogen en voelen gestroomlijnd, wat het hele systeem een verfijnde en samenhangende uitstraling geeft. In eerste instantie merk je dit misschien niet direct, maar na een paar uur gebruik valt de soepelheid steeds meer op. Ook de vernieuwde systeemiconen dragen bij aan de prettige bediening op de S25-modellen. One UI 7 voelt daardoor even modern als afgewerkt aan – en dat is een groot compliment.

      ©Wesley Akkerman

      Hier zie je de menu-opties staan voor het opnieuw rangschrikken van de applade.

      Now Bar en Now Brief

      Ook biedt One UI 7 ruimte aan twee nieuwe onderdelen, de Now Bar en Now Brief. Hoewel ze enkele overeenkomsten hebben, gebruik je ze allebei op andere momenten. De Now Bar is een soort zwevend eiland (waar hebben we dat eerder gehoord) onderaan het vergrendelde scherm van je Galaxy, waar je basale interface-elementen in aantreft – denk aan een opnameknop voor een geluidsopname of bijvoorbeeld wegwijzers van Google Maps. Zo kun je snel iets regelen zonder je smartphone te hoeven ontgrendelen..

      Now Brief daarentegen is veel uitgebreider. Dit is een apart onderdeel binnen One UI 7 waar veel AI-opties moeten samenkomen. Now Brief biedt op drie momenten van de dag een overzicht aan van onder meer het weer, het verkeer, je agenda-afspraken en bijvoorbeeld een Spotify-afspeellijst. Het moet je helpen de dag voor te bereiden, door te komen en erop terug te kijken. Zie dit als een soort persoonlijke dag-overzicht dus. Daarmee kan de Samsung Galaxy S25 Ultra, en later ook andere Galaxy's, dienen als een persoonlijke assistent.

      ©Wesley Akkerman

      Dit is het thuisscherm van de Galaxy S25. Rechts van het weerbericht zie je twee widgets staan: de bovenste is een snelkoppeling naar Now Brief.

      Aanpasbaar snelmenu

      Een ander onderdeel dat het vermelden waard is, is het snelmenu. Daarmee doelen we op het menu dat je van boven naar beneden trek. Daarin staan allerlei opties, bijvoorbeeld voor wifi, bluetooth en andere kernonderdelen. Daar kon je al langer allerlei dingen in wijzigen, zoals bijvoorbeeld de knoppenindeling. Maar in ONe UI 7 ziet het er wel anders uit. Als je de Samsung Galaxy S25 Ultra opstart, dan heeft Samsung dit snelmenu voor je in twee delen opgedeeld. In het kader van overzicht – maar dat beteken ook dat je moet weten aan welke kant je de boel naar beneden moet trekken. Links geeft meldingen, terwijl je vanaf rechts de instellingen bekijkt.

      Vind je deze tweedeling niet prettig? Je kunt gelukkig ook alles weer heel makkelijk in één overzicht bij elkaar zetten (zonder dat je daar bijvoorbeeld een aparte app als Good Lock voor hoeft te downloaden). Wanneer je dit doet, dan krijg je met een enkele swipe toegang tot zowel de notificaties als de opties. Je stelt dit met een paar simpele stappen in. Trek je snelmenu vanaf rechts naar beneden en tik op het potloodicoon aan de rechterkant. Tik nu op Vensterinstellingen (links) en tik op het volgende scherm op Samen. Tik nu op Gereed om de keuze te bevestigen. Vanaf dat moment heb je (weer) één snelmenu.

      ©Wesley Akkerman

      Dit is het aangepaste snelmenu, dat notificaties en instellingen samenvoegt.

      Overige AI-mogelijkheden

      Tot slot kijken we naar de overige AI-mogelijkheden van de Samsung Galaxy S25-serie. Zo is het onder meer mogelijk Google Gemini te gebruiken. Dat doe je door de powerknop kort in te drukken: de assistent komt dan vanzelf vanaf beneden omhoog. Op moderne Galaxy's biedt Gemini ondersteuning aan voor verschillende Samsung- en Google-apps, waardoor het mogelijk is die apps aan te spreken en dingen uit te laten voeren met een stemcommando. Soms kun je zodoende twee of drie apps in één keer iets voor je laten doen, met één commando.

      Op moment van schrijven lijken de mogelijkheden al redelijk uitgebreid te zijn, maar eerlijk is eerlijk: schijn bedriegt. Momenteel werken alleen de genoemde apps met deze AI-functie. Datzelfde geldt overigens voor Now Brief, als we daar nog even kort op terugkomen. Alleen de echt grote namen binnen de Google Play Store zullen direct werken met dit soort diensten. In de toekomst wordt dat aanbod uitgebreid. Nederlandse apps, zoals die van de NS bijvoorbeeld, werken hier nog niet mee. Daardoor is de waarde van dit soort AI-opties nu nog twijfelachtig.

