ID.nl logo
Review Apple Mac mini (2024) – Compacte krachtpatser
Huis

Review Apple Mac mini (2024) – Compacte krachtpatser

Alle Macs hebben sinds de overgang naar Apples eigen chips inmiddels een fraaie make-over gekregen. Op één uitzondering na: de Mac mini had tot voor kort nog altijd hetzelfde ontwerp dat we al sinds 2011 kennen. Dat verandert met de vernieuwde Mac mini met M4-processors. Behalve nieuwe krachtigere chips is ook de behuizing flink aangepakt en een stuk kleiner geworden. Is de Mac mini hiermee nog steeds een prima mini-pc?

Fantastisch
Conclusie

Hoewel de Mac mini al een prima desktop-pc was, heeft Apple hem in 2024 met het nieuwe ontwerp nog beter gemaakt. Eindelijk krijg je aansluitingen op de voorkant en is de computer van minimaal 16 GB RAM voorzien. Voor de instapconfiguratie betaal je nog steeds 719 euro en daarmee krijg je een computer waarop je gewoon alles soepel kunt doen voor thuisgebruik. De M4-processor is vergeleken met de M2 en M3 een razendsnelle chip en voor wie nog meer kracht nodig heeft, is er de M4 Pro. Wij zouden gewoon voor een Mac mini met M4 gaan. Alleen de opslagcapaciteit van 256 GB is in de instapconfiguratie wellicht wat krap als je met grote bestanden werkt. Uiteraard kun je de Mac mini bij aanschaf upgraden, maar daar betaal je hoge prijzen voor. De aanwezigheid van genoeg snelle usb-c-poorten maakt ook uitbreiden met een flink goedkopere externe ssd prima mogelijk.

Plus- en minpunten
  • Aansluitingen op voorkant
  • Compact ontwerp
  • Veel sneller dan voorgangers
  • Eindelijk 16 GB RAM standaard
  • Kan luidruchtiger dan voorganger zijn
  • Upgrades zijn prijzig
  • Misschien mis je usb-a
  • Aan-uitschakelaar op onderkant vreemd

De Mac mini was eind 2020 een van de eerste Macs die overging naar Apples eigen ARM-processors. Aan het uiterlijk veranderde toen niks: de Mac mini met M1-processor zag er precies hetzelfde uit als zijn Intel-voorgangers in een ontwerp dat Apple al sinds 2011 gebruikte. Ook de introductie van de Mac mini met M2-processor was vorig jaar geen reden tot een nieuw ontwerp, terwijl alle andere Macs met een eigen processor zoals de MacBook Air, iMac en MacBook Pro inmiddels wél van een fris nieuw ontwerp waren voorzien. Driemaal is kennelijk ook bij Apple scheepsrecht, want voor de nieuwe Mac mini met M4-processor voorziet Apple zijn goedkoopste Mac eindelijk van een totaal nieuw ontwerp.

©Jeroen Boer - ID.nl

Op de Mac mini sluit je je eigen toetsenbord, muis en beeldscherm aan.

Zoveel kleiner

Het basisidee blijft hetzelfde: de Mac mini is een compact aluminium kastje waarop je je eigen beeldscherm en invoerapparatuur aansluit. Vergeleken met de vorige Mac mini zijn de afmetingen echter een stuk compacter. Waar de vorige Mac mini 19,7 x 19,7 x 3,58 cm mat, is dat nu slechts 12,7 x 12,7 x 5 cm. De computer is dus iets hoger, maar neemt wel veel minder ruimte op je bureau in beslag (zo'n 41,6 procent van het vorige model). Alle aansluitingen (waarover we verderop meer vertellen) vind je op de voor- en achterkant. Op die achterkant was kennelijk geen plek voor de aan-uitschakelaar, want die is onderop geplaatst. Een beetje vreemde keuze, want hoewel veel gebruikers een Mac niet zullen uitschakelen of aanzetten via het toetsenbord, heb je de knop soms toch nodig. Indrukken kan niet zonder de hele Mac op te tillen en dat voelt toch beetje als een compromis. Ondanks de compacte afmetingen is ook de voeding ingebouwd; een soepel netsnoer zonder randaarde is alles dat nodig is voor de stroomvoorziening.

 

©Jeroen Boer - ID.nl

De aan-uitschakelaar zit op de onderkant, net als de sleuven voor de koeling.

Lekker veel aansluitingen

Functioneel is de Mac mini ook een stuk handiger geworden, want Apple heeft in de vorm van twee usb-c-poorten en een 3,5mm-geluidsaansluiting eindelijk poorten op de voorkant geplaatst. Die twee usb-c-poorten ondersteunen usb 3.2-snelheden tot 10 Gbit/s en zijn dus snel genoeg voor de meeste doeleinden. Het ontwerp doet hierdoor denken aan Apples professionelere Mac Studio, al missen wel de kaartlezer om het echt af te maken.

