Naast Ghost Recon: Wildland was er nog een nieuwe game die werd aangekondigd tijdens de persconferentie van Ubisoft. Niemand minder dan Jason Vanderberg (Vlaamse wortels) is verantwoordelijk voor For Honor! Voor de mensen die hem niet kennen, dit is de meest bad ass game-ontwikkelaar op aarde, die voorheen verantwoordelijk was voor Red Steel. Het tijdperk Wii is echter voorbij en dus is de man weer klaar voor het echte werk. Met For Honor wil hij een nieuw genre cre&#235ren en hoewel ik het daar niet helemaal mee eens ben, ga je wel opnieuw leren gamen met dit spel.

R2, L1 en L2

For Honor is een vechtspel waar jij een ridder, samurai of viking onder de knoppen krijgt. Echter, vergeet het soepele, vederlichte lichaam van Ezio uit Assassin's Creed en zeg maar dag tegen het snelle knuppelwerk van Aiden Pearce uit Watch Dogs. For Honor is een echte ruige mannengame, voor echte ruige mannen, die het liefst echte ruige mannendingen doen, met ruige mannenwapens en ruige mannencontrols. Het is bruut, langzaam en toch zeer uitdagend. Met vier man ga je strijden tegen vier tegenstanders en hordes NPS's, waarbij het zwaard het enige wapen is wat je tot je beschikking hebt.

Maar voordat het zover is speel je eerst de tutorial! Een tutorial die ik meestal oversla met mijn twintig jaar game-ervaring. Echter, dat is in For Honor niet echt mogelijk. Hoewel wij ons meestal ver houden van het omschrijven van controls (dat leest zo stom), ga ik dat toch een keer doen. Met L2 ingedrukt block je. Daarnaast dien je met je rechterpookje een blockrichting aan te geven. Links, rechts of boven. Dan heb je nog een zware en een lichte aanval, die je respectievelijk met R2 en R1 inzet. Je merkt het al, het vechten is heel anders dan we gewend zijn uit andere games en dat is puur om ons een gevoel te geven dat het een realistisch, zwaar, maar bevredigend gevecht is. Je dient constant te focussen op je tegenstander en op te letten op welke zijde (links, rechts of boven) hij een aanval inzet. En dan moet je af en toe ook nog kijken wanneer je zelf een slag kunt uitdelen.

Dominium

Dit is allemaal zeer intens, enorm spannend en Vanderberg heeft gelijk dat de gevechten zeer bevredigend zijn. Echter, dit geldt vooral als je één op één aan het vechten bent in het spel. Dit was in mijn speelsessie niet vaak het geval. Wij speelden de Dominium mode, wat eigenlijk gewoon Domination is. Er zijn drie gebieden op de map die je kunt veroveren. De eerste groep die 1000 punten heeft mag zichzelf de winnaar noemen, waarbij je punten aftrek krijgt als je minder gebieden hebt dan je tegenstander. Welke klasse je ook kiest, For Honor win je pas als je samenwerkt. Ga je namelijk alleen op een gebied af, dan zal je snel zien dat twee tegenstanders je willen tegenhouden. En twee tegen één is eigenlijk niet te winnen. Dus dien je hulp in te roepen van een vriend, waarna het weer twee tegen twee is. Degene die in de meerderheid is wint, waardoor het een zeer tactisch spel is met in totaal drie gebieden. Het gebeurde ons meer dan eens dat we vier tegen vier aan het knokken waren in één gebied, waarna één iemand zo slim was om naar een ander gebied te lopen, waarna het slagveld zich weer verplaatste.

Hectiek en spanning dus, zeker als je bedenkt dat het werkelijk heerlijk is als je een gevecht wint. Een enorm groot zwaard door het hoofd van een tegenstander heen hakken is fantastisch. Zelden heb ik zulke lekkere onthoofdingen gezien, die dan ook net niet soepel gaan. Heel eventjes wordt het zwaard gestopt als deze tegen de nek stoot, waarna deze toch doorzet voor een heerlijke onthoofding.

Voorlopige conclusie

For Honor probeert echt iets nieuws en dat kan ik alleen maar waarderen. Dat de game nu al speelbaar is ook knap, aangezien het voorlopig nog niet hoeft te verschijnen. De focus lag in deze demo echt op het spelmechaniek, maar inmiddels is ook al bevestigd dat For Honor ook gewoon een singleplayer-modus krijgt. Het begin is goed en we gaan For Honor op de voet volgen. Het voelt absoluut niet als een volledig nieuw genre, maar er is wel genoeg nieuws bedacht om onze interesse te wekken.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000