      ©Wesley Akkerman

      Als je op de powerknop drukt, komt Google Gemini naar boven. Zo ziet dat eruit.

      ▼ Volgende artikel
      Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht
      © Gorilla
      Huis

      Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht

      Na een week vol sneeuwpret, frisse berglucht en indrukwekkende pistes is je skikleding niet meer zo fris. Eenmaal thuis gekomen blijft de tas met vuile was liggen voor de wasmachine. Want hoe was je eigenlijk skikleding? Als je je kleding niet goed wast en opbergt, is de kans groot dat je volgend jaar niet zo warm en droog blijft tijdens de afdaling. Onze tips helpen je om je skikleding te wassen, drogen en veilig op te bergen voor volgend jaar.

      Dit artikel in het kort: ⛷️ Wacht niet te lang met je skikleding wassen. ⛷️ Bereid de kleding voor op de wasbeurt. ⛷️ Was op lage temperaturen met weinig wasmiddel en geen wasverzachter. ⛷️ Impregneer de kleding. ⛷️ Droog de kleding in een geventileerde ruimte.

      Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

      Was snel na je weekje wintersport

      Het op de juiste wijze je skikleding wassen is belangrijk: daardoor blijft de kwaliteit van de kleding goed. Ook blijft de kleding warm en waterdicht. Veel skikleding is gemaakt van kunststoffen, zoals polyamide en polyester. Deze stoffen zijn waterafstotend, sterk en licht. De kleding is van tevoren extra behandeld om ze waterdicht te maken, waardoor sneeuw of regen niet door de kleding komt. Was je de kleding verkeerd? Dan kan de beschermende functie verloren gaan. Je zweet en vuiligheid tasten de kleding namelijk aan. Laat je skikleding na wintersport dus niet te lang voor de wasmachine liggen.

      Check voordat je gaat wassen altijd het wasetiket van de kleding. Dan weet je precies hoe het kledingstuk gewassen mag worden. Lees ook: Betekenis wassymbolen: wat zijn die wasvoorschriften?

      ©Lyudmila

      Wasmiddel en voorbereiding

      Gebruik weinig wasmiddel om je skikleding te wassen. En koop een speciaal wasmiddel voor sport- en outdoorkleding om zeker te weten dat het goed is of gebruik een fijnwasmiddel. Giet er geen wasverzachter bij, want dat is niet goed voor de kleding. Laat de kleding ook niet stomen en gebruik geen bleekmiddelen.

      Bereid de kleding altijd eerst voor op de wasbeurt. Leeg alle zakken, sluit alle ritsen, knopen en klittenband om schade aan de stoffen te voorkomen. Zitten er vlekken op de kleding? Behandel deze eerst. Zorg dat de kleding binnenstebuiten de wasmachine in gaat. Ook belangrijk: doe de trommel niet te vol. Er moet voldoende ruimte zijn wil de kleding schoon worden.

      Wassen met de wasmachine

      Nu de kleding op de juiste wijze in de wasmachine zit, is het tijd om het juiste programma aan te zetten. Kies een programma met lage temperaturen, maximaal 30 °C. Hogere temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de waterdichte coating beschadigd raakt. Zit er een speciaal programma op je wasmachine voor outdoor kleding? Kies dan dit programma. Het programma heeft een laag toerental bij het centrifugeren. Doe naast je skikleding geen andere kleding in de wasmachine.

      ©Oriol Roca

      Waterdicht maken van de skikleding

      Heb je voor deze wintersportvakantie net nieuwe kleding gekocht? Dan is de kans groot dat deze gewoon waterdicht is gebleven na de wasbeurt. Als je kleding wat ouder is, kan het zijn dat deze niet meer zo waterdicht is als voorheen. Misschien heb je tijdens het skiën of snowboarden wel gemerkt dat er wat vocht doorheen kwam. Was dan de kleding nog een keer, maar nu met een impregneermiddel. Of spuit de kleding in met een speciale waterdicht-spray.

      Drogen en opbergen

      Als er op het waslabel staat dat de skikleding in de droger mag, dan kun je de kleding zo laten drogen. Anders hang je de kleding op, of leg je die ergens plat neer. Dit doe je in een ruimte waar er genoeg ventilatie is. Hang de kleding niet op in de zon. Drogen op een verwarming kun je beter ook niet doen.

      Het wasetiket geeft ook aan of je de kleding mag strijken, mocht je de behoefte hebben om je skibroek te strijken. Je mag de kleding dan op een lage temperatuur strijken. Omdat je de skikleding een lange tijd waarschijnlijk niet meer gebruikt, is het verstandig om de kleding goed op te bergen. Hang de kleding op aan een haakje in de kast of vouw de kleding losjes op, zodat het op een plank kan liggen. Daardoor haal je je kleding volgend jaar weer fris uit de kast, direct klaar om van de pistes te zoeven.