©Jeroen Boer - ID.nl

Net als de Mac Studio heeft de Mac mini nu poorten op de voorkant.

Op de achterkant vind je nog meer aansluitingen in de vorm van drie usb-c-poorten, een netwerkaansluiting en een HDMI-aansluiting. Afhankelijk van de gekozen processor ondersteunen die drie usb-poorten Thunderbolt 4 of 5, in beide gevallen razendsnelle universele poorten die je kunt gebruiken voor snelle dataoverdracht of het aansluiten van een beeldscherm. Een scherm kun je ook via HDMI aansluiten. Het hangt van de gekozen processor af hoeveel schermen je tegelijkertijd kunt gebruiken. Een Mac mini met de M4-processor ondersteunt maximaal drie beeldschermen tegelijkertijd terwijl een Mac mini met M4 Pro maximaal vier beeldschermen kan bedienen. Iets dat mist ten opzichte van de vorige Mac mini zijn de twee usb-a-poorten. Die wisselen we echter graag in voor usb-c op de voorkant. De instapvariant van de Mac mini heeft deze generatie bovendien net zo veel aansluitingen als de duurdere varianten, dus de meeste gebruikers gaan er flink op vooruit. De netwerkaansluiting ondersteunt standaard een snelheid tot 1 Gbit/s. Voor een meerprijs van 115 euro krijg je een 10Gbit/s-aansluiting.

 

©Jeroen Boer - ID.nl

Op de achterkant sluit je onder andere het netsnoer en je monitor aan.

Eindelijk genoeg RAM

Een fijne trendbreuk – die overigens vanaf nu voor alle Macs geldt die momenteel te koop zijn – is dat de instapconfiguratie van de Mac mini eindelijk van 16 GB RAM is voorzien. De prijs voor de instapconfiguratie is met 719 euro hetzelfde gebleven, waardoor je dus veel meer Mac voor je geld krijgt dan twee weken geleden. Dat geldt overigens ook voor Macs die niet onlangs zijn vernieuwd, zoals de MacBook Air met M2- of M3-processor. Dat Apple je nu geen 230 euro meer vraagt voor een upgrade naar 16 GB RAM komt door de introductie van macOS Sequoia 15.1 dat Apples AI-platform Apple Intelligence naar macOS brengt. Die AI-toepassingen draaien soepeler als een systeem van 16 GB RAM is voorzien. Je kunt Apple Intelligence in Nederland gebruiken als je je Mac instelt op Amerikaans-Engels. Het geheugen upgraden kan uiteraard ook: zo krijg je op een Mac mini met M4-processor voor 230 euro meer 24 GB RAM terwijl je voor 460 euro extra je Mac voorziet van 32 GB RAM. Op een Mac mini met M4 Pro-processor krijg je minimaal 24 GB RAM en kun je voor 460 of 690 euro extra kiezen voor 48 of zelfs 64 GB geheugen. 

Opslag en processors

De goedkoopste Mac mini begint bij 719 euro en is daarvoor uitgerust met een M4-processor met 10 cores, 16 GB RAM en 256 GB opslag. Meer opslag is mogelijk, maar daar betaal je wel een forse meerprijs voor. Zo vraagt Apple op een Mac mini met M4-processor maar liefst 460 euro voor een ssd van 1 TB terwijl 2 TB 920 euro kost. De Mac mini met M4 Pro-processor heeft een prijs vanaf 1669 euro en biedt daarvoor 24 GB RAM en 512 GB opslag. Voor een ssd van 1 TB betaal je dan 230 euro, terwijl 2 TB je 690 euro kost. De variant met M4 Pro gaat tot maximaal 8 TB, maar daar vraagt Apple wel een duizelingwekkende 2760 euro extra voor. Opslag-upgrades kosten kortom wat we van Apple gewend zijn. Door aanwezigheid van snelle usb-c-poorten is het echter prima mogelijk om (op termijn) een externe ssd op de Mac mini aan te sluiten. Daar krijg je ook op de instapvariant genoeg snelle aansluitingen voor.

Ook qua processor heb je nog keuzes, want voor 230 euro extra kun je in plaats van M4 Pro met 12 cores ook kiezen voor een M4 Pro met 14 cores.

Wij ontvingen van Apple een Mac mini voorzien van een M4 Pro met 14 cores, 48 GB RAM, 1 TB opslag en multi-gigabit-ethernet, waarmee de prijs op een pittige 2704 euro komt. 

©Jeroen Boer - ID.nl

De drie snelste usb-c-poorten met Thunderbolt-ondersteuning vind je op de achterkant.

