De 10 beste Xbox Series X- en S-games

© PXimport

De 10 beste Xbox Series X- en S-games

Geplaatst: 15 november 2021 - 17:38

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

PU Redactie

De Xbox Series X en S zijn al een jaar uit, dus wordt het tijd om een lijst bij te houden met de beste games die je op Microsofts platformen kunt vinden. Hieronder daarom het overzicht met volgens ons de 10 beste Xbox Series X en Xbox Series S-games!

Microsoft Flight Simulator

Vol jaloezie keken consolebezitters toe hoe pc-gamers de wereld overvlogen in Microsoft Flight Simulator. Gelukkig kwam de game in 2021 éindelijk ook naar de Xbox Series X en S, waardoor we ook met de controller prachtige landschappen kunnen aanschouwen. Althans, dan moet je wel even de tijd nemen om de basisbesturing van deze onwijs uitgebreide simulator te begrijpen. Gelukkig zit de game bomvol handige tutrials en leuke Discovery Flights om even mee op vakantie te gaan. Daarbij verschijnen er nog regelmatig gratis updates die delen van de wereld nóg mooier en gedetailleerder maken, dus met Microsoft Flight Simulator zit je ook op Xbox voorlopig goed.

© PXimport

Ori and the Will of the Wisps 

Ori and the Will of the Wisps is een van de beste platformers die je momenteel kunt spelen. Het bouwt grotendeels voort op het al grandioze Ori and the Blind Forest en perfectioneert nagenoeg alle facetten van de gameplay. De krachten die het beestje krijgt maakt platformen door het zorgvuldig ontworpen bos in hoog tempo interessanter en het volwaardige vechtsysteem levert een paar memorabele eindbaasgevechten op. Dat gaat allemaal hand in hand met het emotionele verhaal en de prachtige graphics op de Series X en S. Serieus: op de next-gen consoles is Ori and the Will of the Wisps misschien wel de mooiste game die er is.

© PXimport

Hades

Hades is natuurlijk bij uitstek een pc-game, en een Switch-titel voor handheldfanaten, maar we konden het niet laten om deze moderne klassieker een plekje te geven in de lijst. Op Series X en S speelt Hades zo soepel als het maar kan, waardoor de iconische hack 'n slash-combat uitstekend tot z'n recht komt. Run na run hack je als Zagreus groepen monsters en eindbazen in elkaar, steeds dichterbij het einde van de onderwereld. Niet alleen de oneindige variatie in builds die je kunt gebruiken, maar ook de wapens, de prachtige muziek en het geroddel tussen de goden onderling maakt dat je Hades honderden uren met plezier kunt blijven spelen.

© PXimport

Yakuza: Like a Dragon 

Na jarenlang het gezicht van de Yakuza-franchise te zijn geweest, maakt Kazuma Kiryu plaats voor de jongere Ichiban. Dat was voor ontwikkelaar Ryu Ga Gotoku Studio een uitstekende aanleiding om de boel succesvol om te gooien met een nieuwe setting en een ander vechtsysteem. Yakuza: Like a Dragon is namelijk vooral een maffe openwereld-RPG, waarbij de hoofdpersoon zich inbeeldt dat hij zich in een fantasywereld bevindt en tegen monsters vecht. Naast het verrassend geslaagde turn-based vechtsysteem bouw je relaties op met compagnons, kijk je naar héle lange tussenfilmpjes en vecht je tegen een aap in een graafmachine. Like a Dragon is lekker maf én een hele goede RPG.

© PXimport

It Takes Two

Al jaren vermoeit Joseph Fares ons met zijn verhalen over verbondenheid, passie en variatie in games, maar met It Takes Two is zijn verhaal eindelijk gerechtvaardigd. De game kan enkel in co-op worden gespeeld - je hebt zelfs maar één exemplaar nodig om dat online te doen - en draait om samenwerking en dichter bij elkaar komen. Dat doe je als Cody en May, die in een nogal... turbulente relatie in poppen veranderen in allerlei settings moeten samenwerken. De variatie in gameplay en levels is daarbij ongekend groot: de ene keer beweeg je door een ijswereld, de andere keer raak je betrokken bij een oorlog tussen eekhoorns en wespen. Ja, It Takes Two is daarbij ook oprecht grappig - perfect om met je wederhelft te spelen.