Uitstekende prestaties

Wij kregen van Apple dus een van de duurste configuraties voorzien van de krachtigste M4 Pro-processor met 14 cores. Dat biedt goed vergelijkingsmateriaal met de meest krachtige uitvoering van de vorige Mac mini die we in 2023 getest hebben, maar we vermoeden dat veel van jullie meer geïnteresseerd zijn in een goedkopere Mac mini met de normale M4-processor. Die chip hebben we helaas nog niet in een Mac mini kunnen testen, maar hebben we wel kunnen gebruiken in een MacBook Pro. Hierdoor hebben we dus wel grofweg een idee van de prestaties van een Mac mini met een normale M4. We hebben de prestaties onder andere getest met de benchmarks Geekbench 5 en Cinebench R23 waarvoor we genoeg vergelijkingsmateriaal met andere Apple-processors hebben.

In Cinebench 23 zet de Mac mini met M4 Pro een score van 2252 en 23471 punten neer voor respectievelijk de single- en multi-core-prestaties. Een flink gat met het vorige topmodel Mac mini met M2 Pro dat in dezelfde test 1649 en 14822 punten scoort. Interessanter is wellicht dat de M4 in een MacBook Pro in dezelfde test 2202 en 13733 punten neerzet en gemiddeld dus sneller is dan de M2 pro in de vorige Mac mini. En de M4 is zelfs flink sneller dan een normale M3 die we vorig jaar in de iMac hebben getest en die in deze test 1906 en 9767 punten neerzet.

Dat beeld wordt bevestigd in Geekbench 5 waar de M4 Pro een uitstekende 2742 en 22909 punten neerzet waarmee de M4 Pro een flink stuk sneller is dan de M2 Pro die in deze test 1958 en 15144 punten scoorde. Maar wederom maakt de normale M4 ook indruk met 2609 en 13268 punten. Dat is niet veel slechter dan de M2 pro in de voorganger en sneller dan een M3 die tot 2351 en 10730 punten komt. De M4 Pro is kortom een echt razendsnelle chip, maar de gewone M4 is ook erg snel en krachtiger dan veel van Apples voorgaande chips. De instapper met M4 is hiermee voor eigenlijk alles dat je thuis doet meer dan snel genoeg. De 1TB-ssd presteert uitstekend met een lees- en schrijfsnelheid van 5126,9 en 6288,1 MB/s; we vermoeden wel dat de kleinere capaciteit ssd's wat langzamer zullen zijn.

©Jeroen Boer - ID.nl

Lekker compact, maar indrukwekkend krachtig.

Soms wel luidruchtig

Tijdens normaal gebruik doet de geteste Mac mini onhoorbaar zijn werk, maar als je hem langdurig volle bak aan het werk zet in een benchmark of in een taak als het langer renderen van beeldmateriaal slaat de koeling aan. Die koeling gebruikt de onderkant van de Mac voor zowel het aanzuigen als uitblazen van lucht en is vermoedelijk door de kleinere oppervlakte van de Mac mini luidruchtiger dan de voorganger. Je zult de koeling gelukkig niet vaak horen, maar het apparaatje kan wel flink blazen. De koeling doet wel goed zijn werk: er is vrijwel geen verval in prestaties als taken langdurig draaien.

Als je het apparaat voluit aan het werk zet, verbruikt de Mac mini met M4 Pro zo'n 80 watt. Bij een beetje browsen is dat veel minder en zagen we doorgaans een verbruik van slechts 5 watt. 

Conclusie

Hoewel de Mac mini al een prima desktop-pc was, heeft Apple hem in 2024 met het nieuwe ontwerp nog beter gemaakt. Eindelijk krijg je aansluitingen op de voorkant en is de computer van minimaal 16 GB RAM voorzien. Voor de instapconfiguratie betaal je nog steeds 719 euro en daarmee krijg je een computer waarop je gewoon alles soepel kunt doen voor thuisgebruik. De M4-processor is vergeleken met de M2 en M3 een razendsnelle chip en voor wie weet dat er nog meer kracht nodig is, is er de M4 Pro. Wij zouden gewoon voor een Mac mini met M4 gaan. Alleen de opslagcapaciteit van 256 GB is in de instapconfiguratie wellicht wat krap als je met grote bestanden werkt. Uiteraard kun je de Mac mini bij aanschaf upgraden, maar daar betaal je hoge prijzen voor. De aanwezigheid van genoeg snelle usb-c-poorten maakt ook uitbreiden met een flink goedkopere externe ssd prima mogelijk.

 

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 gloednieuwe Apple-producten
Huis

Waar voor je geld: 5 gloednieuwe Apple-producten

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een nieuwe iPhone, iPad, Mac of AirPods van Apple? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Apple iPhone 16

Apple bracht onlangs zijn nieuwe iPhone 16 op de markt. Het basismodel heeft 128 GB opslagruimte en is verkrijgbaar in de kleuren zwart, blauw, wit, roze en groen. Je kunt tegen een meerprijs ook een exemplaar met 256 GB (zwart/blauw/wit/roze/groen) of 512 GB (zwart/blauw/wit/roze/groen) opslagcapaciteit overwegen. Uiteraard is de iPhone 16 weer voorzien van diverse nieuwigheden. Zo kreeg de behuizing twee extra knoppen. Je kunt met de aanraakgevoelige Camera Control-knop diverse cameraopties bedienen. Zoom hiermee in en maak vervolgens direct een kiekje. Aan de nieuwe actieknop voeg je een eigen functie toe. Hiermee open je bijvoorbeeld vliegensvlug jouw favoriete app of de zaklamp.

De iPhone 16 heeft een 6,1inch-oledscherm met 2556 × 1179 pixels. Dit is een prettig formaat om met één hand te bedienen. Op rekengebied staat Apples eigen A18 Bionic-processor zijn mannetje, want deze chipset bevat zes rappe rekenkernen. Zoals we inmiddels van iPhones gewend zijn, heeft ook dit model een goede camera met een resolutie van 48 megapixel. Dankzij een extra ultragroothoeklens schiet je bovendien prachtige panoramabeelden. Wil je meer weten? Lees dan deze uitgebreide review op ID.nl.

Apple iPad mini (2024)

Afgelopen maand kwam Apple met een kersverse iPad mini op de proppen. Deze populaire tablet is inmiddels alweer aanbeland bij de zevende generatie. Een belangrijke vernieuwing is de aanwezigheid van de A17 Pro-processor, want hierdoor reageert het toestel pijlsnel. Verder ondersteunt de iPad mini de Pencil Pro, zodat je met deze geavanceerde stylus prachtige ontwerpen kunt maken. Het 8,3inch-scherm bevat 2256 × 1488 pixels, waardoor je onder meer Netflix-series en YouTube-filmpjes in een hoge kwaliteit kunt streamen.

In tegenstelling tot veel andere tablets is de iPad mini vederlicht. De dunne behuizing van 6,3 millimeter weegt slechts 293 gram. Ideaal voor langdurig gebruik dus, want je handen en armen raken niet zo gauw vermoeid. Bij de betaalbaarste iPad mini is het nieuwe besturingssysteem iPadOS 18 op een interne opslagdrager van 128 GB voorgeïnstalleerd. Kies tussen de kleuren beige, blauw, grijs en paars. Wil je veel apps, foto's en video's lokaal opslaan? Als alternatief is deze tablet ook met 256 GB (beige/blauw/grijs/paars) en 512 GB (grijs) te koop. Het standaardmodel bevat een wifi-adapter. Voor mobiel gebruik schaf je als alternatief een versie met een simkaartslot aan.

Apple AirPods 4 ANC

Deze vierde generatie van de reguliere AirPods-serie ondersteunt nu actieve ruisonderdrukking. Zo kunnen hinderlijke geluiden in de omgeving worden gedempt en kun je bijvoorbeeld in een gehorige kantoortuin of treincoupé alsnog een podcast, film of audioboek volgen (mits werkgerelateerd hè, qua kantoortuin 😉). Dankzij de transparantiemodus blijf je zo nodig evengoed aanspreekbaar voor andere personen. Heb je geen behoefte aan actieve ruisonderdrukking? Haal dan tegen een lagere aanschafprijs de nieuwe AirPods 4 zonder deze functie in huis. Met behulp van de bijgesloten oplaadcase kun je de accu's altijd en overal opladen. De totale luistertijd bedraagt volgens de fabrikant maximaal dertig uur.

De AirPods 4 vormt een goede match met een iPhone of ander Apple-apparaat. Zo gebruik je de stemassistent Siri om de oortjes handsfree te bedienen. Daarnaast vraag je relevante informatie op, zoals een routebeschrijving of weersverwachting. Overigens stuur je de in-ears net zo makkelijk via het bedieningspaneeltje aan de buitenzijde aan. Ga bijvoorbeeld naar het volgende liedje en wijzig het volume. De IP54-gecertificeerde behuizing is stof-, zweet- en waterbestendig. Kortom, gebruik deze oortjes gerust voor sportdoeleinden. Door het bescheiden gewicht van 4,3 gram per oordopje voel je de AirPods amper zitten. Lees voor meer informatie deze uitgebreide review.

Apple Mac mini (2024)

Een nieuwe Mac duur? Dat valt met de onlangs verschenen 2024-uitvoering van de mini reuze mee. Sluit via HDMI of thunderbolt (3×) één of meerdere eigen pc-monitors aan en dwaal lekker rond in macOS 15. Via vijf usb-c-poorten koppel je naar hartenlust diverse randapparaten, zoals een toetsenbord, muis, externe opslagdrager en printer. Voor stabiel netwerkverkeer bevat de achterzijde een ethernetpoort, al verbind je het apparaatje net zo makkelijk met wifi. Tot slot heeft de voorkant nog een 3,5mm-audiopoort. Deze mini-pc is met 256 GB of 512 GB opslag verkrijgbaar.  