© PXimport

Gears 5 

Gears 5 is Microsofts paradepaardje. Niet alleen haalt het alles uit de Xbox One X, maar is het ook het toonbeeld van de nieuwe generatie consoles geworden. Los van het wonderschone uiterlijk is Gear 5 ook gewoon een hele goede shooter waarin vooral Kait Diaz zich ontpopt als hoofdpersoon. Haar ontwikkeling en interactie met bondgenoten houdt de campagne interessant, alsmede de gameplayvariatie die het aanbrengt. Voor het eerst in de Gears-franchise kun je bijvoorbeeld verschillende open gebieden verkennen, en de aandoenlijke robot Jack brengt een welkom RPG-element aan. Met een nog altijd goed ondersteunde multiplayermodus is Gears 5 absoluut een van de beste Xbox Series X- en S-titels.

© PXimport

Immortals Fenyx Rising 

Dat Ubisofts Zelda: Breath of the Wild-kloon ook daadwerkelijk een goede game is, was een behoorlijke verrassing. Toch is het zo: Immortals Fenyx Rising biedt een uitgebreide open wereld die uitnodigt om ontdekt te worden. Zoals je al raadt is elk obstakel te beklimmen, kun je met de vleugels van Daedalus rondzweven en verbazingwekkend leuke puzzels oplossen. Immortals is dan ook een hele rustgevende game, waarin het eigenlijk niet zoveel uitmaakt wanneer je wat doet. De Grieks-mythologische wereld ligt letterlijk aan je voeten.

© PXimport

Psychonauts 2

Tim Schafer nam flink de tijd voor het vervolg op Psychonauts. Zo lang dat Microsoft zijn studio Double Fine overnam en we Psychonauts 2 onder het rijtje 'Xbox-games' kunnen scharen, ondanks dat de game ook op andere platformen verscheen. Waar je hem ook op speelt, Psychonauts 2 is een waanzinnig goede platformen met ontzettend goed ideeën voor leveldesign. Protagonist Raz duikt nog steeds in het breinen van anderen, en dat levert nu eenmaal hilarische en ontroerende taferelen op. Bovendien beschikt hij over nieuwe krachten, die de game bijna een metroidvenia-achtig element meegeven, hoewel het vooral gaat om lekker soepel platformen en knokken met gemanifesteerde problemen. Psychonauts 2 is gewoon een topper, dus sla hem zeker niet over.

© PXimport

Assassin’s Creed Valhalla 

Met Assassin’s Creed Valhalla pakt Ubisoft een paar van de grootste pijnpunten uit Odyssey en Origins aan. De structuur van de gigantische openwereld-RPG is bijvoorbeeld veel prettiger: wie het verhaal wil volgen hoeft minder te grinden en subtiele bolletjes op de kaart prikkelen je nieuwsgierigheid. Verder is het Vikingentijdperk gewoon een bijzonder toffe setting voor een Assassin’s Creed. Als Eivor Engeland met de botte bijl veroveren wordt nooit oud, en het idee dat elke alliantie die je sluit invloed heeft op het verhaal geeft spelers een doel tijdens het spelen.

© PXimport

Forza Horizon 5

De Forza Horizon-serie weet zichzelf keer op keer te overtreffen en ook met het vijfde deel is het PlayGround Games weer gelukt. Dit keer gaan spelers op avontuur in Mexico. De openwereldspeeltuin die we kennen van de serie is deze keer mooier dan ooit in verbluffend 4K in 60fps. Wat wil een mens nog meer? Racen, stunten of je eigen minigames maken? De mogelijkheden zijn eindeloos. 

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000