Apples nieuwste Mac mini heeft een behuizing van 12,7 × 12,7 × 5 centimeter. Desondanks is er voldoende rekenkracht ingebouwd. Voor doorsnee computertaken voldoen de tien rekenkernen van de geïntegreerde M4-processor prima. Er is verder 16 GB werkgeheugen ingebakken. Blijkt dat in de praktijk onvoldoende, dan kun je optioneel upgraden naar maximaal 32 GB RAM. Zie je nergens de aan-uitknop? Dat klopt, want die bevindt zich bij het nieuwste model aan de onderzijde.

Lees ook onze uitgebreide review van de Apple Mac mini (2024)

Apple iMac (2024)

Met de iMac schaf je een monitor en desktop in één aan! Deze all-in-one-pc heeft een haarscherp 23,5inch-scherm van 4480 × 2520 pixels, waardoor dit werkpaard zich goed leent voor het gebruik van allerlei creatieve apps. De basisuitvoering van het 2024-model bevat een M4-chip met acht cpu- én gpu-kernen. In combinatie met 16 GB werkgeheugen kun je vlot in macOS 15 navigeren. Verder is er 256 GB ssd-opslag geïntegreerd. Geïnteresseerden schaffen deze iMac in een blauwe, groene, roze of zilverkleurige behuizing aan. Gebruik je diverse zware apps, dan is een versie met tien cpu- en gpu-kernen (blauw/groen/roze/zilver) wellicht interessant.

Aan de achterzijde bevinden zich twee thunderbolt-poorten. Sluit hierop bijvoorbeeld een tweede pc-monitor of externe opslagdrager aan. Er is ook nog een analoge audio-uitgang beschikbaar, zodat je een koptelefoon of speakerset kunt koppelen. In de slanke behuizing zit verder nog een wifi- en bluetooth-adapter. De all-in-one-pc weegt slechts 4,42 kilo. Na aanschaf kun je meteen aan de slag, want een toetsenbord en muis zijn inbegrepen.

▼ Volgende artikel
Keuzehulp: de 9 beste smartphones tot 600 euro
Huis

Keuzehulp: de 9 beste smartphones tot 600 euro

Zoek je een nieuwe smartphone en mag-ie wel wat kosten? Met maximaal 600 euro op zak heb je de keuze uit veel topmodellen waar je nog jaren plezier van hebt. Welke toestellen bieden een scherpe prijs-kwaliteitverhouding of springen er om een andere reden uit? ID.nl licht de 9 beste smartphones tot 600 euro uit.

Top 9 beste smartphones tot 600 euro (in willekeurige volgorde)

• Samsung Galaxy S24 FE
• Apple iPhone SE (2022)
• Google Pixel 8a
• Google Pixel 7
• Fairphone 4
• Samsung Galaxy S22
• Motorola Edge 50 Neo
• OnePlus Nord 4
• Samsung Galaxy A55

1. Samsung Galaxy S24 FE

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy S24 FE is een geduchte concurrent voor de S24, want hij is vrijwel even goed en kost 100 euro minder. Wij raden twijfelaars daarom de S24 FE aan, en de S24 voor wie dit toestel in een compacter jasje wil.

Plus- en minpunten
  • Complete specificaties
  • Zeven jaar updates
  • Opladen gaat relatief langzaam
  • Slechts 128 GB in basismodel

De Samsung Galaxy S24 is een uitstekende smartphone, maar ook best prijzig. Voor wie een goedkopere versie van de S24 wil en bereid is om wat compromissen te sluiten, is er de Galaxy S24 FE. Die FE staat voor Fan Edition, maar wij zijn vooral fan van een degelijke telefoon voor een schappelijke prijs. De S24 FE biedt een luxe ontwerp, is water- en stofdicht en kan net als de S24 draadloos opladen. Het toestel heeft een groter 6,7-inch scherm. Hiermee is hij even groot als de S24 Plus, die een stuk duurder is. In de FE-telefoon vind je echter dezelfde processor, ruim voldoende werkgeheugen (8 GB) en vrijwel dezelfde, goede camera's. De opslagcapaciteit bedraagt in het basismodel slechts 128 GB. Dat vinden we krap, dus kan het verstandig zijn om eenmalig meer te betalen voor de 256GB-variant. De accu van de S24 FE gaat probleemloos een lange dag mee. Opladen via de usb-c-kabel duurt langer dan bij concurrerende smartphones. Jammer, maar geen punt als je gewend bent het toestel 's nachts op te laden. De Samsung Galaxy S24 FE verslaat de concurrentie met zijn updatebeleid. Deze smartphone krijgt maar liefst zeven jaar updates, dus tot in 2031 zit je goed.

Lees verder in onze uitgebreide Samsung Galaxy S24 FE-review.

©Rens Blom

2. Apple iPhone SE (2022)

Goed
Conclusie

De iPhone SE (2020) was een schot in de roos. Een compacte iPhone met goede specificaties, zeker vijf jaar updates en een prijs onder de 500 euro: daar was een doelgroep voor. De nieuwere iPhone SE (2022) weet hetzelfde publiek te bereiken en verdient als vreemde eend in de bijt een plaatsje in deze koopgids.

Plus- en minpunten
  • Razendsnel
  • Updatebeleid
  • Verouderd scherm
  • Beperkte camera

De iPhone SE (2020) was een schot in de roos. Een compacte iPhone met goede specificaties, zeker vijf jaar updates en een prijs onder de 500 euro: daar was een doelgroep voor. De nieuwere iPhone SE (2022) weet hetzelfde publiek te bereiken en verdient als vreemde eend in de bijt een plaatsje in deze koopgids. Er zijn immers geen smartphones die zo compact (4,7 inch) en licht (144 gram) zijn als deze iPhone. Een toestel dat bovendien sneller is dan alle concurrenten, en dat is te danken aan zijn A15 Bionic-processor, die je kunt kennen uit de iPhone 13-serie. 

Ook de softwareondersteuning van minimaal vijf jaar hoort bij de top in dit prijssegment. De iPhone SE (2022) legt het op andere technische vlakken echter af tegen de concurrentie. Zo toont het scherm slechts een HD-resolutie, is de enkele 12megapixel-camera beperkt in mogelijkheden en komt het iPhone 8-ontwerp wat ouderwets over.

Jammer is dat ook de Lightning-poort bewaard is gebleven, terwijl de concurrentie een handige usb-c-poort gebruikt. De verkoopprijs is een paar tientjes hoger ten opzichte van de iPhone SE (2020). De prijs-kwaliteitverhouding van de iPhone SE (2022) is daarom minder goed, maar voor een bepaalde doelgroep is het de beste smartphone.

Lees ook onze uitgebreide review van de iPhone SE (2022)

©Joris Peterse

3. Google Pixel 8a

Uitstekend
Conclusie

Ben je op zoek naar een ‘gewoon goede’ smartphone die alles doet wat je wilt én die lang updates krijgt? Dan kunnen we de Google Pixel 8a van harte aanraden.

Plus- en minpunten
  • Bijzonder compleet
  • Zeven jaar updates
  • Weinig prijsverschil met betere Pixel 8
  • Opladen duurt lang

Ben je op zoek naar een ‘gewoon goede’ smartphone die alles doet wat je wilt én die lang updates krijgt? Dan kunnen we de Google Pixel 8a van harte aanraden. Deze telefoon, opvolger van de Pixel 7a, heeft een goed 6,1-inch oledscherm en is water- en stofdicht. Je kunt hem dus probleemloos in de regen of badkamer gebruiken. Het toestel heeft dezelfde snelle processor en evenveel werkgeheugen als de duurdere Pixel 8 en beschikt over 128 GB of 256 GB opslagcapaciteit. Wil je lang met de telefoon doen, dan is de 256GB-versie de betere keuze.

De Pixel 8a gaat een dag mee op een accubeurt en kan opladen via usb-c of een draadloze oplader. Fijn dat je twee mogelijkheden hebt, al gaat het opladen in beide gevallen relatief langzaam in vergelijking met concurrerende telefoons. Belangrijker vinden we de camera's. Die van de Pixel 8a zijn erg goed, ook in het donker.

Helemaal vrolijk worden we van het updatebeleid van de smartphone. Google geeft de Pixel 8a liefst zeven jaar updates – zowel Android-upgrades als beveiligingsupdates. Je kunt het toestel dus compleet en veilig gebruiken tot in 2031. Grote kans dat je tegen die tijd al een andere smartphone hebt.

Lees verder in onze uitgebreide Google Pixel 8a-review.

©Rens Blom

4. Google Pixel 7

Fantastisch
Conclusie

Compacte smartphone met erg goede camera's en fijne software die lang updates krijgt.

Plus- en minpunten
  • Camera's
  • Software en updatebeleid
  • Opladen duurt langer
  • Kortere accuduur

De Google Pixel 7 is een heel interessante smartphone als je geeft om rustige software met snelle en langdurige softwareondersteuning én goede camera's. Dit toestel is ontwikkeld door Google, dat ook de ontwikkelaar is van het Android-besturingssysteem waar de telefoon op draait. Dat betekent dat Android-updates en beveiligingsupdates direct van de bron komen, en snel ook. Je kunt rekenen op versie-updates 14, 15 en 16 en beveiligingsupdates tot de herfst van 2027. Fijn!

Dan de camera's. De Pixel 7 heeft er twee: een hoofdcamera en een groothoekcamera voor extra wijde beelden. De camera's werken samen met slimme Google-software om tot bijzonder scherpe, kleurrijke en realistische foto's en video's te komen. In deze prijsklasse kun je eigenlijk geen telefoon kopen met betere camera's.

Los van deze pluspunten is de Pixel 7 ook een erg prettige smartphone. Hij ligt fijn in de hand en is niet te groot (6,3 inch), is lekker snel en heeft voldoende opslagcapaciteit (standaard 128 GB). De accuduur is een nadeel, want bij zwaarder gebruik is de accu vóór het slapengaan leeg. Opladen gaat bovendien niet bijster snel, waardoor het relatief lang duurt voordat de accu weer vol is.

Lees verder: onze Google Pixel 7 review

©Joris Peterse

5. Fairphone 4

Uitstekend
Conclusie

De Fairphone 4 is ook een vreemde eend in de bijt in deze smartphonekoopgids. Het toestel wil namelijk niet de beste specificaties voor de laagste prijs bieden, zoals veel concurrerende telefoons dat proberen. Nee, de Fairphone 4 heeft ‘gewoon prima’ hardware.

Plus- en minpunten
  • Ethisch en duurzaam
  • Zelf te repareren
  • Lomp
  • Onduidelijk updatebeleid

De Fairphone 4 is ook een vreemde eend in de bijt in deze smartphonekoopgids. Het toestel wil namelijk niet de beste specificaties voor de laagste prijs bieden, zoals veel concurrerende telefoons dat proberen. Nee, de Fairphone 4 heeft ‘gewoon prima’ hardware. 

Waar deze smartphone – van een Nederlands bedrijf! – zich mee onderscheidt, is zijn aanpak. Zo is de Fairphone 4 gemaakt van zo veel mogelijk duurzaam gewonnen grondstoffen en betaalt Fairphone de Chinese fabrieksarbeiders een fatsoenlijk salaris. Daarnaast is de smartphone zo ontworpen dat je zelf de accu kunt vervangen (zeldzaam!) en andere onderdelen kunt repareren (nog zeldzamer!). Van het scherm en de camera's tot de usb-c-poort en de luidspreker; Fairphone verkoopt de onderdelen gewoon op zijn website en legt stap voor stap uit hoe je de telefoon repareert in het geval van een defect. 

Het modulaire ontwerp maakt de Fairphone 4 wel wat lomp. Fijn is dat het merk vijf jaar garantie geeft op de Fairphone 4. Fairphone belooft ook vijf jaar softwareupdates voor de telefoon, maar specificeert niet hoeveel jaar versie- en beveiligingsupdates je kunt verwachten. Dat is dan weer jammer. Hopelijk komt er met de jaren een duidelijker updatebeleid.

Lees ook onze uitgebreide Fairphone 4 review

©Wesley Akkerman

6. Samsung Galaxy S22

Goed
Conclusie

Populaire smartphone wordt steeds goedkoper, maar kan dankzij het lange updatebeleid nog jaren mee.

Plus- en minpunten
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Nog jaren updates
  • Kortere accuduur
  • Geen oplader meegeleverd

De Samsung Galaxy S22 is een topsmartphone uit begin 2022, maar is vandaag de dag nog altijd een goede keuze. Niet alleen omdat hij honderden euro's goedkoper is dan bij de introductie, maar ook omdat de specificaties nog steeds prima zijn en Samsung jarenlang updates garandeert. Je kunt nog wat versie-updates verwachten en beveiligingsupdates rollen uit tot het voorjaar van 2027.

Als je de Galaxy S22 nu neemt, krijg je een relatief compact (6,1 inch) toestel met een luxe behuizing die water- en stofdicht is en draadloos kan opladen. De smartphone is redelijk goed met één hand te bedienen en heeft een erg mooi oledscherm. Ook is de Galaxy S22 lekker snel en heeft hij voldoende opslagcapaciteit: minimaal 128 GB. De drie camera's achterop bevallen eveneens goed. De hoofdcamera en groothoeklens maken mooie foto's en video's, ook in het donker. De zoomcamera is kwalitatief iets minder, maar nog steeds ruim voldoende en is een fijne toevoeging.

Over het accugedeelte zijn we wat minder enthousiast. De accuduur is aan de korte kant, Samsung levert geen oplader mee en met de juiste oplader duurt het opladen via de usb-c-aansluiting best lang. En draadloos nog langer.

Lees ook onze review van de Samsung Galaxy S22

©Joris Peterse

7. Motorola Edge 50 Neo

Uitstekend
Conclusie

Met de Edge 50 Neo levert Motorola een uitstekende midrange smartphone af. Het toestel heeft een licht en relatief handzaam ontwerp, een goed scherm, complete specificaties en krijgt vijf jaar updates.

Plus- en minpunten
  • Compact, lichtgewicht ontwerp
  • Compleet in functies
  • Slachtoffer van Motorola's strategie
  • Niet de snelste processor

De Motorola Edge 50 Neo is een uitstekende smartphone als je op zoek bent naar een middenklassemodel dat je goed met één hand kunt bedienen. Dit toestel weegt 171 gram – minder dan veel concurrenten – en heeft een 6,4-inch scherm. De kunstleren achterkant laat geen vingerafdrukken zien en biedt meer grip dan andere materialen. Het scherm is van goede kwaliteit en we zijn onder de indruk van de zee aan opslagcapaciteit (512 GB) en 12 GB werkgeheugen. Hoewel de processor niet de snelste in dit prijssegment is, doet de Motorola Edge 50 Neo het prima.

We kunnen het toestel een dag gebruiken voordat hij aan de oplader moet. Opladen kan snel via een usb-c-kabel (de adapter moet je zelf regelen) of draadloze oplader. Dat draadloos opladen is zeker niet standaard in deze prijsklasse en dus mooi meegenomen. De drie camera's achterop zijn van goede kwaliteit. Handig is de telecamera met zoomfunctie, die overdag beter werkt dan bij minder licht. Prettig is Motorola's updatebeleid van vijf jaar. Wel gek is dat de Edge 50 Neo hiermee langer updates krijgt dan duurdere Motorola-smartphones. Niet erg als je de Edge 50 Neo kiest, wel als je al een duurder Motorola-toestel hebt.

Nieuwsgierig geworden? Lees hier onze uitgebreide Motorola Edge 50 Neo-review.

©Rens Blom


8. OnePlus Nord 4

Uitstekend
Conclusie

Uitstekende smartphone krijgt lang updates en heeft een scherpe prijs.

Plus- en minpunten
  • Lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Drukke softwareschil
  • Snelle oplader niet meegeleverd

De OnePlus Nord 4 is een van onze favoriete smartphones als je maximaal 500 euro wilt uitgeven aan een nieuw toestel. Dat komt omdat de Nord 4 een prettig totaalpakket biedt. En dat begint al bij het ontwerp. De telefoon heeft een luxe en stevige behuizing van aluminium en kan tegen een regenbui. Het 6,74-inch oledscherm is groot en toont scherp beeld en mooie kleuren. Het toestel is erg snel, heeft 12 GB werkgeheugen en een ruime opslagcapaciteit van 256 GB. Je kunt voor een paar tientjes meer ook een model met 16 GB/512 GB kopen, al is die upgrade zeker niet broodnodig.

De smartphone imponeert vooral met zijn accuduur. Een bovengemiddeld grote 5500-mAh accu houdt het toestel zeker een lange dag draaiende. Jammer is dat OnePlus adverteert met een 100-watt snellader om de accu snel op te laden. Die oplaadadapter moet je echter los kopen voor een lieve 60 euro. Wij laden het toestel dan maar – langzamer – op met een andere adapter.

Blijer worden we van het updatebeleid. OnePlus geeft de Nord 4 vier jaar Android-upgrades en zes jaar lang beveiligingsupdates. Je kunt dit toestel dus heel lang comfortabel en veilig blijven gebruiken. Van de drukke OnePlus-softwareschil, die allemaal extra apps en games toevoegt, zijn we minder gecharmeerd.

Geïnteresseerd geraakt? Lees hier onze volledige OnePlus Nord 4-review.

©Rens Blom

9. Samsung Galaxy A55

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy A54 was in 2023 een van onze favoriete midrange smartphones, en zijn opvolger kan ons in 2024 goed bekoren. Samsung heeft het voor elkaar gekregen om de telefoon een meer premium gevoel te geven dan het prijskaartje doet vermoeden.

Plus- en minpunten
  • Complete smartphone
  • Vijf jaar updates
  • Opladen duurt best lang
  • Drukke software

De Samsung Galaxy A54 was in 2023 een van onze favoriete midrange smartphones, en zijn opvolger kan ons in 2024 goed bekoren. Samsung heeft het voor elkaar gekregen om de telefoon een meer premium gevoel te geven dan het prijskaartje doet vermoeden. Zo heeft de A55 een luxe behuizing van aluminium en glas, waar een uitstekend oledscherm in zit. Het scherm is beter dan dat van concurrerende smartphones.

We zijn ook blij met de water- en stofdichte behuizing, de vlotte processor en de accu die probleemloos een hele dag meegaat. De camera's bevallen ook heel aardig en het is prettig dat Samsung vijf jaar updates garandeert, zodat je de A55 veilig kunt gebruiken tot 2029.

Het is wel jammer dat Samsung de A55 niet op alle punten beter wist te maken dan zijn voorganger. Zo blijft de selfiecamera van eenvoudige kwaliteit, gaat het opladen nog steeds best traag (met 25 watt) en stopt de fabrikant zijn Android-softwareschil vol met nóg meer commerciële apps. Gelukkig kun je een groot deel van die apps gewoon verwijderen. Wij vinden al die commerciële toevoegingen echter niet thuishoren op een midrange telefoon, maar zijn onder de streep erg enthousiast over de Galaxy A55.